FinWX Foorumi

Koodaus- ja rakentelunurkka => Sääasemien rakenteluprojektit ja toiminnon parantelut => Aiheen aloitti: einari - maanantai, 15.01.2018, 08:08

Otsikko: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - maanantai, 15.01.2018, 08:08
valmista on
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - maanantai, 15.01.2018, 20:37
Netatmon sademittarin (kuva 1) lämmityssysteemin tekeminen oli aluksi hieman haasteellista tuon desing- tyylin vuoksi, mutta aivan tyydyttävään lopputulokseen olen päässyt omasta mielestäni.

Tarvikkeet:
metallinen keksipurkki Ø noin 11 cm (kuva 2)
Liimattava lämmitysmatto 12v /12 wattia, 2 kappaletta, mm.VEKOY myy. (kuva3)
Bimetallitermostaatti, avautuva. sulkeutuu +5° ja avautuu +20°C, voi olla isommatkin arvot, vaikka 10 - 40, myös VEKOY (kuva 4)
Vipukytkin on-off-on . autotarvikeliike tai muu sälää myyvä. (kuva5)
Vipuliitin, vähintään 3 kpl 3-liittiminen, ja 1 kpl 4-5 liittiminen. (kuva6) parempi kuin pikaliitin, helpompi monisäikeisille johdoille..
Ulommaksi kuoreksi vähintään Ø 13 cm putkenpätkä (muovi), sen avulla saa kaukalosta sulatettua lumet ja hyödynnettyä vastusmattojen keksipurkista
ulos suuntautuva lämpö, itse löysin melko sopivan sähkötarvikeliikkeestä tyhjän kaapelikelan muodossa, josta pätkä. (kuva 7)
Lisäksi muuntaja 12volttia / vähintään 2,5 Amppeeria, itsellä 5 A.  Jos matot kytkee sarjaan niin 24 volttia/ 2,5 A
Johtoa tarpeen mukaan..
Ensiksi Termostaatti sadekipon sisään niin ettei häiritse keinua ja johdot alta ulos poratun pienen reiän kautta.
Vastusmatot liimataan keksipurkin sisäpintaan (tarrat itsessään)  ja asetellaan sadekippoon, hyvä olisi leikata keksipurkista pohja pois.   :)
Kytketään vipuliittimellä rinnan (tai sarjaan 24v) Toiseen johtoon kytketään muuntajan nollajohto, toiseen termostaatilta tuleva johto. termostaatille
viedään muuntajalta plus-johto. Periaatteessa ei ole mitään väliä mitenpäin kytkee kunhan virta kulkee vastuksien kautta..

Tuon vipukytkimen voi laittaa jos haluaa helpottamaan valintaa käyttääkö termostaattiohjausta vai tarvittaessa suoraa, kokoaikaista lämmitystä.
jatkuu seuraavassa kuvien takia..


Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - maanantai, 15.01.2018, 20:51
Laitan vielä joulukuun sadegrafiikkaa...  Jäi sanomatta että on helposti riisuttavaa mallia.. keksipurkki on rautalankakoukuilla sovitettu tiiviisti altapäin ja ulkokuori vahvemmalla lankaristikolla päällä.. alapäässä on eristeenä nyt villaa, myöhemmin laitan finboamia tai vastaavaa ;D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - sunnuntai, 21.01.2018, 09:57
Hyvin sulattelee sademittarin lämmitys, aamuyöstä alkoi lumisade ja pakkasta 12-13 astetta.. sulatti 15-18 asteessakin sen vähän mitä satoi :)
Tämä näkyy kuvastakin..
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - torstai, 22.02.2018, 16:21
Onneksi.. tai toisalta harmiksi kun tuo aurinko jo säteilyllään lämmittää ;D

Olen tarkoituksella seuraillut miten Netatmot käyttäytyy ilman sen kummoisempia sääsuojia, toinen auringon ulottumattomissa, toiseen iltapäivällä säteet osuvat, ovat vajaan metrin etäisyydellä toisistaan ja samoja polkuja vertailussa muuten kulkevat, paitsi aurinkoisina iltapäivinä parin tunnin ajan reilun asteen verran tulee poikkeamaa..  mikä näkyy kuvastakin..

Kun tuo mollukka on vielä alhaalla niin taidan laittaa vain levyn estämään(heijastava) suoraa säteilyä ja joskus kuunvaihteen jälkeen rakennan suunnittelemani systeemin toiselle ja toiselle yksinkertaisemman viritelmän.. varmaan jo silloin kohtalaisen tarkkaan hommaan tuosta kädestä on..

Ne anturikokeilut saa jäädä kesän kynnykselle.. sen verran takkaa puuhaa että motoriikka pitää olla kunnossa, vaikka hyvällä mallilla onkin jo nyt :)
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - lauantai, 03.03.2018, 23:38
Rääpäisin tuossa ajankuluksi vähän sadegrafiikkaa kuukausitasolla ja vertailin FMI:n tilastoihin, näille seuduin vuotuinen sademäärä on noin 650 mm ja
viime kesäkuusta on kasassa 556 mm joten sataa saisi vielä oin 100 mm että olisi 12 kk keskiarvoissa.  Keväthän, varsinkin huhti-toukokuu on yleensä vähäsateisia.

Marras- joulukuussa satoi jonkinverran enemmän, myös tammikuu oli sateisempi mutta helmikuu noin 2/3 normaalista..
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 04.03.2018, 10:41
Sateissa on monesti suuriakin heittoja ns. FMI-normaaliin ja todennäköisesti myös suuria paikallisia eroja myös aika pienellä alueella joten siinä ei mitään kummallista. Ainakin omassa tilastossa on monesti vuoden kokonais-sademäärän "korjaillut ylöspäin" yksi todella sateinen kuukausi per vuosi. Niitä tuuppaa näköjään olemaan liki joka vuosi...
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - perjantai, 30.03.2018, 08:28
Laitan nämä YR/MET.no ohjeet tännekkin..
ULKOANTURIN SIJOITTAMINEN AURINGOLTA SUOJAAN; jotta saadaan "lämmitetyt" asemat pois kartoilta!

Hyvä sijoitus:
- suojattu auringonvalolta
- suojattu sateelta
- mieluiten talon pohjoispuolella

Parempi sijoitus
- riittävä etäisyys lämpölähteisiin kuten  grilli, asvaltti, lämpölamput, tuuletusaukot ja riittävä etäisyys "aurinkopuolen seinään"
- riittävä etäisyys kosteuslähteisiin kuten lammet, purot, katot

Paras sijoitus
- valkoinen säteilysuoja katolla ja hyvällä tuuletuksella
- lyhyeksi leikattu nurmikko anturin alla

https://yrkundesenter.zendesk.com/hc/no/articles/360002196853-Private-v%C3%A6rstasjoner-Dette-b%C3%B8r-du-vite
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - torstai, 26.04.2018, 20:18
No niin, ensimmäinen proto säteilysuojaksi valmistunut, pitäydyn kuitenkin pyöreässä muodossa koska pienempi pinta-ala suoran säteilyn suhteen.
Suhtaudun myös skeptisesti ritilöihin, varsinkin jos on sähköinen tuuletin ja anturi putkessa niin en oikein ymmärrä niiden tarkoitusta.. jos kysymyksessä on varjostus niin saman asian ajanee ihan kiinteä levykin jos on riittävän etäällä.. Toisaalta jos putki on eristetty tuskimpa ritilöistä on mitään hyötyä.. sadehattu vielä puuttuu, senkin taidan tehdä U-nurinpäin muotoiseksi koska ainakin savupiipussa veto paranee sillä konstein. aluksi ei tähän tule tuuletinta, kokeilen ensin ihan suorassa auringonpaisteessa sitä, sitten tarpeen vaatiessa siirrän katveeseen, myohemmin tulee tuuletinversio jotta voi vertailla.
Jo nyt on huomattavissa noin puolen asteen lpt-ero proton eduksi.. laitan kuvat noin puolen tunnn takaisista lämpötiloista.. kaikista 3 asemasta ja protossa on 2-aseman anturi joka on kulkenut noin 0,1 asteen sisällä asema1 nähden antureiden ollessa vierekkäin , laitan myös vähän valmistuskuvia.. olisi pitänyt odottaa maalin kuivumista ettei olisi tuhrannut.. mutta siitähän selviää maalilla malttamatonkin  ;D

Putki on samaa mitä Teutarikin käytti.. olin ostanut metrin pätkiä joista sahailin tarpeen mukaan osia, yksi sovitin jotta oli helpompi eristää, mustaa ja hopeamaalia, tähän ei alumiinia tule pintaan, polyuretaanivaahtoa ja muutama itseporautuva ruuvi vaahdotuksen ajaksi jotta väli pysyy ok, samoilla ruuveilla yläosan sisäputki  alaosaan kiinni (sovittimeen) ja yläosan ulomman putken laitoin peltikattoruuveilla sisäputkeen kiinni...
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - torstai, 26.04.2018, 20:33
piti pienentää vähän kuvia :)
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - perjantai, 27.04.2018, 21:15
Ensimmäinen vuorokausi takana, kohtalaisen lupaavalta näyttää vaikka vielä on tekemättä yläosan alaosaan ilmanottoaukot.. voisi toimia paremmin  :)
Myös ajatuksissa on parikin kokeilemisen arvoista juttua, toinen on että jos kasvattaisi hieman yläosan pituutta, nyt kokonaispituus on noin 50 cm ja laittaisi vaikkapa 30-50 cm lisää.... toinen vaihtoehto on tehdä vaikkapa harjapellin palasesta kaari parinkymmenen cm etäisyydelle pötikästä.. kattaisi 3/4 säteilysuunnista.

allaolevasta kuvasta näkee että putkessa avonaisella paikalla reagoi nopeammin kuin pohjoisseinustalla, eroa sekä kylmempään että lämpimämpään suuntaan hieman, keskilpt on kuitenkin vain 0,35°C kylmempi kuin seinustan 1-asema ja 0,22°C kuin asema 3.  ;D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: teutari - lauantai, 28.04.2018, 09:26
Lainaus käyttäjältä: einari - perjantai, 27.04.2018, 21:15
nyt kokonaispituus on noin 50 cm ja laittaisi vaikkapa 30-50 cm lisää....

Kyll mä sen ymmärrän et pohjanmaalla kaiken pitää olla suurta ja komiaa mut eiks toi ala menemään jo pikkasen överiksi?
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - lauantai, 28.04.2018, 11:49
eihän vapaakierto toimi lyhyessä putkessa, eikä se niin suurta ja komiaa ole.. eikä kallistakaan kun 250 - 300 maksaa kaikkine härpäkkeineen..
ainakaan jos vertaa tiesääasemiin.. kuulin viikko sitten etttä niiden hinta on noin 20 000 €.. sellainen olis komiaa kun olis pihas vaikkei oikein näytäkkään välttämättä aina.. ;D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - lauantai, 28.04.2018, 17:15
Täällä Lapin puolella näyttäisi siltä, että aika monta tiesääasemaa on riisuttu noista kalleuksista kokonaan ainakin Naruskan ja Rovaniemen väliltä. Kalleudet viety pois, pylväänraatoja jäänyt muistoiksi...

Jos ne parikytätonniakin kipale oikeesti maksaa yhteiskunnalle, niin luulisi sillä rahalla saavan jo melekeen ikuista tavaraa tai ainakin ikuisella takuulla....ei savolaisella takuulla, joka tarkoittaa, että "rikki kun männööp, nin uuven suap ostoo"... ;)
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - lauantai, 28.04.2018, 18:50
kyllä tuo kuulemani taitaa pitää paikkansa, äkkipäätä löysin tällaisen jossa niiden hinnoista on tietoa.. en sitten tiedä onko siinä 20 tonnissa mukana perustamiskustannukset sähköineen.. 2010 oli tämän raportin mukaan 500 tiesääaseman hankintakustannus 7,1 milj. euroa eli 14200 per asema.. varmaan hinnat ovat nousseet.. niin tai näin.. kalliita ovat.. päälle vielä ohjelmistot ja ylläpito huoltoineen.. ???
https://julkaisut.liikennevirasto.fi/pdf3/raportti_2010_selvitys_ilmatieteen_web.pdf
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 28.04.2018, 22:53
Nehän taitaa suurilta osin olla Vaisalan tekosia ja nehän osaa tuon rahan kiskomisen härpäkkeistään ;)
Tosin tuohon 20 kilo€ taitaa kuulua kaikki kustannukset datayhteyksineen eikä esim tuo ristikkopylväs perustuksineen missä ne kiikkuu ainakin täällä etelässä ihan ilmainen ole sekään.
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: teutari - sunnuntai, 29.04.2018, 09:56
Tiesääasemat on noita RWS200 härpäkkeitä.

