FinWX Foorumi

Yleiset keskustelualueet => EWN - European Weather Network => Aiheen aloitti: weatherc - perjantai, 29.09.2017, 23:20Otsikko: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 29.09.2017, 23:20
Koska Netatmo-häkkyrä näyttää toimivan niin voitaneen lisätä vähän useampikin niitä EWN:ään.
Käytössä ehto että pitää olla sekä tuuli- että sademittari.

Aloitettu Islanntista ja Fäärsaarista/Shetlannista joista ei ollut linjoilla olevia EWN-asemia ennestään. Tuloksena reilut 10 asemaa.
Jatkosuunnitelma on edetä pohjoisesta kohti etelää osissa jotta pystyy paremmin seuraamaan että tuleeko duplikaatioita. Joitain Netatmoasemia on todennäköisesti liittynyt "normaalia" kautta joten tarkoitus olisi saada nuo duplikaatiot pois.

Itärajana tule olemaan suunnilleen Murmansk-Pietari-linja ainakin täällä pohjoisessa.Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 01.10.2017, 12:30
Netamon API:n haun kordinaatti-rajoitus ei toimi tai toimii miten sattuu. Tällä hetkellä on haun rajoitus 62°N ja se antoi samat asemat vaikka raja oli 66°N, mutta kun laitoin sen 60°N niin se antoi asemia aina jonnekkin 52°N asti.

Asemien lisäsys on aika huima. Suomi esimerkkinä. Tämän jälkeen noin 160 PWS-asemaa. PWS, FMI- sekä tiesää-asemien yhteenlaskettu määrä reilut 700.  ;D

Havaittuja ongelmia joita pitää ratkoa ennenkuin laajennetaan aluetta:

- 20+ lämpötiloja löytyy lähes joka maasta vaikka on tuo "exclude abnormal temps" käytössä. Tähän asti vastaan tulleet poistetaan aseman MAC-osoitteen perusteella (lista manuaalinen). EWN:än "normaalien" asemien haussa on käytössä kuukausiin perustuvat sallitut max/min-lämpötilat jotka jaettu 3 alueeseen (etelä/keski/pohjoinen) jota vois käyttää myös tässä. Tosin, sattuneista syistä ovat sen rajat aika väljät eli ei oikeen välttämättä toimis muuta kun todella hakoteillä olevan lämpötilan kohdalla. Esimerkkinä, pohjoinen ja lokakuu: sallittu max +20. Ja sekin on siinä rajalla että onko liian matala kuten nähty parin viime päivän aikana...

- EWN kartta tarvii jonkin sortin zoomitasoon perustuvan harventajan samaan tyyliin kun Netatmon omalla kartalla. Pitää katsoa että miten tuo nordicweatherin asema-sivuilla olevien ennustekarttojen "lämpötila-laatikot" toimikaan (sen periaate kun on sama) jospa se toimis myös tässä.

- "Uuden aseman" nimihaku geocoderilla vaatii pientä hienosäätöä. Homma toimii suht hyvin täällä pohjoisessa mutta esmex Puolassa on kirjaimia jotka tulee jostain syystä ulos ??-merkkisinä vaikka UTF8 käytössä. Norjassa se myös antoi vaan numeron paikkakunnan lisäksi.

- Pitää ratkoa mitä tehdä alueille joille geocoderi antaa "oman maan" eli esim. Ahvenanmaa, Jersey ja Isle of Man. Laittaisko niille omat taulukot vai siirtäiskö emo-maan alle. Liput kyllä löytyis kaikille. Yks vaihtoehto on laittaa emo-maan alle ja laittaa tuo alue aseman nimeen tyyliin: Åland, Mariehamn.

- Joillekin manner-suomen paikkakunnille antaa geocoderi ruotsinkielisen nimen. Olen ainakin tähän asti pitänyt suomenkielistä linjaa nimissä koko mannersuomen osalta riippumatta siitä onko paikkakunta ruotsinkielinen vai ei. Pitää miettiä että miten tuon tekis.  


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: Leka - sunnuntai, 01.10.2017, 14:02
- EWN kartta tarvii jonkin sortin zoomitasoon perustuvan harventajan samaan tyyliin kun Netatmon omalla kartalla. Pitää katsoa että miten tuo nordicweatherin asema-sivuilla olevien ennustekarttojen "lämpötila-laatikot" toimikaan (sen periaate kun on sama) jospa se toimis myös tässä.
Ehdottomasti, sillä aika usealla eri zoomitasolla olen huomannut että esim. FMI-aseman tai "vanhemman EWN-aseman" lähellä oleva Netatmo-asema on päällimmäisenä kartalla...


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - sunnuntai, 01.10.2017, 15:08
niin tuolla... jäi pois  :)
http://community.wolfram.com/groups/-/m/t/344241


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 01.10.2017, 15:21
Ehdottomasti, sillä aika usealla eri zoomitasolla olen huomannut että esim. FMI-aseman tai "vanhemman EWN-aseman" lähellä oleva Netatmo-asema on päällimmäisenä kartalla...

Tuo johtunee siitä että ne tullee kartalle siinä järjestyksessä mitä ne datafilussa ovat. Olettaisin että tuo mysqlhaku jonka tuon filun tekee listaa ne asemanumeron perusteella alkaen pienimmästä eli vanhimmasta. Tuota *vois* tietty muokata että vanhimmat tuliskin viimeisenä ja että PWS:ät olisivat päällimmäisenä. Tosin tuollainen harventaja voi sotkea tuonkin idean riippuen miten se toimii mutta ehkä sen sais toimimaan niin että näytettävät asemat suosis vanhoja asemia.

Kokeilitko laittaa minuutit hakuun.. tuolla oli joku esimerkki jossa oli minuutit mukana..

En kokeillut muuta kun että rajoitin pohjoisen 71.5°N:een (eli pikkasen Nordkapista pohjoiseen) koska hakualue on niin iso ettei desimaleilla ole paljon virkaa.  ;D

varmaan on miettimistä ja pähkäilemistä tämän asian kanssa  :)

Osa jutuistahan löytyy jo valmiina muissa EWN:än haku-häkkyröissä joten siinä mielessä eikun copy/pastea kehiin niiltä osin mitä sopivat tähän. Eniten fundeeramista tuossa on se että idea on että se lisäisi uudet automaattisesti ja että se silloin osaisi ottaa huomioon tarvittavat asiat. Todennäköisesti poistan jossain kohti kaikki Netatmot kannasta (helpoin tapa on poistaa kaikki joiden asemanumero on < x) ja koe-ajan tuota automaatti-lisäystä uudestaan myös pohjoisen asemien osalta. Mutta eilinen koe oli ihan hyvä eikä nyt mitään ylipääsemättömän suurta tullut vastaan. :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 02.10.2017, 11:15
Kokeilussa Netatmo-häkkyrässä on nyt seuraavanlainen tarkistus lämpötiloille:

1. Onko lämpötila sallitun max ja min-arvojen sisällä - rajat muuttuvat kuukauden ja sijannin perusteella (suomi on samaa aluetta) - talvella tämän pitäisi nappata yli +20° lukemat.
Tarkistus failaa myös jos:
2. Lämpötila korkeampi kun ympäröivien asemien (1° säteellä) keskiarvo JA tämä ero on yli 6 astetta
3. Lämpötila korkeampi kun ympäröivien asemien (1° säteellä) maksimi JA tämä ero on yli 2 astetta

Yksikin "osuma" riittää failiin.
2. ja 3. tarkistavat vain korkeampia lämpötiloa, tämä jotta se sallisi selvästi kylmemmät asemat (kuten tunturit + muut "pakkaskolot").
Rajoja pitää vielä seurata.
JOS tämä toimii voisi se korvata nykyisen tarkistuksen myös muille sääasemille, tämä kun on paljon simppelimpi kun se vanha.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 02.10.2017, 23:00
Ensimmäinen harventaja-viritys kartalle: https://nordicweather.net/nwn.php?en

- kartta hakee vain näkyvän karttaosan asemat kuten tähänkin asti
- Itse häkkyrä (leaflet collisionlayer) toimii OK
- tulee raskaaksi kun zoomaa ulos ja on paaaaljon asemia.
- painoarvo toimii. PWS => FMI => tiesää. PWS:ssä on vanhoilla asemilla suurin painoarvo. Käytännössä asemat näytetään sen mukaan missä järjestyksessä asemat ovat datassa, eli ensimmäinen joka mahtuu kartalle näytetään.

Pitää koittaa ottaa aikaa mikä siinä on hidasta, mulla on koodit ajanottoon jossain EB-häkkyrässä jemmassa kun sitä koitin aikoinas saada nopeammaksi. Javascriptissä kun on myös eroa sillä että minkälaista looppia käyttää, varsinkin siinä kohtaa kun arrayssä on tuhansia arvoja niin alkaa eroja tulemaan....


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 04.10.2017, 16:28
Olen seuraillut tuota karttaa, ihan ok näyttää minun silmissäni. oikeastaan vain yhtä asiaa kaipaan.. sitä paikkahakua ei ole Nordicweatherin kartassa niinkuin ENW:n.. nopeuttaisi jollekkin haluamalleen siirtymistä.. oletan  :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 04.10.2017, 20:56
Olen seuraillut tuota karttaa, ihan ok näyttää minun silmissäni. oikeastaan vain yhtä asiaa kaipaan.. sitä paikkahakua ei ole Nordicweatherin kartassa niinkuin ENW:n.. nopeuttaisi jollekkin haluamalleen siirtymistä.. oletan  :)

Nyt alkaa kartta olemaan paketissa, piti tehdä pikku muutos menu-valikkoon että sain vaihto lämpötila<>tuuli-pallerot toimimaan. Tutkittuani collisionlayeriä kävi ilmi että se pirsi ennen siivoamista virtuaalisesti kaikki pallerot kartalle jotta se sai pixelikoon niille ja tämä oli se hidastava tekijä. Collisionlayeri käyttää Rbush (https://github.com/mourner/rbush) nimistä palikkaa laskentoihin, joten sen sielunelämää tutkittuani oli aika helppo tehdä oma versio hommasta.
Oma versio siivoaa kordinaattien perusteella jo ennenkuin generoidaan pallerot. Näin ei tehdä niitä turhaan :)
Nyt uupuu enään euweatherin kartan sekä zipin päivitys, jonka jälkeen voidaan taas jatkaa Netatmojen lisäämistä :)

Juu, paikkahaku on vaan euweatherin sivuilla koska nordicweatherin kartta on sama joka on zipissä. Paikkahaku zipin versiossa aiheuttaisi todennäköisesti enemmän harmaita hiuksia kun mitä kannattaisi johtuen mm. javascriptin "vain sama domain"-toiminnoista, zippiä asennetaan niin moneen erilaiseen ympäristöön sun muista.  

MUOKS: EWN-zippi päivitetty :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: Leka - perjantai, 06.10.2017, 19:09
Hyvin toimii, hyvää työtä jälleen Henkalta :)

Joku virhe ilmeisesti on kuitenkin ewn_mapleaf.js skriptissä, koska ennustekartan säämallin tai kartan vaihtamisella ei ole mitään vaikutusta ainakaan Leuven templatessa. Vanhempi ewn_mapleaf.js toimii kuitenkin moitteetta.Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 07.10.2017, 11:27
Joku virhe ilmeisesti on kuitenkin ewn_mapleaf.js skriptissä, koska ennustekartan säämallin tai kartan vaihtamisella ei ole mitään vaikutusta ainakaan Leuven templatessa. Vanhempi ewn_mapleaf.js toimii kuitenkin moitteetta.

ewn_mapleaf.js:ään ei tullut muutoksia. Laitatko sen toimivan version tulemaan vaikka maililla (weatherc@euweather.eu) niin voisin katsoa että mitä niissä on eroa :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 08.10.2017, 19:17
Sitä ollaan taas pois kartalta ja taulukoista, onkohan vika sama kuin viimeksi?  :)
eilen vielä oli, tänään en ole ehtinyt seuraamaan mutta aamupäivällä ei ollut eikä nytkään, päivä meni
puolukanpoimimisessa karpalot saa vielä odottaa yöpakkasia..  :)

Tutkimatta hatusta vedetty veikkaus on jompikumpi sade- tai tuulidatoista uppuu. Tällä hetkellä tuo skripti vaatii sokeasti että on sekä sade- että tuulidatat siinä vastauksessa mikä tulee API:sta. Näin ei näytä ihan aina olevan vaikka asemalla olisikin molemmat. Aikaleimana on käytössä hakuhetki.

Tuo heidän API:n bbox-osio ei kyllä toimi kun sinneppäin. Laitoin eilen alarajaksi 40°N eli suunnilleen Alppien korkeudelle. Vastauksessa alkoi puskemaan Marokkolaisia ja Egypitlisiä asemia. Oli siellä yks Kuwaitilainen ja yks Quatarilainekin  ;D  ::)

EDIT: Evijärveä ei löydy koko vastauksessa. Mutta, jos otan pienen 1x1 asteen ruudun Evijärven ympäriltä se löytyy (ja saa OK:n häkkyrän testissä)....


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 09.10.2017, 12:41
Evijärvi ja jokunen muukin taas kartalla. Näyttää siltä että haun tulos Netatmon API:sta riippuu myös haetun ruudun koosta. Eli pienempi ruutu => enemmän asemia. Jaoin pohjoisen haun (>60°N) itä-länsi-suunnassa kolmeen osaan ja jopas tuli lisää asemia mukaan. Isommalla ruudulla vaikutti siltä että se karsi jotenkin sattumanvaraisesti joitain asemia pois. Esim. Turunmaan saaristossa oli pari asemaa (esim. Houtskari sekä Norrskata) jotka olivat olleet vastauksessa ainakin kerran koska löytyivät EWN:än kannassa mutteivät olleet näkyneet sen jälkeen.

Syy miksi nuo saaristo-asemat pisti silmään oli se että Heren geokooderi antaa Paraisten nimeksi ruotsinkielisen version Pargas joten pisti silmään kun pläräsin läpi tuota myslin taulukkoa.

Nimistä sen verran että tein niin että lähtökohtaisesti asemat tulee suomeksi siltä osin kun on olemaassa erillinen suomenkielinen nimi. Pitää miettiä että kannattaisko Ahvenanmaalaisille tehdä oma "maa" koska niitä on sentään enemmän kun vaan pari. Olisivat myös helpompi löytää listoista niin.

Toinen mietinnässä oleva asia on yhdistetyt kunnat. Esim "Raasepori, Tammisaari" löytyy nyt 2. Eli pitäiskö ne nimetä vanhan kunnan mukaan jolloin mahtuis tarkempi osoite - kuten kylän nimi - mukaan ilman että nimestä tulisi liian pitkä, tyyliin "Tammisaari, kylä".


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 09.10.2017, 15:54
taisi tulla joidenkin mielestä väärä lausuma, weatherc:hän tämän aloitti, mutta pidän tätä jatkumona Ukan aloittaman ketjuun :D

Ranskalaisethan ovat suurpiirteisiä tunnetusti.. olisikohan se syynä siihen hakuongelmaan.. tai sitten niillä on vanhat kartat.. joissa algeria, marokko ja tunisia olivat ranskan alusmaita.. joten 43 leveyspiiri kattaa myös ne!  ::)
ei vainen.. ongelmahan tuo on..


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 09.10.2017, 16:15
NYT alkaa näyttämään hyvältä! löysit lisäksi monta asemaa joita ei netatmossa, eikä wundermapisssa ole, lapista alkaen kevo, angeli, kaamanen, nellim, näkkälä, vuotso, lokka, pokka jne....  :)

Lapissahan ei ole kovin montaa asemaa loppujen lopuksi joten varsinkin siellä ovat kaikki lisäykset tervetulleita. Siellähän ne pakkasennätyksetkin tehdään :) Nuo mainitsemasi lappalaiset ovat suurin osa FMI:n asemia, Netatmoja sieltäpäin ovat Kilpisjärvi ja Hetta (FMI:llä on lisäksi 2 Kilpisjärvellä). Norjalaisilla on lisäksi muutama asema aika lähellä Suomen rajaa, joista pari ihan rajan pinnassa.

Tuosta nimeämisestä senverran että ketjun aloittaja olisi varmaan mielissään jos taulukoissa naruska, retkeilymaja ja salla, naruska olisi alekkain  ;)

Sallalaiset ovat hyvä esimerkki siitä "yhdistetyt kunnat"-ongelmasta vaikka samaa kuntaa onkin, enkä mäkään ole tyytyväinen nykyiseen järjestykseen, Sallalaiset pitäisi saada perkäkanaan listaan. Pitää kokeilla että tuleeko Ukan nimestä liian pitkä jos siihen lisäisi alkuun Sallan. Vois myös kokeilla jotain tyyliin "Salla, Naruska, R-maja". Tai...Pitäiskö Naruskalaisilta jättää koko Salla pois?

Ranskalaisethan ovat suurpiirteisiä tunnetusti.. olisikohan se syynä siihen hakuongelmaan.. tai sitten niillä on vanhat kartat.. joissa algeria, marokko ja tunisia olivat ranskan alusmaita.. joten 43 leveyspiiri kattaa myös ne!  ::)
ei vainen.. ongelmahan tuo on..

Koko eteläinen Eurooppa on suurpiirteinen, siksi ei EWN:ssä voi pitää automaattista aktivointiakaan. Sieltä tulee välillä semmosta soopaa kaavakkeissa että oksat pois. Ja osaavat ne myös lähetellä monta kaavaketta peräjälkeen jollei asema näy kartalla heti seuraavalla sekunnilla  ;D

btw. EWN:ssä on nyt 174 PWS-asemaa Suomesta kun laskee mukaan ne jotka ovat olleet linjoilla viimeisen 30 päivän aikana. Yhteensä Suomalaisia asemia on 740. Koko EWN:ssä on asemia yhteensä 4430 (kasvanee vielä vähäsen kun siirryn etelämmäksi Netatmojen kanssa).


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 09.10.2017, 16:59
Voisiko  lapin osalta jättää nämä sade- ja tuuliehdot pois, jos ajattelee rovaniemestä ylöspäin niin vajaa parikymmentä tulisi lisää..
pitäisi ne lämpötilaehdot  :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 09.10.2017, 17:55
Voisiko  lapin osalta jättää nämä sade- ja tuuliehdot pois, jos ajattelee rovaniemestä ylöspäin niin vajaa parikymmentä tulisi lisää..
pitäisi ne lämpötilaehdot  :)

Teoriassa voisi, mutta puolet niistäkin ovat pienellä alueella Kittilän kulmilla ja koko itäinen Lappi lukuunottamatta Sallaa/Naruskaa on hyvin tyhjää joten siinä mielessä se ei paljoa auttais. Aika hassua että Sodankylä-Inari-Utsjoki-alueella ei ole ainuttakaan Netatmoa.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 09.10.2017, 23:52
Kyllä siellä inarissakin on ainakin wun mukaan, Iinari3 ja Iakujaer3.. sevettijärvelläkin oli taannoin.. en tiedä mihin kadonnut. sitten näätämössä on vielä jokin jota luetaan cumuluksella.. voi ollaa kyseessä kirakkajärvikin?? terveisin mielipideautomaatti..

Juu, mäkin oon nähnyt noita WU:ssa.
EWN:ssä siivottu suomalaisia paikannimiä, esim Naruskasta tiputettiin Salla pois ja "Salla, Naruskasta" tuli "Naruska, Länsipuolentie". Näin ovat molemmat Naruskalaiset peräkanaa listassa.  :)

btw. Netatmon API teki uuden "haku päin mäntyä"-ennätyksen, sieltä puski Kanadalaisia asemia :P


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: Naruskan Ukka - tiistai, 10.10.2017, 08:14
Ei tähän Naruskaan kannata Sallaa liikaa sotkeakaan. Mehän ollaan täällä lähes itsenäinen alue, enempi vielä, mitä Ahvenanmaa... ;)Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 10.10.2017, 13:00
Ei tähän Naruskaan kannata Sallaa liikaa sotkeakaan. Mehän ollaan täällä lähes itsenäinen alue, enempi vielä, mitä Ahvenanmaa... ;)

Milloin Naruska saa oman lipun ja postimerkin? ;D ;D ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 11.10.2017, 12:29
Onko haku vielä tarjonnut kanadasta asemia?
eihän se pitäisi olla mahdollista.. kerran samaa koordinaatistoa käytetään :)

En tiedä koska olen blokannut ulos kaikki ei-halutut maat joten eivät näy säätieto-taulukossa myslissä :)

Oon huomannut että välillä tulee myös heidän omalle kartalle tiedot vajain anturi-tiedoin. Rupesin ihmettelemään minne Kemiönsaari, Rosala katosi (sillä sekä tuuli- että sadeanturit) mutta eipä sillä ollut heidänkään kartalla kuin perusjutut listattuna...


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 11.10.2017, 13:52
Jos ollaan samassa asemassa, niin ei sieltä wu:n mukaan ole tullut tuulihistoriaa koskaan ja sadesellainenkin on omituinen..
https://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IKEMINSA4#history/s20160929/e20170930/myear

Epäillen ettei ole sama koska omassa listassa näkynyt raksutti muutaman päivän ihan iloisesti kaikkine antureineen. Oon huomannut tämän saman mm. Enontekiön asemilla, Kilpisjärvi ja Hetta ovat molemmat ajoittain pois listalta.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 11.10.2017, 14:11
Olisiko mahdollista.. että haku jotenkin sekoittaa lähellä toisiaan olevat asemat.. Hetassa ainakin on 2 netatmoa lähekkäin toisiaan.. Pitää katsoa kun ehtii
. Millaista tietoa niistä löytyy..


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 11.10.2017, 20:30
Muuten tuo "Korgen"-niminen asema joka ajoittain seikkailee nordicweatherin/euweatherin max/min-taulukoissa sivun alareunassa on Norjalainen Netatmo joka sijaitsee 1200 m:ssä. Tällä hetkellä 32 m/s puuskia mittailee 27 m/s keskituulella.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 11.10.2017, 23:49
tuulinen paikka..  eilisaamuna siellä oli 1,4 m/s (5 km/h) oikea nimi lienee tämä:  Hemnes I18TVERR2 wussa, saemittari ei näytä olleen toiminnassa, ehkä vain kokeiltu,, kun ei dataa :)

On sielllä sähköt.. netatmo on täällä...
http://www.rabothytta.no/?page_id=10

 8)

Oikea nimi vois oikeastaan olla Hemnes, Rabothytta. Aika extreme paikka kyllä mitä tavasin heitin sivuja  8)
Ei muuta kun vuokraamaan mökki tuolta, tosin sinne on lähimmältä parkkipaikaltakin 2 tunnin vaeullus ja 500+ m nousu :P

Toisaalta...Tuollainen paikka on kuitenkin mielenkiintoinen juuri noiden tavallaan vähän extreme-tapaisten kelien takia (tuulet/pakkaset vuoristossa) - eikä siellä varmaan sadekipolla käytännössä mitään tee jos tuulta puuskissa 32 m/s ja 2 astetta pakkasta kuten nyt. Se herättää väksinkin ajatuksen että jollain keinoa sallia ainakin valikoitu otos asemia jossa ei sadekippoa ole mutta tuulihärveli löytyy, varsinkin jos asema sijaitsee jossain mielenkiintoisessa paikassa.

EDIT: Ei se API vissiin anna vieläkään kaikkia asemia ulos. Oon vähän ihmetellyt missäs kaikki Turkulaiset luuraavat ja kun pläräsin heitin omaa kartaa niin löytyshän sieltä ainakin 2 asemaa Turusta joilla sekä tuuli että sade. Mutteivät vaan näy EWN:n taulukossa....Oliskos siinä API-kyseylyssä joku "zoomi-taso-rajoitus"-tapainen...Tämän hetken EWN:än kyselyt tehdään 10x10 asteen ruudukoissa.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 13.10.2017, 21:49
Tein pikku kokeen....

Ensin vaihdoin API:n haun ehdoksi wind rain:in sijaan. Haku-skripti tarkistaa onko sade-dataa, paitsi, jos latituudi on > 64°N.  => asemia joissa molemmat tuli "pikku" nippu* lisää.

Sitten muutin pohjoisen haku-ruudukon (> 60°N) 5°N 10°E kokoon.  => asemia joissa molemmat tuli vielä nippu* lisää.

* Pikku nippu == 1700  ;D ;D ;D

Suomesta on koeajon jälkeen 260+ asemaa. Ei se vielä mitään, sääasemiin hullaatuneita Norjalaisia tarttui haaviin 930....Kokonaismäärä PWS-asemia on 4350... ;D ;D ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: Leka - lauantai, 14.10.2017, 13:41
ewn_mapleaf.js:ään ei tullut muutoksia. Laitatko sen toimivan version tulemaan vaikka maililla (weatherc@euweather.eu) niin voisin katsoa että mitä niissä on eroa :)

Hivenen kesti ;D, mutta laitoin mailia tulemaan.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 14.10.2017, 14:26
Yhteen asiaan kiinnitin huomiota, loppuuko itäänpäin haku 30° , kun vuoreijaa eli vardöa ei näy.. siellä on molemmat tuuli ja sade..
kirjoitit joskus että venäjän puoleltakin tulee myöhemmin  asemia, 32-34° toisi itärajan pinnasta muutamia. Tuo ruija kiinnostaa kun isomummun veli hukkui siellä, oli kalastajana vesisaaressa, siinä jäämereltä yllättäen tullut myrsky hukutti paljon muitakin suomalaisia..

Ei lopu vaan laatikon itäraja on ainakin tällä hetkellä 34°E ja asemia tulee itäsuunnassa abouttirallaa Moskovaan asti. Tuo 34°E kattaa suunnilleen koko Kuolan niemimaan. Noista Venäläisistä tuolla pohjoisessa niin näytti ainakin pikasen vilkaisun perustteella olevan suurin osa ilman tuulta.

Hivenen kesti ;D, mutta laitoin mailia tulemaan.

Hmm...Ei näy mailia ainakaan vielä


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 14.10.2017, 14:44
Nimistä..Mitä pitäis tehdä "vanhoille asemille" joilla paikkakunnilla on nyt useampi asema?
Tällä hetkellä löytyy esim: "Nauvo" ja "Nauvo, Käldö". Pitäiskö myös vanhemmat uudelleennimetä esim kylän/lähiön perusteella jos mahdollista?

Tuo geokooderi joka hakee Netatmoille nimeä tykkää antaa tuloksena tienimiä aika herkästi.
Se käyttää 3 riviä tuloksesta; City, district ja street. District ja city ovat etusijalla ja street:ä se käyttää vain jos district ja city ovat samat.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 16.10.2017, 22:40
Alan kohta epäilemään tuon Rabothyttan Netatmon tuulimittarin toimivuutta kun joka päivä on maksimi sama 35.3 m/s...


