FinWX Foorumi

FinWX-asemien tiedotteet => Etelä-Suomen lääni => Helsinki-71 => Aiheen aloitti: J.Jäntti - Sunnuntai, 16.06.2019, 14:48

Otsikko: Salamatutkan kuulokykyä parannetaan mastotekniikalla
Kirjoitti: J.Jäntti - Sunnuntai, 16.06.2019, 14:48
FinWX Helsinki-71:n salamatutkan ollessa ymmärryksen mukaisesti tällä hetkellä ainoa pääkaupunkiseudun itsenäinen harrastajatasoinen salamatutka (Vaski.net:n ja Finnish Lightning Centerin poistuttua kuvioista), paineet parantaa tutkan toimivuutta alkavat kasautua kummallisesti päälle. Tutka on herättänyt kiinnostusta viimeisimmän ukkosen myötä, mutta tarkkuus ja paikannus kärsivät tällä hetkellä melko rajunlaisesti koska tutka on asennuspaikkansa vuoksi lounais-/eteläsuunnasta varsin heikkokuuloinen ja etelästä länteen täysin kuuro kuin tiiliseinä paitsi jos salamat ovat erityisen voimakkaita (jolloin ne paikantuvat, mutta päin honkia silti).

Tähän tarpeeseen vastataan nyt mastotekniikkahankinnalla. Tilattuna Saksasta on teleskooppimasto erinäisine kiinnikkeineen ja tämän maston nokkaan salamatutkan antenni on tarkoitus asentaa päivystämään niin että sillä on koko 360° kuuloalue käytössään, sektorimaisen 120° sijaan, joka sekin tällä hetkellä lahjakkaasti täysin päinvastaiseen suuntaan sieltä, mistä ukkoset tyypillisesti nousevat.  ::)

Ilman uhrauksia tämä muutos ei ole tapahtumassa kuitenkaan: Kengänkuvion hanuriinsa on saamassa SDR-järjestelmässä 0kHz - 30MHz:n kuuntelualue, sillä masto, joka kyseiselle antennille on käytössä, otetaan pois käytöstä ja modifioidaan salamatutkamaston tukiosaksi. En tosin usko tämän muutoksen olevan kuitenkaan huono asia, sillä ainakin kyseisen kuuntelualueen SDR-järjestelmä on ollut hyvin vähäisessä käytössä eikä tuo toiminto palvele sääyhteisöä käytännössä lainkaan tällä hetkellä. Jäljelle jää kuitenkin monitaajuusantenni, joka mm. kuuntelee Helsinki-Vantaan VOLMETia, joka palvelee sääyhteisöä huomattavasti paremmin.

Muutostyöt aloitetaan osien saavuttua ja siitä tiedotetaan erikseen Sivuston ja Foorumin tiedotteet (http://www.finwx.net/forum/index.php/board,10.0.html)-osiossa erikseen niiltä osin miten se vaikuttaa järjestelmiin ja tällä palstalla niiltä osin miten muutostyö etenee.
Otsikko: Vs: Salamatutkan kuulokykyä parannetaan mastotekniikalla
Kirjoitti: J.Jäntti - Keskiviikko, 26.06.2019, 21:17
Mastokalusto on saapunut paikalle.
Vanhaa mastoa kalustoineen aletaan purkamaan alas ja modifioimaan siitä salamatutkamaston tukiosaa tämän viikonlopun aikana, sään niin salliessa. Samalla pysäytetään 0kHz-30MHz:n SDR-vastaanottoradiot ja kaapelit puretaan pois.

Salamatutkalle tulee oma sääsuojansa, jonka suunnittelu ja 3D-tulostaminen aloitetaan ensitilassa ja salamatutkan uuden antennikaapelin pituusmittaukset aloitetaan samalla kun SDR-masto puretaan alas.
Itse salamatutkaan nämä muutokset eivät vielä vaikuta tässä vaiheessa lainkaan, mutta odotettavissa tulee olemaan katkos siinä vaiheessa, kun maston rakentamisen finaalivaihe alkaa. Tästä ilmoitetaan kuitenkin hyvissä ajoin ennen kuin se tapahtuu.

