FinWX Foorumi

Sääasemalaitteet => Kysymykset ja vapaa keskustelu sääasemalaitteista => Aiheen aloitti: Naruskan Ukka Matinpoika - lauantai, 08.07.2017, 19:06

Otsikko: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - lauantai, 08.07.2017, 19:06
Varsinaisen samanlaisen säätietoja maailmanturuille lähettävän sääaseman hankkiminen ei ollut tarkoituksenmukaista, kun Naruskan kylä täällä Sallan pohjoisosissa on lähes väärällään virallisia ja epävirallisempia sääasemia. Tuli kuitenkin ostettua Netatmon peruslaitteisto tuonne Kallelan vuokramökillemme, joka sijaitsee linnuntietä 2,5 kilometriä tästä Ukan sääasemalta Naruskan Retkeilymajalta.

Toimitus oli Verkkokaupasta tilattuna nopeinta laatua, kun tilausta seuranneena päivänä paketti jo löytyi Smartpostista Sallasta, eivätkä lähetyskulutkaan 2,90 €uroa häikäise.

Valinta perustui yhteen käyttäjäkokemukseen ja kevyeen tavaraan tutustumiseen netin kautta. Eikäpä tämän peruspaketin ostamisella korkealta putoamaan pääse, onpa laite sitten odotusten arvoinen eli ei.

Ukka tumpelotietokonehemmolle asennus oli helpompaa kuin lapsena heinänteko. Tapahtui kyllä kaikki niin sujuvasti, että mallia voisivat muutkin laitevalmistajat ottaa siitä, miten joku digitaalinen vehje voi asentua ilman pitkiä perkeleitä. Näin vain tässä tapauksessa kävi. Eikä ohjekirja ollut paksu, vaan kuvasymboleilla varustettu pikku läpäre, josta asennusvaiheet selvisivät.

Omiin kahteen puhelimeen ja yhteen tablettiin ja isonäyttöiselle pöytäkoneelle tulevat tiedot "Kallelan sääasemalta" tyyliin ihan kuin kyse olisi kummemmastakin säätietokoneesta. Kiinanpoika on valmistanut ilmeisesti ranskalaislähtöisen laitteen ohjeiden mukaiseksi kompaktiksi paketiksi, joka kahdella vessapaperirullan hylsyn kokoisella pötköllä hoitelee kaikkea sitä, mitä tiedonkulku edellyttää.

Saattaa lähiaikoina olla niin, että tieteellisestä mielenkiinnosta tilailen lisää palikoita vermeeseen, kunhan tämän perusasioihin hiukan totuttelen. Ja jo nyt olen tyytyväinen siihen, että saan ulko- ja sisälämpötilan Kallelasta, kuten toive olikin, kotiin luureihin. Ja muuta tietoa kaupan päälle.

Minkälaisia kokemuksia muilla ja mitä kaikkea itse kukin on tämmöisen laitteen ympärille kehitellyt ja ostanut? Kuvan niliaitan seinässä räystään suojassa on ulkoyksikkö, joka lähettelee tietojaan kuuden tuuman hirsiseinän läpi keskuspötkölle mökin sisällä...Ja sieltä langattoman netin kautta bittiavaruutta kohti.

Kyselee Naruskan Ukka... ;)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: Zalama - sunnuntai, 09.07.2017, 11:42
Itsellä reilun parin vuoden kokemus tuosta Netatmosta. Ja todellakin älyttömän helppo asentaa. Pakettina oli sisäyksikkö, ulkoyksikkö ja sademittari. Ei moitteen sanaa toimivuudessa. Nyt kun olen reissun päällä niin möin tuon sademittarin pois, mutta sisä ja ulkoyksikkö kulkee matkalaukussa mukana. Varastivat pirulaiset usassa tuon ulkoyksikön ja jouduin tilaamaan uuden. Siinä oli firmwaressa jotain häikkää, mutta päivityksen jälkeen taas toimii moitteitta.
Tuulimittari on kai ollut murheenkryyni, sekin lienee saatu nyt toimivaksi.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - torstai, 20.07.2017, 14:11
Sisätieto tulee käyttäjätunnuksilla kotikoneelle netin kautta grafiikkoineen ja kännykkä/tablettivehkeisiin laitteen pystyasennossa ollessa lukuarvoina ja laitteen ollessa vaaka-asennossa tulevat tiedot ilman sen kummempia toimenpiteitä grafiikkana. Kaikki on ajateltu jopa niin valmiiksi, että uusia ominaisuuksia löytyy silloin ja varsinkin tällöin uusia, kun vaan kaikkia ominaisuuksia tutkii ja penkoo...

Tähän on saatavana vielä tunnistusominaisuuksilla kamera, joka tunnistaa talonväen, mutta ilimineeraa kartanolla liikkuvista ei-tunnistettavista henkilöistä. Kameraa en vielä ole suunnittelemassa ostaa, mutta voisin ajatella esimerkiksi lapsiperheessä, että vanhemmat saavat viestin, kun kultamukelot palaavat vaikkapa koulusta. Ja jos on outo kulkija ovea kolkuttamassa, niin tulee kuvat ja tiedot tuoreeltaan, että joku tuntematon on liikkeellä.

Tähän on jonkun ohjeen mukaisesti liitettävissä myös lämpötilan säädöt valvontakohteessa, kun lämmistysjärjestelmä on yhteensopiva Netatmon kanssa. Niistä on minulla vain hajatietoja toistaiseksi, mutta kaikkeen tämä kohta pystyy, mitä tietoa maan ja taivaan väliltä tarvitaan.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - torstai, 20.07.2017, 14:23
Laittaako Netamo kuinka tarkan sijannin asemalle sinne WU:hun kun se automaagisesti liittää sen sinne?

Lainaus käyttäjältä: khyron - torstai, 20.07.2017, 12:52
Mietein vaan siltä kannalta et kun ite laitoin muun roplaamisen yhteydessä autotalliin lämpömittarin niin sen datasta huomaa milloin ovi on ollu auki, eli käytännössä millon aamusin lähdetään pois kotoa. Mulla data menee toki minuutin tarkkuudella, et harvemmasta datasta ei välttämättä huomaa tommosta.

Olen mää ennen toki lueskellu juttuja siitä miten bigdatasta saa analysoitua kaikenlaista kivaa, mut toi oli aika konkreettinen esimerkki.

Tuossa kannattaa muistaa se tosiseikka ettei kaikki välttämättä analysoi noita datoja hyvät mielessä vaan että niitä pystyy myös käyttämään pahantekoon.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: Zalama - torstai, 20.07.2017, 15:58
Netatmon asetuksista saa laiteltua päälle erilaisia hälytyksiä , josta tulee sitten tieto sähköpostiin.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: jt68 - tiistai, 15.08.2017, 19:45
https://www.datatmo.com/
onko kukaan kokeillut?
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: jt68 - sunnuntai, 20.08.2017, 08:13
Itse kirjauduin tonne datatmon sivuille....siellähän on kivat käppyrät mitä oma asema on mittailu,keskiarvoja ,min ,max jne ..
pystyy myös katsomaan muita asemia,,,,silmiiin pisti sellainen asia,kun aseman teknisissä tiedoissa on alin -40 astetta, niin jossain pohjoisvenäjällä viime talvella asema on mittailut -46 asteen lukuja ???
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 22.08.2017, 11:05
LainaaEnpäs osaa pitää Netatmon mittaamia arvoja kovinkaan epäluotettavina, kun olen niitä vertaillut satunnaisesti oman sääasemani ja FMI:n aseman arvoihin. Itse olen esimerkiksi lämpötila-anturin asentanut ajatuksella niin, että se mittaa varjolämpötilaa siellä mökin edessä olevan niliaitan räystään alla, mihin ei suora auringonvalo pääse vaikuttamaan mitään. Lisäksi ajattelen niin, että esimerkiksi lämpötilaa mittaava hopeanvärinen pötkö ei väriltään ole kovinkaan altis auringolle, vaikka joku säde se joskus jollain tavoittaisikin.

Ongelma ei liene itse asema/anturi, vaan se miten ne asennetaan. Saahan vaikka minkä halpiksen näyttämään ihan asiallisia lukemia kunhan asentaa sen ajatuksella eikä miten sattuu. Mutta kaikki ei niin tee. Sehän ollan nähty EWN:ssäkin.
Muilla voorumeilla on ollut juttua juuri siitä että jotkut verkostot jopa alkaneet luokittelemaan ne *oikeita lukemia* näyttämät asemat mukamas vääriksi kun ympäristössä ollut useampi humpuukia näyttävä Netamo...

LainaaAla vaan Henkka ottamaan omaan järjestelmääsi Netatmon asemien lähettämiä lukemia.

Siihen tarvitaan koekaniini ja tietoa miten sen tekis helpoiten ;)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - tiistai, 22.08.2017, 16:32
Jonkinmoinen ohje Netatmon asetuksiinn jotta näkyisi netatmon weathermapissa ja wundermapissa.

Itse painin saman ongelman kanssa ja kysyin asiaa netatmon tuesta, sain tyhjentävän vastauksen asiaan.

Asennusvaiheessa tuli itsellä paikkatieto ja korkeus ohitettua ja laitoin muita arvoja joten ei kirjautunut muistiin.

Asiaan on ilmeisestikkin kaksikin ratkaisua, varma on ainakin että netatmon ohjeiden mukaisesti toimittuna saa aseman näkymään kartoilla;
Kirjaudu Netatmoon ja mene asetuksiin (dashboard) oikealla yläkulmassa on pieni kartta, klikkaa se auki ja anna osoite riville ja paikkatäppä menee oikeaan paikkaan. saman ikkunan alaosassa annetaan korkeus (esim retkikartta.fi saa summittaisen korkeuden) jolla on merkitys ilmanpainelukemaan, josta hieman alempana. sitten vain poistutaan ikkunasta ja odotellaan... koska kestää tovin ennenkuin tietojen lähetys omasta purkistasi menee weathermappiin, lisää viivettä ennenkuin sieltä wundermappiin.

Asiaa ajatellesssani älypuhelinsovelluksella, settings/asemasi/location saattaa katsoa onko kartan paikkamerkintä oikein. Lisäksi sillä voi varmaan antaa osoitteen vaihtoehtoisesti, ainakin korkeuden muutoksia tein sieltä saadakseni ilmanpaineen vastaamaan läheisiä lentokenttien ja ilmatieteenlaitoksen lukemia.. sinä on huomioitava että jos viralliset asemat näyttävät esim. 1000mb ja oma 998 niin omaa korkeutta nostaa noin 15 metriä.. jos taas oma näyttää enemmän niin vastaavasti laskea.

On vielä yksi seikka joka on huomioitava kartalla näkymiseen, nimittäin siellä asetuksissa pitää olla contribute to the netatmo weathermap yes-vaihtoehtona.

Toivottavasti tästä on apua ongelmien kanssa painiville!

Ps. Terveisiä Ukalle ja leppoisia hillakelejä Tuntsan kairoihin :-)

Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - tiistai, 22.08.2017, 18:14
En minä hehkutakkaan, sanon vain sen  että ihan hyvältä tuntuu tällä tämän kesän kokemuksella, eikä tuulimittarikaan taida jäätyä kun on läpivirtausperiaatteella. Itse odotan mielenkiinnolla tulevaa... joskin näen tässä paljon hyvää, wifi, langattomat yhteydet ulkoyksiköihin, erilliset kohtuuhintaiset yksiköt jos jokin vikaantuu. Toki tiedän kun sekä elektroniikka ja tietotekniikka-alalla olen ollut että kaikki on mahdollista ja tiedän myös että kalliimpi vikaantuu samalla lailla kuin halvempi. Itse olen katsellut jo vuosia erilaisia sääasemia mutta olen tyytynyt mekaanisiin ja aistinvaraisiin mittaustuloksiin omassa ympäristössä, esim. märkä sormi pystyn niin tietää mistä päin tuulee :-). Hinta ja kaapeliviritykset ovat olleet este minun tarpeilleni sääaseman suhteen.

Toki moitittavaakin löytyy, mutta halvalla ei saa kaikkea. Yksi on tuo paristoilla toimivat yksiköt, ajattelin itse muokata ne ladattavilla akuilla toimiviksi, ajattelin jopa aurinkokennolatausta mutta talvella latausteho on olematon..tuollaisella matkapuhelimen powerpankillakin pötkii pitkälle.. olisivat saaneet laittaa usb-liittimen minua varten valmiiksi :-)

Varmaan kaikissa sääasemissa olisi pantamisen varaa.....
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - tiistai, 22.08.2017, 19:38
Kyllä katsoin, tokihan olen huomannut että jotkut ovat väärin sijoitettuja, joko aamu- tai ilta-aurinko vaikuttaa.. Norjassa kesäisin usein käyneenä sanoisin että ei sillä korkeudella ole suurtakaan merkitystä jollei satu sadepilven sisällä olemaan ainakaan kesäaikaan, parin asteen heittoja toki voi olla.

