FinWX Foorumi

Sääasemalaitteet => Davis Instruments => Vantage Pro-sarjan asemat => Aiheen aloitti: Nummika - Torstai, 11.02.2016, 19:59

Otsikko: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: Nummika - Torstai, 11.02.2016, 19:59
Vajaa 2 vuotta vanhasta vantage pro 2 kaapeliversion ulkona oleva kosteusanturi lopetti mittaamisen.
Kaapelointi ja liittimet on tarkistettu, hajosiko anturi, onko tietoa onko noita rikkoutunut ja saako kyseistä anturia varaosana?


Asema on Davis Vantage Pro 2 6152CEU ja tilattu echtshopista 24.03.2014
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: Rambe - Torstai, 11.02.2016, 20:13
Moro
Viisivuotta mulla langaton toiminut > ei murheita aseman kanssa. Kerra patterit vaihtanut.
lisukkeita olen ostellut EBaysta (saksasta) (nuo aurinko jutut). Näyttää siellä olevan varaosiakin.
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: weatherc - Torstai, 11.02.2016, 20:45
Tuon anturin saa myös varaosana, maksanee satasen paikkeilla.
Toki jos kolvi pysyy kädessä (ja omaa hitusen seikkailumieltä) niin pystynee vaihtamaan tuon SHT1x-palikan itsekkin jolloin päässee parilla kympillä...
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: Nummika - Torstai, 11.02.2016, 21:06
Tuon anturin saa myös varaosana, maksanee satasen paikkeilla.
Toki jos kolvi pysyy kädessä (ja omaa hitusen seikkailumieltä) niin pystynee vaihtamaan tuon SHT1x-palikan itsekkin jolloin päässee parilla kympillä...

Just löysin varaosan echtshopista ja tuohon hintaan ainakin on seikkailumieltä  ;D http://www.echtshop.de/davis-temperatur-luftfeuchtesensor-7346166-p-2248.html
Pitääpä huomenna kysäistä kouluelektroniikasta saisiko he tuollaista palikkaa jos ei löydy niin tilata jostain.

Käytin anturipakettia sisällä ja jotain elämää siinä oli, yleismittarilla mitattuna lopussa sain siitä lukemia, toinen reagoi reilulla muutoksella puhallukseen, toisessa vastus muuttui hillitymmin. Pitkään meni ennen kuin sain lukemia ja tuli mieleen että olisiko kosketus häiriö mutta oli niin hyvin suojattu etten viitsinyt alkaa tarkemmin tutkimaan.
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: Nummika - Perjantai, 12.02.2016, 10:36
Voi p..kele...

Nyt sitten kaikki ulkoanturit pimentyny viimeyön aikana.
Sattuiko maanantai kappale sitten kun ei 2 vuotta kestäny. Nyt ahistaa  >:(
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: weatherc - Perjantai, 12.02.2016, 11:00
Siitä lämpötila-anturista...
Kannattaa myös kysäistä wx-foorumin belfryboy:lta että onko hänellä vielä 3rd party antureita, hintakin näyttää olevan suht suotuisat £60 paikkeilla. http://belfryboyweatherbits.blogspot.co.uk/p/sht15-humdity-sens.html

Lainaus
Nyt sitten kaikki ulkoanturit pimentyny viimeyön aikana.

Myös sisälämpötila/ilmanpaine konsolista?
Jollei niin kokeile uudella piuhalla ISS => konsoli. Mulla oli kerran ettei mitään tullut ulkoa ja otin jopa ISS:in sisälle kun ei mitään eloa ollut (mulla ISS erillään sadeämpäristä) että sain kokeiltua 20 cm kaapelilla jolloin se toimis.
Jos koko konsoli pelkkää viivaa niin hmmmm....Olisko se konsoli joka pimahti? Kokeile virta kokonaan pois (eli myös patterit) ja takaisin päälle.
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: Nummika - Perjantai, 12.02.2016, 12:18

Myös sisälämpötila/ilmanpaine konsolista?
Jollei niin kokeile uudella piuhalla ISS => konsoli. Mulla oli kerran ettei mitään tullut ulkoa ja otin jopa ISS:in sisälle kun ei mitään eloa ollut (mulla ISS erillään sadeämpäristä) että sain kokeiltua 20 cm kaapelilla jolloin se toimis.
Jos koko konsoli pelkkää viivaa niin hmmmm....Olisko se konsoli joka pimahti? Kokeile virta kokonaan pois (eli myös patterit) ja takaisin päälle.

Konsoli mittaa normaalisti, ja nyt taas mittaa kaikki muutkin normaalisti paitsi kosteusanturi.
Tuuli, ilmanpaine ja kosteus ollut pimeä jotain aamu 06-11,30 ilmanpaine mitannut normaalisti.