Kuvassa on masto tutkakotelon kanssa; Otettu myöhemmin, kuin tapahtuman aikana.
Otsikko: Vs: Salamatutkan kuulokykyä parannetaan mastotekniikalla
Kirjoitti: J.Jäntti - Sunnuntai, 30.06.2019, 12:36
SDR-antenni kalustoineen on poistettu ja käytössä ollut masto on modifioitu tukimastoksi salamatutkamastolle. Salamatutkamaston esiasennustyöt saatiin eilen (29.06.2019) päätökseen asentamalla pohja- ja tukikiinnikkeet paikoilleen ja mallintamalla itse maston kappaleella maston suoruus.
Seuraava projekti on salamatutkalaitteen suojakotelon 3D-mallinnus ja -tulostustyöt, johon odotetaan kuluvan projektin osalta eniten aikaa. Samalla, kun itse tutkalaitteen koteloa mallinnetaan, hankintaan on menossa noin 15 metriä Cat5e- tai -6 UTP Ethernet-verkkokaapelia, josta modifioidaan Boltekin speksien mukainen salamatutka-antennikaapeli, eli päät poikki ja uudet tilalle eri johdotuksella.

Muutamia mutkiakin tuli matkaan kun havaittiin, että salamatutkamaston pohjakiinnikkeessä on isomman kiinnikkeen mutterina 18mm mutteri - ja allekirjoittaneella ei ollutkaan vastaavaa avainta siihen. 18mm:n lyhyestä hylsystä ei ollut juurikaan avuksi, koska mutterin parina oleva pultti on pitkä - minkä lisäksi hylsy oli yhdestä kulmastaan halki, mikä teki siitä oikeastaan 18.5mm:n hylsyn.  :o ::)

Hankintalistalle tuli siis tavaraa - toinen odotettavissa oleva, toinen ei niinkään.
Otsikko: Vs: Salamatutkan kuulokykyä parannetaan mastotekniikalla
Kirjoitti: J.Jäntti - Sunnuntai, 07.07.2019, 14:35
3D-tulostettu testiversio tutka-antennin ulkokotelosta on saatu tehtyä, mutta lähistöllä rähinöivät ukkoskuurot siirtävät näillä näkymin kotelon testaamisen itse tutka-antennin osalta seuraavaan viikkoon.
Kiinnikkeet uutta mastoa varten ovat saatu paikalleen, mutta menee vielä jonkin aikaa ennen kuin masto itse saadaan kiinnikkeisiinsä kiinni

Salamatutkan antennikaapelista on tehty kaksi eri versiota Boltekin spekseillä. Toinen on Cat5e UTP-kaapeli ja toinen Cat6a SFTP-kaapeli.
Kysely Boltekin suuntaan antoi ymmärtää että kaapelityypillä ei olisi merkitystä niin pitkään kunhan kaapelien päissä olevat johdot ovat asetettu identtisesti. Heidän mukaansa ihan perustasoinen, kaupasta ostettu verkkokaapelikin käy, samaisesta syystä, mutta miksi kaapelista olisi Boltek-speksin versio olemassa silloin? Omaan jonkin verran tervettä skeptisyyttä senkin puolesta että näinköhän tuo Cat6a-kaapeli tulee toimimaan kunnolla tai ollenkaan, sillä osa kaapelipareista menee Boltek-speksissä erilleen liittimessä mutta päätyvät kuitenkin kierteelle sen jälkeen ja kun kaikki neljä paria ovat oman foliosuojansa sisällä, aiemman UTP-kaapelissa olleen saman nipun sisällä, miten mahtaa signaalit käyttäytyä?

Avoimia kysymyksiä on siis vielä ainakin antennin johdon suhteen, mutta niihin saataneen vastaus siihen mennessä, kun johtoja aletaan testaamaan todenteolla.
Otsikko: Vs: Salamatutkan kuulokykyä parannetaan mastotekniikalla
Kirjoitti: J.Jäntti - Tiistai, 09.07.2019, 14:38
Ukkosten väistyttyä ja aktiivisuuden lakattua alueella oli aika ottaa antenni irti ja tarkistaa, miten hyvin se mahtuu 3D-printattuun koteloonsa.
Olo tuntui kieltämättä jotenkin älyllisesti vajavaiselta tunkea liki suorakulmion muotoista esinettä pyöreään reikään, mutta kotelon muodolla oli syynsä.