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 17.10.2017, 15:56
netatmo väittää että vardön asema on Fridtjof Nansens Gate:lla, (myös wu) .. taasen enw:n kartta että Kongens gatella, toisaalta voisi olla myös dronningens gatella  kun väliin jää .. :)

Huomannut kanssa että välillä antaa tuo geokooderi pikkasen eri kadut. Syy lienee koordinaattien pyöristystä jossain matkan varrella tai jotain. Yksi syy miksi tavoite olisikin että paikkanimenä olisi kylä/kaupunginosa eikä katu ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 17.10.2017, 19:27
Lainaus
weatherc , olemme käyneet monta keskustelua netatmosta enkä väitä että se löisi davisia, mutta on siinä monia hyviä puoliakin.. lämpötilamittaus on yksi sellainen, jos on oikein sijoitettu.. eikä muutkaan arvot kovinkaan tuulesta temmattuja ole.

Sanoisin että tämä pätee aika pitkälle kaikissa asemissa, kunhan ne asentaa oikein ja tekee tarvittavat justeeraukset kuten rakentaa kunnon säteilysuojan jos aurinko pääsee siihen paistamaan.
Valitettavasti se on vaan niin että osa niistä jotka liittävät asemansa verkostoihin (WU, EWN, jne) vähät välittävät onko data oikein vai ei. Ja väittäisin että mitä kalliimpi härpäke sitä enemmän sen sijantiinkin panostetaan noin yleisesti ottaen. Koska netamoja on aivan tolkuttomasti niin on niitä väärin sijoitettujakin enemmän, ja että liittää ittensä WU:hun autmaattisesti oli se asennettu miten tahansa (toisin sanoen setuppi on tehty tac´vallaan liian helpoksi), siitä ehkä tulee se "surkeus siinä".

Lainaus
Yhtä asiaa taas kysyisin.. aina kun avaa EWN:n kartan.. on se etelä-keskeinen.. niinpä kysymys kuuluu, voisiko siihen rakentaa sijainnin perusteella olevan keskityksen, tai sitten missä viimeksi on ollut?

Sivuston ylläpitäjä jossa tuo kartta on pystyy määrittämään oletus-keskipisteen. Eli mene hollantilaiselle sivulle jossa EWN-kartta niin näyttää kartta todennäköisesti Hollantia. Tämän lisäksi siinä on kyllä paikannus-keskipiste. Yks versio on laitteella jossa GPS, jolloin sen pitäisi mennä laitteen sijannin mukaan. Noin se on ainakin joskus ollut ajatus että sen pitäisi toimia. Tosin voi hyvin olla ettei se paikannus toimi, en ole vähään aikaan testannut.
Toinen mahdollinen olisi (kuten normi läppärit) että otetaan ip-numeron tiedoista maa ja keksitetään se sen mukaan. Tosin esim Suomessa olisi keksipiste oman kokemuksen mukaan aika usein edelleen Helsingissä tai sitten oulun korvilla koska meitin rakkaat operaattorit ovat surkeita tuon ip-geodatan kanssa.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 17.10.2017, 20:27
Kiitoksiavastauksesta.. pitää paneutua hieman tuohon karttahommaan..
laitoin sinne rabothyttaan viestin sitten englanniksi.. onko tämä ok?

Juu :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 18.10.2017, 23:11
Bugi löydetty toplistasta Netatmojen puuskatuulien kohdalla (Rabothyttan failaavat tuulilukemat auttoi huomaamaan sen). Katsotaan jospa nollaantuis ens yönä...


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: Leka - torstai, 19.10.2017, 19:41
Hmm...Ei näy mailia ainakaan vielä

No jopas, olikohan .js tiedostopääte liian arveluttava ;D Koitetaanpa naamioida sitä hieman...


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 19.10.2017, 21:37
On sillä MET:lläkin ongelmia..  

Ei ole MET:in vika vaan häkkyrän joka nuo tiedot hakee. Nimittäin vaikka norsket olivat edelläkävijöitä lähes kaikessa avoimeen säädataan liittyen niin simppeliä keinoa hakea sääasemien dataa he eivät osaa rakentaa. Ne pitää hakea jostain klimaattiportaalista josta ne tulevat yksitellen ja yksi arvo keraallaan...
Tuo -100 johtuu siitä ettei kaikilla MET:in asemilla ole lämpötilaa ja kannan oletus-arvo on -100.

No jopas, olikohan .js tiedostopääte liian arveluttava ;D Koitetaanpa naamioida sitä hieman...

Juu, nyt tuli. Jeps, ainakin GMail ei taida lähettää js-päätteisiä filuja.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 29.10.2017, 10:57
Mulla näyttää mittarit Netatmojen osalta ihan oikeata aikaa mutta käppyrä kulkee jostain syystä tunnin jälessä.

Tuon viiveen oon mäkin huomannut. Sen huomaa hyvin silloin kun lämpötila muuttuu esim Salon asemien kohdalla jossa on useampi asema 20 km säteellä. Sille ei mitään oikeen voi muuta kun laittaa palautetta Netatmon suuntaan koska EWN:hän lukee sokeasti mitä API:sta tulee ja lyö siihen tämän hetken aikaleiman päälle.

Yleisesti ottaen ovat nuo aikavyöhykkeet perkeleestä. ;D
EWN:än sisäinen kello käyttää CET/CEST:tä eli keski-euroopan aikaa.
Lisämausteena se että jos haluaa ajat toimivan javascriptissä (kuten käyrissä) pitää ajat syöttää sille UTC:ssä....


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: ahpe - tiistai, 31.10.2017, 07:18
Netatmo asemien tullessa EWN:ään, on tuo yksityisten asemien https://euweather.eu/pwstable.php?fi (https://euweather.eu/pwstable.php?fi)
lista muodostunut pitkäksi.

Voisiko tuota muuttaa siten, että voisi valita haluaako katsoa , etelä-, keski-, tai pohjoissuomen asemien tietoja, kukin omalla välilehdellä?


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 31.10.2017, 11:23
Netatmo asemien tullessa EWN:ään, on tuo yksityisten asemien https://euweather.eu/pwstable.php?fi (https://euweather.eu/pwstable.php?fi)
lista muodostunut pitkäksi.

Voisiko tuota muuttaa siten, että voisi valita haluaako katsoa , etelä-, keski-, tai pohjoissuomen asemien tietoja, kukin omalla välilehdellä?

Oon huomannut saman asian. Tuollainen etelä/keski/pohjoinen-jako onnistunee kyllä.  

Sinne näyttää tulleen myös nippu asemia joilla ei ole nimeä/maata eli geokooderi ei ole saanut mitään vastausta koordinaateille. Ne joilla ei ole maata näkyy "omana maana" listassa. Pitää miettiä mitä tehdä niille niin ettei tuollaista maatonta listaa tulisi. 


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 01.11.2017, 00:42
Lainaus
itsekkin olen asiaa ajatellut samaa asiaa, ajatellut jotta olisiko mahdollista sellainen vaikkapa 100 km säteellä omasta paikasta-jako... mutta tuokin systeemi on hyvä parannus listaan

Paikannus on pikkasen hankala tällaisessa sivussa joka pitäisi toimia myös normi tietokoneella. 100% luotettavaa tapaa tunnistaa mobiili-laitetta kun ei ole ja sen liäksi pitäisi saada selville onko siinä GPS vai ei. Ilman GPS:hän antaa paikannus tulokseksi esim Helsingin riippumatta missä on fyysisesti, syy lienee se että IP-numeroiden tiedoissa olevat koordinaatit on laitettu Helsingin mukaan.

Lainaus
Tuosta taas tulikin mieleen että sopisi yksi netatmo nauvon ja houtskarin väliin, rymättylän eteläpuolelle kattiluotoon.. yritän mainostaa Gäsgivarsin Leolle.. jospa matkailuyrittäjänä innostuisi, siellä palvelu pelasi.

Turunmaan saaristoon sopisi useampikin sääasema. Korppoo, Jurmo, Utö jne. Nauvossahan on Rostin Davis joka oli ensimmäisiä yksityisiä sääasemia-sivuja jota tiedän :)
10 vuotta tuli asuttua Korppoossa nuoruudessa ja mm. opeteltua auton talviajoa jäisellä Saaristotiellä :)

Lainaus
Oikeastaan, minulla olisi kysymys weatherc:lle.. vai saako sanoa henkalle?

Saa :)

Lainaus
Jos kysyn sitä viiveasiaa netatmolta, niin miten muotoilen kysymyksen, onhan kyse api.public.api:sta mistä tiedot haetaan, mutta asiaa miettiessäni.. luin jostain että olemme kesäaikaan cet/cest-ajasta +3 ja normaali- eli talviajassa +2, eli se selittäisi miksi lauantain-sunnuntain välisenä yönä viiveestä katosi tunti..

Jotain tyyliin että miksi API:n publicdata on jäljessä/päivittyy viiveellä vaikka API:ssa olevat aikaleimat väittävät datan olevan ajantasalla.

CET on talvella UTC +1 ja me ollaan UTC +2. Kesällä on erot +2 ja +3.
Aikaleimat EWN:än kannassa ovat UTC:ssä koska se on helpoiten niin. Esim PHP:ssä laittaa haluttu aikavyöhyke + antaa UTC:ssä olevan leiman niin on tulos aika halutussa muodossa. Se miksi Netatmojen käppyrät ovat tunnin jälessä on vielä vähän arvoitus, itse data lienee oikein mutta aikaleima on tunnin jäljessä.
 


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 02.11.2017, 22:54
Laitoin eilen kysymyksen asiasta netatmolle, eivät ole vielä vastanneet..

mutta minulla olisi ehdotus, koska talviaikaan siirryttäessä katosi mystisesti tunti viiveestä..
ilmeisesti cet-ajan ja utc-ajan veivaus teki sen. mitä jos kokeilisi haussa muuttaa se utc-aika +1 ja katsoa mitä tapahtuu.. tai sitten +3,
olisiko ideaa?

lisäys: tarkoitan että käppyrähakuun.. oletan että eri haku on mittareihin ja käppyröihin kun eri arvoja näyttää?

Tuo viive heidän API-datassa voi olla niin tarkoituksella kuin etteivät vaan ole tulleet ajatelleeks sitä kun käyttävät välimuisteja hakuihin. Mutta odotellaan heitin vastausta.

Käppyrä-viive johtuu väärästä aikaleimasta. Vertailin omaa Davista ja yhtä Netatmoa ja ero käppyrä-tietokannassa on se tunti.
Käppyrädata siis kerääntyy omaan tietokantaan kun taas mittareiden datat tulee viimeisestä datasta tai clientraw/realtime-filuista jos WD/Cumulus (tai muu softa joka osaa generoida ne kuten WeeWX + softaks laitettu WD/Cumulus).


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 03.11.2017, 23:02
Mä sitä käppyrädatan aikaleimaa ruuvailin :)

Näyttää siltä että käppyrät veivaa aina ajan katsojan/selaimen aikavyöhykeen mukaan eli suomesta katsottuna suomen aikaan riippumatta siitä missä asema sijaitsee. Tuo ei ole mitään uutta kun Highchartista on kyse...

EDIT: Fixattu :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: Naruskan Ukka - lauantai, 04.11.2017, 21:41
En ole Netatmon markkinamies, mutta ostin tänään Rovaniemen Ohlssonilta tarjouksesta joulupukinkonttiin Netatmon keskusyksikköpaketin lähtöhintaan 159 €uroa. Tarjoukseen sisältyi kaupantekijäisenä sademittari. Tästä tarjouksesta hinta vielä kassalla putosi 15 prosenttia Ohlssonin syntymäpäivien kunniaksi.

Eipä tuota taida tuolla hinnalla enää tekemään alkaa... ;)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 05.11.2017, 12:00
Onko se weatherc ehtinyt männynneulasten etsimisen lisäksi lisää ruuvailemaan xxxxxxxx.js:ä  ;D
 kun juuri pohjoisemmasta palattua (raahessa vain käväistiin) vilkaisin käppyröitä ja yllätyin, ruotsi ja norja tunnin jäljessä, islanti 2 tuntia ja muurmansk tunnin edellä.. eli niinkuin asemien paikalliset ajat on..

Tuo muutos oli itse asiassa hyvinkin helppo. Yks asetus Highchartissa + pikku muokkaus datanhakuun niin että aikaleima muutetaan aikavyöhykkeen perusteella (kaikkien asemien aikavyöhykkeet on tietokannassa valmiina). Eli lisätään ero UTC:hen siihen aikaleimaan esim. 7200 sekuntia Suomen osalta. Tuon UTC-eron saa suoraan PHP:n date-funktiolla joten ei tarvinnut edes mitään "if finland then 7200"-purkkaa vääntää.  ;D

Tällä hetkellä ei ilmesty uusia Netatmoja EWN:ään. Tämä johtuu siitä että HERE alkoi nillittämään heitin geokooderin käytöstä....


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 05.11.2017, 20:02
Rahaako Here tahtois..

Onko se suurikin ongelma, vai voisiko jotain muuta geokooderia (free) käyttää rinnalla joillakin alueilla?
githubissa oli jotain mainintoja Carmen, Ruby, sekä parista muusta geocooderista, lisäksi siellä oli jotain netatmon käyttämästä mapbox-karrtan geocooderista

Jeps, rahaahan ne haluais...
On olemassa myös esim OSM:än ilmainen Nominatim geokooderi (http://nominatim.openstreetmap.org/reverse.php?format=html), tosin heidän rajoitus API:n käytössä on max 1 kysely/sekunti. Ongelmahan Netatmo-häkkyrän kanssa on se että kun se ajetaan tulee noita kyselyjä huomattavasti nopeammin kuin tuo 1/sec.
Nominatimistä on myös olemassa "paikallinen asennus", joka tosin vaatii kotalaisesti tilaa/tehoa varsinkin asennusvaiheessa, OSM:än kanta kun ei ole mikään kovin pieni edes vaikka ottais vain Euroopan eikä koko maailman, Euroopan filun koko kun on vaivalloiset 32 GB... ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 06.11.2017, 00:34
OSM-data itsessään ei ole sinällään ongelma - muuta kun että kun sitä importeeraa PostgreSQL:ään on se purkki varattu siihen vähintään viikon. OSM:än parsiminen heidän omillakin kaluilla kun kestää toven jos toisen - eikä se oo mitenkään kirkossa kuulutettu että se onnistuu ekalla tai tokallakaan kerralla.
Tuolla saksalaishepulla jonka kanssa teen noita karttoja on purkkeja, mm 32 ytiminen jolla 96 rammia ellen ihan väärin muista ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 06.11.2017, 19:51
No sittenhän ei ole ilmeisesti tarvetta miettiä sitä mihin sen OSM:n saisi asennettua.. :)
kuka hoitaa kulut??

Sakslaisheppu maksaa kulut. Muuten juu mutta tuo purkki on dev-purkki sekä sijaitsee Jenkeissä (siellä kun purkit ovat huomattavasti halvempia). Haittaava tekiä on myös US<>EU yhteyden hitaus, se kun parhammillaankin on surkean ADSL:än tasoa, yleisesti reilustikkin alle 1 Mbit/s, tämä siis kahden palvelinkeskuksen välillä.

kirjoitusvirhe ja nettislangia..  ilmeisesti riittää kun ilmoittaa että ongelma ratkaistu  ;D

Kyllähän tuo ralli-englanti tarkoittaa että haluaisivat esimerkkiä ongelmasta mutta.. :)

Netatmojen kohdalla laitan kokeiluun sellaisen että
- Netatmolta haetut API-vastaukset tallennetaan levylle
- Nykyinen häkkyrä päivittää vain sää-datat tietokannasta jo löytyville asemille
- Erillinen häkkyrä käy API-vastaukset läpi ja etsii puuttuvat asemat sekä hitaaalla tahdilla (1 kysely per 3 sekuntia) hakee geo-infot OSM:än Nominatimistä.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 06.11.2017, 23:15
Oli ilmestynyt asema Saint Peter Portiin Guernsey:n saarelle.
Saarihan on liki itsenäinen mutta joillain siteillä UK:n kuuluva joten se on ainakin toistaiseksi UK:n alla....

Pohjois/etelä-jakoon tuli sellainen ajatus että jottei tarvi käydä kaikkia maita läpi manuaalisesti ja jotta sitä ei tarvis silleen valvoa niin...
- toimis sen perusteella kuinka monta asemaa maasta löytyy. Pitää miettiä rajoja mutta esim.
  * < 50 asemaa - 1 osa
  * 50-100 asemaa - 2 osaan
  * 100+ asemaa 3 osaan
- jako tehtäis niin että jaetaan maa kahteen/kolmeen osaan pohjoisimman ja eteläisimmän asemien koordinaatien perusteella - esim. jos eteläisin asema on 60°N ja pohjoisin 69°N ja jako 3 osaan niin ovat jakopisteet 63°N ja 66°N.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 08.11.2017, 21:48
Lainaus
Mahtaakohan tuo dev-palvelin olla niitä mangeettinauhasysteemejä.. vai nykyaikaisempia unix-palvelimia?
aikoinaan jonkin verran IBM:n ja ICL:n (taitaa olla fujitsu tai siemens nykyään) konesaleissa tuli käytyä..

Ihan unix-purkkihan se on :)

Lainaus
Kovin on hidasta tiedonsiirto, onkohan kyseessä merikaapeli.. luulisi satelliittiyhteydelläkin olevan nopeampaa kuin EDGE2-luokkaa..

Veikkaisin juu. Se on totta että avuttoman hidasta se osaa olla. Ehdotin kerran NOAA:lle (joka siis jakaa esmex GFS-filuja) että laittaisivat purkin pystyyn Eurooppaan ettei tarvis odotella seuraavaan päivään että filut latautuisi mutteivät lämmenneet idealle...

Lainaus
tuosta karttajaosta sen verran että olisi suomen osalta ehkä loogisempaa niin maantieteellisesti kuin asemamäärän suhteen jako vaikkapa 62° N
ja 65° 30´N.. pysyisi Pohjanmaa kasassa

Katsotaan nyt. Pää-idea on kuitenkin että se osaisi jakaa maat automaagisesti mutta voipi olla että Pohjoismaille sais manuaalisesti laitetut rajat.

Lainaus
Ei voi varmaankaan vertailemalla sademääriä ympäröiviin asemiin, koska toisilla on lämmitys, toisilla ei.. näin talviaikaan..
ehkä, jos on mahdollista, voisi ajatella että jos aseman sademäärä on vakio useamman päivän, mutta isompi kuin nolla tai yksi mm?

Sateita ei pysty vertailemaan, liian suuret paikalliset erot, siis vaikka mittarit olisi toiminnassakin. Hyvä esimerkki viime kesältä, oman Kemiönsaaren lähi FMI:t (Kemiö ja Hanko, molemmat abouttirallaa 15-20 km säteellä omasta asemasta) nakutti tyyliin 15 mm kun oma Davis nakutti samaan aikaan tauluun 40 mm. Syy: kohdalle osunut ja hidasliikkeinen ukkosrintama.
Tuo sadelista ei ole koskaan toiminut kunnolla koska aina on joku asema joka heittää kehiin dippadaapaa-lukemat. Ongelma on myös siinä että sallittu sademäärä pitää olla aika korkea (> 100 mm / vrk, useampi tuhat mm / vuosi) koska on alueita jossa todella sataa...Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 12.11.2017, 00:17
Palaan vielä tuohon sadejuttuun, miusta tässä ei pidä ajatella saademääriä vuorokausi tai vuositasollla, vaan sitä että onko sellainen hakuehto mahdollinen että poimittaisiin aseman historiasta tieto. Tarkoitan tällä sitä että netatmohan nollaa sadekertymän CET-ajassa noin 00.00 ja EET-ajassa näkyy olevan 01.00, jos siis olisi vertailu että onko vaikkapa tämän päivän kertymä esim. 02.00 sama kuin eilen 23.00 ollut kertymä ja sateettomat päivät pois sillä että jos jää alle vaikka 1-2 mm niin ei poista asemaa.  Jollain tuollaisella keinolla saisi pois virhetilassa olevat sademittarit.. luulisin.

Sadedata menee käppyrä-kantaan joten se löytyis kyllä aikaleimalla, eikä se välttämättä olisi kovin vaikeaa hakea se sieltä.
Mutta, ensin pitäisi selvittää että miten se Netatmon APIssa oleva sademäärä nollaantuu koska se on nimetty "24h sateeksi". Nimi viittaisi siihen ettei se nollaannu puoleltaöin vaan näyttää aina edellisen 24h sateen.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 12.11.2017, 12:48
Näyttää nollaantuvan niinkin hassuun aikaan kun 0:30 miedän aikaa eli 23:30 CET. Tuo vois myös viitata siihen että API:n datassa on jostain syystä puolen tunnin viive.
Käppyrä-kantaan menee 3 dataa tunnissa :05, :25 ja :45.
Liitteenä Björkbodan käyrä Kemiönsaarelta.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 12.11.2017, 21:47
DNP Granit on muistaakseni WU-asema, en oo varmaan koskaan tutkinnut sen tarkemmin miten WU:n data nollaantuu. Mutta pari muuta Pietarilaista jota katselin näytti EWN:än käppyrässä nollaantuneen puolelta öin (niitä ei tainut olla kuin tuo DNP Granit ennen Netatmoja). Pietarilaisethan ovat tunnin meitä edellä ainakin nyt talvella.

Netatmo vois tosiaan poistaa tuon välimuistin apistaan, tai edes lyhentää sitä max 5 minuuttiin. Ymmärrän kyllä miksi sitä käytetään mutta datan käytettävyys/luotettavuus kärsii noin pitkällä välimuistilla. Eikä puolen tunnin välimuisti oikeen sovi tarkoitukseen jos datana on "tämän hetken säätiedot"....


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 16.11.2017, 22:05
weatherc, Onko tietoa, onko tällä kittilän säämiehellä asemaa finwx tai ewn tiedoissa?

Ei taida olla ainuttakaan Kittiläläistä listoilla


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 22.11.2017, 19:33
Ei taida olla ainuttakaan Kittiläläistä listoilla

Korjataan, on niin ainakin 2 EWN:ssä, Yli-Kittilä ja Sirkka


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 28.11.2017, 23:41
Lainaus
TFA Nexus siellä ala-kittilässä on, wearherc osaa varmaan auttaa jos haluaa liittyä tänne katseltuaan foorumia ja EWN n sivuja

Kunhan se puskee jotain datafilua nettiin päin niin EWN:än liittymiskaavakkeella pääsee kehiin :)

Lainaus
kyllä se weatherc:n blokkaus poikkeavista lämpötiloista näkyy toimivan.. viiveettä

Se ei armoa tunne  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 28.12.2017, 21:41
Nimeä voi aina muuttaa :)
Tiesin sen että tuo paikkanimien automaattihaku geolokaattorilla voi tuottaa aika hassuja nimiä mutta se on kuitenkin hyvä pohja.
Näyttää sinne tulleen mm. lisää Ahvenanmaalaisiakin joilla uuppuu "Åland"-merkintä. Varmaan on muitakin "yhdistettyjen kuntien" asemia jotka listoilla "väärällä" nimellä...Noille Ahvenanmaalisille vois kyllä laittaa oma maa pystyyn koska täyttäisivät kyllä kriteerit siihen (oma oikea lippu + itsehaalinto) kuten esim Fäärsaarilla, joilla on oma lokero EWN:ssä. Näin sais myös mahtumaan tarkemman paikannimen niille.

Kun tulee uusi asema *pitäisi* EWN:än järjestelmä lisätä tiedot käyrädatalle ja toplistalle ensimmäisen päivityksen yhteydessä. Tämä toimii suurilta osin OK, muttei aina. Mutta sitä varten on kyhätty pikku manuaali-skripti joka tarkistaa asian ja korjaa tarvittaessa :)

Niin, se etelä/pohjoinen-jako talukossa on edelleen "työn alla" mietintämyssyssä eli odottaa sitä oikeaa inspiraatiota että "nyt" :P


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 28.12.2017, 23:31
samoin on ispiraatio välillä kateissa, se on ilmojen syytä.. että se tuuletusprojekti on kesken ja odottaa kelejä  ;D

Täällä se odottaa että kaupat kaivaisi esiin kukkaruukut tai siis lautaset niihin ;D

Näkyi nimenvaihdos ja käppyrät, muttei viisarit värähdä mittareissa, paitsi hyytävyydessä nollille.. mikähän lie syynä...
ehkäpä ajan kanssa starttaavat liikkeelle..  ::)

Se oli toinen vika.  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 30.12.2017, 23:53
Arvaus:

Netatmon API ei aina palauta samoja asemia vaikka haku-kriteerit olisivat samoja. Näinollen on omasi jäänyt pois välillä.
Ideana tuo Netatmon API on ihan OK mutta heidän toteutus ontuu pikkasen ainakin näissä bulkki-hauissa missä tavoite on saada *kaikki* asemat. Jos se karsii asemia tuloksesta pitäisi ne karsitut aina olla samoja eikä randomilla valittuja kuten nyt vaikuttaa olevan. Hakukriteeri "max-stations" jossa voisi antaa lukeman tai "all" joka todella palauttaisi kaikki asemat auttaisi kummasti asiaa.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 31.12.2017, 15:33
Itse jos lähtisin rakentamaan APIa jossa nimenomaan halutaan että kolmas osapuoli pystyisi rakentaa omia soveluksia datan päälle tekisin niin että oletuksena olisi joku sopivan pieni määrä kuten vaikkapa 10 (kevyt, pieni vastauskoko) mutta lisäasetuksella saisi joko halutun määrän tai sitten kaikki. Tietenkin niin että lisävalinta vaatisi avaimen/koodin jotta niitä pystyisi hallitsemaan/rajoittamaan mahdollista väärinkäyttöä.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 04.01.2018, 13:12
12 tunnin vertailu, toinen 5 min. välein, toinen kerran tunnissa
0,1 - 0,2 asteen sisällä kulkevat  :)

Tuo vertailu pitäisi tehdä eri merkkien välillä, esim Netatmo, Davis ja FMI/Liikenneviraston käyttämän Vaisalan välillä. Näin pilvisenä talvena ei isoja eroja saisikaan esiintyä koska auringon säteily heikkoa/olematonta. Enemmän se kiinnostaa mitä näyttävät kesällä kun se arska porottaa  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: Jussa - torstai, 04.01.2018, 20:15
Sekin olisi mielenkiintoista tietää mitä erot esim. -30 - -40 asteen keleillä? Toki silloin paikalliset erot saattaa olla huomattavia aseman sijainnista riippuen.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 04.01.2018, 21:53
Sehän se juju onkin että vertailussa olevat härpättimet pitää olla vierekkäin ja samalla korkeudella jos haluaa vertailukelpoista dataa. Kilometrien päässä olevat eivät missään nimessä käy. Ei välttämättä edes naapuripihalla oleva.
Omalla kohdalla riittäisi kun veisin mittarin talon toiselle puollele niin tulisi eroja koska korkeuseroa on kolmisen metriä. Tämä näkyy erityisesti pakkasella.

