FinWX Foorumi

Koodaus- ja rakentelunurkka => Sääasemien rakenteluprojektit ja toiminnon parantelut => Aiheen aloitti: weatherc - Perjantai, 27.03.2009, 17:22

Otsikko: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Perjantai, 27.03.2009, 17:22
Pieniä havaintoja tehnyt tuossa kun aurinko paistaa...

Davisin ISS (siis se jossa sadekippo, lämpömittari ym.) on tällä hetkellä sijoitettu niin että se on suurimman osan päivästä varjossa, aurinko pääsee paistamaan siihen tällä hetkellä oikeastaan iltapäivästä pienen tuokion, kesällä siihen paistaa sitten sekä aikasin aamulla että aika toven iltapäivällä ja illalla.
Siinä on ns. passiivinen säteilysuoja eli ihan normaali "lautasmallinen" ilman tuuletinta mikä on Daivisin asemissa vakiona.

Nytten kun aurinko on pääsee siihen paistamaan nousee lämpötila sellaiset 1-2 astetta, kts. kuva, eli mitään kauheesti mutta häiritsevästi, kesällä se nousee auringon johdosta varmaan muutama aste enemmänkin.
Eli vaikka esim. ww-foorumilla on ollut se mielipide että näinkin pohjoisessa ei tuuletinta tarvita niin näyttää siltä että se olis ihan hyvä olla. Tosin myös lautasten pesu voisi auttaa asiaan, alkaa pikkasen vihertämään  ::)
Kaikki muu kuin tasan valkoinenhan imee lämpöä...

Eli projektia pukkaa..Kunhan tuo kevät saapuu on tarkoitus sijoittaa tuo ISS pikkasen uusiksi myös senkin takia etten ollut tyytyväinen menneen talven sateisiin varsinkin jos pikkasenkin tuuli niin se ilmitti aivan liian vähän sadetta lumisateella. Vesisateella se on toiminut ihan OK. Tämä johtuu siitä että talon räystäs on noin puolentoista metrin päässä yläviistoon, sadekipon korkeus on noin reilu puolmetriä räystästä alempana.

Meinaan tehdä sille tolpan 2 x pattingista (100 mm x 50 mm) ja noin vajaat 2m korkea tuohon terassin reunalle. Oon tässä talven aikana seurannut että mihin asti nuo lähistöllä olevat puut tiputtavat vettä/lunta ja muutenkin lumisateella ollut hyvä seurata ettei puut varjosta tulevan kohtaan sateelta.
Siihen tolppaan tulee Daivisin ISS sekä 1-wire-jutut sekä myös mun maaperä-anturit siirrän siihen jolloin kaikki tilpehöörit ovat samassa paikassa eikä ympäri pihaa (paitsi mastossa olevat tuuliviri,ukkostutka ja webkamera sekä jossain vaiheessa tuleva aurinkoanturi)  ;D
Tolpan toteutus tosin jäi pikkasen lumen alle alkuviikosta tulleen takatalven johdosta  ;D

Tuohon tolppaan tulee aurinko paistamaan, ainakin kesällä, joten tuuletin olis tarvis saada. Nooh, Davisin tuuletin kun on tätä "halpismallia" hintaan 200+ euroa niin tarkoitus olis tehdä DIY-versio hintaan alle 50 euroa  ;D
Kodin Terrasta joka avattiin tänne pari kuukautta sitten löytyi valkoisia muovisia kukkalautasia halkasijaltaan kokoa 16 senttiä sopivaan hintaan 0.6 euroa kpl joten niitä tuli mukaan 10 kpl varmuuden vuoksi :)
Maplin.co.uk:sta löysin aurinkovoimalla toimivan harraste-tuulettimen, ihan normi matalajännite sähkömoottori + aurinkopaneeli + tuulettimen siivet jolla ajattelin lähteä rakentelemaan.

Tätä pidemmälle ei projekti ole vielä edennyt sattuneista syistä mutta tarkoitus on saada ainakin perusrakennelmat säteilysuojaan tehtyä pikkuhiljaa.

Kuviakin on luvassa kunhan muistan ottaa niitä  ;D

EDIT: Niin se kuva ;)
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: jamo - Lauantai, 28.03.2009, 15:48
Tässäpä oma versioni, toivottavasti kuvista on apua.
Aurinkopaneelit ostin www.spelektroniikka.fi :stä, muovilautaset oli jostain halpiskaupasta, tuuletin on vanha prossutuuletin
ja rautaosat mallia biltema.


jamo
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Lauantai, 28.03.2009, 17:34
Samaa mallia tuo minunkin tulee olemaan. Onko minkälaisia kokemuksia noista paneeleista vs. sateet? Eli eivät ole ottaneet hatkoja sateesta ja lumesta vai oletko suojannut ne jollain?

Koko projektini senkun hautautuu syvemmäs lumen alle, sitä kun tulee koko ajan lisää...
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: tito - Lauantai, 28.03.2009, 23:29
Tänään vertasin tuon sääasemani ja toisen langattoman lämpömittarin lukemia toisiinsa. Aurinko paistoi päivällä pilvettömältä taivaalta ja vaikka tuuli oli noin 4-5m/s näytti sääaseman mittari enimmillään +3,0 astetta iltapäivällä. Langaton, jonka anturi oli varjossa, näytti samaanaikaan -0,3 astetta. Sääaseman anturin olen yrittänyt suojata auringon vaikutukselta kaksinkertaisella säteilysuojalla ja lisäksi tuulettimella, mutta sekään ei näytä silti auttavan. Ilmeisesti ilma on auringonpaisteessa tuon kolmisen astetta lämpimämpää vaikka lumi ei näyttänyt merkkiäkään plus-asteista.
Tuulettimena on 80mm laitetuuletin joka imee ilmaa alhaalta ylöspäin ja ulommaisen säteilysuojan katto-osa on eristetty alapuolelta 25mm styroxilla.
Ihmetyttää miten tiesääasemien lukemat näyttävät oikeilta vaikka niissä on pelkkä lautassuojus ja useimmiten sijaitsevat auringonpaisteisissa paikoissa.   
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: J.Jäntti - Maanantai, 30.03.2009, 08:33
Teeseitse miehet ovat värkänneet hienoja säteilysuoja luomuksia. ;)

Hienoja järjestelmiä olette rakentaneet. Harkitsen itsekin vastaavanlaista kapistusta Peet Bros-asemani aurinkosuojaan humisemaan. :)
Teutarin lähettämissä kuvissa esiintyvä aurinkokennotuuletinlaite tosin herättää minussa kysymyksiä. Joko kyseessä on optinen harha tai sitten tuon tuulettimen aurinkokennot ovat tuossa jonkinlaisessa syvänteessä tuossa. Jos tuo ei ole optinen harha, eikö vesi ja lumi jumiudu tuollaiseen kuppiin, joka tuosta näyttäisi muodostuvan?
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: J.Jäntti - Torstai, 02.04.2009, 21:52
Kyllähän tuohon päälle varmaankin lunta ja vettä kertyy mutta luulempa kuitenkin että kyllä aurinko aika nopeasti kuivattaa/sulattaa tuon lasipinnan kun siellä on vielä tumma aurinkokenno alla.

Kiitos havainnollistavasta kuvasta. Se selkeytti paljon. :)
Enpä tullut havainneeksi tuota lasia ja tiivistettä tuossa ollenkaan ennenkuin tarjosit tuon zoomauksen. :)

Pitäisi varmaan tuollainen Bilteman aurinkokennotuuletin hommata, purkaa se osiin ja modifioida Peet Brosin aurinkosuoja hengittäväksi malliksi. Äänekkyys tuskin on ongelma, kun se pöhinä luultavasti hukkuu kaupungin omaan kohinaan.

Modifioinnin ja asentamisen ei luulisi olevan kovin hankala operaatio nyt, kun tuo aurinkosuoja on vielä asentamatta tuonne mittausrimaan. ;D
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Perjantai, 03.04.2009, 00:11
Lainaus
Modifioinnin ja asentamisen ei luulisi olevan kovin hankala operaatio nyt, kun tuo aurinkosuoja on vielä asentamatta tuonne mittausrimaan.

Vinkkinä, kun ruvet sitä rakentelemaan, suunnittele se siten että sen saa suht helposti pois esim. pesua varten. Oma Davisin suoja kun on jo reilussa vuodessa ruvennut "vihertämään" eli pesu olisi paikallaan. Kaupungissa tulee vielä mukaan noet ja muu lika joka leijuu ilmassa.

Itsellä toki työn alla teeseitse-versio josta ensimmäiset "haalea aurinko"-testit tuli tehtyä tänään. Harmi kun ei aurinko paistanut kunnolla että sitä olisi voinut kunnolla testata. Tässä kuitenkin tuloksia:

Käytin 2 kpl vanhan sääaseman (Oregon) anturia testiin

- Suojan sisällä, tuuletin käynnissä: 6.5 °C
- Suojan vieressä: 12 °C
- Davis, varjossa noin 5 m päässä: 5.8 °C

Osa tuosta 0.7 °C erotuksesta Davis <> suojan sisällä voi varmaan pistää "peruserotukseen" anturien välillä. Mulla ei vielä ole vertailulukemaa tästä anturista joka olisi otettu anturin ollessa ihan Davisin vieressä.

Mikäli tekele osoittautuu toimivaksi myös auringossa ja saan Davisin anturin siirrettyä siihen onnellisesti tulee sen hinnaksi noin 20 euroa ja rahaa säästyy verrattuna Davisin omaan aurinkopaneelituulettimeen noin 200 euroa.  ;D

PS. Kuvia tulossa kunhan valmistuu :)
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: J.Jäntti - Perjantai, 03.04.2009, 11:13
Vinkkinä, kun ruvet sitä rakentelemaan, suunnittele se siten että sen saa suht helposti pois esim. pesua varten. Oma Davisin suoja kun on jo reilussa vuodessa ruvennut "vihertämään" eli pesu olisi paikallaan. Kaupungissa tulee vielä mukaan noet ja muu lika joka leijuu ilmassa.

Olen tainnut nähdä pari kuvaa sääasemasi asennuksesta (tai sitten se oli jonkun toisen Davis-asema). Niissä todellakin yhdessä kuvassa näytti koko aurinkosuoja vihertävän, ihan kuin sen kimppuun olisi hyökännyt jokin sammalkasvusto. Jos sellaisesta lienee kyse, luulen, että kun mittari on kymmenen metrin korkeudella maanpinnasta, vastaavaa vihertämistä ei välttämättä tapahdu, mutta kuten totesit, noki ja urbaani pöly saattavat kyllä tehdä aurinkosuojastani enemmän harmaan, kuin vihreän. :)

Peet Brosin aurinkosuojan mukana tuli paperilämiskä missä myös otettiin esille tuo valkoisen värin välttämättömyys kunnolliselle auringonsäteilyn poisheijastamiselle ja muistutettiin määräajoin suoritettavasta puhdistamisesta. Oman näkemykseni mukaan tuo menisi vuotuisen puhdistamisen alaisuuteen asennuspaikkansa takia. Samalla, kun suunnittelee tuon aurinkosuojan modifioimista, pitää myös suunnitella samalla tuon mittausriman toimintamallia sellaiseksi, että sen saa tarvittaessa hilattua sisään helposti huoltotoimia varten ja myös takaisin ulos, kun huolto on tehty. Toistaiseksi valkoiseksi maalattu puinen mittarima on vedetty kolmella ruuvilla kiinni kulmarautaan. Kulmarauta puolestaan on ruuvattu betoniseinään kiinni. Minun pitäisi saada suunniteltua mittarima sellaiseksi, ettei se vaatisi ruuveja lainkaan, mutta joka kuitenkin lukittuisi paikalleen huollon jälkeen ja olisi vapautettavissa käsin sisäänhilaamista varten. Siinäpä vasta pulma ratkaistavaksi itsellensä.. :D

Mikäli tekele osoittautuu toimivaksi myös auringossa ja saan Davisin anturin siirrettyä siihen onnellisesti tulee sen hinnaksi noin 20 euroa ja rahaa säästyy verrattuna Davisin omaan aurinkopaneelituulettimeen noin 200 euroa.  ;D

PS. Kuvia tulossa kunhan valmistuu :)

Vaikuttaa hyvältä projektilta, erityisesti tuon säästön suhteen. Miksi hassata rahaa satasia, jos saman homman saa tehtyä parilla kympillä? :D
Odotan kuvia mielenkiinnolla, sillä yritän itsekin miettiä, miten tuon Peet Brosin tuuletinsysteemin rakentaisin. Ehkäpä kuvat tarjoavat apua siihen jossain määrin vaikka aurinkosuoja ei identtinen olekaan.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Perjantai, 03.04.2009, 18:00
Tänään sitä tuli testattua tuossa kukkamaan reunalla auringossa. Tosin en saanut mitään suurta eroa aikaseksi tuulettimella tai ilman mutta suojan sisällä vs. ilman suojaa kylläkin, ilman suojaa liikuttiin 30 asteen hujakoilla ja suojan kanssa 13-14 asteessa. Davis oli samaan aikaan siinä 12 asteen hujakoilla.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Lauantai, 04.04.2009, 22:45
Räjäyttämisen into iski ja tuli yksi aurinkokennotuuletin pistettyä p....n päreiksi. :-[
Nyt pitäisi alkaa etsimään muutamaa sopivaa kukkalautasta tai jotain vastaavaa että saisi tuon tuulettimen asennettua nätisti tuohon ISS systeemiin. ;)
Tuossa alakuvassa on hiukan osviittaa mitä mielessä liikkuu.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Sunnuntai, 05.04.2009, 19:24
DIY-nurkkaus taas ollut vaudissa, tosin mitään valmista ei tullut...