No, eihän se hitto vieköön mahtunut. Tuijotin tutkaboksia ja koteloa hetken aikaa ja sitten se iski: En piru vie ole ollut nuorempana geometrian tunneilla hereillä kovinkaan hyvin tai sitten en ole ollut koskaan tilanteessa, jossa minun pitäisi saada suorakulmion muotoinen esine pyöreään koteloon mahdutettua. Tarkistin piirtämääni pohjaa tutka-antennista ja totesin että olin käyttänyt tutkaboksin leveintä kohtaa kotelon sisäpinnan halkaisijan referenssinä. Tuli äkkiä selväksi että se toimisi vain, jos boksi olisi keskellä koteloa ja ohut.

Mitään havaintoa ei illan aikana ollut siitä miten saisin määriteltyä boksin mahtuvaksi putkeen, joten nukkumaan mentiin kysymykset päässä.
Aamupäivällä otin tutkaboksin piirrustuksen esiin ja aloin pyörittämään ajatusta että mikä meni pieleen ja vähitellen selkisi että olin varsin idioottimaisesti ajatellut kaiken vain kaksiulotteisesti, eli vain kahden arvon mukaisesti - tässä tapauksessa siis vain ja ainoastaan tutkaboksin leveimmän kohdan ja pituuden mukaan - jättäen korkeus pois, jolla on merkitystä myös siinä miten esine mahdutetaan tuollaiseen koteloon.

Kun laskin mukaan myös tutkaboksin korkeuden, ei varmaan ole yllätys kenellekään että lopputulokseksi tuli isompi sisähalkaisija kotelolle.  ::)
Toinen havainto oli, että nailonruuvien reiät eivät olleet oikeassa kohdassa. Lukema oli oikein näytössä (90mm) muttei esineessä. Pieni mittailu paljasti että ruuvireikien etäisyys heitti printissä 4mm, ollen 86mm, mikä oli melko tarkalleen ruuvinreiän kokoluokan verran. En ymmärtänyt mikä ihme oli vikana, ennen kuin katsoin miten mallinnusohjelma reikiä käsitteli; Minun piirrustuksessa 90mm oli reikien keskipisteestä lukien - mallinnusohjelmassa se oli reikien kaukaisimmista reunoista lukien. Tässä kohtaa alkoi huumori olla vähän heikoissa kantimissa, sillä mallinnusohjelman logiikka oli mielestäni outo.

Siinä meni kotelon mitat uusiksi ja 3D-tulostus aloiteltiin sitten uusin arvoin. Tänään (09.07.2019) kertoo hätäisesti tulostettu kotelon isompi versio olenko edes oikeilla jäljillä kokoluokassa. Ideana on, että lopullinen kotelo sisältää mahdollisimman vähän tyhjää tilaa ja että tutkaboksi pysyy sisällä tukevasti nailonruuveilla ja -muttereilla. Huomenna sitten näkee, tuliko laskutoimitus tehtyä oikein, kun ns. "Release Candidate"-versio kotelosta valmistuu.
Otsikko: Vs: Salamatutkan kuulokykyä parannetaan mastotekniikalla
Kirjoitti: J.Jäntti - Tiistai, 09.07.2019, 22:15
Huomenna sitten näkee, tuliko laskutoimitus tehtyä oikein, kun ns. "Release Candidate"-versio kotelosta valmistuu.

Paitsi että se näkyikin jo tänään, kun en jaksanut odottaa ja hain RC-version tulostimesta illan tunteina.
Vartin testi osoitti tutkaboksin menevän niin koteloon sisään millilleen kuten pitääkin, kuin ruuvireikienkin osalta täydellisesti paikoilleen. Ylä- ja alakansi tarvitsi vielä säätöä, mutta ne ovat tässä kohtaa nopeammin tulostettavaa sorttia niiden koon vuoksi, joten niitä pystyy säätämään huomisen aikana sellaisiksi että ne istuvat kaikin puolin.

