Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Helsinki-71 / Vs: Salamatutkan kuulokykyä parannetaan mastotekniikalla
« Uusin viesti kirjoittanut J.Jäntti tänään kello 20:25 »
Kuluvan päivän ukkosten kuuluessa tutkalle hyvin otettiin testiin valmiit antennikaapelit.
U/UTP-kaapeli toimi kyllä niinkuin kuuluikin, mutta se myös oli sähköhäiriöille herkempi, keräten vähäisen määrän niitä listalle. Toiminta oli kuitenkin hyväksyttävää.

Sen sijaan vastoin kaikkia odotuksia, S/FTP-kaapelin toiminta on ollut tähän mennessä kertaluokkaa parempi. Sen ja tutkaboksin yhteistyö on sujunut yllättävän hyvin ja Saloa kurittava ukkoskuuro näkyy tutkassa äärimmäisen hyvin, joskin seinät heikentävät signaaleja niin paljon, että iskut menevät kaikki tällä hetkellä Ahvenanmaan pohjoispuolelle, mutta tutka on lyönyt solulukituksen päälle kyseiselle myräkälle kaikesta huolimatta.

Meillä on siis tässä vaiheessa melko varma voittaja tutka-antennin kaapeliksi.

Samalla kertaa, kun kaapelitilauksia tehtiin, sain haltuuni mustaa 3D-tulostuslankaa ja tulostinkin antennikotelon yläosansa kera vielä kerran, korvaamaan puoliksi läpinäkyvän mallin. Antennikotelon pohjaosa jää puoliläpäiseväksi, jotta suuntausmerkit näkyvät maston juurelle, kun tutka käännetään lopulliseen asentoonsa.

Odotusarvot uuden tutkan paikan suhteet ovat nyt korkealla. Nyt, kun testit ovat saatu tehtyä, vuorossa onkin sitten itse maston asennustyön aloitus ja mikä olisi parempi hetki aloittaa, kuin seuraavat pari päivää, kun ukkonen on loistamassa poissaolollaan ja alueelle muodostuu heikko korkeapaineen selänne.
2
Rajuilmat ja ukkonen / Vs: 17.07.2019
« Uusin viesti kirjoittanut J.Jäntti tänään kello 20:08 »
Kello lähestyy 20 ja ukkoset ne vain näyttävät jatkuvan.
Tällä hetkellä salamointia esiintyy linjassa, joka ulottuu Salosta Kuhmoon. Sivuilla ukkostaa mm. Honkajoen ja Karvian välissä, sekä Vaskivedellä.

Kuurosateet ovat kuivuneet täysin Uudenmaan alueella ja sadekuurot keskittyvät lähinnä maan lounaisosaan tällä hetkellä. Niiden voimat ehtynevät parin tunnin aikana, kun aurinko laskee ja noste loppuu kuin pystymetsään.
FinWX Helsinki-71:llä ilma on aurinkoinen ja taivaalla roikkuu lähinnä sekalainen seurakunta erilaisia pilvenriekaleita.

Kello 15-20 välisenä aikana yli ja ohi painoi kolme kuurosadealuetta joista ainakin kaksi oli varmuudella ukkospilviä, mutta koska pääkaupunkiseutu on tunnetusti tylsä paikka ukkostaa, kaikki kolme painoivat länsilounaaseen päin sanomatta sanaakaan ja jännittävää sinällään - satamatta lainkaan ainakaan FinWX Helsinki-71:n alueella. Kymppi ei ukkospäivissä siis rikkoontunut, vielä.
3
Rajuilmat ja ukkonen / Vs: 17.07.2019
« Uusin viesti kirjoittanut J.Jäntti tänään kello 14:24 »
Sipoon rantaviivan päällä muodostui sadekuuroalue joka painelee parhaillaan pääkaupunkiseudun yli.
Tätä yksilöä ei salamointi kaupungin päällä näytä kiinnostavan tipan vertaa, ja näyttäisi tämä hiljaisena yli menevän kohti Kirkkonummea. Alueen paikallisuudesta kertoo myös se, että Kallion havaintopisteellä ei ole satanut lainkaan, eikä FinWX Helsinki-71:lläkään.