Sekin olisi mielenkiintoista tietää mitä erot esim. -30 - -40 asteen keleillä? Toki silloin paikalliset erot saattaa olla huomattavia aseman sijainnista riippuen.

Totta. SHTxx anturithan ovat speksattuja -40:iin asti. Toimivat myös sen alle mutta niiden paikkansapitävyydestä ei ole mitään takeita sen alapuolella. ww-foorumilla tais aikonas olla joku Alaskalainen jolla Davis nakutteli lukemia vielä jossain -60:n lukemissakin.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: systeemi - perjantai, 05.01.2018, 20:52
Pientä luettavaa Einarille kun on edelleen niin vauhdissa ;)

http://www.vtt.fi/inf/pdf/MIKES/2005-J4.pdf (http://www.vtt.fi/inf/pdf/MIKES/2005-J4.pdf)

Lämpötilamittaus on vain osa sääaseman toimintaa.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - sunnuntai, 07.01.2018, 10:21
Siivosin pois nuo aikaisemmat viestit, kun näköjään jotkut vetävät herneen nenään..
Toisaalta eihän niitä ole pakko lukea jollei miellytä :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: teutari - sunnuntai, 07.01.2018, 14:15
Siivosin pois nuo aikaisemmat viestit, kun näköjään jotkut vetävät herneen nenään..
Toisaalta eihän niitä ole pakko lukea jollei miellytä :)

Jotkut vetää ja jotkut ei... sit on semmoisia jotka ei ymmärrä mikä on asian ydin. :D

Jos Sääasemalaitteet katekoriassa ois Netatmoille oma lokero mistä olisi helposti löydettävissä "kallisarvoista" tietoa esmeks sadekipon lämmittimestä sekä muista laitteen parannus toiminnoista jne. niikuin siellä on nyt noilla muillakin sääasemalaitteilla.

Nyt noi kaikki jutut on aika sikin sokin siellä täällä ja on aikamoista kahlaamista eri aiheissa että löytää sen tarvitsemansa tiedon ja hyvin harva käyttää tuota foorumin haku toimintoa mistä vois olla apua.

No... se on nyt ylläpitäjien asia haluaako ne tuon lokeron tehdä ja "luutia" noi jo valmiit jutut eri aihe alueilta sinne... töitä siinä on pikkusen kyllä tiedossa.

Et semmoinen tarina. ;)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - sunnuntai, 07.01.2018, 17:07
Mahdankohan kuulua niihin, mitkä eivät ymmärrä sitä asian ydintä..  mikäli se liittyy tänne foorumiin niin käsittääkseni sääntöjen puitteissa sitä on menty.. toki on sekavaa.. kun ei ole omaa osiota alaosioineen.. mihin voisi hieman jaotella mitä juttu koskee..

Voisiko Teutari kertoa mikä on se asian ydin??

sen kyllä myönnän että on tullut kirjoitettua ehkä hieman liikaa, mutta jokainen kai aloittaessaan sellaista tekee, kuulemma.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: Naruskan Ukka - sunnuntai, 07.01.2018, 17:34
Siivosin pois nuo aikaisemmat viestit, kun näköjään jotkut vetävät herneen nenään..
Toisaalta eihän niitä ole pakko lukea jollei miellytä :)

Jotkut vetää ja jotkut ei... sit on semmoisia jotka ei ymmärrä mikä on asian ydin. :D

Jos Sääasemalaitteet katekoriassa ois Netatmoille oma lokero mistä olisi helposti löydettävissä "kallisarvoista" tietoa esmeks sadekipon lämmittimestä sekä muista laitteen parannus toiminnoista jne. niikuin siellä on nyt noilla muillakin sääasemalaitteilla.

Nyt noi kaikki jutut on aika sikin sokin siellä täällä ja on aikamoista kahlaamista eri aiheissa että löytää sen tarvitsemansa tiedon ja hyvin harva käyttää tuota foorumin haku toimintoa mistä vois olla apua.

No... se on nyt ylläpitäjien asia haluaako ne tuon lokeron tehdä ja "luutia" noi jo valmiit jutut eri aihe alueilta sinne... töitä siinä on pikkusen kyllä tiedossa.

Et semmoinen tarina. ;)

Netatmolle kannattaakin laittaa oma lokeronsa tuonne sääasemamerkkien sekaan. PeetBrosillakin on, vaikka niitä ei taida ainakaan Suomessa ihan kauhian montaa laitteistoa olla. Tämä Netatmon lisääminen on Päällikölle varmaankin pikkujuttu ja itsestään selvyys, koska Netatmoja alkaa Suomenkin kartalla olemaan vilisemällä, kuten maailmalla muuallakin.

Minusta einarin ei olisi kannattanut poistaa yhtään kirjoittamistaan kirjoituksista. Johan täällä joskus herja lentää, kuten älykkäissä keskusteluissa kuuluukin. Myös kritiikkiä pitää kuulua ja sitä pitää kestelläkin, koska pikku näkemyserot ovat keskustelujen suola. Kaikissa laitteistoissa on puolensa, hyvät ja huonot. Terve keskustelu helpottaa laitteistojen hankintoja. Foorumista itsekin sain paljon perustietoutta vajaat kymmenen vuotta sitten, kun sääasemiin Tito minut houkutteli. Ei viekkauvella, eikä vääryyvellä, vaan ihan asiallisesti, eikä ole harrastus kaduttanut.

Minäkin suhtaudun Netatmoon joiltain osin positiivisella mielellä, kun sen asentamisessa ei liioin apuja kaivannut, kuten aikanaan PeetBrosin kanssa oli. Onneksi Henkalla ja Päälliköllä ja muillakin oli aloitusvaiheessa ymmärrystä tumpeloa kohtaan. Apu oli korvaamatonta.

Laitteiden hyviä ja ei niin hyviä ominaisuuksia kannattaa laittaa tänne puntaroitavaksi, niin ummikotkin pääsevät alkuun. Itselleni ei Netatmon ja PeetBrosin kehumisesta tai moittimisesta ole ongelmia aiheutunut. Tuotekehittely näissä hommissa on sopivaa vastapainoa tälle muuten niin pahalle maailmalle... ;) ::)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: teutari - sunnuntai, 07.01.2018, 18:21
Voisiko Teutari kertoa mikä on se asian ydin??

Mitäpä tuosta enää kinastelemaan kun ei oo enää mustaa valkosella kun se viesti missä luutimesta kirjoitin on poistettu mutta tuota kuvan mukaista hommaa siinä kuitenkin tarkoitin.Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: systeemi - tiistai, 09.01.2018, 10:29
Niin en tiedä kuka on vetänyt herneet nenään  ???

Kriittinen keskustelu sääasema laitteistoista on suotavaa. Miksikö no sen vuoksi että täältä löytyy vuosien kokemusta "vanhoista" laittestoista joiden toimivuudesta on kokemusta, tietoa siitä miten ne kestää ja kuinka luotettavia ne ovat. Einari on ehkä ymmärtänyt väärin että että minulla/meillä on jotain Netatmonia vastaan. Ainakaan itselläni ei ole mitään sitä vastaan, päinvastoin erittäin hyvä että että saataisiin järkevän hintaisia kilpailijoita näille öky kalliille sääasema laitteille. Mutta ennenkuin Netatmon tms. vastaavaa kehutaan huolella "maailman parhaaksi" pitää siitä saada käyttökokemuksia ennenkuin voi julistaa mitään. Olen samaa mieltä Ukan kanssa että ehdottomasti oma tredi Netatmonille.Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - tiistai, 09.01.2018, 11:09
Voi olla että minä(kin) syyllistyin siihen herneen vetämiseen, tuo vtt:n juttu oli vähän mauton.. ainakin minun mielestäni.
En minä sitä maailman parhaaksi ole julistamassa, mutta sen voi kai sanoa että on siinä paljon hyviä puolia. eräs haitta on kuitenkin
kun ei ihan tavallisilla opeilla saa omalle sivulle sitä vaan kuitenkin pitäisi pyörittää WD:tä tai vastaavaa omalla koneella. Tosin siellä netatmon sivuilla on kyllä ohjeita, pitäisi vaan alkaa verestämään sivujen koodausta, on kuitenkin 20 vuotta kun html väänsi jonkinverran.. samat periaatteet taitaa olla vieläkin.

No.. on se itseäkin vaivannut.. kun on kirjoittanut niin paljon.. mutta ehkä se voidaan laittaa alkuinnostuksen piikkiin?

Muuten.. vtt on ulkoistamassa melkein kaikki toimintonsa.. vain rippeet jää..


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: systeemi - tiistai, 09.01.2018, 16:02
Voi olla että minä(kin) syyllistyin siihen herneen vetämiseen, tuo vtt:n juttu oli vähän mauton.. ainakin minun mielestäni.

Ööö mikä siinä mautonta on. Siinä on lämpötilamittauksen suorittamiseen perustiedot jonka jokaisen sääasemaharrastajan on hyvä tietää?


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - tiistai, 09.01.2018, 17:39
sanotaan vaikka näin, tämä vauhtijuttu ja se linkki yhdessä sai verenpaineen nousemaan, lisäksi siskon- ja samalla on kummityttö oli henkilöstöneuvottelut käynnissä vtt:-llä, ilmeisesti sertifikaattiosasto ainakin jatkaa, jossa työskentelee, vtt:n omana toimintana.

Lisäksi olin maininnut että olen pariin otteeseen lämpöoppia lukenut ja töissäni erilaisiin mittaussysteemeihin törmäillyt, ehkä siten pikkuisen normaalia enemmän olen tästä asiasta tietoinen.. kuin näin säänoviisina voisi olettaa :)

jollet siis "piruillut" niin unohdamme asian.. sopiiko?  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: systeemi - tiistai, 09.01.2018, 18:20
Unohdetaan vaan. Tapanani ei ole piruilla ja mistä minä olisin koko VTT kuviota edes tiennyt..? 


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - sunnuntai, 18.03.2018, 23:09
Mietin tuossa mihin osioon tämän laittaisin, kun koskee Toplistaa, Netatmoa ja muitakin asemia..

Tänään on keikkunut toplistan lämpimämpien asemien kärjessä Savonlinna, vuoriniemi 14,2 asteen lukemalla joka on selvästi virheellinen.
Ilmeisesti asema on siirretty tai sijoitettu sellaiseen tilaan jossa on lämpimämpää kuin ulkona yleensä, tuskimpa pelkkä auringon säteily tätä on tehnyt,
se näkyy kuvasta jonka laitan tähän mukaan.

En tiedä miten tämä toplistoille haetaan, mutta varmaan olisi estettävissä.. mutta ensiksi pitäisi tietää mistä ja miten se haetaan..
Kun kyseessä on Netatmo, niin jostain syystä ei ole suodattunut haussa pois.. näkyy käppyröissäkin piirtäneen viivaa, joskin omituisesti..

Kun katselin noita asematietoja wu:ssa tuon euran tuulijutun vuoksi niin muistui jo aiemmin mielessä käynyt ajatus, voisiko asemien haun tai nimeämisen
yhteydessä lisätä näihin netatmoihin Vaikkapa lyhenne NeAt.. tai vastaava, samoin se olisi varmaan hyvä muillakin asemilla  ;DOtsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: teutari - maanantai, 19.03.2018, 08:33

Tänään on keikkunut toplistan lämpimämpien asemien kärjessä Savonlinna, vuoriniemi 14,2 asteen lukemalla joka on selvästi virheellinen.
Ilmeisesti asema on siirretty tai sijoitettu sellaiseen tilaan jossa on lämpimämpää kuin ulkona yleensä, tuskimpa pelkkä auringon säteily tätä on tehnyt

mielessä käynyt ajatus, voisiko asemien haun tai nimeämisen
yhteydessä lisätä näihin netatmoihin Vaikkapa lyhenne NeAt.. tai vastaava, samoin se olisi varmaan hyvä muillakin asemilla  ;DToi on hyvä idea.... sitä olen itsekkin miettinyt kun alkaa nyt olemaan aika paljon tota huu haa tietoa.

Silloin joskus muinoin piti ensin liittyä EWN:nään ennenkuin sai aseman näkyviin ja ns. "kaks sormea raamatulla" lupautui huolehtimaan siitä että laiteet on asennettu asian mukaisesti sekä toimivat oikein.
PWS-asemathan ei sinne ilmesty ennenkuin aseman operaattori ilmoittaa mistä se data löytyy. FinWX:llä taitaa olla tuo vanha käytäntö vielä käytössä.

Ajat muuttuvat... ei vaivuta synkkyyteen riittää ainakin ihmettelyn aiheita. ;)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: Naruskan Ukka - maanantai, 19.03.2018, 11:31
Henkkahan voisi kokeilla myös asemien luotettavuusluokittelua. Viiteen tähteen alkaisi pääsemään, kun on vaikkapa vuoden ajan tikuttanut vertailukelpoisesti oikeaa tietoa kaikista perussäätiedoista.

Nykyään kaikki asiat tähditetään ja laitetaan julkisesti näkösälle. Meikäläisenkin Naruskan Retkeilymaja -nimistä yritystä arvioidaan tähdillä tuolla naamakirjan puolella. Saat tähtiä, jos ne ansaitset. Jos et ansaitse, niin saat vähemmän tähtiä. Eikäpä niille arvioille toiminnastasi ole mitään tehtävissä, jos joku polkaisee naamakirjassa yrityksesi jänkään, niin mitään et mahda.

Säätietojen toimivuus/toimimattomuus on hiukan eri asia kuin asiakaspalvelu. Jos laitteesi vertailukelpoisesti toimivat, niin se tarkoittaa automaattisesti sitäkin, että ne on oikein sijoitettu. Kun olisi laitteiston nimitiedot ja luotettavuustähdet näkösällä, niin se saattaisi olla jollekin uudelle sääasemaharrastajalle myös tietopaketti siitä, mihin laitteistoon kannattaisi rahansa sijoittaa.

Ja jos joku asema junnaa yhdellä tähdellä tai kokonaan ala-arvoisena vaikka pääkallomerkinnällä, niin motivaatio saattaisi lisääntyä laitteiston sijoittamisen korjaantumiseksi. Tämmöinen saattaisi hoitaa sääasemien vastuuihmisten paimentamisen niin, ettei asemia ja lukemia levittävän vaikkapa EWN:n koko ajan tarvitse meitä olla tehovalvomassa...Jotain tuonne päin kannattais EHKÄ miettiä. :o ;)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 19.03.2018, 12:03
Idea lajittelusta merkin mukaan on hyvä. Tosin probleema on se että Netatmot ovat ainuita joista on kaikilta tieto aseman merkistä, muista merkeistä ei ole kattavaa luetteloa koska kyseinen tieto ei ole ollut pakollinen. Eli lajittelu "Netatmot" ja "muut" onnistuu suoraan kannasta.

Myös "tähtiluokitus" vois olla yksi hyvä idea. Sellaisenhan saisi aika helposti aikaseksi vaikkapa "hyväkysyt luennat / kaikki luennat" ja sitten prosentin mukaan tähdet. Toki se vaatii että tuo tarkitus toimisi kunnolla ensin...

Jotain noille huuhaa-datoille on tehtävä se on selvää, eilen tais joku ruottalainen olla koko EWN:än lämpimin. Oon myös tavallaan odottanut että tulisi keväisempää että aurinko alkais lämmittää jotta ne surkeasti suojatut alkais näkymään paremmin jolloin olis helpompi myös tehdä niille jotain kun näkee heti että toimiiko purkkakoodi vai ei. Vertailu vaatii tottakai muita asemia sopivan läheltä mihin verrata ja se voi olla yksi ongelma, noita Netatmoja kun on myös paikoissa joissa muita asemia ei ole mailla eikä halmeilla. Täällä pohjoisessa on tietty se hyvä että on myös noita virallisia laitosten asemia ja tiesääasemia aikamoiset määrät.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: teutari - maanantai, 19.03.2018, 12:40

Nykyään kaikki asiat tähditetään ja laitetaan julkisesti näkösälle.

Myös "tähtiluokitus" vois olla yksi hyvä idea. .


Tai niinkuin tuolla  Weather Undergroundissa saa Goldstar:in kun homma pelaa hyvin.  ;DOtsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 19.03.2018, 14:22
Tai niinkuin tuolla  Weather Undergroundissa saa Goldstar:in kun homma pelaa hyvin.  ;D

 ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: teutari - maanantai, 19.03.2018, 17:48
Tai niinkuin tuolla  Weather Undergroundissa saa Goldstar:in kun homma pelaa hyvin.  ;D

 ;D

Tuliskohan sääasema operaattoreille samanlaista tunnetta kun noissa jenkkilän poikien repliikeissä:  :D

"seems kind of boring without that pretty gold star in front of it :( "

"It...it...it's gone..... my Gold Star..... gone........what happened?? ??? Please......  :'( "


Tossa yks mahdollisuus päästä sinne kirkkaimpaan: "They could also introduce silver star and bronze star, to make it all more interesting :D "


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 19.03.2018, 23:48
Tuliskohan sääasema operaattoreille samanlaista tunnetta kun noissa jenkkilän poikien repliikeissä:  :D

"seems kind of boring without that pretty gold star in front of it :( "

"It...it...it's gone..... my Gold Star..... gone........what happened?? ??? Please......  :'( "


Tossa yks mahdollisuus päästä sinne kirkkaimpaan: "They could also introduce silver star and bronze star, to make it all more interesting :D "


Mä oon naureskellut noita kans  :D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 21.03.2018, 12:59
En tiedä onko tähän enää lisättävää, Norskit ottavat virällisiin mittauksiin netatmot  ;D ;D
https://www.yr.no/artikkel/private-vaerdata-inn-i-yr-varselet-1.13963299


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 21.03.2018, 13:25
Näppärän kokoinen säteilysuoa.. olisiko noin lev. 40 cm ja kork. 90-100 cm


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 21.03.2018, 16:47
En tiedä onko tähän enää lisättävää, Norskit ottavat virällisiin mittauksiin netatmot  ;D ;D
https://www.yr.no/artikkel/private-vaerdata-inn-i-yr-varselet-1.13963299

Tarkistuksen kautta, eli aseman dataa voidaan käyttää esim aamulla muttei iltapäivällä kun aurinko porottaa. Ovat keksineet jonkun algotrimmin tuohon tarkistukseen. Tuossa on vaarana käydä niinkin että ennuste hyppii sen mukaan mitkä asemien dataa on käytössä.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 21.03.2018, 17:27
Oikeastaan kiitos tästä uutisesta kuuluu Ukalle, oli saanut netatmolta viestin tähän liittyen.. katsoin sitten mistä ehkä viestissä oli kysymys..

No.. datan suhteenhan se on heidän ongelma ja ilmeisesti ovat keksineet kuitenkin tavan sitä seuloa.. jutusta päätellen heillä on ehkä myös tämä säteilysuoja-asia tapetilla.. mene ja tiedä.

Tuo kuvassa oleva suoja näyttää osin tehdastekoiselta, ainakin ritilät.. joko pulverimaalattua peltiä tai pulverimaalattua alumiinia, Norjahan on suurimpia Bauksiitin jatkojalostajia alumiiniksi, vaikkei sitä siellä juuri omasta takaa olekkaan  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 21.03.2018, 18:17
Laitan toisen norjalaisen uutisen.. joka tarkentaa että vain auringon lämmittämät asemat poistetaan..
Samoin kuin weatherc on pähkäillyt myös tätä asiaa ;D

https://www.dn.no/nyheter/2018/03/19/2038/Teknologi/-dette-er-bare-starten-pa-en-utvikling-som-kan-revolusjonere-vaervarslingen
tässä googlen käännös:

Uudet sääasemat

Tällä hetkellä vain yksi yksityisen sääaseman tyyppi voi toimittaa tietoja Yr: lle. Se on nimeltään "Personal Weather Station", jonka tarjoaa Netatmo. Sääasemalla on ominaisuus, jonka avulla käyttäjät voivat ladata tietoja sääasemastaan ​​Netatmosin säätilaan. Tietoja tästä palvelusta sisältää nyt sen sääennusteen.
Lisäksi Yr on aloittanut yhteistyön Bergenin kunnan ja Bergenin yliopiston kanssa. Bergenin alueella sijaitseviin kouluihin on asennettu paikallisia sääasemia, joita käytetään opetuksessa. Nämä sääasemat pitäisi raportoida myös Yr: lle.
Muut tietolähteet Yr käyttävät mittaustuloksia Norjan julkisten tiehallintojen, Norjan vesivarojen ja energian osaston, Bane Norin ja Norjan biotalouden instituutin kanssa.
Jotta laatu varmistaisi mittaukset eri lähteistä, MET on kehittänyt oman laaduntarkkailunsa joka tunti karkottaa "väärennetty" ilmoituksen.

- Puutarhassa oleva sääasema voi olla mukana sääennusteessa aamulla, mutta poistetaan iltapäivällä, jos se on auringossa, Kristiansen selittää.

Paikalliset sääennusteet Pohjoismaissa ovat toistaiseksi jaettu 2,5 kilometrin soluihin. Uuden varoitusjärjestelmän avulla solujen koko pienenee yhteen kilometriin, sanoo MET


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: teutari - keskiviikko, 21.03.2018, 19:21
Joo o... empä voi olla taas pikkasen lohkaisemati.

Alhaalla on hyvä esimerkki siitä kun "Matti Meikäläinen" ostaa laitteet niin sitten ei viitsitä lukea asennusohjetta ajatuksella eikä ottaa selvää miten/mihin ne laitteet pitäis asentaa. Riittää kun tungetaan äkkiä paristot sisuksiin ja laitetaan "purtilot" minne sattuu että päästään näkemään tietoja.

Hyvää tietoahan YR.no saa ei siinä mitään mutta pikkusen ihmetyttää kuinka ne oli kehdannut laittaa sivuilleen tommoisen sademittari asennuksen. ???  ::)

Netatmon ohjeissa lukee:

15.3 Setup and precaution
The rain gauge shoudl be place horizontally, if possible between 0,5 and 1,5 m (2 and 5
feet) high and 3 m (10 feet) away from surrounding obstacles.
To x the rain gauge, you may use a 1/4 inches standard camera mounting screw, or
the two holes pierced in the rain gauge plastic base.
The rain gauge cannot measure snowfall and it is recommended not to let it outside by
very low temperatures.Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 21.03.2018, 19:46
täytyy sanoa ettei paikka ole loistavimmasta päästä..  tekstiin sen verran takertuisin että hyvin on kestänyt talven säät..

tekeville sattuu...itsellä ainakin on se asianmukaisessa paikassa.. noin 7 metriä rakennuksista ja yli 10 metriä lähimmästä puusta joka on noin 5 m. korkea :).


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 21.03.2018, 22:00
täytyy sanoa ettei paikka ole loistavimmasta päästä..  tekstiin sen verran takertuisin että hyvin on kestänyt talven säät..

Sanoisin että surkein mahdollinen paikka. Tuulee oikeasta suunnasta sateen kera ja on mittarin mukaan monsuuni ulkona ;D
Jos norsket meinaa tuollaisia asennuksia hyväksyä niin voidaan sanoa hyvästit YR:n ennusteiden hyvyydelle. Tai oikeastaan se voitaneen sanoa saman tien koska eivät tiedä miten nuo Netatmot ovat asennettuja. Data-arvoja kun on muitakin kun lämpötila.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 21.03.2018, 23:19
Minusta tuntuu että tässä on hieman katsottu kuvaa sen suuremmin pohtimatta sitä mikä on todellisuus.. tuo perspektiivi voi vääristää asiaa aikalailla..
on kuitenkin selkeästi ylempänä kuin kouru ja räystään reuna.. myös etäisyyskin on tästä perspektiivistä kuvattuna todellista pienempi..

Laitan tähän vertailun vuoksi Jussan laittaman kuvan.. jos joku voi siitä päätellä etäisyyden sääsuojaan niin ollos hyvä..  itse en ainakaan osaa sanoa onko paikka hyvä vai huono sademittaukseen.. se mitä mitaksi antaa kertonee totuuden ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 22.03.2018, 00:52
Minusta tuntuu että tässä on hieman katsottu kuvaa sen suuremmin pohtimatta sitä mikä on todellisuus.. tuo perspektiivi voi vääristää asiaa aikalailla..
on kuitenkin selkeästi ylempänä kuin kouru ja räystään reuna.. myös etäisyyskin on tästä perspektiivistä kuvattuna todellista pienempi..

Noooh, nimim. kokemusta on katon lähellä asennuksesta (kokeilin kerran) niin voin sanoa sillä ei ole mitään merkitystä mittausten paikkanspitävyyden suhteen että onko se etäisyys siihen kattoon 5 vai 40 cm tai että onko sen kipon reuna 5 vai 20 cm räystään yläpuolella. Silkkaa tuubaa on tulos joka tapauksessa. Seuraappa joskus (lumi)sadetta kun sattuu tuulemaan niin että se tulee katon yli sopivasta suunnasta niin ymmärrät mitä tarkoitan. Ei ole ilman syytä miksi Netatmon omassakin ohjeessa lukee että etäisyyttä lähimpään rakennukseen pitää olla 3 metriä.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - torstai, 22.03.2018, 08:19
Kyllä minä ymmärrän, ymmärrän myös sen ettei tuolla sadekipolla ole tarkoituskaan mitata lumisateita, kun ei ole lämmitystä varten piuhoja.. jollei ole tätä uutta etäsysteemiä...

Ymmärrän myös sen että katon kaltevuudella on suuri merkitys, samoin katon materiaalilla (näkyy olevan tiili- tai ongelmajätekate(vartti)) jos ajattelee roiskeita.. mutta myös kaukalon rakenteella on siinä tapauksessa myös merkitystä.. näkyy joissakin olevan monen sentin reunat joista sitä roisketta tulee joka puolelta :)

En tiedä mistä Teutari on moisen kuvan napannut.. on kuitenkin esimerkki siitä ettei.. niinkuin aiemmin jo sanoin.. paikka ole paras mahdollinen..
muttei mahdotonkaan kesäkeleillä.. suurempi ongelma on se että jos sataa vaakaan tai alle 45 asteen kulmassa niin kertymä kipossa ei välttämättä vastaa todellisuutta.. tuskimpa kesällä kovin suurta merkitystä on, tietysti poikkeuksena jokin hasardikaton tyyppinen jyrkkä lape...