Ylimäisestä linkistä voi katsoa System Components kuvasta mitä tarvitsee ja alimmaisesta linkistä noin vuoden vanhat vaisalan antamat tarjoushinnat asiakkaalle U.S. Dollareina.

Kannattaa ottaa tuo Systeemin antama vinkki että pistää veikkauksen rahapelit ensin vetämään ennen kuin pyytää tarjousta. ;)  ;D

https://www.vaisala.com/sites/default/files/documents/WEA-RDS-G-RWS200%20Catalog-B211407EN.pdf

https://da.ks.gov/purch/Contracts/Default.aspx?getfile=28594_ATTC_DA00LKN2017-07-17-13.55.58.6522017_Pricing.pdf
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 29.04.2018, 11:33
Lainaus käyttäjältä: teutari - sunnuntai, 29.04.2018, 09:56
Tiesääasemat on noita RWS200 härpäkkeitä.

Ylimäisestä linkistä voi katsoa System Components kuvasta mitä tarvitsee ja alimmaisesta linkistä noin vuoden vanhat vaisalan antamat tarjoushinnat asiakkaalle U.S. Dollareina.

Kannattaa ottaa tuo Systeemin antama vinkki että pistää veikkauksen rahapelit ensin vetämään ennen kuin pyytää tarjousta. ;)  ;D

https://www.vaisala.com/sites/default/files/documents/WEA-RDS-G-RWS200%20Catalog-B211407EN.pdf

https://da.ks.gov/purch/Contracts/Default.aspx?getfile=28594_ATTC_DA00LKN2017-07-17-13.55.58.6522017_Pricing.pdf

$425 pelkästä säteilysuojasta  (anturi siihen $846), jep, jep... :o ;D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - perjantai, 18.05.2018, 21:50
Siirsin tuon putkivirityksen avoimeen, aurinkoiseen paikkaan (evijärvi2) ja evijärvi1 jäi varjoisaan ja suojaisaan paikkaan... kumpihan näistä paikoista ollisi parempi...  kuvassa näkyy että päivällä korkeampi lpt ja yöllä matalampi avonaisessa paikassa.. pitää seurata että pitääkö laittaa varjostuksen sille..

Senverran tein muutoksia että jatkoin sitä ulompaa putkea niin että kokonaispituus on n. 80 cm.. muttei minkäänllaista koneellista tuuletusta.
verrattuna toiseen jossa on tuuletin.. se teutarin venemalli.. putkisysteemi reagoi voimakkaammin ja tuo yölpt varmaan jää tuuletinsysteemissä
korkeammaksi osittain siksi että oli aivan surkea akku siinä..  jos haluaa sen toimivan varjoisassa paikassa ja yöllä.. niin sähkö on vedettävä...
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - lauantai, 19.05.2018, 09:16
originaali näyttää toimivan ihan hyvin tässä kisassa kun vaan on varjossa, ehkäpä putkisysteemiin pitää laittaa hieman varjostusta alaosan osalle..
tai siirtää hieman pois täydestä paahteesta.. ero on kuitenkin kohtuullinen vaikka aurinko sitä paikkaa lämmittääkin  ;D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: teutari - lauantai, 19.05.2018, 18:57
Lainaus käyttäjältä: einari - perjantai, 18.05.2018, 21:50
se teutarin venemalli.. putkisysteemi reagoi voimakkaammin ja tuo yölpt varmaan jää tuuletinsysteemissä
korkeammaksi osittain siksi että oli aivan surkea akku siinä..  jos haluaa sen toimivan varjoisassa paikassa ja yöllä.. niin sähkö on vedettävä...

Nää on taas näitä musta tuntuu pohdintoja.... no problems. ;D
Käppyröissä 2 muuta Davisin sääasemaa n.6km etäisyydeltä, Maksjoki pohjoisempana Tähtelä etelämpänä ja minä siinä keskellä.
Noista käppyröistä voi katsella miltä nuo yölpt näyttää ottaen huomioon että sääasemien sijainti/asennus paikka on jokaisessa erinlainen.

Eikä noita Davisin sääasemia tarvitse kiikutella pitkin tonttia varjoiseen paikkaan (niinkuin eräitä muita)... ne voi köllötellä auringossa aivan huoletta ja niinhän Davisin langalliset/langattomat on tarkoitettukin. ;)  :D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - lauantai, 19.05.2018, 19:41
Tarkoittaakohan teutari nyt sitä ettei minun tarvitse olla huolissani siitä että asemani näyttävät aamulla alhaisempia lämpötiloja kuin muut näillä seuduin ja päivisin suurinpiirtein samaa.. illalla ehkä hieman enemmän kuin muut... ja minulla ei sen isompia heittoja ole ympäröiviin asemiin yleensä kuin aste pari  ja välimatkaa on 16 - 50 km. maksjoen ja virkkalan sekä inkoon ero näyttää huomattavasti suuremmalta.. jopa 3,5 - 5 astettakin parhaimmillaan.. vai sanoisiko pahimmillaan. eikä omien asemienkaan ero päätä humaa olosuhteista huolimatta..

Ymmärrän senkin tosiasian että myös Davis näyttää enemmän auringossa kuin varjossa, jollei automaattisesti kalibroi itse  lämpö- ja ultraviolettisäteilyn.. sekä myös ilmavirtauksen  suhteen lämpötilaa. uskallan väittää että jos laitetaan kaksi davisia rinnakkain varjoon ja kalibroidaan näyttämään samaa lpt:aa ja kun siirretään toinen aurinkoon, eroa tulee väistämättä jo yksistään sen vuoksi että ympäristö ja maa lämpiävät eri tavalla kuin varjossa.

Ehkei ihan sitä absoluuttista totuutta näillä vermeillä saada.. oli merkki sitten kallis tai halpa.. ehkä pitää tyytyä siihen ettei selkeästi aurinko lämmitä useita asteita asemaa muihin verrattuna, niin se on riittävää.. ja oma totuus.. siis paikan..

Ei niitä tarvitse kiikutella sen kummemmin.. etsin vain optimaalista paikkaa ja suhteellisen oikeaa vertailulämpötilaa jotta olisin itse tyytyväinen.. nytkin tuo kakkosasema on tarkoituksella tosi lämpimässä paikassa.. idän puolela talo, lännen puolella pihasauna, pohjoisen puolella aitta ja puutarhavaja sekä koillisen suunnalla iso kesäkeittiö-grilli-ulkoruokintatila (vieraideen :-) ja kaikkien etäisyys asemasta 5-10 metriä... ja aurinko paahtaa itä-etelä-länsisuunnasta täysin siihen.

Tällaista pohdintaa täältä suunnalta, ei liion propleemia..  ;D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 20.05.2018, 00:33
Einarille helpotusta pohdintoihin...

Yö: Se on selvää että avoimessa paikassa oleva voi näyttää alempaa lukemaa mitä "varjossa" oleva, sehän lienee lähellä jotain rakennelmaa jos varjossa. Rakennelma itse varastoi lämpöä päivisin jota se säteilee ulos öisin eli sen ympäristö on lämpimämpi mitä siellä keskellä tonttia on. Esim asuintalo voi sädellä yllättävinkin kauas. Ei ole sattuma että "virallisessa ohjeessa" pitää lpt-mittari olla useampi metri taloista.
Yö-lämpötilojen vertailu on myös muutenkin aika turhaa koska silloin voi myös ympäristöstä johtuvat erot olla isommat (selkeä "kylmä" yö, tuuppaa yks mittari metsään ja toinen keskelle peltoa ja katso erot). Mulla 2 mittaria, korkeuseroa ehkä 4 metriä, sivuttais-etäisyys ehkä 10 metriä, korkeammalla oleva on Davis. Korkeammalla näyttää nyt 8.2 ja alempana oleva 6.4.

Päivä:
Lämpeneehän se ilma auringossa varsinkin jos ilma on seisova vs ilmaan joka ollut koko ajan varjossa, sehän on selvä asia. Sen näkee katsellessa ihan virallista FMI-dataakin, hyppyrataa tekee lpt päivisin jos keli on oikea.

LainaaEhkei ihan sitä absoluuttista totuutta näillä vermeillä saada..
Sitä ei ole olemassakaan, jokainen mittari on omassa micro-ilmastossaan.  ;)
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: teutari - sunnuntai, 20.05.2018, 12:29
Tuossa on ilmakuvat Maksjoki, Teutari ja Tähtelä, niistä voi katsoa tuota maastoa kuinka haastavissa paikoissa sääasemat sijaisevat, tuota Tähtelän sääaseman sijaintia en tarkalleen tiedä voi olla se valkoinen ympyräkin siinä vasemmalla.

Täälläpäin maasto ei ole aakeeta laakeeta vaan korkeuseroja löytyy kun maasto on kumpuilevaa/metsäisää esim. Tähtelä 35m, Teutari 55m Maksjoki 53m merenpinnasta joka osittain selittää Tähtelän alhaiset lpt kun se sijaitsee montussa.

Jos noita käppyröiden lpt:tä lähetään viimisen päälle analysoimaan niin sitten pitäisi tietää kuinka puusto/pilvet jne. ovat vaikuttaneet sääaseman mittaukseen eli kyllä tuota heittoa aina syntyy ja mitä nopeammin ilma vaihtuu sääaseman tem/hum sensorilla niin sitä nopeammin se siihen reagoi.

Eli aika hyvin nuo käyrät kuitenkin myötäilevät toisiaan vaikka pientä eroa löytyykin ja niinkuin sanoit ympäristö ja maa lämpiävät/viilenevät eri tavalla jokaisella sääasemalla.

Optimaalinen paikkahan sääasemalle on aukea pelto tai kukkula mihin aurinko paistaa heti noustessaan ja niin kauan kun se painuu horisonttiin jolloin kaikki häiriötekijät on poissa mutta näillä eväillä on mentävä mitä on olemassa ja muilla konsteilla koitettava paikkailla sääaseman mittauksia.
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 20.05.2018, 16:59
FMI:n kuvasta viime yölyäkin näkee että kahden vierekkäisen aseman ero voi kevyesti olla 8 astettakin, eli tuo vertailu niiden välillä on aika lailla turhaa nimenomaan koska ympäristö/maasto eroaa jokaisessa.
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - sunnuntai, 20.05.2018, 18:20
Niinpä, mutta vertaillenkin lähinnä omia asemia ja hain edelleen sellaista keskitien paikkaa, tokihan sitä tulee vertailtua siinä ohella muitakin asemia kun kuitenkin näillä nurkilla yleensä pysyy parin-kolmen asteen sisällä.. nyt taidan tyytyä tuohon viimeiseen sijoituspaikkaan tällä erää.. on 15 metriä lähimmästä rakennuksesta.. ainut haittapuoli on iltapäivästä eteenpäin.. kun on katveessa. raportoin jatkossa onko paikka hyvä  ::)

Teutari; kyllä se Lohjan seutu on tuttua.. Sorkin tilalla tuli sauna pystytettyä siihen pihapiiriin Heikki Tannerille, vanha rouva asui silloin yksin siinä suuressa päärakennuksessa (oli sillä jokin apulainen) ja saime maistaa heitin viinikellarista omaa viiniä  ;D

Samalla kertaa Olkkalan suunnalla teimme yhtä mokkiä Averian rantaan ja jollemme ollisi siirtäneet telttaa mokin sisälle kun saimme vesikaton valmiiksi.. henki olisi ehkä lähtenyt kun seuraavana yönä oli raju ukonilma ja salama löi entisen telttapaikan läheiseen kuuseen ja kaatoi sen juuri edellisöiden nukkumapaikan kohdalle.. silloin ei ollut kummempaa majoitusta. Ojamolla tuli pyörittyä sitten Espoon aikoina ja Neitsytlinnan seutuvilla kun oli parikin tyttöystävää silloin siellä.. tosin eri aikaan.. toinen asuu Virkkalassa... on yhä ystävä, tosin etänä.. :)

Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - sunnuntai, 20.05.2018, 21:08
Laitoin asemat ja suojaviritelmät samaan kakkoskakkosen pätkään, tosin jouduin tuon venetuulettimella olevan pötkön laittamaan alemmaksi tilapäisesti
ettei viritelmä kaadu ennenkuin saan isomman laatan ja palkkikengän.. kun omista varastoista ei löytynyt .. tilapäisen näköinen kiinnityskin ;D

Nyt Evijärvi1(tuuletin) 17.8 ja evijärvi2(putkisysteemi) 17,4 astetta..
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: teutari - maanantai, 21.05.2018, 13:27
Tein mielenkiinnosta pienet testit vaikka olosuhteet eivät olleet aivan laboratorio luokkaa mutta antaa kuitenkin jonkinmoista osviittaa 2:sta eri väristä.