UUdella kaapelilla voisi kokeilla mutta nyt ei uskalla lähteä kiipeilemään katolle.
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: weatherc - Perjantai, 12.02.2016, 16:27
Haiskahtais vahvasti että syy voisi olla liitin ISS:ssä joka kastunut tai jotain. Kannattais myös koittaa vaihtaa/kuivattaa liitintä siinä lämpötila-anturissa ja katsoa että heräiskö kosteusmittari sillä.
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: Nummika - Perjantai, 12.02.2016, 17:06
Haiskahtais vahvasti että syy voisi olla liitin ISS:ssä joka kastunut tai jotain. Kannattais myös koittaa vaihtaa/kuivattaa liitintä siinä lämpötila-anturissa ja katsoa että heräiskö kosteusmittari sillä.

Eilen kyllä käytin temp/hum anturin sisällä kun sitä mittailin, kävin katollakin tarkistamassa liittimet. Asensin temp/hum anturin takaisin niin se kävi 71% kunnes alkoi taas laskemaan ja tipahti nollaan.

Paranis tuo ilma niin pääsis taas tutkimaan ja mahdolisesti kokeilemaan toisella johdolla.
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: weatherc - Keskiviikko, 17.02.2016, 12:16
Laitetaanpas pikkasen infoa jos joku muukin kiinnostuu asiasta ;)

Daviksen varaosa-anturihan on laillista ryöstöä, liki 200€ palikasta jossa tuon SHT11:n saa 12,5 €urolla + pieni pala piirilevyä, 20 cm johdonpätkä ja parit konkat/vastukset  :o Katteet ovat kohdillaan tuossa  ;D

Törmäsin 3rd party-anturiin Italiasta: https://www.eurowebcamsite.com/it/e-shop/stazioni-di-rilevamento-meteo/sensore-th-davis-vantage-pro2-detail

Wx-foorumilta löytys myös tuon anturin kaavio: http://www.wxforum.net/index.php?topic=14175.msg264939#msg264939
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: Nummika - Torstai, 25.02.2016, 15:01

Törmäsin 3rd party-anturiin Italiasta: https://www.eurowebcamsite.com/it/e-shop/stazioni-di-rilevamento-meteo/sensore-th-davis-vantage-pro2-detail

Wx-foorumilta löytys myös tuon anturin kaavio: http://www.wxforum.net/index.php?topic=14175.msg264939#msg264939

Tilattu yllämainittu anturi ja taas on sääaseman näyttämät kunnossa  :D

Tuli italiasta hiukan vajaassa viikossa.
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: Nummika - Sunnuntai, 10.04.2016, 10:38
Nyt täytyy todeta ettei echtshopin takuuasiat ole ainakaan niistä nopeimmista.

Tuossa hajonneessa anturissa oli takuu voimassa ja mietin että hommaanko uutta takuu käsittelyajaksi kun ajattelin että se voisi kestää jotain pari viikkoa matkoihin, onneksi kuitenkin hommasin kun tuo arvio meni ihan puihin  :-\  Jos takuuasioita echtshopin kanssa tulee niin kannattaa varautua siihen että ne kestää.

Lähetin anturin lentorahtina echtshopiin 25.2-16 ja kun ei mitään kuulunut kysiyn 7.3 onko anturi saapunut sinne, sain vastauksen että on saapunut ja he ovat lähettäneet sen davikselle.
 
29.3 kysyin sitten seuraavan kerran ja sain vastauksen että tänään  uusi anturi on tullut ja lähettävat minulle 30.3, ilmeisen pitkä matka on kun ei ole vieläkään minulle asti tullut  ;D
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: weatherc - Sunnuntai, 10.04.2016, 12:55
Jos ovat lähettäneet sen Jenkkeihin ja odotelleet sitä sen sijaan että olisivat vaan laittaneet uuden anturin tulemaan niin ei tuo niin pitkä aika ole.

Mitä Saksa-Suomi väliin tulee niin mulla kestänyt kaikkea 24 tunnin ja 2.5 viikon välillä että puketti ilmestynyt kun jotain tuolta "kohtuuhintaisten tuotteiden"-maailmasta jotain tilannut. Pari viikonloppua/pyhäpäivää kun osuu sopivasti matkan varrelle niin tulle äkkiä viikko lisää odottelua...
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: Jussa - Tiistai, 28.05.2019, 13:02
No niin, reippaan vuoden Davis pelitti ongelmitta, nyt kosteusanturi meni mykäksi, tai näyttää se lukemaa 1% mikä ei tietenkään ole totta,todellinen taitaa nyt olla päälle 80%

Käytin liittimen ISS:stä irti ja jos olisi joku yhteyshäiriö siinä vaan ei taida olla kun lukema kuitenkin näkyy. Taitaa olla anturi entinen? Takuuhan tuolla pitäs kait vielä olla,ostettu 2/18.

