FinWX Foorumi

Sääasemalaitteet => Kysymykset ja vapaa keskustelu sääasemalaitteista => Aiheen aloitti: Jippe - Torstai, 21.04.2011, 22:08

Otsikko: Antureiden sijoitus
Kirjoitti: Jippe - Torstai, 21.04.2011, 22:08
Talvi meni ja lumet suli, aika asentaa sääasema ns. pysyvästi.
Lämpötila ja kosteus on hyllykulmassa ja kulma kiinni autotallin ruskeassa ovessa jota aamuaurinko lämmittää, ei hyvä.
Sadeanturi on mattotelineen tolpassa vähän matkan päässä, ei hyvä sekään.

Päätä oikeen särkee kun yritän miettiä joka komponentille sitä optimaalisinta/parasta paikkaa  ???
Aurinkokenno&lähetin aurinkoiseen paikkaan, lämpöanturi varjoon jne...

Toimiiko se lämpöanturi tuulettimen kanssa jos laitan sen aurinkoiselle avoimelle paikalle?
Toimiiko se aurinkokenno tarpeeksi hyvin jos vien sen varjoon lämpöanturin kanssa?

Kyseessä on davis vp2
Otsikko: Vs: Antureiden sijoitus
Kirjoitti: weatherc - Torstai, 21.04.2011, 22:22
Ei niin saa miettiä että päätä rupee särkee  ;D
Olet siis osastolla ikuiset ongelmat, aina kun ne voisi olla paremmin sijoitetut ;D

Lainaus
Toimiiko se lämpöanturi tuulettimen kanssa jos laitan sen aurinkoiselle avoimelle paikalle?
Jos propelleri toimii kunnolla ja paikka riitävän avoin eikä "pätsi" vaan siinä myös ilma vaihtuu niin ei pitäisi olla (ainakaan suurempia) ongelmia

Lainaus
Toimiiko se aurinkokenno tarpeeksi hyvin jos vien sen varjoon lämpöanturin kanssa?
Jos viet sen varjoon niin propelleriäkään ei luonnollisesti tarvita niin paljoa -> eli pyörii vähemman aikaa päivästä.

Noihin saa parhaimmat vastaukset kokeilemalla, kun olet keksinyt paikat antureille, paras on jos ennenkun alat porailemaan reikiä seinään tai kaivamaan kauheeta monttua tolpalle niin yritä saada jonkunsorttinen tilapäis-asennus siihen muutamaksi päiväksi ja seuraa niiden tekemisiä  ;D
Otsikko: Vs: Antureiden sijoitus
Kirjoitti: J.Jäntti - Torstai, 21.04.2011, 23:30
Yksi, mitä myös kannattaa tarkistella, on lämpötila/kosteus anturin ja sademittarin asentaminen maantasalta.

Lämpötila/kosteusanturi kaikkine tuulettimineen voidaan asentaa myös vähän varjoisampaankin paikkaan, 2,0m korkeuteen maanpinnasta. Paikka saa olla avoin niin, että aurinko siihen paistaa, sillä lukemien järjellisyydestä vastaa tuolloin tuuletin. Katso vain, että olet asvaltista ja talon seinästä riittävän kaukana, ettei lukemat ilta-aikaan saa hepulia, kun tuo kaksikko alkaa luovuttamaan lämpöä pois auringon laskettua. 

Mikäli sademittari voidaan siirtää (se on Davis VP2:ssa jotenkin integroidun näköinen), jos mahdollista, 1,5 metrin korkeudelle maanpinnasta. Paikka voi olla vaikka sama tolppa, jossa lämpötila/kosteusanturikin komeilee. Ympäristöä kannattaa sen verran tarkkailla, että jos lähistöllä on jotain korkeampaa, mahdollisesti tiheämpää kasvustoa, joka on korkeammalla, kuin tuo 1,5 metriä, se toimii silloin luonnon omana "sadesäleikkönä", eikä silloin tuuli pääse paiskomaan vettä sademittarin ohi. Jos tuo sademittari on integroitu tuohon lämpötila/kosteusanturiin jollain tavalla, voi sen tuolloin asentaa siihen 2,0m ja korkeammalle. Vaikutus sademittaukseen ei ole niin merkittävä sillä korkeudella.
Otsikko: Vs: Antureiden sijoitus
Kirjoitti: weatherc - Torstai, 21.04.2011, 23:41
VP2:sen sadeämpärin (sehän on lähinnä ämpärin kokoinen ;D) ja lämpöila/kosteusanturin saa helposti irti toisistaan, ne ovat kiinni toisissaan vain kolmella pultilla. "Ongelmaksi" koituu se avuttoman lyhyt kaapeli mitä siinä lämpötilanturassa on vakiona. Sen tosin voi jatkaa normi puhelinkaapelilla (en suoraan muista onko se 4 vai 6-johtoista), liitinhän on normaali RJ-liitin (tarkista siinäkin johtojen lukumäärä).

