FinWX Foorumi

Sääasemalaitteet => Kysymykset ja vapaa keskustelu sääasemalaitteista => Aiheen aloitti: Jasu - maanantai, 19.11.2012, 16:21

Otsikko: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: Jasu - maanantai, 19.11.2012, 16:21
Elikkäs kysymyksessä tosiaan olisi otsikon mukainen sääasema.. eli Ventus W827.. Onko laite mistään kotoisin? Nyt kun taas vuosien jälkeen mielenkiinto heräsi tähän sääasema-hommaan, ja tuli nyt koulun jälkeen luettua Verkkokaupppa.com:n mainoslehtinen, jossa oli kyseinen sääasema...

http://www.verkkokauppa.com/fi/product/51753/dgfqn/Ventus-W827-langaton-saaasema-tuuli-ja-sademittarilla

(http://kuvaton.com/k/Y45w.png)

Otsikko: Vs: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: miihkali - tiistai, 20.11.2012, 08:10
http://www.ventusdesign.com/products/products-weatherstations/?tx_hmrventus_pi1%5Bproduct%5D=539&cHash=f559d91ffa5df7dfd3fb0ad4db943b4e

Mahtoikohan Ventus kuulua niihin, joita myydään monella eri merkillä? Joskus lueskelin jotain maanviljelijä-sivustoa, en vain muista sen nimeä ja sijaintia enää, siellä Ventusta kehuttiin kovasti ja pidettiin hyvänä laitteena hintaansa nähden. Ei kai se aivan huono ole, jos kerta Saksan Amazon myy sitä. Melko siistin näköinen vehje ja vielä täysin langaton. Tietokoneelle et kyllä säätietoja saa, mutta mikäli et tarvitsekaan saada, niin kokeile pois. Aika paljon tietoa Ventuksesta näkyy netistä löytyvän, enimmäkseen englanniksi.
Otsikko: Vs: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: Jasu - keskiviikko, 05.12.2012, 00:45
Tuollainen laitos sitten olisi mahdollisesti tulossa paketista, mikäli vanhempien eleitä nyt osaan oikein lukea. Mitenkäs toi sadekippo, kestääkö sen olla talvella ulkona, jäätyykö umpeen vai miten? Lueskelin tuossa aihetta, jossa keskusteltiin ämpärin lämmittämisestä.. mitä saa lopputulokseksi, jos ei kyseistä viritelmää tee, vai onko niissä ämpäreissä yleensä vastaavat systeemit?
Otsikko: Vs: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: miihkali - keskiviikko, 05.12.2012, 19:48
Pidähän meitä ajantasalla siitä, miten laite toimii ja onko mitään erikoista. Minä olen jostain syystä erikoistunut halpiksiin ja näytän keräilevän niitä. Ainakin siihen asti, kunnes saan hyvän paikan hiukka paremmalle laitteelle. Katselin tuossa lisää juttuja Ventuksesta ja huomasin oudon asian tsekatessani mahdollisia varaosia. TFA:lla on ainakin yhteen Ventus-malliin käypäinen anturi noin niinkuin silmämääräisesti katsottuna. Ulkonäkö on kuin alkuperäisen, mutta käyttötaajuuslukema saattaa olla pilkun jälkeen muuta. Näissä halpiksissa aina joku seikka yhdistää toiseen saman hintaluokan merkkiin. Kiinassa on varmaan vain yksi iso tehdas, josta jaetaan tavaraa pienemmille tehtaille. Näissä sitten tehdään ne TFA, La Crosse ynnä muut lukemattomat kloonit myyntikuntoon, ja jokainen "valmistaja" lätkäisee oman leimansa. Jotkut eivät leimaa mitään, vaan myyvät tavaran hölmöille, kuten minulle, sellaisenaan. Minä tietenkin ostan kokeillakseni, ja aina jonkun aikaa homma toimii.

Mikäli löytyy joku kiinnostava vehje, niin sen jäljittäminen on helppoa, vaikkapa Ali Baban kautta. Kiinaan ne jäljet johtavat poikkeuksetta jotain kautta. Ventuksestakin on luettelossa kasapäin niitä aitoja ja sitten myös klooneja. Kiinalaiselle ei näet riitä, että kloonataan ulkomaalainen tavara kerran. Ei, vaan se kloonikin kloonataan vielä varmuuden vuoksi, jotta kuluttaja saa varmuuden osaamisesta.