Oliko se juuri tämä kosteusanturi mikä on davisin heikoin lenkki?
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: Jussa - Keskiviikko, 29.05.2019, 10:20
https://www.scaledinstruments.com/shop/davis-instruments/parts/vantage-pro2-parts/temperature-and-humidity-sensor-parts/davis-7346-221-digital-temperature-humidity-sensor-sensiron-sht31-with-25-foot-cable-7-6m/

Tuollainen anturi sieltä löytyi, elikkä on se tarkempi SHT31. Ei saa tuosta 1% lukemasta muuttumaan, eli kosteuspää kait sökö. Meni kyllä kertalaakista, ei ole aiemmin mitään vinkkejä antanut.

Edit: Uusi anturi tulossa. Pistin WD:ssä offsettia kosteudelle 90% ettei aivan hullua näyttäisi. Nyt satelee vettä niin eiköhän tuo aika lähellä ole, FMI näyttää 96%.
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: weatherc - Keskiviikko, 29.05.2019, 20:15
Oliko se juuri tämä kosteusanturi mikä on davisin heikoin lenkki?

Taitaa olla kaikkien sääasemien heikoin lenkki. Daviksessa oon vaihtanut temp/hum-anturin ainakin kerran, toki, onhan Davis porskuttanut jo 12+ vuotta 8) Aikoinas Oregonikin aloitti lahoamisensa juuri kosteus-anturista.
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: J.Jäntti - Sunnuntai, 02.06.2019, 21:41
Oliko se juuri tämä kosteusanturi mikä on davisin heikoin lenkki?

Taitaa olla kaikkien sääasemien heikoin lenkki. Daviksessa oon vaihtanut temp/hum-anturin ainakin kerran, toki, onhan Davis porskuttanut jo 12+ vuotta 8) Aikoinas Oregonikin aloitti lahoamisensa juuri kosteus-anturista.

Tästä voin olla samaa mieltä.
Oma Peet Bros-asemani ei ainoastaan rikkoontunut kosteusanturin kohdalta, vaan jotenkin siinä saatiin jopa piirilevyssä oleva kuparikin ruostumaan ympäriltä (kyllä, nimenomaan ruostumaan, ei hapettumaan).

Eikös SHT31:t ole suhteellisen halpoja osia? Ainakin eBay (https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_nkw=SHT31&_sacat=0&_sop=15):ssa niiden hinta pyörii siinä noin 4€:n nurkilla kappaleelta. En tosin tiedä meneekö tuollainen osa Davisin laitteeseen sisään ilman kamalaa kikkailua.
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: Mr - Sunnuntai, 02.06.2019, 21:52
Tuo Daviksen SHT31 on ilmeisesti erilaisella firmwarella varustettu, kuin kuluttajaversiot. Tällä on ilmeisesti mahdollistettu vanhempien sääasemien yhteensopivuus, eli keskusteluprotokolla on tarkoituksella erilainen. Kaupan päälle tietenkin tulee sitten se, että uusi anturi on pakko ostaa Davikselta, eikä itse rakentamalla. 
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: einari - Maanantai, 03.06.2019, 05:59
Sanoisin näin että SHT-anturit ovat kaikki samanlaista kamaa.. ei niihin ole etukäteen ohjelmoitu mitään vaan esim. daviksen mikrokontrolleri hoitaa käskytyksen tuon datasheetin mukaisesti.. https://www.sensirion.com/fileadmin/user_upload/customers/sensirion/Dokumente/0_Datasheets/Humidity/Sensirion_Humidity_Sensors_SHT3x_Datasheet_digital.pdf

sen anturin voi ihan ok. vaihtaa, mutta siinä on oma problematiikkansa kun ovat niin pieniä, muutaman millin kotelo ja pintaliitostekniikalla juotettu piirilevylle..  muistaakseni olen nähnyt että daviksessa roikkuu jokin piirilevy piuhojen päässä, joten jos ja kun Jussa sen saa kotiin niin vanhalle voisi tehdä pieni koe.. lukea vaikkapa pakastepullapussista paisto-ohjeet... eli 10 min. 200 asteiseen uuniin ;D
https://tekniikanmaailma.fi/kommentti-rikki-menneen-television-voi-korjata-uunissa-moni-onnistunut/

Kun siinä kerran pelaa lpt-anturi niin ei kai viitsi ennen uutta testata... vaikka minä kyllä niin tekisin.. luultavasti 8) ::)

Hiustenkuivain tai föönikin käy paistamiseen... pari hp:n läppärin näytönohjainta olen niin saanut toimimaan, yksi oli niin pahoin vioittunut että lähetin.. oliko se vammalaan tai toijalaan, jossa joku heppu tekee työkseen tuollaisia korjauksia ja jolla on juotosasema altaineen..

