Boltek tutka ja Nexstorm käyttöön

Aloittaja Snowi, torstai, 29.04.2010, 22:11

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc


finilves

Tilasin kartan, ei kysynyt koortinaatteja jäikö jotain pois

finilves

Seurattua muutaman päivän tutkaa oikeassa ympäristössä tuli muutamia kysymyksiä.
Salma/ Noise suhde antenni oli maassa noin 2m korkeudella 10 salamaa kohti tuli 100 noisea ja
lopulliseen paikkaan laiton jälkeen (puuhun) 9 salamaa ja 30 Noisea.
Kysymys ei ole mistään sähköhäiriöistä kilometrin säteellä on sähkölaitteita minun jääkaappi ja sääkone.
Seurasin niiden tulevan salamoista joiden etäisyys on 400 - 500 km, joita seurasin toisten tutkista niitä tuli siihen tahtiin ja
oman tuli kysiselle alueelle joitain iskuja. Oma päätelmä että pulsseista tulee heijastumia noista tuntureista ja ne vääristää pulssin.

Toinen ongelma on etelään päin on kuuro ja Rovaniemellä näyttää olevan vastaava pohjoisen suuntaan.
Vuokatin viikonlopu ukkosista ei tullut yhtään täppää ruudulle ja etäisyyttä on noin 300km


weatherc

Ei ole mitään kummallista jos noiseja tulee enemmän kun iskuja kun on hiljaista, se on ihan normaalia.
Noisemäärästä eu kuulemma tarvi huolestua jollei ne aleta laskea tuhansissa ja niitä tulee tyyliin kymmeniä minuutissa.

Aivan perusvetona että Nexstormin asetuksiin ei ole mitään "perustoimivaa" asetusta koska jokainen paikka on erillainen kuten on myös jokainen antenni oma yksilö.

Jos tulee paljon noiseja niin kannataa kokeilla tuon "Noise assist ranging"-asetuksen kanssa että mikä on hyvä siinä.

Mikä sulla on "Noise sensivity" Hardware-tabissa?
Voit kokeilla laittaa se ihan aluksi "Very Low":lle ja jos alkaa tulemaan liikaa vääriä iskuja laittaa se pykälä kerrallaan ylemmäs kunes alkaa näyttämään hyvältä.

Kannataa muistaa se että jos muuttaa asetuksia Nexstormissa niin se ei näy välttämättä heti, vaan siihen menee kotvanen että NS saa "sisäistettyä" uudet asetukset, varsinkin jos on akitiviteettiä.

On hyvä vertailla juuri muitakin lähistön tutkia omaan, mutta, pitää muistaa se että nekään ei välttämättä piirrä niitä oikein vaan kannataa tehdä sellainen "keskiverto" niiden datasta ja käyttää niitä vain osviittana.

Tutkan kalibrointi on ikuisuushommaa. Oma esimerkki, muutin vuodenvaihteessa ja tutkan sain ylös aika lailla heti sen jälkeen. Vieläkään en ole saanut paljoa muuta tehtyä kun suuntauksen ja pari perus-säätöä, koska ei ole ole ollut kovinkaan paljoa aktiviteettiä. Tokin olen seurannut sitä ja vertaillut mm. StrikeStariin jotta saisi kuvan siitä että missä mennään (ja aikas hyvin se näyttää menevän aika lailla perus-asetuksinkin ;)).
Eli se on seuraa, kirjoita ylös "heitot", säädä, seuraa mikä on se juju. Tähän menee tällä meillä pohjoisessa jossa vähemmän aktiviteettiä helposti ensimmäinen kesä ennenkun saa sen edes jotenkuten aisoihin :P

Snowi

Lainaus käyttäjältä: finilves - tiistai, 24.05.2011, 12:55
Toinen ongelma on etelään päin on kuuro ja Rovaniemellä näyttää olevan vastaava pohjoisen suuntaan.

Itseasiassa kuuluvuus pohjoiseen on Rovaniemen ukkostutkassa erinomainen, todennäköisesti kaikkein paras kuuluvuussuunta, sillä juuri pohjoiseen päin olivat näköalat kaikkein hienoimmat.
Viime viikon myräkkä oli todella erikoinen, sillä vaikka tutka oli suunnattua täysin oikein, piirtyivät iskut etelään, vaikka niiden olisi pitänyt piirtyä pohjoiseen. Etelässähän ei salamointia silloin esiintynyt. Eli itse salamaniskut ukkostutka kuuli erinomaisesti. Jouduinkin sitten kääntämään salamat ylösalaisin, eli 180 astetta ja sen jälkeen tilanne näytti aika hyvältä. Nyt iskut on taas käännetty takaisin 180 astetta. Toivotaan että tuo ongelma johtui esim. kalibroinnista, jota ei ollut tuolloin vielä tehty yhtään.