Yhtä asiaa en oikein ymmärrä, mikä ja miksi nappaa virhetietoja... jos minun asemani on yksilöity, toimii ilman interaktiivisuutta muiden asemien kanssa, ihan itsenäisesti. samoin asemani on yksilöity weathermapissa, samoin wundermapissa(IKATTILA3) eikä se hae sademittaritietoja esim. kruunupyyn lentoasemalta jos siellä sattuu satamaan.. tai jos siellä on alempi lämpötila kuin täällä.. ei se muutu.. ei puhelinsovelluksessa, ei netatmon Weathermapissa, ei wundermapissakaan ole heittoja pahemmin..

se miksi olen seuraillut asemia piilee hillahulluudessa.. olen laskeskellut keskilämpötiloja ja seuraillit yhtä hyvää sivua kittilässä joka on nykyään ukankin sivuilla linkkinä hilla-aikaan.. alaosasta vierittämällä näkyy monenmoista tietoa..Hostan holopaiselle hattua.. tuoss linkki...  http://holopain.mbnet.fi/Lamposumma.html
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - tiistai, 22.08.2017, 19:39
savukoskella on yksi jota olen ihmetellyt.. äsken näytti 34 astetta...
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 22.08.2017, 19:49
Lainaus käyttäjältä: einari - tiistai, 22.08.2017, 19:39
savukoskella on yksi jota olen ihmetellyt.. äsken näytti 34 astetta...

Tuossa juuri esimerkki miksi noita virhetietoja olisi hyvä saada napattua.
Lisää siihen jos on toplista kuten EWN:ssä, ei ole paljoa hyötyä listasta jos TOP10 on täynnä asemia jotka ovat kertoneet vaikkapa 35° kun oikea lämpötila ollut 20° hujakoilla....

Ei myöskään saa unohtaa että sitä että kyllähän myös FMI:n ja Liikenneviraston asemat välillä puskevat mitä kummallisempia lukemia. Mutta niin se vaan on että niitä tulee raakadatassa kun dataa pusketaan 24/7/365 ja siksi ne pitäis myös saada karsittua pois.

LainaaNorjassa kesäisin usein käyneenä sanoisin että ei sillä korkeudella ole suurtakaan merkitystä jollei satu sadepilven sisällä olemaan ainakaan kesäaikaan, parin asteen heittoja toki voi olla.

Ei kesällä niinkään mutta talvella ovat sitäkin suuremmat...
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: Jussa - keskiviikko, 23.08.2017, 18:02
Ottamatta kantaa sen kummemmin edellä mainittuihin seikkoihin niin kerron tämän omasta kokemuksesta.Tuulettamaton lämpötila-anturi,mittari tai mikä nyt onkaan komponentin nimi, antaa virhelukemaa ainakin päiväsaikaan keväällä ja kesällä jos se on asennettu talon seinään, sama onko varjonpuolella tai onko pilvinen sää. Isoin virhe tulee heikkotuulisella,lämpimähköllä ja yllättäen nimenomaan pilvisellä säällä. Eroa on toisinaan astetolkulla.

Oman aseman ulkoanturiyksikkö on nykyisin kolminkertaisella säteilysuojalla ja tuuletettu ja väittäisin nyt olevan lopultakin tyytyväinen mittausdataan, kelillä kuin kelillä :D Tuuletushan on yksinkertaisuudessaan tuulituuletin putken nokassa, anturiyksikkö on putken alapäässä. Ja tämä koko paketti on valkoiseksi maalatussa kojussa. Täysin tyynelläkin kelillä putkeen tulee ns. hormi-ilmiö ja ilma liikkuu. Ainakaan enää ei tule minkäänlaisia piikkejä lämpötiladataan vaikka aurinko paahtaisi suoraan kojuun.

Yksi huono puoli tuossa on, nimittäin liekkö tuo vai mikä aiheutti kylmän kesän, yhtään hellepäivää ei ole vielä täällä mitattu tälle kesää ;D
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 23.08.2017, 22:25
Lainaus käyttäjältä: Jussa - keskiviikko, 23.08.2017, 18:02
Ottamatta kantaa sen kummemmin edellä mainittuihin seikkoihin niin kerron tämän omasta kokemuksesta.Tuulettamaton lämpötila-anturi,mittari tai mikä nyt onkaan komponentin nimi, antaa virhelukemaa ainakin päiväsaikaan keväällä ja kesällä jos se on asennettu talon seinään, sama onko varjonpuolella tai onko pilvinen sää. Isoin virhe tulee heikkotuulisella,lämpimähköllä ja yllättäen nimenomaan pilvisellä säällä. Eroa on toisinaan astetolkulla.

Talot lämmittävät yllättävän paljon lähistön ilmaa / tekevät "pätsejä". Nim. kokemusta on. Ja se Daviksen VP2:sen kanssa jossa siis säteilysuoja on valmiina. Ei auttanut vaikka se oli parikin metriä seinästä. Vasta kun se sai tuulettimen + siirretyä korkeudelle jossa ilma liikkuu muutenkin vapaasti alkoi lukemat edes jotenkuten pysymään aisoissa. Tämä siis eteläpuolella jossa aurinko pääsee paistamaan osan päivää.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: khyron - torstai, 24.08.2017, 21:49
Noin pikasesti ajateltuna lienisko paras tuuletus semmonen että anturi on putken alapäässä ja putken alapää on valkoinen ja yläpää musta, silloin alapää pysyis ilman lämpöisenä kj  yläpää lämmityään vetäis uutta ilmaa.

Tietty jos on mahdollista laittaa oikea tuuletin niin se on paras.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - torstai, 24.08.2017, 22:25
Lainaus käyttäjältä: khyron - torstai, 24.08.2017, 21:49
Noin pikasesti ajateltuna lienisko paras tuuletus semmonen että anturi on putken alapäässä ja putken alapää on valkoinen ja yläpää musta, silloin alapää pysyis ilman lämpöisenä kj  yläpää lämmityään vetäis uutta ilmaa.

Kaikessa mitä pitäis pysyä valkoisena lämpötilan takia on ainakin täällä se ongelma että muuttuu harmaaksi hyvinkin nopeasti, eli sellaisia saa olla peseskelemässä alvariinsa. Tiedä sitten mitä raskasta pö:tä suoralla putkella nää tienoon talot oikeen käyttävät...
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: Jussa - perjantai, 25.08.2017, 18:05
Mulla anturiyksikkö on n. 210cm maanpinnasta, yksikön ympärillä on pätkä valkoista putkea korvausilmaventtiilin läpiviennistä. Tämä valkoinen putken pätkä liittyy harmaaseen viemäriputkeen joka yltää siis n. 4m maanpinnan yläpuolelle ja putken päässä on siis tuulella toimiva biolan merkkinen tuuletin mitä käytetään esim. ulkohuussien tuuletuksessa. Tämä putkipaketin alapää on valkoiseksi maalatun sääkojun sisällä. Väittäisin tuon toimivan 100% luotettavasti :)

Mentiin kyllä aiheesta sivu vaan ylläpito siivoaa jos tarvii :D
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - lauantai, 26.08.2017, 21:57
Lainaus käyttäjältä: Jussa - perjantai, 25.08.2017, 18:05
Mulla anturiyksikkö on n. 210cm maanpinnasta, yksikön ympärillä on pätkä valkoista putkea korvausilmaventtiilin läpiviennistä. Tämä valkoinen putken pätkä liittyy harmaaseen viemäriputkeen joka yltää siis n. 4m maanpinnan yläpuolelle ja putken päässä on siis tuulella toimiva biolan merkkinen tuuletin mitä käytetään esim. ulkohuussien tuuletuksessa. Tämä putkipaketin alapää on valkoiseksi maalatun sääkojun sisällä. Väittäisin tuon toimivan 100% luotettavasti :)

Mentiin kyllä aiheesta sivu vaan ylläpito siivoaa jos tarvii :D

Ukan Kallelamökin niliaitan räystään alla olevassa hopean värisessä anturipötkössä ei ole tuuletinta. Mökin ulkoseinään on matkaa puolenkymmentä metriä, eli se ei vaikuttane anturin toimintaan. Suoraa auringonpaistetta kyseinen sijoituspaikka ei saa milloinkaan. Tiedossani ei ole tuon anturipötkön sisärakenne, kun pötkö on se, mikä on, eli ulokkeeton vessapaperihylsyn kokoinen pötkylä. Ylimalkaisessa seurannassa silloin tällöin ei toistaiseksi ole isoja heittoja Ukan oman sääaseman lämpötilojen kanssa, eikä myöskään FMI:n aseman kanssa. Etäisyyttä näillä kolmella asemalla on Netatmosta Ukan asemalle noin 2,5 kilometriä ja FMI:n asemalle 7,5 kilometriä. Niillä etäisyyksillä on lämpötiloissa eroa joskus paljonlaisesti, eivätkä asemien antureiden sijoituspaikat oikeastaan ole vertailukelpoiset keskenään. Jos lämpötilat pysyttelevät asteen-parin sisällä ja vielä niin, että joskus toiseen ja joskus toiseen suuntaan, niin ei se Netatmo välttämättä tuuletinta kaipaa. Osataan se tuuletin rakentaa, jos tarvetta ilmenee, koska Ukallakin on toimiva systeemi hiukan Jussan tapaan PeetBrosin laitteistossa. FMI muun muassa mittasi jonkun vissiin pari-kolme hellepäivää tänä kesänä, mihin taas Ukan sääasemalla ei, jos oikein muistan, ole päästy tänä kesänä kertaakaan. Ero johtunee lämpötilaerosta Ukan aseman ja FMI:n välillä, koska ainakin muodollisesti FMI:n asemaa voitaneen pitää pätevämpänä mittalaitteena, mitä PeetBros on. Sekin vain jonkun mielestä, ei Ukan.

Ajattelen nimittäin niin, että suoralle auringonvalolle altistettu mittari, kuten Naruskan FMI -asemakin sijoitukseltaan on peltoaukean keskellä, herkästi saattaa mittailla mieluummin liian korkeita lämpötiloja kesällä kuin ehkä ihan oikeita lämpötiloja. Voin olla väärässäkin ja minulla on vara antaa asiassa periksi.

Halpisasemaksi nimittelyä en Netatmon kohdalla oikein käsitä. On niitä tosiasiassa kalliimpiakin olemassa, kuten aikanaan PeetBrosin päädyttyäni tutkin kahdeksisen vuotta sitten, mutta hinnaltaan Netatmo on hintavahko laitteisto pelkillä perusmittareilla. Tai jos neljättäsataa €uroa hyvän matkaa oleva hinta jonkun mielestä täyttää halpisasemat tunnusmerkistön, niin sitten joukosta unohtuvat todelliset halpisasemat, joihin pääsee käsiksi satasella-parilla. Ainakin elohopeamittarin saa irti alle satasella, laadusta en osaa sanoa.

Oletukseni on, että elektroniikalla näissä vehkeissä ei välttämättä kovin paljoa eroa ole, kun kaikkea elektroniikkaa tuottavat joko originaalina tai kopiona maat Suomesta kaukana. Ja samat maat, Kiina etunenässä. Nimi maksaa, kuten muussakin asiassa nykymaailmassa, mutta en voi sanoa tuntevani esimerkiksi jonkun Davisin ja siihen rinnastettavan "kalliin" merkin, vaikka Vaisalan todellista laatua verrattuna "halpiksiin". Taitaa olla iäisyyskysymyksiä. Oikein asennettuina saa riittävällä tarkkuudella pelaamaan laitteen kuin laitteen, oletan. Ja väärin asennettuna tuottaa vikadataa kalliimpikin verme, kuten tässä ketjussa muutamassa kirjoituksessa on sivuttu.

Oletan, että olisin pystynyt ostamaan halvemmankin halpislaitteen, ellei Netatmoon olisi minua tutustutettu melko perusteellisesti muutaman Einarin suulla. Hän osasi kertoa toimintojen tason tässä laitteistossa niin hyvin, että päädyin siihen itsekin. Eikä siinä vielä kaikki, vaan ostin vastaavat Netatmovermeet pojanpojalleni Aarnille hänen yksivuotispäivänään, jotta poika tietää tulevaisuudessa, missä olosuhteissa hän Tapionkylässä Rovaniemellä on pikkupoikana asustellut ja elänyt. Isällään vain on ollut hiukan matalalentoa elämä lähiajat, joten laitteistosta on osa vielä asentelematta, mutta uusi sääasema on siellä kuitenkin kohtapuolin tuottamassa dataa sinne ja tuonne. Ja kahteen asemaan on Ukka laittanut rahaakin kiinni jonkin verran, jonkun mielestä vähän, jonkun mielestä paljonlaisesti.

Sitä en osaa sanoa, kuka näissä laitteistossa on kehittelyssä matkinut ja ketä, mutta omaan PeetBrosiini verrattuna tämän Netatmon asennus oli helpompaa kuin PeetBrosin. Pitkälle vietyä tietokonetekniikkaa laitteiston toiminta on, kun ei ohjekirjaa ole sivutolkulla, kuten ainakin Ukan sääaseman kohdalla tässä Retkeilymajalla on. Ja sennuksella vaivattiin aikanaan Päällikköä ja Henkkaakin niin, että vieläkin muistellessa on huono omatunto. Aikaa on tietenkin kulunut, ja maailma mennyt tietokonepuolella eteenpäin sääasemissa, kuten muissakin hilavitkuttimissa kaikilla elämänaloilla.

