FinWX Foorumi

Yleiset keskustelualueet => EWN - European Weather Network => Aiheen aloitti: weatherc - perjantai, 29.09.2017, 22:20Otsikko: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 29.09.2017, 22:20
Koska Netatmo-häkkyrä näyttää toimivan niin voitaneen lisätä vähän useampikin niitä EWN:ään.
Käytössä ehto että pitää olla sekä tuuli- että sademittari.

Aloitettu Islanntista ja Fäärsaarista/Shetlannista joista ei ollut linjoilla olevia EWN-asemia ennestään. Tuloksena reilut 10 asemaa.
Jatkosuunnitelma on edetä pohjoisesta kohti etelää osissa jotta pystyy paremmin seuraamaan että tuleeko duplikaatioita. Joitain Netatmoasemia on todennäköisesti liittynyt "normaalia" kautta joten tarkoitus olisi saada nuo duplikaatiot pois.

Itärajana tule olemaan suunnilleen Murmansk-Pietari-linja ainakin täällä pohjoisessa.Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 01.10.2017, 11:30
Netamon API:n haun kordinaatti-rajoitus ei toimi tai toimii miten sattuu. Tällä hetkellä on haun rajoitus 62°N ja se antoi samat asemat vaikka raja oli 66°N, mutta kun laitoin sen 60°N niin se antoi asemia aina jonnekkin 52°N asti.

Asemien lisäsys on aika huima. Suomi esimerkkinä. Tämän jälkeen noin 160 PWS-asemaa. PWS, FMI- sekä tiesää-asemien yhteenlaskettu määrä reilut 700.  ;D

Havaittuja ongelmia joita pitää ratkoa ennenkuin laajennetaan aluetta:

- 20+ lämpötiloja löytyy lähes joka maasta vaikka on tuo "exclude abnormal temps" käytössä. Tähän asti vastaan tulleet poistetaan aseman MAC-osoitteen perusteella (lista manuaalinen). EWN:än "normaalien" asemien haussa on käytössä kuukausiin perustuvat sallitut max/min-lämpötilat jotka jaettu 3 alueeseen (etelä/keski/pohjoinen) jota vois käyttää myös tässä. Tosin, sattuneista syistä ovat sen rajat aika väljät eli ei oikeen välttämättä toimis muuta kun todella hakoteillä olevan lämpötilan kohdalla. Esimerkkinä, pohjoinen ja lokakuu: sallittu max +20. Ja sekin on siinä rajalla että onko liian matala kuten nähty parin viime päivän aikana...

- EWN kartta tarvii jonkin sortin zoomitasoon perustuvan harventajan samaan tyyliin kun Netatmon omalla kartalla. Pitää katsoa että miten tuo nordicweatherin asema-sivuilla olevien ennustekarttojen "lämpötila-laatikot" toimikaan (sen periaate kun on sama) jospa se toimis myös tässä.

- "Uuden aseman" nimihaku geocoderilla vaatii pientä hienosäätöä. Homma toimii suht hyvin täällä pohjoisessa mutta esmex Puolassa on kirjaimia jotka tulee jostain syystä ulos ??-merkkisinä vaikka UTF8 käytössä. Norjassa se myös antoi vaan numeron paikkakunnan lisäksi.

- Pitää ratkoa mitä tehdä alueille joille geocoderi antaa "oman maan" eli esim. Ahvenanmaa, Jersey ja Isle of Man. Laittaisko niille omat taulukot vai siirtäiskö emo-maan alle. Liput kyllä löytyis kaikille. Yks vaihtoehto on laittaa emo-maan alle ja laittaa tuo alue aseman nimeen tyyliin: Åland, Mariehamn.

- Joillekin manner-suomen paikkakunnille antaa geocoderi ruotsinkielisen nimen. Olen ainakin tähän asti pitänyt suomenkielistä linjaa nimissä koko mannersuomen osalta riippumatta siitä onko paikkakunta ruotsinkielinen vai ei. Pitää miettiä että miten tuon tekis.  


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: Leka - sunnuntai, 01.10.2017, 13:02
- EWN kartta tarvii jonkin sortin zoomitasoon perustuvan harventajan samaan tyyliin kun Netatmon omalla kartalla. Pitää katsoa että miten tuo nordicweatherin asema-sivuilla olevien ennustekarttojen "lämpötila-laatikot" toimikaan (sen periaate kun on sama) jospa se toimis myös tässä.
Ehdottomasti, sillä aika usealla eri zoomitasolla olen huomannut että esim. FMI-aseman tai "vanhemman EWN-aseman" lähellä oleva Netatmo-asema on päällimmäisenä kartalla...


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - sunnuntai, 01.10.2017, 14:08
niin tuolla... jäi pois  :)
http://community.wolfram.com/groups/-/m/t/344241


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 01.10.2017, 14:21
Ehdottomasti, sillä aika usealla eri zoomitasolla olen huomannut että esim. FMI-aseman tai "vanhemman EWN-aseman" lähellä oleva Netatmo-asema on päällimmäisenä kartalla...

Tuo johtunee siitä että ne tullee kartalle siinä järjestyksessä mitä ne datafilussa ovat. Olettaisin että tuo mysqlhaku jonka tuon filun tekee listaa ne asemanumeron perusteella alkaen pienimmästä eli vanhimmasta. Tuota *vois* tietty muokata että vanhimmat tuliskin viimeisenä ja että PWS:ät olisivat päällimmäisenä. Tosin tuollainen harventaja voi sotkea tuonkin idean riippuen miten se toimii mutta ehkä sen sais toimimaan niin että näytettävät asemat suosis vanhoja asemia.

Kokeilitko laittaa minuutit hakuun.. tuolla oli joku esimerkki jossa oli minuutit mukana..

En kokeillut muuta kun että rajoitin pohjoisen 71.5°N:een (eli pikkasen Nordkapista pohjoiseen) koska hakualue on niin iso ettei desimaleilla ole paljon virkaa.  ;D

varmaan on miettimistä ja pähkäilemistä tämän asian kanssa  :)

Osa jutuistahan löytyy jo valmiina muissa EWN:än haku-häkkyröissä joten siinä mielessä eikun copy/pastea kehiin niiltä osin mitä sopivat tähän. Eniten fundeeramista tuossa on se että idea on että se lisäisi uudet automaattisesti ja että se silloin osaisi ottaa huomioon tarvittavat asiat. Todennäköisesti poistan jossain kohti kaikki Netatmot kannasta (helpoin tapa on poistaa kaikki joiden asemanumero on < x) ja koe-ajan tuota automaatti-lisäystä uudestaan myös pohjoisen asemien osalta. Mutta eilinen koe oli ihan hyvä eikä nyt mitään ylipääsemättömän suurta tullut vastaan. :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 02.10.2017, 10:15
Kokeilussa Netatmo-häkkyrässä on nyt seuraavanlainen tarkistus lämpötiloille:

1. Onko lämpötila sallitun max ja min-arvojen sisällä - rajat muuttuvat kuukauden ja sijannin perusteella (suomi on samaa aluetta) - talvella tämän pitäisi nappata yli +20° lukemat.
Tarkistus failaa myös jos:
2. Lämpötila korkeampi kun ympäröivien asemien (1° säteellä) keskiarvo JA tämä ero on yli 6 astetta
3. Lämpötila korkeampi kun ympäröivien asemien (1° säteellä) maksimi JA tämä ero on yli 2 astetta

Yksikin "osuma" riittää failiin.
2. ja 3. tarkistavat vain korkeampia lämpötiloa, tämä jotta se sallisi selvästi kylmemmät asemat (kuten tunturit + muut "pakkaskolot").
Rajoja pitää vielä seurata.
JOS tämä toimii voisi se korvata nykyisen tarkistuksen myös muille sääasemille, tämä kun on paljon simppelimpi kun se vanha.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 02.10.2017, 22:00
Ensimmäinen harventaja-viritys kartalle: https://nordicweather.net/nwn.php?en

- kartta hakee vain näkyvän karttaosan asemat kuten tähänkin asti
- Itse häkkyrä (leaflet collisionlayer) toimii OK
- tulee raskaaksi kun zoomaa ulos ja on paaaaljon asemia.
- painoarvo toimii. PWS => FMI => tiesää. PWS:ssä on vanhoilla asemilla suurin painoarvo. Käytännössä asemat näytetään sen mukaan missä järjestyksessä asemat ovat datassa, eli ensimmäinen joka mahtuu kartalle näytetään.

Pitää koittaa ottaa aikaa mikä siinä on hidasta, mulla on koodit ajanottoon jossain EB-häkkyrässä jemmassa kun sitä koitin aikoinas saada nopeammaksi. Javascriptissä kun on myös eroa sillä että minkälaista looppia käyttää, varsinkin siinä kohtaa kun arrayssä on tuhansia arvoja niin alkaa eroja tulemaan....


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 04.10.2017, 15:28
Olen seuraillut tuota karttaa, ihan ok näyttää minun silmissäni. oikeastaan vain yhtä asiaa kaipaan.. sitä paikkahakua ei ole Nordicweatherin kartassa niinkuin ENW:n.. nopeuttaisi jollekkin haluamalleen siirtymistä.. oletan  :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 04.10.2017, 19:56
Olen seuraillut tuota karttaa, ihan ok näyttää minun silmissäni. oikeastaan vain yhtä asiaa kaipaan.. sitä paikkahakua ei ole Nordicweatherin kartassa niinkuin ENW:n.. nopeuttaisi jollekkin haluamalleen siirtymistä.. oletan  :)

Nyt alkaa kartta olemaan paketissa, piti tehdä pikku muutos menu-valikkoon että sain vaihto lämpötila<>tuuli-pallerot toimimaan. Tutkittuani collisionlayeriä kävi ilmi että se pirsi ennen siivoamista virtuaalisesti kaikki pallerot kartalle jotta se sai pixelikoon niille ja tämä oli se hidastava tekijä. Collisionlayeri käyttää Rbush (https://github.com/mourner/rbush) nimistä palikkaa laskentoihin, joten sen sielunelämää tutkittuani oli aika helppo tehdä oma versio hommasta.
Oma versio siivoaa kordinaattien perusteella jo ennenkuin generoidaan pallerot. Näin ei tehdä niitä turhaan :)
Nyt uupuu enään euweatherin kartan sekä zipin päivitys, jonka jälkeen voidaan taas jatkaa Netatmojen lisäämistä :)

Juu, paikkahaku on vaan euweatherin sivuilla koska nordicweatherin kartta on sama joka on zipissä. Paikkahaku zipin versiossa aiheuttaisi todennäköisesti enemmän harmaita hiuksia kun mitä kannattaisi johtuen mm. javascriptin "vain sama domain"-toiminnoista, zippiä asennetaan niin moneen erilaiseen ympäristöön sun muista.  

MUOKS: EWN-zippi päivitetty :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: Leka - perjantai, 06.10.2017, 18:09
Hyvin toimii, hyvää työtä jälleen Henkalta :)

Joku virhe ilmeisesti on kuitenkin ewn_mapleaf.js skriptissä, koska ennustekartan säämallin tai kartan vaihtamisella ei ole mitään vaikutusta ainakaan Leuven templatessa. Vanhempi ewn_mapleaf.js toimii kuitenkin moitteetta.Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 07.10.2017, 10:27
Joku virhe ilmeisesti on kuitenkin ewn_mapleaf.js skriptissä, koska ennustekartan säämallin tai kartan vaihtamisella ei ole mitään vaikutusta ainakaan Leuven templatessa. Vanhempi ewn_mapleaf.js toimii kuitenkin moitteetta.

ewn_mapleaf.js:ään ei tullut muutoksia. Laitatko sen toimivan version tulemaan vaikka maililla (weatherc@euweather.eu) niin voisin katsoa että mitä niissä on eroa :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 08.10.2017, 18:17
Sitä ollaan taas pois kartalta ja taulukoista, onkohan vika sama kuin viimeksi?  :)
eilen vielä oli, tänään en ole ehtinyt seuraamaan mutta aamupäivällä ei ollut eikä nytkään, päivä meni
puolukanpoimimisessa karpalot saa vielä odottaa yöpakkasia..  :)

Tutkimatta hatusta vedetty veikkaus on jompikumpi sade- tai tuulidatoista uppuu. Tällä hetkellä tuo skripti vaatii sokeasti että on sekä sade- että tuulidatat siinä vastauksessa mikä tulee API:sta. Näin ei näytä ihan aina olevan vaikka asemalla olisikin molemmat. Aikaleimana on käytössä hakuhetki.

Tuo heidän API:n bbox-osio ei kyllä toimi kun sinneppäin. Laitoin eilen alarajaksi 40°N eli suunnilleen Alppien korkeudelle. Vastauksessa alkoi puskemaan Marokkolaisia ja Egypitlisiä asemia. Oli siellä yks Kuwaitilainen ja yks Quatarilainekin  ;D  ::)

EDIT: Evijärveä ei löydy koko vastauksessa. Mutta, jos otan pienen 1x1 asteen ruudun Evijärven ympäriltä se löytyy (ja saa OK:n häkkyrän testissä)....


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 09.10.2017, 11:41
Evijärvi ja jokunen muukin taas kartalla. Näyttää siltä että haun tulos Netatmon API:sta riippuu myös haetun ruudun koosta. Eli pienempi ruutu => enemmän asemia. Jaoin pohjoisen haun (>60°N) itä-länsi-suunnassa kolmeen osaan ja jopas tuli lisää asemia mukaan. Isommalla ruudulla vaikutti siltä että se karsi jotenkin sattumanvaraisesti joitain asemia pois. Esim. Turunmaan saaristossa oli pari asemaa (esim. Houtskari sekä Norrskata) jotka olivat olleet vastauksessa ainakin kerran koska löytyivät EWN:än kannassa mutteivät olleet näkyneet sen jälkeen.

Syy miksi nuo saaristo-asemat pisti silmään oli se että Heren geokooderi antaa Paraisten nimeksi ruotsinkielisen version Pargas joten pisti silmään kun pläräsin läpi tuota myslin taulukkoa.

Nimistä sen verran että tein niin että lähtökohtaisesti asemat tulee suomeksi siltä osin kun on olemaassa erillinen suomenkielinen nimi. Pitää miettiä että kannattaisko Ahvenanmaalaisille tehdä oma "maa" koska niitä on sentään enemmän kun vaan pari. Olisivat myös helpompi löytää listoista niin.

Toinen mietinnässä oleva asia on yhdistetyt kunnat. Esim "Raasepori, Tammisaari" löytyy nyt 2. Eli pitäiskö ne nimetä vanhan kunnan mukaan jolloin mahtuis tarkempi osoite - kuten kylän nimi - mukaan ilman että nimestä tulisi liian pitkä, tyyliin "Tammisaari, kylä".


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 09.10.2017, 14:54
taisi tulla joidenkin mielestä väärä lausuma, weatherc:hän tämän aloitti, mutta pidän tätä jatkumona Ukan aloittaman ketjuun :D

Ranskalaisethan ovat suurpiirteisiä tunnetusti.. olisikohan se syynä siihen hakuongelmaan.. tai sitten niillä on vanhat kartat.. joissa algeria, marokko ja tunisia olivat ranskan alusmaita.. joten 43 leveyspiiri kattaa myös ne!  ::)
ei vainen.. ongelmahan tuo on..