Purin Davisin suojan ja ensinnäkin tuli ne lautaset tiskattua, olivat tosiaan aika likaiset, vinkkinä vaan muillekkin ;)
Samalla heräsi idea että jos koittais tuota teutarin ideaa ja saisi sen propellerin nykyiseen suojaan. sain sen näpärästi kyllä sopimaan siihen mutta iski tilan puute, tarvis saada 2 cm lisää korkeutta jotta se mahtuisi sinne, on nimittäin tila anturin yläpuolella aika vähissä vaikka propellerin kokonaiskorkeus ei ole kuin 4 cm.
Kaksi ylintä lautasta ovat umpinaisia sekä alimmassa niistä on joku ihmeen littuskainen mötikkä sisäpuolella, eli siinä ei ole kun kaksi laustasta jossa reiät, aika hassua kylläkin eli järjestys on seuraava:

Ylhäältä alas:
1 ja 2 umpinaisia
3 ja 4 reiälliset
5 umpinainen

Kuvassa se mitä kokeilin, siinä Davisin lautanen ja oma viritelmä jota nyt täytyy vielä pikkasen miettiä...
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Sunnuntai, 05.04.2009, 20:43
Eikö ne olekkaan tuossa järjestyksessä kuin tuossa kuvassa?
Minulla oli hiukan ajatuksena laittaa tuon ylimäisen sekä sen alapuolella olevan reikälautasen väliin pari uutta lautasta ja niiden sisälle asentaa tuo tuuletin.
Mutta jos ne on tuossa järjestyksessä kuin sanoit niin sitten täytyy koittaa tuota pakkaa muuttaa tuon kuvan mukaiseksi.
Huomena pitäisi lähteä etsimään muutamaa n.23cm halkasijaltaan olevaa lautasta jotka ovat siis noita orginellejä hiukan suuremmat niin pääsis projektissa eteenpäin.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Sunnuntai, 05.04.2009, 21:06
Kokosin kuvista mallin miltä näyttää tuo kokonaisuus jos olisi tuo orginelli fars siinä mukana.
Tuosta kuvasta minä olen koittanut lähteä tuota systeemiä hahmottaa.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Sunnuntai, 05.04.2009, 22:08
Voi se hyvin olla että ne oli siinä järjestyksessä mikä sun ekassa kuvassa oli, ne kuitenkin sopivat miten päin vain eli järjestystä voi muuttaa kunhan alin on alin koska siinä on jengat ruuveja varten joka pitää koko höskän kasassa.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Maanantai, 06.04.2009, 16:31
Ainakin Kodin Terrassa löytyy Hammarplastin lautasia jotka ovat 20 cm eli just saman kokoisia kun Davisinkin, hintaan 90 snt/kpl :) Tuli otettua 2, seuraava probleema onkin ruuvit, M8-kokoinen näyttää Davisin gengat olevan, pituutta pitäisi olla sellaiset 12-14 cm..ainakaan Terrassa ei ollut muuta sen pituista kun kierretangot ja nekin loppu..hmm...
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Tiistai, 07.04.2009, 19:59
Nyt alkaa nuo tuuletinsysteemin "romut" olemaan siinä mallissa että pystyi tekemään jo koekasauksen. ;D
Tuosta systeemistähän lähtee tuo ylimäinen lautanen pois ja sen tilalle tulee se orginelli ensinmäinen ja loput lautaset sitten tuon tuulettimen alapuolelle.
Vanhan systeemin purkaminen/farsin liittäminen siihen sekä koko helahoidon asentaminen takas tuonne ISS systeemiin jää kuitenkin pääsiäispyhiksi kun siinä on vielä pikkusen näpräämistä tuon niputtamisen kanssa ja voihan olla että siinä tulee vielä jotain muita pikku ongelmia vaikka on kuinka yrittänyt miettiä kaikki jutut jo etukäteen valmiiksi. ::)
Täytyy alkaa nyt suunnittelemaan tuota aurinkokennon kiinnittämistä tuohon kotelon kanteen. ;)
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Tiistai, 07.04.2009, 21:33
Lainaus
Vanhan systeemin purkaminen/farsin liittäminen siihen sekä koko helahoidon asentaminen takas tuonne ISS systeemiin jää kuitenkin pääsiäispyhiksi kun siinä on vielä pikkusen näpräämistä tuon niputtamisen kanssa ja voihan olla että siinä tulee vielä jotain muita pikku ongelmia vaikka on kuinka yrittänyt miettiä kaikki jutut jo

Totta, itse ajattelin kokeilla kierretankoa "pulteiksi" pitämään systeemiä kasassa. Mulla uupuu vielä myös välipalat uuden ja vanhojen lautasten väliin..
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Keskiviikko, 08.04.2009, 15:31
Noniin, eihän sitä voinu pitää näppejä ojossa kun aurinko rupesi paistamaan  ;D

Tee-se-itse-miehen tuuletin on nyt asennettu Davisin orginaali-säteilysuojaan ja hyvin näyttää hurisevan. Kiinnitys tosin jäi pikkasen puoleentiehen koska ei mun nakkisormet mahtuneet kytkentäboxin ja sateen ulosmenoaukon väliin pistämään mutteria paikalle, siitä johtuu että se näyttää pikkasen "roikkuvan" kuvan oikeassa reunassa johtuen että kolmas ruuvi ei vielä ole kiinni ;)

Kasasin sen siten että pistin kierretangot alimappan lautaseen jossa jengat ja kasasin palaset siihen ja sitten mutterilla kiinni sadekipon pohjaan.
Propellerilautasen pistin tosieksi ylimmäiseksi ja pienet välipalat väliin antamaan tilaa.

Mainittakoon että mitään orginaaliosaa en muokannut vaan sen saa 10 minuutissa kasattua takaisin orginaalikokoonpanoon.

Halikossa ei ole tänään satanut vaikka asema niin väittää, ne tuli kun ruuvailin tuota suojaa, se rekisteröis ne vaikka asema oli huoltotilassa, vinkkinä teutarille että ota konsoliin menevä piuha irti :)
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Keskiviikko, 08.04.2009, 21:37
Pienen huomion tein tässä kun nyt seurannut tuota tekelettä muutaman tunnin on näppituntuma että se näyttäisi tuolla kokoonpanolla noin 0.5 astetta lämpimämpää kun ennen. Mulla parin metrin päässä 2 Oregonin anturia vapaassa ilmassa pöydällä jossa ne on koko ajan varjossa ja aikasimpana iltoina on Davis ollut noin 0.5 asetta viileämpi, nytten ovat suunnilleen tasoissa. Eli hienosäätöä tarvitaan vielä :)
Täytyy koittaa saada ilmankierto paremmaksi myös ilman tuuletinta, tuo lisälautasen reuna kun nytten on huomattavasti leveämpi ja oikeastaan peittää tuon Davisin yhden lautasen.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: tito - Keskiviikko, 08.04.2009, 22:40
Varmasti ahistaa ilmantulo tuon ylimmän lautasen ja lisälautasen ahtaassa välissä. Kannattaa laittaa reilu rako siihen. Itse kokeilen nyt poistamalla kokonaan ylimmän lautasen, lautassuoja kun on puurimakehikon sisällä nii ei ole sateelle alttiina. Kaikesta huolimatta näyttää aurinkoisella ilmalla korkeampaa lämpötilaa kuin varjolämpötila. Se lienee kuitenkin luonnollista tähän vuodenaikaan.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Torstai, 09.04.2009, 19:59
Pienen huomion tein tässä kun nyt seurannut tuota tekelettä muutaman tunnin on näppituntuma että se näyttäisi tuolla kokoonpanolla noin 0.5 astetta lämpimämpää kun ennen. Mulla parin metrin päässä 2 Oregonin anturia vapaassa ilmassa pöydällä jossa ne on koko ajan varjossa ja aikasimpana iltoina on Davis ollut noin 0.5 asetta viileämpi, nytten ovat suunnilleen tasoissa. Eli hienosäätöä tarvitaan vielä :)
Täytyy koittaa saada ilmankierto paremmaksi myös ilman tuuletinta, tuo lisälautasen reuna kun nytten on huomattavasti leveämpi ja oikeastaan peittää tuon Davisin yhden lautasen.

Totanoin... luulempa että tuo ropelli täytyy laittaa putkenpätkän sisälle ja on myös tärkeää olla sen putkenpätkän päällisen umpinainen että saadaan imettyä ilmaa sieltä antureilta ja tuo umpinainen päällinen estää sen imetyn ilman palaamisen takas kiertoon eli se häviää sieltä yläkautta pois.
Nyt kun se ropelli on tuossa lautasten välissä niin ei tule tarpeeksi "pistemäistä" imua sinne alas joten nyt se ilmeisesti imee tuosta helpoimmasta kohtaa ropellin ja sen alapuolella olevan lautasen välistä sitä ilmaa ja voipi mahdollisesti tehdä jonkinmoisen ilmapussin siihen anturin päälle?

Putkenpätkä+umpikansi jotta siitä tulee kuin pölynimuri. ;D
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Torstai, 09.04.2009, 21:07
Toivotaan että nyt pääsiäisenä olis aurinkoista että vois kokeilla tekelettä pikkasen paremmin.

Lainaus
Totanoin... luulempa että tuo ropelli täytyy laittaa putkenpätkän sisälle ja on myös tärkeää olla sen putkenpätkän päällisen umpinainen että saadaan imettyä ilmaa sieltä antureilta ja tuo umpinainen päällinen estää sen imetyn ilman palaamisen takas kiertoon eli se häviää sieltä yläkautta pois.
Nyt kun se ropelli on tuossa lautasten välissä niin ei tule tarpeeksi "pistemäistä" imua sinne alas joten nyt se ilmeisesti imee tuosta helpoimmasta kohtaa ropellin ja sen alapuolella olevan lautasen välistä sitä ilmaa ja voipi mahdollisesti tehdä jonkinmoisen ilmapussin siihen anturin päälle?

Tuo vois kyllä auttaa, tosin propellin ja anturin välimatka ei ole kuin pari senttiä, mutta se anturi kyllä asustaa eräänlaisessa kuopassa tuossa Davisin systeemissä koska alimman reikälautasen reunat ovat alimmassa lautasessa kiinni joten sinne varmaan voi sellainen ilmapussi syntyäkin...hmm...Pitäiskö siihen alimman lautasen ja alimman reikälautasen väliin pistää pieni rako?
Se on pikkasen hämäävä tuo Davisin viritelmä, ulkoapäin näyttää olevan rako mutta kun katselee sisältäpäin niin alimmaisen reikälautasen sisäreuna ottaa kiinni alimpaan lautaseen ja itse sensori on kiinni siinä alimmassa lautasessa eli eräänlaisessa kuopassa..hmm..

Vai pitäiskö sittenkin kokeilla tuota kokonaan itse tehtyä suojaa joka majailee tuossa pöydällä?
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Perjantai, 10.04.2009, 15:26
NWN:n ei tykkää mun uudesta virityksestä ei päivitä dataa ollenkaan. >:(
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Perjantai, 10.04.2009, 17:20
Lainaus
NWN:n ei tykkää mun uudesta virityksestä ei päivitä dataa ollenkaan.

Jouduit piikkitestin uhriksi  ;D
Se on suurin ongelma siinä tällä hetkellä ettei se suostu päästämään takaisin asemaa jonka lämpötila muuttuu liikaa (+/- 3 astetta) vaikka data johon verrataan olisikin vanhaa. Mutta kun ei ole paluuta vahnaan keruuskriptiin niin ei siihenkään voi tehdä paluuta kun kerran hotelli sanosi että liian raskas (mikä kyllä totta joten en syytä heitä siitä mitenkään). Piikkitestin perimmäinen tarkoitus on poimia ulos oikeesti väärät datat. Et ole ainut kehen se testeri on iskenyt hampaansa.

Lainaus
Tulihan tässä aamusella värkättyä toi aurinkokennotuuletin sitten lopullisesti kasaan ja asennettua paikoilleen.
Mitä tuossa vanhemmassa viestissäni suunnittelin niin sen näköinen siitä sitten tuli.

Tein omaan pientä hienosäätöä lisäämällä pienen raon alimman reikälautasen ja sen lautasen väliin jossa anturi on kiinni sekä laittamalla toisen lautasen ropelli-lautasen yläpuolelle.

Tyäysin OT:nä niin tuli siirrettyä 1-wire-johtoja sekä tutkittua mitä noita mun maaperä-antureita vaivaa. 2 kolmesta sain toimimaan joten nyt näyttää +10 cm sekä -25 cm taas lukemaa, -50 cm ei edelleenkään toimi. Täytyy ottaa koko maaperä-systeemi ylös jossain vaiheessa.


Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Perjantai, 10.04.2009, 18:46
Jouduit piikkitestin uhriksi  ;D

Hemmettisoikoon vai piikkitestin uhri. ???
Mä jo hyppisin täällä tasajalkaa että missä oikein on häikkää ja tsekkasin paikat minne dataa menee ja kaikki näytti olevan OK. ;D  No.... tulipa hiukan verryteltyä. ;)

Tein omaan pientä hienosäätöä lisäämällä pienen raon alimman reikälautasen ja sen lautasen väliin jossa anturi on kiinni sekä laittamalla toisen lautasen ropelli-lautasen yläpuolelle.

Tuossa kun purkasin tuota systeemiä niin pääsin itsekkin tutkimaan tuota suolistoa niin ihmettelin kanssa miksi se anturi on laitettu sinne montun pohjalle?
Tiedä noista jenkki insseistä mitä ne on oikein mietiskelleet ::)
Näinkö sitä ajattelee oikein maalaisjärjellä niin kyllä siellä pitäisi minunkin mielestäni olla rako että se ilma virtaa sen anturin ohi ylöspäin.

Niin ne toimii noi talojenkatolla olevat välikaton alipainetuulettimetkin kun aurinko paistaa siihen ulkokuoreen ja siellä alipainetuulettimen sisäpuolella on hiukan viileämpää niin se alkaa vetämään alhaalta ilmaa ylöspäin jonka vuoksi niissäkään ei tarvita koneellista imua vaan toimivat pelkästään alipaineella.
Ovathan ne hiukan eri näköisiä mutta periaate pitäisi mielestäni tässä säteilysuojassakin olla samanlainen.

Minä jätin sen alaosan ihan alkuperäiseen niputukseen mutta jos tuo tuuletinsysteemi ei tarpeeksi vaihda ilmaa siinä anturinmontussa niin täytyypä ottaa se kerran vielä alas ja tehdä tuo sama operaatio minkä sinä teit.