Edit// piuhoja ei kannata paistaa.. jollei le liitinä piirilevyssä.. kannattaa juottaa irti tms.
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: Mr - Maanantai, 03.06.2019, 07:59
Hyvä että täältä löytyy tietoa. Netissä kuitenkin varoitetaan ko. sensoreista, jotka Davis asennuksissa on varustettu "LSS legacy protocol" firmwarella kuluttajamallien "I2C" protokollan sijasta. Noita LLS malleja ei ole myynnissä tavallisille kuluttajille. Yksi linkki keskusteluun https://cumulus.hosiene.co.uk/viewtopic.php?t=15067 (https://cumulus.hosiene.co.uk/viewtopic.php?t=15067)
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: einari - Maanantai, 03.06.2019, 16:34
Niin... hommahan lienee se että kyseisessä  sensorissa on 8 nastaa.. ja davis käyttää 2 piuhaa.. burst-systeemillä.. eli jaksottamalla..
tiedä sitten miksi. noissa langattomissa kuitenkin saattaa olla enempi nastoja käytössä sen erilaisen piirilevyn ansiosta..

mutta on niitä myynnissä... lss-protokollalla, esim. https://www.glynshop.com/erp/owweb/Daten/Datenblaetter/Sensirion/SHT3x_LSS_V0.93.pdf

en tarkemmin nyt perehtynyt asiaan.. mutta olisi siinä kaikkien nastojen käytöllä puolensa... esim. lpt-hälytykset suoraan sensorilta..
ilmeisesti Mouser niitä myös myy..

luultavasti normi sht 31 toimisi tuolla kytkennällä samoin... en tiedä varmaksi.... kuva

Edit// tuossa normikytkentä .. jossa hälytykset ja kalibrointi... (kuva2)
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: Mr - Maanantai, 03.06.2019, 19:31
Mouserilta löytyy neljää eri SHT31 mallia, joista kolme on I2C väylällä ja viimeinen on analoginen. LLS väylällä olevia ei sielläkään ole ja tämä ovat myös muut käyttäjät huomanneet jo aikaisemminkin. Tuossa linkitetyssä datasheetissa sanotaan LLS sensorista heti alussa "Compatible with the SHT1x/SHT7x protocol" ja niissä vanhemmissa Davis asemissa olikin SHT11 kosteusanturi. Eiköhän syy SHT31-LLS käyttöön ollut juuri se, että mitään muuta ei tarvinnut muuttaa. Langattomissa Davis asemissa se kosteusanturi tulee kaapelilla siihen lähettimen piirilevylle aivan samoin kuin langallisessakin. Kytkentä tuossa ei ole ongelma, vaan se ohjelma mikä lukee sitä dataa sieltä sensorista.
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: einari - Maanantai, 03.06.2019, 23:26
niinpä..
"SHT3x-LSS on lisännyt älykkyyttä, luotettavuutta ja tarkkuusmäärityksiä verrattuna edeltäjäänsä. Sen toiminnallisuus sisältää parannetun signaalinkäsittelyn, joka on yhteensopiva SHT1x / SHT7x-yhteyskäytännön kanssa."
(onkohan samoin  sht2x- kanssa...

Periaatteessa sensirionin omat sivut eivät anna sen kumempa informaatiota kuin mitä datsheteissä  sanotaan, kyse on ilmeisesi yksinkertaisesta 2-wire systeemistä.. Arduinoon liittyvää tietoa löytyy jotain.. mm.että lss ja l2C toimii ihan samoin, yhteensopivia ???... eli
ottaa  tuosta nyt selvää
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: Jussa - Tiistai, 04.06.2019, 05:27
Eilen asensin jo uuden anturin :) Takuunalaista kamaa niin en alkanut sen kummemmin ite purkamaan anturia. Vanha lähtee tänään myyjäliikkeeseen. Jos vika ei ole ukkosen aiheuttama niin takuuseen, jos on niin maksan omasta pussista uuden anturin.
Otsikko: Vs: pro 2 kosteusanturi
Kirjoitti: weatherc - Tiistai, 04.06.2019, 12:26
Eihän tuo Daviksen käyttämä SHT+piirilevy mitään rakettitiedettä ole. Onhan niitä 3 osapuolen antureita myynnissä puoleen hintaan siitä mitä Davis kiskoo niistä  :)

Se ero on uudella ja vanhalla että saattaa käydä niin että Davis kertoo puolisen astetta väärää lämpötilaa joka toki on korjattavissa konsolin asetuksista:

Lainaus
Using a new transmitter with an old temperature humidity sensor will result in
·         Temperature reading 0.5’C (0.9’F) low.

Using an old transmitter with an new temperature humidity sensor will result in
·         Temperature reading 0.5’C (0.9’F) high.