Mitä tulee yr:n sääennusteisiin, niin tuskimpa jollain yksittäisellä sadekipolla siihen on merkitystä.. enempi taidetaan kuitenkin sateen määrän ja olotilan osalta käyttää sateliitti ja tutkakuvia, lisäksi noissa uutisissa ei mainitu sadedatan hyödyntämistä ennusteissa, vain lämpötilan, tokihan jos tekevät ennustemalleja, voi sillä olla merkitystä ??? :o


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: Jussa - torstai, 22.03.2018, 08:53

Laitan tähän vertailun vuoksi Jussan laittaman kuvan.. jos joku voi siitä päätellä etäisyyden sääsuojaan niin ollos hyvä..  itse en ainakaan osaa sanoa onko paikka hyvä vai huono sademittaukseen.. se mitä mitaksi antaa kertonee totuuden ;D

Etäisyys sääsuojaan on 40cm. Korkeus maanpintaan n, 1,5m, tosin nyt lumenpintaan n. 50cm. Sademittari asennettiin suhteellisen kovissa olosuhteissa ja ajatus oli tällä hetkellä saada se vain mittaamaan ja asennettua vaateriin. Sääkojullahan ei ole varsinaista kattoa, menee ehkä haittaavana tekijänä mittaukselle samoin kuin joku aidan pätkä tms. eli ei ole fyysisesti niin iso rakennus. Ilmatieteenaitoksen mittarithan sijaitsee toisinaan aitojen sisällä, esim. Helsinki Vantaa. Nyt lumisateilla on tuntuma, että 7km päässä olevaan FMI:n mittariin verrattuna näyttää hieman pienempiä sademääriä. Tosin tuo ero voi tulla jo puhtaasti laitteista. Oikein heikon ja hienin pakkaslumisateen ottaa FMI:n mittarit paremmin. Eilen oli tuulinen lumisadepäivä, puuskat yli 10m/s ja pakkasta reilut -8. Pölyävä pakkaslumikin tarttui mittarille jotenkin, tosin vähemmän kuin FMI:llä. Davis reagoi 1,4mm ja FMI 3,1mm. Toisaalta FMI:n mittauspaikalla lumensyvyys väheni sateen aikana 3cm kun minulla lisääntyi 4cm ;D Ei ainakaan lumenmittaukseen nuo FMI:n paikat ole kaikiste kummosia.

Kuten jo Einarin lainaaman kuvan jutussa taidan mainita, sademittarin lopullinen paikka tulee määräytymään lumien sulettua :) Seurataan nyt kuitenkin kesään asti mittauksia. Olen miettinyt myös FMI:n tapaista tuulisuojaa mittarille.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: teutari - torstai, 22.03.2018, 11:50

En tiedä mistä Teutari on moisen kuvan napannut..


Jelpataan hiukan mistä se löytyy. ;)

YR.no sivuilla: https://www.yr.no ja siellä linkitetty juttu on siinä lämpötilasuojapömpelin vieressä vasemmalla: – Helt kanon å bidra til mer presise værmeldinger

Suoraan siihen juttuun: https://www.nrk.no/hordaland/private-vaerstasjoner-tas-med-i-yrs-beregninger-1.13970164


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 22.03.2018, 12:05
Pointtini oli se että aika hazardia lähtemään käyttämään dataa virallisessa ennustemallissa jonka anturien asennuspaikoista ei ole mitään tietoa. Mukaanlukien lämpötila-anturien.
En sitä sano, idea on hieno koska pws:ä on monesti paikoissa jossa etäisyys lähimpään viralliseen asemaan on pitkä. Mutta käytettävien asemien asennukset pitäisi jollain tapaa tarkistaa ensin.

Mitä tulee yr:n sääennusteisiin, niin tuskimpa jollain yksittäisellä sadekipolla siihen on merkitystä.. enempi taidetaan kuitenkin sateen määrän ja olotilan osalta käyttää sateliitti ja tutkakuvia, lisäksi noissa uutisissa ei mainitu sadedatan hyödyntämistä ennusteissa, vain lämpötilan, tokihan jos tekevät ennustemalleja, voi sillä olla merkitystä ??? :o


Uutta ennustemalliahan ne juuri ovat tekemässä noiden avulla. Meinavaat puristaa resoluution jonnekkin 1 km kieppeille nykyisen 2.5 km sijasta (jossain luin tuosta eilen mutten nyt löydä sitä). YR:hän on tähänkin asti ollut lämpötila-malli jonka reso on 0.5 km joka on kattanut vain Norjan.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - torstai, 22.03.2018, 12:50
Jaa,a.. teutarin mainitsemassa jutussa oli näköjään paikalla valtionmeteorologi Anders Sivle.. ehkä on jotain sanonut :)

Lisäksi siinä oli että aikaisemman 400 mittauspisteen lisänä heillä on nyt tuhansia asemia mistä saa ajantasaista  dataa ja voivat näinollen lyhentää aikaisempaa 6 tunnin arviota 1 tuntiin ja välttää ns "pommien" esiintymistä. rajana heillä näkyi olevan 3 astetta..

Ilmeisesti he pyytävät lupaaa käyttää asemien tietoa ennusteissaan, luulisi heidän ohjeistavan siinä yhteydessä asemien omistajia..

Tämähän on vasta alkutaipaleella ja aika näyttää mikä on lopputulos.. kuten hän sanoo
"Tämä on vasta alkua kehitykselle, joka voi mullistaa sääennusteen", kertoo Meteorologisen instituutin kehitysjohtaja Jørn Kristiansen.

Sama ongelma näkyy heiä vaivaavan kuin suomessa.. pohjoisempana saisi olla enemmän asemia..  ;D
weatherc kaipasi sitä solukoon muuttumista.. se oli siinä laittamassani toisessa artikkelissa muistaakseni..

Olikohan se Ukan saama viesti jonkinmoinen pyyntö?

En Jusssan kuvaa laittanut siksi että moittisin kipon sijaintia.. vaan havannollistamaan miten kuva voi valehdella... ;DOtsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: Jussa - torstai, 22.03.2018, 13:32
Tuota kuvaa katsoessa missä sademittari on asennettuna syöksytorveen räystään äpräälle, herää epäilys, ettei olisi esimerkkikuva asennuksesta jota ei tulla hyväksymään? Ei tuo norski taivu niin en edes yritä lukea juttua ;D Onko tuossa mittarissa vielä jokin itsetehty laajempi kaulus keräimenä? ???

Vaan asiahan on erinomaisen tervetullut, että yksityiset asemaharrastajat otettaisiin mukaan virallisia ennusteita tehtäessä. Jos kerta YR tulee kysymään hyväksynnän jokaiselta saako dataa käyttää, niin eikö se voisi pyytää dokumenttia aseman antureiden sijoittelusta samalla? Toisaalta huonostikkin sijoitettu anturi antaa dataa, ja jos YR:lle riittää, että tulee esim. tieto sataako vai ei ylipäätänsä.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - torstai, 22.03.2018, 16:14
Siitä jutusta sai kuvan että luvalla, Ukka toimitti minulle linkin josta kuitenkin ymmärsin että Netatmon käyttäjä antaa luvan hyväksyessään datansa jaettavaksi Netatmon weathermapissa,  eli samaa dataa käyttävät samoin kuin EWN tai WU, mutta YR.NO ennustealueella.. data pysyy siis edelleen avoimena ;D
laitan linkin siihen netatmon juttuun, sieltä kun valitsee myös read more niin laajemmin kertovat asiasta.

https://crm-netatmo.com/3J3D-DE3X-E939NB2Y2F/cr.aspx

Kyllä netatmon kippo on tuon mallinen.. mutta hyvin on ratkaisu toiminut, oli vain haastavaa rakentaa siihen lämmitys.. mistä tuolla netatmo-osiossa enemmän..

Pitäisi joku päivä kokeilla ottaa yes-asetus pois jakovalinnasta toiselta asemalta niin näkee häipyykö EWN sivuilta pois ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: teutari - torstai, 22.03.2018, 17:45
Tuli mieleen tuommoinen juttu kun yhdellä toisella foorumilla kaveri viritti tuulianturin mittaamaan ilmalämpöpumpun sisäyksikön puhallusvoimakkuutta...  ::)


Netatmothan ei ole hinnoilla pilattu joten kun ihminen on luova yksilö se keksii kaikenlaista kivaa, on vaarana että niitä tullaan käyttämään aivan muuhun tarkoitukseen mihin ne on alunperin suunniteltu.
Mikäs sen mukavampaa on kun tabletista kurkistaa mitenkäs ne tompsut ja kurkut voi siellä tontin perällä että pitäisikö mennä luukkuja availemaan/vettä antamaan, säästyy siinäkin turhilta askeleilta.

Voihan se olla että tulevaisuudessa tullaan näkemään joissakin kolkissa pohjoistakin pallonpuoliskoa vielä trooppisia lukemia kun tieto menee weathermapsiin.

Tää ei ole mitenkään mollausta netatmoja kohtaan vaan niiden käyttäjiä koska ne eivät ymmärrä mitä ovat tekemässä.

Toivottavasti tuommoisia asennuksia ei kukaan tee!


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - torstai, 22.03.2018, 18:46
Netatmon weathermapissa on jonkinmoinen suodatus poikkeaville arvoille, lisäksi löytyy tämmöistä..
Netatmo rates and orders stations from relevant and irrelevant, you can use the « filter » parameter to remove extreme values or abnormal stations from your requests.
Olemme weatherc:n kanssa käyneet aiemminkin tästä keskustelua, ne on kyllä suodatettavissa.. tapa vaan on vielä hakusassa :)
voihan siinä olla kaksikin suodatusta, toinen hakuparatmeissa netatmolta. Toinen sitten vaikka sillä lähimpään viralliseen asemaan tai tiesääasemaan vertailussa, lisäksi voisi laittaa listalle mihin verrataan myös yksityisiä asemia joissa on asianmukaiset vermeet lämpötilan mittaamiseen ;D

Tuossa syksyllähän kiinnitin huomiota wu:ssa näkyvään poikkeavaan lämpötilaan savukoskella, oli vuokrakäytössä olevan paikan lämmönjakohuoneessa.
Ilmeisesti WU:lla ei ollut hakuparametrit kohdillaan kun ei suodattanut. Asiaahan voisi tuon YR:n kohdalla kysäistä Netatmolta  tai MET:iltä.. jos on väleissä viimeksimainitun kanssa.. miten hoitavat suodatuksen ??? :o ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 22.03.2018, 20:08
Niiin...
Suodatushan on aika helppo tehdä mikäli on luotettavaa dataa mihin verrata riittävän lähellä. Mikäli asema [laita vapaavalintainen nimi/merkki tähän] on yksin eikä muita asemia ole mailla eikä halmeilla menee asia jo huomattavasti vaikeammaksi, varsinkin jollei edes tiedä että onko asema asiallisesti asennettu vai ei.
Lämpötilan vertaaminen vaikkapa 100 km päässä olevaan naapuriasemaan ei toimi kun pääpiirteisesti ja jos ero on riittävän suuri (esim toisella +25 ja toisella -5, ja löytyy kolmaskin asema joka kertoo kumpi noista on se "oikea"), lämpötilaero kun voi ihan oikeastikkin olla reilustikkin yli 10 astetta lyhyelläkin matkalla. Tänäkin talvena nähty etelärannikolla yli 10 asteen heittoja 10-20 km matkalla (meri sula + kylmä pakkasyö). Saatikka sitten norsken vuoristossa jossa vielä lämmin Atlantti ihan vieressä. Siellä voi rannikolla olla +10 samaan aikaan kun vähän matkan päästä sisämaassa on pakkasta.
Tuuli on vieläkin vaikeampi ellei sitten teutarin esimerkin mukiasesti "tuule" tasaisesti 15 m/s vuorokauden ympäri...

Mutta jos tuota norsken mallia ajattelee niin hatusta vedetty arvaus on että siinä *todennäköisesti* käytetään "pohjadatana" myös ennustemalleja. Eli malli antaa lähtökohta-arvon jota tarkennetaan asemadatan arvolla mikäli asemadatan arvo ei poikkea liikaa, ottaen myös huomioon mallin datapisteen ja aseman sijannin erot mm korkeudessa sun muissa (esim. datapiste vuoristossa mutta asema laaksossa).


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - torstai, 22.03.2018, 20:14
Vastaan vielä tuohon teutarin puhallukseen, anturi on ihan joku muu kuin netatmon.. tyypillinen amerikkalainen antiikkimalli :)


Tää ei ole mitenkään mollausta netatmoja kohtaan vaan niiden käyttäjiä koska ne eivät ymmärrä mitä ovat tekemässä.

Aika vahvasti sanottu, niputat aika laajasti ihmisiä kategoriaan ymmärtämättömät netatmojen käyttäjät, eipä taida ihminen olla, vaikka esim. Davisin omistaa, mikään ylivertainen ja laajemman ymmärryksen omaava kuin muutkaan.. tokihan pitkä kokemus voi tuoda jonkinmoista näkemystä.. ja asenteellisuutta ;D

Lisään vielä kuvan asetuksista jolla netatmon weathermapissa voi estää asemansa näkymästä, muistahan sen voi suodattaa jos näkyy..
siirtää vain sinisessä kohdassa olevan täpän vasemmalle..

Mitä tulee tuohon tabletista katseluun, ei välttämättä tarvitse kun asettaa hälytysrajat kohdilleen personalize notification-osiossa.. sieltä saa rajat melkeik kaikkeen mahdolliseen  ja ehkäpä mahdottomaankin.. puhelin sitten hälyttää kun pitää lähettyvillä 8) laitan kuvan mistä puhuinOtsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - torstai, 22.03.2018, 20:21
Ei muuta kuin kokeilemaan, en tiedä muistatko weatherc että taannoin kauppasin näitä ennustuksia :)
Pitää potia vielä asiaa jos tuolta ymmärtämättömätä pääkopasta putkahtaisi aivan päätön pähkähullu mutta toimiva idea ;D ::) ::)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - torstai, 22.03.2018, 22:15
nyt Einari on ehkä keksinyt ratkaisun.. ei vainen, mutta pohdin sellaista että tarkasteltaisiin useamman edeltävän päivän lämpötilojen keskiarvoja tietyllä alueella aina hakuhekellä,  jos poikkeaa muiden asemien yhteenlasketuista keskiarvoista sinne lämpimämpään suuntaan, tipauttaisi pois kartalta ja taulukoista.. vaikkapa vuorokaudeksi. tai siksi ajaksi kun on virheellinen tulos.. sitten kun on kuosissa niin näkyisi taas.. tuo ehkä voisi toimia paremmin kuin pelkkä hakuhetken keskiarvo..

Eli kyseessä olisi keskiarvojen keskiarvo  ???


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: teutari - torstai, 22.03.2018, 22:29
Vastaan vielä tuohon teutarin puhallukseen, anturi on ihan joku muu kuin netatmon.. tyypillinen amerikkalainen antiikkimalli :)

Eipä kukaan niin ole väittänytkään.... se on TECHNOLINE MA 10660 Mobile Alerts Windsensor, ja maa veikkaus meni nyt kyllä aivan totaalisesti pieleen vaikka isossa maassa se onkin tehty. ;D

Aika vahvasti sanottu, niputat aika laajasti ihmisiä kategoriaan ymmärtämättömät netatmojen käyttäjät, eipä taida ihminen olla, vaikka esim. Davisin omistaa, mikään ylivertainen ja laajemman ymmärryksen omaava kuin muutkaan.. tokihan pitkä kokemus voi tuoda jonkinmoista näkemystä.. ja asenteellisuutta ;D

Kyllä mää väittäisin että ne jotka hankkivat ns. perinteisen sääaseman ottavat asioista selvää ja tekevät paljon enemmän sääaseman/harrastuksen eteen töitä että saavat ne nettiin näkymään, ne ei ole mitään Plug & Play porukkaa missä kaikki on valmiiksi katettu pöydälle mutta kaikki tamplaa omalla tyylillään. ;)  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - torstai, 22.03.2018, 23:00
"Mutta niin muuttuu mailma; silloin kuin nyljetty orava, nyt mahdut hädintuskin tähän samaan hännystakkiin; niin muuttuu mailma, Eskoni."
Kirjoitti jo 1864 Aleksis Kivi..

Maailma ja ihmiset sen mukana ovat kiihtyvän muutoksen kourissa olleet ilmeisesti jo siitä alkaen.. kehityshän on väistämätöntä ja väistämätöntä kai on sen mukana oleminen..

Kieltämättä, nostan hattua, pitkän linjan harrastajat ovat tehneet sääharrastuksensa paljon eteen töitä kuin esimerkiksi Netatmon ostaneet.. sanotaan kuitenkin että "viisas pääsee vähemmällä".. en tiedä, ei se ainakaan omalla kohdalla taida päteä..

Oikeastaan kun ajattelee asiaa moneltakin kantilta niin tällainen Netatmon kaltainen juttu saa myös hyvää aikaan.. Daviskin joutuu laskemaan hintojaan ja kehittämään tuotteitaan ajantasaisemmiksi.. Jos se sielua korventaa, sille ei voi mitään.. maailma muuttuu ja ei se viimeiseksi jää säärintamallakaan...

kieltämättä saksalaiset ovat hyviä kopioimaan  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 22.03.2018, 23:49
Eli kyseessä olisi keskiarvojen keskiarvo  ???

Valitettavasti ei toimi

- Case aurinko. Se ei nouse/laske samaan aikaan joka päivä. Ja nimenomaan siihen hetkeen jolloin se anturi lähtee lämpeämään pitäisi pystyä reagoimaan.

- Case anturi muuttaa paikkaa. Keskiarvon keskiarvo reagoisi liian hitaasti varsinkin jos ero on vaikkapa 5 asteen luokkaa. Näitä on näkynyt myös EWN:ssä. Ei ole montaa päivää siitä kun etelä-ruotsissa oli mukamas +22.5°....

Bannin pituus voisi tietenkin alkuun olla vaikka 12h ja jos niitä tulee *liian useasti* lopullinen koska silloin ei aseman ylläpitäjä selvästikkään välitä datan paikkansapitävyydestä tai anturi ei ole käytössä ulkolämpötilan mittaamis-tarkoituksessa. Tämä pätee kyllä muihinkin kun vain Netatmoihin.

Lainaus käyttäjältä: teutari
Netatmothan ei ole hinnoilla pilattu joten kun ihminen on luova yksilö se keksii kaikenlaista kivaa, on vaarana että niitä tullaan käyttämään aivan muuhun tarkoitukseen mihin ne on alunperin suunniteltu.
Mikäs sen mukavampaa on kun tabletista kurkistaa mitenkäs ne tompsut ja kurkut voi siellä tontin perällä että pitäisikö mennä luukkuja availemaan/vettä antamaan, säästyy siinäkin turhilta askeleilta.

Tässä on kyllä perää, valitettavasti, jos säädataa ajatellaan. Reilusti liian lämpimät pystyy vielä suht helposti napsii pois mutta sekin vaikeutuu jos tomtsu-viljelmän ja ulkolämpötilan ero on suht pieni. Tai jos anturi pitääkin hirvipakastinta silmällä, niin talvella jolloin niitä kylmiä kolkkia on oikeastikkin olemassa.

Lainaus käyttäjältä: einari
Lisään vielä kuvan asetuksista jolla netatmon weathermapissa voi estää asemansa näkymästä, muistahan sen voi suodattaa jos näkyy..
siirtää vain sinisessä kohdassa olevan täpän vasemmalle..

Sitä ei liene ketään kieltänytkään ettei Netatmon asetuksissa tuollaista namiskuukkelia olisi olemassa vaan ongelma on se että kuinka moni tomtsu-viljemä sun muu käy laittamassa asemansa piiloon.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 23.03.2018, 07:40
weatherc, miten olisi jos asema tarkkailisi omaa edeltävää mittaustulosta ja jos lpt nousisi edellisestä mittauksesta (20 min) vaikkapa 2-3 (3-5 ) astetta niin olisi silloin ns lämmitetty asema ja poistaisi sen aina seuraavaan vertailuun saakka.. vaikkapa pitemmäksikin ajaksi.. siis sen vertailun muihin asemiin, lisäksi.. silloin viimeksimainitussa voisi rajaa pitää vaikka lähemmäs 10 asteessa joka poistaisi selkeästi liian lämpimät asemat.

tämä ajatus syntyi kun mietin, miten nopeasti lpt muuttuu noin normaalioloissa, aika hidashan nousu ja lasku varjossa.. en tiedä olisiko tässä ideaa riittävästi.. ja olisiko miten vaikea soveltaa...


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 23.03.2018, 08:55
Mitä tulee esiin nostetuissa kasvihuone ja pakastinjutuissa, kasvihuoneissa yleensä lpt on huomattavasti korkeampi, joten edellämainitut ehdot poistaisi ne varmaan riittävän hyvin.. jos joku haluaa seurata hirvenlihojaan pakastimessa voisi lisätä sen aikaisemmin mainitun vertailun edeltäviltä päiviltä.. jos lpt on vakio nyt ja vaikka viime sunnuntaina..a tiistaina.. tyyliin ja poistaisi..  noita arvojahan voisi muuttaa sitten sopivimmiksi tarpeen vaatiessa :)

samaa ajatusta voisi käyttää sademittauksissa, jos päivästä toiseen on isompi kuin nolla ja vakio, asema poistettaisiin siihen saakka kun olisi nolla..
siis jos pukkaa koko ajan 0,5 mm tai 4 mm niin tilanne on epänormaali, jollei sada niin toimiva kippo näyttää nollaa(niinkuin minun 2 aseman sademittari eteisen kaapin päällä odotellessaan sulempia kelejä.. tosin ensi talvena se ei ole siellä kunhan rakennan toisen lämmityssysteemin siihen  ;D

niinkuin mainitsin aiemmin, syy sademittarin jämähtämiseen varmaan on; talveksi otettu pois patterit ja sitä pyöriteltäessä on tullut jokin lukema jäädäkseen...

tuulimittaus on kieltämättä hankala.. mutta kai tuo toimisi siinäkin, harvoin on täysin tyyntä (tosin sen voisi antaa olla) mutta jos päivästä toiseen on vaikkapa yli metrin vakiolukema.. ei muuta kuin pois ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 23.03.2018, 11:19
Lainaus
weatherc, miten olisi jos asema tarkkailisi omaa edeltävää mittaustulosta ja jos lpt nousisi edellisestä mittauksesta (20 min) vaikkapa 2-3 (3-5 ) astetta niin olisi silloin ns lämmitetty asema ja poistaisi sen aina seuraavaan vertailuun saakka.. vaikkapa pitemmäksikin ajaksi..

Tuota on EWN tehnyt iät ja ajat muille asemille kuin Netatmoille, Netatmoille en laittanut sitä ainakaan näin aluksi koska Netatmojen datahaku on ihan oma skriptinsä niin oli ajatus myös se että vois koittaa kehittää jotain uutta/parempaa tuon nykyisen purkkakoodin tilalle.
EWN:än systeemissä se vertailee 10 edellistä arvoa ja jos ero liian iso niin menee roskiin. Ongelma tuossa on ollut se ettei se ole toiminut ihan aukottomasti ja että sillä on ongelmia palauttaa asema takaisin linjoille mutta myös se että se tahtoo napata haaviin ukkosrintamien aiheuttamat nopeat ja isot lämpötilamuutokset.
Toisaalta "flatline"-testi tahtoo napata haaviin ne tilanteet jossa lämpötila ihan oikeastikkin on pitkään samana. Sellaisia päiviä jossa lämpötila on pitkään suoraa viivaa on omillakin asemilla ollut useampikin tänä talvena. Mitä kasvishuone/pakastimiin tulee niin harvemmin ei taida se lämpötila pysyä niissäkään kymmennyksen tarkkuudella samana kovin pitkään jotta tuo flatline nappais ne.
Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 23.03.2018, 11:36
No.. ollaan tässä oltu oikeilla jäljillä..  pitänee hpätä askeleen pari sivuun ja miettiä taas muuta keinoa :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 23.03.2018, 18:01
Tässä einarille kuva siitä että kyllä niitä surkeasti asennettuja vaan on ja aika paljonkin, ottaen huomioon että kuvassa on vain osa varsinais-suomesta, ja jo siillä alueella on niitä (ainakin) 5 kpl.
Tämän hetken lämpötila on siitä hyvä että palleroiden väri vaihtuu aika nopeasti sinisestä vihreään joten nuo lämpöset erottuu hyvin :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: ahpe - perjantai, 23.03.2018, 18:29
Lainaus
joka tarkentaa että vain auringon lämmittämät asemat poistetaan..

Tein tänään kokeilun viemällä netatmon ulkoanturin aurinkoo ja lämpötila lähti nousemaan, huippu oli +8 C.
Netatmo-mapista asema katosi ja ei näkynyt ennen kuin otti filtterin pois päältä, silloin näkyi +8.

Myös EWN-vertaile asemia käppyrässä on yli kolmen tunnin väli 12.05-15.45 millä välillä ei tuota auringon lämmitystä näy ja ei ole top-listassakaan tuota +8 C.

Tekikö tuon aurinkolukeman plokkaamisen netatmo automaattisesti eikä jakanut tietoa eteenpäin esm. EWN yms.?


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 23.03.2018, 18:33
vai että vain minulle...................
kyllä minä osaan itsekkin karttoja katsoa.. katsoin muualtakin  ;D
eikö netatmojen osalta ole muuta siivousta kuin se tuulisadeehto?
ehkä olisi aika laittaa ensimmäinen koepallo liikkeelle?
katsoin myös kauhavan perkiömäkeä.. oli 5 astetta lämpimämpi kuin minulla.. sen toki voin henk. kohtaisesti
ohikulkiessa mutkan kautta neuvomassa...
voisiko kokeilla tehdä solu siihen kotinurkillesi ja jos lpt ylittää vaikkapa 25 % asemista niin poistaa ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 23.03.2018, 18:36
kyllä se taitaa olla weatherc:n tekosia EWN:ssä.. oli ainakin ennen.. saattaa se olla netatmonkin filtteröinti.. kun noin iso haarukka :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 23.03.2018, 19:19
Muokattu...