Itse salamatutka ns. roikkuu ilmassa, katossa kiinni olevan ylimmän lasikuitusegmentin varassa ja se palvelee siihen saakka että mastoa aletaan rakentamaan lopulliseen muotoonsa. Keskimmäinen osa lasikuitumastosta tulee mukaan testeihin ja se jää tämän jälkeen heiluntatestiin, joka määrää sen, onko keskimmäinen lasikuitumaston pätkä se, joka tulee ns. tuotantokäyttöön, vai joudutaanko vielä pohjaosaa antennista muokkaamaan. Odotukset ovat sellaiset, että keskimmäisellä maston pätkällä mennään, sillä se ei vaikuta heilumiseen taipuvaiselta vähäisellä kuormalla. Lasikuitumaston pätkän tehtävänä on eristää tutka-antenni niin kauas kaikista metalliesineistä kuin suinkin mahdollista. Tämä pätkä on metrin pituudeltaan mikä on minimisuosituksen (91cm) ylittävä.
Otsikko: Vs: Salamatutkan kuulokykyä parannetaan mastotekniikalla
Kirjoitti: angle - Keskiviikko, 10.07.2019, 01:12
Kiinostava projekti ja hyvin kerrottu. Kuvia olisi myös kiva nähdä. Kiinostaisi myös millainen antenni oli tuossa 0-30 MHz SDR vastaanottimessa?
Otsikko: Vs: Salamatutkan kuulokykyä parannetaan mastotekniikalla
Kirjoitti: J.Jäntti - Keskiviikko, 10.07.2019, 21:37
Kiinostava projekti ja hyvin kerrottu. Kuvia olisi myös kiva nähdä. Kiinostaisi myös millainen antenni oli tuossa 0-30 MHz SDR vastaanottimessa?

Kiitoksia.
Kuvia projektista on tulossa, kunhan saan ne tuosta luuristani repäistyä ja pienennettyä sellaiseksi ettei niiden avaamiseen mene koko päivää.
Liitteenä on kuva 0-30MHz:n SDR-antennista. Kyseessä on ns. PA0NHC-miniwhip, horisontaalipolarisoitu aktiiviantenni, jolla on oma jännitesyöttönsä.

Antennista lähtee maakaapeli, joka oli kiinni antennimastossa ja antennimasto oli "vähän sinne päin" maadoitettu, tarkemmin parvekkeen betoniseinään, joka oli riittävästi maapotentiaalia omaava, että antenni toimi. Sen verran herkästä antennista oli kuitenkin kysymys, ettei sen maadoitus esim. pistorasian maadoitukseen kannata sillä sen maapotentiaalissa on kamala hälinä ja kohina.

Itse antenni ei ole enää tässä kohtaa minulle tarpeellinen, koska sen asennuspaikan on nyt virallisesti viemässä salamatutkan antenni.
Otsikko: Vs: Salamatutkan kuulokykyä parannetaan mastotekniikalla
Kirjoitti: J.Jäntti - Keskiviikko, 10.07.2019, 22:23
3D-printattu salamatutkakotelo on nyt viimeinkin valmis.
Finaaliversioon piti lisätä vielä ns. pohjoisreferenssimerkki koteloon ja kotelon pohjaosaan pohjois- ja itäreferenssimerkit, jotta tutka-antenni saadaan suunnattua niin oikein kuin mahdollista, ennen kuin se saatiin printteristä pihalle.
Lasikuitukepin nokkaan tullut kotelo istuu erittäin tukevasti kepin päässä ja koska se on printattu käytännössä tyhjää täyteen (täyttöaste (infill amount) on 2%), se on äärimmäisen kevytrakenteinen ja ideana onkin, että kapineen mahdollisimman pieneksi puristettu sylinterimäinen muoto ja sen kupera hattuosa tekevät siitä niin aerodynaamisen, kuin vain omalla osaamisella vain saa, jotta se heiluisi mahdollisimman vähän (jos lainkaan) tuulessa.

Huomioni kiinnittyi myös salamatutkan S/FTP-kaapeliin, jossa huomasin mokanneeni johtimien kanssa hieman. On tärkeää, että kyseisessä antennikaapelissa ovat johtimet suorassa, liitospisteestä puristuskohtaan saakka, jotta mahdollinen ristikuuluvuus saadaan pidettyä poissa. Kaapelin toisen pään yksi johtimista juoksee kolmen johtimen yli joten se pitää sitten vaihtaa vielä. En tiedä onko sillä varsinaisesti merkitystä, mutta mieluummin olen tässä kohtaa perfektionisti, kuin se, että joutuisin ottamaan maston alas heti saman tien kun havaitsen salamoiden paikantuvan väärin, heijastuvan vähän minne sattuu, tai loistavan poissaolollaan kokonaan. UTP-kaapeli näyttää olevan ns. täydellisesti tehty ja valmiina käyttöön.