Ihan hyvä, että Ukka kerrankin onnistui käynnistämään viestiketjun, joka on polveillut asiaa laidasta toiseen...Jatketaan vaan samalla linjalla.  ;)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - sunnuntai, 27.08.2017, 20:25
Ukka oli taas kerran ajatuksineen samoilla linjoilla.. noita komponenttivalmistajia ei paljoa ole maailmalla, päätekijät voi kai laskea yhden käden sormilla ja tuotantomaat samoin.. toki pienempiä on euroopassakin.. mutta texas instrument ja intel samsungin kanssa suurimpia ja taiwan, malesia, singapore, sekä kiina taitavat pukata enimmät maailmalle.. varmaankin samoja koponentteja on purkissa kuin purkissa :-) Kerron yhden jutun vuodelta noin -93, sen tarinan sisältö pätenee vieläkin. Tietotekniikkapuolen opiskelun ohessa kävimme Turun televisiotehtaalla, en muista oliko se vielä salora vai taas finlux. siellä selvisi mielenkiinoisia asioita kuten tehdas teki eri merkkisiä televisioita joissa oli samat sisukset.. kuori vain, sekä nimi toinen.. oli asaa, luxoria, bang olufsenia, telefunkkenia saloraa, finluxia, philipsiä, muita lukemattomia merkkejä eri markkinoille. yllätysyllätys maestrokin, tein 70-luvun 2 risasta maestrosta ejän paketin ja taas länkkärit näkyi.. Niin.. johtaja kertoi että eniten niissä televisioissa maksoi kuoret.. 1 ruiskuvalumuotti maksoi maltaita ja markkinamäärä määräsi hinnan. Ettei se sisältö vaan paketti :-)

Selvittelin tuossa missä se savukoskella virhedataa wunderiin lähettävä purkki on, Paikka on Suurovan talo, joka on nykyään rantarova-nimellä oleva vuokramökki ja löytyy facebookista yhteystietoineen, omistajat asuvat lahden-kouvolan seutuvilla.. olen harkinnut ihan mielenkiinnosta lähestyä heitä että mitä ulkoyksiköllä mitataan, aluksi arvelin että ehkä kylpytynnyrin lämpötilaa mutta kun talvellakin pukkaa melkein koko ajan yli 30 astetta.. omistajat toimivat eristysalalla.. liittyisikö lukemat johonkin testaukseen.. mene ja tiedä.



Onhan tuosta netatmosta tietoa noin 4 vuoden takaa jo, vai mitä weatherc!
http://www.finwx.net/forum/index.php?action=printpage;topic=3630.0

Tuohon voisi tarkentaa että asetuksia voi säädellä melkein miten tahtoo ja tarvitsee, niin pc;llä, tabletilla sekä puhelimella.. desibelimittaus on sisäyksikössä, ja CO2- mittauskin ilmeisesti kohdillaan, siitä saa Ukka kertoa enemmän jos niin katsoo.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 29.08.2017, 11:47
Lainaus käyttäjältä: einari - sunnuntai, 27.08.2017, 20:25
Onhan tuosta netatmosta tietoa noin 4 vuoden takaa jo, vai mitä weatherc!
http://www.finwx.net/forum/index.php?action=printpage;topic=3630.0

On, muttei 10 vuoden kuten esmex Daviksilla (omakin Davis täyttää 10 kohta puolin). Eikä se että on mainintaa jostain 4 vuoden takaa kerro vielä mitään sen kestävyydestä. Tuu kertoo miten meni sitten kun Netamo on raksuttanut samassa paikkaa 10 vuotta ;) Varsinkin näitä kalliimpia härpäkkeitä kun ei viitsi uusia ihan parin vuoden välein...

LainaaUkka oli taas kerran ajatuksineen samoilla linjoilla.. noita komponenttivalmistajia ei paljoa ole maailmalla, päätekijät voi kai laskea yhden käden sormilla ja tuotantomaat samoin..

Tuossa olet aivan oikeassa ja ollaan tiedetty jo kauan. Varsinkin halpiskategoriassa on suurin osa täysin samoja eri nimillä ja eri kuorilla (ja joskus samoilla kuorillakin) myös sääasema-puolella...Eli ei mitään uutta taivaan alla siinä suhteen.

Laitan oman esimerkin halpis (tais olla Nexus tai jotain) vs. kalliimpi (Davis), Kemiönsaaren asemalta. Aluksi oli tuollainen halpis koska aluksi oli enemmän tarkoitus testata koko järestelmää. Noh, ei mennyt kuukauttakaan että alkoi reistailemaan USB-yhteys, ja ainoa keino saada se linjoille oli totaalinen aseman konsolin rebootti paikan päällä. Myös sen lämpötila-anturin säteilysuoja oli lähinnä jotain surkean ja huvittavan välimaastossa vaikka "lautasmallinen" olikin, eli sille olis tarvinnut rakentaa uusi suoja jotta olisi toiminut. Vaihettuani Davikseen loppus ongelmat kun seinään, vaikka silläkin siirretään datat USB:lla.  
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - lauantai, 02.09.2017, 08:15
Ei ole, eikä tule.. mutta kai sitä hyvää innovaatiota voi vähän kehua.. tarkoitan vain että näin harrastelijalle hyvä vehje. Itse ajattelin hyödyntää sitä ensi keväänä.. jos saan kasvihuoneen pystyyn, hallantorjunnassa. on minulla vanhasta elämästä langallinen hälytyskeskuskin.. mutta ne piuhat.
langallinen hälytyssysteemi on helpo rakentaa.. ei tarvitse kuin olla kuin termostaatti, piuhaa, summeri ja jonkinmoinen virtalähde.. akku esim.
Tuo, miksi tuli hieman "innostuttua" johtunee aikaisemmista ammateista, niin puutarhurina kuin atk-alalla piti asioita ajatella vähän pintaa syvemmältä.
Annetaan verkkokaupan, ohlssonin, powerin ja elisan hoitaa nuo myyntihommat  :)

Niin jäi sanomatta että oli kovin tyytyväinen edellisessä viestissä mainitsemani taho laitteeseen... täytti hänen tarpeet kiinteistön seuraamiseen.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: jt68 - sunnuntai, 03.09.2017, 19:56
Itsellä nyt reilun kuukauden ollut käytössä kyseinen asema,hyvin toimiii ja datatmosta saa hyvää dataa ulos.
Ei voi kun suositella ;)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 04.09.2017, 11:09
En sitä sano, innovaatioita tähänkin kategoriaan kaivataan. Kuten jo todettu, halpisosasto on monesti samasta muotista tehtyä ja antureiden kestävyys monesti heikkoa, Davikset (varsinkin konsoli) jäänyt 90-luvulle vaikka muuten on kestävää tekoa jne. Myös liikkuvat osat tuottavat onglemia kuten tuuliantureissa jäätävä sade, märkä lumi, kiikku-sadeanturit nyt ovat mitä ovat jne. Ykskin norjalainen hankki tais olla 700€:n Ultrasonicin tuulianturin Daviksen tilalle kun Daviksen ei kestänyt Atlantin suolailmastoa - sellainen malli on saatvilla jonka pystyy kytkemään Daviksen ISS:iin. Eli siltä kantilta katsottuna on Netamo ihan hyvä asia.

Se vaan arvelluttaa onko heillä edes perustiedot sään mittaamisesta ja ilmastosta hallussa jos lämpötila-anturi tuupataan umpinaiseen pötkylään ilman mitään säteilysuojaa. Nyt en tiedä onko saatavilla Netamoon, mutta lämmityksen puuttuminen (edes lisätarvikkeena) sade- ja tuuli-antureista on myös suuri miinus, pohjoisessa kun tuuppaa olemaan pakkasta osan vuodesta, eikä se koske vaan Eurooppaa vaan aika isoa osaa tuota Amerikan mannerta myöskin.... Muistaakseni ww-foorumilla oli pitkä ketju Netamosta jossa oli firman edustajakin läsnä jossa näistä puutteista mainittiin monelta taholta mutta niille viitattiin lähinnä kintaalla...
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - maanantai, 04.09.2017, 19:37
Ehkäpä pitäisi ottaa mallia luonnosta säteilysuojankin suhteen... ajaelkaa ampiaispesiä.. muurahaispesiä, ei ne ole neliskanttisia.. jos neliskanttisuus olisi elämän tarkoitus.. marjatkin olisivat neliskanttisia... herättääkö ajatuksia?  ;)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - maanantai, 04.09.2017, 20:19
Ohitin huomaamattani weatherc:n maininnan, että 90-luvulle on jääty, on valitettavaa että pitkän uran tehneet yritykset tavalllaan jämähtävät eikä panosteta tuotekehitykseen, ei seurata mualiman menoa, asiakaskunnan odotuksia eikä tavoitella mitään uutta kehitystä. Mutta sellaistahan se on.. muuttuvassa maaailmassa ei pärjää illman innovaatioita ja niihin tarttumista. Onhan daviskin jo langattomia järjestelmiä rakennellut.. mutta anturirintamalla pitäydytty edelleen usan mallilla... ilmeisesti myös ohjelmistopuolella on puutteita., ainakin sellaisen kuvan saa kun foorumia selailee..

Itsellä oli ainakin se kaapeliriippuvuus aikoinaan yksi suurin este kun katselin sääasemia.. vielä kun joku taho kehittelisi tarkan

langattoman salamatutkan... vaikkaapa sellaisen 3-4 anturin systeemin 3-4 kilometrin säteelle keskusyksiköstä.. saisi tarkemman informaation  itse alan olla siihen liian "vanha" :)   
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 05.09.2017, 19:17
Menty kyllä totaalisen OT ;D ;D ;D mutta innovaatioista puheenollen, wx-foorumilla yks testailee wifi-yhetyttä daviksen konsolin/envoy:n välille:
https://www.wxforum.net/index.php?topic=32785.msg331782
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: khyron - tiistai, 05.09.2017, 22:46
Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 04.09.2017, 11:09
En sitä sano, innovaatioita tähänkin kategoriaan kaivataan. Kuten jo todettu, halpisosasto on monesti samasta muotista tehtyä ja antureiden kestävyys monesti heikkoa, Davikset (varsinkin konsoli) jäänyt 90-luvulle vaikka muuten on kestävää tekoa jne. Myös liikkuvat osat tuottavat onglemia kuten tuuliantureissa jäätävä sade, märkä lumi, kiikku-sadeanturit nyt ovat mitä ovat jne. Ykskin norjalainen hankki tais olla 700€:n Ultrasonicin tuulianturin Daviksen tilalle kun Daviksen ei kestänyt Atlantin suolailmastoa - sellainen malli on saatvilla jonka pystyy kytkemään Daviksen ISS:iin. Eli siltä kantilta katsottuna on Netamo ihan hyvä asia.

Se vaan arvelluttaa onko heillä edes perustiedot sään mittaamisesta ja ilmastosta hallussa jos lämpötila-anturi tuupataan umpinaiseen pötkylään ilman mitään säteilysuojaa. Nyt en tiedä onko saatavilla Netamoon, mutta lämmityksen puuttuminen (edes lisätarvikkeena) sade- ja tuuli-antureista on myös suuri miinus, pohjoisessa kun tuuppaa olemaan pakkasta osan vuodesta, eikä se koske vaan Eurooppaa vaan aika isoa osaa tuota Amerikan mannerta myöskin.... Muistaakseni ww-foorumilla oli pitkä ketju Netamosta jossa oli firman edustajakin läsnä jossa näistä puutteista mainittiin monelta taholta mutta niille viitattiin lähinnä kintaalla...

Tarkotat siis semmosia missä on pieni "lusikka" kiikun molemmilla puolilla ja joka keinahdus on x määrä vettä ja keinahduksia lasketaan? Mitäs ongelmaa noissa on? Mulla on moinen 2011 kesästä asennettuna ja tähän mennessä on toiminu hyvin, ainoo ongelma on ollu roskat kipossa, mut hankala keksiä millä mittaustekniikalla niitä välttäis.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 06.09.2017, 00:34
Lainaus käyttäjältä: khyron - tiistai, 05.09.2017, 22:46

Tarkotat siis semmosia missä on pieni "lusikka" kiikun molemmilla puolilla ja joka keinahdus on x määrä vettä ja keinahduksia lasketaan? Mitäs ongelmaa noissa on? Mulla on moinen 2011 kesästä asennettuna ja tähän mennessä on toiminu hyvin, ainoo ongelma on ollu roskat kipossa, mut hankala keksiä millä mittaustekniikalla niitä välttäis.


Juuri niitä tarkoitan eli niitä mitä löytyy suurimmasta osasta sääasemista.
No esmex alkaen siitä että sinne jää x määrä vettä jota ei koskaan mittaannu (kuivuu) tai siirtyy seuraavaan sateeseen, kovemmalla sateella se ei pysy perässä/roiskii ohi. Noita kuivumisia kun kertyy y määrä kesän aikana niin jää z mm sadetta mittaamatta. Unohtamatta että se sinne jäänyt vesi jäätyy talvella jollei ole 24/7-lämmitystä.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - torstai, 07.09.2017, 19:47
Tein testin, vein netatmon pötkylän ja langattoman digimittarin  (päivittyy 2 min. välein)pakastimeen  ja samaan tulokseen päätyivät milemmat 14 min jälkeen, yhtä nopeaa myös palautuivat, testi piti keskeyttää murskekuorman levityksen takia. voi olla että sijoituspaikka ratkaisee...

tässä testin ajalta dataa, vein anturit ylos ja samassa ajassa palautuivat vallitsevaan lämpötilaan, pikkuisen hitaammin lämpesivät kuin jäähtyvät, jos olisi 20 asteen lämpötilassa olleet niin nopeammin.. mutta aika nopea reagointi...

dataa netatmon historiasta.. keskim. päivittymisaika 5 min.. datan saa ulos asetuksista cvs/xls muodossa haluamaltaan aikajaksolta.
2017/09/07 18:03:05   10,8   90
2017/09/07 18:08:13   6,3   30
2017/09/07 18:11:38   2,3   27
2017/09/07 18:12:29   1,4   27
2017/09/07 18:17:37   -3,3   27
2017/09/07 18:21:02   -6   28
2017/09/07 18:26:11   1,6   100
2017/09/07 18:31:18   4,2   100
2017/09/07 18:36:25   5,6   100
2017/09/07 18:38:07   5,9   100
2017/09/07 18:43:15   6,8   100
2017/09/07 18:48:23   7,4   100
2017/09/07 18:53:30   7,9   100
2017/09/07 18:58:38   8,3   100
2017/09/07 19:03:46   8,5   100
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - torstai, 07.09.2017, 19:58
LainaaAsema päivittää 5-10 min välein,onko sillä jotain merkitystä ?

