FinWX Foorumi

Sääasemalaitteet => Kysymykset ja vapaa keskustelu sääasemalaitteista => Aiheen aloitti: Lappilainen - tiistai, 22.02.2011, 15:03

Otsikko: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: Lappilainen - tiistai, 22.02.2011, 15:03
Ja uskon, että ongelma on juurikin siinä ettei näin noviisina noista kauheesti ymmärrä.
No, onneksi on tällainen sivusto jossa voi asiasta kysellä  ;)

Mitä haluaisin laitteelta:

- Ehdottomasti tärkein ominaisuus on tuulenvoimakkuuden näyttäminen. Haluaisin sen olevan mahdollisimma reaaliaikaista. Meillä oli hetken jokin sääasema-tekele joka mittasi tuulta kyllä minuutin välein, mutta ilmoitti voimakkuudeksi minuutin keskiarvon eikä näyttänyt esim. puuskien kovuutta ollenkaan (kun yrittää etsiä tietoa tästä, en sitä minä ainakaan löydä  :()

- Asun Ivalossa ja näin ollen -29,9 astetta mittaava laite on armotta liian pieni. Viime viikkokin oltiin jopa -38,5 asteen pakkasessa. Ulkolämpötilasta nytkin merkkaan ylös vain vuorokauden minimin ja maksimin, eli tämä riittää.

- Jonkinmoinen ohjelma johon tiedot tallentuisi tai saa tallennettua olisi hyvä mutta ei pakollinen.

Eli vaatimukset ei ole niin kauhean suuret muuten kuin tuon tuulimittarin osalta.

Sitten olen surffaillut netissä ja vastaan on tullut vaikka ja mitä laitteita. Hyväähän ei saa halvalla, mutta mitä luulette, meneekö tuo vähäinenkin raha ihan hukkaan oheisissa Clas Ohlsonin myymissä laitteissa: http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=158189912 (http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=158189912) ja http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=156233475 (http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=156233475)

Tulinkohan yhtään ymmärretyksi  :-[
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 22.02.2011, 16:03
Ensinnäkin, tervetuloa foorumille! :)

Tietäen että nälkä kasvaa syödessä myös tässä hommassa ja ollen linjoilla viitisen vuotta parillakin sääasema-merkillä niin panostaisin pikkasen enemmän heti alkuun. Potuttaa muuten vain jälkikäteen.  :P
Se on totta että pohjoisessa rajoittuu kelvolliset asemamerkit ennestään.

Kysymys kuuluukin,
- riittääkö -40 alarajaksi?
Niitä on muutama merkki jotka ilmoittavat alarajaksi -40 tai alle mutta siitä mitä ne sen jälkeen tekee ei oikeen ole luotettvaa tietoa, jotkut lopettaa sihen ja jotkut jatkavat myös sen jälkeen ilmoittamisen. Huomioitavaa on että mitä todennäköisemmin se on vain lämpötila-lukema joka lakkaa tulemasta, muut toiminee ok.
Esim Davis ilmoittaa -40:in mutta toiminee myös sen alapuolella
Peet Bros ilmoittaa -48 alarajaksi, sitä ei tiedetä mitä se sen alapuolella tekee (Salla,Naruska kun ei sinne asti pääsyt :P)

Nyt en tiedä mikä on lukunopues tuulimittarilta tuolla linkittämälläsi asemalla mutta veikkaan ettei kovin usein koska langaton.
Davis lukee 2.5 sekunnin välein.
Peet Brosista en muista mutta se on langallinen joten veikkaan että 1-5 sekunnin haarukassa sekin liikkuu.

Molemmat yllämainitut saa tietokoneeseen kiinni johon sitten saa joko ilmaisen tai maksullisen ohjelman jolla pystyy haluttaessa lähettää dataa nettiinkin.

Sekä Peet Bros että Davis maksaa huomattavastikkin enemmän kun tuo 99€ mutta on sanottava oman Daviksen osalta että hyvin sijoitetut rahat ovat, hyvää/kestävää kun ei saa halvalla.
Täytyy myös muistaa se että jos on asema jossa langattomat anturit niin nekin vaatii virtaa joka yleisesti hoidetaan paristoilla ja kovassa pakkasessa paristot hyytyvät => ongelmia, tällöin langallinen asema on se vakain ja luotettavin kapistus.
Jos lähtisin asentelemaan sääasemaa Lappiin ottaisin jomman kumman noista.
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: Snowi - tiistai, 22.02.2011, 16:49
Samoilla linjoilla weatherc:n kanssa, kannattaa panostaa heti alkuun, jotta ei myöhemmin pety ja tarvitse siten uusia sääasemaa. Varsinkin jos haluat tuulen mittaukselta hyviä ominaisuuksia, niin silloin kalliimpi asema on lähes välttämätön. Juurikin nuo tuulimittaukset on halvemmissa asemissa se pullonkaula, mittauksia tehdään yleensä vain minuutin välein ja silloin jää suurin osa tuulista mittaamatta. Juurikin tuulimittaus oli yksi niistä tärkeimmistä syistä, kun siirryin LC:n WS2355 asemasta Daviksen VP2 asemaan. Jos vielä haluat mitata alle -30 asteen lukemia, niin myös tuo karsii suurimman osan halpa-asemista pois laskuista.