Nyt kun olen seuraillut noita molempia konsoleita niin kyllä nuo lämpötilat on tällä kelillä ainakin ihan kymmenyksen sisällä vaeltaneet mutta yksi toljotuksen paikka tuli lisää kun seurailee lämpöasteita.  ;D
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Perjantai, 10.04.2009, 19:35
Lainaus
Hemmettisoikoon vai piikkitestin uhri.

Ongelma sen piikkitestin kanssa on juuri se että miten päästää läpi ne oikeat muuta kuin eron perusteella ja ajan kun asema ollut riittävän kauan pois linjoilta. Nämä huoltotyöt jossa tekee niinkun minä, pistää vaan Davisin huototilaan eikä sammuta WD:tä pakkaa auttamatomasti menemään piikin piiriin, eikä se palaudu ennenkuin lämpötila seuraavan kerran lähentelee sitä mitä se oli ennen "piikkiä", tosin silloin skripti toimii niin kuin pitääkin.

Lainaus
Nyt kun olen seuraillut noita molempia konsoleita niin kyllä nuo lämpötilat on tällä kelillä ainakin ihan kymmenyksen sisällä vaeltaneet mutta yksi toljotuksen paikka tuli lisää kun seurailee lämpöasteita.

En minäkään vielä mitään suuria eroja ole saanut aikaseksi. Täytyy tuossa kun seuraavan kerran paistaa aurinko pistää toinen noista Oregoneista ihan säteilysuojan viereen ulkopuolelle. Täytyypi myös testata että "sammuttaa" ropellin ja katsoo onko eroa, tarvis vaan olla täysin tyyni keli siihen, tänään kun sen verran oli tuota tuulen virettä että veikkaan että jo tuuli toimi ropellina ;D
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Perjantai, 10.04.2009, 21:10
Ongelma sen piikkitestin kanssa on juuri se että miten päästää läpi ne oikeat muuta kuin eron perusteella ja ajan kun asema ollut riittävän kauan pois linjoilta. Nämä huoltotyöt jossa tekee niinkun minä, pistää vaan Davisin huototilaan eikä sammuta WD:tä pakkaa auttamatomasti menemään piikin piiriin, eikä se palaudu ennenkuin lämpötila seuraavan kerran lähentelee sitä mitä se oli ennen "piikkiä", tosin silloin skripti toimii niin kuin pitääkin.

WD täälläkin loksutti koko ajan päällä mutta kun ei ollut hajuakaan että siellä on tuonlainen poliisi kytiksellä niin oli hiukan ulkona mitä on vikana ja noinhan sen skriptin pitää toimiakkin mutta pitääpä pistää korvantaakse vaikka eipä tuota WD:tä kovin mieluusti pysäytä kun se lähettää muutakin dataa kuin pelkästään sääaseman tietoja joten sitten menee koko asema aivan mykäksi. ;)

Tuossa on yksi kuva jonka löysin tuolta netistä missä on periaate tuosta auringonlämpöön perustuvasta tuulettimesta kuitenkin väittäisin että kyllä tuo toimii alhaisimmillakin lämpötiloilla mitä tuossa kuvassa on mutta kyllähän tuo lämpötila kuitenkin nousee tuossa ulkovaipassa aika korkealle ja nopeasti kun aurinko siihen suoraan porottaa.

ps. kuva on vähän kuin meikäläisen rustaama mutta kyllä sen joku viisaampi on väsänyt. ;D
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Perjantai, 10.04.2009, 23:21
Lainaus
WD täälläkin loksutti koko ajan päällä mutta kun ei ollut hajuakaan että siellä on tuonlainen poliisi kytiksellä niin oli hiukan ulkona mitä on vikana ja noinhan sen skriptin pitää toimiakkin mutta pitääpä pistää korvantaakse vaikka eipä tuota WD:tä kovin mieluusti pysäytä kun se lähettää muutakin dataa kuin pelkästään sääaseman tietoja joten sitten menee koko asema aivan mykäksi.

Mulla ihan sama juttu, WD kun toimii yleislähettinä täälläkin, se myös ajaa muutamia ajastettuja skriptejä meikäläisellä.
Mitä tuohon testeriin tulee niin sitä täytyy vielä viritellä pikkasen, jospa kekkaisin keinon saada oikeat datat kiertämään sen jotenkin myös vaikka olisi isompi ero kuin se 3 astetta..hmm...
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Lauantai, 11.04.2009, 21:57
Hmm..Hmm..

Varsinaista vuoristorataa tuo lämpötiläkäppyrä tänään mennyt (vihreä viiva). Ainakin siinä näkyy ettei se paneeli anna virtaa klo 17 jälkeen koska paneeli on etelään päin ja aurinko on silloin jo jossain lännen suunnalla ja siten siinä on sellainen ihmeen muhku käppyrässä siihen aikaan...

Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Sunnuntai, 12.04.2009, 11:48
Samanlaista pientä ylä/alamäkeä tuossa minunkin käppyrässänikin on varmaankin johtunee kun aurinkopaneeli suunnattu lounaaseen ja siellä on korkeita puita edessä jolloin aurinko ei paista aivan suoraan tuohon aurinkokennoon koko aikaa mutta luultavasti tuo aurinkokennon suunta on oikea koska nuo korkeimmat lämpötilat mitataan kuitenkin tuossa iltapäivän aikana ja silloin ne suurimmat piikit tahtovat tulla tuohon lämpökäyrään.
Tuota pitäisi vielä tutkia minkälaisesta valokulmasta tuo moottori lähtee käyntiin että onko se koko 180 astetta kun aurinko osuu tuohon aurinkokennoon?

Tuosta sinun käyrästä pisti silmään eniten tuo kastapisteen käyrä kun se ei ole reakoinut ollenkaan tuohon lämpötilan heilahduksiin kun ne yleensä myötäilevät toisiaan?
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Sunnuntai, 12.04.2009, 14:06
Lainaus
Tuosta sinun käyrästä pisti silmään eniten tuo kastapisteen käyrä kun se ei ole reakoinut ollenkaan tuohon lämpötilan heilahduksiin kun ne yleensä myötäilevät toisiaan?
Hmm...Mielenkiintoista, kun katseli sun käppyrää niin aika samoissa %-luvuissa tuo kosteuskin liikkui...Täytyy ottaa talteen tämän päivän 24H käyrät jota WL tekee ja tutkailla...

Puita täälläkin on esteenä kuten näkyy tuosta aurinko-käppyrästä, olisi idea jota myös voisi kokeilla, koska mulla menee virta-piuha tuonne tolpalle lumen sulattamista varten sadekipossa, voisi kokeilla jos laittais tuulettimen hurisemaan sen avulla ajastimella eikä auringolla, tosin se vaatii toisen tuulettimen silloin koska virta joka sinne nyt menee on 12V. Rähmä kun mulla ei löydy mitään vanhaa prossutuuletinta laatikosta...
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: tito - Sunnuntai, 12.04.2009, 19:25
Laitoin talvella tällaisen muuntajan http://www.vekoy.com/product_info.php?products_id=12768 sademittarinlämmitykselle ja nyt käytän sitä 12V laitetuulettimelle lämpötilamittauksessa. Tarvittaessa voi käyttää ajastinta sammuttamaan se yön ajaksi.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Sunnuntai, 12.04.2009, 22:30
Tutkailin tuota tämän päivän WD-käppyrää niin yksi asia tuli heti mieleen, se ropelli ei pidä viileenä. UV-anturista (oranssi viiva), joka on ihan lämpöanturin vieressä eli samat "varjo"-olot, näkee sen hyvin, kun varjoa tippuu lämpötila ja kun paistaa nousee lämpötila. Sen näkee parhaiten mustien nuolien kohdalla.

Lainaus
Tuosta sinun käyrästä pisti silmään eniten tuo kastapisteen käyrä kun se ei ole reakoinut ollenkaan tuohon lämpötilan heilahduksiin kun ne yleensä myötäilevät toisiaan?

näyttää siltä kun kosteus nousee samaan aikaan kun lämpötila laskee (varjoa) ja siten kastepiste pysyy lähes samana. Tuon vois selittää se että voipi olla että tuuletin lakkaa kokonaan hurisemasta kun varjoa. Sen huomasin että kun laitoin tuon ropellin niin kostues tippui muutaman prosentin.

UV:sta kiinnostuneille; päivän korkein oli 2.5
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Keskiviikko, 15.04.2009, 18:30
Säteilysuoja Vers 2  ;D

Vaihdoin Davisin suojan siihen itse tehtyyn "kukkalautas"-suojaan. Elikkä, tuulettimena on normi 80 mm kotelotuuletin jonka ulkokuren halkasin että se sopii paremmin lautaseen kiinni. 2 Ylintä sekä 2 alinta lautasta ovat kokonaisia ilman reikiä, anturi on kiinni alimmassa reikälautasessa sekä tuuletin ylimmässä reikälautasessa, välissä on 1 tyhjä reikälautanen.
Tuuletin saa virtaa 6V vanhasta Ericssonin kännykkälaturista johon on tarkoitus laittaa ajastin. Kyseistä virtajohtoa käyttää talvella myös sadekipon lämmitin.

En kiinniitänyt sitä Davisin sadekippoon vaan kiinntys on "kukkapurkkimainen" eli roikkuu sellaisessa kukkakoukussa sadekipon alla (johtuen anturin lyhyestä johdosta) :)

Pikavertailu varjossa olevaan Oregoniin osoitti että Davis oli noin asteen verran viileämpi joka vaikuttaa ihan ok:lta ottaen huomioon että Oregoni on terrassin pöydällä lähellä talon seinää. Todellisen tuloksen näkee vasta huomenna jos aurinko paistaa.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: meteorologi - Keskiviikko, 15.04.2009, 18:43
Minä taas yritän par'aikaa siirtää lämpömittaria koillispuolelle.
Entinen lounaspuoli on pahin mahdollinen paikka sille.

Tuulentinta tuskin tarvitaan, sillä nytkin mittariin osuu kova puhuri.
Vertailun vuoksi lämpö ennen siirtoa lounaspuolella: 7,3; nyt koillispuolella: 2,9.
 :)
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Keskiviikko, 15.04.2009, 19:03
Lainaus
Vertailun vuoksi lämpö ennen siirtoa lounaspuolella: 7,3; nyt koillispuolella: 2,9.

Aika hyvä erotus :)
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: meteorologi - Keskiviikko, 15.04.2009, 19:33


Aika hyvä erotus :)

Jep.

Nyt mittari on saatu lopullisesti koillispuolelle.
Toivottavasti nyt alkaa tulemaan realistisempia lukemia. Siihen on myös mahdollisuus, sillä aurinko ei paista kuin ihan aamulla mittariin päin.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Lauantai, 18.04.2009, 21:51
Itse tein tässä tietokone-romujen siirtelyn lomassa ( ;D) mielenkiintoisen havainnon tänään kun aurinko osui siihen suojaan tuossa iltapäivällä. Lämpötila nousi sellaiset 0.3 astetta ja se vaikka on tuo 12V ropelli hurisemassa laturivirralla. Suojana on se itse tehty versio.

Testasin samalla kun oli kaikki romut sammutettuna että mitä tuo laturi vie virtaa, 3 wattia.
Yleensä tuo mun mittari mittailee koko sääaseman virrankulutusta (Davis, ADSL-purkki, tietsikka, UPS, ulkoinen kovalevy). Yhteensä nuo "irtoromut" syö sellaiset 37 wattia silloin kun ei ollut tietokone kyketty, eli tuo 3 wattia siihen ei tee paljoa loppupeleissä. Hela hoidon keskiarvo on viime 27 tunnilta 111 wattia tunnissa (siinä 1 läppäri vileä lisäksi). Nyt kyllä mentiin pikkasen aiheen vierestä  ::)

Tuolla (http://www.kouluelektroniikka.fi/) koulueletroniikassakin näytti olevan myynnissä näitä vähän virtaa kuluttavia pienoismoottoreita ja kennoja. ;)
Tuotehakuun ---> aurinkokenno


Näyttääpä tutulta moottorilta :)
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Lauantai, 18.04.2009, 22:47
Itse tein tässä tietokone-romujen siirtelyn lomassa ( ;D) mielenkiintoisen havainnon tänään kun aurinko osui siihen suojaan tuossa iltapäivällä. Lämpötila nousi sellaiset 0.3 astetta ja se vaikka on tuo 12V ropelli hurisemassa laturivirralla. Suojana on se itse tehty versio.

Testasin samalla kun oli kaikki romut sammutettuna että mitä tuo laturi vie virtaa, 3 wattia.
Yleensä tuo mun mittari mittailee koko sääaseman virrankulutusta (Davis, ADSL-purkki, tietsikka, UPS, ulkoinen kovalevy). Yhteensä nuo "irtoromut" syö sellaiset 37 wattia silloin kun ei ollut tietokone kyketty, eli tuo 3 wattia siihen ei tee paljoa loppupeleissä. Hela hoidon keskiarvo on viime 27 tunnilta 111 wattia tunnissa (siinä 1 läppäri vileä lisäksi). Nyt kyllä mentiin pikkasen aiheen vierestä  ::)

Eipä tuossa mitenkään aiheen vierestä menty kun täälläkin on puukot ja puntarit pelissä ja ei tahdo millään saada tuota käppyrää kulkemaan niikuin sen pitäis niin katsotaan nyt vähän aikaa jos keksis jonkin näköistä lääkettä mutta jos ei...... niin sitten on suruksi turvauduttava tuohon kaikkien rakastamaan forttumiin. >:(
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Sunnuntai, 19.04.2009, 12:48
Lainaus
Eipä tuossa mitenkään aiheen vierestä menty kun täälläkin on puukot ja puntarit pelissä ja ei tahdo millään saada tuota käppyrää kulkemaan niikuin sen pitäis niin katsotaan nyt vähän aikaa jos keksis jonkin näköistä lääkettä mutta jos ei...... niin sitten on suruksi turvauduttava tuohon kaikkien rakastamaan forttumiin.