Otin 2 spraypullon muovista korkkia valkoisen sekä hopean väriset ja vein ne ulos aurinkoon.

Puolisen tuntia odottelin että ne saivan kunnolla aurinkoa ja lämpenevät jonka jälkeen IR-mittarilla mittasin molempien korkkien pintalämpötilan.

Kyllä se vaan näyttäisi että värillä on väliä.... taas olisi pientä pohdiskelun aihetta. ;)
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - maanantai, 21.05.2018, 14:41
Niinpä, huomasin sen itsekkin... siksipä sen putkijutun alaosa on taas valkoinen. ilmeisesti asiaa auttaisi se että suihkuttaisi lakkakerroksen päälle niin toimisi vähän niinkuin peili. nyt mietityttää että pitääkö siihen tuuletinpömpeliin laittaa myös maalikerros.. vai onko se tuuletin liian tehoton ja ikäänkuin tuukkeena siellä yläpäässä.. polyuretaania kun kuitenkin on viisinkertainen kerros välissä... otan toviksi pois sen tuullettimen ja katson miten ijän käy...

Tuo putkiviritelmä vapaalla ilmavirtauksella(evijärvi2) kun hakkaa mennentullen tuon toisen kuten kuvasta näkyy..
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - maanantai, 21.05.2018, 15:49
tämä on lämmin paikka.. varjossakin 26,1°C/evijärvi3
Otin tuulettimen pois 1-asemasta, alkoi lpt tippumaan ja ero kaventui 1,5 asteesta 0,7 asteeseen hetkohta eli pian  ;D
tuo korkeimman lpt ero 1,1° johtuu siitä kun otin tuulettimen pois niin 2-asema jätkoi vielä nousua
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: khyron - maanantai, 21.05.2018, 18:21
Lainaus käyttäjältä: teutari - maanantai, 21.05.2018, 13:27
Tein mielenkiinnosta pienet testit vaikka olosuhteet eivät olleet aivan laboratorio luokkaa mutta antaa kuitenkin jonkinmoista osviittaa 2:sta eri väristä.

Otin 2 spraypullon muovista korkkia valkoisen sekä hopean väriset ja vein ne ulos aurinkoon.

Puolisen tuntia odottelin että ne saivan kunnolla aurinkoa ja lämpenevät jonka jälkeen IR-mittarilla mittasin molempien korkkien pintalämpötilan.

Kyllä se vaan näyttäisi että värillä on väliä.... taas olisi pientä pohdiskelun aihetta. ;)


Kannattais kokeilla paljonko eroa tulee heijastavuuden takia. ir-lämpömittarit kun on aika herkkiä sille. Tuo molemmat korkit sisälle tasalämpöön ja mittaa niitten lämmöt.
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: SääSami - maanantai, 21.05.2018, 18:53
Minäkin innostuin tuosta Einarin hormiputkihässäkkää kokeilemaan kun nurkissa sattui pyörimään tuollainen vajaan metrin pätkä 110mm:n harmaata viemäriputkea. Otin kasvihuoneesta extra-anturin ja vein sen putkenpätkään nykyisen tuuletinviritelmän viereen. Samaa ne näytti hetken tasaannuttuaan. Jos pysäytän tuulettimen varsinaisesta mittausanturista niin lämpötila nousee vajaan asteen. Johtopäätös on että hormi toimii ja ilman apusähköä ;D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: teutari - maanantai, 21.05.2018, 20:27
Lainaus käyttäjältä: khyron - maanantai, 21.05.2018, 18:21
Kannattais kokeilla paljonko eroa tulee heijastavuuden takia. ir-lämpömittarit kun on aika herkkiä sille. Tuo molemmat korkit sisälle tasalämpöön ja mittaa niitten lämmöt.

Tulipa ne mitattua tuolla viileässä takkahuoneessa mutta ei niissä oikeistaan mitään eroa ollut, kyllä se on tuo harmaa väri mitä aurinko lämmittää paremmin.

Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 21.05.2018, 21:45
Lainaasiksipä sen putkijutun alaosa on taas valkoinen. ilmeisesti asiaa auttaisi se että suihkuttaisi lakkakerroksen päälle niin toimisi vähän niinkuin peili.

Jostain oon ollut lukevinaan että kiiltävä valkoinen olisi paras tähän. Sitähän esim Daviksen omat lautaset ovat.
Nuo omat HongKong-kukkalautaset ovat mattavalkoiset enkä ole vielä keksinyt mikä lakka tms niissä sais pysymään kiinni kun se aina tahtoo lohkoilla irti...
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - maanantai, 21.05.2018, 22:12
Ja kiiltävän valkoisen alle tällainen.. pitää lämmön ulkona ja kylmän sisällä.. INSUL-ALL eristemaali sisä/ulkotiloihin  ;D
https://www.tempcoat.fi/insultall

Ja eihän sitä tiedä, olikohan se minun maali tätä.. VHT SP-101 - 118 Lämpösuojamaali
VHT 1350 °F lämpösuojamaali on alun perin kehitetty avaruusalusten arkojen osien suojaamiseen. Kestää kuumuutta +732 °C
http://www.vhtpaint.com/high-heat/vht-flameproof-coating

Ei ollut kun ei ollut varastossa kuin Mastonin vannehopeaa.. mutta ajatuksena oli kyllä se monikerroseristäminen.. siinä kun on metallia mukana..
mutta säästetään nämä kokeiltavaksi seuraavaan projektiin, kun tämä putkisysteemi toimii loistavasti näinkin  8) ::)
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - maanantai, 21.05.2018, 22:28
Muuten, jos laitetaan kaksi samankokoista kappaletta auringonvaloon ja mitataan siinä infrapunamittarilla niin eikös se jonka lukema ole suurempi heijasta sitä infrapunasäteilyä enemmän takaisin ulospäin, varmaankin pitäisi mitata sisäpuolelta... Laserlämpömittari olisi ehkä parempi väline tähän??

Edit// jotta asiaa saisi sekoitettua lisää.. niin auringon säteilystä 52 % on infrapunasäteilyä... niin oletettavati kappaleesta heijastuu myös sitä takaisinkin..

wikipediasta lainasin tällaista...  eli muun kuin näkyvän valon alueella ei värillä ole väliä..

Ilmiöt kappaleiden pinnalla

Vaaleat ja valkoiset pinnat sekä metallit absorboivat vähemmän näkyvää valoa ja lämpenevät siten vähemmän kuin muut pinnat, mutta muutoin kappaleen väri ei paljonkaan vaikuta siihen, minkä verran se lämpenee muiden lähellä olevien tavanomaisissa lämpötiloissa olevien kappaleiden vaikutuksesta tai itse lämmittää niitä, sillä tällaisten kappaleiden lähettämän säteilyn taajuus­jakauman huippu on infrapuna-alueella kaukana näkyvän valon taajuusalueelta. Kappaleiden emissiivi­syydellä näillä taajuuksilla ei ole juuri mitään tekemistä sen kanssa, minkä väriseltä se näyttää; itse asiassa tällä kaukoinfrapunan alueella useimmilla kappaleilla on suuri emissiivisyys. Niinpä vaatteiden väri ei muulloin kuin suorassa auringon paisteessa juuri vaikuta siihen, kuinka lämpimiltä ne tuntuvat, eikä myöskään rakennusten ulkoseinien värillä ole suurta lämpö­taloudellista vaikutusta muulloin kuin auringon paistaessa suoraan niihin.

Poikkeuksena edellisestä ovat kiiltävät metallipinnat, joilla on pieni emissiivisyys sekä näkyvillä että kauko­infrapuna­säteilyn taajuuksilla. Sellaisten pintojen avulla voidaan siis vähentää lämmön siirtymistä kumpaankin suuntaan. Esimerkiksi avaruus­alukset eristettään tavallisesti tällaisella moni­kerros­eristyksellä.

Myös rakennusten ikkunat on yritetty tehdä sellaisiksi, että ne lähettäisivät ulkoilmaan mahdollisimman vähän säteilyä. Tämä kuitenkin edellyttää jo kehittyneempää teknologiaa, sillä vaikka tällaisilla ikkunoilla tuleekin olla pieni emissiivisyys, niiden tulee kuitenkin päästää näkyvä valo lävitseen.
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - tiistai, 22.05.2018, 07:54
Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 21.05.2018, 21:45

Jostain oon ollut lukevinaan että kiiltävä valkoinen olisi paras tähän. Sitähän esim Daviksen omat lautaset ovat.
Nuo omat HongKong-kukkalautaset ovat mattavalkoiset enkä ole vielä keksinyt mikä lakka tms niissä sais pysymään kiinni kun se aina tahtoo lohkoilla irti...

Noissa autotarvikeliikkeissä on maaleja ja lakkoja kovalle muoville... mutta ennen maalausta tai lakkausta kannattaa "tiskata" ne lautaset vaikkapa asetonilla tai tinnerillä ettei jää epäpuhtauksia.. lakka on siitä hankala ettei siedä yhtään likaa ja pölyä sekä kosteutta allaan vaan alkaa hilseilemään, tietysti myös kannattaa katsoa että on kohtalaisen suuri lämmönkestävyys  ;D

Tuo kynsilakanpoistoaine (asetoni) on erinomainen liuotin (myös maaleissa mukana usein) esim. uretaanin poistoon.. itse olen sitä käyttänyt uretanipilllin putsaukseen, ensin puhaltanut ilmapistoolilla enimmät pois pillistä ja sitten kaatanut asetonia tilkan, pari läpi niin on kuin melkein uusi pilli.. ne kun on isoja nuo uretaanipullot pikkuhommiin ja pillejä ei saa mistään kun mielummin myyvät uuden pullon ::)

meniköhän weatherc:ltä ohi tuo Prashanthin vastaus Netatmot EWN:ään osiossa.. kun no comments.  :)
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: teutari - tiistai, 22.05.2018, 12:24
Lainaus käyttäjältä: einari - maanantai, 21.05.2018, 22:28
Muuten, jos laitetaan kaksi samankokoista kappaletta auringonvaloon ja mitataan siinä infrapunamittarilla niin eikös se jonka lukema ole suurempi heijasta sitä infrapunasäteilyä enemmän takaisin ulospäin, varmaankin pitäisi mitata sisäpuolelta... Laserlämpömittari olisi ehkä parempi väline tähän??

Ei kai sillä sisäpuolen lämpötilan mittauksella niin mitään merkitystä ole.... koska sitä säteilysuojan ulkopuolista ilmaahan sinne kitusiin vedetään mutta tarviseehan toki säteilysuojan olla semmoinen ettei se johda lämpöä eikä päästä auringonvaloa sisäpuolelle ja on jotenkin tuulettuva.

Tummempi väri vaan hohkaa siihen säteilysuojan ympäristöön sitä lämpöä, tyynellä/aurinkoisella ilmalla siinä voi olla monta astetta eroa ja sitä kun vedetään sensorin ohi niin siinä sitä heittoa syntyyy.

Lämpimien päivien ongelmahan tämä on.... jos ois hyvä suojaisa/ilmava paikka niin tuo torakkahan vois olla pelkästään johtojen varassa tekis vaan jonkun verkkohässäkän ympärille ettei talitintit pääsis sitä nokkimaan.  ;D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - tiistai, 22.05.2018, 14:06
Teutari alkaa pääseemään asian ytimeen  :D

Sen aikaa kun olen noviisina näissä jutuissa ollut.. tai vähän ennemminkin kun Ukan kanssa asioita olemme tutustuttuamme asiaa hieman pähkäilleet..
jotenkin aloin vierastamaan ajatusta rakentaa iso pömpeli anturille... itsellä oli tämä ajatuksena että suojaisi anturin ulkopuoliselta säteilyltä, ja pikkuhiljaa kehittyi tämä putkisysteemi kokeilun asteelle, siinä on suojaus ja ainakin auringonpaisteella luonnollinen imu alhaalta ylöspäin, myös muilloinkin kuten olen huomannut..