Jäänee todelliset maksimi/minimilukemat mittaamatta, 5 minuutissa kerkee tapahtumaan yllättävän paljon...

LainaaTaitaa johtua lämpötila-anturin umpinaisesta rakenteesta jolloin se pysyy pidempään lämpimänä.

Tuo tuli mullakin mieleen. Exmex Daviksessahan on itse anturi vapaasti ilmassa (eli piirilevy ilman mitään koteloa) siellä säteilysuojan sisällä ja siten reagointikin on nopeaa.

Lainaatässä testin ajalta dataa, vein anturit ylos ja samassa ajassa palautuivat vallitsevaan lämpötilaan, pikkuisen hitaammin lämpesivät kuin jäähtyvät, jos olisi 20 asteen lämpötilassa olleet niin nopeammin.. mutta aika nopea reagointi...

En kyllä kutsuis tuota kovin nopeaksi jos +10 ==> -6 kestää yli vartin saatikka takaisin +8:iin puoli tuntia. Normi ukkosessakin voi lämpötila tippua liki 10 asetta muutamassa minuutissa.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - torstai, 07.09.2017, 20:24
No.. eihän se huippunopea ole, sellaista kohtalaista luokkaa vain  :)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - torstai, 07.09.2017, 20:34
Lainaus käyttäjältä: einari - torstai, 07.09.2017, 20:24
No.. eihän se huippunopea ole, sellaista kohtalaista luokkaa vain  :)

Jep. Tarkistin Daviksen spekseistä ja sen ulkolämpötila päivittyy 10-12 sek välein :)
Se mikä mua ärsytti aikoinas kun oli halpis (tais olla Oregonin härpäke) oli eritysesti tuulianturin hidas päivittyminen. Kun vaihdoin Davikseen, jonka päivitystahti tuulen suhteen on 2.5 sek, niin kasvoi myös mitatut maksmi tuulet samalla. Eli Oregoni hukkas ison kasan puuskia sillä hittaalla päivittämisellä.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - perjantai, 08.09.2017, 08:31
Kun weatherc mainitsi tuosta oregonin  tuulianturin hitaasta päivittymisestä niin ilmeisesti se ei tallentanut muistiinsa keskituulta, puuskia ja niiden suuntia. Mikäli olen oikein ymmärtänyt niin netatmon anturit tallentavat sateen suhteen sen 5 min. aikana kertyneen sademäärän ja alkaa tietojen luovutuksen jälkeen laskemaan uutta kertymää... Tuulimittari talllentaa sen viiden minuutin aikana tuulen voimakkuuden, suunnaan, korkeimman puuskan voimakkuuden ja suunnan, sekä viimeisen tunnin keskituulen, joka näkyy puhelimessa..  en tiedä onko sen tarkemmalla tiedolla käytännön merkitystä suurimmalla osalla sääasemien omistajilla?

ohessa tämän aamun dataa tuuli ja sademittarista tunnin ajalta. Mietin myös että jos 12 sek. välein päivittyisi olisi se 6 per min. X 5 min. x 12 = 360 riviä tunnissa excelin taulukkoon enemmän.. kuka sitä dataa jaksaa kahlata  :) ei näköjään rivitä oikein mutta järjestys on oikea.

StationName   Long   Lat   ModuleName   ModuleType   
viipuri   23,299598   63,4517638   Tuuli   Wind sensor   
Timestamp   Timezone : Europe/Helsinki   WindAngle   WindStrength   GustAngle   GustStrength
1504841592   2017/09/08 06:33:12   18   1   17   4
1504841894   2017/09/08 06:38:14   23   2   46   5
1504842195   2017/09/08 06:43:15   45   2   46   4
1504842503   2017/09/08 06:48:23   90   1   43   3
1504842804   2017/09/08 06:53:24   90   1   100   3
1504843111   2017/09/08 06:58:31   90   1   137   3
1504843412   2017/09/08 07:03:32   90   1   53   2
1504843714   2017/09/08 07:08:34   14   1   333   3
1504844022   2017/09/08 07:13:42   90   1   80   4
1504844322   2017/09/08 07:18:42   59   1   63   3
1504844629   2017/09/08 07:23:49   53   1   22   3
1504844932   2017/09/08 07:28:52   40   2   42   6
               
StationName   Long   Lat   ModuleName   ModuleType   
viipuri   23,299598   63,4517638   Sade                    Rain gauge   
Timestamp   Timezone : Europe/Helsinki   Rain         
1504841592   2017/09/08 06:33:12   0,233         
1504841888   2017/09/08 06:38:08   0,233         
1504842195   2017/09/08 06:43:15   0,349         
1504842503   2017/09/08 06:48:23   0,349         
1504842798   2017/09/08 06:53:18   0,349         
1504843104   2017/09/08 06:58:24   0,116         
1504843412   2017/09/08 07:03:32   0,465         
1504843708   2017/09/08 07:08:28   0,233         
1504844015   2017/09/08 07:13:35   0,116         
1504844322   2017/09/08 07:18:42   0,116         
1504844629   2017/09/08 07:23:49   0         
1504844925   2017/09/08 07:28:45   0         

Tuo aseman nimi..viipuri tulee talon rekisterinimestä... voisi sanoa että "viipurissa rouvissa" kun kulmakunnan nimi on rouvi :)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - perjantai, 08.09.2017, 16:01
Niin, otin vain tuon excelin tuohon esimerkiksi, tokihan netatmon softakin kerää tiedot ja siirtää eteenpäin. Noista paristoista puheenollen taitaa
olla niin että alkaliparistot ovat olleet viimeaikoihin kylmänkestoltaan parhaimpia. Löysin yhden jutun.. ehkä kannattaisi kokeilla näitä uuden sukupolven akkuja. Kirjoitin aikaisemmin asiasta.. miten helppoa oisikaan ladata langattomien yksiköiden akut powerbankilla jos niissä olisi usb-liitin tarvittaessa..

linkki akkuihin joita kannattaisi ehkä kokeillla.. nikkeli-kadiumakut ehkä luovuttavat virtaa parhaiten talviolosuhteissa..

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2011/02/24/uudet-akkuparistot-tunnetaan-heikosti
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - perjantai, 08.09.2017, 16:15
Vaikka tuo ylen uutinen onkin vanha, pätenee edelleenkin :)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: khyron - lauantai, 09.09.2017, 13:36
Litiumparistot on parhaita pakkasessa, niitä noissa kannattaisi käyttää. Mulla niitä on esim. Autossa olevassa taskulampussa.

Samaten litiumakut toimii muita akkuja paremmin jäätyneenä.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: Zalama - sunnuntai, 10.09.2017, 13:23
Juuri näin, patterin kuva näyttää pariston tilan, ja vieressä oleva palkisto signaalin voimakkuuden suhteessa sisäyksikkōōn.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - sunnuntai, 10.09.2017, 17:50
Puhelimen sovelluksessa näkee myös paristojen tilan, settings,oman aseman nimi.. siellä on kaikki samat asetusjutut mitä netin kautta kirjautuneena on
mahdolllista muuttaa..
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: jt68 - tiistai, 12.09.2017, 20:08
noista pattereista.
Oottako huomanneet ,että laitteiden alkuperäiset patterit yleensä kestää tosi pitkään.....ja vielä kun siihen laskee,että alussa laitteita rassataan oikein urakalla. Esim vaikka uusi äly-töllö ;D siis sen kaken paristot
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 12.09.2017, 22:04
Lainaus käyttäjältä: einari - tiistai, 12.09.2017, 19:59
katselin hiemman tuolta norjan tuntureilta.. ainakin sieltä oli tietoa talvella kertynyt..

Ainakin näin ulkopuolisena katsottuna niin epäilyttää tuo "väli" jossa tuuli mitataan että se sopivalla lumisateella täyttyy lumesta joka hyvässä lytyssä vielä jäätyy sinne. Esmex Vaisalan ulträäni-mittarit (linkki (http://www.vaisala.com/en/products/multiweathersensors/Pages/default.aspx)) ovat avoimet ylhäältä päin ilman tuollaista kattoa päällä tosin Daviksen VP2:seen saatavassa Darreran mittarissa on myös katto (linkki (https://www.darrera.com/en/detalle-producto.php?d=1&id=229)).
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - keskiviikko, 13.09.2017, 06:20
Lainaus käyttäjältä: weatherc - tiistai, 12.09.2017, 22:04
Lainaus käyttäjältä: einari - tiistai, 12.09.2017, 19:59
katselin hiemman tuolta norjan tuntureilta.. ainakin sieltä oli tietoa talvella kertynyt..

Ainakin näin ulkopuolisena katsottuna niin epäilyttää tuo "väli" jossa tuuli mitataan että se sopivalla lumisateella täyttyy lumesta joka hyvässä lytyssä vielä jäätyy sinne. Esmex Vaisalan ulträäni-mittarit (linkki (http://www.vaisala.com/en/products/multiweathersensors/Pages/default.aspx)) ovat avoimet ylhäältä päin ilman tuollaista kattoa päällä tosin Daviksen VP2:seen saatavassa Darreran mittarissa on myös katto (linkki (https://www.darrera.com/en/detalle-producto.php?d=1&id=229)).

Ylhäältä tulevan lumen pystyy tai pystyisi estämään aika helpolla. Ongelman aiheuttaa noin ennakkoon ajateltuna vaakatasossa liikkuvat lumet, jotka täällä tuulisessa puolitunturimaisemassa eivät talvella ihan harvinaisia ole. Vaakalumen voi tietenkin estää menemästä tuulimittariin, mutta taitaa samalla estyä myös tuulivirtauksen sinne meneminen.

On sitä PeetBrosin tuulimittarin jäätymisongelmien vuoksi tullut talvipakkasilla katolle kiipeiltyä toisenkin kerran vajaan kymmenen vuoden aikana. Kuuran muodostumista määrätyllä kelillä ei pysty estämään mihinkään mittarimalliin millään. Sen sulattaminen taas edellyttää lämmittämistä, joka aina aiheuttaa päänvaivaa, eikä satavarmaa onnistumista ole helppoa saavuttaa.

Kotitalon katolla pyörivän PeetBrosin puhdistamisen tolppa kaatamalla kerkiää kotona ollessaan hoitelemaan, mutta viidentoista kilometrin huoltomatkan päässä olevien vermeiden mittauskunnossa pitäminen kuulostaa ainakin ennakkoon haastavalta. Varsinkaan, kun näköhavaintoa ongelmista ei saa kuin ajamalla kolmekymmentä kilometriä mutkin. Ei ole sääasemien pyörittäminen heleppoa hommaa ainakaan, jos kunnianhimoa on hitustakaan... :o ;)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: Zalama - keskiviikko, 13.09.2017, 18:36
Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 13.09.2017, 11:55
Ukka tuossa aikasemmin mainitsi Netatmojen liittämisestä EWN:ään. Onko Ukalla (tai jollain mulla joka kyseinen härpäke) mitään infoa miten sen datan saisi luettua? Toinen ehkä helpompi keino on että liittää sen EWN:ään WU:n id:llä.

LainaaVarsinkaan, kun näköhavaintoa ongelmista ei saa kuin ajamalla kolmekymmentä kilometriä mutkin. Ei ole sääasemien pyörittäminen heleppoa hommaa ainakaan, jos kunnianhimoa on hitustakaan...

Ei ole ei...Täällä kun tuo etätapaus on 80 km matkan päässä  ;D  :P
Olisko tasta jotain apuja ? https://weather.station.software/en/weather-station-in-action/
Wordpress plugin toimii minulla ainakin hienosti, ja ehka tuon saa jotenkin puskemaan dataa eteenpain.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 13.09.2017, 22:07
Missä muodossa data pitäisi olla.. katselin tuossa aikaisemmin että ehkä sieltä saa ulos monemmoista, lähinnä api, php, sdd ja joskus näin että txt;nä.. varmaan silläkin... millä Wu;lle menee.. ja aina voi sieltä kysyä.. kun luultavasti silloin ei tieltä eksy :)

pitänee kaivella.. nyt joutoaika on mennyt pohdiskellessa toisenlaista ratkaisua tuohon tuuli-ja sademittarin sulanapitoon... toisaalta on aina varmempaa mitoittaa heti moninkerroin kuviteltua tarvetta suuremmaksi, niinkuin aiemmin kokeeksi esitin kaivellessani että löytyykö huumoria. no.. onneksi weatherc:ltä löytyi :)

Asioita kaivellessa löysin yhden mielenkiintoisen elementin.. termostaatin jonka voisi sijoittaa sade- tai tuulimittarin sisään estämään lämpötilan nousua liian korkeaksi, pienissä lämpöelementeissä 12-24 volttia tahtoo olla se ongelma että pintalämpötila nousee korkeaksi ja etäisyys pitäisi olla vähintään 5 cm. näitä kalvolämpövastuksia löytyy vajaan 3 sentin halkaisijasta alkaen..  joista voi itse rakennella lämpölevyn sillä teholla mitä ajattelee tarvitsevansa.
siihen voisi laittaa termostaattiohjauksen, että lähtee päälle kun lämmitystarve on ja sisälle se rajoittava termostaatti..