Jalostan ajatusta hieman lisää..
ei puututtaisi negatiivisiin arvoihin tällä kertaa..
verrattavasta alueesta valittaisiin ensin 1/4 joiden hakuhetken arvot olisi lähellä toisiaan, sitten jatkettaisiin vaikkapa seuraavasti, valittujen asemien keskiarvoon verrattaisiin sitten solun kaikkia asemiaa.. ja>>>>
jos lpt on 0-+4.9 astetta, 25%+2 > poistaisi siis esim. 2 asteessa 2,5 astetta ylimenevät, 4 asteessa 3 astetta ylimenevät
jos lpt on +5-+9.9 astetta, 25%+2 > poistaisi siis esim. 8 asteessa 4 astetta ylimenevät.. jne
varmaankin yli 10 asteessa tuon lisäyksen voi jo jättää pois.. tokihan porastusta voisi viilata.. mutta ehkä tuo sallisi pienet alueelliset erot  ???

Tuon koodauksen jätän kyllä weatherc:n huoleksi, olen tottunut delegoimaan asioita toisille, kertonut vain mitä halutaan ja mikä lopputulema pitäisi olla..
oikeastaan se johtuu siitä ettei minun intresseihin ole kyseinen juttu kuulunut, paitsi opiskeluaikoina.. ;D

Jos joku vielä ihmettelee miksi näin kovasti yritän hakea ratkaisua tähän.. se johtuu syyllisyyden tunteesta.. ja muiden luottamuksen pettämisestä..
Syyllisyys johtuu siitä että koen olevani aikalailla osallisena siinä että Netatmot ovat olleet EWN:ssä, vaikka satavarmasti ne olisivat ennenpitkää tulleet kun olisi havahduttu avoimeen datan saatavuuteen  8)

Pettäminen tulisi vastaan jollei näitä filtteröintihommia saada kuosiin ja pelaamaan kaikkia tyydyttävällä tavalla, jottei kenenkään tarvitsisi ahdistua muutamasta liian lämpimästä asemasta.. itse sellaiset kyllä voin omassa päänupissa filtteröida ja jättää omaan arvoonsa.. sitten jos asemia jouduttaisiin tuollaisen seikan vuoksi sulkemaan kokonaan pois, olisi se aikamoinen pettymys.. en tiedä monellekko,, ainakin itselle ja ehkä..... siten kyseessä olisi itsensä pettäminen ;D ;D

Jos YR.NO pystyy datan hyödyntämään, miksei EWN:kin  ??? ???


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: teutari - perjantai, 23.03.2018, 22:40
Aikaleimattuja kuvankaappauksia, näytti tänään olevan jossakin paikoissa pallukoiden mukaan suht hyvät kelit.... :-\


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 23.03.2018, 23:31
Lainaus
eikö netatmojen osalta ole muuta siivousta kuin se tuulisadeehto?

Niin, EWN:än käyttämässä haussa on filter=true käytössä eli nuo EWN:än kartalle asti päässeet ovat menneet Netatmon oman filtteröinnin läpi.
Kuten voi todeta teutarin liittämistä kartoistakin.

Mitä tuohon tarkistukseen tulee niin se pitää saada mahdollismman simppeliksi ja kevyeksi jo senkin takia että mitä enemmän mutkia matkassa sitä enemmän possibles to fail.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 23.03.2018, 23:52
Kovasti tuntuu nyt asia teutaria vaivaavan.. jollei peräti ahista ;D

Ei siinä mitään, epäkohtiinhan pitää tarttua.. mutta ei Toplistoilla noita huippulämpöjä näy.. valkeakosken +10 on huipulla..
toki se on lämmitetty..

Pitää kysäista Prashanth:lta miksi on päässyt tuollaiset epäkurantit lämpötilat. muistaakseni noin radikaaleja poikkeamia ei viime kesänä näkynyt.

Olisiko siinä ajatusta.. tuossa että prosentuaalinen ylitys poistaisi.. ja vertailtaisiin ns. varmaan asemaan, oli se sitten vaikkapa FMI, Tiesääasema tai luotettu yksityinen.. eikö sellainen olisi helppo toteuttaa ?


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 23.03.2018, 23:58
Teutarin karttojen kylkeen liitetty kuva  ;D ::) :D

Kysehän ei ole Netatmojen huonoudesta, koska kuten jo monesti todettu, lähes mistä tahansa anturista saa ihan asiallisia lukemia (anturin speksit huomioiden) kunhan se on asennettu asiallisesti säteilysuojineen.
Tosiasia on myös se että pws:en ylläpitäjissä löytyy jos jonkin sorttista porukkaa eli myös niitä jotka vähät välittää datan paikkansapitävyydestä. Ja ne asemat jotka "lämpeävät" (tai käytetään vaikka tomtsu-viljelmällä) pitää suodattaa pois jos haluaa uskottavaa dataa. Teutarin liittämät kartat eivät ole sitä. Totta puhuen ihmettelen miten Netatmo edes kehtaa julkaista tuollaista sontaa jos kerran haluavat profiloitua "so realible so YR use us". Tai kuinka YR hyväksyy tuon.

YR on todennäköisesti kehittänyt jonkun tarkistus-systeemin jolla nuo suodattaa. Toki niillä on sitä palvelinkapasiteettiä *hiukan* enemmän kun hikinen dedikoitu palvelin muutaman sadan GB:n SSD-lätyllä. Datan keruu tuhansilta asemilta kun vaatii - yllätys - myös tilaa. Mutta niillä on myös käytössä *hiukan* tarkempaa korkeus-dataa kun joku 2.5 km resonen ennustemalli, eli pystyvät myös paremmin tekemään korkeuskorjausta "vertailudataan".


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - lauantai, 24.03.2018, 00:11
näin on minulla ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 24.03.2018, 00:22
näin on minulla ;D

Tuo mun kuva oli Netatmon sivuilta napattu  :o


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 24.03.2018, 00:33
YR sivuilta napattua infoa:

Lainaus
For å kunne utføre kvalitetskontroll av observasjonene må det være et tilstrekkelig antall  stasjoner i nærheten. Dersom det er for få stasjoner kan vi ikke benytte dem.

Eli eivät käytä yksinäisiä susia vaan pitää olla riittävästi asemia johon verrata.

Ja tuossa asennusohje:

Lainaus
God plassering:

    Skjermet fra direkte sollys
    Skjermet fra regn
    Helst på nordsiden av huset

Enda bedre plassering:

    God avstand til varmekilder som parkeringsplass/asfaltflater, grill, varmelamper, ventiler og ventilasjonsutslipp (avtrekk fra kjøkkenvifter og tørketromler), og hold god avstand til "solveggen" på huset.
    God avstand til fuktige kilder som dammer, bekker, vann fra taket og vannspredere.

Best plassering («gullstandarden», for de spesielt interesserte):

    I hvitmalt bur med tak og god ventilasjon
    Ha kortklipt gress under hytta


Hyvä sijoitus:
 - suojattu auringonvalolta
 - suojattu sateelta
 - mieluiten talon pohjoispuolella

Parempi sijoitus
 - riittävä etäisyys lämpölähteisiin kuten  grilli, asvaltti, lämpölamput, tuuletusaukot ja riittävä etäisyys "aurinkopuolen seinään"
 - riittävä etäisyys kosteuslähteisiin kuten lammet, purot, katot

Paras sijoitus
 - valkoinen säteilysuoja katolla ja hyvällä tuuletuksella
 - lyhyeksi leikattu nurmikko anturin alla

https://yrkundesenter.zendesk.com/hc/no/articles/360002196853-Private-v%C3%A6rstasjoner-Dette-b%C3%B8r-du-viteOtsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - lauantai, 24.03.2018, 08:38
On YR paneutunut asiaan, ihan hyvät ohjeet.. kunhan ne saisi perille asemien omistajille..
periaatteessahan voisi johonkin palvelimelle tyrkätä sopivilla hakusanoilla....

Totta puhuen ihmettelen miten Netatmo edes kehtaa julkaista tuollaista sontaa jos kerran haluavat profiloitua "so realible so YR use us". Tai kuinka YR hyväksyy tuon.

Mutta,onhan se niinkin, että parempi sekin että on hiukan sitä ihteään mukana, kuin ei mitään informaatiota.. ei taida periaatteessa olla muita valmistajia joilla olisi itsellään kyseistä palvelua ja vielä kohtuullisenn hyvin toimivalla kartalla..josta saa nopeastivkuvan mitä on missäkin, poislukien tietenkin EWN   ;D

Siellä laittamallasi sivulla oli myös..
Foreløpig kan vi dessverre ikke motta fra andre private værstasjoner. Men vi ønsker å samarbeide med flere leverandører som kan gi oss observasjoner av god kvalitet. Det vi trenger er at observasjonene gjøres tilgjengelig for oss i et stabilt grensesnitt som oppdateres hver time. Ta gjerne kontakt med din leverandør av værstasjoner og spør om de kan gjøre dataene tilgjengelig for oss.

eli käännettynä;
Tällä hetkellä valitettavasti emme voi vastaanottaa muita yksityisiä sääasemia. Mutta haluamme työskennellä useiden toimittajien kanssa, jotka voivat tarjota meille laadukkaita havaintoja. Tarvitsemme, että havainnot ovat saatavilla vakaalla käyttöliittymällä, joka päivitetään joka tunti. Ota yhteyttä sääaseman palveluntarjoajaan ja pyydä, voiko hän antaa tiedot saataville..

Miten olisi.. olisiko EWN:llä sellaista dataa tarjota.. tulis nuo Daviksetkin.. sun muut mukaan, vois vähetä arvostelu.. siinä voisi olla toinenkin pointti että
yhteistyö voisi kantaa hedelmää.. tuskimpa kenelläkään sitä vastaan mitään olisi?

Niinkuin sanoin.. aion olla netatmon Prashanthiin yhteydessä, voisi kehoittaa tekemään YR:n  ohjeet omille sivuilleen ja  laittamaan vaikka weathermappiin
linkin niihin.. voisi tavoittaa asemien omistajat ja sitäkautta edesauttaa asiaa.. toisaalta, heillä on jokaisen käyttäjän sähköpostiosoite.. joten voisi massapostittaa ohjeet ::)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - lauantai, 24.03.2018, 10:20
Tämä ei kuulu tänne mutta voihan sen sitten siirtää... netatmoa raspien rakentajille :)
https://labs.eleks.com/2015/10/raspberry-pi-2-ms-windows-10-iot-netatmo-api-smart-house-controller.html


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 24.03.2018, 11:17
Lainaus
On YR paneutunut asiaan, ihan hyvät ohjeet.. kunhan ne saisi perille asemien omistajille..
periaatteessahan voisi johonkin palvelimelle tyrkätä sopivilla hakusanoilla....

Unohtivat vaan asennuskorkeuden listasta. Mutta muuten kyllä simppeli ja selkee lista. Propsit siitä.

Lainaus
Mutta,onhan se niinkin, että parempi sekin että on hiukan sitä ihteään mukana, kuin ei mitään informaatiota.. ei taida periaatteessa olla muita valmistajia joilla olisi itsellään kyseistä palvelua ja vielä kohtuullisenn hyvin toimivalla kartalla..josta saa nopeastivkuvan mitä on missäkin, poislukien tietenkin EWN

Netatmon kartta-idea on hyvä, mutta uskottavuus kärsii tuosta sonta-datasta. Valitettavasti myös muiden pws-asemien uskottavuss voi kärsiä tuollaisen takia jos asiaa katsoo "fellow user" näkökannalta eli asian laita on laajempi kun pelkästään tuo kartta.

Lainaus
Miten olisi.. olisiko EWN:llä sellaista dataa tarjota.. tulis nuo Daviksetkin.. sun muut mukaan, vois vähetä arvostelu.. siinä voisi olla toinenkin pointti että
yhteistyö voisi kantaa hedelmää.. tuskimpa kenelläkään sitä vastaan mitään olisi?

Se että virallinen laitos hyväksyy pws-asemat dataansa on todella hieno juttu. Ja YR on todennäköisesti keksinyt keinot suodattaa pois väärät lukemat. Muutenhan se olisi kuopan kaivamista omalle uskottavuudelle ja paremmuudelle. Ja tuskin YR lähtis tuohon jollei heillä olisi toimivaa systeemiä tuohon.
Tottakai aina voisi kysyä YR:ltä mitä mieltä ovat EWN:än pws-datasta. Jollei muuta siitä saisi kivan piikin Kumpulanmäen (FMI) suuntaan jos YR hyväksyisi datan ;D ;D

MUOKS: Kyssäri lähti YR:lle.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - lauantai, 24.03.2018, 12:22
Pidetään peukkuja :D

Onko tosiaan niin että niiden filtteri rajoittuu vain no ja true vaihtoehtoihin.. tosin oletuksena kai false..

Laitan varmaan viikonlopun aikana neatmolle sen viestin, kun kuitenkin vasta arkena on tämä lead customer paikalla..
se sitten heittää asiaankuuluville tiimeille kysymyksen.. niin voisin kysyä tuosta vähän myös ja näistä jämähtäneistä sadelukemista kun heitin apista tulee  ;D
olisin kärjessä, jollei varkaus, luttila olisi päivästä toiseen 4.3 mm lukemallaan, valkeakoski ja lohja jäi jo taakse :P


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: teutari - lauantai, 24.03.2018, 13:46
Kovasti tuntuu nyt asia teutaria vaivaavan.. jollei peräti ahista ;D

"Mutta niin muuttuu mailma; silloin kuin nyljetty orava, nyt mahdut hädintuskin tähän samaan hännystakkiin; niin muuttuu mailma, Eskoni."
Kirjoitti jo 1864 Aleksis Kivi..

"Maailma ja ihmiset sen mukana ovat kiihtyvän muutoksen kourissa olleet ilmeisesti jo siitä alkaen.. kehityshän on väistämätöntä ja väistämätöntä kai on sen mukana oleminen.."

Koitan yrittää vanhana ukkona hypätä tähän muutoksen kouriin mikä näyttää nyt olevan käynnissä. ;)
Räikeät väärinkäytökset on tuotava esille ovat ne mitä tahansa ja niiden arvostelu on kestettävä kun se näyttäisi olevan tätä nykyaikaa mitä olen tuossa sivussa maailman menoa seuraillut. ;D

Onhan se selvä asia kun ostat netatmon niin siinä ohessa maksetaan pilvipalvelusta/sen käytöstä ja onhan ne tiedot oltava siellä näkyvillä ovat ne kuinka pielessä vain eli aika kädettömiä ranskalaiset ovat leikkuria laittamaan koska muutenhan nuo härvelit joutaa romukoppaan ja kauhea älämölyhän siitä syntyisi.
En ole asiaan sen paremmin perehtynyt mutta ilmeisesti tiedot pystyy itse katselemaan mutta tuonne mapsiin meneviin tietoihin on tehty kait joku leikkuri?

Hyvä esim.on tuo AWEKAS Automatic Weather Map System minne PWS-asemat lähettää omasta tahdostaan dataa on tiukka yhteisö jos lähiasemiin verrattuna tiedot poikkee liikaa heidän tarkistuksessa niin tulee kiukkusta sähköpostia ja tietojen vastaanotto stopataan, tietojen uudelleen lähetys onnistuu vasta kun olet lähettänyt heille sähköpostia sekä kertonut että korjattavat toimenpiteet on suoritettu ja kaikki toimii taas OK.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - lauantai, 24.03.2018, 14:04
Kyllä siellä on leikkuri ja yleensä poimiikin pois virhetiedot lämpötiloissa..
Tokihan ne näkyy oli lpt sitten vaikka saunalukemissa aseman omistajalle puhelimen ja tabletin sovelluksessa, tietsikan weathermapissa näkyy vain kun kirjautuu sisälle omaan osioonsa.. eli heillä oletusarvona on tarkoitus poimia virheelliset asemat.
Heidän sivuillaan on sellainen toteamus, jollet näe asemaasi weathermapissa niin tarkista asennuksesi ettei ole liian lämpimässä, eli auringonpaisteessa.. tokihan jotkut käyttävät sitä ulkoanturia muuhunkin kuin säähommiin..

on aivan eri asia toimia muutamassa maassa/noin 170 maassa, ei siinä ainakaan kukan käsivaraista tarkistusta pysty tekemään..
mutta yritetään parannusta asiaan ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 24.03.2018, 16:17
on aivan eri asia toimia muutamassa maassa/noin 170 maassa, ei siinä ainakaan kukan käsivaraista tarkistusta pysty tekemään..
mutta yritetään parannusta asiaan ;D

Ei toimi manuaalitarkistus edes yhdessä maassa enää muuta kun yksittäis-tapauksissa. Norjalaisia on EWN napsinut kasaan rapiat 1400 pws-asemaa (yhteensä on norskeja n 2100) ja suomalaisiakin pws-härpäkkeitä on listassa reilut 300, ja tämä Netatmo-ehdolla "tuulianturi". ;D Eli automaattiikalla se tarkistus täytyy toimia.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - lauantai, 24.03.2018, 19:50
Tarkoitin lähinnä sitä.. että tiukkaa (lue; tulikivenkatkuista) tekstiä atomaatit harvoin lähettää, joten kyllä ne käydään siinä mielessä manuaalisesi läpi. ;D

Suomessakin olisi näitä PWS-asemia varmaankin liki tuhannen jos voitaisiin unohtaa se tuulihärpäke.. edellyttäen tietysti että saa toisenlaisen systeemin toimimaan karsinnassa :)  (laskin jyväskylästä pohjoiseen netatmoja oli reilusti yli 200 ja tahti kiihtyy etelään päin) ihmetyttää hieman ssodankylä-kemijärvi seutu, pudasjärvi sekä kuusamo ja ranua jotka selkeästi loistavat tyhjyyttä netatmon kartalla, ilmeisesti ei ole tieto tavoittanut tai on muuten varovaista porukkaa.. ei vainen, näkyy suuresti clas Ohlsson ja Power jälleenmyyjinä missä päin asemia kasautuu.. eipä ole suomalaista ketjua.. vain Verkkokauppa.com ja Elisa nettimyynnillään.. Näköjään Gigantti on tullut mukaan.. muttei sitäkään voi suomalaisena pitää  ::)
Gigantissa ei ollut vielä kaikkia tuotteita...


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - sunnuntai, 25.03.2018, 21:48
Paaluu entiseen.. joskus taannoin keskustelimme suomen jakamisesta 3 osaan.. siinähän olisi asemia joihin verrata.. massasta keskiarvo + varmuusraja esim. mitä YR aikaisemmin käytti eli 3 astetta.. kaikki ylimenevät pois.. ???

pituusjako pitää olla myös kun mukana on lännestä ja idästä..  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 26.03.2018, 11:07
Ensin, YR vastasi että mielenkiintoista ja palaavat asiaan Pääsiäisen jälkeen.   ;D
Heitin tarkistus-systeemi on myös tulossa Githubiin vapaaseen jakoon.  ;D

Kuten aikasemminkin todennut ovat Netatmot hyviä kokeilukaniineja tähän tarkistus-juttuun siinä mielessä että datan prosessointi on omassa skriptissä mutta myös siksi että datassa on noita virhe-datoja. Eli tähän noita virhe-arvoja nimenomaan tarvitaan jotta näkee tuloksen. ;)
Hakusessa on tarkitustapa (sekä myös "tähtilaskuri") joka olisi helppo ja simppeli, ja joka olisi helppo kopioida muihin pws-asemiin sekä tiesää-asemiin. Tiesää-asemat pitävät aika hyvin kutinsa mutta aina välillä niihinkin tupsahtaa hassuja arvoja, data kun on aika lailla tarkistamatonta raaka-dataa.

Tällä hetkellä on raja 3 astetta mitä saa olla heittoa keskiarvoon ja 2 astetta "muiden asemien maksimiin". Tällä hetkellä on säde josta nuo lasketaan 1° joka suuntaan ja käytössä vain pws-asemat.
Kokeilin eilen vetää rajat vieläkin alemmas ja silloin näkyi kartalla myös sellainen ongelma että data jää näkyviin vaikka aseman data oli joutunut haaviin, mikä myös lisää hassujen arvojen määrää kartalla. Tämä johtuu siitä että EWN sallii oliskos (näin tarkistamatta) 1.5h vanhat datat kartalle. Jos aseman data jää haaviin voisi kantaan myös lisätä "error"-arvo jolloin ne tippuisi kartalta heti eikä aikaleiman perusteella.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 26.03.2018, 15:56
Hienoa, että YR osoitti kiinnostuksensa.. toivotaan että johtaa johonkin ;D
Myös se etteivät "panttaa" systeemiään on hieno homma...

Onko se niin että asema jota verrataan on keskiössä, siitä sitten 1° suuntaansa? vai jokin kiinteä "ruudukko" jonka sisällä asemia verrataan.. tosin sellainen
ei varmaan oikein hyvin toimisi jos asema on ruudukon laitamilla..

Jos on keskiössä, niin  varmaan olisi harvaanasutummilla seuduilla hyvä olla ehkä 2° suuntaansa.. mutta ehkä silloin tulisi mukaan liialliset alueelliset erot, silloin ei ehkä 3 astetta riitä pitämään oikein näyttävää asemaa kartalla sellaisissa tilanteissa että jokin paikallinen sääilmiö tai vahva rintama sattuu aseman tienoille.. vaikkapa kylmän puolella rintamaa 10 astetta ja lämpimän puolella 22 astetta :)

Tosin ne on satunnaisia tilanteita.. voisiko ajatella ettei tipauta käppyröistä ja mittareista, mutta taulukoista yms...


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 26.03.2018, 17:02
Keskiössä. Ihan simppeli lat/lon +/- 1 on käytössä tuossa haussa. Täällä pohjoisessa on se hyvä että on myös aika paljon noita laitos/tiesää-asemia joten mihin verrata löytyy ihan kivasti, ainakin suurimmalla osalla alueista, poikkeuksena ehkä Lappi ja Venäjän puoli.
Se on totta että tuollaisessa vertailussa saattaa rintamat ja ukkoset tuottaa ongelmia jos muutosta tulee hetkessä paljon. Siksi onkin mielenkiintoista nähdä miten YR on ratkonnut tuon tarkistuksen jahka se jossain vaiheessa tulee tuonne Githubiin.  :)

Lainaus
Tosin ne on satunnaisia tilanteita.. voisiko ajatella ettei tipauta käppyröistä ja mittareista, mutta taulukoista yms...

Ei huono idea. Itse asiassa tuollainen mainitsemani "error-arvo" [1|0] kannassa mahdollistaisi tuon koska kartta/taulukko-haut voisi ehdollistaa ettei erroria saa olla kun taas käppyrä/mittari-data voisi näyttää kaiken.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 27.03.2018, 19:48
Koskee vain Netatmoja toistaiseksi...
- Tähtilaskuri käynnistetty. Eivät näy missään vielä koska pitää katsoa että laskurit toimii sekä keksiä missä nuo tähdet näyttäisi. Ajatus on myös ettei uusi asema saa heti 5 tähteä vaikka olisi 10/10 hyvää dataa vaan että tähdet kertyisi myös hyvien datojen lukumäärän perusteella. Eli sekä *hyvät/totaali* että *hyvien lukumäärä* - kumpi noista on alempi - ratkaisisi tähtien lukumäärän.
Tähtien lukumäärään voisi myös vaikuttaa jatkuvuus eli offline verottais tähtiä mutta pitää ensin keksiä keino miten sen tekisi.
- Error-arvo käyttöön. Jos asema jää haaviin saa se error-arvon 1. Tällöin se tippuu kartalta sekä taulukoista, mutta mittarit ja käppyrät päivittyvät errorinkin aikana

EDIT: Lisätty myös muille pws-asemille laskurit.  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - tiistai, 27.03.2018, 20:36
Hyvin nämä hommat etenee.. ja kehittyy eteenpäin  ;D

Oletko miettinyt sitä tehollisen lämpösumman kertymäjuttua? , sehän ei olisi varmaan suurikaan  juttu ja voisi ehkä ympätä siihen keskilämpötilakäppyrään, , laittaa oma pieni laatikko yläkulmaan, tai mittari sille johon kertyy.. tosin 0-1000 ehkä saisi olla skaala. laskisi vain joka päivä keskilpt -5 astetta summaan lisää  ::)

Pitänee alkaa pääsiäisen aikoihin rustaamaan ensimmäistä prototyyppiä säteilysuojaksi.. tai kahta jossa toiseen laittaisi tuulettimen.. minulla on jossain varastossa aika tehokas härpäke.. ostanut yli 10 vuotta sitten autoon jossa ei ollut ilmastointia.. semmoinen kojelautapuhallin.. koiran takia  ;D

Kooltaan ei kovinkaan iso.. kun nurinniskoin, eli ylösalaisin laittaa niin alkaa ilma liikkumaan, halkaisija varmaan noin 10 cm tai alle.. en muista ;D
tuolta ainakin saa eikä ole kalliita ja ehkä kestää sään vaikutuksia paremmin kuin tietsikan laitetuuletin.. varmaaan motonetistakin kun jostain varaosakaupasta ostin...
https://www.ak24.fi/fi/tavarat/sahkoosaat-ja-auton-lammittimet-tuulettimet


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 27.03.2018, 22:40
Lainaus
Oletko miettinyt sitä tehollisen lämpösumman kertymäjuttua? , sehän ei olisi varmaan suurikaan  juttu ja voisi ehkä ympätä siihen keskilämpötilakäppyrään, , laittaa oma pieni laatikko yläkulmaan, tai mittari sille johon kertyy.. tosin 0-1000 ehkä saisi olla skaala. laskisi vain joka päivä keskilpt -5 astetta summaan lisää

Juu, ei ole kuopattu sekään. Pitää testailla vähäsen että osaisko mysli laskea sen suoraan jolloin säästyis pinolta purkkakoodia :P


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 28.03.2018, 09:39
Se on hyvä se.. helpottaa sitten eri paikkojen seuraamista. Mietin vain että virhedatasta tulee virheelliset lukemat.. joten se pitää olla siellä asemakohtaisella osiolla, ei taulukoissa  ;D

Ensi viikolla voi alkaa kevät..  ja se myötä runsaat tulvat huhtikun lopulla, toukokuun alussa.. ainakin näille seuduin luulisin :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 30.03.2018, 07:45
Katselin tuossa ylläs-levi akselilla lämpötiloja kun lapsenlapset läksi taas laskettelemaan...  :)

Löytyi taas yksi tunturi-lapin seutukunta Kittilän Sirkasta, suhteellisen uusi tapaus kun ei ole aikaisemmin silmiin osunut.
siinä on myös se mittariongelma, nollaa näyttää.

asema sijaitsee Immeljärven pohjoispäässä, siinä on ainakin mökkikylä, nimeksi sopisi varmaan Kittilä, Immeljärvi ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 02.04.2018, 15:11
Muokattu lämpötila-tarkistusta:
- Vertailudataan otetaan mukaan myös FMI:n ja tiesääasemat (ja muissa maissa vastaavat mikäli saatavilla). Toistaiseksi on suomalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset lisätty. Tämä antanee laajempaa pohjaa varsinkin kun noita tiesääasemia on aika laajasti ripoteltu ympäri maata myös sellaisiin paikkoihin missä ei FMI-asemia ole ;)
- Lisätty myös esto liian kylmälle arvolle. Tämän raja on 15 astetta alle muiden asemien minimin ja sitä voidaan tarpeen mukaan säädellä isommaksi jos aihetta ilmenee. Ideana lähinnä napsia haaviin ne softien/raudan aiheuttamat virhelukemat jotka eivät karsiudu kuukausi-perusteiseen sallittuun minimiin (sallittu max-min-haarukka on sattuneista syistä aika laaja vaikka se muuttuukin kuukausien mukaan, esim täällä pohjoisessa on Huhtikuun haarukka +25/-35...).