Tuossa kun tutkailin tuota Davisin suojaa nyt kun se ei ole tuotannossa vaan lojuu tuossa laatikossa ja kasailin sitä ees taas ja pyörittelin sitä niin tulipa mieleen että jospa koko homman salaisuus piilee (a) siinä valkoisessa mötikässä joka yhdessä lautasessa kiinni ja (b) noissa pikku-rei'issä noissa reikälautasissa ja vielä (c) siinä että reikälautasten reunat ovat U-muotoiset eikä L-muotoiset jotka itse väsätyt lautaset ovat.

Muuten, teutari, mistä sä löysit nuo sun lisälautaset? Eikö ne ole aika lähellä Davisin lautasen kokoa? e mitkä mulla on ovat 16 (liian pieni) ja 20 (liian iso) senttisiä.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: meteorologi - Sunnuntai, 19.04.2009, 14:21
Nyt sain minäkin oman tuulettimen lämpömittaria tuuelttamaan.

Tarvikkeet:
-Sähkömoottori, valmistettu Hong Kongissa
-Propelli, romukopasta
-1,5 metriä sähköjohtoa
-Muuntaja 9 V
-Ontelomuovia
-Teippiä

Tehoa tuntuu olevan. Lämpötila ennen tuuletinta: 5,9; asennuksen jälkeen: 4,9.

Kuvia voin ottaa, jos haluatte, mutta laite on melko ruma ja mallia "pelle-peloton tee-se-itse".  ;D


Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Sunnuntai, 19.04.2009, 14:58
Tuossa lisää kuvia kuinka rakensin tuon tuuletin systeemin ja siinä on koitettu pitää tuota alkuperäistä mallina. :)

Kuva A: on alkuperäinen tuuletin systeemi jossa propelli on tuommoisen putken sisällä että saadaan imettyä ilmaa sieltä alhaalta ylöspäin eikä sivuilta.

Kuva B: minun versio tuosta tuuletinputki ratkaisusta ja tästä näkee että ne kaksi omaa kukkalautasta on vain silmänlumetta koska tuo imuputki tulee alemmas.

Kuva C: anturi alhaalla keskellä ja imetään ilmaa kahden alinmaisen lautasen välistä ohi anturin ja noihin ylöspäin sojottaviin kolmeen ruuviin tulee ylinmäinen lautanen jossa on moottori/propelli kiinni.

Kuva D: koitin tehdä tuommoisen periaatekuvan miten tuon tuuletinsysteemin pitäisi sitten käytännössä toimia.

Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Sunnuntai, 19.04.2009, 15:59
Teutarista tulossa varsinainen säteilysuoja-insinööri kuvista päätellen  ;D

Tällä Vers 3 työn alla  ;D

Tarpeeksi kun kaivoin löysin just sopivan kokoisen lautasen, tosin väärän värisen joten se joutus maalaukseen  :)

Kuiva-asennuksessa ylijääneellä laitetuulettimen kehikon puoliskolla se sopis täydellisesti pelkällä sillä yhdellä lautasella Davisin lautasen joukkoon :)

Teutari, onko sulla 2 kokoanista lautasta ylhäällä vai alhaalla?

Kuvia tulee kunhan maali kuivuu :)
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Sunnuntai, 19.04.2009, 19:52
Teutari, onko sulla 2 kokoanista lautasta ylhäällä vai alhaalla?

Kuvia tulee kunhan maali kuivuu :)

Siinä ylimäisen lautasen sisällä on joku säteilysuojalevy kiinni kahdella ruuvilla sen otin pois että sain sen moottorin kiinnitettyä siihen.
Tuo oma lautaspaketti sitten ylinmäisenlautasen ja ensinmäisen reikälautasen väliin.
Kuvat kertoo enemmän kun mun huono selitys. ;D
Tuossa edellisessä viestissäni oli pieni mokkelo se periaatekuva oli aivan oikein mutta Kuva C:n tekstissä oli virhe kun siinä pitäisi olla että ilmaa imetään kahden alimaisen lautasen yläpuolella olevien reikälautasten välistä.
Tuossa orginelli säteilysuojassa se on toteutettu myös siten.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Sunnuntai, 19.04.2009, 21:50
Tutkiskelin taas tuota tämänpäivän lämpötilakäyrää ja tuommoista monttusta menoa se on niinkuin muinakin päivinä on ollut mutta ei siinä mitään suuria piikkejä ole ollut joten kun tuota on miettinyt, miettinyt ja taas miettinyt niin kyllä tuon aaltoilun täytyy kuulua ja on paikkansapitävä tuossa käyrässä.
Tuossa mietiskelyssä vedin senlaisen johtopäätöksen kun tuo tuuletin nyt imee kokoajan uutta ilmaa ohi tuon anturin niin se reakoi paljon nopeammin lämpötilan muutoksiin ja kun tuota tietoa tulee aika tiuhaan tahtiin anturilta sääohjelmalle niin ne kaikki pienetkin muutokset piirtyy tuohon käyrälle ja käyrästä tulee tuon näköinen etenkin päivällä joten kyllä se on vaan alettava uskomaan tuohon lämpötilakäyrään ja heitettävä nuo epäluulot veks. ;)

Miltäs muiden käppyrät näyttää joilla on näitä tuuletinsysteemejä?
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Sunnuntai, 19.04.2009, 23:12
Lainaus
Tutkiskelin taas tuota tämänpäivän lämpötilakäyrää ja tuommoista monttusta menoa se on niinkuin muinakin päivinä on ollut mutta ei siinä mitään suuria piikkejä ole ollut joten kun tuota on miettinyt, miettinyt ja taas miettinyt niin kyllä tuon aaltoilun täytyy kuulua ja on paikkansapitävä tuossa käyrässä.
Tuossa mietiskelyssä vedin senlaisen johtopäätöksen kun tuo tuuletin nyt imee kokoajan uutta ilmaa ohi tuon anturin niin se reakoi paljon nopeammin lämpötilan muutoksiin ja kun tuota tietoa tulee aika tiuhaan tahtiin anturilta sääohjelmalle niin ne kaikki pienetkin muutokset piirtyy tuohon käyrälle ja käyrästä tulee tuon näköinen etenkin päivällä joten kyllä se on vaan alettava uskomaan tuohon lämpötilakäyrään ja heitettävä nuo epäluulot veks.

Samanlaista poikkulointia täälläkin ollut. Olet kyllä ihan oikeassa siinä että tuulettimella tuo ilma ainakin vaihtuu nopeammin ja siten myös muutokset näkyvät heti ja vielä kun Davis lukee sitä suht tiheään niin tulos on tuossa.
Varsinaisia piikkejä täälläkään ei ole ollut, tosin Tom (mies WxSim ennuste-ohjelman takana) huomasi , kun kyselin mitä tehsdä että saisi WxSim:in tarkemmaksi, että mulla on ollut kummallinen muhkura aina iltapäivästä lämpökäyrässä, silloin ISS oli varjossa muulloin kun tuon muhkuran aikaan päivästä.
ISS:in siirsin lähinnä sateen takia, vnha paikka ei ollut hyvä sateen kannalta.
Tosin sen sais siirettyä hankkimalla jatkokaapelin lämpöanturille, sehän on normi RJ(en muista numeroa)-kaapelia, jolloin lämpöanturin voi siirtää niin että se olisi aina varjossa.  ;)
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Maanantai, 20.04.2009, 17:25
No niin, monen maalin testaamisen jälkeen (tuota muoville tarkoitettua spraymaalia kun ei ollut) niin tulos tyydytti, ja eikun asennuspuuhiin taas :)

Tarvikkeet:
- 1 lautanen, jotain 18 cm
- 80 mm tuuletin
- 3 kierretankopulttia
siinä kaikki :)

Koska Davisin lautasissa on sellaiset pienet "ruuvinpaikat" valmiina, esim. itse anturin voi asentaa mihin tahansa noista kolmesta kokonaisista lautasista, eli samanlaiset lautaset kaikki, ainoana erona että yhteen on laitettu jengat jolla saadaan koko höskä pysymään kasassa, niin niistä tuli sopivat "välipalat" antamaan ilmaa tuulettimen ja sen yläpuolella olevan lautasen väliin koska osuvat just sopivasti tuulettimen runkoon ei varsinaisia välipaloja käytetty ollenkaan ;)

Järjestys on seuraava:
2 ylintä ovat kokonaiset
oma
2 reikälautasta
kokonainen johon anturi kiinnitetty

Alimman lautasen alapuolelle kiinnitin sen ihme valkoisen mötiskän kahdesta syystä, ei katoa (;D) ja toimii pikkulautasena mahdollista alapuolelta tulevaan säteilyä vastaan.

Lämpötila näytti 8.4 ennen kuin aloitin ja hetken aikaa kun se nyt on ollut paikallaan ollaan 7.6 asteessa. Vertailumittari pöydällä näytti hetki sitten 7.7 ja säteilysuoja on osittain auringossa. Osa laskusta menee varmaan normaalin illanvaikutuksen piikkiin.

Tulos näkyy kuvista, oma lautanen on siis no 3 ylhäältä laskettuna.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Maanantai, 20.04.2009, 20:16
Järjestys on seuraava:
2 ylintä ovat kokonaiset
oma
2 reikälautasta
kokonainen johon anturi kiinnitetty

Nyt kuulostaa hyvältä kun imu tapahtuu noiden reikälautasten välistä ja läheltä tuota anturia niin kyllä nyt pitäisi ilman vaihtua. ;)
Tuo imupiste on nyt meillä molemmilla suunnilleen samassa kohtaa kun se mun putkihässäkkä tuo sen imupisteen noin alas vaikka niitä lautasia on enemmän.
Nyt vaan uutta projektia vääntämään ja se aurinkokennotuulettimen propelli johonkin putken sisälle ja imupiste tuohon samalle kohtaa niin uskoisin senkin toimivan.

 
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: meteorologi - Maanantai, 20.04.2009, 20:59
Kummastuttaa se, että tuulettimen ollessa käynnissä, kosteus vaihtelee valtavasti.
Lämpötila vain laskee.

Kosteuskäyrä tasaantuu heti, kun tuulettimen ottaa pois.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Maanantai, 20.04.2009, 21:15
Kummastuttaa se, että tuulettimen ollessa käynnissä, kosteus vaihtelee valtavasti.
Lämpötila vain laskee.

Kosteuskäyrä tasaantuu heti, kun tuulettimen ottaa pois.

Tehdäämpä tämmönen tyhmä kysymys kun ei ole nähnyt tuota sinun systeemiä niin otitko sen sadesuojan pois siitä anturin päältä?
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: meteorologi - Maanantai, 20.04.2009, 21:31
Kummastuttaa se, että tuulettimen ollessa käynnissä, kosteus vaihtelee valtavasti.
Lämpötila vain laskee.

Kosteuskäyrä tasaantuu heti, kun tuulettimen ottaa pois.

Tehdäämpä tämmönen tyhmä kysymys kun ei ole nähnyt tuota sinun systeemiä niin otitko sen sadesuojan pois siitä anturin päältä?


En. Voin ottaa siitä kuvan, jos haluat.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Maanantai, 20.04.2009, 21:39
En. Voin ottaa siitä kuvan, jos haluat.

Kannattaa ottaa se sadesuoja pois kun se nyt luultavasti kerää sitä kosteutta sinne kopan sisälle eikä haihdu pois ja muutenkin tuossa lämpötilamittauksessa ilman täytyy nousta siitä anturin vierestä ylös eli nyt ne haistajat on pussissa.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Maanantai, 20.04.2009, 21:43
Heittää se kosteus täälläkin ja veikkaukseni on, pikkasen teutarin aikasempaa teoriaa lainaten, että tuo ilma ei ole täysin "tasaista" vaan välillä on pikkasen kosteampaa ilmaa ja välillä pikkasen kuivempaa. Erot vaan näkyvät paremmin tuulettimella koska ilma vaihtuu paremmin.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: meteorologi - Maanantai, 20.04.2009, 21:48
Kiitos vastauksista. Jotain samanlaista arvelin itsekin.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Maanantai, 20.04.2009, 21:50
Tuossa on kuva MeteoPeristerin tekemästä tuuletin systeemistä ja siinä näkyy hyvin kun tuo sadesuoja on pois otettu.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Maanantai, 20.04.2009, 21:57
Laitetaan tuo linkki tähän niin sieltä voi käydä katsomassa kuinka hän on rakentanut LaCrosselle tuulettimella varustetun säteilysuojan. ;)
Peristeri (http://www.geocities.com/peristerimeteo/radiationshield.html)
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Tiistai, 21.04.2009, 19:20
Noista kuvista kun katsoo minkälaiseen piiloon on WS-tyyppisten sääasemien lämpö/kosteusanturi sijoitettu niin kyllä tuo sadesuoja alkaa olemaan aivan liikaa näissä tuulettimella varustetuissa säteilysuojissa koska näihin rakennetaan jo tuota tuuletinta suojaava sadekatos.
Kyllähän tuo sadesuoja viilenee/lämpenee kun ilmaa imetään ylöspäin ja se säteilee muutokset tuolle lämpötila-anturille mutta kuinkas tuon kosteusanturin mittaus kun se tosiaan on siellä pussinpohjalla ja tuo tuuletin ei varmaankaan pysty tuota ilmaa sieltä vaihtamaan koska tuohon sadesuojan alle ilmeisesti syntyy vain jonkinnäköinen pyörre?
Tuossa piirikorttisuojassa on vielä aika hassusti noi ilmareijät kun ne on aivan eripuolella missä muutoksia mittaavat anturit. ::)
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Tiistai, 21.04.2009, 21:19
Tänään tuli tarkkailtua tuota uusinta tekelettä tai enemmänkin sen vaikutusta, vertailumittariin nähden (varjossa) se pysyi aika kiltisti 0.5 asteen sisällä koko päivän :)

Ww-foorumilla on myös ketju säteilysuojista ja auringon vaikutuksesta siihen sekä ilman lämpötilan "eroavaisuuksista" ylipäätänsä lyhyellä matkalla ja sielläkin käy selvästi ilmi että lämpötila voi vaihdella paljonkin ihan siinä että siirtää anturin nurkan taakse eli sekin vahvistaisi tuota Teutarin teoriaa siitä että kyllä se on vaan niin että tuo lämpötila voi "hyppiä" niinkun ollaan nähty tuulettimilla.