Kuurosateet ovat yleistyneet nyt merkittävästi ja salamointia on esiintynyt viimeisen tunnin aikana mm. Kouvolan länsipuolella ja Raaseporin liepeilläkin yhden räpsähdyksen verran. Samaa tarinaa näyttää olevan myös Porista ja Raahesta itään.
Isoimmat rähinät ovat tällä hetkellä Tampereelta koilliseen, sekä Hämeenkyrön liepeillä.

Päivää on vielä runsaasti jäljellä ja toiveissa onkin että tästäkin päivästä saataisiin yksi ukkospäivä sääasemalle lisää, jotta 10 päivää menisi rikki. ;D
4
Rajuilmat ja ukkonen / 17.07.2019
« Uusin viesti kirjoittanut J.Jäntti tänään kello 13:02 »
Uusi päivä, uudet ukkoset.
Kotkan lähettyville muodostui puolenpäivän jälkeen kuurosadepilviä, jotka vajaa tuntia myöhemmin alkoivat ukkostamaan. Loviisan ja Kotkan välissä (tarkemmin Ruotsinpyhtäällä) on päivän ensimmäiset salamat saatu napauteltua ja lisää muotoutunee päivän aikana.
Kuurosadealueet ovat tällä hetkellä itä-länsi suuntaisia ja suhteellisen hidasliikkeisiä.

Seuraamme tilannetta.
5
Rajuilmat ja ukkonen / 16.07.2019
« Uusin viesti kirjoittanut J.Jäntti eilen kello 21:52 »
Mereltä päätti nousta iltapäivän tunteina kuurosadealue, jolla oli jopa otsaa alkaa hieman rähinöimään päästyään Helsingin ylle.
Koiria ulos viedessä kaakon suunnalta nousi erittäin synkän näköinen pilvimassa ja kello 15:53 tehtiin ensimmäinen kuulohavainto ja 15:55 näkö+kuulohavainto. Sikäli tämä ukkostava alue oli kuitenkin melkoisen pliisu tapaus, että sen voimannäyttö jäi näihin kahteen varmistettuun tapaukseen.

Alikulkusillan tarjoamassa suojassa sitten odoteltiin tämän suhteellisen laajan kuurosadealueen väistymistä kohti pohjoisluodetta. Kovimman sateen väistyttyä ja takaisin liikkeelle lähtiessä, katsoin kyseiseen suuntaan todetakseni siellä olevan, uhkaavan näköisen pilvimaton.

17.07.2019 odotetaan tätä aktiivisempaa päivää, mutta jännittävästi ennusteet väittävät, että ukkoset jäisivät taas sisämaahan, rajana Hanko-Hyvinkää-Porvoo -kehätien (Valtatie 25:n) ulompi puoli.
Katsotaan miten oikein ennuste menee huomenna. :)
6
Helsinki-71 / Vs: Salamatutkan kuulokykyä parannetaan mastotekniikalla
« Uusin viesti kirjoittanut J.Jäntti eilen kello 21:08 »
Antennikaapelitesti ei sitten mennyt kuin siinä kuuluisassa Strömsössä.

Viritettyäni UTP-kaapelin paikalleen totesin antennin nappaavan pelkkiä sähköhäiriöitä ympäristöstään, ehkä hieman herkemmin, kuin lyhyemmällä kaapelilla. 100%:n varma olin siitä, että kyseinen kaapeli oli oikein piuhoitettu sillä testerikin sanoi sen olevan suora kaapeli ja Boltekin speksien mukainen. Kytkennästä lukien tutka ei ollut vastaanottanut salaman salamaa, mikä alkoi hieman häiritsemään allekirjoittanutta, joten nappasin esille FMI:n kolmiomittausdatan ja kuinka ollakaan, lähimmät salamat olivat paikannettu Viron kaakkoispuolella ja sen verran kaukana ja sellaisessa suunnassa, että talon seinä vääristää signaalit soseeksi, josta ei pirukaan ota selvää onko se salama vai ei. Kaiken tämän lisäksi salamointi, jota tutka otti vielä onnistuneesti vastaan oli Tarton lähellä ja se oli loppunut suunnilleen samaan aikaan kun minä kaapelin vaihdoin. Murphyn laki elää ja voi hyvin.  ::)

