FinWX Foorumi

Yleiset keskustelualueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: einari - Keskiviikko, 23.01.2019, 08:47

Otsikko: LI-FI-verkot WI-FI:n tilalle... jopa 10 000 kertainen nopeus
Kirjoitti: einari - Keskiviikko, 23.01.2019, 08:47
Tällaista olisi siis tulossa.. ainut puute on kai ettei toimi auringonvalossa..
https://www.hs.fi/tiede/art-2000005974148.html?ref=rss
Otsikko: Vs: LI-FI-verkot WI-FI:n tilalle... jopa 10 000 kertainen nopeus
Kirjoitti: J.Jäntti - Perjantai, 08.02.2019, 11:03
Tällaista olisi siis tulossa.. ainut puute on kai ettei toimi auringonvalossa..
https://www.hs.fi/tiede/art-2000005974148.html?ref=rss

Tämänhetkinen WiFi-verkko, mallia 802.11ac, pystyy teoreettiseen maksimiin 6.9 Gigabittiin, eli noin 900 Megatavuun sekunnissa.
Jos lehden kirjoitus pitää väitteenä paikkansa, LiFi siirtäisi jopa 70 000 Gigabittiä (eli lyhyemmin 70 Terabittiä) sekunnissa, mikä tekisi noin 9 000 000 Megatavua (9 Teratavua) sekunnissa.

Idea on loistava, mutta siirron suorittaminen kaksisuuntaisena vähän mietityttää, kun lähetyspuolella mennään kattovalaisimilla. Kone vastaanottaa helposti tuon valon, mutta mitenpä on sitten vastaanottavan laitteen keskustelu takaisinpäin? Lampulla pitäisi olla tuolloin oma vastaanotin myös, sillä muutoin kyseessä olisi vain ns. unicast/unidirectional (yksisuuntainen) kommunikointi. Toinen on etäisyys, jossa tuo toimii. Pitääkö valonlähteen olla suoraan näkökontaktissa vastaanottavan laitteen kanssa? Entäpä heijastumat esim. peileistä? Paljon kysymyksiä tuo herättää ainakin.

Olisiko tuosta sitten hyötyä? Olisihan se raflaavaa saada dataa 9 Teratavua sekunnissa, mutta valitettavasti pullonkauloja on niin paljon että se ei toteudu. Nopeimmat PCI Express-väylissä kiinni olevat M.2-kiintolevyt pystyvät noin 3 Gigatavuun lukuun sekunnissa. Langallinen tietoliikenneverkko on käytännössä 1 Gigabittiä sekunnissa ja Internet-liitymät ovat valokuidulla varustetuissa kodeissakin maksimissaan 1G/100M, joten kaistan tarjoama hyöty jää paikalliseksi.

Tietoturvaa tulee siitä, että sulkee kaikki sälekaihtimet. Jos sinulla on räpsyvä LiFi-lamppu, kuka hyvänsä pystyy lukemaan valon räpsymistä ulkoa, vaikka stabiloiduilla kiikareilla kauempaakin.

Itse pidän tuota kieltämättä mielenkiintoisena sisäverkkoratkaisuna, jos sen saa kaksisuuntaisesti toimimaan.
Otsikko: Vs: LI-FI-verkot WI-FI:n tilalle... jopa 10 000 kertainen nopeus
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - Lauantai, 09.02.2019, 11:16
Siihen aikaan kotitietokoneen käyttö ajoittain suivautti, kun yhteys oli Soneran kuparikaapelin 1 Mbit/sekunnissa. Meinasi joskus tulla äitiä ikävä esimerkiksi pankkiyhteyksiä laskunmaksussa käyttäessä. Samoin muistan, että esimerkiksi veikkaus.fi sivustolle piti mennä ajan kanssa, kun niiden avautuminenkin saattoi kestää minuuttitolkulla. Hitauden lisäksi oli paljonlaisesti katkoksia. Ja suhteettoman kallishan se kuukausihinta tästä palvelusta oli, kun Sonera silmää räpäyttämättä peri 52 €uroa kuukaudessa. Se kuitenkin maksettiin nurisematta, kun vaihtoehtona oli elää ilman nettiä.

Sitten tuli 3G verkko. Sillä saapui Ukan Tukikohtaan jo 10-15 Mbit sekunnissa ja viiden Megan pintaan lähti. Ero Megan yhteyteen oli huima. Pystyi katselemaan F1 kisat ja Areenalähetykset ilman pätkimistä. Ja pankkiyhteydet sujuivat aivan riittävällä nopeudella ja suurimmaksi osaksi katkoitta.

Sitten tuli valokuitu. Tulee 90-95 Mbittiä ja lähtee 95-100 Mbittiä. Nettisivu kuin sivu räpsähtelee auki ilman viivettä. Käytännössä kuituyhteys on katkoton. Siitä riittää wifiverkkoon kapasiteettia, vaikka Ukallakin on välillä käyttäjiä kymmeniä leirikoulujen aikaan.

Lueskelin tuota einarin laittaman jutun linkkiä. Tämä menee nopeuksien osalta ikäihmisen hilseen ylitse. Normikäyttäjänä en enää kaipaa yhtään nopeampaa yhteyttä, enää oikein ymmärrä, kuka kotikäyttäjä tarvitsisi lähes rajattomalta tuntuvaa nettinopeutta. No ehkä Henkka tai Päällikkö, mutta me tavalliset taatelintallaajat tuskimpa.

Jokakotiin jos tuo joskus tulee, niin epäilempä tarvetta. Ja epäilen jo hintaakin, vaikka tähän mennessä kallein kuukausihinta on tullut maksettua 1Mbitin yhteydestä. Eli jälkeenpäin ajateltuna olen törkeän ryöstön asianomistaja  >:(.

Jotkut hakukonejätit ja Youtubet ja vastaavat saattavat olla innoissaan. Loppukäyttäjäpäässä esimerkiksi täällä Naruskan erämaassa en näe nopeammille yhteyksille tulevaisuutta. Joku kun opettaisi järjestelmällisesti erilaisten sovellusten käyttöä ikääntyvälle väestönosallemme, niin siitä olisi enempi hyötyä kuin nopeammista ja nopeammista yhteyksistä. 3G ja 4G ei tule hyödynnettyä, vaan kaikki jo kuolaavat 5G:n nimeen. Ja niin edelleen.;)