Kyllähän Daviksen ja Peet Brosin asemilla hintaa on, mutta kyllä varmaan jo 400€:lla saa jomman kumman aseman perusmallin, Peet Brosin saattaa saada jopa halvemmalla, en ole hintoja katsellut vähään aikaan. Daviksella on myös Vantage Vue sääasema, joka on VP2:sta halvempi, mutta hintaero VP2:n perusmalliin on kuitenkin sen verran pieni, että suosittelisin heti VP2:n ostamista  :)

Itse täytyy ainakin Daviksen osalta antaa iso plussa langattomuudelle. Asennus on erittäin helppoa, kun ei ole johtoja, jotka tarvitsisi vetää sisälle asti. Asensin oman Daviksen VP2 aseman syksyllä 2009 ja edelleenkin toimii silloin asennettu paristo, joten sitä ei todellakaan kovin usein tarvitse vaihtaa. Tänä ja viime talvena on mitattu kovia pakkaslukemia, mutta niistäkin huolimatta asema sen kuin porskuttaa. Pariston tila on edelleenkin "OK"  :). Tosin kesällä ja aina kun aurinko paistaa, ottaa asema virtaa aurinkopaneelien kautta ja siten säästää paristoa, mutta silti tuo yksi paristo on kestänyt hienosti jo lähes 1.5 vuotta.
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: Lappilainen - tiistai, 22.02.2011, 17:38
Kiitos kiitos vaan  ;D

"Normaali" talvina tuo -40 asteen mittari varmasti riittää. Harvoin pakkanen yli tuon kipuaa. Sitten tietysti tulee vuosi 1999 mieleen ja yli -50 pakkanen, joka olisi ollut hieno saada ikuistettua johonkin.

Noita Davisin laitteita näyttää löytyvän laidasta toiseen 289-639€ (on kalliimpiakin), mutta jostain syystä tuo Peet Bros kuulostaa kivemmalta.
Ainoa, että todellakin jäin vielä mitettimään tuota langaton vai langallinen kysymystä. Kuinka paljon helpompi asennus todellakin olisi ilman kaapelin kaivamista maahan. Äkkiseltään en löytänyt Peet Brossilta langatonta vaihtoehtoa - olinko sokea?
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: Snowi - tiistai, 22.02.2011, 18:19
Lainaus käyttäjältä: Lappilainen - tiistai, 22.02.2011, 17:38
Noita Davisin laitteita näyttää löytyvän laidasta toiseen 289-639€ (on kalliimpiakin), mutta jostain syystä tuo Peet Bros kuulostaa kivemmalta.
Ainoa, että todellakin jäin vielä mitettimään tuota langaton vai langallinen kysymystä. Kuinka paljon helpompi asennus todellakin olisi ilman kaapelin kaivamista maahan. Äkkiseltään en löytänyt Peet Brossilta langatonta vaihtoehtoa - olinko sokea?

Peet Brosilla ei taida langatonta versiota olla, mutta korjatkaa jos olen väärässä. Langattomalla asemalla on selvästi paremmat mahdollisuudet asentaa se lähes minne tahansa. Itsellä on langaton asema noin 80 metrin päässä konsolista ja vaikka on seiniä välissä aika paljon, niin siitä huolimatta signaali kuului konsolille ihan hyvin. Pieniä ongelmia kuitenkin oli näin pitkällä etäisyydellä + seinät siinä välissä, joten jouduin hankkimaan lisälähettimen tähän väliin ja nyt toimii loistavasti. Mutta jos asema on vaikka 40 metrin päässä ja on seiniä edessä, niin todennäköisesti kuuluvuus on todella hyvä. Aina voi sitten helposti kokeilla eri paikkoja, jos esimerkiksi lämpötilan tai kuuluvuuden kanssa on jotain hämminkiä.

Muuten langallisen version asennus ei varmasti mikään kovin paha homma ole ja kun se on asennettu niin se on sitten siinä. Mutta jostain se johto täytyy sisään tuoda ja ainahan se siistimpää on kuin ei risteile katossa ja seinissä minkäänlaisia johtoja  :D. Langallinen versio on yleensä satavarma ratkaisu toimivuuden suhteen, mutta ei tässä minun langattomassakaan ole enää mitään ongelmia ollut, kun sain signaalin voimakkuuden hyvälle tasolle.
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 22.02.2011, 18:27
Peet Brosilta ei löyty langatonta versiota.

Se onko langallisen asennus vaikeampaa riippuu ihan paikasta mihin sen asennat. Oletuksena voi pitää että sääasemasta sisälle tulee langallisessa versiossa 1 kpl puhelinkaapelin paksuinen johto. Tämän pitää saada sisälle (tai sääaseman konsoliin mihin sen sitten laittaakin) näppärästi jostain ikkunan raosta tai vastaavasta.
Tuota johtoa voi yleensä tarvittaessa jatkaa jos haluaa mutta esim Daviksen johto on todella pitkä jo vakiona, en muista metrejä mutta yli 15m se  on ainakin jollei 20m.

Daviksen kohdalla langaton/langallinen näkyy myös hinnassa, langallinen on halvempi.

Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - tiistai, 22.02.2011, 18:52
Naruskan Ukka on pari vuotta mittaillut säitä PeetBros Ultimeter 2100 laitteistolla. Pakkaskestävyys on ollut laitteella riittävä. Tökkimiset ja varsinkin alkuaikojen ongelmat liittyivät enemmänkin tietokoneen ja PeetBrosin keskusyksikön välisiin pikkuongelmiin, joihin liittyivät myös kameran kanssa olleet ongelmat. Enimmät ongelmat liittyivät WUHU:n sääohjelman ja Logitechin kameraohjelman (WhereJames) tökkimiseen keskenään. Vähitellen tilanne niidenkin kesken vakiintui ja nykyisin sääläppäri tökkii harvoin, vaikka sen perässä on kameroita kaksittain ja säädata kulkee useampaan paikkaan. Logitechin parina pyörii nykyään IP-kamera Vivotek.

Ukka ei tästä tekniikasta voi kertoa mitään, koska en ymmärrä siitä kuin sieltä täältä. Päällikkö Laiho ymmärtää sen puolen paremmin.