Tuossa teutarin pähkäilystä syntyi pieni, orastava ajatus... alapäästähän se imee sitä ilmaa.. siihen jonkinmoinen kaulus tai suppilo ulkopuolelle joka ohjaa säteilyn kauemmaksi ja sieltä sitten ylös...  rakenteeltaan se voisi olla tällainen < l l> jottei tulisi ilmataskua..(nyt ei ehdi piirtämään, ilman noita rakoja kuitenkin) mittasuhteita voisi vielä miettiä..  ;D

toisaalta voisihan kokeillla tehdä helman valkoisesta hyttysverkosta.. joko putki- tai kellohameen makunsa mukaan....  :)

Edit// Tuon toisen pömpelin oletan sotkevan hieman.. pelkkä alumiinilevy pinnassa ilman anodisointia ei vastaa sitä tarkoitusta jonka sille asetin.. sen toki ajatteinkin käyttäytyvän näin... jossain viimeyön tunneilla.. kun heräilin tuon crps-ongelman takia pinnallisempaan uneen.. jostain tuli muistikuva Zn!
Ennen oli sinkkiämpäreitä ja niissä vesi pysyi kylmänä.. miksei maitokin.. sitten mielleyhtymä tukkipankkoihin.. olisikohan siinä ratkaisu neutraaliin pintaan...?

Moni varmaan ihmettelee mmitä yhteistä tukkipankoilla on sinkkiämpäreiden kanssa... on niillä se sinkki.. nykyään haetaan kevyitä ratkaisuja, mutta myös kuormituskestäviä materiaaleja rekkojen ja puutavara-autojen päällirakenteisiin sekä apurunkoihin... olen niitä anodisoinut, pelkkää alumiinia.. sekä alumiini-sinkkiseoksista valettuja kappaleita esim. Ekeri ja Alucar.. kesähelteeelläkin sinkkiseoksen kanssa meinasi näpit jäätyä  ???

Pitäisiköhän kokeilla sinkkimaalia ennen valkoista.. tai viedä se ulkokuori  pikkuserkun Mäkelä-aluun anodisoitavaksi.. sinne missä(ei Mäkelä-Alu) isomman osan anodisointihommista tein en mene.. menetin kuulemma taivaspaikan kun puolustin vuoronvetäjänä työntekijöiden oikeuksia työehtosopimuksien mukaisiin sunnuntai.. ym korvauksiin... alkoi nikottelemaan kun sanoin että ehkä helvetissä tavataan.. jos edes sinne pääsen niinkuin sinä....  ;D

Jotenkin kornia se... että Mäkelä ja Rannila kilpailivat katemateriaaleista, olivat serkuksia.. ja nyt on Ruukille myytyjä molemmat. mutta Mäkelä perusti alumiinijalostuslaitoksen.. johon on kasvanut iso oheisteollisuus...

Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: teutari - tiistai, 22.05.2018, 18:13
Lainaus käyttäjältä: einari - maanantai, 21.05.2018, 14:41
Niinpä, huomasin sen itsekkin... siksipä sen putkijutun alaosa on taas valkoinen. ilmeisesti asiaa auttaisi se että suihkuttaisi lakkakerroksen päälle niin toimisi vähän niinkuin peili. nyt mietityttää että pitääkö siihen tuuletinpömpeliin laittaa myös maalikerros.. vai onko se tuuletin liian tehoton ja ikäänkuin tuukkeena siellä yläpäässä.. polyuretaania kun kuitenkin on viisinkertainen kerros välissä... otan toviksi pois sen tuullettimen ja katson miten ijän käy...

Kyllä siinä tuulettimessa tehot riittää ei sen mikään fööni tartte olla että kun laittaa pään sinne yläpään ulospuhallukseen niin tukka hulmuaa, riittää kun ilma vaihtuu putkessa eikä jää niitä ilmapusseja.  ;)  ;D

Minä en kyllä lähtis mittään lakkoja töhertämään... ainut minkä vois tehdä lautasille on värjätä ne alapuolelta jollain mattamustalla (ei aivan reunaan asti) joka tappaisi säteiden kimpoilemisen sinne sisälle.
Pysyisin vaan noissa himmeissä valkoisissa väreissä niin aina vähemmän sitä kimpoilua tapahtuu eikä ne ime lämpöä niin kovasti itseensä.

Kyllähän sinä nämä jutut kyllä tiedätkin että ennen vanhaan lasiset kasvihuoneet sotkettiin kalkkimaalilla sittemmin taidettiin käyttää latexia ja vanhojen täysmuurattujen tiilitalojen väliin jätettiin ilmarako eristeeksi jolloin pytinki oli kesällä viileä ja talvella lämmin.

Toista se on nykyisin kun kasvihuoneissa (koti) käytetään kennolevyjä jotka on UV suojattuja mutta ilmahan sielläkin on eristeenä. Emäntä aikoinaan osti tuommoisen kennokasvihuoneen mutta muutaman vuoden jälkeen se oli kuin haulikolla ammuttu... oli vissiin kiinan pojilta jäänyt jokin sörsseli kennolevyistä pois, kasvihuonemuovilla kun sen päällysti uudelleen niin se on ihan kelpo vieläkin.

Tuossa uudessa sääsuojassa laitoin sen ulomman putken ylös asti ja sisemmän jätin aika reilusti alemmaksi että "jos vaikka" se tuuletin imis ilmaa myös sieltä putkien välistä. (kuva)
Ois pitänyt tehdä savu testi niin sillä sen ois nähnyt mut kun on aina niin kiire saada valmiiksi ja ajatukset kulkee aina silloin vasta kun on jo sängyssä selällään.  ;D

Testasin ajankulukseni tuota 9 vuotta vanhaa aurinkokennotuuletinta niin moottori siinä oli ihan pirteässä kunnossa mutta aurinkokenno oli kaput kun olin ottanut siitä silloin sen lasikuvun pois niin vaihtelevat sääolot oli tehny tehtävänsä, noissa Davisin aurinkokennoissa on pikkusen sama ongelma alkavat ajan myötä hapertumaan.

Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 22.05.2018, 20:04
Mulla tuo härpäke imee ilmaa alimman isomman lautasen alta. Sen alla on sitten vielä yksi hitusen pienempi lautanen (orginal Davis) joka käytännössä on varjossa koko ajan. Keskellä olevan putken ulkopinnan olen vuorannut folioteipillä.
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - perjantai, 25.05.2018, 09:17
laitoin ranskaan tällaisen viestin.. engleskaksi kuitenkin ;D

Hei Prashanth,

lupasin laittaa myös kokemuksia sääsuojaprojektista, se toimii hienosti , jopa paremmin kuin aurinkokennotuulettimella varustettu vertailuasema jossa on 5 cm polyuretaanieristys..
voit käydä katsomassa dataa evijärvi2 (my project) and evijärvi1(aurinkokennotuuletin) evijärvi2 on parempi.. poislukien eilinen, koska kävin esittelemässä sitä tutuilleni Plastec Finland Oy:ssä, heillä on muovikone jolla voi tehdä  eristettyjä putkia..  :-)

Asemat ovat auringonpaisteessa lähes koko päivän.. laitan kuvan.
terveisin
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: jt68 - sunnuntai, 27.05.2018, 07:54
Itsellä on varattu alumiiniputken pätkä anturille...mitä mieltä raati on kannattaako se maalata kirkas valkoiseksi, vai vain kiillottaa?
pituutta sillä on n.kaksi kertaa netatmon anturin verran.
Asun taajama-alueella ja varaston seinät on ruskeat,jonka seinässä anturi on..ainut paikka siis.Aamupäivällä aurinko paistaa sinne ja lämmittää seiniä.

Hehkuuko peltikatto miten alaspäin ?anturi on räystään alla joku n20cm peltiin  ja laudoitus välissä .
Oli tarkoitus vähän laskea anturin paikkaa tuon putken avulla----joutuu enemmän alttiiksi suoraan auringolle.
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 27.05.2018, 17:38
Maalaisin valkoiseksi, toki, vannomatta paras ja kokeilemalla se selviäis (jos olis 2 putkea alumiininvärinen ja valkoinen ja verrata niitä, senhän näkisi kyllä mutu-tuntumalla vaikka olisi vain toinen kerrallas käytössä että kumpi toimii "paremmin").

Sen sijaan isommaksi ongelmaksi näkisin tuon ruskean seinän, se hehkuu lämpöä / lämmittää ilmaa jonka vaikutus lienee x metriä seinästä. Tuosta katosta en usko että sen kummemmin häiritsee koska lämpöhän nousee ylöspäin.
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - maanantai, 28.05.2018, 17:03
Tuohon jt68 kyselyyn vastaisin että putki pitää olla riittävän iso halkaisijaltaan väh. 100 mm ja pituutta ehkä enemmän kuin 2x netatmon pituus..

Tein itse uuden testin, laitoin 3-aseman sinne tekeleeni yläpäähän selittääkseni sinne prashanth:lle ranskaan miksi on musta.
tein yllättävän havainnon.. se asema kun kavensi yläpäästä(kin) sisäputkea niin hormi-ilmiö näytti kiihtyvän, eroa lpt:n suhteen oli kymmenkunta astetta parhaimmillaan se näkyy myös kuvasta, eli jos laittaa sadesuojan vain sisäputkelle nii  voi säädellä sen ilmavirtausta ulkoputken suhteen  ;D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: SääSami - maanantai, 28.05.2018, 17:29
Lainaatein yllättävän havainnon.. se asema kun kavensi yläpäästä(kin) sisäputkea niin hormi-ilmiö näytti kiihtyvän, eroa lpt:n suhteen oli kymmenkunta astetta parhaimmillaan se näkyy myös kuvasta, eli jos laittaa sadesuojan vain sisäputkelle nii  voi säädellä sen ilmavirtausta ulkoputken suhteen
Noinhan se menee kun putkea kuristetaan niin ilma virtaa nopeammin. Samasta syystä kuivan maan ydinvoimalat maailmalla on tiimalasin muotoisia. Se kavennus kiihdyttää ylimääräisen lauhdelämmön virtausta taivaalle.
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: teutari - maanantai, 28.05.2018, 19:41
Korean poikain testejä: https://www.e-sciencecentral.org/articles/SC000015217
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 28.05.2018, 22:38
Lainaus käyttäjältä: teutari - maanantai, 28.05.2018, 19:41
Korean poikain testejä: https://www.e-sciencecentral.org/articles/SC000015217

Onhan siihen syy miksi Daviksen tai Vaisalan härpättimet ovat lautaskasan sisällä tai miksi viralliset ilman lautasia olevat ovat Jussan rakentaman tyylisen kopin sisällä, eikä missän pötkylässä  ;) ;D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - maanantai, 28.05.2018, 22:51
Ekaksi ajattelin että teutari on löytänyt jostain hyvän linnunpelättimobiilin avomaalle ja kasvihuoneisiin.. ja siltä ne kyllä näyttävätkin ;D
Ei taida testi täyttää mitään standarjeja.. mikä suoja sellainen 2 sentin halkaisijaltaan ja 11 cm pötkylä on, kysyn vaan.. onkohan ne sieltä rajan pohjoispuolelta.. vaisala ja davis näköjään joutuu askartelemaan lautasia kun ei parempaan teknologiaan ole eväitä ::)
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - tiistai, 29.05.2018, 08:53
Mietin tuota weatherc:n kommenttia ja tulin siihen johtopäätökseen että ne pömpelit ja lautaset ovat ajalta jolloin ei paremmasta ollut tietoa...
ja jostain syystä ovat jääneet elämään omaa elämäänsä kyseisten valmistajien tuotteissa. Eipä niillä lautasviritelmillä ainakaan noissa koneellisesti tuuletetuissa härpäkkeissä ole oikeastaan muuta virkaa kuin estää lämpösäteilyn pääsy sisäputken pintaan.. eristys ajaa saman asian.

Sinänsä rakenteella ei ole kovinkaan suurta merkitystä kunhan sekä näkyvän- ja ultraviolettisäteilyn pääsy estetään anturille ja ympäristön ilman pääsyä tehostetaan sisäputkeen joko koneellisesti tai painovoimaisesti hormiefektillä kuten allekirjoittanut on tehnyt kahdessa eri systeemin protossa..  ;D

mietin myös sitä että täytyyhän niiden vaisalan ja daviksen anturit olla putkessa.. eihän tuulettimesta olisi mitään hyötyä jos ylimmistä väleistä ilman kierrättää, ja ovathan ne, sellaisessa lyhyessä putkenpätkässä kuten liitteen kuvasta näkyy, ilma on näköjään eristeenä davisilla, sinänsähän se on hyvä eriste ja hieman ehkä rajoitetu virtaus sen eristeominaisuutta parantaa.  :)

Asiaa syvällisesti pohdittuani olen yhä sitä mieltä ettei niitä puupömpeleitä tarvitse rakentaa päästäkseen tyydyttävään lopputulemaan 8)
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: teutari - tiistai, 29.05.2018, 13:11
Mitäs se Einari taas oikein höpöttää?  ;D

Mun 15 vuotta vanhassa Lacrossessa oli tuo sama huippu teknologia missä piti muutamasta mehupillireiästä ilma vaihtua sensorilla mut aivan tuhoon tuomittu ratkaisu.

