Tuoreimmat viestit

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 10
11
EWN - European Weather Network / Vs: Projekti tilastot
« Uusin viesti kirjoittanut einari tänään kello 08:17 »
Ilmeisesti vain tuo enterprise.api tarvitsee sen luvan.. eli tilauksen, suunnattu yrityksille.. eihän ewn ole yritys ;D

eli pitää vain olla keino millä ne acces_tokenit saa jokaiselle asemalle joka haluaisi sitä parempaa dataa ilman katkoksia.. ja jos ja kun sellaisia sattuisi tulemaan niin sieltä saa ne  puuttuvat palaset...  niiltä osin kuin moduulit kerää ja tallentaa, sekä lähettää omaan, asemakohtaiseen tiedostoon 8)
12
Yleistä keskustelua / Vs: Hakkeri paljasti ilmastohuijauksen
« Uusin viesti kirjoittanut einari tänään kello 08:05 »
Pitäisi muistaa se että Ilmatieteenlaitos palvelee muitakin kuin extreme-sääharrastajia..kylmyys-tai lämpöennätysten metsästäjiä ;D
Kyllä ne huolella valitsevat paikat joihin asemansa sijoittavat, tosin kun palvelevat niin tutkimustoimintaa että lento- sekä meriliikennettä, niin joiltain osin asemat pitää sijaita siinä missä niiden pitää olla palvellakseen tarkoituksenmukaisesti tiedon tarvitsijoita.. Muilta osin pyrkinevät tuottamaan kelvollista dataa alueellisesti.. joka vastaisi alueellista keskiarvoa.. siksi niitä muutellaan.

Ennenmuinoin paikkojen valintaan vaikutti eniten se hoitajan tarve.. eli sijoitettiin usein tehtävään alkaneen kotipiiriin.. myöhemmin ehkä puhelin- ja sähköliittymät myös sanelivat paikan. Tiedän että joiltakin havaintoasemilta soitettiin kerran päivässä havainnot, ja lähetettiin kirjeellä kerran kuussa..

Nykyiset automaattiasemat eivät ole niin paikkasidonnaisia ja voidaan sijoittaa siksi paremmin alueellista säätilaa kuvaaville paikoille.. tosin on joitakin asemia joissa myös ihmiset manuaalisesti hoitavat niitä.. varsinkin nuo observatoriot ja tutkimusasemat...
Paikan valintaa helpottanevat nykyään sääsateliittihavainnot jotka mittaavat myös maanpinnan lämpösäteilyä ja sehän on aika suoraan sidoksissa paikan ilman lämpötilaan kun meillä ei ole kuumia lähteitä eikä enää toimivia tulivuoria ::)

Jos väärin en muista, niin se Lapin ainakin yksi siirretty asema oli Kittilän se Suomen ennätyskylmän -51,5 mittaama Pokan asema. Ihan varma en ole. Onko näillä ennätyskylmyyksillä sitten elämää suurempi merkitys vai ei, mutta kun se FMI on ainut virallinen taho noihin hommiin täällä, niin luulisihan sen noudattavan pysyvyyttä sijoittamisella.

On FMI tehnyt niinkin päin siirron ilmeisesti tuolla Varriön tutkimusaseman maastossa, että korkealla sijainnut mittauspiste on siirretty kertomaan alavamman paikan lämpötilaa, joka poikkeaa tietenkin talvella korkean paikan korkeammista lämpötiloista. Kylmän paikan he löysivät myös Kevolla Utsjoella, kun siellä vietiin mittari Kevojärven rantamaille. Alkoi tippumaan pakkasennätyksiä sieltäkin talvelle.

Oikaisen pikkuisen Ukkaa, Kevolla on asema ja Kevojärvellä toinen.. eli ilmeisesti ei ole siirretty, vaan laitettu toinen tutkimusaseman tarpeisiin :)

Tästä löytyy kriteerit asemien sijoitteluun
https://ilmatieteenlaitos.fi/saahavainnot
13
Yleistä keskustelua / Vs: Hakkeri paljasti ilmastohuijauksen
« Uusin viesti kirjoittanut Naruskan Ukka Matinpoika eilen kello 21:04 »
Jos väärin en muista, niin se Lapin ainakin yksi siirretty asema oli Kittilän se Suomen ennätyskylmän -51,5 mittaama Pokan asema. Ihan varma en ole. Onko näillä ennätyskylmyyksillä sitten elämää suurempi merkitys vai ei, mutta kun se FMI on ainut virallinen taho noihin hommiin täällä, niin luulisihan sen noudattavan pysyvyyttä sijoittamisella.

