Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Kevät 2010

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, maanantai, 01.03.2010, 14:14

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Pakkaspäiviä Naruskalla on nyt täynnä kolme kuukautta. Pitkäaikaisia tilastoja en ole taaksepäin kovin laajasti selannut, mutta korviini sattui viime viikon loppupuolella Lapin Radion lähetyksestä tieto, että pisin yhtäjaksoinen pakkasjakso Sodankylässä ja Sallassa olisi, jos oikein kuulin, vuodelta 1964. Sen pituus oli ollut 5,5 kuukautta, tässä muodossa se uutisessa kerrottiin. Tänä talvena ollaan tuohon jaksoon verrattuna ohitettu puolivälin krouvi.

Lumen paksuus alkaa lähennellä metriä. FMI:n mittausasema ilmoittaa lukemaksi 85 senttiä Naruskalla. Kattolumia en vielä ole suunnitellut käydä pudottamassa, vaikka päärakennuksen katolla tänä aamuna kävinkin. Asiaa sinne oli siksi, että viimeisen kahden vuorokauden aikana satanut lumi oli onnistunut kinostumaan sääkameran suojakoteloon niin, että lumi peitti alimman kolmanneksen kamerakuvasta. Sain lumen pudotettua rakentamallani kuuden metrin mittaisella vipstaakilla.

Lumi niin katolla kuin maassakin on täällä läpeensä pehmeää kuin pumpuli, eikä se lapioidessa umpisellakaan juuri mitään paina. Ohuista pakkasen kovettamista kerroksista lumessa ei hiihtäjälle tai moottorikelkalle juurikaan kantopinnaksi ole, joten umpihankihiihtäjät löytävät täältä varsinaisen paratiisin nyt. Moottorikelkkailijoille en reittien polanteiden ulkopuolisia alueita suosittele.

www.naruska.com

tito

Kärsämäellä pakkasjakso katkesi 27.2. kello 22.05 ja alkoi 8.12.-09 kello 14.15 eikä 1.12. kuten aikaisemmin mainitsin.
LainaaKärSään sääasemalla. 1.12.2009 puolenpäivän aikaan lämpötila oli vielä +4,9 astetta, mutta kello 17.10 oltiin nollassa eikä sen jälkeen ole plussalla käyty.
Täällä viikonlopun aikana tehdyt SM lumiveistokset eivät kauan pysyneet kasassa, sillä kuiva pakkaslumi ei ollut kovettunut kunnolla ja osa niistä oli jo varmaankin tuhottu tarkoituksella.  >:( :(


Jussa

Täällä myös meni tänään pakkasjakso poikki, puolilta päivin +0,7 käynyt. Sikäli jännä, ettei lumi ja kuura ole puista sulanut, eikä lumi ole kunnolla takkalaa. Pakkasjakso kesti siis täällä 2.12.2009-1.3.2010, eli onko tuo nyt 88 päivää.

Naruskan Ukka Matinpoika

Naruskan Ukan sääaseman lukemia kolmelta edelliseltä kuukaudelta Sallan Naruskalta:

Joulukuu 2009 keskilämpötila -11,9             alin lämpötila -33,2
Tammikuu 2010                  -15,5                               -34,5
Helmikuu 2010                   -16,9                                 -37,2

Onneksi Naruskalla pääsääntöisesti on pakkasten kanssa niin, että niihin ei liity tuulen yhteisvaikutusta. Kuulakkaat tyynet pakkaskelit eivät pureudu rakennusten rakennelmiin läheskään siten kuin pakkasen ja tuulen yhteisvaikutus. Täpläporoni sääanturit ilmeisesti ennustelevat talven jatkuvan täällä kovanlaisena maaliskuullakin, koska se ei rehuruokintapaikaltaan kauaksi poistu. Maaliskuun ensimmäisen päivän alle kymmenen asteen pakkanen tuntuu lähinnä kesäiseltä. Postilaatikolla hilippasee sata metriä lyhythihaisella että heilahtaa.

www.naruska.com

Leksa

Täällä Kiteellä helmikuun keskilämpötilaksi tuli -12,2 alin lukema mitattiin 20 pv -31,8. Ennätyspitkän pakkasjakson pituudeksi tuli 86 päivää, eli joulukuun toisesta päivästä helmikuun 27 päivään lämpötila pysytellyt pakkasella, kylläkin helmikuun toisena mittari käväissyt -0,3 asteessa. Siis täällä tuo tammikuu oli keskilämpötilaltaan (-16,4) selvästi kylmempi. Vertailuksi viimevuoden helmikuun keskilämpötila ollut -8,3 ja alin lukema -20.9 helmikuun ekapäivänä.