Tampereella on tällainen yritys jolta saa ihan mitoitettuna lämpöelementtejä, nuo taivastelijat kuvauksissaan tarvitsevat huurteenpoistoon kameroissaan kaikenlaista...eli..

se termostaatti joka rajoittaisi sade tai tuulimittarin lämpötilan 50 asteeseen... löytyy täältä sivun alaosasta..
http://www.spelektroniikka.fi/p9628-taipuisa-lammitysvastus-12vdc-15w-fi.html
http://www.taipaleautomotive.com/auto/products.html
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 13.09.2017, 22:09
meni taipale näköjään alas... eli linkeissä väärä järjestys..
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 13.09.2017, 22:12
Lainaus käyttäjältä: Zalama - keskiviikko, 13.09.2017, 18:36
Olisko tasta jotain apuja ? https://weather.station.software/en/weather-station-in-action/
Wordpress plugin toimii minulla ainakin hienosti, ja ehka tuon saa jotenkin puskemaan dataa eteenpain.

Ei ollut kun se ei kerro mitään siitä miten se uppaa sen datan sinne sivulle. Miten tuo sun WP-plugari saa sen datan?
Paras olisi jos Netatmolla olisi joku "realtime.txt-tyyppinen" filu jonka se uppaa sivulle, silloin sen vois napata sieltä sivulta.

Lainaa
Missä muodossa data pitäisi olla.. katselin tuossa aikaisemmin että ehkä sieltä saa ulos monemmoista, lähinnä api, php, sdd ja joskus näin että txt;nä.. varmaan silläkin... millä Wu;lle menee.. ja aina voi sieltä kysyä.. kun luultavasti silloin ei tieltä eksy

Sillä ei ole niin suurta väliä, voi olla txt, xml, json jne. Pääasia olisi että sen sisältö olisi standardi-muotoinen eli exmex lämpötila aina löytyy samasta kohtaa filusta riippumatta mikä asema on kyseessä.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 13.09.2017, 22:15
Tuota taipuisaa lämmitysvastusta mulla on käytössä omassa Daviksen sadeämpärissä, tosin taisin ostaa ne vekoy:stä, ihan hyvin toimis kahdella matolla viime talvena :)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: Zalama - torstai, 14.09.2017, 10:03
Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 13.09.2017, 22:12
Lainaus käyttäjältä: Zalama - keskiviikko, 13.09.2017, 18:36
Olisko tasta jotain apuja ? https://weather.station.software/en/weather-station-in-action/
Wordpress plugin toimii minulla ainakin hienosti, ja ehka tuon saa jotenkin puskemaan dataa eteenpain.

Ei ollut kun se ei kerro mitään siitä miten se uppaa sen datan sinne sivulle. Miten tuo sun WP-plugari saa sen datan?
Paras olisi jos Netatmolla olisi joku "realtime.txt-tyyppinen" filu jonka se uppaa sivulle, silloin sen vois napata sieltä sivulta.

Lainaa
Missä muodossa data pitäisi olla.. katselin tuossa aikaisemmin että ehkä sieltä saa ulos monemmoista, lähinnä api, php, sdd ja joskus näin että txt;nä.. varmaan silläkin... millä Wu;lle menee.. ja aina voi sieltä kysyä.. kun luultavasti silloin ei tieltä eksy

Sillä ei ole niin suurta väliä, voi olla txt, xml, json jne. Pääasia olisi että sen sisältö olisi standardi-muotoinen eli exmex lämpötila aina löytyy samasta kohtaa filusta riippumatta mikä asema on kyseessä.

Netatmo antaa luvan tuolle pluginille kayda lukemassa dataa. Olikos sulla Weatherc wordpress pohjaiset sivut ? Kay lataamassa tuo plugin. Se osaa lukea myos muita saa-asemia, myos Davisia. Minun mielesta siella on joku stickertags juttu jota se osaa jakaa ulospain.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - torstai, 14.09.2017, 16:04
Lainaus käyttäjältä: Zalama - torstai, 14.09.2017, 10:03
Netatmo antaa luvan tuolle pluginille kayda lukemassa dataa. Olikos sulla Weatherc wordpress pohjaiset sivut ? Kay lataamassa tuo plugin. Se osaa lukea myos muita saa-asemia, myos Davisia. Minun mielesta siella on joku stickertags juttu jota se osaa jakaa ulospain.

Ei ole WP-pohjaisia sivuja.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: khyron - torstai, 14.09.2017, 21:06
Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 13.09.2017, 22:12
Lainaus käyttäjältä: Zalama - keskiviikko, 13.09.2017, 18:36
Olisko tasta jotain apuja ? https://weather.station.software/en/weather-station-in-action/
Wordpress plugin toimii minulla ainakin hienosti, ja ehka tuon saa jotenkin puskemaan dataa eteenpain.

Ei ollut kun se ei kerro mitään siitä miten se uppaa sen datan sinne sivulle. Miten tuo sun WP-plugari saa sen datan?
Paras olisi jos Netatmolla olisi joku "realtime.txt-tyyppinen" filu jonka se uppaa sivulle, silloin sen vois napata sieltä sivulta.

Lainaa
Missä muodossa data pitäisi olla.. katselin tuossa aikaisemmin että ehkä sieltä saa ulos monemmoista, lähinnä api, php, sdd ja joskus näin että txt;nä.. varmaan silläkin... millä Wu;lle menee.. ja aina voi sieltä kysyä.. kun luultavasti silloin ei tieltä eksy

Sillä ei ole niin suurta väliä, voi olla txt, xml, json jne. Pääasia olisi että sen sisältö olisi standardi-muotoinen eli exmex lämpötila aina löytyy samasta kohtaa filusta riippumatta mikä asema on kyseessä.

https://plugins.trac.wordpress.org/browser/live-weather-station/tags/3.3.0/includes/libraries/netatmo/Clients (https://plugins.trac.wordpress.org/browser/live-weather-station/tags/3.3.0/includes/libraries/netatmo/Clients) Tuollahan ne sorsat on.

Siellä myös todetaan:
LainaaFor more details upon Netatmo APIs, please check https://dev.netatmo.com/doc
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - torstai, 21.09.2017, 20:28
Itse ostin IKH-lta L-mallisen liukukulmaraudan (2 kpl), muutaman tuumakierteisen pultin ja tuplasti muttereita.. (lukitusta varten)sekä ns. pakoputkiklemmarin mastokiinnitykseen tuulimittarille, hinta oli muutaman euron. Sademittari on sellaisella kiinni suorakulmaisessa lasikuituputkessa ( jostain kulkeutunut mukaan pätkiä) ja se maassa.. eipä lahoa ja oli helppo itseporautuvilla ruuveilla kiinnittää kulmarauta siihen.. sitten fiksaus vannemustalla..
tuulimittarin osalta päädyin toiseen ratkaisuun ja tulee helpommin tavoitettavaksi kuin antennimastossa omalla kiinnityksellä.. putken päähän tuumakierteinen pultti hitsillä ja alapäähän sopiva viritelmä päätykolmioon kiinnittämistä  varten..

Ylläksen ympärillä on aika monta netatmoa, yhdelle mainostin Luosukankaallekkin,  saa nähdä innostuuko  :)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - torstai, 21.09.2017, 20:59
Pitäisi peretyä hieman tuohon apin tekoon, hieman testasin ja json:na näkyisi dataa saavan... kunhan tekee sen oikein....
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: jt68 - perjantai, 22.09.2017, 10:14
tietääkö kukaan saako tuolta datatmon puolelta nollattua mittauksia pois?
Itsellä olis tarve nollata heinäkuun lopun mittaukset pois ,kun asema vielä ns testaus asemissa ???
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - perjantai, 22.09.2017, 10:59
Saa nollattua.. pitää mennä tietsikalla netatmon mapin kautta omiin asetuksiin (log in.. dashboard.. settings.. delete measurements.. sieltä saa valittua yksikön, esim ulkoanturi, sisäyksikkö, tuuli- ja sademittari jos sellaiset on ja valittua ajanjakso miltä ajalta poistaa historian  :)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 22.09.2017, 13:42
Lainaus käyttäjältä: einari - torstai, 21.09.2017, 20:59
Pitäisi peretyä hieman tuohon apin tekoon, hieman testasin ja json:na näkyisi dataa saavan... kunhan tekee sen oikein....

Tuosta API:sta otetaan mielellään vastaan esimerkkejä ja myös siitä että pystyykö "ulkopuolinen" (tyyliin EWN) lukemaan sitä API:a :)

Siinäkin mielessä olisi API:n kautta lukeminen parempaa koska WU:ta ollaan sen omistaijen/ylläpitäjen toimesta aika huolella vetämässä viemäristä alas, eli datan haku WU:sta ei ole mitenkään varma tapa. Ei tarvi kun plärätä wx-foorumia jotta se käy selväksi...
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - lauantai, 23.09.2017, 13:12
Minulla ei kovin suurta kokemusta koodauksesta ole joten itse en pysty kovinkaan paljoa tähän asiaan tuoda. netatmon sivuilla katselin sitä apin tekoa niin ilmeisesti pitäisi olla jokin sivu minne sen apin pukkaa.. olen joskus aikoinaan internet-sivuja tehnyt mutta silloin ei ollut näitä php ym. standardeja.. pelkkää html vaan.

Törmäsin tuossa sellaiseen ohjelmaan koka ei ole netatmon "kumppani" mutta asensi suoraan netatmon apin, jolla hakee tiedot, sisään piti kirjautua netatmon tunnuksilla..  näkyy netatmon asetuksissa sitten my third party apps.

ohjelma on Meteoware plus ja laitan sieltä linkin niiden palvelimella olevalle web-sivulle jossa näkyy asemani säätiedot, siinä oikeassa reunassa on teksti
This page was created with MeteoWare Plus. If you want to implement additional features and functions to enhance your Netatmo Weather Station take a look here.  siitä kun klikkaa pääsee sivulle josta kun klikkaa connect to netatmo, niin tulee tuo apps:iin kirjautuminen.. joku asiaa paremmmin ymmärtävä voisi saada lähdekoodista jotain irti  :)

http://my.meteoware.com/109216/#/gauges

on siinä ohjelmassa parempiakin sivuja ja grafiikkaa mutta ne ei näy muille.. ja widged:kin on koodattu sinne.. siinä, kuten tässäkään ei näkynyt tuulimittarin tietoja.. itse ohjelmasta kyllä löytyy.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 25.09.2017, 11:47
Löytyy sille pikaisella haulla niin PHP kuin Python-pohjaista API:a
https://github.com/Netatmo/Netatmo-API-PHP
https://github.com/philippelt/netatmo-api-python

Tosin, ei tarvinnut kun pikainen kertavilkaisu heidän kartalle niin näkyi jo pelkästään varsinais-suomesta 5 asemaa jolla edellä mainittuja lämmitettyjä lämpötiloja (kuva liitteenä) - itse asiassa, kun zoomas lähemmäs niin jo pelkästään Turusta löytyy tuo 4-5 asemaa (viralliset asemat näyttivät 14-15 astetta Turun kartan nappaushetkellä)....Eli vaikka kuinka haluais liittää Netamot EWN:ään niin nuo olis pakko saada suodatettua pois. Sinänsä, jos se olisi sallittua (?), se ei olisi todennäköisesti vaikeatakaan saada napattua Netamojen datat heidän kartan käyttämistä filuista koska datat pusketaan kartalle JSON-filuissa.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 26.09.2017, 18:28
Kartan public data on julkista, löytyy haku-urli heidän sivultakin:
https://dev.netatmo.com/resources/technical/samplessdks/tutorials

Pohdintaa...
- datassa on pelkästään koordinaatit, ei paikannimeä => ei ongelma tosin jos hakee nimet bulkkina skriptillä paikannimeksi ei välttämättä tulisi sama mikä näkyy Netatmon kartalla. Tietenkin yksittäisillä asemilla pystyisi muuttamaan nimen jälkikäteenkin.
- optimaalinen olisi - mikäli löytyy helppo keino siivota ulos noita lämmitettyjä asemia - että häkkyrä lisäisi automaagisesti uudet asemat.

EDIT: Häkkyrää pitäisi tietenkin testata ennenkuin alkaisi mitään suurempimuotoista hakua tekemään. Koska haku tapahtuu koordinaatti-pohjaisella neliöllä voisi hyvin laittaa koealueiksi Naruaskan ympäristön sekä einarin ympräristön siten että asemia olisi se muutama (tai vaikka pelkästään Ukka ja einari). Sillä pystyisi hyvin testaamaan häkkyrän vakauden sun muut.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 26.09.2017, 20:37
Pikainen kokeilu onnistui. Itse asiassa siihen ei tarvita mitään API-häkkyröitä vaan homma hoituu ihan Curlilla  ;D
Kokeilussa laitoin neliö-koordinaateiksi Naruskan ympäristön 1x1°-kokoisena ja vastauksena tulee 3 asemaa.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - tiistai, 26.09.2017, 22:29
Noniin.. harmi kun ei pahemmin hallitse unix/linux-pohjaisia juttuja.. no onneksi on sellaisia jotka hallitsee.. työkuvioissa aikoinaan IBM ja ICL hoitivat sen puolen..  :) mielenkiinnolla odotan että milloin on kartalla...
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - tiistai, 26.09.2017, 22:37
Mietin tuossa niitä suodatusjuttuja, onhan sitä joutunut kaikenlaisia tietokantahakuja rustamaan tuotannonohjausjärjestelmistä.. Voisiko ajatella esimerkiksi ehdon jottei esim aseman lämpötila-arvo poikkea virallisista asemista (lähistön) kuin jonkun prosentin tai pari asteta niin hylkäisi sen siksi ajaksi kun näyttää vääriä arvoja.. vai onko liian monimutkaista?
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 27.09.2017, 11:44
Sinänsä hyvä ajatus.. Ukka vaan joutuu tuulimittarikauppaan pojanpoikansa asemassa ei ollut sitä kun viimeksi katsoin ja jos haluaa näkyviin  :)

Mietin myös että jos ei lämmitä sademittaria niin moni ottaa varmaan talveksi pois.. Mutta tulin sellaiseen lopputulemaan siinä että kuitenkaan moni ei ota moduulia pois pääpurkin asetuksista, että vaikka viivaa pukkaa oisi se kuitenkin näkyvissä ulospäin.. samoin jos patterit loppuu niin tavallaan pysyy tieto näiden moduulin olemassaolosta.. luulisin..

