Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Tuoreimmat viestit

#31
EWN - European Weather Network / Vs: Intressanttia käyttäjätiet...
Viimeisin viesti käyttäjältä J.Jäntti - torstai, 29.02.2024, 14:03
Viimeisenä listalla pyörivästä Android TV:stä tulee ensimmäisenä kysymys siitä mikähän kumman instanssi sivustolla on käynyt sen kautta.  ???
#32
Helsinki-71 / Vs: Lämpötila/kosteusanturi ja...
Viimeisin viesti käyttäjältä J.Jäntti - torstai, 29.02.2024, 14:01
Se on viimein täällä.
Sääasema sai varaosansa ja on saatu kasaan. Homma koki muutaman lisätyön kun jenkkikierteet aurinkosuojassa muutettiin M4-kierteisiksi kun aurinkosuojan kierteet olivat ruostumassa päreiksi. Itse modaustyö oli nopeaa, mutta lisäjengat otettiin sitten tuulimittarin kanssa. Uusi roottoriosa oli epätasapainossa ja pyöri testissä yhteen nurkkaan koko ajan kallellaan. Purettuani härvelin pois ja kupit pois, vein ne keittiövaa'alle. Siellä sitten ihmeteltiin että mitähän pirua, kun yksi kupeista oli 14g painoinen kun loput olivat 13-grammaisia. Tuo yksi gramma riitti siihen ettei tuulen mittaus onnistunut heikommilla tuulilla lainkaan ja roottori vain keinui painavimman mukaan. Siispä tuumasta toimeen ja varaosalootasta löytyi yksi kuppi joka painoi 13g ja tasapaino saavutettiin.

Ongelmat eivät loppuneet siihen: Seuraavaksi havaittiin että kiinnostus näyttää tuulennopeutta ja tuulensuuntaa lakkasivat osan asennuksen jälkeen kuin seinään. Syyksi lukemien puuttumiselle paljastui se että olin asentanut rottoriosan liian löysästi kiinni eikä siinä ollut magneetti sulkenut varressa olevaa pientä Reed-relettä. Vähän enemmän voimaa ja roottoriosa meni paikoilleen. Tuulensuunta ei kuitenkaan päivittynyt enää lainkaan. Pienen tutkimustyön jälkeen totesin tuulensuunnasta vastaavan Hall-anturin levinneen lopullisesti varresta ja korjaus ei ollutkaan sitten mahdollista, kun koko härpäke oli integroitu varren sisälle jollain kikkakuutosella. Hommasta tuli purku- ja kasausoperaatio kun vanha varsi purettiin pois ja uusi asennettiin tilalle ja kaapelit vedettiin samalla jakoboksille. Testeissä varavarsi toimi ongelmitta, joten vaihtopäätös ei ollut edes vaikea.

Hommassa mentiin lopulta melko kalkkiviivoille kun anturipakka piti suojata, tällä kertaa kylmästi kuumaliimaan hukuttamalla kaikki komponentit paitsi kosteus- ja lämpötila-anturit ja piirilevyn toinen puoli varmuudeksi. Sen ympärillä on myös tuulettimen ilmakanavan virkaa toimittava hyönteisverkko joka on riittävän harvaa ettei piirilevylle pääse tanssimaan hyönteiset, eikä kovempaa satava vesi pääse pakkaa sotkemaan.

Laitteisto on nyt asennettu valmiiksi ja tuulimittari nostettu ylös uuden GPS-aikapulssia vastaanottavan antennin kanssa. Jälkimmäinen pääsee töihin FinWX:n NTP-serverin aikapulssilähteenä, jonka heitto jää nanosekuntiluokkaan. Tämän odotetaan parantavan FinWX:n NTP-serverin tarjoamaa aikatietoa huomattavasti nykyisestä. Aikapulssi muutetaan serverillä RasPi-HAT:n takaa omalle pinnilleen Maaliskuun aikana.

Tällä hetkellä anturipakka ns. sopeutuu ympäristöönsä aurinkosuojan sisällä. Sääasema aloittaa lähettämään dataa 29.02.2024 kello 23:59 ja Ilmatieteen laitos saa ensimmäistä kertaa säädataa FinWX Helsinki-71:ltä sitten noin neljään ja puoleen kuukauteen minuuttia myöhemmin.