PeetBrosiin olen ensiasennuksen jälkeen ollut tyytyväinen, koska langallinen yhteys on pelannut alunpitäen. Jos ongelmia on esiintynyt, niiden syyksi on useimmiten paljastunut kämmäykset sähköliitoksissa, kun johtoja on jouduttu jatkamaan alkuperäisistä. Viimeisen reilun vuoden aikana ei niitäkään ongelmia ole esiintynyt lainkaan.

Viimeisin ongelma oli tämän talven ennätyspakkaslukema, joka oli alle -40 C astetta. PeetBrosin mittauskyky riitti siihenkin, mutta WUHUN ohjelmassa oli rajoitin, joka esti alle -40 asteen lukemien pääsyn maailmalle. Sekin ongelma selvisi Päällikön paimenkirjeellä, joten valmiudet ennätysmittauksiin ovat taas kunnossa.

Paristojen kanssa ei PeetBrosin kanssa tarvitse värkätä. Se oli lähtökohtana aikanaan, kun tähän laitteistoon Päällikön ja Pertteli-Henkan ansiokkaan opastuksen ja avun jälkeen päädyin. Johdot eivät ole minua haitanneet, kun ne kerran on saatu asennettua.

PeetBrosin tuulimittari muuttui entistä herkemmäksi, kun siihen asennettiin KärSään Titon opastuksella ja avulla lämmitinvastus. Mittari on kestänyt kovimmatkin tuulet ja uskon sen tarkkuuteen ja toimivuuteen. Mittari sijaitsee riittävän korkealla, eli se mittaa tuulentuiverrukset ilmeisen oikein.

Tämän ja muidenkin sääasemien laitteistoasennuksiin ja laitteisiin yleensäkin pääsee parhaiten tutustumaan FinWX:n asemakohtaisen sivun osiossa "Tekniset tiedot".

Ukka ei toistaiseksi suunnittelekaan vaihtavansa laitteistoa muuhun, koska tämä PeetBros on osoittautunut juuri sellaiseksi toimintavarmuudeltaan, mitä haettiinkin. Kerran se kirpaisee, jos hinta tuntuu isolta. Kannattaa muistaa, että "Köyhän ei kannata halpaa ostaa"  ;).
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: finilves - tiistai, 22.02.2011, 23:31
Minulla on Clas Ohlsoni asemia 2 kpl käytössä, toinen Naruskan Ukkan vieressä Lapissa, vähäisiä kokemuksia.
Toimii langaton lapin pakkasissa, laittaa lähettimeen kunnon paristot, etäisyyttä 30m.
Lämpötila ja ilmanpaine seuraa hyvin FMI arvoja, ilmankosteus pakkasilla on aivan mitä sattuu, kesästä ei kokemuksia.
Tuulimittari pyörii arvojen tarkkuudesta ei mitään tietoa, suunta kyllä kohdallaan. Lappiin vaatii pakolla lämmityksen, pitkinä pakkasilla kun sataa
pakkaslunta tarttuu kuppeihin ja rakenteiden päälle ei ala toimimaan ilman puhdistusta.
Tuulimittaukseen jos panostat katso tuota Naruskan Ukkan asemasta mallia, pyörii silloinkin kun FMI vaisala seisoo.

Toinen asema on Oulussa jonka historiatiedon 2 päivältä löytyy valikon Almanakka alta, sivut vielä testivaiheessa

http://www.saunalahti.fi/taprint/oulu/wxindex.php
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: simok - keskiviikko, 23.02.2011, 01:39
Minulla on ollu nyt 2009 tammikuusta alkaen Haukiputtaan Virpiniemessä langaton Oregon WMR100N (helppo asentaa). Samat patterit (maxwell alkaline, tuli laitteen mukana) ollu koko ajan eikä toistaiseksi oo tarttenu vaihtaa. Kerran oon tänä talvena joutunu nouseen katolle, kun anemometri jääty, sulattelin sormenpäillä ja laite alko toimimaan, mutta näpit meinas jäätyä. Jäätymis ja lumi ongelmaa on varmaan monella muullakin joskus ollut. Nyt on kyllä tuo ulkokosteus-% ollut 86% jo useamman päivän, mutta viimeksi kun oli pitemmän aikaa sama ja sitten lauhtu, kyllä se vielä elonmerkit näytti ja nousi yli 90%.


Itse ostin sen verkkokauppa.com'sta Oulusta makso 169€ tulloin 2009 tammikuussa. Naapurin mökki kaverini tilasi nyt 2011 tammikuulla tuolta http://uk.oregonscientific.com/cat-weather.html  vastaavan laitteen. Yhden vian oon huomannu, kun naapurin laite oli tuossa 30m päässä, niin minun laitteeni löysi hänen testailunsa, kun hän yhtenä viikonloppuna opetteli sen käyttöä, mm sademittaria. Minä muuten resetoin tuolloin oman Oregon WMR100N'n ja koska minulla ei ole talvisin sademitaus ollenkaan käytössä, koska mittalaite mittaisi vain lumen, jään SULAMISVESIÄ, kun lämpötila nousee plussalle tai jos olet asentanut sademittaukseen lämmityksen, kuten jotkut ovat tehneet. No onneksi hän on nyt vienyt omat laitteensa Oulunsaloon kotiinsa ja kerto eilen illalla, että hyvin pelaa ja helppo käyttää.  Tosiaan ainoa miinus mielestäni, että kahta eri laitteistoa ei kannata laittaa liian lähelle toisiaan (Oregon ilmottaa 100m muistaakseni kanto matkaksi), sillä käyttää samaa 0-kanavaa oletuksena mm. ulkolämpötilaan, tuuleen, sateeseen, kosteuteen , jota ei voi vaihtaa.

Jos ostat, tilaa tuolta englannista, saat mm. UV-mittarin lisäksi ja hinta näyttäs oleva nyt 179£ ( Lontoon rahaa). Onhan siellä tietenkin kalliimpiakin laitteita.