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 09.10.2017, 15:15
NYT alkaa näyttämään hyvältä! löysit lisäksi monta asemaa joita ei netatmossa, eikä wundermapisssa ole, lapista alkaen kevo, angeli, kaamanen, nellim, näkkälä, vuotso, lokka, pokka jne....  :)

Lapissahan ei ole kovin montaa asemaa loppujen lopuksi joten varsinkin siellä ovat kaikki lisäykset tervetulleita. Siellähän ne pakkasennätyksetkin tehdään :) Nuo mainitsemasi lappalaiset ovat suurin osa FMI:n asemia, Netatmoja sieltäpäin ovat Kilpisjärvi ja Hetta (FMI:llä on lisäksi 2 Kilpisjärvellä). Norjalaisilla on lisäksi muutama asema aika lähellä Suomen rajaa, joista pari ihan rajan pinnassa.

Tuosta nimeämisestä senverran että ketjun aloittaja olisi varmaan mielissään jos taulukoissa naruska, retkeilymaja ja salla, naruska olisi alekkain  ;)

Sallalaiset ovat hyvä esimerkki siitä "yhdistetyt kunnat"-ongelmasta vaikka samaa kuntaa onkin, enkä mäkään ole tyytyväinen nykyiseen järjestykseen, Sallalaiset pitäisi saada perkäkanaan listaan. Pitää kokeilla että tuleeko Ukan nimestä liian pitkä jos siihen lisäisi alkuun Sallan. Vois myös kokeilla jotain tyyliin "Salla, Naruska, R-maja". Tai...Pitäiskö Naruskalaisilta jättää koko Salla pois?

Ranskalaisethan ovat suurpiirteisiä tunnetusti.. olisikohan se syynä siihen hakuongelmaan.. tai sitten niillä on vanhat kartat.. joissa algeria, marokko ja tunisia olivat ranskan alusmaita.. joten 43 leveyspiiri kattaa myös ne!  ::)
ei vainen.. ongelmahan tuo on..

Koko eteläinen Eurooppa on suurpiirteinen, siksi ei EWN:ssä voi pitää automaattista aktivointiakaan. Sieltä tulee välillä semmosta soopaa kaavakkeissa että oksat pois. Ja osaavat ne myös lähetellä monta kaavaketta peräjälkeen jollei asema näy kartalla heti seuraavalla sekunnilla  ;D

btw. EWN:ssä on nyt 174 PWS-asemaa Suomesta kun laskee mukaan ne jotka ovat olleet linjoilla viimeisen 30 päivän aikana. Yhteensä Suomalaisia asemia on 740. Koko EWN:ssä on asemia yhteensä 4430 (kasvanee vielä vähäsen kun siirryn etelämmäksi Netatmojen kanssa).


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 09.10.2017, 15:59
Voisiko  lapin osalta jättää nämä sade- ja tuuliehdot pois, jos ajattelee rovaniemestä ylöspäin niin vajaa parikymmentä tulisi lisää..
pitäisi ne lämpötilaehdot  :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 09.10.2017, 16:55
Voisiko  lapin osalta jättää nämä sade- ja tuuliehdot pois, jos ajattelee rovaniemestä ylöspäin niin vajaa parikymmentä tulisi lisää..
pitäisi ne lämpötilaehdot  :)

Teoriassa voisi, mutta puolet niistäkin ovat pienellä alueella Kittilän kulmilla ja koko itäinen Lappi lukuunottamatta Sallaa/Naruskaa on hyvin tyhjää joten siinä mielessä se ei paljoa auttais. Aika hassua että Sodankylä-Inari-Utsjoki-alueella ei ole ainuttakaan Netatmoa.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 09.10.2017, 22:52
Kyllä siellä inarissakin on ainakin wun mukaan, Iinari3 ja Iakujaer3.. sevettijärvelläkin oli taannoin.. en tiedä mihin kadonnut. sitten näätämössä on vielä jokin jota luetaan cumuluksella.. voi ollaa kyseessä kirakkajärvikin?? terveisin mielipideautomaatti..

Juu, mäkin oon nähnyt noita WU:ssa.
EWN:ssä siivottu suomalaisia paikannimiä, esim Naruskasta tiputettiin Salla pois ja "Salla, Naruskasta" tuli "Naruska, Länsipuolentie". Näin ovat molemmat Naruskalaiset peräkanaa listassa.  :)

btw. Netatmon API teki uuden "haku päin mäntyä"-ennätyksen, sieltä puski Kanadalaisia asemia :P


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: Naruskan Ukka - tiistai, 10.10.2017, 07:14
Ei tähän Naruskaan kannata Sallaa liikaa sotkeakaan. Mehän ollaan täällä lähes itsenäinen alue, enempi vielä, mitä Ahvenanmaa... ;)Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 10.10.2017, 12:00
Ei tähän Naruskaan kannata Sallaa liikaa sotkeakaan. Mehän ollaan täällä lähes itsenäinen alue, enempi vielä, mitä Ahvenanmaa... ;)

Milloin Naruska saa oman lipun ja postimerkin? ;D ;D ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 11.10.2017, 11:29
Onko haku vielä tarjonnut kanadasta asemia?
eihän se pitäisi olla mahdollista.. kerran samaa koordinaatistoa käytetään :)

En tiedä koska olen blokannut ulos kaikki ei-halutut maat joten eivät näy säätieto-taulukossa myslissä :)

Oon huomannut että välillä tulee myös heidän omalle kartalle tiedot vajain anturi-tiedoin. Rupesin ihmettelemään minne Kemiönsaari, Rosala katosi (sillä sekä tuuli- että sadeanturit) mutta eipä sillä ollut heidänkään kartalla kuin perusjutut listattuna...


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 11.10.2017, 12:52
Jos ollaan samassa asemassa, niin ei sieltä wu:n mukaan ole tullut tuulihistoriaa koskaan ja sadesellainenkin on omituinen..
https://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IKEMINSA4#history/s20160929/e20170930/myear

Epäillen ettei ole sama koska omassa listassa näkynyt raksutti muutaman päivän ihan iloisesti kaikkine antureineen. Oon huomannut tämän saman mm. Enontekiön asemilla, Kilpisjärvi ja Hetta ovat molemmat ajoittain pois listalta.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 11.10.2017, 13:11
Olisiko mahdollista.. että haku jotenkin sekoittaa lähellä toisiaan olevat asemat.. Hetassa ainakin on 2 netatmoa lähekkäin toisiaan.. Pitää katsoa kun ehtii
. Millaista tietoa niistä löytyy..


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 11.10.2017, 19:30
Muuten tuo "Korgen"-niminen asema joka ajoittain seikkailee nordicweatherin/euweatherin max/min-taulukoissa sivun alareunassa on Norjalainen Netatmo joka sijaitsee 1200 m:ssä. Tällä hetkellä 32 m/s puuskia mittailee 27 m/s keskituulella.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 11.10.2017, 22:49
tuulinen paikka..  eilisaamuna siellä oli 1,4 m/s (5 km/h) oikea nimi lienee tämä:  Hemnes I18TVERR2 wussa, saemittari ei näytä olleen toiminnassa, ehkä vain kokeiltu,, kun ei dataa :)

On sielllä sähköt.. netatmo on täällä...
http://www.rabothytta.no/?page_id=10

 8)

Oikea nimi vois oikeastaan olla Hemnes, Rabothytta. Aika extreme paikka kyllä mitä tavasin heitin sivuja  8)
Ei muuta kun vuokraamaan mökki tuolta, tosin sinne on lähimmältä parkkipaikaltakin 2 tunnin vaeullus ja 500+ m nousu :P

Toisaalta...Tuollainen paikka on kuitenkin mielenkiintoinen juuri noiden tavallaan vähän extreme-tapaisten kelien takia (tuulet/pakkaset vuoristossa) - eikä siellä varmaan sadekipolla käytännössä mitään tee jos tuulta puuskissa 32 m/s ja 2 astetta pakkasta kuten nyt. Se herättää väksinkin ajatuksen että jollain keinoa sallia ainakin valikoitu otos asemia jossa ei sadekippoa ole mutta tuulihärveli löytyy, varsinkin jos asema sijaitsee jossain mielenkiintoisessa paikassa.

EDIT: Ei se API vissiin anna vieläkään kaikkia asemia ulos. Oon vähän ihmetellyt missäs kaikki Turkulaiset luuraavat ja kun pläräsin heitin omaa kartaa niin löytyshän sieltä ainakin 2 asemaa Turusta joilla sekä tuuli että sade. Mutteivät vaan näy EWN:n taulukossa....Oliskos siinä API-kyseylyssä joku "zoomi-taso-rajoitus"-tapainen...Tämän hetken EWN:än kyselyt tehdään 10x10 asteen ruudukoissa.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 13.10.2017, 20:49
Tein pikku kokeen....

Ensin vaihdoin API:n haun ehdoksi wind rain:in sijaan. Haku-skripti tarkistaa onko sade-dataa, paitsi, jos latituudi on > 64°N.  => asemia joissa molemmat tuli "pikku" nippu* lisää.

Sitten muutin pohjoisen haku-ruudukon (> 60°N) 5°N 10°E kokoon.  => asemia joissa molemmat tuli vielä nippu* lisää.

* Pikku nippu == 1700  ;D ;D ;D

Suomesta on koeajon jälkeen 260+ asemaa. Ei se vielä mitään, sääasemiin hullaatuneita Norjalaisia tarttui haaviin 930....Kokonaismäärä PWS-asemia on 4350... ;D ;D ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: Leka - lauantai, 14.10.2017, 12:41
ewn_mapleaf.js:ään ei tullut muutoksia. Laitatko sen toimivan version tulemaan vaikka maililla (weatherc@euweather.eu) niin voisin katsoa että mitä niissä on eroa :)

Hivenen kesti ;D, mutta laitoin mailia tulemaan.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 14.10.2017, 13:26
Yhteen asiaan kiinnitin huomiota, loppuuko itäänpäin haku 30° , kun vuoreijaa eli vardöa ei näy.. siellä on molemmat tuuli ja sade..
kirjoitit joskus että venäjän puoleltakin tulee myöhemmin  asemia, 32-34° toisi itärajan pinnasta muutamia. Tuo ruija kiinnostaa kun isomummun veli hukkui siellä, oli kalastajana vesisaaressa, siinä jäämereltä yllättäen tullut myrsky hukutti paljon muitakin suomalaisia..

Ei lopu vaan laatikon itäraja on ainakin tällä hetkellä 34°E ja asemia tulee itäsuunnassa abouttirallaa Moskovaan asti. Tuo 34°E kattaa suunnilleen koko Kuolan niemimaan. Noista Venäläisistä tuolla pohjoisessa niin näytti ainakin pikasen vilkaisun perustteella olevan suurin osa ilman tuulta.

Hivenen kesti ;D, mutta laitoin mailia tulemaan.

Hmm...Ei näy mailia ainakaan vielä


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 14.10.2017, 13:44
Nimistä..Mitä pitäis tehdä "vanhoille asemille" joilla paikkakunnilla on nyt useampi asema?
Tällä hetkellä löytyy esim: "Nauvo" ja "Nauvo, Käldö". Pitäiskö myös vanhemmat uudelleennimetä esim kylän/lähiön perusteella jos mahdollista?

Tuo geokooderi joka hakee Netatmoille nimeä tykkää antaa tuloksena tienimiä aika herkästi.
Se käyttää 3 riviä tuloksesta; City, district ja street. District ja city ovat etusijalla ja street:ä se käyttää vain jos district ja city ovat samat.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 16.10.2017, 21:40
Alan kohta epäilemään tuon Rabothyttan Netatmon tuulimittarin toimivuutta kun joka päivä on maksimi sama 35.3 m/s...


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 17.10.2017, 14:56
netatmo väittää että vardön asema on Fridtjof Nansens Gate:lla, (myös wu) .. taasen enw:n kartta että Kongens gatella, toisaalta voisi olla myös dronningens gatella  kun väliin jää .. :)

Huomannut kanssa että välillä antaa tuo geokooderi pikkasen eri kadut. Syy lienee koordinaattien pyöristystä jossain matkan varrella tai jotain. Yksi syy miksi tavoite olisikin että paikkanimenä olisi kylä/kaupunginosa eikä katu ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 17.10.2017, 18:27
Lainaus
weatherc , olemme käyneet monta keskustelua netatmosta enkä väitä että se löisi davisia, mutta on siinä monia hyviä puoliakin.. lämpötilamittaus on yksi sellainen, jos on oikein sijoitettu.. eikä muutkaan arvot kovinkaan tuulesta temmattuja ole.

Sanoisin että tämä pätee aika pitkälle kaikissa asemissa, kunhan ne asentaa oikein ja tekee tarvittavat justeeraukset kuten rakentaa kunnon säteilysuojan jos aurinko pääsee siihen paistamaan.
Valitettavasti se on vaan niin että osa niistä jotka liittävät asemansa verkostoihin (WU, EWN, jne) vähät välittävät onko data oikein vai ei. Ja väittäisin että mitä kalliimpi härpäke sitä enemmän sen sijantiinkin panostetaan noin yleisesti ottaen. Koska netamoja on aivan tolkuttomasti niin on niitä väärin sijoitettujakin enemmän, ja että liittää ittensä WU:hun autmaattisesti oli se asennettu miten tahansa (toisin sanoen setuppi on tehty tac´vallaan liian helpoksi), siitä ehkä tulee se "surkeus siinä".

Lainaus
Yhtä asiaa taas kysyisin.. aina kun avaa EWN:n kartan.. on se etelä-keskeinen.. niinpä kysymys kuuluu, voisiko siihen rakentaa sijainnin perusteella olevan keskityksen, tai sitten missä viimeksi on ollut?

Sivuston ylläpitäjä jossa tuo kartta on pystyy määrittämään oletus-keskipisteen. Eli mene hollantilaiselle sivulle jossa EWN-kartta niin näyttää kartta todennäköisesti Hollantia. Tämän lisäksi siinä on kyllä paikannus-keskipiste. Yks versio on laitteella jossa GPS, jolloin sen pitäisi mennä laitteen sijannin mukaan. Noin se on ainakin joskus ollut ajatus että sen pitäisi toimia. Tosin voi hyvin olla ettei se paikannus toimi, en ole vähään aikaan testannut.
Toinen mahdollinen olisi (kuten normi läppärit) että otetaan ip-numeron tiedoista maa ja keksitetään se sen mukaan. Tosin esim Suomessa olisi keksipiste oman kokemuksen mukaan aika usein edelleen Helsingissä tai sitten oulun korvilla koska meitin rakkaat operaattorit ovat surkeita tuon ip-geodatan kanssa.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 17.10.2017, 19:27
Kiitoksiavastauksesta.. pitää paneutua hieman tuohon karttahommaan..
laitoin sinne rabothyttaan viestin sitten englanniksi.. onko tämä ok?

Juu :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 18.10.2017, 22:11
Bugi löydetty toplistasta Netatmojen puuskatuulien kohdalla (Rabothyttan failaavat tuulilukemat auttoi huomaamaan sen). Katsotaan jospa nollaantuis ens yönä...


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: Leka - torstai, 19.10.2017, 18:41
Hmm...Ei näy mailia ainakaan vielä

No jopas, olikohan .js tiedostopääte liian arveluttava ;D Koitetaanpa naamioida sitä hieman...


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 19.10.2017, 20:37
On sillä MET:lläkin ongelmia..  

Ei ole MET:in vika vaan häkkyrän joka nuo tiedot hakee. Nimittäin vaikka norsket olivat edelläkävijöitä lähes kaikessa avoimeen säädataan liittyen niin simppeliä keinoa hakea sääasemien dataa he eivät osaa rakentaa. Ne pitää hakea jostain klimaattiportaalista josta ne tulevat yksitellen ja yksi arvo keraallaan...
Tuo -100 johtuu siitä ettei kaikilla MET:in asemilla ole lämpötilaa ja kannan oletus-arvo on -100.