Aseman operaattorina voin todeta, että jo on aikakin.
#33
EWN - European Weather Network / Intressanttia käyttäjätietoa :...
Viimeisin viesti käyttäjältä weatherc - maanantai, 26.02.2024, 00:11
Tuli tuossa herätettyä henkiin tautśtahäkkyrä "users online"-tietoon.
Kyseinen häkkyrähän on alunperin ajateltu olemaan äärimmäisen nopea ja kevyt, eli toimii memcachen (eli RAM) avulla.
Tuli tuossa kokeiltua että jos lisäisi siihen perusinfot (maa,selain,käyttis) ilman yhtään mitään sen enempää käyttäjää spesifioivaa inffoa (eli ip ei ole mukana kun sen "online"-ajan).
Apuriksi tuli Matomo/Piwik:in Githubista löytyvä Device-detector (https://github.com/matomo-org/device-detector)

Tuossa nyt viikon verran raksuttanut ja tulos osin yllättäväkin:

- iOmenat yllättävän vähissä, Android ja Windowssikin jyrää edelleen
- Chrome jyrää ihan täysin selaimissa, Firefox, Edge ja Safari omana ryhmänä roikkuu kaukana perässä ja muut saavat murusia
- wanha kunnon desktop (mihin laskettaneen läppäritkin) roikkuu hyvin mukana sekin edelleen :)

            [os] => Array
                (
                    [Windows] => 4950
                    [Android] => 5413
                    [Linux] => 302
                    [iPadOS] => 104
                    [iOS] => 1595
                    [Chrome OS] => 85
                    [Mac] => 573
                    [Ubuntu] => 47
                    [MacOS] => 28
                    [unknown] => 42
                    [Android TV] => 4
                )

            [br] => Array
                (
                    [Edge] => 1214
                    [Chrome] => 7120
                    [Firefox] => 1735
                    [Safari] => 1827
                    [Opera] => 163
                    [unknown] => 49
                    [Iron] => 20
                    [SeaMonkey] => 16
                    [CCleaner] => 1
                    [Ecosia] => 6
                    [PrivacyWall] => 1
                    [Facebook] => 2
                    [Samsung] => 0
                    [Google] => 0
                    [Avast] => 0
                    [Norton] => 0
                    [DuckDuckGo] => 0
                    [Yandex] => 0
                    [Huawei] => 0
                )

            [mo] => Array
                (
                    [desktop] => 5883
                    [smartphone] => 6529
                    [tablet] => 530
                    [bot] => 60
                    [unknown] => 134
                    [phablet] => 6
                    [tv] => 9
                )
#34
Yleistä keskustelua / Jännän äärellä
Viimeisin viesti käyttäjältä einari - maanantai, 19.02.2024, 07:57
Tässä lähipäivinä saattaa tulla romua niskaan kun ERS2-kaukokartoitussatelliitti rysähtää alas..  ohessa juttu siitä https://yle.fi/a/74-20074970?origin=rss ja kuva lähipäivien lentoradasta mihin voi osia tippua..
#35
Sää ja ympäristö / Vs: Säädataa haussa
Viimeisin viesti käyttäjältä khyron - torstai, 08.02.2024, 22:32
Googlessa ja tekoälyissä on se aika selkee ero että tekoäly vastaa juuri siihen sun kysymykseen, google antaa linkin jonkun muun vastaukseen joka ehkä on tai ole sama mitä sun.
#36
Helsinki-71 / Vs: Lämpötila/kosteusanturi ja...
Viimeisin viesti käyttäjältä J.Jäntti - tiistai, 06.02.2024, 07:26
Varaosat saapuivat, viimeinkin.
Poliittinen lakko, joka pysäytteli asioita pitkin maata, pysäytti myös paketin liikkumisen logistiikkakeskuksessa päiväkausiksi. On kyllä pakko myöntää että asiat eivät menneet tämän kanssa todellakaan kuten olisi pitänyt, varsinkin kun kyseessä on ns. Priority-paketti ja muualta Jenkkilästä tilaamani paketit tulivat tätä huomattavasti nopeammin.

Sääaseman vioittuneet osat puretaan pois tämän viikonlopun aikana sään niin salliessa. Anturipakan atomeiksi purettu aurinkosuoja pääsee samalla tervehtimään tiskikonetta, jonka jälkeen suunnitellaan uusi sadesuojaverkko, joka toimii myös suojan tuulettimen ilmakanavana anturipakalle.

Sääasema aloittaa mittaukset 1.3.2024.
#37
Sää ja ympäristö / Vs: Säädataa haussa
Viimeisin viesti käyttäjältä weatherc - tiistai, 06.02.2024, 00:31
Laita sinne croniin seuraava pätkä siihen kyseisen ajatuksen loppuun niin pysyy hiljasena ;)
>/dev/null 2>&1
eli tyyliin

*/3 * * * *  pi php /home/pi/hakkyra.php >/dev/null 2>&1
Itse en ole kovin paljoo noita purkanut bashilla vaan usemmiten mennyt sitä helppoa tietä eli php:llä. Ihan kelpo kieli sekin kaikenlaiseen puuhasteluun :)
Kaikenlaiseen muuhun on kyllä yullut bashia käytettyä.
Google on myös hyvä apuri näissä hommissa, turhaan on itse raapia hiukset päästä jos G tarjoo ratkaisun :P 