On FMI tehnyt niinkin päin siirron ilmeisesti tuolla Varriön tutkimusaseman maastossa, että korkealla sijainnut mittauspiste on siirretty kertomaan alavamman paikan lämpötilaa, joka poikkeaa tietenkin talvella korkean paikan korkeammista lämpötiloista. Kylmän paikan he löysivät myös Kevolla Utsjoella, kun siellä vietiin mittari Kevojärven rantamaille. Alkoi tippumaan pakkasennätyksiä sieltäkin talvelle.

Naruskan sääasemaahan on siirrelty vuosien saatossa myös paikasta toiseen. Kaksi viimeisintä tiedän ja kolmanneksi viimeisinkin oli olemassa Naruskajärven silloisella rajavartioasemalla. Jos nekin kaikki tilastomerkinnät on merkattu yhteen ja samaan taulukkoon, niin vertailupohjaa ei oikeastaan luotettavasti silloin ole.

Kunhan jatkossa huolehtisivat virallisista kalibroinneista, niin sekin olisi jo hyvä. Asemien siirroista olisi hyvä olla vuosiseurannassa selkeä merkintä mittauspaikan muuttamisesta eri paikkaan... ;)
14
EWN - European Weather Network / Vs: Projekti tilastot
« Uusin viesti kirjoittanut einari eilen kello 20:21 »
On, ja sehän oli koko ajan se ajatuskin että id + aikaleima = uniikki. Mysli ei vaan ensin suostunut asettaa niitä sarakkeita nippuna uniikiksi koska oli valmiiksi duplikaatteja koska parhammillaan/pahimmillaan saman Netatmon datat tulee 5:ssä eri haussa. 
Mutta, nyt näyttää toimivan ok tuo keruu Netatmojen osalta (muut pws:ät ja laitokset eivät ole ongelma tässä mielessä). Näyttää myös tulevan ihan kohtalaisen hyvin dataa per tunti kun antaa tuupata käppyrädataa joka kierroksella (5 kierrosta/tunti).

Tuossahan on kyse siitä että kun bulkkina haetaan, ei voi saada vain sitä mitä haluaa..  ;D

Mainitsin aiemmin että voisi tehdä sellaisen yksilöidyn keruun.. toki haku tapahtuisi samoin kaikista tunnuksensa antaneilta..
helpoin tapa kai olisi että tekee sellaisen apin sinne joka hakee ja hakee hyväksynnän netatmolta.. tuon sivun mukaisesti
https://dev.netatmo.com/en-US/resources/technical/reference/smarthomeapi

Liimiiteissä ei pitäisi olla ongelmaa, varsinkaan kun hakee sen 10 min. välein ja vain outdoor-datan..
https://dev.netatmo.com/en-US/resources/technical/guides/ratelimits

Vaikea arvioida miten moni liittyisi jos laittaa ewn:n sivuille ohjeet ja linkin sellaiselle kirjautumissivulle jossa tunnus annetaan.. (kuva metewaren appiin)
Sen datanhan voi ohjata erilliseen tietokantaan... kuin tuon publicin...  ja tietysti vaatimukset että asema on oikeaoppisesti asemoitu ;D

Katsoin muistin verestämiseksi tuota Hamiltonin Wd-sivua, siellä ei ole erikseen kirjautumissivua vaan jää näkyviin sinne ohjelman asetuksiin..

Tarkoitan sitä että ewn:ssä voisi olla paremmat netatmot ja sellaiset vähemmän paremmat eri osiossa ::)

Edit// pitäisiköhän niille esittää tuollaista vähän simppelimpää algoritmia, niillä taitaa ola liian vaikeaksi tehty se 8)
15
Yleistä keskustelua / Vs: Hakkeri paljasti ilmastohuijauksen
« Uusin viesti kirjoittanut arikalli23 eilen kello 18:46 »
Juurikin näin mitä kirjoitit J.Jäntti. Olen myös kuullut ja siitä oli myös alkuvuodesta muistaakseni paikallisuutisissa (olis pitänyt tallentaa kyseinen pätkä) , että pohjoisessa ilmatieteenlaitos on lopettanut vanhan käsivälitteisen aseman ja siirtänyt uuden automaattiaseman uuteen paikkaan. Ohjelmassa haastateltiin entisiä aseman hoitajia ja sanoivat ,että ei ole enää tullut kylmyysennätyksiä siirron jälkeen ja näyttäisi monta astetta lämpimämpää kuin vahassa paikassa.
16
Yleistä keskustelua / Vs: Hakkeri paljasti ilmastohuijauksen
« Uusin viesti kirjoittanut J.Jäntti eilen kello 17:12 »
Nyt tähän viestiketjuun on hyvä jatkaa, kun seuraa tätä nykyistä ilmastovouhotusta tai voisiko sanoa jo että ilmastouskontoa. Saadaanhan tuo ilmasto lämpenemään, kun siirtää lämpöanturin lämpimämpään paikkaan. esim. siirsin kotona anturia 10 metriä pois pellon laidalta ja kas ilmasto lämpeni 1 asteen verran.