Tämänpäivän lumensyvyys mittaukset (ensikertaa tänätalvena) näyttivät 50-60 cm lukuja paikasta riippuen, eli varmaan normaali lukuja ovat, vaikkakin vähälumisempiakin talvia on ollut.

Täältä Sopalle Synttäri Onnittelut  :)

Jussa

Näyttäisi pitempiaikaiset ennusteet siltä, että myös maaliskuusta tulee kylmä, ehkä jopa poikkeuksellisen kylmä. Tulevana sunnuntaina/maanantaina näyttää menevän hyvin voimakas matala suomen yli kaakkoon ja siitä saattaa tulla lunta kymmeniä senttejä taas lisää, sen jälestä ilmavirtaus käy aina vaan pohjoisesta ja koillisesta.

Naruskan Ukka Matinpoika

#6
Lumensyvyyskin ylitti Naruskalla virallisesti metrin. Täällä on 102 senttiä ja ennätysyvyys löytyy toistaiseksi Posiolta 104 senttiä. Uutta satelee kevyesti edelleen, vaikkakin uusi ja vanhakin lumi saavat vaakaliikettä pohjoiskoillisesta tuulesta, joka puuskissa hipoo kymmentä metriä sekunnissa.

Kolmantena päivänä peräkkäin kiipeytti Naruskan Ukankin tuonne katolle. Salibandyä en ole pelannut viiteentoista vuoteen, enkä pelaa nytkään, vaikka mailaa kolmena päivänä olen käyttänytkin. Mailassa on vartta kuutisen metriä, että sillä ylettyy poistelemaan tuiskulumet kameran linssin edestä. Ei taida kovin kaukana olla nekään hetket, kun joku pitää valjastaa kattolumien pudotukseen, etteivät lumet tule laipioineen sotkemaan säälähetyksiä.

Tätä voisi pikku hiljaa alkaa kutsumaan vaikka talveksi.

www.naruska.com

Naruskan Ukka Matinpoika

Tuntematta FMI:n lumensyvyyden mittausmenetelmiä on vaikea sanoa, miten sieltä lukuja uutisoidaan. Minun tulee seurattua Naruskan FMI:n aseman säätietoja päivittäin, kun mielelläni vertaan sen lukemia omiin epävirallisiin mittaustietoihini.

Lumensyvyystiedot ovat eilisestä 102 sentin lukemasta liikkuneet ylös ja alas. Ylöspäin muuttuvat luvut niinkin menevät jakeluuni, kun lunta näkee tulevan lisää, kuten viime päivinä runsaanlaisesti on tapahtunutkin. Lukemat alaspäin mietityttävät, joskaan eivät nekään elämän ja kuoleman kysymyksiä ole. Joka tapauksessa nyt lukemaksi ilmoitetaan 98 senttiä. Eilen johonkin aikaan siellä ilmoitettiin 101, 100 ja 99 senttiä, vuoronperään molempiin suuntiin. Värriön lukujen kanssa on samanlaista humpaamista eeskahtaalle, kuten täällä ruukataan asioita ilmaista.