Ainut "kummallisuus" jonka olen huomannut myös aiemmin on että päivän korkein lämpötila on vasta siinä 15 aikaan iltapäivästä. Tosin tuo on ollut aina eli siihen ei tuo tuuletin ole mitenkään syypää. Hyvänä on se että se kupru joka mulla oli 16-17 aikoihin on ainakin tänään hävinnyt :)

Alla sen tuotos tältä päivältä..

Lainaus
Tuossa piirikorttisuojassa on vielä aika hassusti noi ilmareijät kun ne on aivan eripuolella missä muutoksia mittaavat anturit.

Aika tuotos tuo WS-anturi on kyllä, monihan joka laittanut sen säteilysuojaan on ww-foorumilla poistanut tuon kupun kokonaan turhana kapistuksena. ;)
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: meteorologi - Tiistai, 21.04.2009, 21:33
Oma tuuletin on toiminut paremmin kuin hyvin, kosteudesta huolimatta.  :)
Kun vertaa lähellä olevaan virallisen ja oman välillä: oma 1,5, virallinen 2,2.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: RHead - Tiistai, 21.04.2009, 22:23
Onko muuten jollain tietoa mistä sais anturille sopivaa koteloa? ettei aurinko paistais ja vaikuttaisi lukemiin. mode voi siirtää jos väärään topikkiin meni
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Tiistai, 21.04.2009, 22:38
Onko muuten jollain tietoa mistä sais anturille sopivaa koteloa? ettei aurinko paistais ja vaikuttaisi lukemiin. mode voi siirtää jos väärään topikkiin meni

Ei mennyt väärään topikkiin, sopii tähän vallan mainioisti :)

Rakentamalla tuollainen säteilysuoja kukkalautasista :)
Esim. Davisin anturi on täysin "vapaana" sellaisessa ilman mitään muuta suojaa eli se enempää suojaa tarvitse, sen verran ettei sade ja tuisku kastele sitä mutta kuitenkin siten että ilma pääsee virtaamaan.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Keskiviikko, 22.04.2009, 19:25
Kummastuttaa se, että tuulettimen ollessa käynnissä, kosteus vaihtelee valtavasti.
Lämpötila vain laskee.

WU:ssa kun kävin kurkkaamassa tuota sinun dataa muutamia päiviä taaksepäin niin en minä ainakaan mitään hurjia kosteuden heilahteluja sieltä löytänyt.
Se näyttää aamulla korkeaa prosenttia ja alkaa siitä laskemaan ollen iltapäivällä pienimmillään ja lähtee taas iltaa kohden nousemaan kulkien aivan tuon lämpötilan mukaan niinkuin pitääkin.

Tuommoiset muutamien prosenttien heilahtelut ylös/alas tuossa käyrässä on minulle ainakin aivan normaalia ja yleensä tuo heilahtelu on päiväs aikaan kaikkein suurinta.
Tuota olenkin tässä mielenkiinnolla seuraillut ja tuossa maan kuivuessa sen sitten näkee onko arvaillut mennyt lähellekkään oikeaan kun meinaan että auringon kääntyessään tuonne sääaseman suuntaan se alkaa lämmittämään tuota pihaa joka ei ole vielä aivan kuivunut ja siitä nouseva maankosteus tekisi jotenkin nyt lisäextraa tuohon heilahteluun tuossa käyrässä?

Tämän päivän käppyrä näyttää tuolta:
Vihree Lämpötila
Keltanen Kosteus
Punanen Kastepiste


Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Keskiviikko, 22.04.2009, 21:34
Samanlaista parin prosentin sahalaitaa se täälläkin tekee, joten se ei ole mitenkään kummallista, ilman kosteus vaan muuttuu koko ajan eikä se ilma ole "tasaista" :)

Se mikä mua on pistänyt silmään on se että se kosteus% näyttää olevan kytköksissä lämpötilaan jotenkin, kun viilenee niin kosteus nousee ja pinvastoin, tuloksena että kastepiste on suht sama koko päivän.

Alla tämän päivän käppyrä, värit samat kun teutarilla.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: RHead - Torstai, 23.04.2009, 19:28
Ei täältä joensuusta noita kukkalautasia löydy .. ainakaan ihmilliseen hintaan. Täytyy ootella käyntiä jyväskylässä jossain vaiheessa..
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Torstai, 23.04.2009, 22:31
Se mikä mua on pistänyt silmään on se että se kosteus% näyttää olevan kytköksissä lämpötilaan jotenkin, kun viilenee niin kosteus nousee ja pinvastoin, tuloksena että kastepiste on suht sama koko päivän.

Tuossa hyvä selitys tuosta kastepisteestä:

Kastepisteellä tarkoitetaan sitä lämpötilaa, johon ilman pitäisi jäähtyä, jotta saavutettaisiin kyllästystila. Toisin sanoen, jos ilman lämpötila laskee samaan lukemaan kuin kastepiste, kohoaa suhteellinen kosteus 100 prosenttiin. Mitä suurempi ero on ilman lämpötilan ja kastepisteen välillä, sitä kuivempaa ilma on. Arkielämän kannalta kastepistelämpötilan seuraamisesta voi olla monenlaista hyötyä. Esimerkiksi jos vaikkapa tienpinnan lämpötila on alempi, kuin kastepistelämpötila, tiivistyy ilmassa oleva kosteus tienpintaan. Kesäaikaan muodostuu kastetta, talvella yllättävää liukkautta aiheuttavaa kuuraa. Kesäaikaan kastepisteen avulla voi arvioida tulevan yön minimilämpötilaa. Ilman lämpötila nimittäin voi heikkotuulisena ja selkeänä yönä helposti laskea kastepistelämpötilaa vastaavaan lukemaan. Jos kastepiste on illalla vaikkapa +2…+4 astetta voi ilman lämpötila sopivissa oloissa laskea vastaaviin lukemiin. Mikäli ilman lämpötila 2 metrin korkeudelta mitattuna on alimmillaan vain vähän plussan puolella, voi lämpötila maanpinnan tasalla laskea nollaan tai pakkasen puolelle, eli tuolloin voi esiintyä hallaa.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Sunnuntai, 26.04.2009, 19:48
Seurailin tänään noiden WS:n/VP:n ulkolämpötiloja.
-WS:n anturi on asennettu 60cm:n räystään alle suojaan auringolta/sateelta ja siitä on poistettu tuo sadesuoja.
-VP:n säteilysuoja jossa anturi+aurinkokennotuuletin on asennettu räystään reunalle.

Aamupäivällä ja nyt illalla WS:n näyttämä läpötila on ollut VP:hen verrattuna tuommoista 0.0 --> 0.3 astetta lämpimämpää ja tuossa iltapäivällä jolloin oli kaikkein kuuminaika WS näytti enimmillään 0.7 astetta enemmän kuin VP että ei mitään kauhean isoja eroja ole johtuen tuon WS:n anturin aika hyvästä paikasta mutta jos aurinko paistaisi siihen olisi lämpötiloissa syntynyt monia asteita suurempia eroavaisuuksia.

Nyt sen huomasi hyvin tuon tuulettimen hyödyn vaikka aurinko paistoi suoraan tuohon säteilysuojaan niin tuuletin pystyi kuitenkin pitämään kokoajan tuon ulkolämpötilan samana tai pienempänä joten aurinkokennotuuletin ja ilmanvaihto näyttäisi toimivan suhteellisen hyvin tuossa säteilysuojassa. :)
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - Tiistai, 28.04.2009, 00:00
Naruskan Retkeilymajan sääasemalla on kuukauden verran ollut toiminnassa omatekemä ulkolämpötila-anturin säteilysuojaksi tarkoitettu kyhäelmä. Se oli toiminnassa ensin ilman tuuletinta, mutta nyt oikean lämpötilan varmistamiseksi myös suorassa auringonpaisteessa asennettiin rakennelmaan verkkovirralla toimiva tuuletinkin.

Rakennusmateriaalit ovat puoliksi rakennusjätettä ja puoliksi ostettuja. Kuvista saanee käsityksen rakenteesta ja myös laitoksen mittasuhteista. Lämpötila-anturi sijaitsee uretaanieristetyn 100 mm:n ilmastointiputken sisällä sen puolivälissä, ulompi putki on samaa tavaraa 250 mm halkaisijaltaan. Putkiyhdistelmän alaosassa olevan kartionmallisen muovikipon anastin keittiöstä ja yläosan suoja sisäosineen löytyi rautakaupan puutarhaosastolta. Uretaania kului yksi pullollinen. Rautajalat ovat vanhasta pöytärakenteesta talteenotetut. Sähköinen tuuletin sijaitsee sisäputken yläpäässä ja putkeen alapuolelta virtaava ilma poistuu yläosan kukkapurkkiin poratuista 15 mm:n aukoista. Ulommaisen putken valkoiseksi maalaamista harkitsen, mutta en pidä maalaamista välttämättömänä, koska kirkas pinta ei liene suoralle säteilylle valkoista kummempi.

Kärsämäen asemalle rakenteli KärsääHeikki perusrakenteeltaan samanlaisen laitteen. Ensikokemukset molemmista laitoksista ovat rohkaisevia. Oman laitteistoni lämpötilakäyrää olen vertaillut nyt pari viikkoa Ilmatieteenlaitoksen vastaavaan viiden kilometrin etäisyydellä meistä. Käyrät eivät poikkea kuin enintään sen verran, mitä säätilatkin viiden kilometrin etäisyydellä toisistaan poikkeavat.

Kuvia saa minulta lisääkin, ellei rakenne näistä selviä. Tuulettimen asennuksestakin on kuvia olemassa, vaikka ei tässä nyt mukana.

Oman laitteeni lopullisen sijoituspaikan tontilla päätän vasta sitten, kun pääsen kaivamaan kaapelit maan poveen. Näillä sääolosuhteilla aurinko ei näyttäisi vaikuttavan suoraankaan suojaan paistaessaan.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: tito - Tiistai, 28.04.2009, 08:31
Tässä oma versioni Naruskalaisesta. Laitoin 92mm laitetuulettimen, mutta se ei vielä ole toiminnassa, ja maalasin putken ulkopuolelta valkoiseksi tähteeksi jääneellä spraypurkilla. Lämpötilakäyrän muoto huomattavasti tasaantui, hetkellisiä heilahduksia ei enää esiinny ja lukemat vastaavat varjolämpötilaa. Kuvassa musta viiva osoittaa  uuden suojuksen käyttöönotto ajankohdan. Sopiva jalusta pitää vielä kehitellä, nyt se on väliaikaisesti kaljakorin päällä liian matalalla.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Perjantai, 01.05.2009, 17:59
On kyllä kekselisyys huipussaan! Ja vielä kun toimii!  ;D

Oon seurannut oman suojan toimivuutta ja kyllä se edelleen näyttää aurinkoisella säällä paria astetta liikaa. Tein sille erittäin beta-asteella olevan lisä-suojan jämä-lankunpätkistä ja ainakin heti ensialkuun lämpötla laski 1.7 asteella. Täytyy seurata sitä lisää huomenna jos aurinko paistaa.
Mikäli se osittaiutuu toimivaksi niin sitä täytyy vielä fixata ja maalata valkoiseksi, nyt se on kuluneen kestopuun värinen ja erittäin hutera ja sitten olis myös kuvia tulossa ;)

Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Lauantai, 02.05.2009, 17:38
Säteilysuojan varjostin

No niin...
Tulipa väsättyä lisävarjostin lämpömittarille. Tarvikkeet: reilut puoli metriä 20cm leveätä liimapuuta josta pilkottiin sopivat palaset sekä jämänä löytynyt puolikas valkoinen spraypullo. Huomasin kun koeasensin sitä että sehän on ihan saunavalon kotelon näköinen ;)

Varjostin on lähinnä U-muotoinen eli siinä on 1 kokonainen "seinä" ja pienet pätkät molemmilla reunoilla suunnattuna lähinnä kohti etelä-kaakkoa eli se ottaa vastaan lähes koko päivän auringot, vain aikainen aamu/myöhäinen ilta jää sen ulottuvuuden ulkopuolelle.

Rimojen väli on iso, koska halusin ilman pääsevän virtaamaan mahdollisimman hyvin.

Maalattu vain kerran koska spraypullo loppus ;) täytyypi hakea jossain vaiheessa uus pullo mutta näin ensalkuun nykyinen yksi kerros riittää, ihan valkoinen se on.

Tällä hetkellä Davisin antama lämpötila on 0.7 astetta matalampi kun terassin pöydällä oleva vertailu. :)
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: J.Jäntti - Lauantai, 02.05.2009, 23:29
Jos noita herkkiä aurinkopaneeleita tuulettimille jollain on suositella mistä kannattaa ottaa niin laittakaa vaikka tänne tietoa niin vois omaan rakentaa tuulettimen lisäksi.

Hajautin tuossa muutama päivä sitten tuon aurinkokenno-keskustelun omaksi viestiketjukseen, jotta monisivuista keskusteluketjua ei tarvitsisi kahlata läpi tietoja saadakseen.
Pääset aurinkokennoja koskevaan keskusteluun täältä (http://www.finwx.net/forum/index.php/topic,843.0.html).
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Sunnuntai, 03.05.2009, 00:24
Huomasin kun koeasensin sitä että sehän on ihan saunavalon kotelon näköinen ;)

No täällä on ollut koemielessä muutaman päivän käytössä Star Trek haarniska ;D
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: meteorologi - Lauantai, 23.05.2009, 21:04
Kävin katsomassa lähellä sijaitsevan virallisen sääaseman säteilysuojaa.

Tämä ei siis ole minun tekeleeni!


Aika tummaksi on virallisenkin suoja päässyt.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: meteorologi - Sunnuntai, 24.05.2009, 13:14
Rakentelin äsken valmiiksi oman säteilysuojani. Suoja on 2 metrin korkeudessa pois seinästä. Johto ei aivan riittänyt siihen, joten nyt tietoja tulee langattomasti 2 min välein.