Juuri tuon ns. mikroilmaston mittauksen vuoksi minun onkin todella hankala tajuta sitä, miksi sellainen institituutio kuten Ilmatieteen laitos siirtää virallista mittausasemaansa milliäkään mihinkään suuntaan koskaan. Näin ymmärtääkseni tapahtui kuitenkin ja tämän sääaseman annetaan jatkaa datansa lähettämistä vanhan datan perään, sen sijaan että se olisi nyt ns. "uusi asema".

Muistan Weather Underground:n sivuilla lukeneen jotain sen suuntaista aikoinaan, että jos sääasema vaihtaa paikkaa enemmän kuin yhden "blockin" (= korttelin?) verran, uusi sääasematunnus on syytä luoda, sen sijaan että käyttäisi vanhaa tunnusta. En tiedä onko siinä ollut ajatuksena se, että vallitsevat olosuhteet saattavat muuttua merkittävästikin mikä vääristää sääaseman kokonaismittaustulosta vai onko siinä vain ideana etteivät sääasemat heiluisi kartalla edestakaisin.

Minua on helsinkiläisenä alkanut tosissaan jo häiritsemään tämä autoilun vastustuksen pakkosyöttö. Hämeentie lasautettiin remppaan ja kun se remppa on ohi, se on sitten Iso-Roobertinkadun kaltainen kävelybulevardi Sörnäisten metroasemalta Hakaniementorille saakka ja liikenne on siirretty hajaantumaan Hämeentie/Kustaa Vaasan tien risteyksen kohdalta Hermannin rantatielle ja Sturenkadulle. Ne jotka ajavat pidemmälle ovat sitten pakotettu ajamaan joko Teollisuuskadulle tai Aleksis Kiven kadulle, kun kieltomerkit tulevasta kaupunkibulevardin rakennustyömaasta nostavat tien vastaan. Tämän seurauksena Sturenkatu on melkoinen ruuhkasumppu jos sinne joutuu menemään eikä Itäväylältä ja Kalasatamasta tuleva liikenne paljoa auta tilannetta Sörnäisten rantatietä kulkeville.

Vaikka noille tieosuuksille ruuhkaa puskeekin, ne ovat onneksi sellaisia että ne iskevät aaltoina tiettyinä kellonaikoina ja purkautuvat myös melko nopeasti, mutta tästä huolimatta tietyt poliittiset tahot ovat nyt jo ties kuinka monetta vuotta huutaneet tietullien perään ja olleen vahvasti sitä mieltä että ilmaston nimissä olisi paras käyttää julkisia liikennevälineitä.

Joku saattaa ihmetellä että miksen sitten kulje julkisilla?
Ainakin minun osaltani HSL on jo vetäissyt liipaisimesta ja luoti on tulossa piipusta ulos, suuntana heidän oma varvas. Viikon päästä alkaa vyöhykesysteemi joka on sekä "ihan kiva", että sen tasoista hevonpaskaa, että terve. Vanha kuntarajoihin perustuva matkalippujärjestelmä poistuu ja tilalle tulee 4-vyöhykejärjestelmä joka on rampautettu jo syntyessään. Varmasti se mahdollistaa sen että pääsen nyt lipulla Espooseen saakka ilman ns. seutulipun hankintaa, mutta homma hajosi käsiin siinä, kun neljästä vyöhykkeestä yksi ja myös tärkein meni turhaksi. Kaupungin keskusta-alueen A-vyöhykkeen raja kulkee minulla Vantaanjoen kohdalla. Minun kotipysäkkini on kahden pysäkin päässä B-vyöhykkeellä. Suunnittelin että tilanteessa jossa olisin julkisten varassa, kävelisin A-vyöhykkeelle ja siitä bussiin halvalla.

Ja pas...siivijäähdytykset.

Et voi ostaa pelkkää A-vyöhykettä. Piste.
Se on pakolla A+B, eli teknisesti otettuna seutulippu, poislukien Helsinki-Vantaan lentoasema (joka on C:llä). Tällä kivalla pikku kikkailulla he hilaavat kuukausilipun hintaa nyt ylös ja koko A-vyöhyke on vain symbolinen pilipalivyöhyke vailla käyttöä. Periaatteessa  se voitaisiin sulauttaa B:hen ja muuttaa se A:ksi. Perustelu HSL:ltä on matkustamisen sujuvoittaminen ja helpottaminen, kun seutusysteemi puretaan pois.

Se onkin nyt kiinni ihan siitä, onko sillä yksilölle oikeaa hyötykäyttöä: Juu toki, jos kokisin tarpeelliseksi vaikka täräyttää tästä Espooseen, Iso Omena-kauppakeskukseen ostoksille, menisin 71:llä ensin pari pysäkin väliä 550:n pysäkille ja siitä Tapiolaan ja metrolla loput - ja toisin päin. Aikaa kuluisi sellaiset pari tuntia edestakaisin kauppakassit kädessä. Mutta miksi tekisin niin, kun voin ajaa autollani Viikin Prismaan, matka-aika molempiin suuntiin yhteensä noin. 10min, kauppakassit auton takapenkillä koirien vahdittavina.