Tutka on näyttänyt nyt jo jonkin aikaa visusti nollalukemia, mutta on vastaanottanut testin aikana hyvin hajanaisia ja hyvin satunnaisia sähköhäiriöitä, mikä ei ole vielä indikaattori huonolle kaapelille.
Oletan että vastaanotetut sähköhäiriöt johtunevat kaapelin tekemästä julmetun isosta silmukasta parvekkeella ennen sisälle saapumistaan, mutta varmuus siitä saataneen huomenna, kun testi otetaan uusiksi uusien, lähempänä olevien ukkosten myötä.

Tutka kytketään alkuperäisen kaapelinsa varaan kello 21:15.

Kaapeleita on siis testissä kaksi tyyppiä:
- U/UTP (Unshielded, Unshielded Twisted Pair), Ulkokuoreltaan ja johtimiltaan suojaamaton kaapeli, luokitus Cat5e
- S/FTP (Shielded, Folied Twisted Pair), Ulkokuoreltaan suojattu ja johtimiltaan foliosuojattu kaapeli, luokitus Cat6

Tilaukseen lähti vielä yksi kaapelityyppi, S/UTP (Shielded, Unshielded Twisted Pair), Ulkokuoreltaan suojattu, johtimiltaan suojaamaton kaapeli, luokitukseltaan Cat5e. Tämä on tällä hetkellä salamatutkan alkuperäisen kaapelin tyyppi, erona vain se, että luokitus tällä alkuperäisellä kaapelilla on Cat6, mutta 5e:n ja 6:n merkitys on Boltekin mukaan nolla sillä sen läpi ei kulje tietoliikennettä. Se on teknisesti otettuna enemmän instrumentointikaapeli, kuin standardi verkkokaapeli.

Tarkoituksena on tehdä kattava testi näiden välillä jotta saadaan selville, millä kaapelilla on paras häiriösuojaus, kompromentoimatta kuitenkaan vastaanotto-ominaisuuksia.
7
Helsinki-71 / Vs: Salamatutkan kuulokykyä parannetaan mastotekniikalla
« Uusin viesti kirjoittanut J.Jäntti eilen kello 14:53 »
Tutkamaston lasikuitujatkeen kanssa tuli pientä pääkipua, kun tuli havaittua, että eihän se perhana tietenkään pysy suorassa ollessaan itseään isomman alumiiniputken sisällä ja tutkalaitteiston ollessa kotelossaan lasikuitujatkeen päässä.

Ratkaisuna oli 3D-tulostaa perin yksinkertainen alumiiniputken sisäpinnan halkaisijan kokoinen muovipalikka, jonka tehtävänä on tukea lasikuitujatketta, kun se on venytettynä alumiiniputken hatusta ulos täyteen mittaansa. Sellaisen rakentamisessa oli vain omat haasteensa, kun itse muovipalikan koko piti olla sellainen ettei siinä ole liikkumavaraa käytännössä lainkaan mutta samaan aikaan kuitenkin sen piti pystyä liikkumaan vapaasti alumiiniputken sisällä.

Koekappaleita tulostettiin kaikkiaan 8 kappaletta ennen kuin oikean kokoinen palikka saatiin aikaan, jolla liikkuvuus putkessa on täysi mutta sivusuunnissa käytännössä nolla ja siitä muotoiltiin isompi kappale joka putkeen menisi tukea antamaan.
Lopputulos oli erittäin hyvä ja tuki toimii loistavasti. Seuraavana vuorossa onkin sitten tutkakaapelitesti ja siinä samalla maston asennustyön toisen vaiheen aloitus.