On muuten tälle talvelle mitannu -34.1 ja vieläkin samat patterit.

Suosittelen.

http://kotisivu.dnainternet.net/simokarppinen/
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: Lappilainen - torstai, 24.02.2011, 07:49
Kiitos paljon kaikille viesteistä.

Olen nyt kääntymässä langallisen puoleen, MUTTA sen hankkimisajankohta olisi sitten vasta kesä.
Se mitä mietin tuossa, niin kuinka pitkä maksimissaan tuo kaapeli voi olla? Taloni etupihalla on tilaa sääasemalle, mutta tietokoneeni on talon takapihan puolella. Näin minun varmaan pitäisi tuoda se kaapeli etupihalta ensin takapihalle ja sitten sisälle.
Tietysti jos veisin laitteet talon katolle (harja 8m), mutta kuinka se vaikuttaa sitten mm. pakkaslukemiin.

Joka tapauksessa nyt lähden Clas Ohlsonille, haen tuon satasen laitteen ja pärjään sillä kesään asti. Niin paljon tietoa jää muuten näkemättä.
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - torstai, 24.02.2011, 09:19
Naruskan Ukka voi kertoa lyhyesti jotain oman järjestelmänsä kaapelipituuksista. PeetBrosin keskusyksikkö on toimistohuoneessa läppärin vierellä. Pisin kaapeli kulkee tämän L-mallisen vanhan koulurakennuksen ensin vintille, sitten yläpohjaa pitkin talon toiseen päähän, sieltä alas ja koirahäkin runkoa pitkin takapihalle ja sieltä edelleen reilun kymmenen metrin päähän mäntyyn, sen runkoa pitkin alas ja lämpömittarikotelolle. Mittarilla on vielä 20 metriä johtoa kiepillä siltä varalta, että anturia olisi tarvinnut siirtää. Kaikkiaan kaapelia keskusyksikön ja lämpömittarin väillä on lähes 60 metriä.

Tuulimittarille kaapelia on 25 metriä. Kameralle on kaapelia toiselle 25 metriä ja toiselle 30 metriä. Sähköasiantuntijani Heikki KärSään sääasemalta minua opasti, että pelkkä virtakaapeli, jollainen lämpömittarille virtaa vie, voi olla käytännössä vaikka kuinka pitkä. Kaapeli on vieläpä halpaa, joitain kymmeniä senttejä metri, eli ei iso kustannus.

Harmaata tai vaihtoehtoisesti mustaa kaapelia voi käyttää näkyvillä tai sen voi piilottaa. Kaikissa rakennuksissa kulkee erilaisia sähköjohtoja, jotka sulautuvat rakenteisiin, vaika ne ensin saattavat äkkiseltään näyttää jopa rumilta.

Sisätiloissa tässä Ukan toimistohuoneessa kulkee johtoja ristiin ja rastiin, kun tässä on kolme tietokonetta, kaksi upsia, reititin, modeemi, neljä erilaista jakorasiaa, pari tulostinta ym. ym. Johtoja on. Ongelmia niiden kanssa on vain vikatilanteissa, kun aina ei meinaa löytyä sitä pistotulppaa, mikä millekin laiteelle virtaa tai muuta tuo.  ;)
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: finilves - torstai, 24.02.2011, 10:22
Clas Ohlsonilla on tuulimittarilta kaapeli radioyksikköön lyhyt 3-5m en ole mitannut, mutta olen jatkanut 10m jakokaapelilla ei ole mitään ongelmia. Ainut ongela oli sisäyksikkö oli TV ja digipoksin vieressä noin metrin päässä tuli hirmumyrkyn tuulilukemia ajoittain.
Siirsin toiselle seinälle noin 6m päähän piikit loppui.
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: tito - torstai, 24.02.2011, 11:46
WS-2355 KärSään asemalla johtopituudet ulkolämötila ja sadeanturille on jatkettu noin 40 metrin mittaisiksi ja tuulianturille noin 25 metriseksi. Hyvin toimii, mutta TV:n kanssa tuli alkuun samoja häiriöitä kuin finilvekselläkin.
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: simok - torstai, 24.02.2011, 14:59
Sen verran haluan sanoa noihin kaapelin (impedanssi) pituuksiin, kun niitä jatkatte, että kattokaahan mitä mittalaitteen toimittaja suosittelee ( raja-arvot) ja minkälaista kaapelia, suojattua ja suojaamatonta kaapelia, ... . Se että laite toimii, näyttää jotain, ei tarkoita välttämättä, että se näytöllä oleva lukema olisi oikein. (Vertailu mittauksia samasta paikkaa.) Häiriöt, väärät lukemat, voivat johtua mm. kaapelin liiallisesta pituudeesta, tieten paikka , ... , . En suosittele niitä kovin paljoa pitemmiksi vetämään ja käyttäkää mm. oikeanlaista kaapelia, se että siinä lukisi esim. firman nimi Nokia, ei ole oikea kaapeli välttämättä.
(Se, myös että jos joskus esim.  fmi tai joku muu haluaa käyttää dataa, ... . Olen lueskellut tältä forumilta tämmösestäkin, ehkä tulevaisuudessa.)

Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: weatherc - torstai, 24.02.2011, 16:00
Siinä on simok ihan oikeassa että kannattaa olla tarkkana että kaapeli on oikeanlaista.
Jostain ohjeesta olen lukenut että esim. Daviksen kaapeleita voi jatkaa noin 100m asti.
Omat ovat tuulimittarin osalta vaikopituudessa 12m ja uv/aurinko-anturit olen jatkanut noin 5 metriseksi sekä lämpötila-anturin parimetriseksi. Kaapelina normaalia puhelinkaapelia eli samaa mitä Daviskin käyttää ja liittiminä 3M:än Scotchlokit, todella näppärät ja helpot saada vesitiivis liitin eikä maksa kun muutama kymmenen senttiä kipale.  :)

Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: Snowi - torstai, 24.02.2011, 16:59
Lainaus käyttäjältä: simok - torstai, 24.02.2011, 14:59
Sen verran haluan sanoa noihin kaapelin (impedanssi) pituuksiin, kun niitä jatkatte, että kattokaahan mitä mittalaitteen toimittaja suosittelee ( raja-arvot) ja minkälaista kaapelia, suojattua ja suojaamatonta kaapelia, ... . Se että laite toimii, näyttää jotain, ei tarkoita välttämättä, että se näytöllä oleva lukema olisi oikein. (Vertailu mittauksia samasta paikkaa.) Häiriöt, väärät lukemat, voivat johtua mm. kaapelin liiallisesta pituudeesta, tieten paikka , ... , . En suosittele niitä kovin paljoa pitemmiksi vetämään ja käyttäkää mm. oikeanlaista kaapelia, se että siinä lukisi esim. firman nimi Nokia, ei ole oikea kaapeli välttämättä.

Juuri tuota pelkäsin itsekin oman lämpömittarin kohdalla, vaikka pituus oli muistaakseni vain noin 10 metriä. Tuttuni, joka näistä sähköhommista jonkun verran tietää, varoitti juurikin kaapelin liian pitkästä pituudesta ja sen mahdollisesti aiheuttamasta väärästä lukemasta. Yli 50 metrinen kaapeli kuulostaa näin äkkiseltään kyllä todella pitkältä ja saattaa vaikuttaa esimerkiksi lämpötilan mittaukseen. Virhe ei välttämättä kovin isokaan ole, vaan voi olla tyyliin 0,5-1 astetta.
Itse en näistä niin tiedä, mutta varoituksia on näistä annettu, joten suosittelen pitämään kaapelin mahdollisimman lyhyenä. Jos kaapelia pitää vetää yli 30-40 metriä, niin kyllä itse silloin valitsisin ehdottomasti langattoman, sen verran vaivaton sen asennus on.

Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - torstai, 24.02.2011, 09:19
Harmaata tai vaihtoehtoisesti mustaa kaapelia voi käyttää näkyvillä tai sen voi piilottaa. Kaikissa rakennuksissa kulkee erilaisia sähköjohtoja, jotka sulautuvat rakenteisiin, vaika ne ensin saattavat äkkiseltään näyttää jopa rumilta.

Meillä puolestaan on tilanne on aivan erillainen, sillä mitään kaapeleita ei risteile seinillä tai katoilla, vaan kaikki kulkee seinien sisällä. Myös tietokoneiden ja muiden elektroniikkalaitteiden johdot on niputettu siististi tai ne menee johtokouruja pitkin. Tämän takia sattuisi kyllä heti silmään ja katon rajassa menisi vaikka mustajohto  :). Se tuossa ukkostutkankin asennuksessa harmitti kun se johto tosiaan täytyi ulos saada. Hoidin homman mahdollisimman siististi ja johto kulkee pientä johtokourua pitkin katon rajassa, mutta kyllä senkin tarkkasilmäinen erottaa. Eli vaikka täälläkin on puolentusinaa tietokonetta ja muita viihdelaitteita, niin johdot menee siististi johtokouruja pitkin, eikä siten lattialla risteile kauheeta määrää johtoja, helpottaa imuroimistakin todella paljon.

Langatonta sähköä odotellessa, sillä sen jälkeen johdot olisi historiaa  ;D
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: J.Jäntti - perjantai, 25.02.2011, 13:21
Lainaus käyttäjältä: Lappilainen - torstai, 24.02.2011, 07:49
Se mitä mietin tuossa, niin kuinka pitkä maksimissaan tuo kaapeli voi olla?

Peet Bros Ultimeter-sääaseman tietojen mukaan tuulimittarin ja sademittarin kaapelin maksimipituus on n. 76 metriä (250 jalkaa) ja lämpötila/kosteusmittariyhdistelmälle n. 46 metriä (150 jalkaa).
Signaali Peet Bros-asemilla on täysin digitaalinen tuuli- ja sademittarilla, jolloin kaapelin pituus voi olla pidempi. Sen sijaan lämpötila-anturin kaapelin maksimimitta on lyhyempi impedanssisyistä.

Yllä mainitut arvot ovat niitä kaapelin mittoja, jotka voi tilata suoraan Peet Bros:lta anturin tilauksen yhteydessä. Lyhyempien kaapelien jatkaminen on myös mahdollista, mutta Peet Bros:n tuelta tätä asiaa kysyessäni sanottiin, että pituutta kannattaa jatkaa vain lyhyesti, jotta signaalin laatu ei kärsi liian monen liitoskohdan vuoksi.

Peet Bros:n sääasemat ovat sikäli jänniä kapistuksia, että siihen kuuluvat seuraavat osat:

Jos tuo lista ei vaikuta kovinkaan kummoiselta, niin kerrottakoon, että tuosta vakiolaatikosta puuttuvat mm. sellaiset suhteellisen olennaiset osat, kuten sarjaporttikaapeli, sademittari, sisätilan kosteusanturi, ulkoilman lämpötila/kosteusanturiyhdistelmä ja sademittari. Jostain täysin periamerikkalaisesta kaupankäyntitavasta johtuen Peet Bros:lla ollaan laitettu nämä osat erillisenä myytäviksi.

Ultimetereitä on kolme, joista kalleimmassa on ilmanpainemittaus. Tämä on asia joka minua on ihmetyttänyt siitä asti, kun suunnittelin sääaseman rakentamista Peet Bros:n laitteilla, sillä halvimmatkin sääasemat sisältävät ilmanpainemittauksen.