Katselin netatmon kartasta pikaisesti että on myös sellaisia asemia joissa on tuuli.. muttei sademittaria, toisinpäin niitä oli huomattavasti enemmän, joten ehkäpä jompikumpi-ehto ei karsi riittävästi..
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 27.09.2017, 15:31
En ainakaan kokeilussa saanut filtteriä toimimaan useammalla ehdolla, vain joko sade- tai tuuli-ehdolla. Kokeilin niin "rain,wind", {rain,wind} kuin [rain,wind] mutta tulos oli tyhjää täynnä.

Muutoin alkaa haku-skripti olemaan aika valmis, muutama hienosäätö uupuu, mutta esim asemien haku + lisäys kantaan onnistui testissä ( 2 x Sallalaista ). Geocoderi joka hakee nimen asemalle on myös testattu Kilpisjärven seutuvilla jossa tuloksena oli kymmenkunta asemaa niin Suomesta, Norjasta kuin Ruotsistakin.

Mitä tuohon vertailuun muihin jotta sais vika-lämpötilat pois tulee niin sitä pitää miettiä ja miksei kokeillakkin. Jo tiedossa oleva riski on tosin se että se hylkää ihan valiideja arvoja koska etäisyyset asemien välillä voi olla aika pitkät varsinkin pohjoisessa tai Atlantilla (Fäärsaaret, Islanti jne jossa Netatmot olisivat mainio täydennys alueille joissa ei muita asemia kuin Netatmoja ole). Mutta tuota pitää miettiä.

Lainaus käyttäjältä: einari - keskiviikko, 27.09.2017, 11:44
Katselin netatmon kartasta pikaisesti että on myös sellaisia asemia joissa on tuuli.. muttei sademittaria, toisinpäin niitä oli huomattavasti enemmän, joten ehkäpä jompikumpi-ehto ei karsi riittävästi..

Sademittarille on ehkä helpompi löytää edes kohtalainen paikka. Ja toisaalta sademäärät vaihtelevat enemmän joten ovat todennäköisesti mielenkiintoisemmat. Nimim. kerran oli 40 mm sadetta asemalla vaikka ympäröivillä oli tyyliin 15mm, syy: ukkonen.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - keskiviikko, 27.09.2017, 20:30
Sielläpä tuo näkyy kartalla..  pitää seurailla omaa ja sallan tilannetta.. Ilmeiseti sieltä saa oivan avun kartan tyhjien paikkojen täyttämiseen kun niitä on paljon suomessa, ja lisääntymään päin.

Hommat sujuvat kun osaa.. joten Ukan, ja minunkin toive etenee.. kiitos tästä mainiosta paneutumisesta asiaan  :)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 27.09.2017, 22:55
Kokeilin tuota filtteröintiä 2x2° ruudulla Käsivarressa kun kekkasin keinon millä saa molemmat mukaan filtteriin (haku tuulimittari-filtterillä ja loopissa tarkistaa onko sademittarin timestamp olemassa). Tulos:
Ilman filtteriä (eli lämpötila ainut vaatimus): 24 asemaa
Sade oltava: 8 asemaa
Tuuli oltava: 8 asemaa
Sade ja tuuli oltava: 5 asemaa

Tuo sade+tuuli vois olla aika toimiva tuon perusteella myös siltä kannalta että se vähän vähentää asemien määrää mutta toki vois myös toimia "porkkanana" asemille hankkia kaikki moduulit. EWN:än datan suhteen se tietenkin "näyttää paremmalta" jos kaikilla tai mahdollisimman monella olisi nuo kaikki, ei tuu hömöjä aukkoja taulukkoihin tai pitkää riviä tuulipalleroita jota näyttää pelkkää nollaa (muuta kun tyynellä) ;D :D

Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - torstai, 28.09.2017, 06:44
Tuo kuulostaa hyvältä, saa karsittua ne liian lämpimät asemat ja joilla ei ole kaikkia moduuleita.. ja silti jää ehkä riittävästi asemia..
Salla näkyy hyvin kartalla mutta itse en näy jostain syystä siellä..  :)

kun katselin kilpisjärven lukemia niin on lämpötiloissa huomattava ero saanan huipulla ja juurella.. 7 astetta nyt kello 6.40. Miten se epänormaalien lämpötilojen poistaminen vaikuttaa näihin ilmeisesti normaaleihin ilmiöihin, oliko se ehto mukana tässä kokeessa? ollaan nyt siinä kesällä sivutussa norjan tilanteessa  ;D
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - torstai, 28.09.2017, 06:53
nyt taas kartalla.... :)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - torstai, 28.09.2017, 07:33
Yhden huomion tein että muista poiketen Ukan ja minun tiedoissa näkyy sateen voimakkuus.. pitää seurata kun puhelin näyttää viimeiselle tunnille nollaa, mutta jos se johtuu viiveestä. kertymä on nyt tuo 0,2mm

tulee taas pätkinä nämä viestit :)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - torstai, 28.09.2017, 08:37
Nyt taas on pois isommalta kartalta.. sääasemat -valikon kartasta löytyy mutta vie kaustisen asemalle, taulukoissa oli välillä, nyt taas puuttuu?
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - torstai, 28.09.2017, 15:53
oops.. 15.42  ;D
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - torstai, 28.09.2017, 17:50
Se kulkee kyllä nimellä timestamp. Mutta tuli mieleen että olisko se aikaleima jolloin lämpötila tai kosteus on muuttunut viimeksi? Tosin siellä on myös maininta että publicdata käyttää samaa 30 min välimuistia mitä heidän weathermap käyttää...Hmmm..
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - torstai, 28.09.2017, 20:02
kello nyt 19.48, tilastoihin päivittynyt viimeksi 19.04 ja sitä ennen 18.42...
19.04-19.48 välillä kosteus alussa 90, 19.09> 91, 19.24>92, 19.44>93 &
lämmpötila samalla aikavälillä.. alussa 9.7, 19.9>9.6, 19,9>9.5, 19.24>9.4, 19.29>9.3 siitä tasaisesti 10 min jaksoilla 19.54 tasan 9 astetta,
joten muutoksia ja lukukertoja on... :)


Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - torstai, 28.09.2017, 21:47
Muutin sen lukemaan time_server joka myös löytyy vastauksesta. Se näyttää olevan sama kun aika jolloin data haetaan.
Evijärvi katos pikku bugin takia, tainnut jossain kohtaa kadota että moduulin olemassaolo tarkistetaan timestampista kun ottanut muutokset takaisinpäin filussa. Näinollen tuulimittari "katosi" kun wind-arvo oli 0. Back on track niinsanotusti :)

Seurasin tuossa pienen toven noita API:sta tulevia arvoja, ja tosiaan, kesti yli puoli tuntia että lämpötila muuttui eli hitaus on siellä Netatmon päässä. Taitavat käyttää ylipitkää välimuistia...
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - torstai, 28.09.2017, 22:24
En ole vielä ehtinyt seuraamaan tilannetta EWN suhteen.. mutta katselin hieman ja löysin yhden jutun, en tiedä voiko sitä käyttää hyödyksi.

https://dev.netatmo.com/en-US/resources/technical/reference/weatherstation/getstationsdata >
dashboard_data >
time_utc: timestamp when data was measured   ???


Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - torstai, 28.09.2017, 22:37
Nyt näyttäisi toimivan sillä 15 min  haulla ja lämpötilakin sama kuin puhelimessa kuin myös muutkin arvot.. Ukallakin päivittyy samaan aikaan, jospa ongelma on ratkaistu näitä osin.. thanks  :)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - torstai, 28.09.2017, 23:35
Lainaus käyttäjältä: einari - torstai, 28.09.2017, 22:24
En ole vielä ehtinyt seuraamaan tilannetta EWN suhteen.. mutta katselin hieman ja löysin yhden jutun, en tiedä voiko sitä käyttää hyödyksi.

https://dev.netatmo.com/en-US/resources/technical/reference/weatherstation/getstationsdata >
dashboard_data >
time_utc: timestamp when data was measured   ???

Voisi, ehkä. Mutta silloin pitäisi hakea
- ensin lista asemista jotta saadaan MAC-osoite
- sitten hakea jokainen asema erikseen
Sitä en sitten tiedä mitä Netatmo tykkäisi jos alkais hakemaan vaikkapa 500 asemaa tasaisen väliajoin. Tuolla nyt käytössä olevalla public API:lla saa kaikki (valitun alueen sisällä olevat) asemat yhdellä haulla filtterin kera :)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - perjantai, 29.09.2017, 07:42
Ajattelin kyllä että menee liian monimutkaiseksi, paremmin sopii omille sivuille rakenteluun  :)

Sitä kautta saisi varmaan datan pienemmällä viiveellä.. mutta ei sitä nyt niin hetkessä eletä, että pitäisi tietää sää muutaman sekunnin tarkkuudella,
mietin sitä noissa tuulimittareissa.. tulee "levoton" olo kun katselee wu:ssa joitakin tuulipallukoita.. juoksee kuin koiranpentu häntänsä perässä.

itselle riittää ihan hyvin vallitseva tuulen suunta, nopeus ja vaikkapa puuskat. Mutta niinhän se on joka asiassa, toiselle riittää vähempi ja toiselle ei riitä enempikään...  :)

Tuli mieleen että kun itse väsää appia niin tarjoaa logoa, saisiko sen hakuihin ja olisiko siitä hyötyä.. ewn tai finwx kannalta.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 29.09.2017, 11:15
Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - perjantai, 29.09.2017, 07:44
En minä niin kovin looginen ajatusmaailmaltani ole, mutta tämä menee ohi ja yli kaikesta, mitä tyhjässä päässäni mahdollisesti on. Miksi en tätä ymmärrä? Kertokaa viisaammat... ???

Ilmanpaine on siitä hassu ettei käytetty arvo ole se mitattu lukema vaan muutettu merenpinnan tasolle. Kai jotta olisivat vertailukelpoisia. Esim. sääennustedatassakin on SLP (Sea level pressure) niminen arvo ja se vastaa just sitä arvoa mitä näkyy asemien datoissa. 
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - sunnuntai, 01.10.2017, 09:11
itsellä meni tovin ennenkuin alkoi näyttämään oikeita arvoja, saattoi olla parikin viikkoa.. ukalla tai sen pojalla meni viikon verran muistaakseni.. itsellä sillä automatic calibration... jutulla
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - torstai, 05.10.2017, 10:53
Lainaus käyttäjältä: einari - keskiviikko, 04.10.2017, 16:54
systeemin johon kalvon sijoitan, itse sadepurkin sisälle bi-metallitermostaatti joka sulkeutuu +5 ja avautuu +15 asteessa, ettei kovin paljoa harakoille lämpöä pukkaa, sitä en vielä ole päättänyt että laitanko 1 35 wattisen vai 2 12 wattista kalvoa..  :)

Mulla on Daviksessa vastaavanlainen systeemi, sama termostaatti + 2 x 12 wattista kalvoa, yks molemmille sivuille. Mulla on tuo manuaalisen kytkimen takana enkä pidä sitä päällä päällä kun tarvittaessa. Daviksen sisus on niin iso että tein sopivan kokoisesta kukkaruukusta kaarevat seinät kalvoille ja asensin ne sinne sisälle niin etteivät koske kipon muoveja.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: Zalama - torstai, 05.10.2017, 12:11
Lainaus käyttäjältä: weatherc - torstai, 05.10.2017, 10:53
Lainaus käyttäjältä: einari - keskiviikko, 04.10.2017, 16:54
systeemin johon kalvon sijoitan, itse sadepurkin sisälle bi-metallitermostaatti joka sulkeutuu +5 ja avautuu +15 asteessa, ettei kovin paljoa harakoille lämpöä pukkaa, sitä en vielä ole päättänyt että laitanko 1 35 wattisen vai 2 12 wattista kalvoa..  :)

Mulla on Daviksessa vastaavanlainen systeemi, sama termostaatti + 2 x 12 wattista kalvoa, yks molemmille sivuille. Mulla on tuo manuaalisen kytkimen takana enkä pidä sitä päällä päällä kun tarvittaessa. Daviksen sisus on niin iso että tein sopivan kokoisesta kukkaruukusta kaarevat seinät kalvoille ja asensin ne sinne sisälle niin etteivät koske kipon muoveja.
Mulla on eristeena sellainen telttapatjan vaahtomuovi amparin ulkokehalla (sisapuolella) ja sen paalla alumiinifolio. Lammittimena 15W uunilamppu ja johdon valissa saadettava himmennin. Toiminut monta vuotta, paitsi tuo uunulamppu ei tahdo kestaa talven yli.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - maanantai, 06.11.2017, 18:15
Laitan tähän ohjeen wifi-yhteyden temppuilusta,  siinä selviää yleisin syykin.. lainaus on elisan sivuilta..

Jos modeemi on ollut yhtäjaksoisesti päällä useita viikkoja tai kuukausia, on mahdollista, että modeemi alkaa jumittamaan ja langaton yhteys on tämän vuoksi hidas tai pätkii. Jumittaminen johtuu yleensä modeemin muistin loppumisesta.