Kuukausilipun hinnaksi on tulossa noin 60€/kk kun vyöhykkeet astuvat voimaan. Minun autoni bensakustannukset kuukaudessa siten, että autolla kuljetaan vain töihin ja takaisin ja ajoittain pientä randomia ajoa pääkaupunkiseudulla, on luokkaa 70-80€/kk. Marginaaliseksi menee, mutta kun katsotaan mitä saan 10-20€/kk summalla, niin auto voittaa julkisen totaalisesti: Olen noin 10-15min töissä ja töistä lähtiessäni 15-25min kuluttua kotona, joka kerta, istumapaikka 100% varma joka kerta. Julkisilla töihin pääsee noin 30min ja noin 45min kotiin ja joskus sen ajan saat seistä seisomapaikalla lenkistä kiinni pidellen, eikä 10min vuorovälit lämmitä yhtään.

Ilmastouskonnoksi tuota voi jo kutsua kun esim. sen yhden ison jäätikön piti haljeta ja irrota ja se vain kuulemma hupenee. Tästä uutisoitiin niin pirusti joka mediassa ja taas luettiin että jos kaikki sulaa niin Helsingissä voidaan sukeltaa Tuomiokirkon portaille ja kovimmat tonttihinnat ovat Malminkartanon mäellä, kun se lienee ainoa osa Helsingistä joka ei ole kokonaan veden alla. Nyt kun alkoi tulemaan uutisia että "oho, se jäätikkö alkoikin kasvamaan eikä se palanen irronnutkaan", se uutinen vaiettiin jostain syystä käytännössä kokonaan. Miksiköhän?

Ymmärrän tarpeen paremmille ilmastoratkaisuille ja -menetelmille, mutta kun tätä lähestytään nyt ihan väärällä taktiikalla, josta se päällimmäinen on yhä edelleenkin se, että meidän ilmastomme osuutta paisutetaan ihan järkijättöisiin mittasuhteisiin ja tavallista kansalaista syyllistetään.
17
Yleistä keskustelua / Vs: Hakkeri paljasti ilmastohuijauksen
« Uusin viesti kirjoittanut arikalli23 eilen kello 14:22 »
Nyt tähän viestiketjuun on hyvä jatkaa, kun seuraa tätä nykyistä ilmastovouhotusta tai voisiko sanoa jo että ilmastouskontoa. Saadaanhan tuo ilmasto lämpenemään, kun siirtää lämpöanturin lämpimämpään paikkaan. esim. siirsin kotona anturia 10 metriä pois pellon laidalta ja kas ilmasto lämpeni 1 asteen verran.
18
EWN - European Weather Network / Vs: Projekti tilastot
« Uusin viesti kirjoittanut weatherc eilen kello 12:39 »
Lainaus
Jos aseman id on uniikki ja aikaleiman pitää olla aseman sisällä uniikki ni eihän noi yhdessä voi olla muuta kuin uniikki.

On, ja sehän oli koko ajan se ajatuskin että id + aikaleima = uniikki. Mysli ei vaan ensin suostunut asettaa niitä sarakkeita nippuna uniikiksi koska oli valmiiksi duplikaatteja koska parhammillaan/pahimmillaan saman Netatmon datat tulee 5:ssä eri haussa. 
Mutta, nyt näyttää toimivan ok tuo keruu Netatmojen osalta (muut pws:ät ja laitokset eivät ole ongelma tässä mielessä). Näyttää myös tulevan ihan kohtalaisen hyvin dataa per tunti kun antaa tuupata käppyrädataa joka kierroksella (5 kierrosta/tunti).
19
Kurikka-30 / Sademittaus otettu taas käyttöön
« Uusin viesti kirjoittanut Ecu Lauantai, 20.04.2019, 20:40 »
Sademittarin päältä on poistettu suoja ja samalla on suoritettu perushuolto ja puhdistustoimenpiteitä. Valitettavasti viimeyönä tullut sade ei näy mittaustuloksissa  :-\.
20
Sää ja ympäristö / Vs: Kevät 2019
« Uusin viesti kirjoittanut einari Lauantai, 20.04.2019, 20:08 »
Kohta taitaa kevätpäivämäärät hivuttautua ylemmäksi... viimeistään pyhien jälkeen taitaa olla 12 päivä kuluvaa kuuta merkattuna alkupäivämääräksi..  mitä sitä enää panttaamaan ;D

Edit// Saattaapi se alkaa naruskallakin smana päivänä....näillä näkymin  ;D
Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 10