No jopas, olikohan .js tiedostopääte liian arveluttava ;D Koitetaanpa naamioida sitä hieman...

Juu, nyt tuli. Jeps, ainakin GMail ei taida lähettää js-päätteisiä filuja.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 29.10.2017, 09:57
Mulla näyttää mittarit Netatmojen osalta ihan oikeata aikaa mutta käppyrä kulkee jostain syystä tunnin jälessä.

Tuon viiveen oon mäkin huomannut. Sen huomaa hyvin silloin kun lämpötila muuttuu esim Salon asemien kohdalla jossa on useampi asema 20 km säteellä. Sille ei mitään oikeen voi muuta kun laittaa palautetta Netatmon suuntaan koska EWN:hän lukee sokeasti mitä API:sta tulee ja lyö siihen tämän hetken aikaleiman päälle.

Yleisesti ottaen ovat nuo aikavyöhykkeet perkeleestä. ;D
EWN:än sisäinen kello käyttää CET/CEST:tä eli keski-euroopan aikaa.
Lisämausteena se että jos haluaa ajat toimivan javascriptissä (kuten käyrissä) pitää ajat syöttää sille UTC:ssä....


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: ahpe - tiistai, 31.10.2017, 06:18
Netatmo asemien tullessa EWN:ään, on tuo yksityisten asemien https://euweather.eu/pwstable.php?fi (https://euweather.eu/pwstable.php?fi)
lista muodostunut pitkäksi.

Voisiko tuota muuttaa siten, että voisi valita haluaako katsoa , etelä-, keski-, tai pohjoissuomen asemien tietoja, kukin omalla välilehdellä?


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 31.10.2017, 10:23
Netatmo asemien tullessa EWN:ään, on tuo yksityisten asemien https://euweather.eu/pwstable.php?fi (https://euweather.eu/pwstable.php?fi)
lista muodostunut pitkäksi.

Voisiko tuota muuttaa siten, että voisi valita haluaako katsoa , etelä-, keski-, tai pohjoissuomen asemien tietoja, kukin omalla välilehdellä?

Oon huomannut saman asian. Tuollainen etelä/keski/pohjoinen-jako onnistunee kyllä.  

Sinne näyttää tulleen myös nippu asemia joilla ei ole nimeä/maata eli geokooderi ei ole saanut mitään vastausta koordinaateille. Ne joilla ei ole maata näkyy "omana maana" listassa. Pitää miettiä mitä tehdä niille niin ettei tuollaista maatonta listaa tulisi. 


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 31.10.2017, 23:42
Lainaus
itsekkin olen asiaa ajatellut samaa asiaa, ajatellut jotta olisiko mahdollista sellainen vaikkapa 100 km säteellä omasta paikasta-jako... mutta tuokin systeemi on hyvä parannus listaan

Paikannus on pikkasen hankala tällaisessa sivussa joka pitäisi toimia myös normi tietokoneella. 100% luotettavaa tapaa tunnistaa mobiili-laitetta kun ei ole ja sen liäksi pitäisi saada selville onko siinä GPS vai ei. Ilman GPS:hän antaa paikannus tulokseksi esim Helsingin riippumatta missä on fyysisesti, syy lienee se että IP-numeroiden tiedoissa olevat koordinaatit on laitettu Helsingin mukaan.

Lainaus
Tuosta taas tulikin mieleen että sopisi yksi netatmo nauvon ja houtskarin väliin, rymättylän eteläpuolelle kattiluotoon.. yritän mainostaa Gäsgivarsin Leolle.. jospa matkailuyrittäjänä innostuisi, siellä palvelu pelasi.

Turunmaan saaristoon sopisi useampikin sääasema. Korppoo, Jurmo, Utö jne. Nauvossahan on Rostin Davis joka oli ensimmäisiä yksityisiä sääasemia-sivuja jota tiedän :)
10 vuotta tuli asuttua Korppoossa nuoruudessa ja mm. opeteltua auton talviajoa jäisellä Saaristotiellä :)

Lainaus
Oikeastaan, minulla olisi kysymys weatherc:lle.. vai saako sanoa henkalle?

Saa :)

Lainaus
Jos kysyn sitä viiveasiaa netatmolta, niin miten muotoilen kysymyksen, onhan kyse api.public.api:sta mistä tiedot haetaan, mutta asiaa miettiessäni.. luin jostain että olemme kesäaikaan cet/cest-ajasta +3 ja normaali- eli talviajassa +2, eli se selittäisi miksi lauantain-sunnuntain välisenä yönä viiveestä katosi tunti..

Jotain tyyliin että miksi API:n publicdata on jäljessä/päivittyy viiveellä vaikka API:ssa olevat aikaleimat väittävät datan olevan ajantasalla.

CET on talvella UTC +1 ja me ollaan UTC +2. Kesällä on erot +2 ja +3.
Aikaleimat EWN:än kannassa ovat UTC:ssä koska se on helpoiten niin. Esim PHP:ssä laittaa haluttu aikavyöhyke + antaa UTC:ssä olevan leiman niin on tulos aika halutussa muodossa. Se miksi Netatmojen käppyrät ovat tunnin jälessä on vielä vähän arvoitus, itse data lienee oikein mutta aikaleima on tunnin jäljessä.
 


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 02.11.2017, 21:54
Laitoin eilen kysymyksen asiasta netatmolle, eivät ole vielä vastanneet..

mutta minulla olisi ehdotus, koska talviaikaan siirryttäessä katosi mystisesti tunti viiveestä..
ilmeisesti cet-ajan ja utc-ajan veivaus teki sen. mitä jos kokeilisi haussa muuttaa se utc-aika +1 ja katsoa mitä tapahtuu.. tai sitten +3,
olisiko ideaa?

lisäys: tarkoitan että käppyrähakuun.. oletan että eri haku on mittareihin ja käppyröihin kun eri arvoja näyttää?

Tuo viive heidän API-datassa voi olla niin tarkoituksella kuin etteivät vaan ole tulleet ajatelleeks sitä kun käyttävät välimuisteja hakuihin. Mutta odotellaan heitin vastausta.

Käppyrä-viive johtuu väärästä aikaleimasta. Vertailin omaa Davista ja yhtä Netatmoa ja ero käppyrä-tietokannassa on se tunti.
Käppyrädata siis kerääntyy omaan tietokantaan kun taas mittareiden datat tulee viimeisestä datasta tai clientraw/realtime-filuista jos WD/Cumulus (tai muu softa joka osaa generoida ne kuten WeeWX + softaks laitettu WD/Cumulus).


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 03.11.2017, 22:02
Mä sitä käppyrädatan aikaleimaa ruuvailin :)

Näyttää siltä että käppyrät veivaa aina ajan katsojan/selaimen aikavyöhykeen mukaan eli suomesta katsottuna suomen aikaan riippumatta siitä missä asema sijaitsee. Tuo ei ole mitään uutta kun Highchartista on kyse...

EDIT: Fixattu :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: Naruskan Ukka - lauantai, 04.11.2017, 20:41
En ole Netatmon markkinamies, mutta ostin tänään Rovaniemen Ohlssonilta tarjouksesta joulupukinkonttiin Netatmon keskusyksikköpaketin lähtöhintaan 159 €uroa. Tarjoukseen sisältyi kaupantekijäisenä sademittari. Tästä tarjouksesta hinta vielä kassalla putosi 15 prosenttia Ohlssonin syntymäpäivien kunniaksi.

Eipä tuota taida tuolla hinnalla enää tekemään alkaa... ;)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 05.11.2017, 11:00
Onko se weatherc ehtinyt männynneulasten etsimisen lisäksi lisää ruuvailemaan xxxxxxxx.js:ä  ;D
 kun juuri pohjoisemmasta palattua (raahessa vain käväistiin) vilkaisin käppyröitä ja yllätyin, ruotsi ja norja tunnin jäljessä, islanti 2 tuntia ja muurmansk tunnin edellä.. eli niinkuin asemien paikalliset ajat on..

Tuo muutos oli itse asiassa hyvinkin helppo. Yks asetus Highchartissa + pikku muokkaus datanhakuun niin että aikaleima muutetaan aikavyöhykkeen perusteella (kaikkien asemien aikavyöhykkeet on tietokannassa valmiina). Eli lisätään ero UTC:hen siihen aikaleimaan esim. 7200 sekuntia Suomen osalta. Tuon UTC-eron saa suoraan PHP:n date-funktiolla joten ei tarvinnut edes mitään "if finland then 7200"-purkkaa vääntää.  ;D

Tällä hetkellä ei ilmesty uusia Netatmoja EWN:ään. Tämä johtuu siitä että HERE alkoi nillittämään heitin geokooderin käytöstä....


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 05.11.2017, 19:02
Rahaako Here tahtois..

Onko se suurikin ongelma, vai voisiko jotain muuta geokooderia (free) käyttää rinnalla joillakin alueilla?
githubissa oli jotain mainintoja Carmen, Ruby, sekä parista muusta geocooderista, lisäksi siellä oli jotain netatmon käyttämästä mapbox-karrtan geocooderista

Jeps, rahaahan ne haluais...
On olemassa myös esim OSM:än ilmainen Nominatim geokooderi (http://nominatim.openstreetmap.org/reverse.php?format=html), tosin heidän rajoitus API:n käytössä on max 1 kysely/sekunti. Ongelmahan Netatmo-häkkyrän kanssa on se että kun se ajetaan tulee noita kyselyjä huomattavasti nopeammin kuin tuo 1/sec.
Nominatimistä on myös olemassa "paikallinen asennus", joka tosin vaatii kotalaisesti tilaa/tehoa varsinkin asennusvaiheessa, OSM:än kanta kun ei ole mikään kovin pieni edes vaikka ottais vain Euroopan eikä koko maailman, Euroopan filun koko kun on vaivalloiset 32 GB... ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 05.11.2017, 23:34
OSM-data itsessään ei ole sinällään ongelma - muuta kun että kun sitä importeeraa PostgreSQL:ään on se purkki varattu siihen vähintään viikon. OSM:än parsiminen heidän omillakin kaluilla kun kestää toven jos toisen - eikä se oo mitenkään kirkossa kuulutettu että se onnistuu ekalla tai tokallakaan kerralla.
Tuolla saksalaishepulla jonka kanssa teen noita karttoja on purkkeja, mm 32 ytiminen jolla 96 rammia ellen ihan väärin muista ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 06.11.2017, 18:51
No sittenhän ei ole ilmeisesti tarvetta miettiä sitä mihin sen OSM:n saisi asennettua.. :)
kuka hoitaa kulut??

Sakslaisheppu maksaa kulut. Muuten juu mutta tuo purkki on dev-purkki sekä sijaitsee Jenkeissä (siellä kun purkit ovat huomattavasti halvempia). Haittaava tekiä on myös US<>EU yhteyden hitaus, se kun parhammillaankin on surkean ADSL:än tasoa, yleisesti reilustikkin alle 1 Mbit/s, tämä siis kahden palvelinkeskuksen välillä.

kirjoitusvirhe ja nettislangia..  ilmeisesti riittää kun ilmoittaa että ongelma ratkaistu  ;D

Kyllähän tuo ralli-englanti tarkoittaa että haluaisivat esimerkkiä ongelmasta mutta.. :)

Netatmojen kohdalla laitan kokeiluun sellaisen että
- Netatmolta haetut API-vastaukset tallennetaan levylle
- Nykyinen häkkyrä päivittää vain sää-datat tietokannasta jo löytyville asemille
- Erillinen häkkyrä käy API-vastaukset läpi ja etsii puuttuvat asemat sekä hitaaalla tahdilla (1 kysely per 3 sekuntia) hakee geo-infot OSM:än Nominatimistä.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 06.11.2017, 22:15
Oli ilmestynyt asema Saint Peter Portiin Guernsey:n saarelle.
Saarihan on liki itsenäinen mutta joillain siteillä UK:n kuuluva joten se on ainakin toistaiseksi UK:n alla....

Pohjois/etelä-jakoon tuli sellainen ajatus että jottei tarvi käydä kaikkia maita läpi manuaalisesti ja jotta sitä ei tarvis silleen valvoa niin...
- toimis sen perusteella kuinka monta asemaa maasta löytyy. Pitää miettiä rajoja mutta esim.
  * < 50 asemaa - 1 osa
  * 50-100 asemaa - 2 osaan
  * 100+ asemaa 3 osaan
- jako tehtäis niin että jaetaan maa kahteen/kolmeen osaan pohjoisimman ja eteläisimmän asemien koordinaatien perusteella - esim. jos eteläisin asema on 60°N ja pohjoisin 69°N ja jako 3 osaan niin ovat jakopisteet 63°N ja 66°N.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 08.11.2017, 20:48
Lainaus
Mahtaakohan tuo dev-palvelin olla niitä mangeettinauhasysteemejä.. vai nykyaikaisempia unix-palvelimia?
aikoinaan jonkin verran IBM:n ja ICL:n (taitaa olla fujitsu tai siemens nykyään) konesaleissa tuli käytyä..

Ihan unix-purkkihan se on :)

Lainaus
Kovin on hidasta tiedonsiirto, onkohan kyseessä merikaapeli.. luulisi satelliittiyhteydelläkin olevan nopeampaa kuin EDGE2-luokkaa..

Veikkaisin juu. Se on totta että avuttoman hidasta se osaa olla. Ehdotin kerran NOAA:lle (joka siis jakaa esmex GFS-filuja) että laittaisivat purkin pystyyn Eurooppaan ettei tarvis odotella seuraavaan päivään että filut latautuisi mutteivät lämmenneet idealle...

Lainaus
tuosta karttajaosta sen verran että olisi suomen osalta ehkä loogisempaa niin maantieteellisesti kuin asemamäärän suhteen jako vaikkapa 62° N
ja 65° 30´N.. pysyisi Pohjanmaa kasassa

Katsotaan nyt. Pää-idea on kuitenkin että se osaisi jakaa maat automaagisesti mutta voipi olla että Pohjoismaille sais manuaalisesti laitetut rajat.

Lainaus
Ei voi varmaankaan vertailemalla sademääriä ympäröiviin asemiin, koska toisilla on lämmitys, toisilla ei.. näin talviaikaan..
ehkä, jos on mahdollista, voisi ajatella että jos aseman sademäärä on vakio useamman päivän, mutta isompi kuin nolla tai yksi mm?

Sateita ei pysty vertailemaan, liian suuret paikalliset erot, siis vaikka mittarit olisi toiminnassakin. Hyvä esimerkki viime kesältä, oman Kemiönsaaren lähi FMI:t (Kemiö ja Hanko, molemmat abouttirallaa 15-20 km säteellä omasta asemasta) nakutti tyyliin 15 mm kun oma Davis nakutti samaan aikaan tauluun 40 mm. Syy: kohdalle osunut ja hidasliikkeinen ukkosrintama.
Tuo sadelista ei ole koskaan toiminut kunnolla koska aina on joku asema joka heittää kehiin dippadaapaa-lukemat. Ongelma on myös siinä että sallittu sademäärä pitää olla aika korkea (> 100 mm / vrk, useampi tuhat mm / vuosi) koska on alueita jossa todella sataa...Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 11.11.2017, 23:17
Palaan vielä tuohon sadejuttuun, miusta tässä ei pidä ajatella saademääriä vuorokausi tai vuositasollla, vaan sitä että onko sellainen hakuehto mahdollinen että poimittaisiin aseman historiasta tieto. Tarkoitan tällä sitä että netatmohan nollaa sadekertymän CET-ajassa noin 00.00 ja EET-ajassa näkyy olevan 01.00, jos siis olisi vertailu että onko vaikkapa tämän päivän kertymä esim. 02.00 sama kuin eilen 23.00 ollut kertymä ja sateettomat päivät pois sillä että jos jää alle vaikka 1-2 mm niin ei poista asemaa.  Jollain tuollaisella keinolla saisi pois virhetilassa olevat sademittarit.. luulisin.