Seuraava projektin askel on itse alumiinimaston ylimmän osan suojaan reiän poraaminen. Vaatimuksena ei ole kuin halkaisijaltaan 19mm:n reikä keskelle suojaa, josta lasikuitukeppi tulee läpi ja lukittuu noin metrin mittaan (lasikuitukeppi on hyvin tiukka kartion muotoinen kappale, yläpäästään 16mm, alapäästään 20mm, josta alaosa on karhennettu, jotta se ottaisi kiinni tehokkaammin kitkalukituksella). Lukitusta tulee vahvistamaan vielä erikseen letkunkiristin, jonka tehtävänä on estää lasikuitukepin putoaminen alaspäin, jos se sattuisi jonkun luonnonoikun seurauksena heiluttamaan itsensä kitkalukituksestaan irti.

Toinen askel on puolestaan kaapelitesti laitteen vielä ollessa vanhassa paikassa. Ideana on tarkistaa että miten S/FTP-kaapeli ja UTP-kaapeli pelaavat ukkosten ollessa läsnä, kaapelin ollessa levitettynä pitkin pituuttaan parvekkeen lattialla, sillä mikäli ongelmia tulisi, 14m mittaisen antennikaapelin repiminen alas ja vaihto ovat puuhaa, johon en halua sotkeentua kuin äärimmäisen pakon edessä.
Otsikko: Vs: Salamatutkan kuulokykyä parannetaan mastotekniikalla
Kirjoitti: J.Jäntti - Tiistai, 16.07.2019, 14:53
Tutkamaston lasikuitujatkeen kanssa tuli pientä pääkipua, kun tuli havaittua, että eihän se perhana tietenkään pysy suorassa ollessaan itseään isomman alumiiniputken sisällä ja tutkalaitteiston ollessa kotelossaan lasikuitujatkeen päässä.

Ratkaisuna oli 3D-tulostaa perin yksinkertainen alumiiniputken sisäpinnan halkaisijan kokoinen muovipalikka, jonka tehtävänä on tukea lasikuitujatketta, kun se on venytettynä alumiiniputken hatusta ulos täyteen mittaansa. Sellaisen rakentamisessa oli vain omat haasteensa, kun itse muovipalikan koko piti olla sellainen ettei siinä ole liikkumavaraa käytännössä lainkaan mutta samaan aikaan kuitenkin sen piti pystyä liikkumaan vapaasti alumiiniputken sisällä.

Koekappaleita tulostettiin kaikkiaan 8 kappaletta ennen kuin oikean kokoinen palikka saatiin aikaan, jolla liikkuvuus putkessa on täysi mutta sivusuunnissa käytännössä nolla ja siitä muotoiltiin isompi kappale joka putkeen menisi tukea antamaan.
Lopputulos oli erittäin hyvä ja tuki toimii loistavasti. Seuraavana vuorossa onkin sitten tutkakaapelitesti ja siinä samalla maston asennustyön toisen vaiheen aloitus.


Otsikko: Vs: Salamatutkan kuulokykyä parannetaan mastotekniikalla
Kirjoitti: J.Jäntti - Tiistai, 16.07.2019, 21:08
Antennikaapelitesti ei sitten mennyt kuin siinä kuuluisassa Strömsössä.

Viritettyäni UTP-kaapelin paikalleen totesin antennin nappaavan pelkkiä sähköhäiriöitä ympäristöstään, ehkä hieman herkemmin, kuin lyhyemmällä kaapelilla. 100%:n varma olin siitä, että kyseinen kaapeli oli oikein piuhoitettu sillä testerikin sanoi sen olevan suora kaapeli ja Boltekin speksien mukainen. Kytkennästä lukien tutka ei ollut vastaanottanut salaman salamaa, mikä alkoi hieman häiritsemään allekirjoittanutta, joten nappasin esille FMI:n kolmiomittausdatan ja kuinka ollakaan, lähimmät salamat olivat paikannettu Viron kaakkoispuolella ja sen verran kaukana ja sellaisessa suunnassa, että talon seinä vääristää signaalit soseeksi, josta ei pirukaan ota selvää onko se salama vai ei. Kaiken tämän lisäksi salamointi, jota tutka otti vielä onnistuneesti vastaan oli Tarton lähellä ja se oli loppunut suunnilleen samaan aikaan kun minä kaapelin vaihdoin. Murphyn laki elää ja voi hyvin.  ::)

Tutka on näyttänyt nyt jo jonkin aikaa visusti nollalukemia, mutta on vastaanottanut testin aikana hyvin hajanaisia ja hyvin satunnaisia sähköhäiriöitä, mikä ei ole vielä indikaattori huonolle kaapelille.
Oletan että vastaanotetut sähköhäiriöt johtunevat kaapelin tekemästä julmetun isosta silmukasta parvekkeella ennen sisälle saapumistaan, mutta varmuus siitä saataneen huomenna, kun testi otetaan uusiksi uusien, lähempänä olevien ukkosten myötä.