Käynnistä modeemi uudelleen ottamalla laitteesta virtajohto irti n. 10 sekunnin ajaksi, kytke johto sen jälkeen takaisin ja käynnistä modeemi uudelleen.

Varmista, että modeemi on sammuksissa tarpeeksi pitkään (muutama sekunti ei riitä), jotta jännite ehtii varmasti poistumaan laitteesta. Jos modeemi on jumissa ja virrat käytetään laitteesta pois ainoastaan pikaisesti, modeemi pysyy jännitteen vuoksi osittain käynnissä eikä jumitus tällöin poistu.
Tänään oli tällainen tapaus  :)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - maanantai, 06.11.2017, 18:32
Noniin, unohdin tuohon äskeiseeni kirjoittaa, että modeemin aikakatkaisimen oli joku näpännyt irti ja kytkenyt virrat suoraan jakopalikasta. Kytkin modeemin asemiinsa nyt niin, että kytkinkello sulkee modeemin vartiksi kerran vuorokaudessa, kuten on tapahtunut muutaman kuukauden ajan. Tarkkaa tietoa minulla ei ole, milloin ajastin on näpätty välistä pois. Mökillä käy välillä liiankin omatoimisia asukkaita...

Olen samaa mieltä elisan ja einarin kanssa siitä, että liian pitkät sessiot juuri modeemille ovat monen pahan alku ja juuri. Toivotaan, että hommat alkavat pelaamaan aloitusjakson tapaan...kopkop. ;)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 06.11.2017, 19:06
Tämän saman huomasin Kemiönsaaren etäaseman kanssa ekana kesänä. Siellä ratkaisin asian niin että kesäsin kun asema raksuttaa 24/7 on kerran vuorokaudessa keskellä yötä ajastettu rebootti 5 min tauolla. Tämän lisäksi valvoo Pi yhteyttä niin että se kerran tunnissa tarkistaa yhteyden ja reboottaa modeemin jollei se saa yhteyttä modeemiin (modeemin virran-ohjaus tapahtuu Pi:n GPIO:n/releen kautta).   
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: jt68 - sunnuntai, 03.12.2017, 20:08
onkohan tässä asemassa miten pitkä muisti,jos asema ei ole yhteydessä nettiin?
Täällä elisa katkoo yöllä 1800hz taajuutta yö aikaan,jos modeemi ei ole automaatilla,niin netti katkeaa yöksi.
Yöksi jää siis 800 taajuus käyttöön.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - torstai, 07.12.2017, 19:56
tuli vastaus tuesta..

Thanks a lot for your mail and the picture,
I am eager to know how efficiant it is, please keep me informed.

Only the main station has an inner memory, all other units sends the data to the station,

the station can store upto  21/(number of modules) days of data.
for example if you have only a rain gauge added then 21/3 =7 days of data.

and two stations cant use the same windgauge, it is not possible.
Hope I was helpfull here.

Eli noin pääpiirteittäin voi olla ilman wi-fiä niin että kaikki historia säilyy : jos sisä- ja ulkoyksikkö > noin 10 vrk.
+ sadeanturi > 7 vrk
+ tuulianturi > vähän reilu 5 vrk..
eli aika hyvä muistiavaruus, ei vain kertonut minkä kokoinen....

ei siinä yön katkot tunnu missään.. mutta.. esim. EWN ja WU ei talleta siltä katkon ajalta historiaa, vaan se on otettava Netatmon weathermapin Dashboard-valikosta, sitten kun menee siellä asetuksiin niin saa xsl- cvs- tiedostoina dataa ja voi tehdä vaikka tällaisia käppyröitä (kuva)

Harmi kun ei saa samasta tuulimittarista dataa.. arvelinkin niin että varmaan vaihtaa uudelle sisäyksikölle uuden taajuuden kun lisää noita muita yksiköiä.. muutenhan olisi pasmat sekaisin  :D

Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - perjantai, 08.12.2017, 11:37
Otan takaisin, tuli näppäilyvirhe  x > c.. eli nx power industrial..  näkyy tekevän monilla brändeillä käsittääkseni..

ilmeisesti tämä on sama .. http://sahkonumerot.fi/8720250
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - torstai, 14.12.2017, 20:02
Katselin tuossa noita kaikenlaisia markkinoilla olevia sääasemia, oikeastaan ei voi olla kuin tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseen. ei taida olla vielä toista täysin langatonta eli WI-FI asemaa markkinoilla, ei edes välttämättä tarvitse tietokonetta, riittää kun esim. puhelimella asennettaessa laittaa puhelimen siihen vlan-verkkoon johon reitittimeen asema asennetaan.. tai vaikka kannettavalla, jonka voi ottaa kainaloonsa kun poistuu paikalta :)

Tuulimittarikin on toiminut ihan ok lumimyräköistä huolimatta, sademittarikin pelaa noin -5 asteen pakkaseen asti ainakin.. kun ei sen kylmempää ole ollut kun sulatus on ollut päällä.. säteilysuojan kun saa valmiiksi niin pitäisi olla asianmukaisessa kunnossa..

Tuolla jossakin on epäilty että kun tiedot menevät pilvipalveluun.. en kylläkään pidä sitä pilvipalveluna jos valmistajan serverillä on.. että historiaa katoaa, ei katoa.. sehän tuli tuossa todettua ja historian tuonti vanhasta uuteen yksikköönkin sujui jouhevasti. Jaa jos silti epäilee niin voihan ne tuoda vaikka joka kuukauden eka päivä edellisen kuukauden tiedot omalle koneelleen, pitää vain huomioida että antureilla on oma historiaosionsa, eli tuuli-sade-ulkoyksikköhistoria tuodaan omina excel-tiedostona tai csv:nä
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 22.12.2017, 23:04
Lainaus käyttäjältä: einari - perjantai, 22.12.2017, 12:53
Jakutiassa in nyt 42,7 ja hyvin Netatmo mittaa..

https://screenshots.firefox.com/lroN8RXNR3G6yu9P/weathermap.netatmo.com

Saattaa mitata mutta mikä mahtaa olla sen paikkansapitävyys -40 lukemissa? Löytyykö siitä mitään luotettavaa tutkittua tietoa? Ihan mielenkiinnosta olisi kiva tietää mikä anturi siellä sisustassa raksuttaa.
Esim SHT31:ssä, joka raksuttaa omassa Daviksessa, on tyypillinen paikkansapitävyys -40:ssä +- 1.2° luokkaa (optimaali-haarukassa +10­° - +50° se on +- 0.3°).
SHT:n datasheetti esmex tuolla: https://cdn-shop.adafruit.com/product-files/2857/Sensirion_Humidity_SHT3x_Datasheet_digital-767294.pdf
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - lauantai, 23.12.2017, 07:18
Saman Sensirionin anturia käyttää, tosin SHT20 on ollut ainakin alkuvaiheessa, saattaa olla että on päivitetty..
Mutta tarkka tuo on, -40°c  0,6°c ja +5° - +60° DeltaT on 0,2°..


Samoja komponentteja myös sisäyksikössä..tuolla on tietoa mitä netatmo on syönyt :-)
https://www.fictiv.com/blog/posts/netatmo-weather-station-teardown-part-1-outdoor-module
Katsoin myös eilen yakutskin lentoaseman lukemia, asteen sisään oli..
j
a tässä kuva SHT20 arvoista


Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 23.12.2017, 12:02
Propsit Netamolle siitä, SHT2x taitaa olla orginaalina/vanhemmissakin Davikseisssa  ;D
Tuossahan pystyis ainakin teoriassa laittaa Netamo ja Davis vierekkäin ja vertailla ulosantia miten esim rakennelma Daviksen säteilysuoja vs Netatmon purnukka vaikuttaa siihen  ;)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - sunnuntai, 07.01.2018, 09:25
Samansuuntaista kokemusta täälläkin, vaikka märkää räpäskää on aikalailla tullut, noin 40 cm.
Onko Ahpe:lla mnkäälaista vertailutietoa kun on davis ja netatmo, lämpötilan suhteen?
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: ahpe - sunnuntai, 07.01.2018, 13:47
https://euweather.eu/compare.php?fi (https://euweather.eu/compare.php?fi)

tuolta näkisi, mutta ei nyt asemat lataudu.

Lämpötilan nopeisiin muutoksiin netatmo reakoi hitaasti ja nyt kun pakkanen taas kiristyy näyttää 3 astetta vähemmän kun davis, muuten samoja lukemia näyttävät.

Netatmo http://my.meteoware.com/129742/#/ (http://my.meteoware.com/129742/#/)

Davis http://sahkoheikura.com/davis/banner.php (http://sahkoheikura.com/davis/banner.php)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - sunnuntai, 07.01.2018, 16:21
Oudolta tuntuu, kun saman firman anturit..
onko sijoituspaikat lähekkäin?

5 minuutin viive selittyisi sillä lukukertojen määrällä, mutta pitemmässä täytyy olla jokin muu syy..
se että muuten samoissa lukemissa pyörii, on positiivista. olen aina joskus seurannut enw:stä, en vain tiennyt että on sinulla nämä pellon asemat :)

lisäys.. Oletko katsonut mikä on ero davisin ja netatmon puhelinsovelluksen välillä?
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 07.01.2018, 17:25
Lainaus käyttäjältä: ahpe - sunnuntai, 07.01.2018, 13:47
https://euweather.eu/compare.php?fi (https://euweather.eu/compare.php?fi)

Korjattu osittain, nyt latautuu.

Liitteenä molemmat Pello, Yliranta nimellä olevat.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - sunnuntai, 07.01.2018, 17:57
Tuo vertailu on hyvä, kertoi sen että ahpen asemilla netatmo laskee hitaammin, mutta nousee nopeammin.. esim 5.1
Ukalla taas netatmo ja peet bros kulkee samoja latuja, vaikka välimatkaa on useampi kilometri :)

Muuten, Weatherc, siellä on yksi tunturi-lapin seutukunta asemana, kittilän kaukosessa, lähellä särestöniemeä, venesuvannossa. :)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 07.01.2018, 19:34
Lainaus käyttäjältä: einari - sunnuntai, 07.01.2018, 17:57
Muuten, Weatherc, siellä on yksi tunturi-lapin seutukunta asemana, kittilän kaukosessa, lähellä särestöniemeä, venesuvannossa. :)

Olisko se Kittilä, Venesuvanto?
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - sunnuntai, 07.01.2018, 19:42
Vaikkapa se, kuvaa hyvin  :)
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 07.01.2018, 23:03
Lainaus käyttäjältä: einari - sunnuntai, 07.01.2018, 17:57
Tuo vertailu on hyvä, kertoi sen että ahpen asemilla netatmo laskee hitaammin, mutta nousee nopeammin.. esim 5.1
Ukalla taas netatmo ja peet bros kulkee samoja latuja, vaikka välimatkaa on useampi kilometri :)

EWN:än toplista taas kertoo että aikamoinen ero alimmassa lämpötilassa:
Pello, Yliranta   -26.2
Pello, Yliranta   -23.6

Hatusta vedetty arvaus on että ero tulee ainakin osittain anturin rakenteesta, Daviksen anturi on "paljas" säteilysuojan sisällä kun taas Netatmon on pömpelin sisällä.
Oon nähnyt samalaista eroa täällä kotosalla missä mulla myös Oregonin halpis-anturi joka kotelossa, se jäähtyy enemmän mitä Davis selkeinä pakkasöinä.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: Jussa - maanantai, 08.01.2018, 09:40
Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 07.01.2018, 23:03
Lainaus käyttäjältä: einari - sunnuntai, 07.01.2018, 17:57
Tuo vertailu on hyvä, kertoi sen että ahpen asemilla netatmo laskee hitaammin, mutta nousee nopeammin.. esim 5.1
Ukalla taas netatmo ja peet bros kulkee samoja latuja, vaikka välimatkaa on useampi kilometri :)

EWN:än toplista taas kertoo että aikamoinen ero alimmassa lämpötilassa:
Pello, Yliranta   -26.2
Pello, Yliranta   -23.6

Hatusta vedetty arvaus on että ero tulee ainakin osittain anturin rakenteesta, Daviksen anturi on "paljas" säteilysuojan sisällä kun taas Netatmon on pömpelin sisällä.
Oon nähnyt samalaista eroa täällä kotosalla missä mulla myös Oregonin halpis-anturi joka kotelossa, se jäähtyy enemmän mitä Davis selkeinä pakkasöinä.

Itse epäilen myös vahvasti tuota. Mikäli kuvista olen ymmärtänyt, netatmon anturi on siis umpinaisen kuoren sisällä?

Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: ahpe - maanantai, 08.01.2018, 11:25
LainaaTotuuttahan ei tiedetä ennenkuin ahpe sen kertoo

n. 25m eroa, davis takapihalla, talosta n. 10-15m, netatmo etupihalla n. 5m talosta.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - maanantai, 08.01.2018, 21:03
No saa siitä jonkinmoisen kuvan pitkässä juoksussa.. :)

En tiedä, mutta olen joskus loppukesällä maininnut että aphe:n davis kulkee ruottin ajassa täällä ENW. ssä, ero ei ehkä olekkaan niin suuri kun käppyrät olisivat samassa ajassa??

en muistanut asiaa aluksi, vasta tuolla tienpäällä ;D
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - maanantai, 08.01.2018, 22:15
Lainaus käyttäjältä: einari - maanantai, 08.01.2018, 21:03
En tiedä, mutta olen joskus loppukesällä maininnut että aphe:n davis kulkee ruottin ajassa täällä ENW. ssä, ero ei ehkä olekkaan niin suuri kun käppyrät olisivat samassa ajassa??