8
Pikkuhiljaa tämäkin ongelma etenee...Tosin ei mitään kovin valmista vielä...

Esim EWN:än asemasivun pikkukartta käyttää vanhanmallisia png-tiiliä ja ideaalinen olisi että nuo pätkivät HERE-tiilet vaihtais toisiin. Olisi helppo toteuttaa. Tällöin voisi myös ne kellä on joku kartta (EB, EWN..) jossa samat pätkivät tillet vain vaihtaa kyseisen url:in js-filussa ja homma jatkuisi...No kuten sanottua jo aikasemmin, noita valmistiilejä ei vaan ole sopivalla käyttömäärälle, joten ainut vaihtoehto on keksiä omat tiilet jostain...

Nykyaikasempi malli on WebGL-kartta jota esim EB käyttää. Siihen on nyt tuore mbtile datatiedosto (OSM-data heinäkuun alusta) siisintynyllä vaalealla tyylillä:
https://beta.euweather.eu/ Toki, ja tässä on juuri näiden WebGL-karttojen jujukin, tuota tuoretta datafilua voi käyttää myös vanhemmissa kartoissa jossa WebGL on impletoitu.

Näitä karttoja roplattu jo sen verran kauan että on myös tullut uusia tapoja saada dataa ulos :)
Löytyy esim Node.js:llä + Dockerin avulla pyöriva Tileserver-gl joka pystyisi puskemaan ulos myös noita vanhan mallisia png-tiiliä. Tadaa.
Sattui vaan pikku mistake kun siivosin conffausta tuon tuoreen mbtilesin osalta pienentääksen sen kokoa, Tileserver-gl:än oletustyylit käyttää paikannimiin tagia "name:latin" ja sen olin siivonnut ulos. Tuo oma beta-tyyli käyttää tagia "name:en"...Eh...

9
Sää ja ympäristö / Vs: Kesä 2019
« Uusin viesti kirjoittanut weatherc Maanantai, 15.07.2019, 16:01 »
Alpeilla puskee talvea yli 2000 metrissä:
https://twitter.com/severeweatherEU/status/1150733066773643264
10
Sää ja ympäristö / Vs: Kesä 2019
« Uusin viesti kirjoittanut Jussa Maanantai, 15.07.2019, 14:51 »
Tulin eilen viikon vaellusreissulta Norjan Finnmarkista. Siellä kesä aloitteli vasta ensi askeleitaan. Tai virallista termistä kesää tuolla tuskin vieläkään oli, lämpötila pyöri 0-10 asteen välillä, ehkä yhtenä päivänä lähellä 15 astetta. Lumia oli vielä siellä täällä, parhaimmillaan metritolkulla. Sääskiä ei haitaksi asti ollut vielä, myrkkyä ei tarvinnut käyttää. Järvet ja lammet oli kuitenkin jo sulia ja tulvat laskeneet. 2017 oli vielä osa järvistä jäässä näihin aikoihin. Kelit oli vaelluksen ja kalastuksen kannalta kuitenkin mukavia, ei satanut ja aurinko paistoi lähes koko ajan. 2018 oltiinkin ylängöllä 30 asteen helteessä 8)

Samaan aikaan täällä Koillismaalla oli sääasemallani käyty jopa pakkasella asteen verran ja samana yönä paletui perunanvarsia paikoin. Marjasatoon en ole ehtinyt vaikutusta vielä havainnoimaan. Luultavasti kuitenkin jotain jälkiä on jättänyt. Heinäkuun ensimmäinen puolisko on ollut siten viileä, tai jopa kylmä jos keskiarvoja tuijottaa. Loppukuu tosin ehtii korjata tilannetta lähemmäs normaalia jos niikseen tulee.

Nurmikko ei ole 2-viikossa juuri kasvanut, sen verran kuitenkin, että pitää leikata. Kinttaat kädessä saa leikkuria ohjastaa :)
Sivuja: [1] 2 3 ... 10