No, metrin sitä lunta voi hyvällä sydämellä Naruskalla tällä hetkellä olevan. Se on kansanomainen helppo ilmaisu, joka ymmärretään varmasti. Lautarakenteisen 113 neliömetrin varasto-autotallin kattorakenteet vapautuivat tänään kannattelemasta muutamaa tuhatta lumikiloa, kun kolamies iski. Kevyttä kenttänatinaa takstooleissa oli ennen pudottamista havaittavissakin. Saapa nähdä, riittääkö yksi kevennyskerta tänä talvena. Päärakennus on vielä mietinnässä, kun räystäskorkeus huippoo jo hiukan pelkästä ajatuksesta nousta sinne liukastelemaan. Savolaisethan tosin käyttävät sanontaa, "ettei se pitkä puttous, mutta se äkkipyssäys". Pyssäyskin tosin tulisi nyt metriseen hankeen, mutta ei se pelkoa poista.

www.naruska.com

Naruskan Ukka Matinpoika

Naistenpäivää Naruskalta!

Näinköhän akkaväki katkaisee talven seljän? Lämpötila roikkuu vaivaisen yhden asteen varassa miinuksella juuri nyt ja käyrä suunnistaa edelleen lämpöisempään suuntaan. Plussalla oltiin Naruskalla edellisen kerran 1.12.2009.

Aiemmin kirjoitin FMI:n lumensyvyyslukemista Naruskan sääasemalla. Korkeimmasta ilmoitetusta luvusta 102 senttiä ollaan nyt tultu alaspäin lukemaan 90 senttiä. Omissa epävirallisissa mittakepeissäni talon ympäristössä ei toistaiseksi ole lumenpinta liikkunut kuin ylöspäin. Ne ovat täydessä metrissä sentin tarkkuudella. Tiivistymistä on odotettavissa alaspäin, jos ihmettä ei tapahdu. Jo tätä kirjoitettaessa muutamassa minuutissa pudottiin -1 asteesta lukemaan -0,6.

www.naruska.com

Naruskan Ukka Matinpoika

Vanha keskusteluketju meni sitten poikki. Tämä uuden alkupuoli alkaa itsestäni tuntua synkältä yksinpuhelulta, kun maaliskuun alun jälkeen tässä uudessa ketjussa Ukka esiintyy kohta enemmän kuin joka toisessa. No, Laiho laittaa minut ruotuun, kun sen aiheelliseksi laaksostaan katsoo. Itse asiassa olen pidempään jo ihmetellytkin, miten foorumille kirjoitellaan esimerkiksi vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna vähänlaisesti. Onko siellä eteläisessä päässä Suomea vaipuiltu talviuniin sikäläisten harvinaisen paksujen hankien keskellä? Nythän kirjoitettavaa luulisi säähemmoilla olevan ainakin normaalitalvista poikkeavista oloista, jos ei muusta.

Anteeksi vuodatukseni. Minun piti vain kirjoittaa, että hyvä pituusennätyksen syntyminen pakkaspäivien määrässä lopahti harmilliseen parin tunnin mittaiseen plussallakäyntiin, kuten aamusta jo pelkäsin. Naiset kuumensivat ilmanalaa sen verran, että Naruskallakin käväistiin reilun kahden tunnin ajan plussalla, vaikkakin enimmillään vain 0,4 astetta. Lyhyttä lämpöaaltoa edelsi niin tiukka lumituisku Sallan kirkonkylän ja Naruskan alueella, että enpä ole moista kolmekymmenen vuoden aikana täällä onnistunut näkemään ja kokemaan. Pahimman pyräkän vietimme vaimoni kanssa maitokauppareissulla Sallaan ja takaisin.

Menomatkalla maksiminopeus maantiellä oli 30 kilometriä tunnissa näkyvyyden ollessa luokka 20-30 metriä. Lunta oli ilmassa sen verran, mitä sitä nyt kerralla olemaan sopii. Kirkolla ei meinannut parkkipaikalta kauppaan löytää, eikä vastaavasti kaupasta palatessa meinannut löytää parkkipaikalta autoaan, koska kaikki menopelit olivat kuin iglut keskenään. Kontrastia olosuhteisiin tuli kivasti, kun kaupan pihalta kilometrin Sallan ydinkeskustaan ajettuamme paistoi läntiseltä taivaalta aurinko niinkuin mitään ei olisi tapahtunut.

Voisi kai kerrankin puhua vaihtelevasta säästä sen varsinaisessa merkityksessä. 

www.naruska.com