Toivottavasti jatkojohto tulee toimimaan hyvin ilman suuria häiriöitä.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: meteorologi - Sunnuntai, 24.05.2009, 18:59
Kaapeli asennettu, työn ja tuskan jälkeen. Piti nimittäin tehdä vanhan lankapuhelimen puhelinkaapelista naaraspää.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Maanantai, 01.06.2009, 18:42
Löysin leikkauskuvan VP:n säteilysuojasta jossa on tuuletin.
Lämpötila-/kosteusanturi on laitettu tuommoisen kasiosaisen putken sisälle joten lautasistakaan säteilevä lämpö ei vaikuta tuohon anturiin koska tuuletin imee myös putkien välistä ilmaa ylös.

Tuossa putkien välissä näyttäisi olevan vielä jonkinlainen lisä- tai antikondenssieriste?

Veikkaisin itse tuota jälkimäistä koska tuohon putkien väliin tahtoo syntyä varmaankin kondenssiota lämpötilaeroista ja näin tuo kosteus imeytyisi tuohon antikondessieristeeseen mistä se sitten haihtuisi pois eikä tippuisi vesipisaroina alas anturille jolloin tulisi virheitä tuohon ilmankosteuden mittaamiseen.

On nämä tuulettimella varustetut säteilysuojat aikamoisia luomuksia. :)
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: tito - Maanantai, 01.06.2009, 19:27
Kuukauden verran on tekemäni "a'la Naruska"-mallin säteilysuoja ollut käytössä ja tosi hyvin toiminut. Helluntaina maksimi lämpötilaa näytti 27,9 eli täsmälleen samaa kuin varjossa ollut vertailumittari. Säteilysuojan olen naamioinut pihalla olevan katajapensaan keskelle joten aivan aurinkopaisteessa se ei pitkään ole. Tuuletin pyörii hiljaisilla kierroksilla koko ajan joten ilma kiertää putken lävitse samalla nopeudella.
Anturin johdonkin jouduin jatkamaan noin 40 metriseksi ja hyvin toimii senkin puoleen.
Joutilaana on rimasta tekemäni ja valkoiseksi maalattu säteilysuoja ja kukkalautassuoja jos jollakin on tarvetta.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Maanantai, 01.06.2009, 19:32
Tuo Narsuka-mallihan on tuon Teutarin löytämän kuvan preusteella oikeastaan samalla periaatteella toimiva, ainoastaan naamioreunukset puuttuvat ulkopuolelta  ;D
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: RHead - Maanantai, 13.07.2009, 22:05
Tässä mallia norsu säteilysuojasta..

http://rhead.1g.fi/kuvat/sekalaista/DSCF2805.jpg (http://rhead.1g.fi/kuvat/sekalaista/DSCF2805.jpg)
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: J.Jäntti - Maanantai, 13.07.2009, 22:18
Tässä mallia norsu säteilysuojasta..

Erittäin hienon näköinen.
Joskus sitä toivoo, että olisi puutöiden suhteen sen verran oppinut, että tuollaisen saisi itsekin kasattua. :)

Kaapeleita en kuvassa nähnyt. Onko tuo mahdollisesti langattoman lähettimen kanssa varustettu, vai tulevatko ne kaapelit tuota putkea pitkin ylös jostain?
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: RHead - Maanantai, 13.07.2009, 22:33
Erittäin hienon näköinen.
Joskus sitä toivoo, että olisi puutöiden suhteen sen verran oppinut, että tuollaisen saisi itsekin kasattua. :)

Kaapeleita en kuvassa nähnyt. Onko tuo mahdollisesti langattoman lähettimen kanssa varustettu, vai tulevatko ne kaapelit tuota putkea pitkin ylös jostain?


Joo en minä ite sitä ihan täysin duunannut. Yhden kaverin kanssa toi kehikko tehtiin ja toinen kaveri teki ton jalan mikä upotettu maahan ja siitä sellainen lautanen maan sisällä + kiila.
Anturi on langaton. Kunhan täällä toi sade lakkaa huomenna niin otan sisustastakin kuvan niin näkee ton sisältäkin.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: meteorologi - Tiistai, 11.08.2009, 20:06
Tuuletin on nyt asennettu kierrättämään säteilysuojan ilmaa, kuten on suositeltu.
Mukavasti se tuulettaa, sillä nyt lämpötilan vaihdokset pystytään paremmin mittaamaan. Auringonpaistekaan ei enää pahasti häiritse.

Tuuletin on kylläkin installoitu säteilysuojan ulkopuolelle puhaltamaan ilmaa kaapelien reijästä, eli en tiedä, olisiko sen parempi olla sisällä parhaan mahdollisen tuloksen saamiseksi.
Minulle heräsi myös epäilys, että vaikuttaako moottorin lämpiäminen tuloksiin? Tuuletin ei ole mikään laitetuuletin, vaan tavallinen sähkömoottori omatekoisella propellilla.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: SkyMan - Keskiviikko, 12.08.2009, 20:10
Tähän väliin... Jos haetaan optimaalista säteilysuojaa niin eikös paras mahdollinen ratkaisu suojalle olisi kiiltävä pinta, esim folio. Tai jos oikein alkaa hifistellä niin hopeointi tai aluminointi olisi varmasti paras ;D. Folio olisi siitä hyvä että saisi "helposti" vaihdettua uuteen... En tiedä onko joku ottanut puheeksi mutten ainakaan äkkiseltään löytänyt.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: J.Jäntti - Torstai, 13.08.2009, 13:29
Tähän väliin... Jos haetaan optimaalista säteilysuojaa niin eikös paras mahdollinen ratkaisu suojalle olisi kiiltävä pinta, esim folio. Tai jos oikein alkaa hifistellä niin hopeointi tai aluminointi olisi varmasti paras ;D. Folio olisi siitä hyvä että saisi "helposti" vaihdettua uuteen... En tiedä onko joku ottanut puheeksi mutten ainakaan äkkiseltään löytänyt.

Se periaatteessa saattaa olla mahdollista, että folio olisi parempi auringonsäteilyblokki, kuin valkoinen, mutta sen suurin ongelma taitaa olla se, että pinnasta pitäisi saada periaatteessa virheetön ensin, jotta auringonvalo heijastuisi kunnolla pois. Tällainen paljas alumiinisuoja on käytössä FinWX Karjalohja-12:lla testattavana lähinnä kuriositeettina ja vaikka asennuksen jälkeen aamuauringon aiheuttama huippunopea lämpötilan nousu saatiinkin vähenemään sen avulla, sitä ei saatu kuriin. Seuraavaksi tämä paljas metalli maalataan valkoiseksi ja katsotaan, mikä vaikutus sillä on. Valkoinen väri tiettävästi heijastaa paremmin, kuin esim. hopea tai alumiini, joten värivalinnalla on täytynyt olla selvät perusteet.

Hienoahan olisi, jos saisi tuollaisen säteilysuojan tehtyä täysin ja kokonaan peilistä. :D
Vähittäinen likaantuminen tosin vähentäisi sen tehokkuutta varmuudella nopeammin, kuin valkoisen pinnan likaantuminen...
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Torstai, 13.08.2009, 14:30
Myös eri valkoisissa on eroja hejastavuuden suhteen, eiks kiiltävä valkoinen taida olla se paras valkoisista?
Sitä vaan pitäisi olla pesemässä tasaisen väliajoin (lue: jatkuvasti), esim. oman säteilysuojan pesin tuossa aikasemmin kesällä kun asensin tuulettimen ja nyt jo se on likainen taas vaikken asu missään ihan kaupungissa. Samahan pätee kirkkaaseen peltiin.

Sen olen huomannut että sen jälkeen kun asensin toisen suojan Davisin oman ulkopuolelle niin rupes lämpötilatkin pysymään ojossa. Eikä se edes kata koko suojaa vaan ainoastaan suunnilleen suunnat SE - SW. Eli se on sellainen saunalampun suojan näköinen, jossa isot raot niin ettei kumminkaan aurinko pääse läpi noin 5-10 sentin päässä Davisin omasta suojasta.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: meteorologi - Lauantai, 05.09.2009, 14:55
Puhdistelin säteilysuojaani tänään, ja tuli mieleeni, että pääseeköhän kovalla tuulella lautasten läpi sade tuonne anturiin? Syyssateet ovat tulossa, ja olen poistanut tuon sadesuojan turhana. Kyllä se poistaminen auttoi liian hitaisiin lämpötilan vaihteluihin.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Lauantai, 05.09.2009, 15:04
Puhdistelin säteilysuojaani tänään, ja tuli mieleeni, että pääseeköhän kovalla tuulella lautasten läpi sade tuonne anturiin? Syyssateet ovat tulossa, ja olen poistanut tuon sadesuojan turhana. Kyllä se poistaminen auttoi liian hitaisiin lämpötilan vaihteluihin.

Hyvä kysymys. Ainakin Davisin suojassa itse anturi on sijoitettu pienelle korokkelle joten mahdolinen vesi ei "uita" sitä vaan se valuu pois. Toinenhan on se että nuo anturit ovat tehty säänkestäväksi, ainakin periaatteessa, olettaen ettei sitä ole purettu palasiksi. Esim Davisin lämpöanturihan on "paljas" piirilevy mutta siihen on vedetty jotain suojakerrosta päälle.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: meteorologi - Lauantai, 05.09.2009, 16:41
Oletteko muuten ikinä käyneet kurkkaamassa lähempää virallisten asemien säteilysuojia?

Vaisalan säteilysuojassa on maalattu sisäpuoli mustaksi, varmaan lämpöheijastumien ehkäisemiseksi.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Lauantai, 05.09.2009, 19:31
Oletteko muuten ikinä käyneet kurkkaamassa lähempää virallisten asemien säteilysuojia?

Vaisalan säteilysuojassa on maalattu sisäpuoli mustaksi, varmaan lämpöheijastumien ehkäisemiseksi.

Totta, mm. jotkut Ukweathershopin myytävät suojat ovat mustia sisäpuoleta ja oli myös juttua ww-foorumilla jonkun aikaa sitten että joku oli saanut käsiinsä Hollannin IML:än käytettyjä suojia ja ne oli myös mustia sisältä.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: meteorologi - Torstai, 06.05.2010, 15:18
Kesä on tuloillaan ja sen huomaa näissä säähommissa myös lämpötilojen pompsahteluina...
Olen huomannut, että vaikka tuuletin kierrättää koko ajan ilmaa säteilysuojassa, lukemat ovat aamuauringossa tähtitieteellisiä...

Mikä neuvoksi? Olisiko teillä jäänyt jotain hyvää vinkkiä käteen? En näemmä saanut viime keväänä omaa säteilysuojaani riittävän hyväksi.  :'(
Tuuletin on suojan yläosassa imemässä ilmaa alhaalta.

Liitteessä kuva suojastani ja käyrä lämpötilasta (huomaa: lämpötila nousi 20 minuutissa lähes 2 astetta ja laski, kun puiden varjo tuli avuksi).
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: Snowi - Torstai, 06.05.2010, 15:41
Itsellä on samanlainen ongelma, vaikka onkin tuo davisin tuuletin. Asema on asennettu paikalle, johon aurinko pääsee porottamaan, jotta aurinko/uv-anturit saisivat kunnon lukemia. Sen takia en asentanut asemaa varjoisaan paikkaan, vaan paikalle, josta se saisi mahdollisimman hyvin aurinkoa, varsinkin kun asema vielä ottaa virtansakin auringosta.

Olen ajatellut väsätä jostain levystä suojan säteilysuojalle, jotta säteilysuoja ja lämpötila-anturi sen sisällä olisivat jatkuvasti varjossa, kun taas muut aurinkoa vaativat osat olisivat auringossa. Tälläisellä asemalla, josta virta tulee auringosta ja on nuo aurinkoanturit, niin kompromisseja on lähes pakko tehdä. Uskon kuitenkin, että tilanne paranee huomattavasti kun saan tuohon jonkun levyn asennettua suojaksi.

Tietääkö muuten kukaan saako Davis VP2:ssa noita aurinko/uv-antureita korkeammalle, eli irti tuosta alkuperäisestä paikasta? Ainakaan noilla alkuperäisillä johdoilla se ei ole mahdollista, mutta jos itse väsäisi pidemmät johdot. Mietin että onko tuota kukaan ikinä koittanut.
Haluaisin nuo anturit nimittäin vielä korkeammalla tuonne lähelle tuuliviiriä.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: meteorologi - Torstai, 06.05.2010, 15:57
Kysymys kuuluukin: mikä on se jippo, joka tekee Vaisalan suojista niin toimivat, että näyttävät hyviä lukemia ILMAN tuuletinta? Täydellinen muotoilu vai mustat pohjat lautasissa?

Itsellä on samanlainen ongelma, vaikka onkin tuo davisin tuuletin. Asema on asennettu paikalle, johon aurinko pääsee porottamaan, jotta aurinko/uv-anturit saisivat kunnon lukemia. Sen takia en asentanut asemaa varjoisaan paikkaan, vaan paikalle, josta se saisi mahdollisimman hyvin aurinkoa, varsinkin kun asema vielä ottaa virtansakin auringosta.

Olen ajatellut väsätä jostain levystä suojan säteilysuojalle, jotta säteilysuoja ja lämpötila-anturi sen sisällä olisivat jatkuvasti varjossa, kun taas muut aurinkoa vaativat osat olisivat auringossa. Tälläisellä asemalla, josta virta tulee auringosta ja on nuo aurinkoanturit, niin kompromisseja on lähes pakko tehdä. Uskon kuitenkin, että tilanne paranee huomattavasti kun saan tuohon jonkun levyn asennettua suojaksi.

Tietääkö muuten kukaan saako Davis VP2:ssa noita aurinko/uv-antureita korkeammalle, eli irti tuosta alkuperäisestä paikasta? Ainakaan noilla alkuperäisillä johdoilla se ei ole mahdollista, mutta jos itse väsäisi pidemmät johdot. Mietin että onko tuota kukaan ikinä koittanut.
Haluaisin nuo anturit nimittäin vielä korkeammalla tuonne lähelle tuuliviiriä.