#38
EWN - European Weather Network / Vs: EWN ennuste rikki
Viimeisin viesti käyttäjältä weatherc - tiistai, 06.02.2024, 00:20
Lainaus käyttäjältä: Pes - sunnuntai, 04.02.2024, 00:02https://www.finwx.net/forum/index.php/topic,5873.msg38003.html#msg38003 operaation jälkeen on vielä jotain poikittain.  Ennusteen haku ei onnistu paikanna minut toiminnolla. Selain näyttää kommentin The localization failed, try again.  Samoin valintakenttään syötettäessä paikan nimeä, ei esitä vaihtoehtoja, jos kirjoittaa paikan nimen kokonaan enter-nappula ei toimi.  Myöskään ei näytä lähimpien sääasemien mittaustietoja. Ilmoittaa että lähistöllä ei ole sääasemia.  Lisää oma sääasemasi EWN:ään tästä.  Näyttää olevan sama tilanne kaikilla mitä olen käynyt kokeilemassa, joilla on EWN ennuste käytössä.

Paikkakunta-haku ei toimi, siinä joku fiba
Paikanna minut toimii, pisti mut Helsingin Kiasmaan mikä on ihan vakio läppärillä/wifillä, kiitos suomen operaattoreiden ip-lokaatiot ja luurilla tuuppas Pertteliin niinkuin pitääkin. Mainitsemasi virhe "the locazitaion failed" johtuu selaimestasi, sinun pitää antaa sille lupa paikantaa. Tosin, jos paikantaa esim läppärillä niin tulos voi olla ihan mikä vaan Rovaniemen ja Helsingin väliltä...
Lähi-asemat näkyy, kunhan niitä on.

Koko tuo ennuste-häkkyrä on vähän jäänyt kelkasta, iso kasa datoista mitä se alunperin käytti/näytti ei toimi enään joskin se on aika hyvin hallinut sen eikä ole hajonnut sen takia. Näyttää nykyään nojaavan suurilta osin YR ja SMHI-dataan, mitkä nyt sinänsä ovat aika kutinsa pitävät.
Tuoreempi kyhelmä (joka tosin ei ole häkkyränä vielä) löytyy täältä:
https://nordicweather.net/ennuste.php
#39
EWN - European Weather Network / Vs: EWN ennuste rikki
Viimeisin viesti käyttäjältä Pes - sunnuntai, 04.02.2024, 00:02
https://www.finwx.net/forum/index.php/topic,5873.msg38003.html#msg38003 operaation jälkeen on vielä jotain poikittain.  Ennusteen haku ei onnistu paikanna minut toiminnolla. Selain näyttää kommentin The localization failed, try again.  Samoin valintakenttään syötettäessä paikan nimeä, ei esitä vaihtoehtoja, jos kirjoittaa paikan nimen kokonaan enter-nappula ei toimi.  Myöskään ei näytä lähimpien sääasemien mittaustietoja. Ilmoittaa että lähistöllä ei ole sääasemia.  Lisää oma sääasemasi EWN:ään tästä.  Näyttää olevan sama tilanne kaikilla mitä olen käynyt kokeilemassa, joilla on EWN ennuste käytössä.
#40
Sää ja ympäristö / Vs: Säädataa haussa
Viimeisin viesti käyttäjältä khyron - keskiviikko, 31.01.2024, 22:57
Shelli scripti joka tulostaa lämpötilan, curliin varmaan on syytä laittaa joku quiet vipu päälle ettei se tulosta mitään. Toi jq pitää varmaan erikseen asentaa "sudo apt install jq"
#!/bin/sh
curl --compressed --output tiesaa_1001.json "https://tie.digitraffic.fi/api/weather/v1/stations/1001/data"
jq '.sensorValues | .[] | if .id == 1 then .value else empty end' tiesaa_1001.json

Chatgpt tarjos seuraavaa python koodia kunnen ite jaksanu naputella.
import requests

url = "https://tie.digitraffic.fi/api/weather/v1/stations/1001/data"

# Fetching JSON data from the URL
response = requests.get(url)
data = response.json()

# Iterating through sensorValues array and finding the entry with id==1
for sensor_value in data["sensorValues"]:
    if sensor_value["id"] == 1:
        # Printing the value
        print("Value from sensor with id 1:", sensor_value["value"])
        break  # Stop the loop once the desired entry is found


Toimii, vaatii toki requests kirjaston.
python3 -m venv ven
Asentaa python virtuaaliympäristön hakemistoon venv.
venv/bin/pip install requests
Asentaa requests kirjaston
venv/bin/python hae_1001_lampotila.py
Käynnistää python scriptin.

Voin kyllä suositella chatgpt:tä ja muita tekoälyjä pienten scriptien tekemiseen, niillä pääsee vähintään alkuun.

Molempiin pitäs olla kohtuu helppoa lisätä insertointi kantaan jos sitä kaipaa.