LainaaVuokatin viikonlopu ukkosista ei tullut yhtään täppää ruudulle ja etäisyyttä on noin 300km

Sama homma Rovaniemen ukkostutkan kanssa. Vuokatin alueen salamoita ei juurikaan kantautunut ukkostutkan haaviin ja olen muutenkin huomannut, että etelässä sisämaassa iskevät salamat eivät oikein kuulu Rovaniemelle saakka. Rovaniemen tutka kyllä kuulee esim. Etelä-Ruotsin salamoita ihan kohtuullisesti, tämä johtuu todennäköisesti merestä, joka alapuolella on. Merihän on aika unelma, koska ei ole mitään maastoesteitä edessä, eikä muitakaan häiriöitä.

LD-250 luokan ukkostutkilla näyttää pysyvän noiset aivan minimissä tai sitten se johtuu Rovaniemen ja Vuokatin häiriöttömistä olosuhteista. Jos hiljaisena hetkenä, eli että päivässä ei ole ollut juurikaan merkattuja salamoita, on esim. 300 noisea, kuulostaa se ehkä vähän isommalta mitä normaalisti. Mulla oli keskimäärin noin 300 noisea päivässä silloin kun verkkokaapelin liitin oli vielä väärin kiinnetettynä ja koko 50 metrin kaapeli aiheutti sen takia häiriötä. Nyt hiljaisena päivänä on noiset siellä 30-40 paikkeilla. Eli jos noiseja on 300 päivässä hiljaisena aikana, niin kyllä silloin on todennäköisesti jokin pieni häiriölähde mistä ne syntyvät, mutta ei tuo määrä niin iso vielä ole, että siitä kannattaisi välttämättä pahemmin huolestua.

weatherc

Kattelin juuri ukkostutkat.fi:tä ja pakko sanoa että Vuokatin ja Rovaniemen kyllä nyt mennyt "hiukan huti" myös suuntauksessa, varsinkin Vuokatin osalta, liitteenä SMHI:n kuva mihin ne oikeasti meni...

Tiedän, nämä vekottimet tahovat "elää omaa elämää", istekkin taas kerran siirsin muutaman asteen suuntausta äsken...

weatherc

#56
Kävi muuten mielessä kun sanoit että täplät tuli "väärästä suunnasta", onko sillä suunnalla mitään korkeaa kalliota mistä voisi tulla kaikuna takaisin?

Toinen hyvä esimerkki näiden omasta elämästä, tuossa on 4 neljällä tutkalla iskuja Riigan suunnalla, sama rykelmä kaikilla kylläkin ja vielä suunnilleen samalla etäisyydelläkkin mutta 3 eri paikassa/suunnassa...  ;D :P

finilves

Minä tuohon kuulumattomuuteen ajattelin johtuvan maastollisista olosuhteista johtuva. Koska en tiedä tuleeko pulssit suoraan
vain kippaako ne pilvistä. Naruskan tutkasta etelään noin 10 km päässä on harjanne jono joka on paljon korkeammalla kuin tutka.
Toinen etelänsuuntaan on 20- 30 kilometrin päässä tunturijono. Epäilen nuiden estävän pitemmän kuuluvuuden.

Rovaniemellä on vähän samanlaiset maastolliset olosuhteet. Paikka näyttää varmaan hyvältä, mutta se lentokenttä on jo  paljon ylempän,
lisäksi siinä on Ounasvaara, Korkalovaara ja olokkavaara sinne pohjoisen suuntaan korkeita paikkoja. Etelään siinä pitäisi olla hyvä kuuluvuus.


weatherc

Tuo että kuin paljon tunturit ym. kallionmokkulat ja millä etäisyydellä häiritsee tutkaa pitäisi kysäistä Relkolta (NS:n tekijä).
Se oli vaan aatos mikä mulla tuli mieleen myös että voisi olla yksi syy, ehkä.
Se tuleeko nuo aallot suoraan vai ei niin eikö ne tule aaltoillen ~~~ ? Mutta mikä on "liukuma" ei ole hajuakaan...

Snowi

Lainaus käyttäjältä: weatherc - tiistai, 24.05.2011, 21:48
Kattelin juuri ukkostutkat.fi:tä ja pakko sanoa että Vuokatin ja Rovaniemen kyllä nyt mennyt "hiukan huti" myös suuntauksessa, varsinkin Vuokatin osalta, liitteenä SMHI:n kuva mihin ne oikeasti meni...

Hmm, kyllähän nuo aika hyvin näyttää menneen kohdalleen, ainakin juuri kun suuntaa katsoo. Varsinkin Rovaniemen tutka on on näyttänyt nimenomaan suunnan aika hyvin nyt tänään. Vuokatin tutka on juuri vähän aika sitten suunnattu, juurikin niiden Kainuun alueella olleiden salamoiden mukaan.
Itsellä on pääsy tuohon FMI:n RaPu-projektin tutkakuvaan ja pakko sanoa, että aivan loistava apu kalibroinnissa, kevyesti paras kaikista. Tutkakuva päivittyy 15min välein ja siinä näkyy koko Pohjois-Ruotsin, Viron ja puolet vielä Latviankin salamoista. Nykyään käytänkin pelkästään sitä, kun noita kalibrointeja teen.