Vertailin asemasi ja Nurmijärven virallisen aseman mittauksia ja ne päätyivät virallisen voittoon luvuin 10,5 ja 12,7.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: Snowi - Torstai, 06.05.2010, 16:30
Vertailin asemasi ja Nurmijärven virallisen aseman mittauksia ja ne päätyivät virallisen voittoon luvuin 10,5 ja 12,7.

Itsekin olen noita vertaillut, mutta fmi:n Nurmijärven asemaan ei kannata verrata minun sääasemaa. Voi kuulostaa erikoiselta, mutta se johtuu siitä, että tuo asema sijaitsee aivan tuolla Nurmijärven pohjoispäässä ja aseman paikka on muutenkin erittäin syrjäinen, joten siellä lämpötilat ovat tunnetusti aina noin asteen alempia kuin täällä Klaukkalassa. Myös tuossa wxsim-ennusteessa on otettu se huomioon, että tälläisellä pienellä keskusta-alueella lämpötila on vähän korkeampi kuin esimerkiksi syrjäisemmissä kolkissa.

Parempi vertailu kohde minun asemalleni on Helsinki-Vantaan lentoasema, jonka olosuhteet ovat enemmän Klaukkalan keskustaa vastaavia. Tosin tuuliolosuhteet tuolla asemalla on tietenkin kovemmat. Vertailuja kun olen tehnyt lämpötilan kanssa, niin Helsinki-Vantaan lentoasema on lähes aina lähempänä kuin fmi:n Nurmijärven asema.
Myös tuo Vantaan asema on vähän lähempänä kuin tuo nurmijärven asema, tuo kertoo siitä, että Nurmijärvi ei mikään ihan pieni kunta ole. Toisaalta Klaukkalan keskusta on vain reilun 2km päässä Vantaan rajasta ja vajaan 4km päässä Espoon rajasta.

Kunhan vain saan tuon suojan tuohon tehtyä niin sen jälkeen aletaan olla lähellä fmi:n Vantaan aseman lukemia, ainakin toivottavasti  :D.
Aion myös nostaa asemaa vähän ylemmäs, jolloin tuuli pääsee puhaltamaan siihen joka puolelta. Paikka on sen verran avoin, että silloin pienetkin tuulen vireet saavuttaisivat aseman.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Torstai, 06.05.2010, 16:54
Kysymys kuuluukin: mikä on se jippo, joka tekee Vaisalan suojista niin toimivat, että näyttävät hyviä lukemia ILMAN tuuletinta? Täydellinen muotoilu vai mustat pohjat lautasissa?

Kyllä tuo lämpötilan pieni sahaaminen on aivan normaalia.
Mikäs on sen parempi tuntoelin kuin ihmiskeho...., jos olet auringossa ja sitten tulee pilvi auringon eteen jolloin lämpötila laskee niin kyllä se vetää ihon kananlihalle ja samanlailla tuo lämpötila-anturi siihen reakoi.

On tuota lämpötilan sahaamista Vaisalan laitteissakin, keskipäivän molemminpuolin aikamoista ylös alas menoa. ;)
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Torstai, 06.05.2010, 17:43
Tietääkö muuten kukaan saako Davis VP2:ssa noita aurinko/uv-antureita korkeammalle, eli irti tuosta alkuperäisestä paikasta? Ainakaan noilla alkuperäisillä johdoilla se ei ole mahdollista, mutta jos itse väsäisi pidemmät johdot. Mietin että onko tuota kukaan ikinä koittanut.
Haluaisin nuo anturit nimittäin vielä korkeammalla tuonne lähelle tuuliviiriä.

Onhan nuo amerikanpojan niitä siirelleet. http://www.weather-watch.com/smf/index.php/topic,29330.0.html
Davisin jatkokaapelit tai sitten itse väsää pidemmät.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: Snowi - Torstai, 06.05.2010, 18:31
Kysymys kuuluukin: mikä on se jippo, joka tekee Vaisalan suojista niin toimivat, että näyttävät hyviä lukemia ILMAN tuuletinta? Täydellinen muotoilu vai mustat pohjat lautasissa?

Kyllä tuo lämpötilan pieni sahaaminen on aivan normaalia.
Mikäs on sen parempi tuntoelin kuin ihmiskeho...., jos olet auringossa ja sitten tulee pilvi auringon eteen jolloin lämpötila laskee niin kyllä se vetää ihon kananlihalle ja samanlailla tuo lämpötila-anturi siihen reakoi.

On tuota lämpötilan sahaamista Vaisalan laitteissakin, keskipäivän molemminpuolin aikamoista ylös alas menoa. ;)

Itse olen huomannut saman myös noissa fmi:n käyrissä. Kyllä heilläkin sitä sahaamista esiintyy, jos sattuu pilvet eteen aurinkoisena päivänä.
Enkä usko että tossa mitään kovin kummollista jippoa on. Ilmatieteen laitoksella nuo lämpötila-anturit on yleensä niin varjossa tai sitten siihen on rakennuttu vielä ylimääräinen sädesuoja.
Esimerkiksi Helsingissä on asema, joka sijaitsee kokonaan lähes suljetussa kopissa. Siellä tosin on varmaan sen verran tuuletusaukkoja, että pääsee ilma kiertämään, mutta auringon säteet eivät varmasti sisällä pääse.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: Snowi - Torstai, 06.05.2010, 18:33
Tietääkö muuten kukaan saako Davis VP2:ssa noita aurinko/uv-antureita korkeammalle, eli irti tuosta alkuperäisestä paikasta? Ainakaan noilla alkuperäisillä johdoilla se ei ole mahdollista, mutta jos itse väsäisi pidemmät johdot. Mietin että onko tuota kukaan ikinä koittanut.
Haluaisin nuo anturit nimittäin vielä korkeammalla tuonne lähelle tuuliviiriä.

Onhan nuo amerikanpojan niitä siirelleet. http://www.weather-watch.com/smf/index.php/topic,29330.0.html
Davisin jatkokaapelit tai sitten itse väsää pidemmät.

Pitääkin ottaa tarkemmin selvää tuosta. Ei tarvi saada kuin jonkun metrin korkeammalle, niin sen jälkeen ei enää tulisi puiden latvat eteen, ainakaan tähän aikaan vuodesta. Tosin sitten kun pidennän tuota tuulimittarin tankoa, niin samalla laittaisi noi aurinkoanturit mahdollisimman korkealle.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Torstai, 06.05.2010, 19:34
Lainaus
Tietääkö muuten kukaan saako Davis VP2:ssa noita aurinko/uv-antureita korkeammalle, eli irti tuosta alkuperäisestä paikasta? Ainakaan noilla alkuperäisillä johdoilla se ei ole mahdollista, mutta jos itse väsäisi pidemmät johdot. Mietin että onko tuota kukaan ikinä koittanut.
Haluaisin nuo anturit nimittäin vielä korkeammalla tuonne lähelle tuuliviiriä.

Juu, ihan normi puhelinkaapelia + tarvittavat liittimet/jatkot niin sillä toimii. Se tosin kanttaa ottaa huomioon että liittimet tulee täysin vesitiiviksi ettei ala temppuilla.

Lainaus
Kyllä tuo lämpötilan pieni sahaaminen on aivan normaalia.
Mikäs on sen parempi tuntoelin kuin ihmiskeho...., jos olet auringossa ja sitten tulee pilvi auringon eteen jolloin lämpötila laskee niin kyllä se vetää ihon kananlihalle ja samanlailla tuo lämpötila-anturi siihen reakoi.

Yksi idea on rakentaa esim puusta säteilysuoja sen ympärille, alias saunalamppu-ritilöistä.  ;D
VP2:ssa saa tuon lämpötila-anturin myös irti aika helposti tuosta sadekiposta, ainut häiritsevä tekijä on aah-niin-lyhyt kaapeli jolla se on kyketty ISS:iin.
Onhan nuo ameriikan pojjaat myös ottaneet kokonaan ISS:in palasiksi ja rakentaneet "mökin" lämpötila-anturille jossa pari tietokone-tuuletinta ilmaa vaihtamassa ja laittaneet sadekipon sen katolle. Tuossa on vain mielikuvitus rajana miten/millaiseksi sen tekee.  ;D
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Torstai, 06.05.2010, 20:04
Onhan nuo ameriikan pojjaat myös ottaneet kokonaan ISS:in palasiksi ja rakentaneet "mökin" lämpötila-anturille jossa pari tietokone-tuuletinta ilmaa vaihtamassa ja laittaneet sadekipon sen katolle. Tuossa on vain mielikuvitus rajana miten/millaiseksi sen tekee.  ;D

Kreikanpoikahan on kova nikkaroimaan kaikenlaista, hän on tehnyt tuommoisen Stevenson suojan missä on WS:n lämpötila-/kosteusanturi sisällä ja extrana siinä on vielä tuo 12V tuuletin systeemi.
Kaksikättä ja pläkkändekkeri sillä homma hoituu. ;D

http://users.otenet.gr/~meteo/project_stevenson-screen-box.html
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: Snowi - Torstai, 06.05.2010, 20:28
Yksi idea on rakentaa esim puusta säteilysuoja sen ympärille, alias saunalamppu-ritilöistä.  ;D

Juu juuri tuollaisia Ilmatieteen laitoskin käyttää. Noita tarkoitin tuolla ylimääräisellä sädesuojalla.
Itse mietin myös tuollaista, mutta sitten tuo aurinkopiiri, josta sääasema ottaa virtaa pitäisi saada sen ulkopuolelle.
Mutta todennäköisesti teen suojan vain sille sivulle, josta aurinko pääsee lämpötila-anturinsuojaan paistamaan.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Torstai, 06.05.2010, 20:50
Lainaus
Kreikanpoikahan on kova nikkaroimaan kaikenlaista, hän on tehnyt tuommoisen Stevenson suojan missä on WS:n lämpötila-/kosteusanturi sisällä ja extrana siinä on vielä tuo 12V tuuletin systeemi.
Kaksikättä ja pläkkändekkeri sillä homma hoituu.

juu, sehän on varsinainen tee-se-itse-mies, hänellä on viritystä jos jonkinlaista  ;D
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: Snowi - Keskiviikko, 26.05.2010, 14:53
Olen nyt suunnitellut tuota lämpömittarin ja samalla siinä olevan aurinkokennolla toimivan tuulettimen siirtämistä eri paikkaan. Lopulta paikkaa katsoessani, löysinkin erinomaisen paikan, jonne aurinko ei pääse ollenkaan paistamaan ja ilma pääsee myöskin hyvin kiertämään.

Ongelmana on tuon tuulettimen aurinkokenno, jonka johto on myöskin säälittävän lyhyt, ja se pitäisi saada aurinkoon erikseen lämpömittarista. En viitsi ainakaan noita johdonpäitä poistella, jotka ovat aurinkokennossa kiinni, sen verran hyvin ne on nyt suojattu. En tarkalleen vielä tiedä miten ne johdot menee sen säteilysuojan sisällä, mutta sinne olisi mahdollisuus sitten laittaa uuden johdon päät, jos se ei hankalaa ole, ja sitten yhdistää aurinkokennossa olevat johdonpäät tähän uuteen johtoon.

Tuon lämpömittarin johdon saa aika helposti vaihdettua uuteen. En siis tarkkaan tiedä miten johdot menee säteilysuojan sisällä, joten joko katkaisen vanhan johdon niin, että johdon alkuperäinen pää on lämpömittarissa kiinni ja siihen sitten yhdistää uuden pidemmän johdon ja laittaa uuden liittimen. Tai sitten laittaa kokonaan uuden johdon, jos se on helppo yhdistää lämpömittariin.
Ilmeisesti tuon liittimen kiinni saamiseen tarvitaan tuollaisia erikoispihtejä? On niitä kuulemma kyllä muitakin tapoja. Mutta jos tuolla Partcossa käy niin voihan sitä sit samalla ostaa tommoset pihditkin, jos ei nyt älyttömiä maksa.

Myös lämpömittari/säteilysuojan asentamista uuteen paikkaan pitää miettiä, tai lähinnä sitä miten saan sen kiinni seinään tai johonkin telineeseen. Varmaankin niiden kolmen reiän avulla, jolla säteilysuoja on kiinni sadekipossa, on mahdollista saada kiinni johonkin lautaan tai vastaavaan.

Tässä vielä tuo johto ja liitin:
http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=1919_1257&products_id=7679 (http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=1919_1257&products_id=7679)
http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?products_id=8571 (http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?products_id=8571)

Johto ja liitin ovat varmaankin sopivia?  :D
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: Snowi - Keskiviikko, 02.06.2010, 18:56
Näin siinä sitten kävi, että tuo johto ja liitin eivät olleet sopivia  :(
Luulin kaikkien johtojen olevan 4-napaisia, kaikki muut johdot olivatkin, paitsi sitten tuo lämpötila/kosteusanturin johto, joka onkin 6-napainen. Nuo osat eivät kyllä maksaneet juuri mitään, mutta kerkesin ostaa nuo puristuspihditkin, jotka käyvät siis vain noihin RJ9-liittimiin. Huomasin myös, että liitin olisi itseasiassa pitänyt olla RJ11, mutta kai tuo RJ9:kin käy, kun molemmissa on se 4 napaa.
Ei nuo osat ja pihdit kyllä täysin hukkaan mene, nimittäin jos jossain vaiheessa siirtää aurinko/uv-antureita ylemmäksi, niin olisi ainakin osat sitten niille.