Sadedata menee käppyrä-kantaan joten se löytyis kyllä aikaleimalla, eikä se välttämättä olisi kovin vaikeaa hakea se sieltä.
Mutta, ensin pitäisi selvittää että miten se Netatmon APIssa oleva sademäärä nollaantuu koska se on nimetty "24h sateeksi". Nimi viittaisi siihen ettei se nollaannu puoleltaöin vaan näyttää aina edellisen 24h sateen.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 12.11.2017, 11:48
Näyttää nollaantuvan niinkin hassuun aikaan kun 0:30 miedän aikaa eli 23:30 CET. Tuo vois myös viitata siihen että API:n datassa on jostain syystä puolen tunnin viive.
Käppyrä-kantaan menee 3 dataa tunnissa :05, :25 ja :45.
Liitteenä Björkbodan käyrä Kemiönsaarelta.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 12.11.2017, 20:47
DNP Granit on muistaakseni WU-asema, en oo varmaan koskaan tutkinnut sen tarkemmin miten WU:n data nollaantuu. Mutta pari muuta Pietarilaista jota katselin näytti EWN:än käppyrässä nollaantuneen puolelta öin (niitä ei tainut olla kuin tuo DNP Granit ennen Netatmoja). Pietarilaisethan ovat tunnin meitä edellä ainakin nyt talvella.

Netatmo vois tosiaan poistaa tuon välimuistin apistaan, tai edes lyhentää sitä max 5 minuuttiin. Ymmärrän kyllä miksi sitä käytetään mutta datan käytettävyys/luotettavuus kärsii noin pitkällä välimuistilla. Eikä puolen tunnin välimuisti oikeen sovi tarkoitukseen jos datana on "tämän hetken säätiedot"....


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 16.11.2017, 21:05
weatherc, Onko tietoa, onko tällä kittilän säämiehellä asemaa finwx tai ewn tiedoissa?

Ei taida olla ainuttakaan Kittiläläistä listoilla


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 22.11.2017, 18:33
Ei taida olla ainuttakaan Kittiläläistä listoilla

Korjataan, on niin ainakin 2 EWN:ssä, Yli-Kittilä ja Sirkka


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 28.11.2017, 22:41
Lainaus
TFA Nexus siellä ala-kittilässä on, wearherc osaa varmaan auttaa jos haluaa liittyä tänne katseltuaan foorumia ja EWN n sivuja

Kunhan se puskee jotain datafilua nettiin päin niin EWN:än liittymiskaavakkeella pääsee kehiin :)

Lainaus
kyllä se weatherc:n blokkaus poikkeavista lämpötiloista näkyy toimivan.. viiveettä

Se ei armoa tunne  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 28.12.2017, 20:41
Nimeä voi aina muuttaa :)
Tiesin sen että tuo paikkanimien automaattihaku geolokaattorilla voi tuottaa aika hassuja nimiä mutta se on kuitenkin hyvä pohja.
Näyttää sinne tulleen mm. lisää Ahvenanmaalaisiakin joilla uuppuu "Åland"-merkintä. Varmaan on muitakin "yhdistettyjen kuntien" asemia jotka listoilla "väärällä" nimellä...Noille Ahvenanmaalisille vois kyllä laittaa oma maa pystyyn koska täyttäisivät kyllä kriteerit siihen (oma oikea lippu + itsehaalinto) kuten esim Fäärsaarilla, joilla on oma lokero EWN:ssä. Näin sais myös mahtumaan tarkemman paikannimen niille.

Kun tulee uusi asema *pitäisi* EWN:än järjestelmä lisätä tiedot käyrädatalle ja toplistalle ensimmäisen päivityksen yhteydessä. Tämä toimii suurilta osin OK, muttei aina. Mutta sitä varten on kyhätty pikku manuaali-skripti joka tarkistaa asian ja korjaa tarvittaessa :)

Niin, se etelä/pohjoinen-jako talukossa on edelleen "työn alla" mietintämyssyssä eli odottaa sitä oikeaa inspiraatiota että "nyt" :P


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 28.12.2017, 22:31
samoin on ispiraatio välillä kateissa, se on ilmojen syytä.. että se tuuletusprojekti on kesken ja odottaa kelejä  ;D

Täällä se odottaa että kaupat kaivaisi esiin kukkaruukut tai siis lautaset niihin ;D

Näkyi nimenvaihdos ja käppyrät, muttei viisarit värähdä mittareissa, paitsi hyytävyydessä nollille.. mikähän lie syynä...
ehkäpä ajan kanssa starttaavat liikkeelle..  ::)

Se oli toinen vika.  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 30.12.2017, 22:53
Arvaus:

Netatmon API ei aina palauta samoja asemia vaikka haku-kriteerit olisivat samoja. Näinollen on omasi jäänyt pois välillä.
Ideana tuo Netatmon API on ihan OK mutta heidän toteutus ontuu pikkasen ainakin näissä bulkki-hauissa missä tavoite on saada *kaikki* asemat. Jos se karsii asemia tuloksesta pitäisi ne karsitut aina olla samoja eikä randomilla valittuja kuten nyt vaikuttaa olevan. Hakukriteeri "max-stations" jossa voisi antaa lukeman tai "all" joka todella palauttaisi kaikki asemat auttaisi kummasti asiaa.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 31.12.2017, 14:33
Itse jos lähtisin rakentamaan APIa jossa nimenomaan halutaan että kolmas osapuoli pystyisi rakentaa omia soveluksia datan päälle tekisin niin että oletuksena olisi joku sopivan pieni määrä kuten vaikkapa 10 (kevyt, pieni vastauskoko) mutta lisäasetuksella saisi joko halutun määrän tai sitten kaikki. Tietenkin niin että lisävalinta vaatisi avaimen/koodin jotta niitä pystyisi hallitsemaan/rajoittamaan mahdollista väärinkäyttöä.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 04.01.2018, 12:12
12 tunnin vertailu, toinen 5 min. välein, toinen kerran tunnissa
0,1 - 0,2 asteen sisällä kulkevat  :)

Tuo vertailu pitäisi tehdä eri merkkien välillä, esim Netatmo, Davis ja FMI/Liikenneviraston käyttämän Vaisalan välillä. Näin pilvisenä talvena ei isoja eroja saisikaan esiintyä koska auringon säteily heikkoa/olematonta. Enemmän se kiinnostaa mitä näyttävät kesällä kun se arska porottaa  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: Jussa - torstai, 04.01.2018, 19:15
Sekin olisi mielenkiintoista tietää mitä erot esim. -30 - -40 asteen keleillä? Toki silloin paikalliset erot saattaa olla huomattavia aseman sijainnista riippuen.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 04.01.2018, 20:53
Sehän se juju onkin että vertailussa olevat härpättimet pitää olla vierekkäin ja samalla korkeudella jos haluaa vertailukelpoista dataa. Kilometrien päässä olevat eivät missään nimessä käy. Ei välttämättä edes naapuripihalla oleva.
Omalla kohdalla riittäisi kun veisin mittarin talon toiselle puollele niin tulisi eroja koska korkeuseroa on kolmisen metriä. Tämä näkyy erityisesti pakkasella.

Sekin olisi mielenkiintoista tietää mitä erot esim. -30 - -40 asteen keleillä? Toki silloin paikalliset erot saattaa olla huomattavia aseman sijainnista riippuen.

Totta. SHTxx anturithan ovat speksattuja -40:iin asti. Toimivat myös sen alle mutta niiden paikkansapitävyydestä ei ole mitään takeita sen alapuolella. ww-foorumilla tais aikonas olla joku Alaskalainen jolla Davis nakutteli lukemia vielä jossain -60:n lukemissakin.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: systeemi - perjantai, 05.01.2018, 19:52
Pientä luettavaa Einarille kun on edelleen niin vauhdissa ;)

http://www.vtt.fi/inf/pdf/MIKES/2005-J4.pdf (http://www.vtt.fi/inf/pdf/MIKES/2005-J4.pdf)

Lämpötilamittaus on vain osa sääaseman toimintaa.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - sunnuntai, 07.01.2018, 09:21
Siivosin pois nuo aikaisemmat viestit, kun näköjään jotkut vetävät herneen nenään..
Toisaalta eihän niitä ole pakko lukea jollei miellytä :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: teutari - sunnuntai, 07.01.2018, 13:15
Siivosin pois nuo aikaisemmat viestit, kun näköjään jotkut vetävät herneen nenään..
Toisaalta eihän niitä ole pakko lukea jollei miellytä :)

Jotkut vetää ja jotkut ei... sit on semmoisia jotka ei ymmärrä mikä on asian ydin. :D

Jos Sääasemalaitteet katekoriassa ois Netatmoille oma lokero mistä olisi helposti löydettävissä "kallisarvoista" tietoa esmeks sadekipon lämmittimestä sekä muista laitteen parannus toiminnoista jne. niikuin siellä on nyt noilla muillakin sääasemalaitteilla.

Nyt noi kaikki jutut on aika sikin sokin siellä täällä ja on aikamoista kahlaamista eri aiheissa että löytää sen tarvitsemansa tiedon ja hyvin harva käyttää tuota foorumin haku toimintoa mistä vois olla apua.

No... se on nyt ylläpitäjien asia haluaako ne tuon lokeron tehdä ja "luutia" noi jo valmiit jutut eri aihe alueilta sinne... töitä siinä on pikkusen kyllä tiedossa.

Et semmoinen tarina. ;)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - sunnuntai, 07.01.2018, 16:07
Mahdankohan kuulua niihin, mitkä eivät ymmärrä sitä asian ydintä..  mikäli se liittyy tänne foorumiin niin käsittääkseni sääntöjen puitteissa sitä on menty.. toki on sekavaa.. kun ei ole omaa osiota alaosioineen.. mihin voisi hieman jaotella mitä juttu koskee..

Voisiko Teutari kertoa mikä on se asian ydin??

sen kyllä myönnän että on tullut kirjoitettua ehkä hieman liikaa, mutta jokainen kai aloittaessaan sellaista tekee, kuulemma.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: Naruskan Ukka - sunnuntai, 07.01.2018, 16:34
Siivosin pois nuo aikaisemmat viestit, kun näköjään jotkut vetävät herneen nenään..
Toisaalta eihän niitä ole pakko lukea jollei miellytä :)

Jotkut vetää ja jotkut ei... sit on semmoisia jotka ei ymmärrä mikä on asian ydin. :D

Jos Sääasemalaitteet katekoriassa ois Netatmoille oma lokero mistä olisi helposti löydettävissä "kallisarvoista" tietoa esmeks sadekipon lämmittimestä sekä muista laitteen parannus toiminnoista jne. niikuin siellä on nyt noilla muillakin sääasemalaitteilla.

Nyt noi kaikki jutut on aika sikin sokin siellä täällä ja on aikamoista kahlaamista eri aiheissa että löytää sen tarvitsemansa tiedon ja hyvin harva käyttää tuota foorumin haku toimintoa mistä vois olla apua.

No... se on nyt ylläpitäjien asia haluaako ne tuon lokeron tehdä ja "luutia" noi jo valmiit jutut eri aihe alueilta sinne... töitä siinä on pikkusen kyllä tiedossa.

Et semmoinen tarina. ;)

Netatmolle kannattaakin laittaa oma lokeronsa tuonne sääasemamerkkien sekaan. PeetBrosillakin on, vaikka niitä ei taida ainakaan Suomessa ihan kauhian montaa laitteistoa olla. Tämä Netatmon lisääminen on Päällikölle varmaankin pikkujuttu ja itsestään selvyys, koska Netatmoja alkaa Suomenkin kartalla olemaan vilisemällä, kuten maailmalla muuallakin.

Minusta einarin ei olisi kannattanut poistaa yhtään kirjoittamistaan kirjoituksista. Johan täällä joskus herja lentää, kuten älykkäissä keskusteluissa kuuluukin. Myös kritiikkiä pitää kuulua ja sitä pitää kestelläkin, koska pikku näkemyserot ovat keskustelujen suola. Kaikissa laitteistoissa on puolensa, hyvät ja huonot. Terve keskustelu helpottaa laitteistojen hankintoja. Foorumista itsekin sain paljon perustietoutta vajaat kymmenen vuotta sitten, kun sääasemiin Tito minut houkutteli. Ei viekkauvella, eikä vääryyvellä, vaan ihan asiallisesti, eikä ole harrastus kaduttanut.

Minäkin suhtaudun Netatmoon joiltain osin positiivisella mielellä, kun sen asentamisessa ei liioin apuja kaivannut, kuten aikanaan PeetBrosin kanssa oli. Onneksi Henkalla ja Päälliköllä ja muillakin oli aloitusvaiheessa ymmärrystä tumpeloa kohtaan. Apu oli korvaamatonta.

Laitteiden hyviä ja ei niin hyviä ominaisuuksia kannattaa laittaa tänne puntaroitavaksi, niin ummikotkin pääsevät alkuun. Itselleni ei Netatmon ja PeetBrosin kehumisesta tai moittimisesta ole ongelmia aiheutunut. Tuotekehittely näissä hommissa on sopivaa vastapainoa tälle muuten niin pahalle maailmalle... ;) ::)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: teutari - sunnuntai, 07.01.2018, 17:21
Voisiko Teutari kertoa mikä on se asian ydin??

Mitäpä tuosta enää kinastelemaan kun ei oo enää mustaa valkosella kun se viesti missä luutimesta kirjoitin on poistettu mutta tuota kuvan mukaista hommaa siinä kuitenkin tarkoitin.Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: systeemi - tiistai, 09.01.2018, 09:29
Niin en tiedä kuka on vetänyt herneet nenään  ???

Kriittinen keskustelu sääasema laitteistoista on suotavaa. Miksikö no sen vuoksi että täältä löytyy vuosien kokemusta "vanhoista" laittestoista joiden toimivuudesta on kokemusta, tietoa siitä miten ne kestää ja kuinka luotettavia ne ovat. Einari on ehkä ymmärtänyt väärin että että minulla/meillä on jotain Netatmonia vastaan. Ainakaan itselläni ei ole mitään sitä vastaan, päinvastoin erittäin hyvä että että saataisiin järkevän hintaisia kilpailijoita näille öky kalliille sääasema laitteille. Mutta ennenkuin Netatmon tms. vastaavaa kehutaan huolella "maailman parhaaksi" pitää siitä saada käyttökokemuksia ennenkuin voi julistaa mitään. Olen samaa mieltä Ukan kanssa että ehdottomasti oma tredi Netatmonille.Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - tiistai, 09.01.2018, 10:09
Voi olla että minä(kin) syyllistyin siihen herneen vetämiseen, tuo vtt:n juttu oli vähän mauton.. ainakin minun mielestäni.
En minä sitä maailman parhaaksi ole julistamassa, mutta sen voi kai sanoa että on siinä paljon hyviä puolia. eräs haitta on kuitenkin
kun ei ihan tavallisilla opeilla saa omalle sivulle sitä vaan kuitenkin pitäisi pyörittää WD:tä tai vastaavaa omalla koneella. Tosin siellä netatmon sivuilla on kyllä ohjeita, pitäisi vaan alkaa verestämään sivujen koodausta, on kuitenkin 20 vuotta kun html väänsi jonkinverran.. samat periaatteet taitaa olla vieläkin.