Mielenkiintoisia hetkiä Ventuksen kera!  :D

Otsikko: Vs: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: kokki - keskiviikko, 05.12.2012, 21:06
Tuollaha näytti olevan halvempiki malli, tosin sen saatavuus taitaa olla heikkoa. W177. Ja kattelin, että olis 433 MHz, vähä kiinnostaisi, että osaisiko rfxtrx vastaanottaa tuon signaalia.. eihä tuon kokeilu tietysti kauheesti maksais. Jos ei toimi niin takas. Tuo W177 olis vaan 56e.
Otsikko: Vs: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: miihkali - torstai, 06.12.2012, 07:53
Näissä halpiksissa on ongelmana, että näitä kyllä myydään, mutta monesti varaosien saanti on sitten kiven takana. Hyvällä tuurilla niitä ei kylläkään aikoihin tarvitse, ja siihen mennessä onkin jo kyllästynyt itse asemaan eli uutta kehiin. Oma "Nexus" (ihan totta, nimi on Nexus) tuntuu kovasta pakkasesta (-24C) ottavan nokkiinsa sen verran, että kosteusmittauksen voi pakkasen ajaksi unohtaa anturin jämähtäessä lukemaan, joka on syntynyt pakkasen saavuttaessa -20C. Sen jälkeen lukema pysyy sellaisenaan, kunnes lämpötilan nousu herättää anturin. Lämpötilamittaus sen sijaan toimii hyvin, kuten myös itse konsolin toiminnot.

Soittelin aamutuimaan tuttavalle, joka tsekkailee ilmoja La Crosse ws3500:n kera. Kertoili, että hänelläkin anturi tahtoo alkaa uneksimaan kovalla pakkasella. Hintaeroa laitteillamme on sen sata euroa, joten kuuntelinpa juttua iloisena. Nuorempana olisin jo varmaan tehnyt vaikka minkälaisia korjausliikkeitä ja kokeiluja noiden kosteussensoreiden suhteen, mutta nyt tarkkaa näköä vaativat juottamiset ja tinaamiset on syytä unohtaa. Varmaan monenkin halpiksen toiminta olisi muutettavissa paremmaksi, jos vain tietoa ja taitoa riittää. Kumma kyllä, että konsolit yleensä näyttävät olevan aika toimivia, mutta antureihin ei sitten valmistajat oikein satsaa. Myynti menisi nokillen, jos halvatkin laitteet olisivat hyviä joka suhteessa.  ;D
Otsikko: Vs: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: kokki - torstai, 06.12.2012, 09:45
Mua ei sinänsä häiritsis antureiden jämähtely silloin tällöin, mutta haluis noita tietoja ns helposti saataville, eikä mistää oo löytyny juurikaa tietoa, että osaisko tuo rfxtrx433 vastaanottaa tuollaisen laitoksen signaalia. Lähinnä kiinnostais tuuli/sademäärät saada vielä.. ulkolämpötiloja kyllä löytyy jo parista eri anturista.. ei tosin kosteutta tai vastaavia. Pitäs kai vaan hakea ja kokeilla, kun ei tietoa löydy. Näöntarkkuus on täälläki menny, mutta vielä sentää lukulasit ja kirkkaan valon alla pystyy jotai kolvaamaan. Ei tosin mitää äärettömän pientä, mutta jotai kuitenkin.
Otsikko: Vs: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: miihkali - torstai, 06.12.2012, 10:52
Tätäkö tarkoitit?

http://www.uk-automation.co.uk/products/RFXCOM-RFXtrx433.html

Näkyyhän tuossa olevan melkoinen luettelo myös antureista.
Otsikko: Vs: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: kokki - perjantai, 07.12.2012, 14:35
Tuotapa joo, mutta valmistaja vastas nopeen, että tuskinpa toimii. Eli ei muuta kuin Oregonia (tuo WMR80 varmaa tulee hankituksi kuha sen hinta tipahtaa taas kohtuulliseksi) tms vaan jos jotai halajaa tuon kanssa toimimaan. Nyt on klasulta hommattuja UPM-mittareita ja joku "oregon"-klooni .. ihan vaan pelkkiä lämpötiloi ja kosteutta kertovat, mutta tuuli- ja vesimittari viel kiinnostais lisätä systeemiin.
Otsikko: Vs: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: SääSami - perjantai, 07.12.2012, 18:25
Nuo kosteuslukemien pysähtelyt ovat luultavasti ohjelmoituja ominaisuuksia :( Noilla lämpimien maiden insinööreillä tuntuu olevan käsitys ettei noin kylmällä kosteuksia tarvitse mittailla ei jääkarhut sillä tiedolla mitään tee  ;D Myöskin Oregon Scientific harrastaa tuota ja raja on -10.
Otsikko: Vs: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: ahpe - perjantai, 07.12.2012, 21:12
Tämä minun 2.asema Clas Ohlsons WH1080 menee samaan katekoriaan kosteuden mittauksessa, että toimii n.viikon kuivauksen jälkeen, sitten alkaa kosteus ulkona tippuun n.10%: iin. Mutta muuten on asemalla hyvä hinta/laatu-suhde. Koska muut mittaukset lähellä Daviksen asemaa.
Otsikko: Vs: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: miihkali - lauantai, 08.12.2012, 08:58
Sensoritekstiä in english:

http://www.sensorsmag.com/sensors/humidity-moisture/choosing-a-humidity-sensor-a-review-three-technologies-840