Sillä ei pitäisi olla merkitystä, se on vaan näyttöaika. EWN:än sisäinen kello kulkee CET/CEST:ssä (eli ruottin aikaa) kun taas käppyrien/Highchartsin sisäinen aika on UTC.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - tiistai, 09.01.2018, 05:45
Jotenkin kuitenkin tuntuu että sillä on merkitystä, silloinhan toisenkin aseman pitäisi olla tunnin jäljessä. jos ajattelee allaolevassa kuvassa sen punaisen viivan siirtyvän tunnin verran oikealle niin tasoittaa kummasti, ei kuitenkaan täydellisesti.. eron näkee käppyröiden loppupäässä  :)

Toinen seikka millä myös saattaa olla merkitystä, etupihan netatmo on etelän, idän ja pohjoisen puolelta suojaisassa paikassa, vähän niinkuin rakennusten kainalossa, daviksella taas pohjoisen puolella rakennukset ja etäämpänä, tiedä sitten miten se netatmon lähellä oleva iso julkinen rakennus ympäristöön vaikuttaa..
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - tiistai, 09.01.2018, 10:30
minua vaivasi niin tuo juttu, ettei oikein nukutuksi saanut.. ei vainen ;D
mutta olen tutkinut asiaa vielä:

davis -30,1 °C aphen sivuilla klo 8.10, sama lukema ENVn sivuilla 7.15
netatmo -28,4 °C  aphen netatmon dashboardissa klo 8.05, sama lukema ENWn sivuilla 8.00 -8.20
FMI Pello -28,4 °C  klo 7.30 , samalla alin lämpötila mittauspisteessä.

sitten nämä SHT 21 ja SHT 31 speksit, ± eroa noin 0,8 yhteensä (0,5 /0,3 °C)

Fmin osalta eroa ei suuremmin ollut.. hieman herkempi vain.
eli tämän perusteella todellinen ero lienee asteen luokkaa, ehkä kotelolla on senverran vaikutusta, tai olosuhteilla.. mene ja tiedä!  ;D

Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 09.01.2018, 12:00
Aphen aikavyöhyke on sinänsä helposti korjattavissa. Tuossa on automatiikka taas tehnyt kepposen, eli geonamesin kannassa on lähin paikkakunta löytynyt Ruotsin puolelta ja siten on laittanut aikavyöhykkeeksi Europe/Stockholm.

Mitä noihin antureihin tulee niin sanoisin että sillä koteloinnilla on juuri se suurin merkitys, ei sinänsä itse anturilla. "Halpisanturinkin" saa näyttämään ihan kelpo lukuja - tietty ottaen huomioon anturin speksit - jos tekee sille kunnon säteilysuojan sen sijaan että se olisi jemmassa jossain kotelossa - aukoilla tai ilman. Tämä korostuu juuri pakkasilla sekä kesällä auringon porottaessa.

Tästä syystä tulee Netatmot olemaan EWN:ssä katkolla viimeistään kun auringon säteily kasvaa. Jos alkaa tulemaan paljonkin "aurinkolämmitettyjä" asemia niin ei ole paljon muuta vaihtoehtoa kun poistaa ne.
Esim case: 1 asteen säteellä 5 netatmoa jotka liian lämpimiä + 1 oikeaa näyttävä niin "luulee" järjestelmä että se "oikea lukema" on se lämmitetty koska niitä on enemmän.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - tiistai, 09.01.2018, 12:51
Miten olisi sellainen vaihtoehto, että verrattaisiin niitä liian lämpimiä sellaisiin asemiin joissa on säteilysuojat ja sitten blokkaisi vain ne "kuumat" pois..
suomen osalta varmaan helposti onnistuisikin kun on aika kattavasti fmi:n sekä yksityisten asemia joissa tiedetään näin olevan?
muusta euroopan alueesta en tiedä..

Toinen ajatus olisi sellainen.. tuulesta temmmattu kylläkin.. voisiko esim. enw:n ennustetta käyttää siihen tarkoitukseen?

olisi harmi jos kaikki poistettaisiin.. varmaan asiaa pohtimalla löytyy ratkaisu :)

Toisaalta, jos asemien omistajat ovat tutustuneet ohjeisiin, niin pyrkivät sijoittamaan ne sellaiseen paikkaan jossa on suurimman osan ajasta
pois suorasta säteilystä.. eli olisivat vain sen hetken pois kun ovat liian lämpimiä..

Olisiko tuossa ensimmäisessä ajatusta toimivaan systeemiin??  Tai sitten laskee sen asteen sisällä olevien asemien keskiarvon ja poistaa vaikkapa 2-3 astetta ylimenevät. Tämä viimeinen lisätty puhelimesta
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 09.01.2018, 16:17
Lainaus käyttäjältä: einari - tiistai, 09.01.2018, 12:51
Miten olisi sellainen vaihtoehto, että verrattaisiin niitä liian lämpimiä sellaisiin asemiin joissa on säteilysuojat ja sitten blokkaisi vain ne "kuumat" pois..
suomen osalta varmaan helposti onnistuisikin kun on aika kattavasti fmi:n sekä yksityisten asemia joissa tiedetään näin olevan?
muusta euroopan alueesta en tiedä..

Teoriassa kyllä, käytännössä ei. Edes noita FMI:n (tai tiesääasemia) ei ole riittävän tiheästi että niitten varaan pystyisi koko tarkistusta rakentamaan. Edelleenkin, etäisyys tarkitusdatan ja tarkistettavan välillä pitää olla riittävän pieni että se toimisi luotettavasti. On myös alueita jossa netatmot ovat ainuita asemia. Noita laitosten datoja ei myöskään ole EWN:ssä kaikista maista vaan karkeasti ottaen ainoastaan Alppien pohjoispuolelta miinus itä-eurooppa ja Ranska ja Belgia.

Lainaus käyttäjältä: einari - tiistai, 09.01.2018, 12:51
Toinen ajatus olisi sellainen.. tuulesta temmmattu kylläkin.. voisiko esim. enw:n ennustetta käyttää siihen tarkoitukseen?

Ei koska ennusteet voivat välillä olla aika hakoteillä. Eivät välttämättä osaa ajoittaa eivätkä näytä tarkkaa suuruutta esim lämpöilan rajun muutoksen yhteydessä esmex ukkosen takia. Ennustedataa on myöskin vain 1 data per tunti.

Mutta...Se nähtäneen tuossa keväämmällä miten suuri tuosta ongelmasta tulee ja tarviiko sille tehdä jotain.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: einari - tiistai, 09.01.2018, 16:30
Mitenkäs se keskiarvojuttu, javalla ainakin sen pystyis kai tekemään.

ensiksi sulkisi ne tuuli- sade-ehdot sitten hakisi jääneet asemat, laskisi niiden keskiarvon ja ylittävät pois-- siis siinä nykyisessä haussa olevan vertailun tilalle??  tietenkin pieni marginaali ettei syö muutaman asteen ylittäviä, toimisiko?

Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: teutari - keskiviikko, 10.01.2018, 18:40
Lainaus käyttäjältä: einari - keskiviikko, 10.01.2018, 17:42
millainen systeemi on davisissa ja onko siinä se filtterikuppi päällä?

Siinä päällä on juu se pölysuoja.

Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: teutari - torstai, 11.01.2018, 20:39
Tuossa yksi testi erinlaisista säteilysuojista joita on vertailtu auringonpaisteessa ja kasvihuoneessa.
Voiton vei tuo tuulettimella ja alumiinifoliolla päällystetty komia DIY versio.
https://www.e-sciencecentral.org/articles/pubreader/SC000015217

Temperature difference according to the solar radiation shields

Temperatures were measured using six different solar radiation shields: vertical pipe, horizontal pipe, parallel boards, cup shape, commercial passive and fan-aspirated radiation shields.
Figure 8 shows the measured temperatures using these shields at 1.5 m height. As expected, the temperatures measured in the fan-aspirated radiation shield were the lowest.
In the case of comparison over the lawn, measured temperatures in commercial passive and horizontal pipe solar radiation shields were not different from the ones in fan-aspirated shield within the sensor accuracy.
Measured temperatures in vertical pipe, parallel boards and cup shape shields were 2.6-5.2℃ and 1.3-4.8℃ higher than the ones in fan-aspirated shield, at above the lawn and within the greenhouse sites, respectively.
Assuming that the temperatures measured in fan-aspirated radiation shield are the most accurate, these temperature differences can be regarded as the measurement errors caused by solar radiation.

Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - torstai, 11.01.2018, 21:42
Lainaus käyttäjältä: teutari - torstai, 11.01.2018, 20:39
Assuming that the temperatures measured in fan-aspirated radiation shield are the most accurate

Tuossa testissä unohdettiin se tärkein, mitata se "oikea lämpötila" johon verrata. Sen sijaan oletettiin että se kotitekoinen tuuletettu olisi se oikein. Se lienee se oikein mutta kuitenkin...

Tuohan oli tehty kesällä, se mistä taas näkee harvemmin testejä on selkeät pakkas-yöt silloin kun liikutaan -20 alapuolella. Siinä vertailtaisi myös se kuinka paljon eri kotelot säteilee lämpöä ulos vs ympäristö.
Hyvänä esimerkkinä viime yö täällä, ennusteet lupailivat pilvistä ja -3 kun taas todellisuus oli selkeä ja -9...
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 12.01.2018, 15:50
Lainaus käyttäjältä: einari - perjantai, 12.01.2018, 06:45
Saa nähdä.. tuleeko luvattuun aikaan mmennessä..  eli 17.1 klo 18.00
olis se hieman nopeampi kuin ukan tuulihärpäke :)

Kokemuksesta sanoisin ettei tule. Riippuu ihan siitä että pistääkö Fedex sen Postiin kun saapuu suomen kamaralle niinkuin moni noista tekee...
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: teutari - perjantai, 12.01.2018, 18:57
Mulla tuli tuosta testistä semmoinen käsitys mutta voinhan olla väärässäkin että siinä verrattiin vain erinlaisia säteilysuojia ja todettiin että ainut mikä toimii on moottorilla toimiva tuuletus jolloin ilma vaihtuu siinä anturin ympärillä.
Ulkokäyrien perusteella aika hyviä olivat Davisin passiivisäteilysuoja sekä vaakasuora putki.

Tuo "oikea lämpötila" onkin sitten vaikeempi määritellä..... kai sen Pt100-anturilla (alueella -100 ... +450 °C / 0 °C = ± 0,15 °C, 100 °C = ± 0,35 °C) sais kun tunkis sen samaan säteilysuojaan SHT-XX anturin kanssa mutta taitaa mennä jo pikkusen hifistelyksi...?

Tullut seurattua noita omia lähiasemia niin maksjoella on jatkuvasti lämpimämpää kun muualla mutta sijaitseehan se tuossa lohjan harjun kupeessa että onko siinä se ns. paikallinen microilmasto.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 12.01.2018, 23:03
Lainaus käyttäjältä: teutari - perjantai, 12.01.2018, 18:57
Mulla tuli tuosta testistä semmoinen käsitys mutta voinhan olla väärässäkin että siinä verrattiin vain erinlaisia säteilysuojia ja todettiin että ainut mikä toimii on moottorilla toimiva tuuletus jolloin ilma vaihtuu siinä anturin ympärillä.
Ulkokäyrien perusteella aika hyviä olivat Davisin passiivisäteilysuoja sekä vaakasuora putki.

Totta.

Lainaus käyttäjältä: teutari - perjantai, 12.01.2018, 18:57
Tuo "oikea lämpötila" onkin sitten vaikeempi määritellä..... kai sen Pt100-anturilla (alueella -100 ... +450 °C / 0 °C = ± 0,15 °C, 100 °C = ± 0,35 °C) sais kun tunkis sen samaan säteilysuojaan SHT-XX anturin kanssa mutta taitaa mennä jo pikkusen hifistelyksi...?

Nuo SHTXX:hän ovat aika tarkat jo itsessään eli se mitä hain oli se vertailu-lämpötila tyyliin vaikkapa Pt100:nen "virallisesti hyväksytyssä" säteilysuojassa.

Lainaus käyttäjältä: teutari - perjantai, 12.01.2018, 18:57
Tullut seurattua noita omia lähiasemia niin maksjoella on jatkuvasti lämpimämpää kun muualla mutta sijaitseehan se tuossa lohjan harjun kupeessa että onko siinä se ns. paikallinen microilmasto.

Tuossahan just se juju onkin vertailussa naapuri-asemiin ja miksei se toimi esim jos haluaa tarkistaa onko aseman X lämpötila "oikein". Lähes kaikilla on jonkinlainen oma mikroilmasto joka vaikuttaa tavalla tai toisella. Itse saisin sellaisen aikaseksi siirtämällä pömpelit toiselle puolelle taloa, joka ensinnäkin pari metriä matalemmalla mutta myös tavallaan parin rivarin kokoinen aukea. Halla-öinä sen huomaa hyvin kun nurtsi voi siellä olla kuuras muttei tässä hitusen ylempänä.

Onhan tuossa pientä heittoa jos katson 10 km säteellä ympäristön asemia täälläkin.
Otsikko: Vs: Netatmo PeetBrosin rinnalle.
Kirjoitti: teutari - lauantai, 13.01.2018, 13:53
Lainaus käyttäjältä: einari - perjantai, 12.01.2018, 23:29
Tuohon PT100 tarkistuksenhan saa tehtyä yksinkertaisesti, anturi ja vastusmittari + vähän matematiikkaa..
Mutta silläkään ei päästä kuin  puolen asteen tarkkuuteen.. luulen mä.. :)

Kyllä tuo tarkkuus riittää kotisääasemalle jos kerta Ilmatieteenlaitos käyttää niitä omissa automaattisääasemissa. IMHO