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 02.04.2018, 16:43
Mihinkähän haarukkaan minun asemani joutuivat.. ei näy missään muualla kuin vertailussa..
Samoin näkyy olevan Ukan 2-asema ja muutkin netatmot, onko vika apissa vai tässä uudessa vertailussa?
islannista on näköjään kaikki asemat hävinneet...

Edit.. nyt näkyy taas.. islantilaisetkin, mikä lie häiriö :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 02.04.2018, 16:50
Mihinkähän haarukkaan minun asemani joutuivat.. ei näy missään muualla kuin vertailussa..
Samoin näkyy olevan Ukan 2-asema ja muutkin netatmot, onko vika apissa vai tässä uudessa vertailussa?
islannista on näköjään kaikki asemat hävinneet...

APIssa. Huomasin äsken saman ja koeajoin häkkyrän manuaalisesti jolloin myös näkyy missä se jumittaa. Homma tyssäs tyystin muutaman aluen jälkeen kohtaan jossa haki uutta aluetta.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 02.04.2018, 16:56
Osaatko arvioida mikä voisi olla syynä.. pitänee pommittaa netatmoa tuosta ongelmasta, voisiko se katkos olla verkon puolella??


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 02.04.2018, 17:01
Tää ongelma on tullut YR mukaantulon myötä, kuormittaako heidän hakunsa tuota APIa, luulisi heitillä olevan oma.. mutta kai samasta tietokannasta hakee... Toisaalta heidän tietokantansa täytyy olla todella massiivinen ajatellen Netatmojen määrää ja sitten muita härpäkkeitä, kuten kameroita, hälyttimiä ja lämpöjuttuja..


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 02.04.2018, 17:33
Tää ongelma on tullut YR mukaantulon myötä, kuormittaako heidän hakunsa tuota APIa, luulisi heitillä olevan oma.. mutta kai samasta tietokannasta hakee...

Veikkaan että tuo voi olla yksi syy. Ja se että API:sta on ehkä tulossa suosittu => enemmän liikennettä.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 02.04.2018, 17:53
En tiedä huomasiko kukaan mutta FMI:n sivutkin oli viiden maissa hetken pois.. varmaan kuormitettu myös pääsiäislomilta palaavien toimesta ;D
Huomasin, kun katsoin lumisateen etenemistä tyttäreen perheen ylläsjärveltä paluuseen liittyen.. heillä kun on moottorikelkka perässä kun tuo kesäksi pois mökiltä.

Mietin tuossa pihasaunaa lämmittäessäni että olisikohan niiden parempi jakaa tuo api maantieteellisesti vaikka.. tai sitten pitää lisätä verkkoresursseja  ::)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 02.04.2018, 18:31
Mietin tuossa pihasaunaa lämmittäessäni että olisikohan niiden parempi jakaa tuo api maantieteellisesti vaikka.. tai sitten pitää lisätä verkkoresursseja  ::)

Tekemällä valmiit staattiset tiedostot jossa esim kaikki Euroopan Netatmot päivittyen joka x minuutti. Tällöin jäisi vain yksi kysely kantaan per päivitys ja alue, valmiin staattisen filun puskeminen zipattuna esim Nginxillä on kevyttä ja nopeaa. Sen jälkeen se on lähinnä putken koosta kiinni kuinka paljon ja kuinka nopeasti dataa saa puskettua mäelle.
Noin niinku esimerkiksi.
Tekemällä tuon tyyppisen APIn mitä heillä nyt on, jossa voi ja pitää vapaasti määritellä alueen jonka kysyy, on kun pyytäisi ongelmia, ellei ole riittävästi hevosvoimia takana.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 02.04.2018, 22:17
Netatmo-päivitykset näyttää onnistuvan noin kerran tunnissa tällä hetkellä.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - tiistai, 03.04.2018, 07:47
Niinpä, ennenkuin laitan viestiä netatmolle, kysyisin yhtä asiaa..
miten se EWN:n hakuprosessi on toteutettu, hakeeko kaikki könttänä yhdellä kertaa vai onko jaettu alueisiin?
Jos alueisiin niin onko alueet niin jaoteltu ettei 1000 ulkoisen moduulin määrä ylity, kun sattui silmiin seuraavaa..

available data
Temperature, Pressure, Humidity, Rain and Wind strength, Wind angle, Gust strength and Gust angle within a specific area.
Details about the location of the Weather Stations.

Possible actions
Retrieve shared data from up to 1000 Outdoor Modules within a specified area

Sitten herää kysymys että onko tuossa määrässä 1000 ulkoyksikko-sade- ja tuulimoduulit vai lasketaanko ne erikseen.. eli 333 kokonaista asemaa kertahaulla?  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 03.04.2018, 09:12
Niinpä, ennenkuin laitan viestiä netatmolle, kysyisin yhtä asiaa..
miten se EWN:n hakuprosessi on toteutettu, hakeeko kaikki könttänä yhdellä kertaa vai onko jaettu alueisiin?
Jos alueisiin niin onko alueet niin jaoteltu ettei 1000 ulkoisen moduulin määrä ylity, kun sattui silmiin seuraavaa..

Jaettuna 15 alueeseen, siten että ne haetaan 4 sekunnin välein (+ prosessointiaika).
Tuo 1000 on mahdoton tietää koska sieltä tulee mitä sattuu eikä vastauksen kokoa pysty rajoittamaan mitenkään muutoin kun rajaamalla aluetta.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 04.04.2018, 17:51
Ensiksi julkinen anteeksipyyntö weatherc:lle, se mitä kyselin ei liittynyt mitenkään minkäänlaiseen epäilyyn asiantuntemuksesi suhteen,
päinvastoin, olet rakentanut tätä EWN:n systeemiä oikein hyvin ja huomioinut meidän muiden ehdotuksia hyvin, ja toiminut toiveiden mukaisesti..
Anteeksi myös se että lainasin tekstiäsi ja laitoin sitä Netatmon suuntaan..

kiitoksia myös muidenkin puolesta tästä epänormaalissa tilassa olevien asemien karsimisesta, ei pahemmin enää kartallakaan erivärisiä pallukoita erotu,
yksityisten asemien taulukossa oli aamupäivällä yli 220 asemaa, iltapäivällä 212 ja nyt 227, joten karsimista on tapahtunut

Viime yönä siellä tapahtui jotain GetPublicDatan APIN suhteen, sekä EWN että WU oli katkolla tiedon suhteen noin 0.reikäreikä- 3.00, toivottavasti
parannusta tapahtui julkisen tiedon suhteen. Katkos ei koskenut Netatmon dataa puhelimiin eikä myöskään Dashboard-osiota, siellä tiedot ovat ihan prikuulleeen ajantasaisia..  ;D

Laitan nyt kaikille tiedoksi että pää on välillä kuin pallo jossa neutronit poukkoilevat väistellessään mustia aukkoja valkeassa aivoaineessa, joten joskus itselle selvät asiat voivat mennä muilta ohi hilseen, No Henkka ja Ukka ovat tämän tienneet.. Sain toisen lievän aivoinfraktin 1.2, onneksi oli lievä ja lähinnä haittasi oikean käden toimintaa.. asian selvittely on vielä kesken, syyhän olisi hyvä löytää..

Siksi nuo projektini ovat tällä hetkellä jäissä, vakaata kättä tarvitsee ja keskittymistä.. on viisainta vielä siirtää kun ei aina tarpeeksi keskity edes siihen mitä kirjoittaa ::)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 04.04.2018, 23:22
Lainaus
kiitoksia myös muidenkin puolesta tästä epänormaalissa tilassa olevien asemien karsimisesta, ei pahemmin enää kartallakaan erivärisiä pallukoita erotu,
yksityisten asemien taulukossa oli aamupäivällä yli 220 asemaa, iltapäivällä 212 ja nyt 227, joten karsimista on tapahtunut

Perusongelma koskee kaikkia asema-tyyppejä, ei vaan yksityisiä. Tiesää- ja virallisten asemien kohdalla taitaa jopa lukea ehdoissa että kyseessä on tarkistamaton raakadata. Varsinkin tiesääasemat kunnostautuvat tässä (ja erityisesti ruotsalaiset) että puskevat mitä hassumpia arvoja välillä. Koska dataa pusketaan ulos 24/7 lähes reaaliaika-periaatteella niin mahtuu aina joukkoon niitä virheellisiä lukemia, siis myös muunlaisia kun pelkästään noita aurinkolämmitteisiä. Asiaa ei ole auttanut se hölmöys että joillakin softilla on ainakin ollut vakio virhelukemana ihan valiidi arvo kuten -20 tai 0. Virhelukeman kun pitäisi ehdottomasti olla joku normiaalista haarukasta riittävästi poikkeava, kuten esim -100, jotta olisivat helppoja napsia pois. Eli jonkin sortin tarkistusta on tarvittu jo kauan. Ongelma on ollut miten sen kehittäis niin että toimis edes auttavasti ja olisi mahdollisimman simppeli jotta se olisi helppo kopioida muihin skripteihin (esim Netatmo => muut pws tai tiesää).

Kulmakivi vertailussa on myös alunperin ollut se ettei asemia johon verrata ole ollut riittävästi. Nyttemminhän asemia on noin yleisesti ottaen ihan kivan tiheästi ja joillakin alueilla jopa ruuhkaksi asti - näin suomen näkövinkkelistä osittain kiitos Liikennevirasto, joka tuupannut niitä joillekin teille parin kilometrin välein, hyvänä esimerkkinä tuo Turun ja Helsingin välillä mutkitteleva mato. Viime kesäisen elektroniikka-remontin aikana niitä tais tulla vielä muutama lisääkin, ainakin kameroita tuli pari lisää. [ot] "Valims 12/2017"-remontti on edelleen kesken, ei ole vielä mennyt kun melkein 50% kauemmin kun aluperin piti (aloittivat 05/2017) ;D Saivat sentään nopeus-tikkarit toimimaan jokunen viikko sitten :P[/ot]


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 09.04.2018, 14:57
Jahas.. mitähän "pahaa" sitä taas on tehnyt.. kun ei asemat näy kartalla ja taulukossa  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 09.04.2018, 15:48
Jahas.. mitähän "pahaa" sitä taas on tehnyt.. kun ei asemat näy kartalla ja taulukossa  ;D

Aseman lämpötila vs ympäristö?

Niin hävis suurin osa etelä-suomen tiesääasemistakin kun päästiin yli 10 asteen....


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 09.04.2018, 16:55
Sillä aikaa kun kävin ostamassa ruuveja yms. tarvikkeita että saan viimeinkin tuulimittarit ylemmäksi, oli aseemat palautuneet..
syynä ei lpt vaan jokin muu..  ;D

tuota kuvan luokkaa erot ovat olleet koko ajan, joskus muut enemmän näyttäneet.. tuo evijärvi2 ei ole kartalla näkynyt koskaan, taulukoissa kylläkin...Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 09.04.2018, 17:15
Sillä aikaa kun kävin ostamassa ruuveja yms. tarvikkeita että saan viimeinkin tuulimittarit ylemmäksi, oli aseemat palautuneet..
syynä ei lpt vaan jokin muu..  ;D

tuota kuvan luokkaa erot ovat olleet koko ajan, joskus muut enemmän näyttäneet.. tuo evijärvi2 ei ole kartalla näkynyt koskaan, taulukoissa kylläkin...

Ruuvasin sallittua eroa muiden maksimiin 2.5 asteeseen ihan noin kokeeksi.
Tiesääasemissa taisi tapahtua domino-efekti. Tiesään kohdalla oli vertailudatana FMI ja muut tiesääasemat. Kun tiesääasemia tippui riittävästi pois, ja FMI:läiset oli vähän viileän puoleiset niin oli tulos että tiesäät tippui kartalta sitä mukaan kun lämpenivät. Muutin sitä niin että käyttää myös pws-asemia tuohon vertailuun.

Taitaa Evijärvi 1 ja 2 olla niin lähekkäin settei kartta näytä kakkosta tai sitten ovat pallerot käytännössä päällekkäin.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 09.04.2018, 18:56
Ovathan ne, vain 10 senttiä nyt eroa toisiinsa, on siinä kolmaskin samassa nipussa, tosin se oli kauempana kartalla..
Ruuvaan noita muita ykkösesstä etäämmälle kartalla kun sen pystyy tekemään helposti, kokeilen aluksi 100 metriä :)

Miten se ehto nykyisin on, ei viitsisi ostaa uusia sade ja tuuliantureita, jos se on joko/tai >  tuuli/sade niin siirrän sadeanturin kakkosesta kolmoseen..
muuten saa olla pimennossa vaikka helpompi olisi samalla kertaa vertailla.  ;D
 


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 09.04.2018, 19:38
Ovathan ne, vain 10 senttiä nyt eroa toisiinsa, on siinä kolmaskin samassa nipussa, tosin se oli kauempana kartalla..
Ruuvaan noita muita ykkösesstä etäämmälle kartalla kun sen pystyy tekemään helposti, kokeilen aluksi 100 metriä

Miten se ehto nykyisin on, ei viitsisi ostaa uusia sade ja tuuliantureita, jos se on joko/tai >  tuuli/sade niin siirrän sadeanturin kakkosesta kolmoseen..
muuten saa olla pimennossa vaikka helpompi olisi samalla kertaa vertailla.  ;D

Tuulianturi on ehtona, paitsi > 64°N
Sitä en sitten tiedä mitä tuo API syöttää, sen urlissa kun on &required_data=wind

EWN:än kartta on nykyään valikoiva, eli se "siivoaa" karttaa, mitä lähemmäs zoomaa sitä enemmän asemia näkyy. Järjestys pitäisi olla PWS => metlaitos => tiesää, eli tiesäitä näytetään vaan jollei muita löydy siihen kohtaan.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 09.04.2018, 21:13
Getpublicdatassa luki näin;
To filter stations based on relevant measurements you want (e.g. rain will only return stations with rain gauges). Default is no filter. You can find all measurements available on the Thermostat page.

kai sen voi valita mitä haluaa filtteröidä, vaikka wind or rain... tai jotain sellaista..  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 09.04.2018, 22:03
erottimena pilkku wind, rain ?


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 09.04.2018, 22:04
kai sen voi valita mitä haluaa filtteröidä, vaikka wind or rain... tai jotain sellaista..  ;D

Voi, ja silloin kun tuon tein niin niistä valikoitui tuo tuuli. Tosin, ainakin niillä kokeiluilla mitä tein kun tuota EWN:än häkkyrää väsäsin niin tuo &required_data=wind ei takaa mitään. Vastauksena tulee myös asemia ilman tuuli-anturia / tuuli-arvoja. Sen takia tarkistaa tuo EWN:än häkkyrä sen vielä erikseen mutta sallien asemat ilman tuulta jos pohjoisempana kun 64°N.

Se, mitä Netatmo pitäisi ihan ensimmäiseksi tehdä, ja olisi pitänyt olla päivänselvä asia ennenkuin API:a edes julkaistaan, on että saisi tuon API:n oikeasti toimimaan sen mukaan mitä parametrejä sille syötetään eikä syöttäis joukkoon omiaan.
Esimerkiksi vaikka EWN:än haut rajoittuu -11°E (eli Islannin länsipuolelle) ja 40°N (eli Välimerelle) niin dataa tulee esim. niin Kanadasta kun Dubaista. Muutenkin vaikuttaa varsinkin nuo kordinaatti-rajaukset olevan vain näön vuoksi. On asemia jotka tulevat vastaan kuudessakin eri haussa vaikka haut ovat kaikki eri alueille. Tuo kävi ilmi kun tuota tähtilaskuria väsäsin ja aloin ihmettelmään miksi joidenkin Netatmojen laskurit laukkaa nopeammin kun muut. Ei ole siis kovin vakaallaa / luotettavalla pohjalla...


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - tiistai, 10.04.2018, 07:26
Jaa'a.. mitenkäs tuo koordinaattihaku noin käyttäytyy, mikäli minä ymmärrän oikein niin sieltä voi hakea alueita kahdellakin eri tavalla, lounais, koilliskulmilla tai joka kulma erikseen?

Tuohon datan laatuun en osaa sanoa sen kummempaa kuin että metsä vastaa niinkuin sinne huudetaan  ;D

Tai.. sellaisen huomion olen tehnyt, kun asentaa uutta asemaa.. saattaa sijainniksi tulla Espoo tai Vantaa ja joskus Turkukin..johtuen Telian 4G-sijaintitiedon vajavaisuuksista.. saattaapi ollla että osittain on kyse siitä siinä kanada-dubai ongelmassa.. eli virheellisestä sijaintitiedosta. toisaalta voihan siellä aseman asetuksissa vaikka laittaa sijainniksi Timbuktunkin.. jos niin haluaa sen sinne pakottaa :)

Tuosta 64°N voisi tiputtaa asteen alemmaksi, Vaasa-joensuu-akselille suurinpiirtein.. ja voisi myös hakuun laittaa &required_data=wind, rain .. niinkuin kokeeksi.. saisi tänne kylmään, pimeään pohjoiseen enemmän PWS-asemia.
On siellä varmaan hyvin sijoitettuja asemia enimmäkseen joilla ei ole tarvetta sijainnin tai olosuhteiden mukaan hintavalle tuulimittarille.. esim metsän keskellä ei oikein mitään sillä tee.. ja enemmän varmaan ihmiset ovat kiinnostuneita sademääristä.. ma oletan 8)

en tiedä sanooko tällainen sinulle mitään, minulle ei paljoakaan mutta siivouksesta kirjoitti ???
http://community.wolfram.com/groups/-/m/t/344241


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 10.04.2018, 10:50
Lainaus
Jaa'a.. mitenkäs tuo koordinaattihaku noin käyttäytyy, mikäli minä ymmärrän oikein niin sieltä voi hakea alueita kahdellakin eri tavalla, lounais, koilliskulmilla tai joka kulma erikseen?

Mulla käytössä sw ja ne-kulmat noissa hauissa. Niin, datassa on kyllä edustettuina kaikki pohjois-Afrikankin maat sekä Israelit ja Syyriatkin vaikka ovat kaikki hakujen ulkopuolella. Ja, jep, lämpötilojen osalta ovat kyllä ihan paikkansapitäviä kordinaattien mukaan, eli eivät ole mitään "pakotettuja sijanteja". Itäänpäin mentäessä taitaa itäisin osuma olla liki Siperiasta vaikka se on rajoitettu 34°E eli Murmanskin huudeille. Eli kyllä se on heitin API joka failaa ei mikään muu.

Lainaus
Tuosta 64°N voisi tiputtaa asteen alemmaksi, Vaasa-joensuu-akselille suurinpiirtein.. ja voisi myös hakuun laittaa &required_data=wind, rain .. niinkuin kokeeksi.. saisi tänne kylmään, pimeään pohjoiseen enemmän PWS-asemia.

Kokeilin tuota wind,rain ja silloin taisi lakata toimimasta kokonaan eli se ei hyväksy kun yhden...


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - tiistai, 10.04.2018, 11:46
löytyisiköhän täältä vastauksia..??
https://nobodyinperson.gitlab.io/python3-patatmo/whatsthis.html


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 10.04.2018, 14:16
löytyisiköhän täältä vastauksia..??
https://nobodyinperson.gitlab.io/python3-patatmo/whatsthis.html

Tuskinpa. Kun kerran samaa julkista APi:a käyttää niin samaa sontaa sekin sekin saa. Se mitä tuossa on että se pilkkoo haetut alueet pienempiin osiin. Siihen se hyöty sitten loppuikin.

Tuota tutkailessa löytyi sellainen kohta jossa kerrottiin että jotta saisi varmasti KAIKKI asemat niin pitäisi ruudukon koko olla 0.06°.
Se tekisi EWN:n kokoiselle alueelle (-11°E => 34°E ja 40°N => 71.5°N) vaivaiset 393750 kyselyä per päivitys eli 10 min päivitysvälillä noin 56.7 miljoonaa kyselyä per päivä. Helpommallakin päässee banniin....

Jujuhan on siinä että, jos on API jossa kordinaattirajaus, ja minä haen vaikkapa 20°E,60°N => 30°E,62°N, niin vastauksen asemat pitää olla kyseisen laatikon sisältä, eikä siältää asemia sen ulkopuolelta. Yksinkertaista. Paitsi näköjään ranskalaisille....


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - tiistai, 10.04.2018, 17:54
Jos me vaan ei ymmärretä ranskalaisia..  ;D

Etsiskelin tuossa netistä taas että löytyisikö mitään, vaikken mitään ymmärräkkään.. ainakaan kovin paljon!
Löysin tuollaisen, jonka mukaan se rain ja wind ovat haettavia suureita siinä required_data:ssa, se sitten onkin eri asia miten se haetaan, pitääkö niillä olla eri rivit, osiot tai kenties eri haut ??

https://cbornet.github.io/netatmo-swagger-decl/swagger.json

siellä oli muutakin asiaa.. sitä phython-juttua voisi varmaan hyödyntää pienelle alueelle vaikka kotisivulle.. jos joskus saa aikaiseksi  8)

EDIT// Voisihan sitä kokeilla että hakee temperaturella tai humitidyllä ja sitten suodattaa pois sellaiset joissa ei ole sade tai tuulimittaria EWN toimesta, siis vain pohjoisessa haussa? ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 10.04.2018, 22:55
Lainaus
Jos me vaan ei ymmärretä ranskalaisia..


No, sen olen oppinut EWN:än matkan varrella että mitä etelämmäksi mennään sitä "ei se niin justiinsa ole" on meininki. Yksi syy miksi EWN:ään liittyminen menee tarkistuksen kautta.

Ei eri hakusysteemit paljoa auta jos se ongelma on siinä API-serverillä mistä se data haetaan. Ongelman ydin on oikeastaan kaksi asiaa
- antaa asemia haetun ruudun ulkopuolelta - esim. mainintani että jotkut asemat tulee vastaan jopa kuudessa eri haussa + sitten nuo Afrikkalaiset ja muut ei vastukseen kuuluvat
- vastauksena tulevat asemat näyttävät valikoituvan aika randomilla - EWN:än kannassa on paljon Netatmoja joille dataa tullut vain harvakseltaan tai jopa vaan kerran joten eivät näy. Kannassa on yhteensä 6743 Netatmoa, mutta vain 4000:llä on tuorempaa dataa kuin 2018-04-01 00:00:00.Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 11.04.2018, 06:49
Lähden lopusta alkuun.. :)

Ehkäpä tässä on nyt on  näiden asemien määrän suhteen montakin tekijää, ensinnäkin se tuuliehto joka karsii osan pois, ehkä myös sellainen juttu että jos aseman omistaja on määritellyt myöhemmin, ettei näy weathermapissa niin tieto on jäänyt muttei enää päivity..  käsittääkseni van ne asemat jotka näkyy netatmon kartalla on julkisia?

Voisiko ajatellla ettei hae jos tieto ei päivity jollain aikaviiveellä?

Tuohon eri hakujutuissa samojen asemien esiintymiseen on olemassa ratkaisuja, mutta ensin tarvitaan aseman id, jonka saa vaikka getuser-kyselyllä, jollei sitä ole jo aiemmin tullut hakujen mukana..sitten hakee alueen 1 jonka jälkeen alueen 2 haku tarkistaa alueen 1.. onko jo haettu mac-osoite, alueen 3 haku 1 ja 2.. jne

siitä eilisestä json-jutusta jäi mmieleen jaa yöllä prosessoin.. aamulla herättyäni sain tuollaaisen vastauksen ;D

En tiedä onko hankala toteuttaa ja kuinka hidastaisi prosessointia?

Pitää yrittää miettiä tuota koordinaattisekoilua joku yö.. ::)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 11.04.2018, 15:46
weatherc > auttaisikohan asiaa jos sinne tekisi oman apin eikä käyttäisi sitä yleistä?
tein testin aikoinaan.. sille testin asteelle jäikin  :)
voisin antaa tunnuksen ja salasanan jotta voisi testata ja tehdä vaikka sinne ewn.api:n

laiha testin tulos  ;D
https://api.netatmo.com/viipuri.api


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 11.04.2018, 16:31
weatherc > auttaisikohan asiaa jos sinne tekisi oman apin eikä käyttäisi sitä yleistä?
tein testin aikoinaan.. sille testin asteelle jäikin  :)
voisin antaa tunnuksen ja salasanan jotta voisi testata ja tehdä vaikka sinne ewn.api:n

Laita ihmeessä yv:ä tulemaan tiedot. Oma api olisi aina paras koska sen pystynee muokkaamaan halutunlaiseksi, ainakin osittain.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 11.04.2018, 16:40
laitan heti.. ennenkuin menen parranajolle ja saunaan, huomenna ion se siirtynyt korvapolikontrolli :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 13.04.2018, 22:57
Netatmot olleet manuaaliajossa sen jälkeen kun lisäsin vähän laskureita siihen  :P

Testattu 3° x 3° ruudukkoa.
Kestää noin 15 minuuttia ajaa yksi päivitys, yhteensä 215 kyselyä.

Kävi läpi yhteensä 51000 asemaa.
Näistä hylättiin ilman lämpötilaa 8100 kpl.
Lämpötilatarkistuksen haaviin jäi 2800 kpl.
Uusia jotka myös haluais näytille olisi jonossa..... kpl. - luku niin iso että laskuri näytti nollaa  :P
Tuo häkkyrä ei ole lisännyt uusia Netatmoja kantaan sen jälkeen kun HERE nillitti että hakkasin heitin geoparseria liikaa  8)
Mutta ei hätää, kyllä niitä uusiakin saadaan sinne...

PS. Kyllä noitten lukemien nollien määrä on oikea  :o


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 13.04.2018, 23:06
No, on asemia kerrakseen.. onko koko maailman netatmot? Palataan aamulla asiaan kun emäntä lähtee aamulla 6 aikaan Paraisille ajelemaan, pitää olla hereillä silloin ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 13.04.2018, 23:09
No, on asemia kerrakseen.. onko koko maailman netatmot?