Tutka kytketään alkuperäisen kaapelinsa varaan kello 21:15.

Kaapeleita on siis testissä kaksi tyyppiä:
- U/UTP (Unshielded, Unshielded Twisted Pair), Ulkokuoreltaan ja johtimiltaan suojaamaton kaapeli, luokitus Cat5e
- S/FTP (Shielded, Folied Twisted Pair), Ulkokuoreltaan suojattu ja johtimiltaan foliosuojattu kaapeli, luokitus Cat6

Tilaukseen lähti vielä yksi kaapelityyppi, S/UTP (Shielded, Unshielded Twisted Pair), Ulkokuoreltaan suojattu, johtimiltaan suojaamaton kaapeli, luokitukseltaan Cat5e. Tämä on tällä hetkellä salamatutkan alkuperäisen kaapelin tyyppi, erona vain se, että luokitus tällä alkuperäisellä kaapelilla on Cat6, mutta 5e:n ja 6:n merkitys on Boltekin mukaan nolla sillä sen läpi ei kulje tietoliikennettä. Se on teknisesti otettuna enemmän instrumentointikaapeli, kuin standardi verkkokaapeli.

Tarkoituksena on tehdä kattava testi näiden välillä jotta saadaan selville, millä kaapelilla on paras häiriösuojaus, kompromentoimatta kuitenkaan vastaanotto-ominaisuuksia.
Otsikko: Vs: Salamatutkan kuulokykyä parannetaan mastotekniikalla
Kirjoitti: J.Jäntti - Keskiviikko, 17.07.2019, 20:25
Kuluvan päivän ukkosten kuuluessa tutkalle hyvin otettiin testiin valmiit antennikaapelit.
U/UTP-kaapeli toimi kyllä niinkuin kuuluikin, mutta se myös oli sähköhäiriöille herkempi, keräten vähäisen määrän niitä listalle. Toiminta oli kuitenkin hyväksyttävää.

Sen sijaan vastoin kaikkia odotuksia, S/FTP-kaapelin toiminta on ollut tähän mennessä kertaluokkaa parempi. Sen ja tutkaboksin yhteistyö on sujunut yllättävän hyvin ja Saloa kurittava ukkoskuuro näkyy tutkassa äärimmäisen hyvin, joskin seinät heikentävät signaaleja niin paljon, että iskut menevät kaikki tällä hetkellä Ahvenanmaan pohjoispuolelle, mutta tutka on lyönyt solulukituksen päälle kyseiselle myräkälle kaikesta huolimatta.

Meillä on siis tässä vaiheessa melko varma voittaja tutka-antennin kaapeliksi.

Samalla kertaa, kun kaapelitilauksia tehtiin, sain haltuuni mustaa 3D-tulostuslankaa ja tulostinkin antennikotelon yläosansa kera vielä kerran, korvaamaan puoliksi läpinäkyvän mallin. Antennikotelon pohjaosa jää puoliläpäiseväksi, jotta suuntausmerkit näkyvät maston juurelle, kun tutka käännetään lopulliseen asentoonsa.

Odotusarvot uuden tutkan paikan suhteet ovat nyt korkealla. Nyt, kun testit ovat saatu tehtyä, vuorossa onkin sitten itse maston asennustyön aloitus ja mikä olisi parempi hetki aloittaa, kuin seuraavat pari päivää, kun ukkonen on loistamassa poissaolollaan ja alueelle muodostuu heikko korkeapaineen selänne.
Otsikko: Vs: Salamatutkan kuulokykyä parannetaan mastotekniikalla
Kirjoitti: J.Jäntti - Sunnuntai, 21.07.2019, 21:33
Aamu ei sujunut ihan suunnitelmien mukaisesti.
Käydessäni koirien kanssa aamulenkillä, oli aurinko porottanut suorastaan pirun kuumasti tilapäisesti ja höllästi kiinni olleeseen mustaan salamatutka-antennin koteloon, tutkalaite sisällään ja kotelo oli alkanut sulamaan ja romahtamaan sisälle päin. Samalla kun seinämät olivat romahtaneet sisälle päin, koko komeus oli valahtanut kiinnityksestään irti ja oli tullut parvekkeen lattialle noin 2,5m korkeudelta.