Jatkoliittiminen vaikka vesitiivit 3M Schotchlok-liittimet (http://www.vekoy.com/product_info.php?products_id=15910) jotka täällä käytössä.
Otsikko: Vs: Antureiden sijoitus
Kirjoitti: Jippe - Perjantai, 22.04.2011, 08:31
Mulla on vp:n langaton versio, tarkoitin lähettimen aurinkokennoa, toimiiko se tarpeeksi jos on kokonaan varjon puolella?
Talon pohjoispäädyssä on palotikkaat, niihin saisi helposti kiinni lämpöanturin. Paljonko irti seinästä? metri?
Hajautetussa asennuksessa on ongelmana välipiuhat  :o
Otsikko: Vs: Antureiden sijoitus
Kirjoitti: Snowi - Perjantai, 22.04.2011, 15:00
Itsellä on myöskin langaton VP2 ja voin sanoa, että toimii erinomaisesti, vaikka lähettimen aurinkokenno ei parhaassa paikassa olisikaan. Jos lähetin ei saa virtaa auringosta, ottaa se virtaa siitä pikku patterista mikä siellä sisällä on. Itsellä on tuo VP2 asema ollut pystyssä nyt reilu 1.5 vuotta ja edelleenkin patterissa riittää mukavasti virtaa, joten uskon sen kestävän vähintään pari vuotta. Patterin varauksen näen näppärästi WD:n kautta  :)
Otsikko: Vs: Antureiden sijoitus
Kirjoitti: Jippe - Perjantai, 22.04.2011, 17:05
Taidan laittaa ämpärin ja lähettimen katolle samaan tolppaan tuulimittarin kanssa. Saa sen aurinkokennon etelään päin, eikä jää esteitä tielle  ::) Jos joskus hankin uv- ja aurinkoanturit niin paikka on hyvä niitäkin ajatellen  8)
Sitten vedän johdon pohjoispuolelle lämpöanturille ja laitan aurinkokennotuulettimen.
Tekeekö bilteman venetuulettimella (http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?tuote=25500&sivu=25500.htm&ryhmaid=184) mitään?
Otsikko: Vs: Antureiden sijoitus
Kirjoitti: J.Jäntti - Perjantai, 22.04.2011, 18:16
Tekeekö bilteman venetuulettimella (http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?tuote=25500&sivu=25500.htm&ryhmaid=184) mitään?

Tuo on erittäin hyvä kysymys, joka tuntuu ponnahtavan pintaan aina näin keväisin, kun päivänvalon määrä lisääntyy entisestään.
Sääasemien erilaisiin käyttötarkoituksiin soveltuvia aurinkokennoja ja niistä kehkeytynyttä testaus- ja mielipidekimaraa tästä viestiketjusta (http://www.finwx.net/forum/index.php/topic,843.0.html). Siellä on Bilteman aurinko-venetuuletinkin muistaakseni edustettuna :)

Älä epäröi kirjoittaa tuohon viestiketjuun ajatuksia ja ideoita aurinkokennoista ylipäänsäkin, sillä itse ainakin pidän tuota eräänlaisena aurinkokennoasioiden keskittymänä. :)
Otsikko: Vs: Antureiden sijoitus
Kirjoitti: meteorologi - Perjantai, 22.04.2011, 18:36
Pakko kyllä kertoa nyt oma patenttini, kuinka viime kesänä sain lämmöt kuriin.

Pistin nimittäin muovilautasten ja anturin väliin foliota putkeksi, joka varjostaa anturia, mutta hengittää hieman alhaalta ja ylhäältä. Joku täälläkin taisi kokeilla jonkinlaista folioviritelmää, mutta olen huomannut sen oikein toimivaksi. Kevyt ilmankierto on varmistettu tuulettimella. Itse en ole lähtenyt kokeilemaan paneelisysteemejä, vaan verkkovirralla tuuletin pyörii, koskei tuo sääharrastuksen sähkölasku sieltä kalleimmasta päästä ole.

Kuvankin voin ottaa, jos haluatte.
Otsikko: Vs: Antureiden sijoitus
Kirjoitti: Jippe - Perjantai, 22.04.2011, 21:04
Nyt säteilysuoja antureineen osina. Johdon vaihdoin pitempään, v-mäisesti oli kumin sisään valettu liitos.
Säteilysuojassa on viisi lautasta, kolme umpinaista ja kaksi rei'itettyä. Alhaalta ylöspäin -> 1. umpi 2-3. rei'itetyt 4. umpi jossa anturi 5. umpi
Löysin vanhan prossun tuulettimen laatikosta, aurinkokennot saavat toistaiseksi olla  :o

Luin säteilysuoja ja tuuletin ketjua ja sen perusteella jäi kuva että kaikilla on anturi pohjalla ja tuuletin ylhäällä.
Ajattelin että siirrän yhden umpilautasen toiseksi alimmaiseksi ja laitan siihen tuon tuulettimen puhaltamaan alaspäin. Miltäs kuulostaa?
Otsikko: Vs: Antureiden sijoitus
Kirjoitti: Snowi - Perjantai, 22.04.2011, 21:23
Kuvankin voin ottaa, jos haluatte.

Itseasiassa itseä kiinnostaisi nähdä tarkemmin minkälainen viritys sulla on pystyssä  :). Tuo foliokikka voisi olla itseasiassa aika kova. Silloin uskoisin että anturin voi aika huoletta laittaa aurinkoisellekin paikalle, kunhan on vain tuuletin sisällä. Itsellähän on Davisin oma aurinkokennotuuletin, joka näin kesällä pyörii 24/7 akun ansiosta. Tosin tällä hetkellä mulla tuo anturi on sen verran varjoisessa paikassa, että aurinkokenno ei saa riittävästi aurinkoa. Folion ansiosta voisin siirtää sen huoletta aurinkoiselle paikalle, saisi aurinkokennokin silloin täydellä teholla virtaa ja tuuletin pyörisi entistä vinhempaa  ;D