No.. on se itseäkin vaivannut.. kun on kirjoittanut niin paljon.. mutta ehkä se voidaan laittaa alkuinnostuksen piikkiin?

Muuten.. vtt on ulkoistamassa melkein kaikki toimintonsa.. vain rippeet jää..


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: systeemi - tiistai, 09.01.2018, 15:02
Voi olla että minä(kin) syyllistyin siihen herneen vetämiseen, tuo vtt:n juttu oli vähän mauton.. ainakin minun mielestäni.

Ööö mikä siinä mautonta on. Siinä on lämpötilamittauksen suorittamiseen perustiedot jonka jokaisen sääasemaharrastajan on hyvä tietää?


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - tiistai, 09.01.2018, 16:39
sanotaan vaikka näin, tämä vauhtijuttu ja se linkki yhdessä sai verenpaineen nousemaan, lisäksi siskon- ja samalla on kummityttö oli henkilöstöneuvottelut käynnissä vtt:-llä, ilmeisesti sertifikaattiosasto ainakin jatkaa, jossa työskentelee, vtt:n omana toimintana.

Lisäksi olin maininnut että olen pariin otteeseen lämpöoppia lukenut ja töissäni erilaisiin mittaussysteemeihin törmäillyt, ehkä siten pikkuisen normaalia enemmän olen tästä asiasta tietoinen.. kuin näin säänoviisina voisi olettaa :)

jollet siis "piruillut" niin unohdamme asian.. sopiiko?  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: systeemi - tiistai, 09.01.2018, 17:20
Unohdetaan vaan. Tapanani ei ole piruilla ja mistä minä olisin koko VTT kuviota edes tiennyt..? 


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - sunnuntai, 18.03.2018, 22:09
Mietin tuossa mihin osioon tämän laittaisin, kun koskee Toplistaa, Netatmoa ja muitakin asemia..

Tänään on keikkunut toplistan lämpimämpien asemien kärjessä Savonlinna, vuoriniemi 14,2 asteen lukemalla joka on selvästi virheellinen.
Ilmeisesti asema on siirretty tai sijoitettu sellaiseen tilaan jossa on lämpimämpää kuin ulkona yleensä, tuskimpa pelkkä auringon säteily tätä on tehnyt,
se näkyy kuvasta jonka laitan tähän mukaan.

En tiedä miten tämä toplistoille haetaan, mutta varmaan olisi estettävissä.. mutta ensiksi pitäisi tietää mistä ja miten se haetaan..
Kun kyseessä on Netatmo, niin jostain syystä ei ole suodattunut haussa pois.. näkyy käppyröissäkin piirtäneen viivaa, joskin omituisesti..

Kun katselin noita asematietoja wu:ssa tuon euran tuulijutun vuoksi niin muistui jo aiemmin mielessä käynyt ajatus, voisiko asemien haun tai nimeämisen
yhteydessä lisätä näihin netatmoihin Vaikkapa lyhenne NeAt.. tai vastaava, samoin se olisi varmaan hyvä muillakin asemilla  ;DOtsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: teutari - maanantai, 19.03.2018, 07:33

Tänään on keikkunut toplistan lämpimämpien asemien kärjessä Savonlinna, vuoriniemi 14,2 asteen lukemalla joka on selvästi virheellinen.
Ilmeisesti asema on siirretty tai sijoitettu sellaiseen tilaan jossa on lämpimämpää kuin ulkona yleensä, tuskimpa pelkkä auringon säteily tätä on tehnyt

mielessä käynyt ajatus, voisiko asemien haun tai nimeämisen
yhteydessä lisätä näihin netatmoihin Vaikkapa lyhenne NeAt.. tai vastaava, samoin se olisi varmaan hyvä muillakin asemilla  ;DToi on hyvä idea.... sitä olen itsekkin miettinyt kun alkaa nyt olemaan aika paljon tota huu haa tietoa.

Silloin joskus muinoin piti ensin liittyä EWN:nään ennenkuin sai aseman näkyviin ja ns. "kaks sormea raamatulla" lupautui huolehtimaan siitä että laiteet on asennettu asian mukaisesti sekä toimivat oikein.
PWS-asemathan ei sinne ilmesty ennenkuin aseman operaattori ilmoittaa mistä se data löytyy. FinWX:llä taitaa olla tuo vanha käytäntö vielä käytössä.

Ajat muuttuvat... ei vaivuta synkkyyteen riittää ainakin ihmettelyn aiheita. ;)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: Naruskan Ukka - maanantai, 19.03.2018, 10:31
Henkkahan voisi kokeilla myös asemien luotettavuusluokittelua. Viiteen tähteen alkaisi pääsemään, kun on vaikkapa vuoden ajan tikuttanut vertailukelpoisesti oikeaa tietoa kaikista perussäätiedoista.

Nykyään kaikki asiat tähditetään ja laitetaan julkisesti näkösälle. Meikäläisenkin Naruskan Retkeilymaja -nimistä yritystä arvioidaan tähdillä tuolla naamakirjan puolella. Saat tähtiä, jos ne ansaitset. Jos et ansaitse, niin saat vähemmän tähtiä. Eikäpä niille arvioille toiminnastasi ole mitään tehtävissä, jos joku polkaisee naamakirjassa yrityksesi jänkään, niin mitään et mahda.

Säätietojen toimivuus/toimimattomuus on hiukan eri asia kuin asiakaspalvelu. Jos laitteesi vertailukelpoisesti toimivat, niin se tarkoittaa automaattisesti sitäkin, että ne on oikein sijoitettu. Kun olisi laitteiston nimitiedot ja luotettavuustähdet näkösällä, niin se saattaisi olla jollekin uudelle sääasemaharrastajalle myös tietopaketti siitä, mihin laitteistoon kannattaisi rahansa sijoittaa.

Ja jos joku asema junnaa yhdellä tähdellä tai kokonaan ala-arvoisena vaikka pääkallomerkinnällä, niin motivaatio saattaisi lisääntyä laitteiston sijoittamisen korjaantumiseksi. Tämmöinen saattaisi hoitaa sääasemien vastuuihmisten paimentamisen niin, ettei asemia ja lukemia levittävän vaikkapa EWN:n koko ajan tarvitse meitä olla tehovalvomassa...Jotain tuonne päin kannattais EHKÄ miettiä. :o ;)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 19.03.2018, 11:03
Idea lajittelusta merkin mukaan on hyvä. Tosin probleema on se että Netatmot ovat ainuita joista on kaikilta tieto aseman merkistä, muista merkeistä ei ole kattavaa luetteloa koska kyseinen tieto ei ole ollut pakollinen. Eli lajittelu "Netatmot" ja "muut" onnistuu suoraan kannasta.

Myös "tähtiluokitus" vois olla yksi hyvä idea. Sellaisenhan saisi aika helposti aikaseksi vaikkapa "hyväkysyt luennat / kaikki luennat" ja sitten prosentin mukaan tähdet. Toki se vaatii että tuo tarkitus toimisi kunnolla ensin...

Jotain noille huuhaa-datoille on tehtävä se on selvää, eilen tais joku ruottalainen olla koko EWN:än lämpimin. Oon myös tavallaan odottanut että tulisi keväisempää että aurinko alkais lämmittää jotta ne surkeasti suojatut alkais näkymään paremmin jolloin olis helpompi myös tehdä niille jotain kun näkee heti että toimiiko purkkakoodi vai ei. Vertailu vaatii tottakai muita asemia sopivan läheltä mihin verrata ja se voi olla yksi ongelma, noita Netatmoja kun on myös paikoissa joissa muita asemia ei ole mailla eikä halmeilla. Täällä pohjoisessa on tietty se hyvä että on myös noita virallisia laitosten asemia ja tiesääasemia aikamoiset määrät.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: teutari - maanantai, 19.03.2018, 11:40

Nykyään kaikki asiat tähditetään ja laitetaan julkisesti näkösälle.

Myös "tähtiluokitus" vois olla yksi hyvä idea. .


Tai niinkuin tuolla  Weather Undergroundissa saa Goldstar:in kun homma pelaa hyvin.  ;DOtsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 19.03.2018, 13:22
Tai niinkuin tuolla  Weather Undergroundissa saa Goldstar:in kun homma pelaa hyvin.  ;D

 ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: teutari - maanantai, 19.03.2018, 16:48
Tai niinkuin tuolla  Weather Undergroundissa saa Goldstar:in kun homma pelaa hyvin.  ;D

 ;D

Tuliskohan sääasema operaattoreille samanlaista tunnetta kun noissa jenkkilän poikien repliikeissä:  :D

"seems kind of boring without that pretty gold star in front of it :( "

"It...it...it's gone..... my Gold Star..... gone........what happened?? ??? Please......  :'( "


Tossa yks mahdollisuus päästä sinne kirkkaimpaan: "They could also introduce silver star and bronze star, to make it all more interesting :D "


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 19.03.2018, 22:48
Tuliskohan sääasema operaattoreille samanlaista tunnetta kun noissa jenkkilän poikien repliikeissä:  :D

"seems kind of boring without that pretty gold star in front of it :( "

"It...it...it's gone..... my Gold Star..... gone........what happened?? ??? Please......  :'( "


Tossa yks mahdollisuus päästä sinne kirkkaimpaan: "They could also introduce silver star and bronze star, to make it all more interesting :D "


Mä oon naureskellut noita kans  :D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 21.03.2018, 11:59
En tiedä onko tähän enää lisättävää, Norskit ottavat virällisiin mittauksiin netatmot  ;D ;D
https://www.yr.no/artikkel/private-vaerdata-inn-i-yr-varselet-1.13963299


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 21.03.2018, 12:25
Näppärän kokoinen säteilysuoa.. olisiko noin lev. 40 cm ja kork. 90-100 cm


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 21.03.2018, 15:47
En tiedä onko tähän enää lisättävää, Norskit ottavat virällisiin mittauksiin netatmot  ;D ;D
https://www.yr.no/artikkel/private-vaerdata-inn-i-yr-varselet-1.13963299

Tarkistuksen kautta, eli aseman dataa voidaan käyttää esim aamulla muttei iltapäivällä kun aurinko porottaa. Ovat keksineet jonkun algotrimmin tuohon tarkistukseen. Tuossa on vaarana käydä niinkin että ennuste hyppii sen mukaan mitkä asemien dataa on käytössä.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 21.03.2018, 16:27
Oikeastaan kiitos tästä uutisesta kuuluu Ukalle, oli saanut netatmolta viestin tähän liittyen.. katsoin sitten mistä ehkä viestissä oli kysymys..

No.. datan suhteenhan se on heidän ongelma ja ilmeisesti ovat keksineet kuitenkin tavan sitä seuloa.. jutusta päätellen heillä on ehkä myös tämä säteilysuoja-asia tapetilla.. mene ja tiedä.

Tuo kuvassa oleva suoja näyttää osin tehdastekoiselta, ainakin ritilät.. joko pulverimaalattua peltiä tai pulverimaalattua alumiinia, Norjahan on suurimpia Bauksiitin jatkojalostajia alumiiniksi, vaikkei sitä siellä juuri omasta takaa olekkaan  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 21.03.2018, 17:17
Laitan toisen norjalaisen uutisen.. joka tarkentaa että vain auringon lämmittämät asemat poistetaan..
Samoin kuin weatherc on pähkäillyt myös tätä asiaa ;D

https://www.dn.no/nyheter/2018/03/19/2038/Teknologi/-dette-er-bare-starten-pa-en-utvikling-som-kan-revolusjonere-vaervarslingen
tässä googlen käännös:

Uudet sääasemat

Tällä hetkellä vain yksi yksityisen sääaseman tyyppi voi toimittaa tietoja Yr: lle. Se on nimeltään "Personal Weather Station", jonka tarjoaa Netatmo. Sääasemalla on ominaisuus, jonka avulla käyttäjät voivat ladata tietoja sääasemastaan ​​Netatmosin säätilaan. Tietoja tästä palvelusta sisältää nyt sen sääennusteen.
Lisäksi Yr on aloittanut yhteistyön Bergenin kunnan ja Bergenin yliopiston kanssa. Bergenin alueella sijaitseviin kouluihin on asennettu paikallisia sääasemia, joita käytetään opetuksessa. Nämä sääasemat pitäisi raportoida myös Yr: lle.
Muut tietolähteet Yr käyttävät mittaustuloksia Norjan julkisten tiehallintojen, Norjan vesivarojen ja energian osaston, Bane Norin ja Norjan biotalouden instituutin kanssa.
Jotta laatu varmistaisi mittaukset eri lähteistä, MET on kehittänyt oman laaduntarkkailunsa joka tunti karkottaa "väärennetty" ilmoituksen.

- Puutarhassa oleva sääasema voi olla mukana sääennusteessa aamulla, mutta poistetaan iltapäivällä, jos se on auringossa, Kristiansen selittää.

Paikalliset sääennusteet Pohjoismaissa ovat toistaiseksi jaettu 2,5 kilometrin soluihin. Uuden varoitusjärjestelmän avulla solujen koko pienenee yhteen kilometriin, sanoo MET


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: teutari - keskiviikko, 21.03.2018, 18:21
Joo o... empä voi olla taas pikkasen lohkaisemati.

Alhaalla on hyvä esimerkki siitä kun "Matti Meikäläinen" ostaa laitteet niin sitten ei viitsitä lukea asennusohjetta ajatuksella eikä ottaa selvää miten/mihin ne laitteet pitäis asentaa. Riittää kun tungetaan äkkiä paristot sisuksiin ja laitetaan "purtilot" minne sattuu että päästään näkemään tietoja.

Hyvää tietoahan YR.no saa ei siinä mitään mutta pikkusen ihmetyttää kuinka ne oli kehdannut laittaa sivuilleen tommoisen sademittari asennuksen. ???  ::)

Netatmon ohjeissa lukee:

15.3 Setup and precaution
The rain gauge shoudl be place horizontally, if possible between 0,5 and 1,5 m (2 and 5
feet) high and 3 m (10 feet) away from surrounding obstacles.
To x the rain gauge, you may use a 1/4 inches standard camera mounting screw, or
the two holes pierced in the rain gauge plastic base.
The rain gauge cannot measure snowfall and it is recommended not to let it outside by
very low temperatures.Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 21.03.2018, 18:46
täytyy sanoa ettei paikka ole loistavimmasta päästä..  tekstiin sen verran takertuisin että hyvin on kestänyt talven säät..

tekeville sattuu...itsellä ainakin on se asianmukaisessa paikassa.. noin 7 metriä rakennuksista ja yli 10 metriä lähimmästä puusta joka on noin 5 m. korkea :).


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 21.03.2018, 21:00
täytyy sanoa ettei paikka ole loistavimmasta päästä..  tekstiin sen verran takertuisin että hyvin on kestänyt talven säät..