Netistä sensoriasiaa tutkiessa tulee helposti siihen tulokseen, että halpiksissa käytettyjen sensoreiden toimintalämpötila on plusasteiden puolella. Tätä toimintalämpötilaa ei ilmoiteta yleensä mainoksissa, joten eipä siitä kuluttajakaan silloin tietoa saa tuijottaessaan vain annettuja arvoja. Kyllähän nämä halpissensoritkin näyttävät toimivan, kunhan ulkolämpötila lähestyy nollaa ja siirtyy plussalle. Hauskaa tässä tosiaan on se, että sääasema, jonka pitäisi tuottaa oikeaa tietoa, hyytyy vähiten odotetulla hetkellä sään vuoksi!

Itse alan pikkuhiljaa kyllästyä kaiken maailman lupauksiin ja mainoksiin, joilla Suomen oloissa ei ole mitään perää. Kyllästyminen tarkoittaa sitä, että on näköjään luovuttava kohtuullisesta summasta euroja ollakseen sitten tyytyväinen sääasemaansa.
Otsikko: Vs: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: SääSami - lauantai, 08.12.2012, 10:03
Tottahan se on halvalla ei laatua saa myöskään kosteusantureissa. Ehkäpä siksi jotkut valmistajat ovat blokanneet kosteusmittauksen pois siinä lämpötilassa kun ne menettävät tarkkuutensa. Toisissa laitteissa kyykkää itse anturi. Kosteuden mittaus elektronisesti on haastavaa vielä nykytekniikalle.
Otsikko: Vs: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 08.12.2012, 10:24
Se mitä mua on eniten ihmetyttänyt koko sääasema-harrastuksen ajan on se että miksi varsinkin halpiksissa ei olla otettu huomioon pakkaset kunnolla. Eikä, totta puhuen, se -40 raja Daviksessakaan ole kovinkaan hääppöinen loppujen lopuksi.
Onhan tois puol isoa lätäkköä liki koko Kanada + Alaska huomattavasti kylmempiä mitä Atlantin (normaalisti) lämmittämä Pohjois-Eurooppa.

Milloin kyykkää lämpötila -20:ssa, milloin loppuu kosteusmittaus -10:ssä jne. Noilla rajoilla jää todella iso asikaskunta saavuttamatta, ja itse asiassa nuo extreeme alueet ovat juuri ne mielenkiintoiset.

Mitä on tullut kaivettua infoa noista itse sensoreista ei ne kovinkaan kalliita ole edes Daviksessa eli ei se hinnasta voi olla kiinni saada sensorit menemään edes -60:iin. Tai tekis edes "arctic"-version lämpökosteudesta jonka voi valita ostettaessa jos haluaa. Näin sitä (hitusen) kalliimpaa sensoria ei tarvis jaella saharan aavikolle mutta jääkarhu-asemat saisi toimivat anturit.
Otsikko: Vs: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: kokki - lauantai, 08.12.2012, 19:36
No tästä tuli kyllä mieleen tuo kun mulla on yks anturi pakastimessa.. niin se pääs tuonne reiluun 28,9 miinukseen.. ja sitten mun dekoodaus meni vähä ketareilleen niin siitä tuli plusasteita.. mutta siis tuo oli UPM WT450H -anturilla.. tämä anturi tais olla sitten se jossa ei muutenkaan ole kosteusanturia mukana niin kosteusmittauksesta en tiiä. Mutta ny on fiksattu kaavat asteiden muutokselle niin pitäs toimia jos pääsee liian kova kylmä yllättämään!
Otsikko: Vs: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: Jasu - tiistai, 11.12.2012, 09:59
Niin, osaisiko joku vastata tähän?

Lainaus käyttäjältä: Jasu - keskiviikko, 05.12.2012, 00:45
Tuollainen laitos sitten olisi mahdollisesti tulossa paketista, mikäli vanhempien eleitä nyt osaan oikein lukea. Mitenkäs toi sadekippo, kestääkö sen olla talvella ulkona, jäätyykö umpeen vai miten? Lueskelin tuossa aihetta, jossa keskusteltiin ämpärin lämmittämisestä.. mitä saa lopputulokseksi, jos ei kyseistä viritelmää tee, vai onko niissä ämpäreissä yleensä vastaavat systeemit?
Otsikko: Vs: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: systeemi - tiistai, 11.12.2012, 10:24
Lainaus käyttäjältä: Jasu - tiistai, 11.12.2012, 09:59
Niin, osaisiko joku vastata tähän?