Muutama kysymys:

- Miksi käytetään lautasia tai tuuletinta?

- Miksi anturin on hyvä olla näkyvillä? (eikä missään pohjois korean ydinräjäytys bunkkerissa)

- Mitä tapahtuu anturissa kun ilmaa imetään tuulettimella putkessa olevan netatmo anturin sivuilta ylöspäin kun mehupillireijät on 90 astetta putkeen nähden?

Väittäisin että kun laitaisit ulkoanturin avoimelle paikalle hirsipuuhun roikkumaan ja siihen yläpuolelle sateenvarjon suojaamaan auringolta se toimisi paremmin kuin siellä putkihässäkän sisällä.  :D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - tiistai, 29.05.2018, 15:51
Ei se einari höpötä mitään.. ihan asioita käsittelee sillä tietämyksellä mitä on suotu..  ;D

vastauksia teutarin esittämiin muutamiin kysymyksiin..
ensinnäkin, miksi lautasia.. kai siihen on montakin syytä, kuten historia, desing, keveys yms. joilla ei toimivuuden kanalta ole mitään merkitystä,
tuuletinta taas siksi että tehostetaan kyseisen mallin toimintaa ja pyritään estämään suorassa auringonpaisteessa tapahtuvaa lämpötilan nousua mittaustilassa. Vaisalalla on yksi tuommoinen painovoimamalli, marine, olisi mielenkiintoista nähdä miten on rakennettu.. pitänee kaivaa taas vaisalan prosyyrit jostain.

vastakysymys.. miksi anturin pitää olla näkyvissä, eihän ne ole Vaisalallakaan, eikä esim auton lämpömittareissa, eikä monissa teollisuudenkaan mittaeissa? yleensähän kappaleiden lpt = ympäristön lpt ilman ulkoisia säteilylähteitä, poislukien emissiokerroin, eli lämpö jota kappale itse säteilee, alumiini on yksi parhaista.. eli kylmimmistä kullan ohella..
https://chauvin-arnoux.fi/wp-content/uploads/2014/09/FI_Emissionsfaktor.pdf


Ei siinä sen kummempia tapahdu, kyllä ne ranskassakin on varmaan thermodynamiikkaa tutkineet kun tuohon malliin on päätyneet.. >>
Lämmön siirtyminen tapahtuu spontaanisti aina korkeammasta lämpötilasta matalampaan eli lämpimästä kylmään. Tämän ilmaisee termodynamiikan toinen pääsääntö, jonka mukaan lämpötilaerot pyrkivät tasoittumaan.
Lämpö voi siirtyä kolmella eri mekanismilla, jotka ovat johtuminen, säteily ja kuljetus eli konvektio.

Lisäksi kun näitä luetaan 5  minuutin välein, pienet lpt-muutokset kyllä havaitaan.. ehkä on eri asia jos tarvitaan muutosten rekisteröimistä millisekunneissa tai sekunneissa.. sellainen olisi sitä hifistelyä säätilan tarkkailussa!  ::)


Teutari ei taida muistaakkaan että moitti minun antureiden kuljettelusta pitkin pihaa, ennen putkimallin toteutusta kyllä vertailin erilaisia , huonoksi havaittuja ratkaisuja, tosin ei edes käynyt tuollainen vaihtoehto mielessä.. ei liene toteuttamiskelpoinen idea ???


Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 29.05.2018, 20:29
Lainaamiksi anturin pitää olla näkyvissä

Helppoa. Siksi koska joka ikinen millimetri kuoria sen ympärillä heikentää sen toimivuutta ja luotettavavuutta.
Kuoret, vaikkakin ohuita, varastoivat lämpöä. Eikä ne Vaisalankaan anturit missään ydinbunkkerissa ole vaan korkeintaan hyvin pienessä suojassa.

Ai miksi lautasia?
Siksi koska se antaa nimenomaan sen suojan sille putkenpätkälle jonka sisällä anturi on. Eriste EI ole sama asia - testattu on. Oli useampi aste lämpimämpi mitä piti. Poistamalla eriste laski lämpötila. Ja kyllä, eristeen ulkokuori oli foliontapaista teippiä. Eriste itsessään varastoi/imee lämpöä.
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 29.05.2018, 21:06
Tuossa einarille miltä Vaisalan käyttämä PT1000:en näyttää.

Eli kaikkien lämpötila-antureiden äiti. Muut ovat halpoja kopioita.  ;D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - tiistai, 29.05.2018, 22:29
kyllä minä tiedän miltä ne anturit näyttävät ja pitänyt kädessäkin...  ;D

se on aina makuasia miten asioista ja asioiden luotettavuudesta luo itsekukin käsityksensä..  minulle riittää se skaala mitä esim. netatmo antaa ulkoanturille, testattuhan tuo on.

Paremminkin nuo lautaset johtavat lämpösäteilyä putken pinnalle ja pitävät rakenteensa vuoksi siellä.. jos ne on kuvan esittämällä tavalla toteutettu?
mitähän eristettä weatherc käytti kun noin paljon lämpötilaa muutti vai oliko syy jokin muu.. ainakaan pu:n ominaislämpökapasiteetti, lämmösitovuus ja -johtavuus ei anna viitteitä siihen.. ilmakin sitoo lämpöä.
kaikki pu:sta
http://www.pu-nordic.fi/files/pu-nordic/pdf/81228_PU_Nordic_lammoneriste_esite_spread_LR.pdf

itse voisin laittaa vertailukuivia että häviääkö minun asemat vaisalalle mitenkään.. vaikka välimatkaa on niin aika samoissa yleensä liikutaan, paitsi että minä olen mäellä ja evijärvi-tiesääasema on notkossa suoalueella ;D

minusta ei ole havaittavissa sen kummempaa että tuo tuuletinmalli on tehottomampi..  teen testin ja laitan putken tilalle loppuviikolla :)
piti odotella että sai päivitetyt arvot viimeiseen kuvaan
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: Jussa - keskiviikko, 30.05.2018, 07:20
Epäilen kuitenkin Vaisalan ja Daviksenkin porukan olevan suhteellisen hyvin perillä säteilysuojan rakenteiden toimivuudesta. En lähtisi aivan suoralta kädeltä tyrmäämään heidän tekeleitä. Taitaa vaisalakin olla aika iso tekijä maailmanlaajuisestikin.

Mitä tulee tuon minun puurakenteinen säteilysuojan toimivuuteen tällä nykykonseptilla mihin kuuluu tosiaan tuo tuuletettu Davisin yksikkö, en usko tuon ainakaan huonontavan mittausten luotettavuutta. Asemani on saanut sen verran paikallista julkisuutta, että olen tavallaan pakotettu siihen, että asema antaa virallisen tasoista säädataa ihmisille. Se ei minua tosin haittaa, sen verran vakavaksi tämä harrastus on kuitenkin muodostunut :D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 30.05.2018, 08:24
Älä jussa huoli, en minä täysin tyrmää kojuja.. enkä lautasia.. mutta ei ne mitenkään ylivertaisia ole.. monella tapaa pääsee samaan tulokseen, eli estetään lämpösäteilyn pääsy anturille, ja saadaan luotua sellaiset olosuhteet jotka vastaavat ympristön lämpötilaa..  asiassa on myös toinen puoli, jollei uskalleta kokeilla ja verrata iin helposti jäädään junnaamaan siihen oletettuun mielikuvaan, mikä on paras ;D

weatherc:lle vastavuoroisesti tiedoksi, että vaisalan anturit on paketoitu polykarbonaattiin ja tefloniin.. kuva ja datasheet hpm 155/180 mittapäästä..
ei nekään paljaana ole. inter@cap- antureissa on enemmän rakoja.... ilmeisesti teflonia sielläkin  :)

tuosta eristyksestä vielä ja weatherc:n huonosta kokemuksesta.. taitaa olla folioteippi syypää, itse havaitsin tuossa alumiinipäällysteisessä tuuletinmallissa vähän samaa asiaa, tosin lämpötila ei niin paljoa noussut ja varjossakin ollessa meni ohi putkimallin, ilmeisesti lämpösäteily pääsee kuitenkin sisälle eristeeseen ja hitaasti pois koska se thermodynamiikan laki sanoo niin.. maalasin senkin valkoiseksi, muttei sillä ollut kovin damaattisia vaikutuksia.. seuraavaksi otan tuulettimen pois ja laitan putken joksikin aikaa ja maalaan sen kiiltävän tuulettimen valkoiseksi.
tuossa vielä linkki siihen eristyshommaan.. sama lämmönjohtavuus kuin ilmalla on pu-eristeellä lähtökohtaisesti.
http://www.vicover.fi/teknologia/kuumaa-lampooppia-huippuluokan-eristyskykyyn.

harmi ku ei saa tuota tiesäädataa niistä käppyröistä.. joskus mielestäni sai, ainakin oli ewn:n kartalla.. onkohan siihen jokin erityinen syy?
mutta laitan tuohon FMI:n kaksi lähintä asemaa, alajärven möksy ja kauhavan lentokenttä, ja projektini, evijärvi2 vertailuun.. samoissa kulkevat käppyrät, siitä saa sitten itsekukin vetää omat johtopäätöksensä.. tuo lähin kruunupyy ei jostain syystä näy liioin käppyröissä aina.. ja rannikolla on pikkuisen kylmemmät ilmat näin alkukesästä. Tuo alajärven möksyhän on tunnetusti näiden seutujen kylmin paikka...
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: teutari - keskiviikko, 30.05.2018, 11:07
Lainaus käyttäjältä: einari - keskiviikko, 30.05.2018, 08:24

weatherc:lle vastavuoroisesti tiedoksi, että vaisalan anturit on paketoitu polykarbonaattiin ja tefloniin.. kuva ja datasheet hpm 155/180 mittapäästä..
ei nekään paljaana ole. inter@cap- antureissa on enemmän rakoja.... ilmeisesti teflonia sielläkin  :)


Tottakai siinä anturin ympärillä pitää olla pöly/muu moskasuodatin.

Sintratulla teflonisuodattimella suojatulla HMP155 on maksimaalinen sisäänrakennettu suojaus nestemäistä vettä, pölyä ja likaa vastaan.

https://www.indiamart.com/proddetail/hmp155-humidity-and-temperature-probe-8224382448.html
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 30.05.2018, 11:40
Mistähän teutari näitä epämääräisiä sivuja kaivaa.. ensinnäkin materiaali ei ole ABS-muovi vaan PC-muovi.
toiseksi, tuo sama asia oli kerrottu edellisessä viestissä olleessa vaisalan datasheetissa, oikein mittojen kanssa, eikä se teflon ole anturin ympärillä,
sitten siinä ei sanota onko sintrattu tiiviiksi vai huokoiseksi, jos huokoiseksi niin ei kai ole vesi, pöly tai kemikaalitiivis..
mutta yhtäkaikki.. paketissa on  ;D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: Jussa - keskiviikko, 30.05.2018, 12:09
Lainaus käyttäjältä: einari - keskiviikko, 30.05.2018, 08:24
Älä jussa huoli, en minä täysin tyrmää kojuja.. enkä lautasia.. mutta ei ne mitenkään ylivertaisia ole.. monella tapaa pääsee samaan tulokseen, eli estetään lämpösäteilyn pääsy anturille, ja saadaan luotua sellaiset olosuhteet jotka vastaavat ympristön lämpötilaa..  asiassa on myös toinen puoli, jollei uskalleta kokeilla ja verrata iin helposti jäädään junnaamaan siihen oletettuun mielikuvaan, mikä on paras ;D