Sanoisin että surkein mahdollinen paikka. Tuulee oikeasta suunnasta sateen kera ja on mittarin mukaan monsuuni ulkona ;D
Jos norsket meinaa tuollaisia asennuksia hyväksyä niin voidaan sanoa hyvästit YR:n ennusteiden hyvyydelle. Tai oikeastaan se voitaneen sanoa saman tien koska eivät tiedä miten nuo Netatmot ovat asennettuja. Data-arvoja kun on muitakin kun lämpötila.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 21.03.2018, 22:19
Minusta tuntuu että tässä on hieman katsottu kuvaa sen suuremmin pohtimatta sitä mikä on todellisuus.. tuo perspektiivi voi vääristää asiaa aikalailla..
on kuitenkin selkeästi ylempänä kuin kouru ja räystään reuna.. myös etäisyyskin on tästä perspektiivistä kuvattuna todellista pienempi..

Laitan tähän vertailun vuoksi Jussan laittaman kuvan.. jos joku voi siitä päätellä etäisyyden sääsuojaan niin ollos hyvä..  itse en ainakaan osaa sanoa onko paikka hyvä vai huono sademittaukseen.. se mitä mitaksi antaa kertonee totuuden ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 21.03.2018, 23:52
Minusta tuntuu että tässä on hieman katsottu kuvaa sen suuremmin pohtimatta sitä mikä on todellisuus.. tuo perspektiivi voi vääristää asiaa aikalailla..
on kuitenkin selkeästi ylempänä kuin kouru ja räystään reuna.. myös etäisyyskin on tästä perspektiivistä kuvattuna todellista pienempi..

Noooh, nimim. kokemusta on katon lähellä asennuksesta (kokeilin kerran) niin voin sanoa sillä ei ole mitään merkitystä mittausten paikkanspitävyyden suhteen että onko se etäisyys siihen kattoon 5 vai 40 cm tai että onko sen kipon reuna 5 vai 20 cm räystään yläpuolella. Silkkaa tuubaa on tulos joka tapauksessa. Seuraappa joskus (lumi)sadetta kun sattuu tuulemaan niin että se tulee katon yli sopivasta suunnasta niin ymmärrät mitä tarkoitan. Ei ole ilman syytä miksi Netatmon omassakin ohjeessa lukee että etäisyyttä lähimpään rakennukseen pitää olla 3 metriä.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - torstai, 22.03.2018, 07:19
Kyllä minä ymmärrän, ymmärrän myös sen ettei tuolla sadekipolla ole tarkoituskaan mitata lumisateita, kun ei ole lämmitystä varten piuhoja.. jollei ole tätä uutta etäsysteemiä...

Ymmärrän myös sen että katon kaltevuudella on suuri merkitys, samoin katon materiaalilla (näkyy olevan tiili- tai ongelmajätekate(vartti)) jos ajattelee roiskeita.. mutta myös kaukalon rakenteella on siinä tapauksessa myös merkitystä.. näkyy joissakin olevan monen sentin reunat joista sitä roisketta tulee joka puolelta :)

En tiedä mistä Teutari on moisen kuvan napannut.. on kuitenkin esimerkki siitä ettei.. niinkuin aiemmin jo sanoin.. paikka ole paras mahdollinen..
muttei mahdotonkaan kesäkeleillä.. suurempi ongelma on se että jos sataa vaakaan tai alle 45 asteen kulmassa niin kertymä kipossa ei välttämättä vastaa todellisuutta.. tuskimpa kesällä kovin suurta merkitystä on, tietysti poikkeuksena jokin hasardikaton tyyppinen jyrkkä lape...

Mitä tulee yr:n sääennusteisiin, niin tuskimpa jollain yksittäisellä sadekipolla siihen on merkitystä.. enempi taidetaan kuitenkin sateen määrän ja olotilan osalta käyttää sateliitti ja tutkakuvia, lisäksi noissa uutisissa ei mainitu sadedatan hyödyntämistä ennusteissa, vain lämpötilan, tokihan jos tekevät ennustemalleja, voi sillä olla merkitystä ??? :o


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: Jussa - torstai, 22.03.2018, 07:53

Laitan tähän vertailun vuoksi Jussan laittaman kuvan.. jos joku voi siitä päätellä etäisyyden sääsuojaan niin ollos hyvä..  itse en ainakaan osaa sanoa onko paikka hyvä vai huono sademittaukseen.. se mitä mitaksi antaa kertonee totuuden ;D

Etäisyys sääsuojaan on 40cm. Korkeus maanpintaan n, 1,5m, tosin nyt lumenpintaan n. 50cm. Sademittari asennettiin suhteellisen kovissa olosuhteissa ja ajatus oli tällä hetkellä saada se vain mittaamaan ja asennettua vaateriin. Sääkojullahan ei ole varsinaista kattoa, menee ehkä haittaavana tekijänä mittaukselle samoin kuin joku aidan pätkä tms. eli ei ole fyysisesti niin iso rakennus. Ilmatieteenaitoksen mittarithan sijaitsee toisinaan aitojen sisällä, esim. Helsinki Vantaa. Nyt lumisateilla on tuntuma, että 7km päässä olevaan FMI:n mittariin verrattuna näyttää hieman pienempiä sademääriä. Tosin tuo ero voi tulla jo puhtaasti laitteista. Oikein heikon ja hienin pakkaslumisateen ottaa FMI:n mittarit paremmin. Eilen oli tuulinen lumisadepäivä, puuskat yli 10m/s ja pakkasta reilut -8. Pölyävä pakkaslumikin tarttui mittarille jotenkin, tosin vähemmän kuin FMI:llä. Davis reagoi 1,4mm ja FMI 3,1mm. Toisaalta FMI:n mittauspaikalla lumensyvyys väheni sateen aikana 3cm kun minulla lisääntyi 4cm ;D Ei ainakaan lumenmittaukseen nuo FMI:n paikat ole kaikiste kummosia.

Kuten jo Einarin lainaaman kuvan jutussa taidan mainita, sademittarin lopullinen paikka tulee määräytymään lumien sulettua :) Seurataan nyt kuitenkin kesään asti mittauksia. Olen miettinyt myös FMI:n tapaista tuulisuojaa mittarille.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: teutari - torstai, 22.03.2018, 10:50

En tiedä mistä Teutari on moisen kuvan napannut..


Jelpataan hiukan mistä se löytyy. ;)

YR.no sivuilla: https://www.yr.no ja siellä linkitetty juttu on siinä lämpötilasuojapömpelin vieressä vasemmalla: – Helt kanon å bidra til mer presise værmeldinger

Suoraan siihen juttuun: https://www.nrk.no/hordaland/private-vaerstasjoner-tas-med-i-yrs-beregninger-1.13970164


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 22.03.2018, 11:05
Pointtini oli se että aika hazardia lähtemään käyttämään dataa virallisessa ennustemallissa jonka anturien asennuspaikoista ei ole mitään tietoa. Mukaanlukien lämpötila-anturien.
En sitä sano, idea on hieno koska pws:ä on monesti paikoissa jossa etäisyys lähimpään viralliseen asemaan on pitkä. Mutta käytettävien asemien asennukset pitäisi jollain tapaa tarkistaa ensin.

Mitä tulee yr:n sääennusteisiin, niin tuskimpa jollain yksittäisellä sadekipolla siihen on merkitystä.. enempi taidetaan kuitenkin sateen määrän ja olotilan osalta käyttää sateliitti ja tutkakuvia, lisäksi noissa uutisissa ei mainitu sadedatan hyödyntämistä ennusteissa, vain lämpötilan, tokihan jos tekevät ennustemalleja, voi sillä olla merkitystä ??? :o


Uutta ennustemalliahan ne juuri ovat tekemässä noiden avulla. Meinavaat puristaa resoluution jonnekkin 1 km kieppeille nykyisen 2.5 km sijasta (jossain luin tuosta eilen mutten nyt löydä sitä). YR:hän on tähänkin asti ollut lämpötila-malli jonka reso on 0.5 km joka on kattanut vain Norjan.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - torstai, 22.03.2018, 11:50
Jaa,a.. teutarin mainitsemassa jutussa oli näköjään paikalla valtionmeteorologi Anders Sivle.. ehkä on jotain sanonut :)

Lisäksi siinä oli että aikaisemman 400 mittauspisteen lisänä heillä on nyt tuhansia asemia mistä saa ajantasaista  dataa ja voivat näinollen lyhentää aikaisempaa 6 tunnin arviota 1 tuntiin ja välttää ns "pommien" esiintymistä. rajana heillä näkyi olevan 3 astetta..

Ilmeisesti he pyytävät lupaaa käyttää asemien tietoa ennusteissaan, luulisi heidän ohjeistavan siinä yhteydessä asemien omistajia..

Tämähän on vasta alkutaipaleella ja aika näyttää mikä on lopputulos.. kuten hän sanoo
"Tämä on vasta alkua kehitykselle, joka voi mullistaa sääennusteen", kertoo Meteorologisen instituutin kehitysjohtaja Jørn Kristiansen.

Sama ongelma näkyy heiä vaivaavan kuin suomessa.. pohjoisempana saisi olla enemmän asemia..  ;D
weatherc kaipasi sitä solukoon muuttumista.. se oli siinä laittamassani toisessa artikkelissa muistaakseni..

Olikohan se Ukan saama viesti jonkinmoinen pyyntö?

En Jusssan kuvaa laittanut siksi että moittisin kipon sijaintia.. vaan havannollistamaan miten kuva voi valehdella... ;DOtsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: Jussa - torstai, 22.03.2018, 12:32
Tuota kuvaa katsoessa missä sademittari on asennettuna syöksytorveen räystään äpräälle, herää epäilys, ettei olisi esimerkkikuva asennuksesta jota ei tulla hyväksymään? Ei tuo norski taivu niin en edes yritä lukea juttua ;D Onko tuossa mittarissa vielä jokin itsetehty laajempi kaulus keräimenä? ???

Vaan asiahan on erinomaisen tervetullut, että yksityiset asemaharrastajat otettaisiin mukaan virallisia ennusteita tehtäessä. Jos kerta YR tulee kysymään hyväksynnän jokaiselta saako dataa käyttää, niin eikö se voisi pyytää dokumenttia aseman antureiden sijoittelusta samalla? Toisaalta huonostikkin sijoitettu anturi antaa dataa, ja jos YR:lle riittää, että tulee esim. tieto sataako vai ei ylipäätänsä.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - torstai, 22.03.2018, 15:14
Siitä jutusta sai kuvan että luvalla, Ukka toimitti minulle linkin josta kuitenkin ymmärsin että Netatmon käyttäjä antaa luvan hyväksyessään datansa jaettavaksi Netatmon weathermapissa,  eli samaa dataa käyttävät samoin kuin EWN tai WU, mutta YR.NO ennustealueella.. data pysyy siis edelleen avoimena ;D
laitan linkin siihen netatmon juttuun, sieltä kun valitsee myös read more niin laajemmin kertovat asiasta.

https://crm-netatmo.com/3J3D-DE3X-E939NB2Y2F/cr.aspx

Kyllä netatmon kippo on tuon mallinen.. mutta hyvin on ratkaisu toiminut, oli vain haastavaa rakentaa siihen lämmitys.. mistä tuolla netatmo-osiossa enemmän..

Pitäisi joku päivä kokeilla ottaa yes-asetus pois jakovalinnasta toiselta asemalta niin näkee häipyykö EWN sivuilta pois ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: teutari - torstai, 22.03.2018, 16:45
Tuli mieleen tuommoinen juttu kun yhdellä toisella foorumilla kaveri viritti tuulianturin mittaamaan ilmalämpöpumpun sisäyksikön puhallusvoimakkuutta...  ::)


Netatmothan ei ole hinnoilla pilattu joten kun ihminen on luova yksilö se keksii kaikenlaista kivaa, on vaarana että niitä tullaan käyttämään aivan muuhun tarkoitukseen mihin ne on alunperin suunniteltu.
Mikäs sen mukavampaa on kun tabletista kurkistaa mitenkäs ne tompsut ja kurkut voi siellä tontin perällä että pitäisikö mennä luukkuja availemaan/vettä antamaan, säästyy siinäkin turhilta askeleilta.

Voihan se olla että tulevaisuudessa tullaan näkemään joissakin kolkissa pohjoistakin pallonpuoliskoa vielä trooppisia lukemia kun tieto menee weathermapsiin.

Tää ei ole mitenkään mollausta netatmoja kohtaan vaan niiden käyttäjiä koska ne eivät ymmärrä mitä ovat tekemässä.

Toivottavasti tuommoisia asennuksia ei kukaan tee!


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - torstai, 22.03.2018, 17:46
Netatmon weathermapissa on jonkinmoinen suodatus poikkeaville arvoille, lisäksi löytyy tämmöistä..
Netatmo rates and orders stations from relevant and irrelevant, you can use the « filter » parameter to remove extreme values or abnormal stations from your requests.
Olemme weatherc:n kanssa käyneet aiemminkin tästä keskustelua, ne on kyllä suodatettavissa.. tapa vaan on vielä hakusassa :)
voihan siinä olla kaksikin suodatusta, toinen hakuparatmeissa netatmolta. Toinen sitten vaikka sillä lähimpään viralliseen asemaan tai tiesääasemaan vertailussa, lisäksi voisi laittaa listalle mihin verrataan myös yksityisiä asemia joissa on asianmukaiset vermeet lämpötilan mittaamiseen ;D

Tuossa syksyllähän kiinnitin huomiota wu:ssa näkyvään poikkeavaan lämpötilaan savukoskella, oli vuokrakäytössä olevan paikan lämmönjakohuoneessa.
Ilmeisesti WU:lla ei ollut hakuparametrit kohdillaan kun ei suodattanut. Asiaahan voisi tuon YR:n kohdalla kysäistä Netatmolta  tai MET:iltä.. jos on väleissä viimeksimainitun kanssa.. miten hoitavat suodatuksen ??? :o ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 22.03.2018, 19:08
Niiin...
Suodatushan on aika helppo tehdä mikäli on luotettavaa dataa mihin verrata riittävän lähellä. Mikäli asema [laita vapaavalintainen nimi/merkki tähän] on yksin eikä muita asemia ole mailla eikä halmeilla menee asia jo huomattavasti vaikeammaksi, varsinkin jollei edes tiedä että onko asema asiallisesti asennettu vai ei.
Lämpötilan vertaaminen vaikkapa 100 km päässä olevaan naapuriasemaan ei toimi kun pääpiirteisesti ja jos ero on riittävän suuri (esim toisella +25 ja toisella -5, ja löytyy kolmaskin asema joka kertoo kumpi noista on se "oikea"), lämpötilaero kun voi ihan oikeastikkin olla reilustikkin yli 10 astetta lyhyelläkin matkalla. Tänäkin talvena nähty etelärannikolla yli 10 asteen heittoja 10-20 km matkalla (meri sula + kylmä pakkasyö). Saatikka sitten norsken vuoristossa jossa vielä lämmin Atlantti ihan vieressä. Siellä voi rannikolla olla +10 samaan aikaan kun vähän matkan päästä sisämaassa on pakkasta.
Tuuli on vieläkin vaikeampi ellei sitten teutarin esimerkin mukiasesti "tuule" tasaisesti 15 m/s vuorokauden ympäri...

Mutta jos tuota norsken mallia ajattelee niin hatusta vedetty arvaus on että siinä *todennäköisesti* käytetään "pohjadatana" myös ennustemalleja. Eli malli antaa lähtökohta-arvon jota tarkennetaan asemadatan arvolla mikäli asemadatan arvo ei poikkea liikaa, ottaen myös huomioon mallin datapisteen ja aseman sijannin erot mm korkeudessa sun muissa (esim. datapiste vuoristossa mutta asema laaksossa).