Lainaus käyttäjältä: Jasu - keskiviikko, 05.12.2012, 00:45
Tuollainen laitos sitten olisi mahdollisesti tulossa paketista, mikäli vanhempien eleitä nyt osaan oikein lukea. Mitenkäs toi sadekippo, kestääkö sen olla talvella ulkona, jäätyykö umpeen vai miten? Lueskelin tuossa aihetta, jossa keskusteltiin ämpärin lämmittämisestä.. mitä saa lopputulokseksi, jos ei kyseistä viritelmää tee, vai onko niissä ämpäreissä yleensä vastaavat systeemit?

Niin ei se sadekippo talvella toimi ilman lämmitystä. Umpijäässä se on. Ja ei niissä vakiona mitään lämmittimiä ole. Joihinkin saa lisävarusteena. Lopputuloksena on se, että sadelukemat ei päivity talven aikana.
Otsikko: Vs: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: Jasu - tiistai, 11.12.2012, 21:35
Lainaus käyttäjältä: systeemi - tiistai, 11.12.2012, 10:24
Lainaus käyttäjältä: Jasu - tiistai, 11.12.2012, 09:59
Niin, osaisiko joku vastata tähän?

Lainaus käyttäjältä: Jasu - keskiviikko, 05.12.2012, 00:45
Tuollainen laitos sitten olisi mahdollisesti tulossa paketista, mikäli vanhempien eleitä nyt osaan oikein lukea. Mitenkäs toi sadekippo, kestääkö sen olla talvella ulkona, jäätyykö umpeen vai miten? Lueskelin tuossa aihetta, jossa keskusteltiin ämpärin lämmittämisestä.. mitä saa lopputulokseksi, jos ei kyseistä viritelmää tee, vai onko niissä ämpäreissä yleensä vastaavat systeemit?
Niin ei se sadekippo talvella toimi ilman lämmitystä. Umpijäässä se on. Ja ei niissä vakiona mitään lämmittimiä ole. Joihinkin saa lisävarusteena. Lopputuloksena on se, että sadelukemat ei päivity talven aikana.
Otetaanko lumisade milleinä vastaan tuonne takaraivoon vai onko siinä joku idea joten milleistä saa senteiksi (siis lumisadetta) Eikö se kiinteän ja nestemäisen veden tiheys kuitenkin ole eri?  :D
Otsikko: Vs: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 11.12.2012, 22:49
LainaaOtetaanko lumisade milleinä vastaan tuonne takaraivoon vai onko siinä joku idea joten milleistä saa senteiksi (siis lumisadetta) Eikö se kiinteän ja nestemäisen veden tiheys kuitenkin ole eri?

Peruslukema on 1 mm sadetta = 1 cm lunta. Vaihtelee tietty pikkasen riippuen onko lumi kuinka märkää.
Otsikko: Vs: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: Jasu - maanantai, 24.12.2012, 20:19
Tämmöstä löytyi siis paketista! Huomenna asentamaan!  ;D

(http://kuvaton.com/k/YLiH.jpg) (http://kuvaton.com/k/YLiJ.jpg)
Otsikko: Vs: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: miihkali - tiistai, 25.12.2012, 07:46
Kertoilehan sitten, kuinka laite toimii. Meikäläistä kiinnostaa eniten suhteellisen ilmankosteuden arvot, joita verrattu mahdollisesti lähellä olevaan viralliseen asemaan. ::)
Otsikko: Vs: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: Jasu - tiistai, 01.01.2013, 19:52
Lainaus käyttäjältä: miihkali - tiistai, 25.12.2012, 07:46
Kertoilehan sitten, kuinka laite toimii. Meikäläistä kiinnostaa eniten suhteellisen ilmankosteuden arvot, joita verrattu mahdollisesti lähellä olevaan viralliseen asemaan. ::)
Huomenissa olisi tarkoitus masennella ja viritellä kiinnityksiä  :)
Otsikko: Vs: Halppis(?) sääasema? - Ventus W827
Kirjoitti: Jasu - lauantai, 02.02.2013, 13:19
Tänään on asennettu tsydeemit! Hyvältä näyttää!
Tuossa päällä vielä paikka sadekipolle..

(http://kuvaton.com/k/YPJx.png)

(http://kuvaton.com/k/YPJv.png)