Palatessani kotiin, kuulin jo ulko-oven avatessani että nyt on joku piru merrassa kun tutka nakutti Noise-havaintoääniä suorassa putkessa. Katsoin ikkunasta ulos ja totesin että antennipakka oli hävinnyt paikaltaan jonnekin. Menin parvekkeelle ja löysin tutkan makaamasta naama rautavahvisteisessa betonilattiassa. Kotelo oli painunut osittain sisään ja tutkaboksi kävi kuumana - kauniisti todettuna helvetin kuumana. Jouduin sen repimään kotelostaan ulos hanskat kädessä. Paiskasin tutkaboksin viilentymään pakastimeen vartiksi ja siirsin sen sen jälkeen pariksi tunniksi jääkaappiin, jossa se lopulta saavutti huoneenlämmön. Totesin tutkalaitteen selvinneen kokemastaan säikähdyksellä asennettuani sen paikoilleen vanhalla tyylillään ja testattuani sitä lähellä liipaistulla ruuvinvääntimellä. Vääntimen moottori aiheutti isku- ja sähköhäiriömerkintöjä mikä oli toivottu tulos.

Itse musta kotelo oli totaalisen piloilla, mutta onneksi sentään olin säästänyt puoliläpäisevän ja siten vaalean värisen kotelon, johon tutkaboksin sitten istutin paikalleen, siitä uuden kaapelinsa varaan ja uuteen osoitteeseensa, maston nokkaan, joka nostettiin asettamaani minimikorkeuteen, jonka päättelin olevan riittävä, eli noin 2-2.5m katon korkeimman rajan ja myös 95cm päässä kaikesta mahdollisesta metallista.

Uuteen paikkaansa asennettu tutka kytkettiin päälle 21.07.2019 kello 15:00 ja se otti vastaan ensimmäisen salamasignaalinsa kello 15:16. Tämän jälkeen se onkin ottanut vastaan salamasignaaleja pääsääntöisesti etelän kantilta, joka täsmää Ilmatieteen laitoksen kolmiomittausdatan kanssa, sillä etelä-Ruotsissa ja Latviassa esiintyi ukkosta.

Liitteenä olevat kuvat eivät anna ihan täyttä käsitystä pituudesta, joten kunhan saan dronen ilmaan, otan paremman kuvan mastosta sen avulla.
Otsikko: Vs: Salamatutkan kuulokykyä parannetaan mastotekniikalla
Kirjoitti: J.Jäntti - Maanantai, 22.07.2019, 15:00
Ukkosia liikkuu parhaillaan tutkasta katsottuna etelässä ja pohjoisessa, mutta jostain syystä tutka on totaalisen kuuro pohjoisen sektorin iskuille.
Tampereella ollut kuuro olisi pitänyt kaiken järjen mukaan kuulua tutkalle, sekä ainakin teoriassa Joensuun liepeilläkin oleva, mutta näin ei käynyt. Merkin merkkiä ei karttaan tule sektorilla 0-90° ja 270-359° tällä hetkellä.

Tällä hetkellä on mahdoton sanoa onko kyseessä radiokeli, vaurioituiko tutkaboksi sittenkin jouduttuaan ensin paistetuksi ja pudottuaan lattialle, vai onko kyse sittenkin S/FTP-kaapelista.
Tämän päivän tehtävänä on rakentaa F/UTP-kaapeli jolla testataan nyt ainakin se, että onko täyssuojattu kaapeli jollain tavalla myrkkyä tutkan kuuluvuudelle. Eteen on tulossa näillä näkymin katkos taas kerran tutkan toiminnassa kun masto otetaan alas ja kaapeli vaihdetaan.
Otsikko: Vs: Salamatutkan kuulokykyä parannetaan mastotekniikalla
Kirjoitti: J.Jäntti - Maanantai, 22.07.2019, 22:11
Tutkakaapeli saatiin valmiiksi, vanha kaapeli purettiin pois ja uusi asennettiin tilalle.
Tutkassa on nyt kiinni F/UTP-kaapeli (Häiriösuojattu ulkovaippa, suojaamattomat johtimet). Homma meni sellaisen lähes 1.5h mittaiseksi hikijumpaksi kun ulkona oli lämmintä ja kosteaa ja työ oli fyysistä touhuamista. Jännityksellä kaapeli kytkettiin koneeseen kiinni ja kytkettin NexStorm:ssa tutkavastaanotin päälle ja mitäpäs tutka kuuleekaan?