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - torstai, 22.03.2018, 19:14
Vastaan vielä tuohon teutarin puhallukseen, anturi on ihan joku muu kuin netatmon.. tyypillinen amerikkalainen antiikkimalli :)


Tää ei ole mitenkään mollausta netatmoja kohtaan vaan niiden käyttäjiä koska ne eivät ymmärrä mitä ovat tekemässä.

Aika vahvasti sanottu, niputat aika laajasti ihmisiä kategoriaan ymmärtämättömät netatmojen käyttäjät, eipä taida ihminen olla, vaikka esim. Davisin omistaa, mikään ylivertainen ja laajemman ymmärryksen omaava kuin muutkaan.. tokihan pitkä kokemus voi tuoda jonkinmoista näkemystä.. ja asenteellisuutta ;D

Lisään vielä kuvan asetuksista jolla netatmon weathermapissa voi estää asemansa näkymästä, muistahan sen voi suodattaa jos näkyy..
siirtää vain sinisessä kohdassa olevan täpän vasemmalle..

Mitä tulee tuohon tabletista katseluun, ei välttämättä tarvitse kun asettaa hälytysrajat kohdilleen personalize notification-osiossa.. sieltä saa rajat melkeik kaikkeen mahdolliseen  ja ehkäpä mahdottomaankin.. puhelin sitten hälyttää kun pitää lähettyvillä 8) laitan kuvan mistä puhuinOtsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - torstai, 22.03.2018, 19:21
Ei muuta kuin kokeilemaan, en tiedä muistatko weatherc että taannoin kauppasin näitä ennustuksia :)
Pitää potia vielä asiaa jos tuolta ymmärtämättömätä pääkopasta putkahtaisi aivan päätön pähkähullu mutta toimiva idea ;D ::) ::)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - torstai, 22.03.2018, 21:15
nyt Einari on ehkä keksinyt ratkaisun.. ei vainen, mutta pohdin sellaista että tarkasteltaisiin useamman edeltävän päivän lämpötilojen keskiarvoja tietyllä alueella aina hakuhekellä,  jos poikkeaa muiden asemien yhteenlasketuista keskiarvoista sinne lämpimämpään suuntaan, tipauttaisi pois kartalta ja taulukoista.. vaikkapa vuorokaudeksi. tai siksi ajaksi kun on virheellinen tulos.. sitten kun on kuosissa niin näkyisi taas.. tuo ehkä voisi toimia paremmin kuin pelkkä hakuhetken keskiarvo..

Eli kyseessä olisi keskiarvojen keskiarvo  ???


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: teutari - torstai, 22.03.2018, 21:29
Vastaan vielä tuohon teutarin puhallukseen, anturi on ihan joku muu kuin netatmon.. tyypillinen amerikkalainen antiikkimalli :)

Eipä kukaan niin ole väittänytkään.... se on TECHNOLINE MA 10660 Mobile Alerts Windsensor, ja maa veikkaus meni nyt kyllä aivan totaalisesti pieleen vaikka isossa maassa se onkin tehty. ;D

Aika vahvasti sanottu, niputat aika laajasti ihmisiä kategoriaan ymmärtämättömät netatmojen käyttäjät, eipä taida ihminen olla, vaikka esim. Davisin omistaa, mikään ylivertainen ja laajemman ymmärryksen omaava kuin muutkaan.. tokihan pitkä kokemus voi tuoda jonkinmoista näkemystä.. ja asenteellisuutta ;D

Kyllä mää väittäisin että ne jotka hankkivat ns. perinteisen sääaseman ottavat asioista selvää ja tekevät paljon enemmän sääaseman/harrastuksen eteen töitä että saavat ne nettiin näkymään, ne ei ole mitään Plug & Play porukkaa missä kaikki on valmiiksi katettu pöydälle mutta kaikki tamplaa omalla tyylillään. ;)  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - torstai, 22.03.2018, 22:00
"Mutta niin muuttuu mailma; silloin kuin nyljetty orava, nyt mahdut hädintuskin tähän samaan hännystakkiin; niin muuttuu mailma, Eskoni."
Kirjoitti jo 1864 Aleksis Kivi..

Maailma ja ihmiset sen mukana ovat kiihtyvän muutoksen kourissa olleet ilmeisesti jo siitä alkaen.. kehityshän on väistämätöntä ja väistämätöntä kai on sen mukana oleminen..

Kieltämättä, nostan hattua, pitkän linjan harrastajat ovat tehneet sääharrastuksensa paljon eteen töitä kuin esimerkiksi Netatmon ostaneet.. sanotaan kuitenkin että "viisas pääsee vähemmällä".. en tiedä, ei se ainakaan omalla kohdalla taida päteä..

Oikeastaan kun ajattelee asiaa moneltakin kantilta niin tällainen Netatmon kaltainen juttu saa myös hyvää aikaan.. Daviskin joutuu laskemaan hintojaan ja kehittämään tuotteitaan ajantasaisemmiksi.. Jos se sielua korventaa, sille ei voi mitään.. maailma muuttuu ja ei se viimeiseksi jää säärintamallakaan...

kieltämättä saksalaiset ovat hyviä kopioimaan  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 22.03.2018, 22:49
Eli kyseessä olisi keskiarvojen keskiarvo  ???

Valitettavasti ei toimi

- Case aurinko. Se ei nouse/laske samaan aikaan joka päivä. Ja nimenomaan siihen hetkeen jolloin se anturi lähtee lämpeämään pitäisi pystyä reagoimaan.

- Case anturi muuttaa paikkaa. Keskiarvon keskiarvo reagoisi liian hitaasti varsinkin jos ero on vaikkapa 5 asteen luokkaa. Näitä on näkynyt myös EWN:ssä. Ei ole montaa päivää siitä kun etelä-ruotsissa oli mukamas +22.5°....

Bannin pituus voisi tietenkin alkuun olla vaikka 12h ja jos niitä tulee *liian useasti* lopullinen koska silloin ei aseman ylläpitäjä selvästikkään välitä datan paikkansapitävyydestä tai anturi ei ole käytössä ulkolämpötilan mittaamis-tarkoituksessa. Tämä pätee kyllä muihinkin kun vain Netatmoihin.

Lainaus käyttäjältä: teutari
Netatmothan ei ole hinnoilla pilattu joten kun ihminen on luova yksilö se keksii kaikenlaista kivaa, on vaarana että niitä tullaan käyttämään aivan muuhun tarkoitukseen mihin ne on alunperin suunniteltu.
Mikäs sen mukavampaa on kun tabletista kurkistaa mitenkäs ne tompsut ja kurkut voi siellä tontin perällä että pitäisikö mennä luukkuja availemaan/vettä antamaan, säästyy siinäkin turhilta askeleilta.

Tässä on kyllä perää, valitettavasti, jos säädataa ajatellaan. Reilusti liian lämpimät pystyy vielä suht helposti napsii pois mutta sekin vaikeutuu jos tomtsu-viljelmän ja ulkolämpötilan ero on suht pieni. Tai jos anturi pitääkin hirvipakastinta silmällä, niin talvella jolloin niitä kylmiä kolkkia on oikeastikkin olemassa.

Lainaus käyttäjältä: einari
Lisään vielä kuvan asetuksista jolla netatmon weathermapissa voi estää asemansa näkymästä, muistahan sen voi suodattaa jos näkyy..
siirtää vain sinisessä kohdassa olevan täpän vasemmalle..

Sitä ei liene ketään kieltänytkään ettei Netatmon asetuksissa tuollaista namiskuukkelia olisi olemassa vaan ongelma on se että kuinka moni tomtsu-viljemä sun muu käy laittamassa asemansa piiloon.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 23.03.2018, 06:40
weatherc, miten olisi jos asema tarkkailisi omaa edeltävää mittaustulosta ja jos lpt nousisi edellisestä mittauksesta (20 min) vaikkapa 2-3 (3-5 ) astetta niin olisi silloin ns lämmitetty asema ja poistaisi sen aina seuraavaan vertailuun saakka.. vaikkapa pitemmäksikin ajaksi.. siis sen vertailun muihin asemiin, lisäksi.. silloin viimeksimainitussa voisi rajaa pitää vaikka lähemmäs 10 asteessa joka poistaisi selkeästi liian lämpimät asemat.

tämä ajatus syntyi kun mietin, miten nopeasti lpt muuttuu noin normaalioloissa, aika hidashan nousu ja lasku varjossa.. en tiedä olisiko tässä ideaa riittävästi.. ja olisiko miten vaikea soveltaa...


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 23.03.2018, 07:55
Mitä tulee esiin nostetuissa kasvihuone ja pakastinjutuissa, kasvihuoneissa yleensä lpt on huomattavasti korkeampi, joten edellämainitut ehdot poistaisi ne varmaan riittävän hyvin.. jos joku haluaa seurata hirvenlihojaan pakastimessa voisi lisätä sen aikaisemmin mainitun vertailun edeltäviltä päiviltä.. jos lpt on vakio nyt ja vaikka viime sunnuntaina..a tiistaina.. tyyliin ja poistaisi..  noita arvojahan voisi muuttaa sitten sopivimmiksi tarpeen vaatiessa :)

samaa ajatusta voisi käyttää sademittauksissa, jos päivästä toiseen on isompi kuin nolla ja vakio, asema poistettaisiin siihen saakka kun olisi nolla..
siis jos pukkaa koko ajan 0,5 mm tai 4 mm niin tilanne on epänormaali, jollei sada niin toimiva kippo näyttää nollaa(niinkuin minun 2 aseman sademittari eteisen kaapin päällä odotellessaan sulempia kelejä.. tosin ensi talvena se ei ole siellä kunhan rakennan toisen lämmityssysteemin siihen  ;D

niinkuin mainitsin aiemmin, syy sademittarin jämähtämiseen varmaan on; talveksi otettu pois patterit ja sitä pyöriteltäessä on tullut jokin lukema jäädäkseen...

tuulimittaus on kieltämättä hankala.. mutta kai tuo toimisi siinäkin, harvoin on täysin tyyntä (tosin sen voisi antaa olla) mutta jos päivästä toiseen on vaikkapa yli metrin vakiolukema.. ei muuta kuin pois ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 23.03.2018, 10:19
Lainaus
weatherc, miten olisi jos asema tarkkailisi omaa edeltävää mittaustulosta ja jos lpt nousisi edellisestä mittauksesta (20 min) vaikkapa 2-3 (3-5 ) astetta niin olisi silloin ns lämmitetty asema ja poistaisi sen aina seuraavaan vertailuun saakka.. vaikkapa pitemmäksikin ajaksi..

Tuota on EWN tehnyt iät ja ajat muille asemille kuin Netatmoille, Netatmoille en laittanut sitä ainakaan näin aluksi koska Netatmojen datahaku on ihan oma skriptinsä niin oli ajatus myös se että vois koittaa kehittää jotain uutta/parempaa tuon nykyisen purkkakoodin tilalle.
EWN:än systeemissä se vertailee 10 edellistä arvoa ja jos ero liian iso niin menee roskiin. Ongelma tuossa on ollut se ettei se ole toiminut ihan aukottomasti ja että sillä on ongelmia palauttaa asema takaisin linjoille mutta myös se että se tahtoo napata haaviin ukkosrintamien aiheuttamat nopeat ja isot lämpötilamuutokset.
Toisaalta "flatline"-testi tahtoo napata haaviin ne tilanteet jossa lämpötila ihan oikeastikkin on pitkään samana. Sellaisia päiviä jossa lämpötila on pitkään suoraa viivaa on omillakin asemilla ollut useampikin tänä talvena. Mitä kasvishuone/pakastimiin tulee niin harvemmin ei taida se lämpötila pysyä niissäkään kymmennyksen tarkkuudella samana kovin pitkään jotta tuo flatline nappais ne.
Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 23.03.2018, 10:36
No.. ollaan tässä oltu oikeilla jäljillä..  pitänee hpätä askeleen pari sivuun ja miettiä taas muuta keinoa :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 23.03.2018, 17:01
Tässä einarille kuva siitä että kyllä niitä surkeasti asennettuja vaan on ja aika paljonkin, ottaen huomioon että kuvassa on vain osa varsinais-suomesta, ja jo siillä alueella on niitä (ainakin) 5 kpl.
Tämän hetken lämpötila on siitä hyvä että palleroiden väri vaihtuu aika nopeasti sinisestä vihreään joten nuo lämpöset erottuu hyvin :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: ahpe - perjantai, 23.03.2018, 17:29
Lainaus
joka tarkentaa että vain auringon lämmittämät asemat poistetaan..

Tein tänään kokeilun viemällä netatmon ulkoanturin aurinkoo ja lämpötila lähti nousemaan, huippu oli +8 C.
Netatmo-mapista asema katosi ja ei näkynyt ennen kuin otti filtterin pois päältä, silloin näkyi +8.

Myös EWN-vertaile asemia käppyrässä on yli kolmen tunnin väli 12.05-15.45 millä välillä ei tuota auringon lämmitystä näy ja ei ole top-listassakaan tuota +8 C.

Tekikö tuon aurinkolukeman plokkaamisen netatmo automaattisesti eikä jakanut tietoa eteenpäin esm. EWN yms.?


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 23.03.2018, 17:33
vai että vain minulle...................
kyllä minä osaan itsekkin karttoja katsoa.. katsoin muualtakin  ;D
eikö netatmojen osalta ole muuta siivousta kuin se tuulisadeehto?
ehkä olisi aika laittaa ensimmäinen koepallo liikkeelle?
katsoin myös kauhavan perkiömäkeä.. oli 5 astetta lämpimämpi kuin minulla.. sen toki voin henk. kohtaisesti
ohikulkiessa mutkan kautta neuvomassa...
voisiko kokeilla tehdä solu siihen kotinurkillesi ja jos lpt ylittää vaikkapa 25 % asemista niin poistaa ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 23.03.2018, 17:36
kyllä se taitaa olla weatherc:n tekosia EWN:ssä.. oli ainakin ennen.. saattaa se olla netatmonkin filtteröinti.. kun noin iso haarukka :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 23.03.2018, 18:19
Muokattu...

Jalostan ajatusta hieman lisää..
ei puututtaisi negatiivisiin arvoihin tällä kertaa..
verrattavasta alueesta valittaisiin ensin 1/4 joiden hakuhetken arvot olisi lähellä toisiaan, sitten jatkettaisiin vaikkapa seuraavasti, valittujen asemien keskiarvoon verrattaisiin sitten solun kaikkia asemiaa.. ja>>>>
jos lpt on 0-+4.9 astetta, 25%+2 > poistaisi siis esim. 2 asteessa 2,5 astetta ylimenevät, 4 asteessa 3 astetta ylimenevät
jos lpt on +5-+9.9 astetta, 25%+2 > poistaisi siis esim. 8 asteessa 4 astetta ylimenevät.. jne
varmaankin yli 10 asteessa tuon lisäyksen voi jo jättää pois.. tokihan porastusta voisi viilata.. mutta ehkä tuo sallisi pienet alueelliset erot  ???