Syitä voi olla monia, miksi osia on eritelty tuolla tavalla, mutta yksi oletettava seikka voi olla se, että asennustapoja ja -tarpeita on montaa erilaista. Tämän selittää esimerkiksi se, että ulkolämpötilan antureita on käytännössä kolme:
ja suunnilleen sama juttu sademittareissa, jossa on tarjolla peruslaadun kiikkuvipumittari tai tarkemman erottelutarkkuuden elektroninen sademittari.

Sitten on asennuksia helpottavia lisäpalikoita, kuten ns. Single Cable Kit, jonne vakiona mukana tuleva liitäntälaatikko laitetaan sisälle ja anturikaapelit kulkevat sieltä ulkoilmaan. Tämä laatikko voidaan asentaa ulos, jolloin sisälle voidaan tuoda yksi normaali suorakytketty verkkokaapeli, sen sijaan, että ikkunasta kulkee läpi kolme anturijohtoa. Sähkönsyöttö antureille hoidetaan.

Kaikista näistä kummallisuuksista huolimatta kyseessä on varsin kivenkovan vakaa järjestelmä ja on toiminut kaikki nämä vuodet jonka sen sääaseman olen omistanut.
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: Lappilainen - torstai, 24.03.2011, 14:12
No niin. Nyt on Ohlsonin kone pelittänyt reilu kuukauden ja ihan "hyvältä" on vaikuttanut. Tietty kun siihen tuuleen painottan, niin se ei tallennu ihan kuten olisin halunnut, mutta ilmeisesti kaikkea ei voi saada :( Mutta siis sinänsä tällaiselle keltanokalle ihan pelittävä laite, joka ei ollut edes kallis. Nytpä sen näkee, kuinka tuota säätilaa jaksaa seurata ja sen jälkeen todeta, että parempaa pitää saada  :P

Kiitos vielä kaikille neuvoista

nm. Peet Brossia(ko) kesällä ;)
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: Jussa - torstai, 06.10.2011, 21:23
Joko on BeetBross ostettuna Lappilaisella? :)

Täällä painitaan taas saman ongelman kansa, mikä asema? Sinänsä jo hymyilyttää, kun vuodesta toiseen tullut painittua saman asian kansa, eikä vieläkään ole tullut asemaa löydettyä/ostettua. ;D 2008 taisin foorumille jo kirjoitella asiasta. Aina on jokin toinen hankinta vielä mennyt tuon laadukkaamman sääaseman oston edelle. Kriteerit on samat, painotettuna kylmien lämpötilojen mittauksella. Tuulen suhteen ei aivan niin suurta merkitystä. Niin, ja kyllä se asema, jos ja kun sen sitten lopultakin hommaan, uppaa tietonsa tänne ;)
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - torstai, 06.10.2011, 21:47
Kahta en vaiha: PeetBrossia ja kaapeliyhteyksiä! Kolmannelle talvelle lähtee, eivätkä sitä ole pakkaset nujertaneet. Jussan asuinseuduilla paukkuvat samat pakkaset kuin täällä Naruskallakin.

Ja FinWX Päällikkö jos yhtä hyvin palvelee ongelmissa kuin Ukkaa, niin eipä voi valittaa. Henkilökohtaista ohjausta on tullut niin, että välillä oikeen hävettää... ::) ;) Eikä voi Henkkaakaan unohtaa, eikä Teutaria. Ja ketä niitä muita Ukkaa auttaneita onkaan, pilvin pimein...

En minä muitakaan laitevaihtoehtoja lyttyyn voi lyödä, koska ei niistä kokemusta ole, kun tuli aloitettua sääharrastukset tällä PeetBrosilla.
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: Jussa - torstai, 06.10.2011, 22:13
Mitä tuo kustansi Ukalla?

Rivari asuminen houkuttelee täysin langatonta systeemiä. Signaalitehon kansa ei pitäisi tulla ongelmia kun kaikki yksiköt voin sijoittaa hyvin lähelle kämppää. Nyt olisi rokulissa toinen läppäri, että voisi kytkeä sen aseman kansa toimimimaan, tosin koneen nettiyhteys vaatisi toisen mokkulan vai miten tuon järjestäisi ???
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: weatherc - torstai, 06.10.2011, 22:22
Jos Jussa haluat langattoman niin silloin ei käy Peet Bros, se on langallinen, kuten myös se halvempi versio Daviksen VP2:sta.

Tosin täällähän asutellaan rivarissa langallisen kanssa joten sopivalla luovuudella sekin onnistuu :)
Ennen kun heität langallisen idean täysin roskiin niin tiiraile pikkkasen (1) mihin tulisi anturit -> sekä PB:ssa että VP2:ssa tulee antureista piuhat ulkona olevaan "kytkentärasiaan" josta 1 (puhelinjohdon paskuinen) piuha tulee sisälle -> (2) mistä sen saisi sisälle "ilman ylimääräisiä reikiä" -> (3) onko konsolille/läppärille paikkaa siinä lähellä.
En näe myöskään mitenkään mahdottomana että voisi ajaa wx-läppäriä esim. ulkovarastossa jos sinne saa piuhan helpommin. 
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - perjantai, 07.10.2011, 05:58
Kaivelen Jussa noita hintapoliittisia tietoja huomisen illan jälkeen, kun lähden nyt käväisemään Naruska-Haaparanta-Oulu-Kuusamo-Naruska kierroksen. Sen muistan, että hinta-laatusuhdetta en missään vaiheessa ole pahana pitänyt.