Täytyy huomenna käydä uudestaan tuolla Partcossa ja ostaa tällä kertaa tälläiset välineet:
Johto http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=1919_1257&products_id=7681 (http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=1919_1257&products_id=7681)
Liitin http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=23_1089_1591&products_id=8573 (http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=23_1089_1591&products_id=8573)
Pihdit http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=18_2034_1233&products_id=11369 (http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=18_2034_1233&products_id=11369)

Mites muuten sellainen asia, kun kuulin että pitkä lämpötila-anturin johto voi aiheuttaa vääristymiä, ellei tuossa Davisin yksikössä ole semmoista älyä, joka osaisi säädellä signaalia.
Itse en tuosta tarkemmin tiedä, mutta osaako kukaan sanoa tuosta jutusta enempää? Esim. onko Davisissa tommonen äly, joka sallii myös pitempien johtojen käytön?
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Lauantai, 16.04.2011, 21:12
Jäi kaupan hyllyltä tuommoinen Orthex 298 vihannessiivilä käteen..., sitten vielä löytyi siihen sopiva muovinen putkenpätkä omista romuista minkä halkaisija on 113mm. ;D
Taitaa olla taas jonkinlaista pikku modausta tiedossa. ::)
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Sunnuntai, 17.04.2011, 16:38
Tuulettimen fiksaus saatu valmiiksi. :D
Muoviputki on nyt aivan ylös saakka joten ilmaa imetään alhaalta ylöspäin, sensori on keskellä  ritilää ja on siinä kiinni n. 1 cm korkeudella.
Ritilä estää kärpäsiä suurempien ötökkien tunkeutumisen sisälle ja jos yrittää yläkautta niin propelli tekee niistä viipaloitua tavaraa jonka vuoksi laitoin pohjan 2 ruuvilla kiinni että on helpompi katsoa mitä sisälle kuuluu ja poistaa sinne kuulumattomat vierailijat. (huoltoikkuna  ;D)
Samalla siirsin koko härvelin tuosta sadekipon alta pois.

Aurinkokennotuuletin on ollut nyt 2 vuotta toiminassa ja tuntui pelittävän kun justiinsa kaupanhyllyltä haetulta. ;) ;D
Täytyypä alkaa seurailemaan mitenkä nuo käppyrät vääntyilevät.
Projektikuvia ei ehtinyt nyt kiireessä ottamaan mutta siinä se on:
 
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Maanantai, 18.04.2011, 18:41
Ensimmäinen vuorokausi takana uudestaan modatulla säteilysuojalla ja eipä nuo käppyrät yhtään hullummilta näytä. :)
Aurinko/uv-sensorin sijainti nyt pikkusen harmittaa kun tulee noita monttuja matkaan mutta parempaa asennuspaikkaa ei niille löydy muuten kuin omat ja naapurin puut kaatamalla tai sitten nostamalla ne tuonne korkeuksiin puiden latvojen tasolle jonnekkin 25m. ::)
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: uskela - Torstai, 19.05.2011, 12:31
Tervehdys kaikille !

Tulipas liityttyä tähän foruumiin lopultakin.
Itselläni on Hämeenkyrössä Davis Vantage Pro2 asema ollut kohta 4_vuotta ja sitä ennen La Crossen asemia.
Päätin tossa modifoida tuulettimen aurinkokennoa lisäämällä toisen paneelin osoittamaan aamuaurinkoa kohti.
Tarkoitus on siis, että tuuletin toimisi pitemmän aikaa vuorokaudesta.
Uusi paneeli tuli tietysti pistettyä alkuperäiseen paikkaan ja vanha rakeiden raiskaama uuteen paikkaan.
Ja tälläinen siitä tuli :  ;D
(http://)
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: SääSami - Perjantai, 02.09.2011, 13:22
Terve vaan foorumilaiset. Pakkohan se oli tänne liittyä kun harrastus kehittyy  ;D

Tässä oma versioni:

Laitoin tuollaisen 50x50 12V/40mA puhaltimen Clas Ohlsonin sääaseman säteilysuojaan. Sopii hienosti sinne just eikä melkein. Katkoin alkuperäiset muoviset tikut jotka pitää säteilysuojan kasassa ja liimasin tilalle pätkät M5-kierretankoa. Sähköä syötän parista Bebecistä ostetusta Panasonic aurinkopaneelista.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: angle - Perjantai, 02.09.2011, 15:37
Terve vaan foorumilaiset. Pakkohan se oli tänne liittyä kun harrastus kehittyy  ;D

Tässä oma versioni:

Laitoin tuollaisen 50x50 12V/40mA puhaltimen Clas Ohlsonin sääaseman säteilysuojaan. Sopii hienosti sinne just eikä melkein. Katkoin alkuperäiset muoviset tikut jotka pitää säteilysuojan kasassa ja liimasin tilalle pätkät M5-kierretankoa. Sähköä syötän parista Bebecistä ostetusta Panasonic aurinkopaneelista.


Tervetuloa foorumille. Hyvältä näyttää tuo puhallin asennus. Imeekö se alhaalta jamistä ilma menee ulos? Itsekin tarvitsisin jotain tuuletusta omaani.

Kuva valmiista asennuksesta  kennoineen olisi kiva nähdä.

Edit.
Niin ja joo. Mitä vaikutuksia tuulettimen käyttöönoton jälkeen tuli lämpötilan mittaukseen?
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: SääSami - Perjantai, 02.09.2011, 16:59
Tuosta kuvasta ei ihan näy mutta siinä ylähatun ja puhaltimen välissä on reilu rako (5-10mm). Laitoin sen puhaltimen niin päin että se imee ilmaa ylhäältä ja puhaltaa alas.
Aamulla oli hetken sellainen hetki että aurinko pääsi paistamaan suoraan anturiin. Vaikutus oli kyllä selvästi nähtävissä, auringon aiheuttama piikki lämpötilassa hävisi.

Tuossa vielä kuva kokonaisuudesta:

Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: Rikuli84 - Lauantai, 18.02.2012, 10:55
Itse olen rakentanut tälläisen säteilysuojan omalle sääaseman ulkoanturille. Prismasta lautasia ja motonetistä vähä kierretankoa sun muuta tarviketta. Noctuan 80mm tuuletin löytyi kaapista jäänyt jostain tietokone projektista ylimääräiseksi.

Pihalla on sitten vesisuojattu 12v virtalähde joka syöttää virtaa jatkuvasti tuulettimelle, ajattelin tulevaisuudessa muuttaa tuon vielä aurinko-ohjatuksi eli tuuletin pyörisi sitä nopeammin kun mitä enempi aurinko osuu säteilysuojaa. Vesikipon lämmitystä hoitaa myös sama virtalähde, lämmitys on ohjattuna termostaatilla ja jaksottaisella toiminnalla.

Lautaset on reijitty paitsi viimmeinen joka toimii "kattona" ja tuo ulkoanturi roikkuu siitä sitten alaspäin. Tuuletin on 2 ensimmäisen pohjalautasen välissä ja työntää ilmaa ylöspäin. Tuulettimen eteen olisi tarkoitus vielä lisätä sormisuoja. Huomannut muutamana aamuna että talitintti on ollut kiinnostunut tuosta. Menee vielä tunkemaan päänsä sinne :D

Kuvat kertovat enempi :)
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Sunnuntai, 27.05.2012, 18:04
Yli 3 vuotta on pyörinyt nikkaroimani aurinkokennotuuletin systeemi (http://www.teutari.net/wxtuuletin.php) jota on matkan varella pikkusen modailtu mutta laite itsessään on alkuperäinen.
Aamupäivällä kun kävin putsaamassa sadekiposta koivun urvut ja muut töhnät pois niin otin kännykällä pienen videonpätkän. ;)
Aurinko paistoi aivan sivusta aurinkokennoon mutta siellä se teki jo sille annettua tehtävää joten ämyrin nappulat kaakkoon ja kuuntelemaan rouheaa soundia: http://www.youtube.com/watch?v=w5meA1Ku5PE  ;D
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: systeemi - Sunnuntai, 27.05.2012, 19:03
Non ni säteilysuoja versio 2.0 käytössä. On hieman raakileen näköinen vielä, mutta testataan toimivuus ensin. Huomenna näillä näkymin hakemaan aurinkokenno ja toisenlainen puhallin vielä kaveriksi.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: J.Jäntti - Sunnuntai, 27.05.2012, 19:50
Aamupäivällä kun kävin putsaamassa sadekiposta koivun urvut ja muut töhnät pois niin otin kännykällä pienen videonpätkän. ;)
Aurinko paistoi aivan sivusta aurinkokennoon mutta siellä se teki jo sille annettua tehtävää joten ämyrin nappulat kaakkoon ja kuuntelemaan rouheaa soundia

Kieltämättä oli kyllä varsin rapsakkaan kuuloinen tuo tuuletin siellä säteilysuojassa. Taitaa olla varmaan piakkoin syytä alkaa harkitsemaan uudemman vispilän asentamista, ennenkuin se hirttää kiinni. :)
Pitää varmaan harkita samantyyppisen aurinkokenno-tuuletin-yhdistelmän rakentamista omallekin sääasemalle, kun sen saa asennettua.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Sunnuntai, 27.05.2012, 22:14
Kieltämättä oli kyllä varsin rapsakkaan kuuloinen tuo tuuletin siellä säteilysuojassa. Taitaa olla varmaan piakkoin syytä alkaa harkitsemaan uudemman vispilän asentamista, ennenkuin se hirttää kiinni. :)

Onhan sille kertynyt noita pyörimistunteja aika paljon 3 vuoden aikana mutta ääntähän tähän maailmaan mahtuu niin annetaan sen pörrätä niin kauan kun se hommansa hoitaa ja katsotaan mikä tuommoisen vempaimen elinkaari on. ;)
Jos tuuletin lojahtaa niin eihän siitä antureille mitään vahinkoa tule ainostaan mitattavissa arvoissa alkaa näkymään.

Biltemasta näyttää löytyvän samanmoinen vempain ladattavalla akulla josta olisi helppo värkätä vaikka 24h fars.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: systeemi - Maanantai, 28.05.2012, 15:45
Käväisin hakemassa tuon bilteman aurinkokenno puhaltimen. Eilisen perusteella toimi tuo pelkkä suojakin. Tästä huolimatta illan päälle säteilysuojan maalaus ja puhaltimen asennus.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: miihkali - Lauantai, 08.12.2012, 17:27
http://www.weather-watch.com/smf/index.php?topic=23736.0


Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Lauantai, 07.04.2018, 20:46
Kevään merkkejä jo ilmassa niin tuli käytyä biilteemassa soppailemassa ja ainahan sieltä jotain käteen tarttuu. ;D
Tuli vain yks ilta mieleen ajatus kun uni ei meinannut tulla  ;) että pitääkö sen olla pyöreä miksei se voi olla kantikas. :P 
Noista alla olevista roinista pitäis alkaa väkertämään sit sitä uutta design ilmanvaihtovempainta:

Aurinkokennotuuletin akulla
Ilmanvaihtoritilä 170x250mm 4kpl ABS-muovia
Ilmanvaihtoritilä pyöreä 125mm ABS-muovia
Muoviputki Ø 125mm l=300mm
Muoviputki Ø 100mm l=300mm
Pleksilasi Opaali 300x300x3mm 2kpl
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Sunnuntai, 08.04.2018, 21:21
Projekti on nyt siinä pisteessä että kaikki roinat alkaa olla kutakuinkin jo nipussa. ;)
Vielä pitäis tehdä tem/hum anturille jonkinmoinen orsi mihin sen saa kiinnitettyä sekä miettiä mistä tuota "mökkiä" sitten rupee kannattelemaan.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: weatherc - Sunnuntai, 08.04.2018, 22:13
Toihan on ihan style. Mielenkiinnolla ootellaan tuloksia toimivuudesta  ;D
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: systeemi - Maanantai, 09.04.2018, 09:53
 :D Mulla on just samanlainen venetuuletin omassa säteilysuojassa. Pitäisi näin muutaman vuoden jälkeen uusia koko systeemi. Tätä nykyä osaisi tehdä jo paremman.
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Maanantai, 09.04.2018, 22:09
:D Mulla on just samanlainen venetuuletin omassa säteilysuojassa. Pitäisi näin muutaman vuoden jälkeen uusia koko systeemi. Tätä nykyä osaisi tehdä jo paremman.

Ensinmäisen aurinkokennotuulettimen asensin 2009 että onhan se jo 9 vuotta siellä pyörinyt ettei ei se mikään huono härveli ole.
2011 asensin sienne lautasten sisälle putken että imu tulee siinä putkessa ja jätin alapään auki, tässä uudessa versiossa on nyt tupla putket että vaikka kuinka aurinko porottaa siihen ulkokuoreen niin ei pitäis lämmön siirtyä enää sinne anturille.

Yks pointti tuohon uuden rakentamiseen oli se kun mää oon niin pirun huono tiskaamaan lautasia ja laiska räjäyttämään aina sitä sääsuojaa leviäksi jos nyt pääsis vaan pölyjen pyyhkimisellä ja pikkusen tiskirättiä näyttämällä.  ;)  ;D
Jos oikein hurjaks heittäytyis niin vois näyttää vaikka painepesuria. :P

Noniin... sääsuoja on nyt nipussa ja anturi asennettu paikoilleen että jospa jo huomenna pääsis purkamaan vanhan pois ja ottamaan uudesta sauhut.

Tää uus tuuletin olikin oikein hifi mallia kaks nopeuksinen sisään ulos puhalluksella, eipä siitä enää puuttunut kuin kaukosäädin niin sitten oltais oltu jo atmosfääreissä. :D

Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: SääSami - Tiistai, 10.04.2018, 13:00
3D-tulostimen omistajille olisi monenlaista säteilysuojaa ym. sääasematavaraa tarjolla tulostettavaksi...
https://www.thingiverse.com/search/page:1?q=weather&sa=&dwh=905acc8a10be111 (https://www.thingiverse.com/search/page:1?q=weather&sa=&dwh=905acc8a10be111)
Otsikko: Vs: Säteilysuoja ja sen tuuletin
Kirjoitti: teutari - Perjantai, 13.04.2018, 10:08
Toihan on ihan style. Mielenkiinnolla ootellaan tuloksia toimivuudesta  ;D

Nyt on muutamalta päivältä kertynyt jo käyrää.
Kyllähän se vanha ropelli oli aika huonossa iskussa mutta 9 vuotta on jo pitkä aika majailla ulkona säitten armoilla.

Asennus päivänä tais anturilla olla pientä kotiutumis ongelmaa mutta parilta viimeiseltä päivältä ensivaikutelmat näyttää jo aika hyviltä käyrän suhteen.
Tuntuu ainakin siltä että anturi reakoi nyt lämpötilan muuttumiseen aikaisempaa paljon herkemmin.

Täytyy seurailla anturin toimintaa vielä hiukan pidemmältä ajalta ennen kuin iskee kädet ristiin ja jättää sen sinne omiin oloihinsa.  ;)