Elä huoli, en minä huoli ;) Olen ylläpitänyt ja rakentanut tätä asemaa vuodesta 2011. Nimenomaan kokeilujen ja testien kautta tuo nykyinen konsepti on muodostunut. Tuota edeltänyt koju/putkihässäkkä/tuulituuletin oli myös varsin toimiva la crossen anturille. Tosin siinäkin paransin la crossen oman anturisuojan tuulettumista huomattavasti tekemällä reikiä pakettiin. Vakiona se oli hyvinkin umpinainen. Kaikista kokeiluista ja testeistä sanoisin nykyisen systeemin toimivan parhaiten. Ja kun tuo sääkoju tuli aikanaan hommattua, halusin hyödyntää sen Davisin asennusalustana. Se vielä seisoo pihalla varsin näköisällä paikalla, joten olen pyrkinyt siihen, että se näyttääkin tehdyltä ns. viralliselta eikä siten aiheuta epäilyksiä aseman mittausdatan luotettavuudesta.
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: teutari - keskiviikko, 30.05.2018, 13:18
Lainaus käyttäjältä: einari - keskiviikko, 30.05.2018, 11:40
Mistähän teutari näitä epämääräisiä sivuja kaivaa.. ensinnäkin materiaali ei ole ABS-muovi vaan PC-muovi.
toiseksi, tuo sama asia oli kerrottu edellisessä viestissä olleessa vaisalan datasheetissa, oikein mittojen kanssa, eikä se teflon ole anturin ympärillä,
sitten siinä ei sanota onko sintrattu tiiviiksi vai huokoiseksi, jos huokoiseksi niin ei kai ole vesi, pöly tai kemikaalitiivis..
mutta yhtäkaikki.. paketissa on  ;D

Netistähän niitä löytyy. ;D

Tärkeimmät hyödyt
Kestävyys:
Sintratulla teflonisuodattimella suojatulla HMP155 on maksimaalinen sisäänrakennettu suojaus nestemäistä vettä, pölyä ja likaa vastaan.

https://www.vaisala.com/fi/products/instruments-sensors-and-other-measurement-devices/instruments-industrial-measurements/hmp155

Filtteri:
https://store.vaisala.com/eu/sensor-filter-12mm-porous-ptfe-for-hmm100-hmp155-and-ptb330ts/219452SP/dp
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 30.05.2018, 17:24
Jos oikein tarkkoja ollaan niin ei se ole sisäärakennettu suojaus vaan ulkoisesti estetään näiden edellämainittujen suureiden pääsy antureihin ;D

On muovinpätkällä hintaa.. 42 € + alv, olisikohan noin 3 cm pitkä pätkä, VINK:ltä löytyy samaista muovia ohutseinäistä ainesputkea 12 mm ulkohalkaisijalla 11.50 € /m ja 12 mm tankoa josta voisi sorvilla kappaleen vääntää, 14.80 € /m. jos laskeskelee metrihinnan osalle niin semmoiset 1750€.

yhtäkaikki.. edelleen on paketoitu, ja jopa tiiviimmin kuin Netatmon pötkylän sisällä oleva anturi, tosin sensirionin antureissa on myös suojana kalvo joka taitaa olla myös teflonia.. huom..

Taitaa vaisalakin hallita tämän aikaisemmin mainitun yhtälön, kappaleen lpt on sama kuin ympäristön lpt, vaikka eihän siihen suuria tarvita.  8)

Vinkin hinnasto PTFE-muoville.
https://www.vink.fi/media/wysiwyg/Hinnastot/2018/Vink_PTFE_Polytetrafluorieteeni.pdf
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 30.05.2018, 17:48
Lainaus käyttäjältä: einari - keskiviikko, 30.05.2018, 08:24
Älä jussa huoli, en minä täysin tyrmää kojuja.. enkä lautasia.. mutta ei ne mitenkään ylivertaisia ole.. monella tapaa pääsee samaan tulokseen, eli estetään lämpösäteilyn pääsy anturille, ja saadaan luotua sellaiset olosuhteet jotka vastaavat ympristön lämpötilaa..  asiassa on myös toinen puoli, jollei uskalleta kokeilla ja verrata iin helposti jäädään junnaamaan siihen oletettuun mielikuvaan, mikä on paras ;D

Luulisin kyllä Vaisalalla, Daviksella sekä ilm.laitoksilla olevan ihan eri tason käsitys mikä säteilysuoja toimii ja mikä ei kuin joku startup virtelmä niemltä Netatmo. Jo heidän api:n toimivuus (lue: toimimattomuus) ja se että kutsuvat dataa reaaliaikaseksi vaikkei se ole reaaliaikaisuutta nähnytkään, edes etäisesti, eikä Pashranth edes näe koko ongelmaa kertoo jo että valitettavan pihalla ovat.

EDITTIÄ: Tuossa vähän tutkimusta Davikselta:
https://www.davisnet.com/product_documents/weather/app_notes/AN_24-temp-radiation-shield-comparison.pdf
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 30.05.2018, 19:30
Ei tässä ole netatmosta kysymys.. muuta kuin joidenkin mielestä, minun ihan oma tekemä tuo suoja on ja ihan oma idea pohdittuani asiaa monilla eri tavoin ja hakemalla noste-ilmiöstä tietoa. olen pahoillani kun tuntuu toimivan noin hyvin.. pitää kai lopettaa kehuminen kun hernettä vedetään nenään ja esitetään mitä ihmeellisimpiä perusteluja.. muta on helppo ja halpa tehdä.... noin 25-30 ecua jos edes ruuveja löytyy jostain nurkista ;D

kerroppas weatherc mikä mielestäsi netatmon julkisessa apissa mättää.. sekö että puolen tunnin välein päivittyy, eiköhän heidän intresseissään ole huolehtia ensisijaisesti käyttäjäkohtaisesta palvelusta. puhelimen app toimii moitteettomasti, samoin weathermap ja siellä oma dashboard.. ehkä sen jälkeen sääpuolella tulee tuo getpublicdata.. älä hermostu turhista, kyllä senkin saa ajan kanssa järkevämmälle tolalle kunhan vähän hienovaraisesti painostaa... ja maalailee vaikka uhkakuvia...

olisi mukava tietää, millä muulla valmistajalla on edes tarjota vastaavaa palvelua, vaikka viivettä onkin ja olethan itsekkin sanonut että data on ok. kun sitä saa.. minusta asia on niin että kaikki uusi on tervetullutta.. ettei käy nokiat... eikä se eilisen teeren poika ole tuo netatmon perustaja, möihän firmansa nokialle.. tunnetaan health carena...

mitä tulee reaaliaikaisuuteen, se voi olla myös viiveelläkin näkyvä tapahtuma, kuten tuo 30 min. cache asettaa sille aikarajan.. joten on se on nähnyt reaaliaikaisuutta.. olen tässä määritelmässä törmännyt usein luuloon että reaaliaikaisuus tarkoittaa heti.. ei se vain niin toimi... virhemarginaalit voivat olla joissakin tapauksissa isojakin, silti voidaan puhua reaaliaikaisuudesta.. totuus on kuitenkn ei heti vaan hetken päästä..
https://fi.wikipedia.org/wiki/Reaaliaikaisuus

ei minulla ole tarkoitus mollata mitään tai ketään.. mutta yritän sanoa että tuota minun ajatustani ei ole ilmeisesti vielä tutkittu kovinkaan suuresti.. ehkä se mainitsemani Vaisalan marine-tuote.. pitänee kaivaa esiin.

pitäisiköhän :-X  ???
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: teutari - keskiviikko, 30.05.2018, 19:32
Lainaus käyttäjältä: einari - keskiviikko, 30.05.2018, 17:24
Jos oikein tarkkoja ollaan niin ei se ole sisäärakennettu suojaus vaan ulkoisesti estetään näiden edellämainittujen suureiden pääsy antureihin ;D

On muovinpätkällä hintaa.. 42 € + alv, olisikohan noin 3 cm pitkä pätkä, VINK:ltä löytyy samaista muovia ohutseinäistä ainesputkea 12 mm ulkohalkaisijalla 11.50 € /m ja 12 mm tankoa josta voisi sorvilla kappaleen vääntää, 14.80 € /m. jos laskeskelee metrihinnan osalle niin semmoiset 1750€.

yhtäkaikki.. edelleen on paketoitu, ja jopa tiiviimmin kuin Netatmon pötkylän sisällä oleva anturi, tosin sensirionin antureissa on myös suojana kalvo joka taitaa olla myös teflonia.. huom..

Taitaa vaisalakin hallita tämän aikaisemmin mainitun yhtälön, kappaleen lpt on sama kuin ympäristön lpt, vaikka eihän siihen suuria tarvita.  8)

Vinkin hinnasto PTFE-muoville.
https://www.vink.fi/media/wysiwyg/Hinnastot/2018/Vink_PTFE_Polytetrafluorieteeni.pdf

Voi hyvä tavaton nyt Einari ei oo enää kartalla... missähän sen ajatukset oikein liikkuu?

Nyt puhutaan sintratusta huokoisesta PTFE:tä eikä mistään PTFE-muovista.... kai sää nyt ymmärrät aikuinen mies että noi on kaks aivan eri asiaa!  ???

"Sintratut kappaleet jäävät huokoisiksi varsinkin, jos lähtöaine ei ole jauhettu kovin hienoksi. Huokoisuutta hyödynnetään erilaisissa suodattimissa ja laakereissa käytetyissä materiaaleissa."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Sintraus

Se 4 cm pätkä siinä anturin päässä on suodatin.

Jos fransmannille pitää vääntää rautalangasta niin kyllä sille on täälläkin näköjään käyttöä.
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: teutari - keskiviikko, 30.05.2018, 19:48
Lainaus käyttäjältä: einari - keskiviikko, 30.05.2018, 19:30
olisi mukava tietää, millä muulla valmistajalla on edes tarjota vastaavaa palvelua,

Kerkesin esin... ens kuussa saatavilla.

http://weatherflow.com/smart-home-weather-stations/
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 30.05.2018, 19:51
LainaaEi tässä ole netatmosta kysymys.. muuta kuin joidenkin mielestä, minun ihan oma tekemä tuo suoja on ja ihan oma idea pohdittuani asiaa monilla eri tavoin ja hakemalla noste-ilmiöstä tietoa. olen pahoillani kun tuntuu toimivan noin hyvin.. pitää kai lopettaa kehuminen kun hernettä vedetään nenään ja esitetään mitä ihmeellisimpiä perusteluja.. muta on helppo ja halpa tehdä.

Ei täällä herneitä vedetä nenään :)
Mutta näytäppä ensimmäinenkin tutkimus missä osoitetaan pötkylämallin olevan parempi kuin lautas/koppi-malli.
Faktaa pöytään kiitos eikä mitään mutua.

Lainaakerroppas weatherc mikä mielestäsi netatmon julkisessa apissa mättää..
*päivän naurut* kiitos niistä. Helpompi kertoa mikä ei mätä. Vastaus:  (tyhjä)
Mutta parit mainitaakseni..
- haun rajaus, ei edes noin yksinkertaista asiaa osata saada toimivaksi
- joutuu hakemaan pieniä ruutuja jotta saisi kaikki asemat => paljon hakuja per päivityskerta => hidasta + rajat paukkuu
- data vanhaa vaikka mukamas tuoretta pitäisi olla

Mitä noihin cacheihin tulee niin ne on säädettävissä - jos halua olisi. Mutta ei niin ei.
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 30.05.2018, 20:39
Teutari, lueppas se sintrausjuttu uudelleen... sintraustapoja on useita eikä vaisalan sivuilla puhuta huokoisesta sintrauksesta yhtikäs mitään, vaan sintrauksesta yleensä..
"Muun muassa metalleja, keramiikkaa ja muovia sintrataan. Sintraamalla voidaan esimerkiksi vähentää huokoisuutta tai lisätä kestävyyttä, sähkönjohtavuutta tai lämmönjohtavuutta. "

Ja senverran olen aikuinen mies, että tiedän muovin olevan aina muovia.. onhan minulla muovialan peruskoulutus myös..
pitääkö kaivaa todistus esiin? ;D
tuolta löytyy se että PTFE on muovia vaikka voissa paistas :)
ei sekään muuta sitä onko se sintrattua kummalla tavalla vaan.. edelleen se on muovia..
https://www.plastics.fi/fin/muovitieto/sanasto/?ltr=16&tag=101

Muistan nähneeni tuon netatmon kopion joskus keväällä.. ja ajatelleeni että hyvä jos saa kilpailijan ja löytyy keinoja saada weatherc tyytyväiseksi, en äkkipäätä löytänyt kuka brändin omistaa mutta samoja yhteistyötahoja näkyy olevan.. olisko netatmolla sormensa kuitenkin pelissä? ilmeisesti tuo päivän nauru ei riitä..

Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 30.05.2018, 20:48
Tuossa einarille 112 sivua lukemista WMO:n teettämästä vertailusta eri säteilysuojien välillä:
https://www.wmo.int/pages/prog/www/IMOP/publications/IOM-106_Ghardaia/IOM-106_Report.pdf

Mainittakoon että passivinen Davis-suoja sai samat täydet 5 tähteä mitä Vaisalat sekä koppi-suojat...