Köyhän ei halapaa kannata ostaa sanoo sana, eikä se sanonta tässäkän kohdassa taida ihan väärässä olla.  ;)

Kutsu on edelleen voimassa, että näitä Ukan virityksiä voi milloin tahansa tulla lähemmin katsomaan.
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: Jussa - perjantai, 07.10.2011, 23:26
Juu, ei mitään kiireitä eikä paineita asiasta :)

Olen miettinyt myös ulkomailta tilaamista, vaan jotenkin tuntuu, että jos usiamman satasen laittaa niin mahdolliset takuuasiat olisi helpompi käsitellä kotimaan sisällä ::) Olen tässä verottajalta odotellut kirjettä, että saisi tuon pudjetin tietoon ;D Tai käykö niin, että pudjettia ei ole.. :-[

Tuota olen nyt viimeksi mielessä pyöritellyt: http://www.paratronic.fi/index2.shtml?/saa_asema_2801.shtml
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: Snowi - lauantai, 08.10.2011, 14:00
Peet Brossista en tiedä, mutta jos lähtee Daviksen asemaa tilaamaan, niin tällöin ei juuri muuta vaihtoehtoa ole kuin ulkomailta. Ainoa virallinen maahantuoja on Ilkka Lilja ja siten huoltokin toimii siellä, mutta hinnat heillä ovat aivan käsittämättömän korkeat. Mutta eipä näihin laitteisiin kovin helposti vikoja tule ja jos tulee niin tällöin sen voi todennäköisesti korjata itsekin, eli tällöin kyse on todennäköisesti jonkin anturin viottumisesta ja ostamalla uuden vika korjaantuu  :)
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: systeemi - lauantai, 08.10.2011, 14:29
Itselläni on käytössä ws-3600. Kyllähän se on sellainen homma että kun saan rahat kasaan niin tilaan samantien tämmöisen:

http://www.echtshop.de/wettercenter-davis-vantage-pro-2-6152ceu-p-707.html

Ja tuolta kyseisestä liikkeestä. Kerkesin tilata sieltä jo dataloggerin, kun luulin ettei tuohon ws-3600 saa enää varaosia. Mutta nyt kun saan tosiaan rahat kasaan tilaan tuo daviksen ja laitan tuon LaCrossen kasvihuoneeseen. Saapa nähdä miten tuon saa viriteltyä, että samassa koneessa kaksi sääasemaa kiinni ja kaksi wuhua samaanaikaan.
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 08.10.2011, 15:47
LainaaMutta eipä näihin laitteisiin kovin helposti vikoja tule ja jos tulee niin tällöin sen voi todennäköisesti korjata itsekin, eli tällöin kyse on todennäköisesti jonkin anturin viottumisesta ja ostamalla uuden vika korjaantuu
Daviksen yleisin hajoava osa taitaa olla sadeämpärin read-switch joka on helppo vaihtaa itse.

Omalla kohdalla täytyy sanoa että Davis on toiminut kun junan vessa, samalla sekunnilla kun VP2 ilmestys pihalle katosi myös kaikki ongelmat. Siinä mielessä oli kyllä paras veto vaikka piiikkasen maksoikin.

Mitä tulee antureihin niin ne saa helposti irti toisistaan, eikä sitä kuvissa olevaa mötiskä-setuppia ole pakko käyttää. Jatkaa vaan tarvittavat piuhat ja RJ-liitin päähän :)
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: Jussa - sunnuntai, 09.10.2011, 17:40
Lainaus käyttäjältä: systeemi - lauantai, 08.10.2011, 14:29
Itselläni on käytössä ws-3600. Kyllähän se on sellainen homma että kun saan rahat kasaan niin tilaan samantien tämmöisen:

http://www.echtshop.de/wettercenter-davis-vantage-pro-2-6152ceu-p-707.html

Ja tuolta kyseisestä liikkeestä. Kerkesin tilata sieltä jo dataloggerin, kun luulin ettei tuohon ws-3600 saa enää varaosia. Mutta nyt kun saan tosiaan rahat kasaan tilaan tuo daviksen ja laitan tuon LaCrossen kasvihuoneeseen. Saapa nähdä miten tuon saa viriteltyä, että samassa koneessa kaksi sääasemaa kiinni ja kaksi wuhua samaanaikaan.

Mitä tuohon pakettiin kuuluu? Ei taivu minulle... Hinta ei kyllä enää ole kovin paha tuossa periaatteessa..
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 09.10.2011, 17:49
LainaaMitä tuohon pakettiin kuuluu? Ei taivu minulle... Hinta ei kyllä enää ole kovin paha tuossa periaatteessa..
Tuota halvempaa (langallista) VP2:sta ei kyllä oikeen saa Euroopasta. Siihen kuuluu itse asema, dataloggeri täytyy hankkia erikseen (http://www.echtshop.de/datalogger-fuer-davis-wetterstationen-inkl-software-p-545.html)
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: iccb - torstai, 13.10.2011, 12:39
Lainaus käyttäjältä: Jussa - perjantai, 07.10.2011, 23:26
Juu, ei mitään kiireitä eikä paineita asiasta :)

Olen miettinyt myös ulkomailta tilaamista, vaan jotenkin tuntuu, että jos usiamman satasen laittaa niin mahdolliset takuuasiat olisi helpompi käsitellä kotimaan sisällä ::) Olen tässä verottajalta odotellut kirjettä, että saisi tuon pudjetin tietoon ;D Tai käykö niin, että pudjettia ei ole.. :-[

Tuota olen nyt viimeksi mielessä pyöritellyt: http://www.paratronic.fi/index2.shtml?/saa_asema_2801.shtml

Itse ostin tuollaisen kesällä ja oon ollut tyytyväinen. Mittarit oli helppo asentaa ja tuo näyttöpaneeli konffia. Tietokoneyhteys toimii kanssa hyvin. Langattomuus oli itselleni edellytys ja hintaakaan ei saanut mahdottomasti olla. Ainoa harmi mikä tuossa on, on se, että weather display ohjelma ei tuota suoraan tunnista, jotenka pitää ajaa rinnalla tuota heawy weatheria.
Jospa joskus tuo wd-tulisi tuota vielä tukemaan.
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: djmake - torstai, 13.10.2011, 18:43
Lainaus käyttäjältä: iccb - torstai, 13.10.2011, 12:39
Langattomuus oli itselleni edellytys ja hintaakaan ei saanut mahdottomasti olla. Ainoa harmi mikä tuossa on, on se, että weather display ohjelma ei tuota suoraan tunnista, jotenka pitää ajaa rinnalla tuota heawy weatheria.
Jospa joskus tuo wd-tulisi tuota vielä tukemaan.