Tuon koodauksen jätän kyllä weatherc:n huoleksi, olen tottunut delegoimaan asioita toisille, kertonut vain mitä halutaan ja mikä lopputulema pitäisi olla..
oikeastaan se johtuu siitä ettei minun intresseihin ole kyseinen juttu kuulunut, paitsi opiskeluaikoina.. ;D

Jos joku vielä ihmettelee miksi näin kovasti yritän hakea ratkaisua tähän.. se johtuu syyllisyyden tunteesta.. ja muiden luottamuksen pettämisestä..
Syyllisyys johtuu siitä että koen olevani aikalailla osallisena siinä että Netatmot ovat olleet EWN:ssä, vaikka satavarmasti ne olisivat ennenpitkää tulleet kun olisi havahduttu avoimeen datan saatavuuteen  8)

Pettäminen tulisi vastaan jollei näitä filtteröintihommia saada kuosiin ja pelaamaan kaikkia tyydyttävällä tavalla, jottei kenenkään tarvitsisi ahdistua muutamasta liian lämpimästä asemasta.. itse sellaiset kyllä voin omassa päänupissa filtteröida ja jättää omaan arvoonsa.. sitten jos asemia jouduttaisiin tuollaisen seikan vuoksi sulkemaan kokonaan pois, olisi se aikamoinen pettymys.. en tiedä monellekko,, ainakin itselle ja ehkä..... siten kyseessä olisi itsensä pettäminen ;D ;D

Jos YR.NO pystyy datan hyödyntämään, miksei EWN:kin  ??? ???


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: teutari - perjantai, 23.03.2018, 21:40
Aikaleimattuja kuvankaappauksia, näytti tänään olevan jossakin paikoissa pallukoiden mukaan suht hyvät kelit.... :-\


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 23.03.2018, 22:31
Lainaus
eikö netatmojen osalta ole muuta siivousta kuin se tuulisadeehto?

Niin, EWN:än käyttämässä haussa on filter=true käytössä eli nuo EWN:än kartalle asti päässeet ovat menneet Netatmon oman filtteröinnin läpi.
Kuten voi todeta teutarin liittämistä kartoistakin.

Mitä tuohon tarkistukseen tulee niin se pitää saada mahdollismman simppeliksi ja kevyeksi jo senkin takia että mitä enemmän mutkia matkassa sitä enemmän possibles to fail.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 23.03.2018, 22:52
Kovasti tuntuu nyt asia teutaria vaivaavan.. jollei peräti ahista ;D

Ei siinä mitään, epäkohtiinhan pitää tarttua.. mutta ei Toplistoilla noita huippulämpöjä näy.. valkeakosken +10 on huipulla..
toki se on lämmitetty..

Pitää kysäista Prashanth:lta miksi on päässyt tuollaiset epäkurantit lämpötilat. muistaakseni noin radikaaleja poikkeamia ei viime kesänä näkynyt.

Olisiko siinä ajatusta.. tuossa että prosentuaalinen ylitys poistaisi.. ja vertailtaisiin ns. varmaan asemaan, oli se sitten vaikkapa FMI, Tiesääasema tai luotettu yksityinen.. eikö sellainen olisi helppo toteuttaa ?


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 23.03.2018, 22:58
Teutarin karttojen kylkeen liitetty kuva  ;D ::) :D

Kysehän ei ole Netatmojen huonoudesta, koska kuten jo monesti todettu, lähes mistä tahansa anturista saa ihan asiallisia lukemia (anturin speksit huomioiden) kunhan se on asennettu asiallisesti säteilysuojineen.
Tosiasia on myös se että pws:en ylläpitäjissä löytyy jos jonkin sorttista porukkaa eli myös niitä jotka vähät välittää datan paikkansapitävyydestä. Ja ne asemat jotka "lämpeävät" (tai käytetään vaikka tomtsu-viljelmällä) pitää suodattaa pois jos haluaa uskottavaa dataa. Teutarin liittämät kartat eivät ole sitä. Totta puhuen ihmettelen miten Netatmo edes kehtaa julkaista tuollaista sontaa jos kerran haluavat profiloitua "so realible so YR use us". Tai kuinka YR hyväksyy tuon.

YR on todennäköisesti kehittänyt jonkun tarkistus-systeemin jolla nuo suodattaa. Toki niillä on sitä palvelinkapasiteettiä *hiukan* enemmän kun hikinen dedikoitu palvelin muutaman sadan GB:n SSD-lätyllä. Datan keruu tuhansilta asemilta kun vaatii - yllätys - myös tilaa. Mutta niillä on myös käytössä *hiukan* tarkempaa korkeus-dataa kun joku 2.5 km resonen ennustemalli, eli pystyvät myös paremmin tekemään korkeuskorjausta "vertailudataan".


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 23.03.2018, 23:11
näin on minulla ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 23.03.2018, 23:22
näin on minulla ;D

Tuo mun kuva oli Netatmon sivuilta napattu  :o


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 23.03.2018, 23:33
YR sivuilta napattua infoa:

Lainaus
For å kunne utføre kvalitetskontroll av observasjonene må det være et tilstrekkelig antall  stasjoner i nærheten. Dersom det er for få stasjoner kan vi ikke benytte dem.

Eli eivät käytä yksinäisiä susia vaan pitää olla riittävästi asemia johon verrata.

Ja tuossa asennusohje:

Lainaus
God plassering:

    Skjermet fra direkte sollys
    Skjermet fra regn
    Helst på nordsiden av huset

Enda bedre plassering:

    God avstand til varmekilder som parkeringsplass/asfaltflater, grill, varmelamper, ventiler og ventilasjonsutslipp (avtrekk fra kjøkkenvifter og tørketromler), og hold god avstand til "solveggen" på huset.
    God avstand til fuktige kilder som dammer, bekker, vann fra taket og vannspredere.

Best plassering («gullstandarden», for de spesielt interesserte):

    I hvitmalt bur med tak og god ventilasjon
    Ha kortklipt gress under hytta


Hyvä sijoitus:
 - suojattu auringonvalolta
 - suojattu sateelta
 - mieluiten talon pohjoispuolella

Parempi sijoitus
 - riittävä etäisyys lämpölähteisiin kuten  grilli, asvaltti, lämpölamput, tuuletusaukot ja riittävä etäisyys "aurinkopuolen seinään"
 - riittävä etäisyys kosteuslähteisiin kuten lammet, purot, katot

Paras sijoitus
 - valkoinen säteilysuoja katolla ja hyvällä tuuletuksella
 - lyhyeksi leikattu nurmikko anturin alla

https://yrkundesenter.zendesk.com/hc/no/articles/360002196853-Private-v%C3%A6rstasjoner-Dette-b%C3%B8r-du-viteOtsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - lauantai, 24.03.2018, 07:38
On YR paneutunut asiaan, ihan hyvät ohjeet.. kunhan ne saisi perille asemien omistajille..
periaatteessahan voisi johonkin palvelimelle tyrkätä sopivilla hakusanoilla....

Totta puhuen ihmettelen miten Netatmo edes kehtaa julkaista tuollaista sontaa jos kerran haluavat profiloitua "so realible so YR use us". Tai kuinka YR hyväksyy tuon.

Mutta,onhan se niinkin, että parempi sekin että on hiukan sitä ihteään mukana, kuin ei mitään informaatiota.. ei taida periaatteessa olla muita valmistajia joilla olisi itsellään kyseistä palvelua ja vielä kohtuullisenn hyvin toimivalla kartalla..josta saa nopeastivkuvan mitä on missäkin, poislukien tietenkin EWN   ;D

Siellä laittamallasi sivulla oli myös..
Foreløpig kan vi dessverre ikke motta fra andre private værstasjoner. Men vi ønsker å samarbeide med flere leverandører som kan gi oss observasjoner av god kvalitet. Det vi trenger er at observasjonene gjøres tilgjengelig for oss i et stabilt grensesnitt som oppdateres hver time. Ta gjerne kontakt med din leverandør av værstasjoner og spør om de kan gjøre dataene tilgjengelig for oss.

eli käännettynä;
Tällä hetkellä valitettavasti emme voi vastaanottaa muita yksityisiä sääasemia. Mutta haluamme työskennellä useiden toimittajien kanssa, jotka voivat tarjota meille laadukkaita havaintoja. Tarvitsemme, että havainnot ovat saatavilla vakaalla käyttöliittymällä, joka päivitetään joka tunti. Ota yhteyttä sääaseman palveluntarjoajaan ja pyydä, voiko hän antaa tiedot saataville..

Miten olisi.. olisiko EWN:llä sellaista dataa tarjota.. tulis nuo Daviksetkin.. sun muut mukaan, vois vähetä arvostelu.. siinä voisi olla toinenkin pointti että
yhteistyö voisi kantaa hedelmää.. tuskimpa kenelläkään sitä vastaan mitään olisi?

Niinkuin sanoin.. aion olla netatmon Prashanthiin yhteydessä, voisi kehoittaa tekemään YR:n  ohjeet omille sivuilleen ja  laittamaan vaikka weathermappiin
linkin niihin.. voisi tavoittaa asemien omistajat ja sitäkautta edesauttaa asiaa.. toisaalta, heillä on jokaisen käyttäjän sähköpostiosoite.. joten voisi massapostittaa ohjeet ::)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - lauantai, 24.03.2018, 09:20
Tämä ei kuulu tänne mutta voihan sen sitten siirtää... netatmoa raspien rakentajille :)
https://labs.eleks.com/2015/10/raspberry-pi-2-ms-windows-10-iot-netatmo-api-smart-house-controller.html


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 24.03.2018, 10:17
Lainaus
On YR paneutunut asiaan, ihan hyvät ohjeet.. kunhan ne saisi perille asemien omistajille..
periaatteessahan voisi johonkin palvelimelle tyrkätä sopivilla hakusanoilla....

Unohtivat vaan asennuskorkeuden listasta. Mutta muuten kyllä simppeli ja selkee lista. Propsit siitä.

Lainaus
Mutta,onhan se niinkin, että parempi sekin että on hiukan sitä ihteään mukana, kuin ei mitään informaatiota.. ei taida periaatteessa olla muita valmistajia joilla olisi itsellään kyseistä palvelua ja vielä kohtuullisenn hyvin toimivalla kartalla..josta saa nopeastivkuvan mitä on missäkin, poislukien tietenkin EWN

Netatmon kartta-idea on hyvä, mutta uskottavuus kärsii tuosta sonta-datasta. Valitettavasti myös muiden pws-asemien uskottavuss voi kärsiä tuollaisen takia jos asiaa katsoo "fellow user" näkökannalta eli asian laita on laajempi kun pelkästään tuo kartta.

Lainaus
Miten olisi.. olisiko EWN:llä sellaista dataa tarjota.. tulis nuo Daviksetkin.. sun muut mukaan, vois vähetä arvostelu.. siinä voisi olla toinenkin pointti että
yhteistyö voisi kantaa hedelmää.. tuskimpa kenelläkään sitä vastaan mitään olisi?

Se että virallinen laitos hyväksyy pws-asemat dataansa on todella hieno juttu. Ja YR on todennäköisesti keksinyt keinot suodattaa pois väärät lukemat. Muutenhan se olisi kuopan kaivamista omalle uskottavuudelle ja paremmuudelle. Ja tuskin YR lähtis tuohon jollei heillä olisi toimivaa systeemiä tuohon.
Tottakai aina voisi kysyä YR:ltä mitä mieltä ovat EWN:än pws-datasta. Jollei muuta siitä saisi kivan piikin Kumpulanmäen (FMI) suuntaan jos YR hyväksyisi datan ;D ;D

MUOKS: Kyssäri lähti YR:lle.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - lauantai, 24.03.2018, 11:22
Pidetään peukkuja :D

Onko tosiaan niin että niiden filtteri rajoittuu vain no ja true vaihtoehtoihin.. tosin oletuksena kai false..

Laitan varmaan viikonlopun aikana neatmolle sen viestin, kun kuitenkin vasta arkena on tämä lead customer paikalla..
se sitten heittää asiaankuuluville tiimeille kysymyksen.. niin voisin kysyä tuosta vähän myös ja näistä jämähtäneistä sadelukemista kun heitin apista tulee  ;D
olisin kärjessä, jollei varkaus, luttila olisi päivästä toiseen 4.3 mm lukemallaan, valkeakoski ja lohja jäi jo taakse :P


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: teutari - lauantai, 24.03.2018, 12:46
Kovasti tuntuu nyt asia teutaria vaivaavan.. jollei peräti ahista ;D

"Mutta niin muuttuu mailma; silloin kuin nyljetty orava, nyt mahdut hädintuskin tähän samaan hännystakkiin; niin muuttuu mailma, Eskoni."
Kirjoitti jo 1864 Aleksis Kivi..

"Maailma ja ihmiset sen mukana ovat kiihtyvän muutoksen kourissa olleet ilmeisesti jo siitä alkaen.. kehityshän on väistämätöntä ja väistämätöntä kai on sen mukana oleminen.."

Koitan yrittää vanhana ukkona hypätä tähän muutoksen kouriin mikä näyttää nyt olevan käynnissä. ;)
Räikeät väärinkäytökset on tuotava esille ovat ne mitä tahansa ja niiden arvostelu on kestettävä kun se näyttäisi olevan tätä nykyaikaa mitä olen tuossa sivussa maailman menoa seuraillut. ;D

Onhan se selvä asia kun ostat netatmon niin siinä ohessa maksetaan pilvipalvelusta/sen käytöstä ja onhan ne tiedot oltava siellä näkyvillä ovat ne kuinka pielessä vain eli aika kädettömiä ranskalaiset ovat leikkuria laittamaan koska muutenhan nuo härvelit joutaa romukoppaan ja kauhea älämölyhän siitä syntyisi.
En ole asiaan sen paremmin perehtynyt mutta ilmeisesti tiedot pystyy itse katselemaan mutta tuonne mapsiin meneviin tietoihin on tehty kait joku leikkuri?

Hyvä esim.on tuo AWEKAS Automatic Weather Map System minne PWS-asemat lähettää omasta tahdostaan dataa on tiukka yhteisö jos lähiasemiin verrattuna tiedot poikkee liikaa heidän tarkistuksessa niin tulee kiukkusta sähköpostia ja tietojen vastaanotto stopataan, tietojen uudelleen lähetys onnistuu vasta kun olet lähettänyt heille sähköpostia sekä kertonut että korjattavat toimenpiteet on suoritettu ja kaikki toimii taas OK.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - lauantai, 24.03.2018, 13:04
Kyllä siellä on leikkuri ja yleensä poimiikin pois virhetiedot lämpötiloissa..
Tokihan ne näkyy oli lpt sitten vaikka saunalukemissa aseman omistajalle puhelimen ja tabletin sovelluksessa, tietsikan weathermapissa näkyy vain kun kirjautuu sisälle omaan osioonsa.. eli heillä oletusarvona on tarkoitus poimia virheelliset asemat.
Heidän sivuillaan on sellainen toteamus, jollet näe asemaasi weathermapissa niin tarkista asennuksesi ettei ole liian lämpimässä, eli auringonpaisteessa.. tokihan jotkut käyttävät sitä ulkoanturia muuhunkin kuin säähommiin..

on aivan eri asia toimia muutamassa maassa/noin 170 maassa, ei siinä ainakaan kukan käsivaraista tarkistusta pysty tekemään..
mutta yritetään parannusta asiaan ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 24.03.2018, 15:17
on aivan eri asia toimia muutamassa maassa/noin 170 maassa, ei siinä ainakaan kukan käsivaraista tarkistusta pysty tekemään..
mutta yritetään parannusta asiaan ;D

Ei toimi manuaalitarkistus edes yhdessä maassa enää muuta kun yksittäis-tapauksissa. Norjalaisia on EWN napsinut kasaan rapiat 1400 pws-asemaa (yhteensä on norskeja n 2100) ja suomalaisiakin pws-härpäkkeitä on listassa reilut 300, ja tämä Netatmo-ehdolla "tuulianturi". ;D Eli automaattiikalla se tarkistus täytyy toimia.