Eip, vaan Euroopan

EDITTIÄ: Niitä uusia olisi n 25000, tämä siis 3°x3° ruudukolla
EDITTIÄ2: Vertailuna 4°x4° ruudukko, asemia 36000, uusia 13000. Eli mitä pienempi ruudukko, sitä enemmän asemia antaa API. Noista on toki osa duplikaatteja, niiden määrää ei nuo laskurit laskenneet. Uudet ovat ne jotka eivät löydy EWN:än kannasta mutta pääsivät läpi tarkistuksesta.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 09.05.2018, 09:48
Jotain mättää tuossa Netatmon API:ssa, ja pahasti. Nimittäin niiden lämpötilat laahaavat perässä.
EWN:hän tallentaa vain ne (tuoreimmat?) tiedot mitä API antaa, siinä vastauksessa kun ei ole kun se yks vastaus per asema.
Noh, ei olisi ensimmäinen ilmainen API joka syöttää vanhentunutta dataa eikä sitä tuoreinta...

Mulla täällä Perttelissä on 2 Netatmo-asemaa ihan liki, vajaan 3 km päässä, ja esim klo 9:30 olivat heiän arvot 4-5 asetta alemmat mitä muilla ympäristön asmeilla. Kun vertasin oman aseman käyrään niin oli mulla samat lukemat reilut tunti aikasemmin.
Olen huomannut tämän jo aikasemminkin ja se toistuu myös iltasin kun lämpötila laskee.  

Ei edes FMI tai tiesääasema-datassa tule tällaisia heittoja, tämä vaikkei EWN päivitä niiden datoja yhtä tiheästi kun PWS-datoja.

Tuohon on oikeastaan vain yksi ratkaisu, eli se jako "Netatmot" ja "muut PWS:ät" mistä oli juttua jo aikasemminkin.
Toki se olisi kyllä tarpeellinen jo niiden lukumääränkin takia...Näin ne saisi "päälle" ja "pois päältä" tarpeen mukaan.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 09.05.2018, 11:38
laitoin prashanthille kyselyn että voisiko asialle tehdä mitään, mainitsin että siinä cacheviiveessä kärsii netatmon maine ja kunnia..
sehän tekee sillä puolen tunnin cachella + 20 min lukuväli pahimmillaan 50 minuuttia..

itsellä on myös hieman jäljessä molemmat asemat.. mutta sitten on lähistöllä yksi netatmo joka näyttää samoin kuin muut..
minun asemat on nyt täysin katveessa ja tuuletettu tällä hetkellä, kolmas asema menee samoissa lukemissa pelkässä putkisysteemissä..

Katsoin puhelimen apsista niin vajaan asteen heittävät silloin kun lukukerta ewn:ssä päivittyy, mutta eroa siellä esim. lähimpään asemaan 2,5 °c ja seuraavaan 3 astetta.

kuva otettu edelliseltä lukukerralta..


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 09.05.2018, 14:19
Minua alkoi pikkuisen kiinnostamaan tuo viivejuttu... niinpä ajoin kaikista 3 ulkoanturista lämpötiloja ulos 2,5 tunnin ajalta ja vertasin niitä siihen 11 maissa otettuun kuvaan ja 13.00 otettuun toiseen kuvaan lähellä ollevista asemista.. laitan sen kuvan ja jos jotain kiinnostaa niin myös ajamani xls-tiedoston 5 min. välein..
Tulin siihen johtopäätökseen ettei sitä viivettä juurikaan ole ja suurinpiirtein sen näyttää mikä on puhelimellanikin lpt.
tein tuolta taulukosta ja EWN lpt-käppyrästä vertailun(Evijärvi1): tyyliin oma aika/taulukko/käppyrä: 11.05/15,4/15,7.... 11.35/16,5/16,5... 12.05/17,2/17,2... 12.35/18,0/18,0 ja 13.05/18,6/18,5.

Ehkä jokin muu selitys olisi nyt paikallaan.. minun ymmärrykseni mukaan lpt ainakin lähellä olevissa asemissa ja lpt-käppyröissä on aika lailla oikeanlaiset ainakin nyt.. jospa meillä on liian viileää  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 09.05.2018, 18:48
Mikä oli lämpötilan "liike" noin ylipäätänsä tuohon aikaan?
Ainakin täällä on nousu jo tasaantunut 11 aikaan.
Oman Daviksen muutos 11 aikaan ei ollut kun asteen verran tunnissa kun taas 9 aikaan oli 2.5 astetta tunnissa.
Vertaa aikasemmin aamusta jolloin liike on nopeampaa.

Tuohon aamulla ottamaani kuvaan en keksi mitään muuta syytä kun cacheviive, varsinkin kun se toistuu päivästä toiseen ja koska se toistuu toiseen suuntaan iltasin kuten nyt.

Täällä on 10 km säteellä yhteensä kymmenkunta asemaa ja nuo Netatmot ovat yleensä ainuat "ryhmästä poikkeavat".


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 09.05.2018, 19:17
11.00 - 13.00 lämpötilan nousu oli 3°, siis 1,5° /h, nyt ollaan menty ohi lähimmän tiesääaseman, mutta kun tiedän olosuhteet niin en yhtään ihmettele..
tämä on mäellä josta laskua on joka suuntaan joten on kesällä hieman ympäristöään lämpimämpi.. pitää seurata huomenna ehkä... :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 09.05.2018, 19:21
Otin yhden noista jsoneista mikä EWN lataa Netatmolta (sopivan kokoisen, näytti olevan Norjalaisia aikavyöhykkeen perusteella.) ja otin sattumalta kymmenkunta lämpötila/kosteus-palikkaa ja niiden aikaleimat...Viivettä näyttää kyllä olevan aikamoisesti...

EWN latasi jsonin 18:56
Aikaleimat vaihteli 18:06 ja 18:28 välillä.....

btw. EWN lataa vaivalloiset 192 kpl jsoneita tuolta Netatmolta...Kerpele kun ei osata tehdä API:a joka antais kaikki tavarat kerralla... >:(


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 09.05.2018, 20:43
Laitoin menemään lämpötila/kosteus-anturin aikaleiman Netatmojen aikaleimaksi.
Samalla tippui iso kasa Netamoja EWN:än linjoilta koska "liian vanhaa dataa".

Data haettu n 20:25 ja molemmat Evijärvien datat yli 20 minuuttia vanhat jo hakuvaiheessa (20:00 ja 20:02).
Joko nyt uskot datan olevan vanhaa?

Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 09.05.2018, 21:12
Uskonhan minä kun niin sanot.. vaikka tuo seuraava väittää että 10 min välein päivittyy..
The limits of the API are set to let you develop apps without reaching those limits. However, if you reach them, here are some simple improvements/tricks:
 Weather Station
        Do not try to pull data every minute. Netatmo Weather Station sends its measures to the server every ten minutes.
        Get the last measures from all the devices of one user with the Getstationsdata method.

Tuo juttu oli kylläkin smart home osiossa..
Katsoin tuota omien sivujen dashboardia.. siellä oli tällaista, eli hakee vissiin vähän eri paikasta..
<script type="text/javascript">
 (function () {
     angular.module("naConfigService", []).
             constant('NAConfig', {

Muuten, jossain yhteydessä mainitsit että tulee hakualueen ukopuolisia asemia.. siellä luki nyt että johtuu siitä välimuistista.. ei ole ennen lukenut muistaakseni....
                                                   countryCode: "FI",
                 continentCode: "EU",
                 prodMode: true,
                 preProdMode: false,
                 provisionningMode: false,
                 csrf_name: "ci_csrf_netatmo",
                 csrf_value: "45cb89f70e79326d8457d79529cfeab1",
                 baseUrl: "/",
                 myUrl: "https://my.netatmo.com/",
                 wmUrl: "https://weathermap.netatmo.com/",
                 authUrl: "https://auth.netatmo.com/",
                 wwwUrl: "https://www.netatmo.com/",
                 proviUrl: "https://www.provisionning.netatmo.com/",
                 devUrl: "https://dev.netatmo.com/",
                 checkUrl: "https://check.netatmo.com/",
                 adminUrl: "https://admin.netatmo.com/",
                 staticUrl: "https://static.netatmo.com/",
                 filesUrl: "https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/common-data-files/",
                                     apiUrl: "https://app.netatmo.net/api/",
                                  loginUrl: "https://auth.netatmo.com/access/checklogin",
                 shopUrl: "https://shop.netatmo.com/",
                 webPusherUrl: "https://my.netatmo.com/",
                 webSocketUrl: "wss://app.netatmo.net/ws/",
                 WEBVERSION: "5af2c674758f5",
                 cookieDomain: ".netatmo.com",
                 cookiePrefix: "netatmocom",
                 checkLoginAndRedirect: false,
                 thmCountry: true,
                                                                            accessToken: "59378787a467a3b8998baeb0|ba8715fbcb6170f5dcdf1da3cbf7cbcc",
                                      isDemoMode: false,
                                  mobileType: {'ios': false, 'android': false},
                 nativeApp: false ,
                 nativeAppVersion: 0,
                 nativeAppType: "",
                                  permittedUriChars: "a-z 0-9~%.:_\-",
                 fbApiKey: "292716490799017",
                 force_installer: null,
                 currentApp: "station"


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 09.05.2018, 23:09
Tietämättä miten se on heidän päässä rakennettu niin hatusta vedetty arvaus on että tuon julkisen API:n datat pusketaan ulos tyyilillä "pikkuhiljaa ja kevyesti" niin että välimuistit ovat ahkerassa käytössä jotta siihen tarvittais mahdollisimman vähän tehoa, ja että esim dashboardit ym saavat "suorempaa" ja tuoreempaa dataa mitä API puskee ulos koska niiden data on "helpompi käsitellä".

Tuon API:n datan ikä näyttää vaihtelevan aika rajusti. Oon nyt illan aikana muutaman kerran tarkistanut Evijärvien iät ja ovat vaihdelleet 10 ja 45 min välillä. Sekin pistää silmään että Evijärvi 1 ja 2 välinen ikäero on pahimillaan ollut yli 10 minuuttia vaikka data on päivitetty samalla kertaa.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 09.05.2018, 23:28
tänä iltana on ollut jostain syystä hidasta, jossain välissä oli että 53 inuuttia sitten.. kuitenkin käppyrässä oli tuoreempi lukema ja aika...
noista aikaleimoista oli jotain kun tein haun app.netatmo.net:llä..
For more details regarding its allowed values, please take a glance at https://dev.netatmo.com/doc/getmeasure. Set the optimized flag to true, if you need the json response to be lighter but a little trickier to parse : you'll only have the beginning timestamp provided, and you'll have to compute the others using the scale. Finally, the real_time flag enables to remove the timestamp offset in scales higher than 'max'. As a matter of fact, since data are aggregated timestamps are offset by + scale/2 by default. ?????


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 09.05.2018, 23:54
Pitää huomenna asentaa weather display koneeseen ja kasoa miten se päivittyy.. niiden ohjelma tekee kolmannen osapuolen apin, siinä annetaan oma käyttäjätunnus ja salasana.. ilmeisesti silloin päivittyy 5 min. Välein kuten puhelimessakin.. tai 10... ja pitää odottaa mitä se prashanth vastaa..


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - torstai, 10.05.2018, 08:06
En allkanut säätämään weather displayta. kun näkyi näyttävän vain sisälp.. vamaan jossain väärässä paikassa rasti ruudussa viimekertaisen kokeilun jäljiltä
mutta katsoin toisesta ohjelmasta:
Meteoware plus päivittyy 10 min välein, mutta sillä on oma app, pari kuvaa siitä..


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - torstai, 10.05.2018, 11:13
Hieman ulalla olen, miksi EWN päivittyy noin hitaasti, edellisestä päivityksestä meni about 50 min.. joskus ennen ne päivittyi 10 min välein?
Myös WU päivittyy 10 min välein ja siellä näkyy 3-asemakin joka on 5 siellä :)
https://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IKATTILA3
https://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IKATTILA4
https://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IKATTILA5


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 10.05.2018, 19:00
Hieman ulalla olen, miksi EWN päivittyy noin hitaasti, edellisestä päivityksestä meni about 50 min.. joskus ennen ne päivittyi 10 min välein?
Myös WU päivittyy 10 min välein ja siellä näkyy 3-asemakin joka on 5 siellä :)

Niinpä. EWN:än Netatmo-häkkyrä ajetaan 15 min välein eli datan pitäisi olla alle puol tuntia vanhaa koko ajan.
Yksi mikä tulee mieleen on että oliskos niin että koska nuo hauthan ovat aina samat niin API:n välimuisti puskis saman filun tyyliin kahteen kertaan peräkkäin? En tiedä, koska en ole niin tarkkaan seurannut/tutkinut. Mutta teoriassa se olisi mahdollista. Välimuistit kun ovat siitä vekkuleita (ja sehän on niiden tarkoituskin) että saman nimistä filua/hakua voidaan puskea ulos päivittämättä vaikka maailman tappiin asti jos niin on säädetty.
Vai olisko se niin että - kuten aikasemminkin todettu - tuo API laittaa edelleen randomilla nuo asemat siihen ulostuloon ja se on ihan sattumankauppaa että tuleeko asema X mukaan vai ei.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 11.05.2018, 07:59
Herää kysymys mistä on kysmys?  ;D
Mietin tuossa aamun varhaisina tunteina noita aikoja.... siis että kun EWN häkkyrä hakee tietoja, niin eikö se aika pitäisi näkyä oli data sitten uutta tai muuttumatonta.. kun se kerää sitä aikaa niin asia taitaa olla niin että antaa sen ajan sillä perusteella että muuttumatonta.. tai sitten ei..

sehän riippuu mistä sen aikaleiman ottaa.. ja antaa..  mutta voisiko asia olla niin että kun hakee niin antaa sen hakuajan.. jos tässä on jotenkin ajat sekaisin.. niinsanotusti kello edistää tai jätättää?  ::)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 11.05.2018, 20:57
Herää kysymys mistä on kysmys?  ;D
Mietin tuossa aamun varhaisina tunteina noita aikoja.... siis että kun EWN häkkyrä hakee tietoja, niin eikö se aika pitäisi näkyä oli data sitten uutta tai muuttumatonta.. kun se kerää sitä aikaa niin asia taitaa olla niin että antaa sen ajan sillä perusteella että muuttumatonta.. tai sitten ei..

sehän riippuu mistä sen aikaleiman ottaa.. ja antaa..  mutta voisiko asia olla niin että kun hakee niin antaa sen hakuajan.. jos tässä on jotenkin ajat sekaisin.. niinsanotusti kello edistää tai jätättää?  ::)

Noh, ensinnäkin, API:ssa on oma aikaleima jokaiselle anturille ja EWN käyttää tällä hetkellä aikaleimana lämpötila/kosteus-anturin aikaleimaa.

En ole varma että ymmärsitkö mitä tarkoitain tuolla arvon muuttumisella. Tarkoitin sitä, että voisko olla niin että API antaa ulos vain x minuutin sisään muuttuneet arvot ja/tai että anturin aikaleimana on ajankohta jolloin arvo on muuttunut viimeksi? Se voisi myös selittää sen miksi asemat pomppii edes takaisin siinä API:n ulostulossa. EWN:llähän on aika vaikeata päivittää asema x:n datat mikäli ne uupuu API:n datasta.

Kellojen jättämiseen en oikeen usko. Esmex Linukassahan on vakiona "pidä-kello-ajassa"-softa... Sitä en tietenkkän tiedä onko Netatmossa itsessään joku kello jonka mukaan dataa lähetettään pääkallopaikalle, ja jos on, kuinka hyvin ne ovat ajassa....


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 11.05.2018, 22:14
Yritän ymmärtää..  ;D
netatmo lähettää serverille dataa 5 min. välein joka näkyy muunmuassa myös omassa dashboardissa sekä puhelimessa..

Palaan  tuohon timestamp-asteikkoon jonka laitoin tuolla aiemmin.. ehkä sieltä löytyisi vastaus tai vaihtoehtoisesti tuosta kuvasta jonka liitän tähän...
Jotenkin muistojen kätköissä on selainen muistikuva että aannoin tiedot päivittyivät 10 min. välein, onko 15 min liian pitkä väli häkkyrälle ja siksi menee osa datasta ohi kun ei mahdu skaalaan.. kuin satunnaisesti jossakin aikavälissä??

otan nyt uudelleen tämän timestampjutun
Finally, the real_time flag enables to remove the timestamp offset in scales higher than 'max'. As a matter of fact, since data are aggregated timestamps are offset by + scale/2 by default.

ja sitten mitä ja miten dataa lukee>>


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - lauantai, 12.05.2018, 07:32
Stations returned might be located outside of the requested coordinates, due to a 30 minutes cache system. This cache system is the same as the one
used by the Netatmo Weathermap...
Ei tällaisen muistin lukeneeni ja sitten menin katsomaan weathermappiin niin pääsääntoisesti 10min(plus1-2) se päivittyy, paitsi yhden poikkeuksen löysin, se oli Ukan Kallela, jossa päivittyi vasta 17 min päästä, kuitenkin ukan dashboadissa oli aikaisemmat luennat 5 min. välein..
eli periaatteessa sitä dataa pitäisi löytyä jos kerta sama välimuisjärjestelmä molemmissa, getpublicdatassa ja kartalla.. (teveisiä Ukalle kun linjoilla samaan aikaan :) )

vielä ihmettelemisiin... samaan aikaan myös se meteoware päivittää.. siis aikaleima on sama kuin weathermapissa evijärvi1 osalta...


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 12.05.2018, 11:27
Julkisessa API:ssa ei ole mitään real_time-flagia, ei ainakaan ollut kun viimeksi sitä tutkailin. Voisin myös olettaa että dashboardit ym asemille / pelkästään yhden aseman jutut saavat tuoreempaa dataa mitä julkinen, bulkkina kaikkia asemia syöttävä API saa. Tai että julkisella (ilmaisella) API:lla on pidempi cache-aika. Niin minäkin sen tekisin jos ylläpitäisin tuollasta. Ihan jo sen takia että ison tietokannan pureskeleminen syö tehoja ja valmiiksi pureskeltua dataa on kevyempi/helpompi/nopeampi puskea ulos.

Niin tekee EWN:än ennusteetkin. Niillä on muistaakseni tunnin cache-aika, joskin ennuste-data päivittyy muutenkin hitaammin. Eli samoille koordinaateille tehdään uusi ennuste max kerran tunnissa. Sama voi pädetä Netatmoonkin, kun tehdään haku parameterillä X niin
pusketaan ulos tuota valmiiksi pureskeltua mikäli tulee samanlainen haku Y minuutin aikana.
 


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - lauantai, 12.05.2018, 21:32
Olen olettanut että getpublicdatan ohella voi käyttää myös getmeasurea, sellaista luin joskus jossain netatmon sivuilla ja kun en nyt sitä löytänyt niin päädyin linkin mukaiseen paikkaan jossa myös on public-osion alla molemmat edellämainitut metodit.. sieltä löytyy myös nuo aiemmin mainitsemani asiat.
Toivottavasti tämä antaa jotain toivoa.. ::)

https://cbornet.github.io/netatmo-swagger-decl/#tag/public

kuten olen sanonut ennenkin, en oikein hallitse tuota ohjelmointipuolta niin voin olla tässä asiassa väärässä.. mutta jokin kutenkin nyt mättää jossain.. tai jokin on muuuttunut. Sentään niin huono muisti minulla omasta mielestä ole, huomiokykykin lienee vielä kohtalainen.. joten uskallan väittää ettei tällaisia viiveitä ja ongelmia ole  aiemmin ollut.. joskus vuodenvaihteen jälkeen seurasin aika tarkkaan sekä käppyroitä kuin yksityiset asemat-osioa.. mutta jos sittenkin on jotenkin protonit ja neutronit sekaisin sen slaakin jälkeen.. tai paremminkin iskemian ;D

getmeasuren osalta siellä on myös partner-osio, en äkkipäätä osaa sanoa mitä siinä on erilaista.... ollut pitkä päivä niin en jaksa nyt katsella ja pohdiskella ???


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 12.05.2018, 23:54
Niin, getpublicdatan ja getmeasuren ero on siinä että getpublicdata antaa "kaikki" asemat halutun laatikon sisältä kun taas getmeasure antaa id:n perusteella yhden aseman datat. Tuo selviää ihan pikaisellakin vilkaisulla tuolta linkaamaltasi sivulta.

Getmeasure:ssa pitää myös tietää aseman id ennenkuin voi hakea mitään.

Vaikka se olisi teoriassa mahdollista (a) kerätä id:t getpublicdatalla ja (b) hakea datat getmeasurella, niin siinä sen lisäksi että siihen menisi tovi jos toinenkin yhteen päivitykseen koska jokainen asema pitäisi hakea erikseen niin siinä paukkuisi kaikki mahdolliset limitit koska hakuja per päivityskerta tulisi liki 10000.
Tarkistus: Netatmon omien limittejä hipoen yhteen kertaan menisi 5 tuntia (2000 hakua/tunti).

Lainaus
joten uskallan väittää ettei tällaisia viiveitä ja ongelmia ole  aiemmin ollut.. joskus vuodenvaihteen jälkeen seurasin aika tarkkaan sekä käppyroitä kuin yksityiset asemat-osioa..

Eikä tuona aikana ole tapahtunut mitään sellaisia muutoksia EWN:än häkkyräänkään.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - sunnuntai, 13.05.2018, 08:25
jaa,a.. mietin tuossa että olisiko mahdollista että rate limits rajoittaisi nyt jostain syystä hakua kerran tuntiin..  ovatko rajat paukkuneet.. tai hakualueella enemmän kuin 1000 ulkoyksikköä.. kun ei käy tuo getmeasurekaan ;D

ei kai auta kuin odottaa arkea ja kysyä suoraan netatmolta asiaa...

edit/ voihan sillä minun tunnuksella tehdä uuden apin ja hakea pienemmän alueen.. esim. vaasa- joensuu linjan pohjoispuoli lappiin nin näkisi miten käyttäytyy pienempi haku??
edit/ käppyröihin ei ole 00.45 jälkeen päivittynyt, joissakin 00,35 jälkeen


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 13.05.2018, 10:42
Pikku seuranta aamukaffen ääreltä  ;D

Ruudukkoon mahtuu myös ruutuja jossa on vain vähän asemia. Sen lisäksi haetaan esim Grönlannit, Islannit ja Madeirat erikseen koska ovat "ison ruudun" ulkopuolella. Niistä nappasin 2 pienintä joissa molemmissa vain 1 asema. Vilkaisu myös suomen taulukkoon.

klo 10:01 tehty haku => OK => antoi aikoja tyyliin 9:55-10:01
klo 10:11 => ei uutta paitsi muutama suomalainen sai ajaksi 10:05
klo 10:21 => ei uutta
klo 10:31 => ei uutta
klo 10:41 => madeiralainen ja islantilainen sai ajaksi 10:33
klo 10:51 => suomalaiset sai ajaksi tyyliin 10:40-10:50 eli suht OK

Muuten se miksi nuo aikaleimat näytti aikasemmin paremmalta johtunee ainakin osittain myös siitä että aluksi käytin time_server-arvoa siihen, eli se aika jolloin vastaus on generoitu Netatmon palvelimella. Jo tämän ja noiden antureiden aikaleimojen ero kertoo sen että "ongelma" on heidän palvelimella koska vastaus on tuore mutta data ei. Esim islantilaisen anturin aikaliema on tällä hetkellä 10:34 kun time_server on 11:01.

Ei kovin reaaliaikasta tietoa siis vaikka kuinka muuta koittaa väittää...Jos ei tuon paremmin toimi tuo Netatmon API niin alkaa pikkuhiljaa hiipimään ajatus että ne EWN:ssä ainakin piilotetaan oletus-näkymistä...EWN:än (ent NWN:än) pääideahan on näyttää säätiedot "juuri nyt" (eli alle 15 min vanhaa), ei 30+ min vanhoja tietoja koska se sää meni jo...


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 13.05.2018, 21:59
Nordicweatherin asema-sivujen pikkukartoilla (siellä sivun alapäässä) testissä filtteri joka näyttää vain tuoreimmat < 20 min datat. Nuo kartat ovat hyviä testialustoja koska ovat simppeleitä.

Tuossa kun miettisin filttereitä noihin listauksiin, johonhan on yhtenä ideana tullut se että Netatmot merkittäisiin erikseen niin tuli mietittyä asiaa "satunnaisen vierailijan" kannalta. Sillä onko datan syöttävä härpäke Netatmo, Davis, FMI vai tiesääasema ei liene kovin suurta merkitystä jos haluaa katsoa tämän hetken tiedot vaan se että data on tuoretta ja paikkansapitävää.

Tämän saavuttamisessa yhtenä osana on jo impletoitu lämpötilan tarkistus joka samalla toimii "tähti-laskurina".
Toisena olisi tuo aikaleima että data on tuoretta.
Kolmantena olisivat nuo tähdet.

Oletuksena voisi olla vaikka < 20 min ja 5 tähteä, mutta namiskuukkelilla saisi näkyviin myös vanhemmat/vähemmät tähdet.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - sunnuntai, 13.05.2018, 22:54
pitää selvittää sieltä netatmon päästä mikä on homman nimi.. kuitenkin tässä ihmetyttää moni asia joista huomenna lisää, nyt ei ajatus kulje kun  peräti neljät synttärit on tänään juhlittu ;D

yksi kuitenkin se että käppyrät ei päivity laisinkaan...


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 14.05.2018, 07:35
en tiedä pystyykö 15 min dataa saamaan muuten kuin sieltä getmeasure metodin kautta, mutta puoleen tuntiin pitäisi pystyä mikäli tuo wolframin tieto pitää paikkansa>>
 Also, netatmo's data are updated every 30 minutes (every 5 minutes on the individual devices), so one can run a scheduled task and look at the development of the temperature. The large number of netatmo weather stations complements the data available from the Wolfram Data servers very nicely as they provide very up to date street level data.

mutta yritän selvittää asiaa prashanthin kautta... toisaalta ei se haittaa jos vaikka se data päivittyisi niihin käppyröihin tunninkin välein.. käsittääkseni kuitenkin on kerättyä dataa edeltävän tunnin ajalta, ainakin kun olen seurannut esim. sadelukemia.. lpt taitaa kuitenkin olla viimeisin

pitäisikö sinne laittaa se time_server takaisin siksi aikaa kunnes asia selviää jos se käppyröiden päivittyminen on siitä kiinni, olisi kuitenkin hyvä että olisi katkeamaton historia eteenpäin..  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 14.05.2018, 08:15
viesti prashanthille..
Kuinka usein getpublicdata päivittyy yleensä?
Onko mahdollista saada uudempaa dataa sieltä ulos kuin nyt, 1 tunti on liian kauan , data ei silloin vastaa tarkoitustaan..  reaaliaikaista sääseurantaa!