Lainaakeinoja saada weatherc tyytyväiseksi

Se on hyvin yksinkertaista, toimiva API  ;D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 30.05.2018, 20:56
sehän on vanhaa tietoa (2008-2009) tässä hektisessä- muuttuvassa maailmassa.. kirjoistakin luen vain uutuuksia ;D
katsotaan sitten kun olen seurannut eri säätiloissa toimivuutta...  en tiedä miksi noin voimakkaasti hyökätään uutta metodia vastaan.. onko se sitä uomiin jämähtämistä ja kalkkeutumista.. minun neutronithan ovat etsineet uuden reitin kulkea... uudet ajatusmallitkin 8) ;D

uskon että tuo sintraus tarkoittaa tässä asiassa ruiskupuristettua Polytetrafluorieteeni-muovikappaletta..  tuo vaisalan käyttämä tehflon on vanhahtava nimi  myös.. tuo vain useimmiten mieleen teflonpinnoitetun paistinpannun.. onkohan dupontilla jäänyt vahingossa muovia paistinpannuun ja huomannut että kas tässä oiva pinnoite.. vahingossahan suurin osa keksinnöistä syntyy.. niinkuin minun tötterö ;D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 30.05.2018, 21:15
Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 30.05.2018, 20:48
Se on hyvin yksinkertaista, toimiva API  ;D
Kyllähän sitä yritetään.. mutta vasta huomenna lähestyn heitä.. pitää kerätä voimia ja jäsennellä ajatuksia :D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: Jussa - keskiviikko, 30.05.2018, 21:47
Niin, putkessahan on täällä todetun olevan hormiefektin ja putkimallinen säteilysuoja on testattu. Mulla ainakin toimi tuon laajan kojun kanssa yhdessä. Yksistään pelkkää putkea en testannut.
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 30.05.2018, 21:57
Lainaaen tiedä miksi noin voimakkaasti hyökätään uutta metodia vastaan.

Eihän sitä vastaan hyötkätty vaan sitä että lyttäsit Vaisalan & co:n käyttämät lautas/koppimallit maanrakoon "kun eivät paremmasta tiedä" - ja ilman mitään (pätevää) vastatodistetta että uusi malli olisi parempi mitä muut.

Harrastushan on siitä hyvä ettei aina tarvi olla niin virallista ja pystyy kokeilemaan uusia juttuja - riippuen ihan siitä että miten sitä dataa haluaa käyttää. Mutta pitää muistaa että nuo viralliset ovat sen malliset mitä ovat todennäköisesti ihan syystä ja tutkitun datan perusteella. Jos joku muu malli kun lautaskasa/koppi olisi todettu paremmaksi se olisi satavarmasti ollut käytössä jo kauan.

Nuo ydinbunkkeri-malliset anturit (mitä suuri osa halppis-palikoista tuuppaa olemaan) ovat jo moneen kertaan todettu täysin susiksi ellei niille rakenna kunnollista ja toimivaa suojaa.
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - torstai, 31.05.2018, 07:39
Täytyy senverran ottaa takaisin että teutari oli siinä oikeassa että huokoista on, asia jäi senverran kaivelemaan että piti tutkia asia oikein perusteellisesti, mutta muovia se on ja jopa aika vahvaseinämäiseltä näyttää, ruiskupuristettua kylläkin ja se selittää hinnan.. olisko noin 1 mm  koska on saatu siihen kierteetkin aikaan (female thread) oikein naispuoleiset...  ;D

huokoskoko on 8 mikrometriä..  pelkistetyllä laskutoimituksella saa 1 mm matkalle 125 huokosta, eli 12,5% > jos ajattelee kyseise kappaleen pituudeksi 30 mm ja säteeksi 6 mm niin pinta-ala on 754 neliömm josta 12.5% = 94,25 neliömm huokosia joka vastaa taas halkaisijaltaan noin 11 mm putkea eli noin 4-5 teutarin mehupilliä..

sitten kun noita 8 mikrometrin kerroksia laitetaan päällekkäin 125 sille millin vahvuudelle niin varmasti prosentuaalinen suhde pienenee jonkin verran.. eli ei se sen kummoisempi läpäisevyys ole kuin niillä mehupilleillä, ajattelen ma ::)

löytyy niiltä halvempi kalvomalli....
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: Jussa - torstai, 31.05.2018, 08:49
Oletko einari purkanut tuota netatmon mittayksikköä? La Crossesta minä purin ja rakenteen huomatessani lisäsin reikiä moninkertaisesti alkuperäiseen nähden. Minusta on aika iso merkitys myös sillä ilmatilalla mikä jää filtterin ja varsinaisen anturin väliin. Jos ilmatila on iso ja ulkokuoren/filtterin reiät pienet, on se ongelmallista mitä tulee lämpötilan muutoksen reagointiin.
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: teutari - torstai, 31.05.2018, 09:25
Lainaus käyttäjältä: einari - torstai, 31.05.2018, 07:39
Täytyy senverran ottaa takaisin että teutari oli siinä oikeassa että huokoista on, asia jäi senverran kaivelemaan että piti tutkia asia oikein perusteellisesti,.

No päästiipä me lopultakin yhteisymmärrykseen siitä että se suojus on huokoinen ja on vaihdettavissa eikä se pötkylä ole yhtä puuta, hyvä näin. ;)

Viisaammat insinöörit ovat laskeneet ton suodattimen läpäisykyvyn ja laboratoriossa testanneet sen toimivaksi joten aivan turhia laskutoimituksia, mitä tulee tuohon HUMICAP-sensoriin niin on se pikkusen eri planetalta mitä nämä meidän käyttämät SHTxx sensorit.

https://www.vaisala.com/sites/default/files/documents/HUMICAP-Technology-description-B210781FI-C.pdf

Pistetään pakkaa taas pikkusen sekasin.... siinä sun laittamassasi kuvassa missä ne härpäkkeet oli siellä kojussa ovat suunniteltu raskaaseen käyttöön tieliikenne/marine asemiin.
Erillesellä PT-100 anturilla mitataan lämpötilaa ja paksummalla pötkylällä mitataan kosteutta, siinä on hienoa vaisalan patentoitua tekniikkaa kun sitä pystyy lämmittämään.

https://www.ely-keskus.fi/documents/10191/24052168/Ties%C3%A4%C3%A4p%C3%A4iv%C3%A4t+2017+Kastepisteen+uusi+tuleminen.pdf/1a6e9cb9-8311-4f10-9971-2bf3b10310d1
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - torstai, 31.05.2018, 10:24
Lainaus käyttäjältä: Jussa - torstai, 31.05.2018, 08:49
Oletko einari purkanut tuota netatmon mittayksikköä? La Crossesta minä purin ja rakenteen huomatessani lisäsin reikiä moninkertaisesti alkuperäiseen nähden. Minusta on aika iso merkitys myös sillä ilmatilalla mikä jää filtterin ja varsinaisen anturin väliin. Jos ilmatila on iso ja ulkokuoren/filtterin reiät pienet, on se ongelmallista mitä tulee lämpötilan muutoksen reagointiin.

Olen minä miettinyt, viimeksi alkuviikosta ja yhden uteliaisuuttani purkanut.. ja havainnut sellaisen jutun että poralla selviää ja ehkä pienellä hiomapäällä (emännän saaman kynsisetin mukana).. saa lähes täysin vapaaseen ilmatilaan sensorin..Se on jäänyt tekemättä kun olen ollut kahden vaiheilla päivitääkö sensorin sht31-malliin laitan liitteen mistä näkyy että sensorin tila on erillisessä osassa muusta paketista..  saatan tehdä operaation lähipäivinä :)
https://www.fictiv.com/blog/posts/netatmo-weather-station-teardown-part-1-outdoor-module

Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - torstai, 31.05.2018, 10:48
Lainaus käyttäjältä: teutari - torstai, 31.05.2018, 09:25
Pistetään pakkaa taas pikkusen sekasin.... siinä sun laittamassasi kuvassa missä ne härpäkkeet oli siellä kojussa ovat suunniteltu raskaaseen käyttöön tieliikenne/marine asemiin.

Olen puhunut koko ajan  HMP155- mittapäästä.. jos vaisala teutarin mielestä omille sivuilleen ja vielä datalehdelle laittaa väärän kuvan kyseisestä tuotteesta, en ota vastuuta  :)
https://www.vaisala.com/sites/default/files/documents/HMP155-Datasheet-B210752EN-F.pdf

Kuvassa oleva teksti "additional temperature probe" on kylläkin lisälämpötila-anturi noin suomeksi, kyllä siellä on oikeasti muoviin pakattu anturikin kosteusanturin kaverina..  jos tässä haetaan sitä kosteaa ja kuivalämpöä niinkuin ennenvanhaan niissä puukojuissa ja katsotaan taulukosta mikä mahtaisi olla oikea se kosteus.  ::)

Vielä kun päästään yhteisymmärrykseen PTFE-muovista.. oli se sintrattua tai ei, niin muovirakeina ne tulee nesteen jalostamolta öljynjalostuksen sivutuotteena, tai joltain muulta petrokemian tehtaalta.. sitten niitä sulatetaan ja joko ruiskuvaletaan, suulakepuristetaan tai kalvopuhalletaan lopputuotteiksi tai lopputuotteiden aihioiksi ;D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: teutari - torstai, 31.05.2018, 17:53
Lainaus käyttäjältä: einari - torstai, 31.05.2018, 10:48
Lainaus käyttäjältä: teutari - torstai, 31.05.2018, 09:25
Pistetään pakkaa taas pikkusen sekasin.... siinä sun laittamassasi kuvassa missä ne härpäkkeet oli siellä kojussa ovat suunniteltu raskaaseen käyttöön tieliikenne/marine asemiin.

Olen puhunut koko ajan  HMP155- mittapäästä.. jos vaisala teutarin mielestä omille sivuilleen ja vielä datalehdelle laittaa väärän kuvan kyseisestä tuotteesta, en ota vastuuta  :)
https://www.vaisala.com/sites/default/files/documents/HMP155-Datasheet-B210752EN-F.pdf

Kuvassa oleva teksti "additional temperature probe" on kylläkin lisälämpötila-anturi noin suomeksi, kyllä siellä on oikeasti muoviin pakattu anturikin kosteusanturin kaverina..  jos tässä haetaan sitä kosteaa ja kuivalämpöä niinkuin ennenvanhaan niissä puukojuissa ja katsotaan taulukosta mikä mahtaisi olla oikea se kosteus.  ::)

Vielä kun päästään yhteisymmärrykseen PTFE-muovista.. oli se sintrattua tai ei, niin muovirakeina ne tulee nesteen jalostamolta öljynjalostuksen sivutuotteena, tai joltain muulta petrokemian tehtaalta.. sitten niitä sulatetaan ja joko ruiskuvaletaan, suulakepuristetaan tai kalvopuhalletaan lopputuotteiksi tai lopputuotteiden aihioiksi ;D

Hiusten halkomista. :)

-Missään vaiheessa en ole väittänyt että ne on eri materiaaleja... jos on huokoinen sintrattu PTFE-kappale tai PTFE-muovitangon pätkä niin kyllä nyt puhutaan mun järjen mukaan kahdesta aivan eri asiasta.

-Tämä meni pikkusen ohi hilseen--> "kyllä siellä on oikeasti muoviin pakattu anturikin kosteusanturin kaverina"--> tarkoitat varmaan tota PT-100:ta (KUVA)
Silloin kun mittapäällä on ylläpitolämpö niin eihän sillä mitään läpötiloja voi mitata pitää olla lisälämpötila-anturi.

-Pistetään pakkaa taas pikkusen sekasin.... Alku ei ollut tosikoille. Oli vaan tarkoitus kommentoida missä esmex sitä käytetään.
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - torstai, 31.05.2018, 19:28
samoin.. olemme olemme ilmeisesti vähän eri linjoilla, noiden mittapäiden suhteen.. ja nyt tulee sitä hiusten halkomista..
nimenomaan siinä lämmitetyssä mittapäässä täytyy olla samainen pt-100 anturina koska miten ne muuten pitäisi sitä tarkalleen 2 astetta ympäristöa lämpimämpänä.. joten voi sillä mitata ulkolämpötilaakin jos vähennetään se 2 astetta.. sitten ne kerran viikossa nostaa sen mittapään lpt:n aika korkeaksi.. olikohan se noin 70 astetta.. en muista.