Ei sitten niin mitään. Ei pihaustakaan. Nix. Zip. Nada. Zero.

Ensin luulin että tutkan perhana ei toimi lainkaan tällä kaapelilla mutta vakuutin itselleni ettei asia ole noin yksiselitteinen koska kaapeli on teknisesti ottaen samaa kamaa, kuin parvekeasennuksessa ollut noin 10m mittainen Belkinin S/UTP-kaapeli. F/UTP-kaapeli on samanlaista roipetta, mutta ulkovaipan suoja on folio + maadoituskarva, kun S/UTP-kaapelin ulkovaipan suoja oli puolestaan tavallisista 75 ohmin kaapeleista tuttu maadoitusverkko. Syyn oli siis oltava jossain muualla, kuin antennissa.

Ja niin olikin. Kolmiomittausdata näytti että ukkoset loistivat kaikki poissaolollaan, pois lukien Valko-Venäjällä oleva napsu-show, joka taas on etäisyyden puolesta sellainen, ettei tutkalla ole kuin häviävän pienet mahdollisuudet sitä paikantaa, ellei signaali tee ilmakehäpomppua. Itse tutkan todellinen kunto ja toimivuus saataneen selville vasta huomenna, olettaen että ennuste pitää paikkansa: Sisämaahan - tarkemmin Lohjan ja Forssan välille - on povattu ukkoskuuroja tapahtuvaksi kello 14:00-19:00 välillä.

Sitä siis jännityksellä odottamaan. Tässä kohtaa mikä hyvänsä ukkonen lähellä tai vähän kauempanakin suuntiman 270 - 090 välillä pohjoissuunnassa siten että tutka sen kuulee, on tervetullut.
Otsikko: Vs: Salamatutkan kuulokykyä parannetaan mastotekniikalla
Kirjoitti: J.Jäntti - Tiistai, 23.07.2019, 20:58
Päivän ukkoset ovat jälleen nähty ja koettu ja tutkan kaapelivalinta on osoittautumassa syylliseksi tässä vaiheessa tutkan toimintaongelmiin.
Siinä missä eilen eivät salamat paikantuneet lainkaan lännestä itään ulottuvalla kaistaleella pohjoisen kautta lukien, tilanne oli selvästi erilainen F/UTP-kaapelilla, jossa iskuja paikantui nyt myös pohjoisen suunnalla olleista ukkosistakin.
Näin ollen on syytä olettaa tutkaboksin selvinneen paistumisesta ja lattialle putoamisestaan säikähdyksellä. Tämä tosin varmistuu vasta kun saamme isomman ukkosen niskaan ja kunnollista kolmiomittausdataa.

Kunnollista referenssiä ei tänään saatu koska salamointi oli kuurosateissa melko vähäistä tutkan kuulokyvyn alueella pohjoisella puoliskolla, kun tilanne oli toinen eteläpuolella.
Päivän statistiikat osoittavat salamoinnin keskimääräisen suuntiman olleen 191°, melko lailla etelässä. Tämä korreloi täysin kolmiomittauskuvan kanssa, sillä salamointia on esiintynyt runsaanlaisesti Virossa ja Latviassa. Alavudelta Pietarsaareen ulottuvalla vyöhykkeellä esiintynyt ukkonen ei paikantunut sen etäisyyden vuoksi, mutta lähempänä olleita hajasalamointeja tutka kyllä havaitsi. Etelässä, Latvian Riikan ja Daugavpils:n välimaastossa vielä rähinöivä ukkonen on kuulunut tutkalle ajoittain.

Itse olen melko vakuuttunut tässä vaiheessa tutkan toimintakyvystä uudessa paikassaan.
Dronella otettu kuva tutkasta on vielä tuloillaan. En saanut sitä vielä tänään otettua ajanpuutteen vuoksi, mutta akku on jo täyteen ladattu lentotehtävää varten.