Ennenkin täällä kirjoittanut tuosta, miten laadukkaalle, langattomalle kokonaisuudelle olisi markkinoita. Ei jokainen voi vetää johtoja antureille. Tuulimittari pitäisi saada tuulten kannalta hyvään paikkaan, ei johtojen takia "vaan johonkin" ja vielä vähemmän järkeä on jonkun lämpö/kosteusanturin johdottamisessa yhtään minnekkään. Jos lämpötila lähetetään vaikka kerran minuutissa, niin mitä sitten, jos tunnissa jää muutama arvo pois? Mielummin niin, kuin johtojen takia jokin kompromissi. Ja jos halutaan kunnollinen tehdä, niin sitten anturit toimivat kahteen suuntaan konsolin kuitatessa "nyt tuli data perille".
Kysymys ei mielestäni ole mistään muusta, kuin halusta ja sitä ei ilmeisesti ole parempien asemien osalta. Davisinkaan ei isoa kehitystä tarvitsisi tehdä saadakseen kaikki anturit erikseen langattomaksi. Ja ihan yhtä pienellä vaivalla tuulianturiin saisi mahdollisuuden ulkoiselle virransyötölle. Ei ainakaan sen takia tarvitsisi lähetystaajuudesta tinkiä.
WMR 9xx oli tuollainen kaikki erikseen-malli ja tuo linkkaamasi on nykyään. Siinä ne melkein ovatkin. Muissa on jotain "johdota nämä osat yhteen"-juttuja.

Ja mitä tuohon wd-tukeen tulee, niin melkein voisi toivoa johonkin muuhun ohjelmaan sitä tukea. Ei taas ole kyllä liikaa hyvää sanottavaa keksinyt tuosta wd:n toimimisesta. Viimeisin hauskuus on voltin heittäminen puolenyön kohdalla. Ja asiaa ei todellakaan auta se viraton watchdog. Jos moisen tekee, niin tekisi kunnolla, mutta ilmeisesti jopa se on liikaa pyydetty. Mitä ilmeisemmin on pakko koodata itse sellainen, jos tuon käyttöä aikoo jatkaa.
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: weatherc - torstai, 13.10.2011, 20:07
djmake puhuu kyllä asiaa tuossa.
Se on kumma että mainostetaan langattomana mutta lähes tulkoon jokaisessa on jotain piuhoja jossain kohtaa.

Mulla oli VMR9X8 ja täytyy sanoa että ei mikään kovin toimiva se heitinkään totaali langattomuus, puhumattakaan esteettisestä puoelsta noiden aurinko/patteri-mötisköjen kanssa josta, taas kerran, johto itse anturille.
Varsinkin useamman lämpöanturin kanssa pelaiselessa oli aina "viikon lottoarvonta" joka kerta kun se haki anturit että mille numerolle se minkäkin anturin laitto.

WD:n "puolenyön voltti" on useammalla ollut mitä kuullut, mutta Hamilton ei vaan keksi mitään ratkaisua siihen ja bugi ollut jo aika kauan. Taitaa, taas kerran, mennä kastiin koska hänellä toimii niin ei "bugia ole" samalla lailla kun itse tappelin sen VP2:sen loggerin purun kanssa kunnes Hamilton lopuksi uskoi ja lopa löysi ongelman.
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: Jussa - torstai, 13.10.2011, 22:10
Lainaus käyttäjältä: iccb - torstai, 13.10.2011, 12:39


Itse ostin tuollaisen kesällä ja oon ollut tyytyväinen. Mittarit oli helppo asentaa ja tuo näyttöpaneeli konffia. Tietokoneyhteys toimii kanssa hyvin. Langattomuus oli itselleni edellytys ja hintaakaan ei saanut mahdottomasti olla. Ainoa harmi mikä tuossa on, on se, että weather display ohjelma ei tuota suoraan tunnista, jotenka pitää ajaa rinnalla tuota heawy weatheria.
Jospa joskus tuo wd-tulisi tuota vielä tukemaan.

Miten tuo lämpötila-anturi? Kuinka hyvin pitää estää auringon säteily anturiin? Pitääkö rakentaa oma valkoinen "suoja" mihin anturin sijoittaa luotettavien kesälämpötilojen saamiseksi?
Otsikko: Vs: Ikuiselta kuulostava ongelma - mikä sääasema
Kirjoitti: Jussa - lauantai, 15.10.2011, 12:08
No joo, nyt paini on päättynyt :D Tilasin lopultakin tuon Paratronicin mallin WS2801. Katsotaan nyt sillä miten pärjätään. Piti laittaa vaakakuppiin tämän harrastukseen vakavuustaso minulla, ja sen pohjalta miettiä kuinka paljon on valmis sijoittamaan rahaa asemaan. Tuo vaikutti kaikinpuolin oikealta ratkaisulta tässä mielenhäiriössä ;D Ehkä seuraava taso häiriössä on sitten joku 2000 euron asema, se jää nähtäväksi ::) Tällä nyt kuitenkin lähdetään. Odotettavissa voi olla erinäisiä kysymyksiä lähiviikkojen ja kuukausien aikana, alkaa opiskelu ja kokeilu aseman toimintaan saattamiseksi ;)