Minä olen tässä asiassa lähinnä EWN puolesta, nyt kun olemme saaneet Netatmos sinne, niin toivovat tuoreempaa dataa, 30 min on maksimi, mutta 10-15 min olisi parempi!

Kuinka tämän voisi toteuttaa, raha ei ole käytettävissä kun on muutaman harrastajan projekti.. jolla on paljon seuraajia.

laitoin jo aiemmin viestin jossa kysyin yleisempiä asioita.. mutta pitkä viikonloppu oli sielläkin, helatorstai on vanha perinne, oliko se 1700-luvulta  :)

edit// Mitähän johtopäätöksiä noista voisi tehdä.... nyt lpt on 1asema 10.3 2asema 10.5  ja kello 8.46


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 14.05.2018, 15:39
Jonkun jossain on täytynyt "ruuvailla" jotain.. kun lämpötilakäppyrä päivittyy puolen tunnin välein.. aamusta lähtien, sitä ennen tunni välein on lukemat..7
olisiko se weatherc??  ;D

näkyy ne päivittyvän aiinakin Ukalla myös ja pojalla, paitsi ukan vävyllä ei puolenpäivän jälkeen... voi olla muukin syy


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 14.05.2018, 17:55
Jonkun jossain on täytynyt "ruuvailla" jotain.. kun lämpötilakäppyrä päivittyy puolen tunnin välein.. aamusta lähtien, sitä ennen tunni välein on lukemat..7
olisiko se weatherc??  ;D

Juu  ;D
Unohdin tyystin käppyräpäivitykset kun muutin Netatmojen päivitys-aikoja (nyt 10 min välein x1 minuutilla). Käppyrädata päivittyy 01 ja 31.
Käppyrät eivät päivity kunnolla mikäli ei dataa tule noilla minuuteilla eli jos asema tuolloin uupuu vastauksesta niin ei päivity käppyräkään.

Lainaus
edit// Mitähän johtopäätöksiä noista voisi tehdä.... nyt lpt on 1asema 10.3 2asema 10.5  ja kello 8.46

Että data EWN:än taulukossa on 15-30 min vanhaa. Nordicin pikkukarttojen data-jsonissa on nyt myös datan ikä ja kun oon seurannut Salon ympäristön filua (kun on tuossa auki omassa välilehdessä) niin Netatmojen iät liikkukvat noin 15-45 min haarukassa koko ajan.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 14.05.2018, 18:25


Että data EWN:än taulukossa on 15-30 min vanhaa. Nordicin pikkukarttojen data-jsonissa on nyt myös datan ikä ja kun oon seurannut Salon ympäristön filua (kun on tuossa auki omassa välilehdessä) niin Netatmojen iät liikkukvat noin 15-45 min haarukassa koko ajan.
[/quote]

Tarkoitin kylläkin että nuo tiesääasemat ja pari muuta on aamuaurinkolämmitettyjä ja omat on varjoisassa paikassa ;D

siinä netatmon suunnan vastauksessa voi mennä huomiseen tai sitten ensi viikolle  >:(


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 14.05.2018, 18:36

Tarkoitin kylläkin että nuo tiesääasemat ja pari muuta on aamuaurinkolämmitettyjä ja omat on varjoisassa paikassa ;D

siinä netatmon suunnan vastauksessa voi mennä huomiseen tai sitten ensi viikolle  >:(

Sanoisn että tuo ei välttämättä ole noin yksselitteinen. Jotkut paikat voi lämmetä hitaammin kun muut samoin kun joissain paikoissa on yöisin kylmempää kun muualla. Tuossa ei myöskään ole mitään sellaista yksinäistä selvästi poikkeavaa.

Mulla yks anturi takapihalla niin että siihen paistaa aurinko vain iltasin. Se on myös Davista jokusen metrin alempana. Aamuisin se on tällä kelillä useampi aste kylmempi kun Davis.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 14.05.2018, 19:38
Nordicweatherin asema-sivujen pikkukartoilla (siellä sivun alapäässä) testissä filtteri joka näyttää vain tuoreimmat < 20 min datat. Nuo kartat ovat hyviä testialustoja koska ovat simppeleitä.

Oletuksena voisi olla vaikka < 20 min ja 5 tähteä, mutta namiskuukkelilla saisi näkyviin myös vanhemmat/vähemmät tähdet.

Asetuksella < 20 min ja < 5% virhearvoja niin näyttää tuo kartta kyllä paljon uskottavammalta mitä ennen. Ja kyllä, tuossa joukossa on myös Netatmoja.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 21.05.2018, 14:02
Prashanth vastasi...
Sorry for the delay,
The getpublicdata is updated every 10 minutes.
https://dev.netatmo.com/resources/technical/reference/weatherapi/getpublicdata
 
It is not normal that it takes 1hr for update,
could you please send me an exemple for check up,
thanks, have a nice day.

Prashanth
Netatmo Customer Service

onko sille antaa jotain esimerkkiä..  vai etsiikö vastausta itse, koska tuskin se tuollaista 10 inuutin päivitysaikaa sanoisi jollei se pidä paikkaansa?
eli sieltä siis pitäisi saada max. 10 min vanhaa dataa 10 min. haulla...


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 22.05.2018, 19:58
onko sille antaa jotain esimerkkiä..  vai etsiikö vastausta itse, koska tuskin se tuollaista 10 inuutin päivitysaikaa sanoisi jollei se pidä paikkaansa?
eli sieltä siis pitäisi saada max. 10 min vanhaa dataa 10 min. haulla...


{"body":[{"_id":"70:ee:50:1b:32:8c","place":{"location":[-51.7154254,64.1877018],"altitude":31,"timezone":"America\/Godthab"},"measures":{"70:ee:50:1b:32:8c":{"res":{"1527005572":[991.8]},"type":["pressure"]}},"modules":["02:00:00:1b:2d:f6","06:00:00:00:79:16"],"module_types":{"02:00:00:1b:2d:f6":"NAModule1","06:00:00:00:79:16":"NAModule2"}},{"_id":"70:ee:50:2b:4b:4a","place":{"location":[-53.6628753,66.9312921],"altitude":36,"timezone":"America\/Godthab"},"measures":{"02:00:00:2a:ea:58":{"res":{"1527005948":[7,49]},"type":["temperature","humidity"]},"06:00:00:01:cb:e2":{"wind_strength":8,"wind_angle":41,"gust_strength":19,"gust_angle":35,"wind_timeutc":1527005954},"70:ee:50:2b:4b:4a":{"res":{"1527005957":[997.6]},"type":["pressure"]}},"modules":["02:00:00:2a:ea:58","06:00:00:01:cb:e2"],"module_types":{"02:00:00:2a:ea:58":"NAModule1","06:00:00:01:cb:e2":"NAModule2"}}],"status":"ok","time_exec":0.05040717124939,"time_server":1527007863}


Tuossa lämpötilan aika on 19:19:08 ja time_server 19:51:03


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 23.05.2018, 12:28
seurailin omia  asemia getpublicdata-sivulla olevalla testijutulla ja omat näyttäisi kyllä sinne sen 10 min aikana päivittyvän..
sitten seurailin sitä grönlannin asemaa ("measures":{"02:00:00:2a:ea:58":) ja samalla weathermappia, niin näyttäisi siltä että noin 20 min aikaviiveellä sinne mappiinkin vasta päivittyi.. otin siitä lisäksi kuvaleikkeitä sillä try it- toiminnolla 10 min välein ja laitan ne myös liitteeksi Prashanthille.
Laitan tähän hausta pari kuvaa omista asemista, seurasin pitempään..

Edit// ilmeisesti sattui hyvä hetki.. seurasin nyt uudelleen omia asemia ja päivittyi 12.38, 12.58, 13,29 ja 14.00, ilmeisesti 1 kolmesta menee tietokantaan..
kun puolen tunnin välein päivittyy ja siihen se 20 min niin on helposti se 50 min väliä...


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 23.05.2018, 17:32
Edit// ilmeisesti sattui hyvä hetki.. seurasin nyt uudelleen omia asemia ja päivittyi 12.38, 12.58, 13,29 ja 14.00, ilmeisesti 1 kolmesta menee tietokantaan..
kun puolen tunnin välein päivittyy ja siihen se 20 min niin on helposti se 50 min väliä...

Nimenomaan noin se menee. Se päivitys jossa tuoretta dataa niin se on ihan OK. Sitten voi mennä 20-50 minuuttia ennenkuin seurava OK päivitys tulee. jne.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 23.05.2018, 22:24
viesti Prashanthilta..
thanks for the details.
We have corrected a simmilar issue for rain gauge,
could you please recheck ?
thanks a lot for your feedback.

seurasin sademittaria.. ei muuttunut timeutc ainakaan yli puoleen tuntiin.. pitää katsoa aamulla ja laittaa palautetta, laitoin rain ehdoksi..  ???


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - torstai, 24.05.2018, 07:31
Ei minun konsteillani sitä sademittarin time_utc aikaa saa nopeammaksi.. sama puolisen tuntia siinä päivittymisessä menee.. taas mailia prashanthille.. ???


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - torstai, 24.05.2018, 18:58
Tein mielenkiintoisen huomion.. kun vaihteli hakuun temperature > wind > rain edestakaisin, sain sieltä lämpötilat ulos 15 min välein ja lyhin aika oli 6 min.
en tiedä voiko sitä hyödyntää??

mutta saisivat sen temperature haun saada ajantasalle.. siihen 10  minuutin päivitysväliin.. :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - torstai, 24.05.2018, 19:38
Tein mielenkiintoisen huomion.. kun vaihteli hakuun temperature > wind > rain edestakaisin, sain sieltä lämpötilat ulos 15 min välein ja lyhin aika oli 6 min.
en tiedä voiko sitä hyödyntää??

mutta saisivat sen temperature haun saada ajantasalle.. siihen 10  minuutin päivitysväliin.. :)

Syy tuohon ja todennäköisesti koko ongelmaan lienee simppelisti välimuisti. Eli kun tehdään haku X niin se menee myös välimuistiin. Kun taas tehdään haku Y niin silloin tehdään uusi haku joka menee luonnollisesti myös välimuistiin.
Jostain syystä Prashanth ei vaan joko ymmärrä sitä tai ei halua myöntää sitä että tietokanta-kyselyissä käytetään pitkiä välimuisteja jotta tietokannan hakkaaminen vähenisi.

Samanlainen esimerrki löytyy vaikka omista nordicweatherstä/euweatheristä (ja myös muilta dedillä olevilta sivustoilta). Ne menevät Nginxin välimuistiin koko ajan. Niiden muistien pituus vaihtelee sivu/skripti-kohtaisesti jonkin verran (20 sek - 10 min). Mutta idea on nimenomaan se, että just parsittua ulostuloa on turha parsia heti uudestaan. Mutta, tuo välimuistin kesto pitää tietenkin olla järkevä ja sen mukaan mitä siinä ulostulossa on. Esim. vaihtamalla esim kielen (lang=xx) niin pystyy myös kiertämään sen.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 25.05.2018, 09:26
laitoin uuden viestin anskaan joka sisältää lainauksia sinulta weatherc..

taidan nyt ymmärtää, mistä tässä on kysymys, ehkä..
kun tekee haun ilman ehtoa, niin 30 minuutin välimuistin vuoksi ei uusi haku onnistu ennenkuin se aika on kulunut. sama juttu jos valitsee jonkin näistä ehdoista: required_data values are 'temperature', 'humidity', 'pressure', 'rain' and 'wind'.
Kaikissa noissa vaihtoehdoissa uusi haku onnistuu vasta kun se 30 minuuttia on kulunut.
Ongelman voi tietysti ohittaa tekemälllä haun jossa joka kerta on eri hakuehto, tai vaihtaa  kielen > lang = XX

helpompi tapa olisi jos olisi hakuehto joka antaisi vastauksen kun timestamp on muuttunut jossain näissä ; 'temperature', 'humidity', 'pressure', 'rain' and 'wind' >
tyyliin getmeasuredata "max" eli viimeisin muuttunut, viimeisin data..
'
Ehkäpä teillä on sellainenkin hakuehto, ajatellen esimerkiksi meteoware, jossa tiedot päivittyy 10 minuutin välein.. suurinpiirtein, tai WU...

Voi olla että olen väärässä,  mutta ehkä tästä on kysymys??


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 28.05.2018, 15:09
prashanth vastasi..  en tiedä tästä vastauksesta ottaa selkoa.. lupasiko jotain vai eikö?  ::)

Thanks again for your detailed mails,
 
Regarding the delay I have tried myself, and seen many rain gauges having less that 15min delay.
but indeed some modules had nearly 30min late, I will inform what is delay related to,
and an explication of the 30minute cache stated in the document.
 
I will keep you informed on this.
 
sitten se toinen asia.. minun projektini.. meinasin viedä netatmo-osioon, mutta olkoon tässä..  ;D
en ole vienyt pääasemaa ulos.. ei näköjään käsittänyt oikein,, pitää kai vääntää rautalangasta ja piirtää

Regarding the isolation project, it seems you are advancing quickly,
I have checked your picture, so you have placed the main station outdoor as well ?
what is the black station on top ?
could you please give more details on this installation.
 
and i see only one station here, how the comparaison is done with the other station,
which is not placed at the same location ?
 
I am just curios :) thanks
wish you a nice day.
 
Hope you have well recoverd now from your accident.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 28.05.2018, 18:01
Lainaus
Regarding the delay I have tried myself, and seen many rain gauges having less that 15min delay.
but indeed some modules had nearly 30min late, I will inform what is delay related to,
and an explication of the 30minute cache stated in the document.

Sulla kun enemmän dokumentaatiota, lisäinfoa tuosta 30 min cachesta kiinnostaisi.
Se selittäisi koko ongelman jos se on mitä epäilen.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 28.05.2018, 18:54
Sen kuvan minäkin sain että lähettäisi tietoa, ei ainakaan vielä ole tullut sitä dokumentaatiota siitä cachesta eikä muustakaan...
ehkäpä pitää kysyä missä se info on?  :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - torstai, 31.05.2018, 15:39
Tiedoksi/ laitoin Prashanthille mailia jossa pyysin sitä informaatiota...


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 15.06.2018, 10:56
No niin, nyt alkaa Netatmoja olla aika mukava määrä suomenkin osalta taulukoissa/ yksityiset asemat, arviolta noin 120 joissa on se tuulimittari.
Äsken oli yhteensä 179 asemaa joista lienee vajaa 60 muita valmisteita...
Vielä kun saisi niihin sen sarakkeen jossa olisi jaoteltuna vaikkapa n-atmo, davis, muut.. esimerkiksi, josta oli aiemmin juttua..
en tiedä. tarvitsiko se sen kummempaa juttua siellä taulukoissa.. saahan ne sitten aakkosjärjestykseen.. tai jotain sellaista. :)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 15.06.2018, 21:51
Jossain mennyt kyselyjen määrän laskuissa päin mönkiä ;D Laitoin siihen laskurin ja tieto logiin, kyselyjä per kierros on n 200. Eli palttirallaa 1000/h, tämä 3 asteen ruuduilla.

3° =  noin 160 asemaa vs 4° = n 170 asemaa - siis niitä joka löytyy EWN:än kannasta, niitä on iso nippu jota ei löydy.
Se on selvää että ennenkuin niitä voi edes harkita lisätä niin on jonkinsortin valinta-systeemi saatava tuohon. Tyyliin juuri
- Netatmo | muut - tässä joutunee suorituskyvyn nimissä laittamaan oletukseksi että vain "muut". Toki se on mahdollista tehdä niin että se muistaa valinnat. Mutta oletus on oltava riittävän nopea, valinta voi sitten olla hitaampi. Toki niitä katoaa muutama kun WU sammuu EWN:stä kuun lopussa mutta niiden lukumäärä painii ihan eri luokssa kun Netatmot.
- etelä | keski | pohjoinen - suomen osalta on 150+ aseman lista auttamattomasti turhan pitkä/sekava yhtenä listana.


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 15.06.2018, 22:11
Vai mönkiä päin... sinne on linnuntietä tästä alle 10 km. laitan kuvan!  ;D

siitäkin oli puhetta että jakaisi suomen kahtia tai 3 osaan.. muistan näin....Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 15.06.2018, 23:04
siitäkin oli puhetta että jakaisi suomen kahtia tai 3 osaan.. muistan näin....

Sitähän juuri tarkoitin tuolla etelä|keski|pohjoinen  ;D
Itse asiassa koko tuo taulukkosivu pitäisi tehdä uusiksi, ei niinkään ulkonäöllisesti vaan taustajutut. Nyttenhän se lataa kaikki (!!) maat kerralla ja siitä on tullut liian iso/hidas. Sen sijaan se voisi toimia paremmin että kehikko jossa lippunamiskat (joka latautuisi nopeasti) + maat latautuu lippunaimiskuukkelia painamalla (tietty oletusmaa latautuisi heti).


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - perjantai, 15.06.2018, 23:18
Ihan hyvä idea.. kyllä se sillon latautuu aika sujuvasti kun osoiteriviltä päivittää.. olen huomannut kun seuraillut aikoja siellä ja lähellä olevat asemat.. ei aina mene yksiin, varmaankin eri tavoin hakee datan. Niin siksi päivitin kun ei atomaattisesti , silloihan jos tekee kevyemmän voisi varmaan sellaisenkin ujuttaa siihen avoinna olevaan näkymään?


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - lauantai, 16.06.2018, 18:13
Katsoin pihatöiden lomassa vielä pohjoissuomen osalta.. siis tästä pohjoisempaan, kaustinen-valtimo linjalta ylöspäin kuinka monta tuulimittariasemaa haku antaa, sain tulokseksi 76, joista arviolta 60-65 on niitä todellisuudessa (avasin hakuja 30 asti ja 5 oli tuulimittaritomia..) NE> 29.00 , 68.50,  SW> 23.15, 63.50..  sitten katsoin taulukoista kuinka monta netatmoa on nyt, sain noin 15....  eli aika mukava lisäys olisi harvemmille seuduille.. voisi miettiä että riittäisikö kemin yläpuoliselle alueelle vaihtoehto b... eli sademittariehto? inarin yläpuoli jäi nyt pois mutta on sielläkin ainakin nellimissä ja sevettijärvellä asemat. tai jopa vaihtoehto c, eli riittäisi lpt-anturi niin olisi hieman kattavampi.. mm kemijärvi ja sodankylä sekä posio yms. ???


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 16.06.2018, 19:06
Kokeilusivulla otin pois tuon filtterin (eli 30 min ja 90%) niin Suomessa asemia 235, Ruotissa 500 ja Norjassa 950.
Siis niitä jota jo löytyy EWN:än kannasta eikä olleet "error"-tilassa.
Tiedän että einarlla sormet jo syhyy mutten kerro vielä koe-sivun osoitetta  :P ;D 8)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - lauantai, 16.06.2018, 19:30
Ihmettelinkin mistä ne tilastojen pws-asemat on laskettu..olisiko tuossa vastaus osittain....

Pitänee kaivaa jostain hakkeriohjelma ja alkaa hakkeroimaan, ei vainen.. kyllä tässä jaksetaan odottaa vielä tovi  ;D

Tuo, että löytyi keino saada dataa nopeammin sieltä on jo aikamoinen hyppäys viikontakaisesta huomattavasti parempaan suuntaan... tavallaan kiitos myös hieman kuuluu Prashantille ja sen antamalle väärälle informaatiolle.. sai kokeilemaan niitä erilaisia hakutapoja... ja hakuaikoja joista vastaus ongelmaan löytyi.. ei täydellinen, mutta tyydyttävä vähintään kuitenkin.  8)

Minua on vaivannut se mönki-juttu eilisestä lähtien, toivottavasti otit sen huumorilla.. joksi se oi tarkoitettu  ::)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 16.06.2018, 20:24
Lainaus
Ihmettelinkin mistä ne tilastojen pws-asemat on laskettu..olisiko tuossa vastaus osittain....

Juu, tilasto laskee kaikki asemat johon tullut yksikin data viimeisen 3 kk aikana.

Lainaus
Tuo, että löytyi keino saada dataa nopeammin sieltä on jo aikamoinen hyppäys viikontakaisesta huomattavasti parempaan suuntaan... tavallaan kiitos myös hieman kuuluu Prashantille ja sen antamalle väärälle informaatiolle.. sai kokeilemaan niitä erilaisia hakutapoja... ja hakuaikoja joista vastaus ongelmaan löytyi.. ei täydellinen, mutta tyydyttävä vähintään kuitenkin.

Se että sen saa "toimimaan" vain kiertoteitse ei kyllä saa minkäänlaista hurraa-huutoa Ranskan suuntaan. Se on sitäpaitsi helppo torpata jos ne niin haluavat.

Lainaus
Minua on vaivannut se mönki-juttu eilisestä lähtien, toivottavasti otit sen huumorilla.. joksi se oi tarkoitettu

 ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - lauantai, 16.06.2018, 20:37
Se että sen saa "toimimaan" vain kiertoteitse ei kyllä saa minkäänlaista hurraa-huutoa Ranskan suuntaan. Se on sitäpaitsi helppo torpata jos ne niin haluavat.

Mietin tuossa  parikin kertaa, että pitäisikö olla avoimena sinne suuntaan ja kysyä onko se heille ongelma tuo hakusysteemi, ei lulisi jos "raameissa" pysyy..
ja jos on niin voihan sitä aina hakea muilla ip-osoitteilla eri ehtojen mukaisesti ja sitten kasata kokonaisuudeksi, vaikka hankalaahan se on...
Vai ollaanko hiljaa ja kuulostellaan tapahtuuko mitään??  ;D

Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - lauantai, 16.06.2018, 21:17
239 asemaahan siellä oli...  ja vähän muutakin  ;D
pientä päättelyä vain... ja sormien syyhyämistä ::)


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 16.06.2018, 23:19
Vai ollaanko hiljaa ja kuulostellaan tapahtuuko mitään??  ;D

Ollaan hiljaa  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - lauantai, 16.06.2018, 23:26
Teemme näin, siihen toiseen juttuun, aika lähellä se 60 oli.. 69 sillä N-ruksilla. Ehkä pitäisi olla se 3mas vaihtoehto.. S:ään jäisi liki se mitä nyt on  ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 18.06.2018, 17:57
Weatherc.. millä aikataululla aiot ottaa sen uuden taulukon kehiin... ei muuten mutta pääsisi kommentoimaan  ;D

Kovin on lujassa vesi Atlannilla, kun vähänlaisesti ensiapua antaa, vain 4,2mm..  :(


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 18.06.2018, 21:39
Weatherc.. millä aikataululla aiot ottaa sen uuden taulukon kehiin... ei muuten mutta pääsisi kommentoimaan  ;D

Pikku minimaalinen ongelma pitää ratkoa ensin. Suurilta osin toimii jo. Mutta testsivu on tuo:
https://euweather.eu/pwstable2.php?fi

Eli mailla joilla vähän asemia on vielä ongelmia, eikä se muista valintoja, muutoin toimii.
Itse valintarivi näyttää vielä kuin 90-luvulta  :P

Se katoaa kun siirrän sen "liveen".

;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - maanantai, 18.06.2018, 22:01
Onhan tuolla tullut käytyä monta kertaa katselemassa..  ensimmäinen kysymys , millä arviodaan se 4 ja 5 tähden ero.. toinen on edelleen se eteläpainotteisuus, jollei 3 osaan saada niin pohjoisen rajaa voisi vaikka hilata alemmaksi. Muistaakseni eilen islanti näkyi, tai toissapäivänä... ilmeiseisesti ne ongelmat.. viroa kanssa vilkaisin ja sama juttu.

Myös sellainen seikka herätti kysymyksen ajatuksissani.. eikö näillä muut- asemat ole vastaavaa karsintaa niissä tähtijutuissa kuin netatmoilla? Muutama kun pistää sillointällöin silmään poikkeavilla lämpötiloillaan.. jopa 5 ja yli lähistön asemia näyttävät enemmän ..  esim. Listan ensimmäinen huiteli toissapäivänä 27 asteen lukemissa kun ei niin lämmintä ollut mailla eikä halmeilla.. paitsi Itärajalla ja Perttelissä ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 18.06.2018, 22:27
Lainaus
millä arviodaan se 4 ja 5 tähden ero.

huonot datat / kaikki datat ja +95% = 5 tähteä

Lainaus
toinen on edelleen se eteläpainotteisuus, jollei 3 osaan saada niin pohjoisen rajaa voisi vaikka hilata alemmaksi.

Raja on automaattinen, eteleäisimmän ja pohjoisimman aseman latitudin keskiarvo. Tämä jotta se toimisi kaikissa maissa.

Lainaus
eikö näillä muut- asemat ole vastaavaa karsintaa niissä tähtijutuissa kuin netatmoilla?

On. Pitää tarkistaa että toimiiko nuo "muiden asemien" tähtilaskurit.
EDIT: Toimii.

Ja mähän sanoin että se on vielä kesken  ;D

Lainaus
Listan ensimmäinen huiteli toissapäivänä 27 asteen lukemissa kun ei niin lämmintä ollut mailla eikä halmeilla.. paitsi Itärajalla ja Perttelissä

On tiedossa että Pertteli on pätsi mutta sille ei mitään voi, taitaa johtua lähiympäristöstä että sopivalla tuulella (lue tuulettomuudella) niin tulos on pätsi. ;D


Otsikko: Vs: Netatmot EWN:ään
Kirjoitti: einari - tiistai, 19.06.2018, 05:36
Raja on automaattinen, eteleäisimmän ja pohjoisimman aseman latitudin keskiarvo. Tämä jotta se toimisi kaikissa maissa.
ajattelin ensin esittää.. mitä jos pilkkoisi myös pituussuunnassa eteläosaa, mutta on ranska ja saksa jotka taitavat olla toisinpäin asuttuja/ joten ehkä voisi ajatella sellaista north- ja south- /east sekä west .. saisi norjankin liki 1000 asemaa pilkottua. noissa pienissä alle vaikkapa 50 aseman maissa ei sitä tekisi?
siis toimisi....
On tiedossa että Pertteli on pätsi mutta sille ei mitään voi

Sama vika täällä.. yöllä ja aamulla viileämpi, kesäisin asteen verran... päivällä taas asteen-pari korkeampi lännenpuoleisilla ilmavirtauksilla ;D