Oikeasti alunperin kyseessä oli perusmalli..HUMICAP 180R jossa ei ole lämmitystä.. sitten kun perään lisätään C niin se on lämmitetty eli 180RC..
Ei se haittaa jos meni yli hilseen.. tuo muoviasia, ihan samaa ainetta se on eikä mitään ole lisätty eikä otettu pois, vain pikkuisen valmistusmenetelmässä eroa.. ja eiköhän Vaisalan HMP- mittapää ole käsitelty nyt niin perusteellisesti kuin meidän yhteenlasketulla tietämyksellä on mahdollista. ;D

Palaan joskus niihin kasvihuonejuttuihin...  meni silloin ohi kiireiden takia ja unohtui..

Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - perjantai, 01.06.2018, 17:28
Tuli pieni ongelma, käänsin alkuviikolla asemia niin että keskipäivällä paistaa tasapuolisesti kumpaankin ja sen seurauksena jostain syystä aamulla kello seitsemästä lähtien meinaa kakkosaseman lpt kivuta korkeammaksi kuin ykkösen, joka on koko ajan ollut lämpimämpi noin 0,1-0,5 astetta.

Luulen että tiedän syynkin, tuo tuuletinmalli on silloin itäpuolella ja ilmeisesti se teräksinen tuuletin heijastaa+ kennokin, lämpösäteilyä voimakkaasti putkiviritelmän keskivaiheille.. asiahan on tutkittavissa ja korjattavissa.  ;D

Toinen, hieman isompi ongelma on tuulettimen hiipuminen sekä illalla 8-9 välillä kun on kakkosaseman katveessa, että puolenyön lähestyessä noin kello 3 saakka sen aikaa kun aurinko on maillaan.. eli jossain amerikan-aasian välillä.. eroa tulee reilu aste.. :o

Kai se on kummallekkin tehtävä oma tolppa, vaikka ajattelin yhdellä pärjätä..
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: teutari - lauantai, 02.06.2018, 11:07
Lainaus käyttäjältä: einari - perjantai, 01.06.2018, 17:28
Kai se on kummallekkin tehtävä oma tolppa, vaikka ajattelin yhdellä pärjätä..

Eiks kannattais nikkaroida tommonen "hirsipuu" niin silloin ois ainakin eliminoitu kaikki häiriötekijät?
Ei oo mikään iso projekti.
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - lauantai, 02.06.2018, 18:38
Hyvin näkyy istuvan Lohjanharjun eteläosiin nuo pömpelit.. olisit vähän valkaissut niitä  :)
Joko kuva vääristää tai jotain muuta, mutta kovin alhaalla  näkyy olevan, ei muuten hullumpi idea  ;D

tosiasiassa olen miettinyt kun tein oikein kunnon pyykkitelineen, 2,4 x 5 metriä 7 narulla, kun kyllästyi pyörivään malliin kun se ei pysy edes valetulla anturalla suorassa, niin ajattelin kääntää tuon tolpan vaaka-asentoon sinne päätyyn, korkeutta kun on reilu 2 metriä.. ehkä joskus kosteus vähän nousisi vaikka kyllä siinä saisi etäisyyttä sellaiset reilu 1,5 metriä... ei me aina pyykätä.. ;D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - lauantai, 02.06.2018, 18:50
Lainaus käyttäjältä: Jussa - torstai, 31.05.2018, 08:49
Oletko einari purkanut tuota netatmon mittayksikköä? La Crossesta minä purin ja rakenteen huomatessani lisäsin reikiä moninkertaisesti alkuperäiseen nähden. Minusta on aika iso merkitys myös sillä ilmatilalla mikä jää filtterin ja varsinaisen anturin väliin. Jos ilmatila on iso ja ulkokuoren/filtterin reiät pienet, on se ongelmallista mitä tulee lämpötilan muutoksen reagointiin.

Nyt on mehupillistä venytetty kokispilli..  ;D

Porasin eilen illansuussa, joskus lähellä viittä evijärvi2 asemaan reiän 6mm poralla ja laajensin sitä hieman ylöspäin, ehkä hieman sillä oli vaikutusta..
ehkä 0,2-0,3°C eroa tuli lisää.. pitää ottaa tuolta netatmon dashboardista 5min. arvot ja katsoa miltä käppyrät näyttää..
pitänee tehdä tuohon toiseenkin sama homma sitten, säästää tuo uusin 3-asema pahoinpitelyltä, jos 1 tai 2 sattuu tekemään tenän niin voi siitä ottaa pohjalevyn kun takuuta on vielä rutkasti jäljellä.. ei ne sitä tiedä mistä asemasta on. :)

Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - lauantai, 02.06.2018, 20:53
ehkä pienoista muutosta havaittavissa ja sekin toisen aseman häiritseminen aamuauringossa tuli selvitettyä.. heitin valkoisen frisbee-kiekon.. niin loppui semmoinen.. käppyrä on aamu 7 lähtien 12 arvoa tunnissa ilta 7:ään on skaala... (en pelaa frisbeetä, lapsenlapsien kuljettamia...)

kai se hieman nopeammin reagoi??
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: jt68 - perjantai, 15.06.2018, 17:35
en saa laitettua kuvaa tänne millään ???
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - perjantai, 15.06.2018, 17:48
mahtaa olla liian iso, avaa jollain kuvankäsittelyohjelmalla ja tallenna vaikka png-muodossa
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: jt68 - lauantai, 16.06.2018, 07:22
kuva.
  maalasin valkeaksi tämän putken ja riippuu nyt varjossa irti rajapinnoista
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: calva - lauantai, 16.06.2018, 09:33
Toistan tähän oman ratkaisuni. Clasulla on myytävänä varaosana muutamalla eurolla erääseen toiseen sääasemaan sopiva sääsuoja. Kun Netatmosta poistaa sen alumiinisen suojakuoren niin sisus mahtuu juuri tuon suojan sisään. Suojaa jopa suoralta auringonvalolta yllättävän hyvin: lähellä oleva FMI:n asema huitelee pitkälti samoissa lukemissa. Viimeistelyni minulla vielä päällä kirkas pieni lautanen.

Suojakuori: https://www.clasohlson.com/fi/Suoja/51-1032
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - lauantai, 16.06.2018, 10:22
Lainaus käyttäjältä: jt68 - lauantai, 16.06.2018, 07:22
  maalasin valkeaksi tämän putken ja riippuu nyt varjossa irti rajapinnoista

Jonkinmoisen  sadehatun ehkä vaatisi... muuten saattaa kastueessa kosteudet nousta..


Lainaus käyttäjältä: calva - lauantai, 16.06.2018, 09:33
Toistan tähän oman ratkaisuni. Clasulla on myytävänä varaosana muutamalla eurolla erääseen toiseen sääasemaan sopiva sääsuoja.

Voihan tuokin varjossa toimia... kovin oli pieni pötikkä ja tukki sen alapään ilmanottoaukon , niinpä ei ole anturille juurikaan ilmavirtausta. kun testasin omien asemien vieressä niin 1,5 -2 astetta enemmän näytti suorassa auringonpaisteessa ja pilvisellä reilu aste oli enemmän... olisi ollut halkaisijaltaan sentin pari isompi niin ehkä ok. myös tuo harma väri arvelutti..  mutta voihan siihen valkoista kiiltävää spraymaalia suihkutella. sateensuojana toimii ja siksi otin kokeeksi tulevaan projektiini SHT31 anturille joka tulee irralliseksi piuhojen päähän netatmon purkista...  ;D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: jt68 - lauantai, 16.06.2018, 10:39
^ mulla riippuu tää räystään alla.Vaikka tää on varjossa tahtoo mielestäni näyttää liikaa ,näin kun on pilvetön päivä.

Kaikki seinät on ruskeita lähellä anturia,kait ne hohkaa lämpöä ympärille?


Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: jt68 - lauantai, 16.06.2018, 10:48
no voi jummi----pitää alkaa porailemaan reikiä tuohon alu-putkeen--siirsin puolimetriä kauemmaksi,niin yhteys katkesi ::)teen reiät ns varjon puolelle ja reiät asemalle päin.

Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - lauantai, 16.06.2018, 10:48
Näinhän se on.. jos laittaa suoraan auringonpaisteeseen niin olisi hyvä että olisi edes 2 putkea sisäkkäin ja se suoja päällä sekä estämässä sadetta että auringon säteilyn pääsyä sinne sisälle lämmittämään..
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - lauantai, 16.06.2018, 10:51
onko anturin alapää suurinpiirtein putken alapään tasolla.. jos niin pitäisi signaalit kulkea.. toisaalta voi kokeilla käännellä sisäyksikköä
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - perjantai, 30.11.2018, 12:12
Laitoin tuulimittarin uuteen ja parempaan paikkaan..  pitää varautua talven tuloon ja välttää kiipeilyä  ;D

Minulla oli varastossa 6 metrin salko 75/80 putkea rännikaivojen ja imeytysputkien väliin..ja lähistön rautakaupoista katselin lisää jotta saisin helposti 10 metrin korkeudelle.. mutta vasta keväällä kuulemma saa kun ei 1 putkea kannata tilailla, tosin tuolta olisi saanut...
https://www.k-rauta.fi/rautakauppa/yleisputki-75x6000-pvc

Tein kauluksen jatkomuhvin päälle jotta saa istumaan siihen kun tuulimittarin halkaisija on 85 mm ja putken ulkohalkaisija muhvipäästä suurinpiirtein sama.. lisäksi laitoin ruuvin tuulimittariin ja rautalangalla tein varmistuksen ettei tipahda kun kaataa putken paristojenvaihtoa ja muuta sellaista varten, virittelin myös kaksi 5 watin parkkilamppua lämmittimeksi.. virtansa saa sademittarin lämmitystä varten hankitusta 3 Ampeerin muuntajasta.. ohessa pari kuvaa, ensimmäisessä näkyy myös varautumista talveen lumilevyn laiton myötä puutarhatraktoriin.. semmoinen 25 cm suojalumikin siirtyy kevyesti isoimmalla stigalla, vaikka onkin vain takavetoinen mutta ketjut auttaa paljon ;D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - torstai, 02.05.2019, 20:22
Kyllä se lienee niin asia, ettei kovinkaan suuria eroja ole sillä onko säteilysuoja tuolla esittämälläni  tavalla eristetty, putkimallinen painovoimatuuletuksella toimiva tai eristetty koneellisella tuuletuksella toimiva, laitan kuvan toukokuun käppyröistä joissa on molemmat...
itse en ainakaan voi sanoa kumpi on parempi... aika samoilla viivoilla ovat. viivasto on 1°C tarkkuudella, käytännössä ero on pääsääntöisesti 0,1° puoleen tai toiseen.. ;D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - torstai, 02.05.2019, 21:27
satui pieni lapsus.. vaihdoin huhtikuusta toukokuuksi tuon lämpösumman.. enkä huomannut korjata, se miksi alkaa noin -80 asteesta, jätin maaliskuun kertymän mukaan, jos koko alkuvuoden nin pitäisi jakaa osiin taulukko... sopii hyvin näin. alkuvuosi lisäisi negatiivista kertyymää liki -400 astetta.. eli vielä ollaan suurinpiirtein lämpösumman osalta sen liki 400 astetta miinuksella tälle vuodelle.. ;D
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - perjantai, 06.12.2019, 10:18
Jatkan tuolla weatherflow-otsikon alla alkanutta viestiä kun kuuluu enempi tänne...

Tuulimittari on avattu-- hapettumat putsattu ja kuivatettu kasattu uudelleen ja viey paikalleen mastoon..
alustavasti näyttää että alkaa arvot näkymään oikein.. tuo puuska-arvo näyttäisi jokaisessa tuulimittarissa hieman vaeltelevannollatuulella.. 0 -0.3-0.6-0.8 m/s välillä... johtuen varmaan ultraäänisensoreista.. mahtuu kuitenkin eskiarvoltaan speksien mukainen.. herkästi kuitenkin reagoi kun nostaa arvoa kun ohi kävelee..

Laitoin sinne Ranskaan viestin niistä hapettumista kuvan kera.. sain viestin >>
Kiitos vastauksestasi.
Analyysin mukaan moduuli ei näytä toimivan suunnitellulla tavalla. Ja tarjouksen uudesta tuulimittarista....
Pitää laittaa viestiä että vaikka takuuta ei ole enää on aina valmistajan vastuu.....

Oli muuten hyvä aine hapettumien poistoon tuo kuvan spray.. valitettavasti ei suojasprayta ollut siinä putiikissa ::)
pari kuvaa... eiliseltä ja tältä päivältä... aamuinen on 1-kuva.
Otsikko: Vs: Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.
Kirjoitti: einari - lauantai, 07.12.2019, 20:27
Nyt näyttäisi toimivan tuo tuulimittari ok. tai ainakin samalla tavalla kuin joskus ennen ;D