FinWX Foorumi

FinWX-asemien tiedotteet => Etelä-Suomen lääni => Helsinki-71 => Aiheen aloitti: J.Jäntti - sunnuntai, 21.07.2019, 20:43

Otsikko: Salamatutka palautunut linjoille, kalibroinnit nollattu kauttaaltaan
Kirjoitti: J.Jäntti - sunnuntai, 21.07.2019, 20:43
FinWX Helsinki-71:n salamatutka on palautunut mastotyön jälkeen takaisin linjoille ja tutkakalusto on nyt uudessa paikassaan, aiemmin paikalla päivystäneen 0kHz - 30MHz:n antennin tilalla.
Tutkakalusto kytkettiin käyttöön 21.07.2019 kello 15:00. Ensimmäinen salama paikantui kello 15:16 ja tutka on havainnoinut muutamia yksittäisiä iskuja viimeisen viiden tunnin aikana tasaiseen tahtiin, useamman sadan kilometrin päästä paikantimesta, pääosin etelästä ja länsilounaasta, mitkä suunnaltaan pitävät kutakuinkin paikkansa kun havaintodataa verrataan kolmiomitattuun dataan. Aivan pohjoisimmassa Lapissa on myös havaittu iskuja kolmiomittausdatan mukaan, mutta niitä tutka ei kuule, koska tutkan käyttämän taajuuden radiokeli ei salli näin kaukaisten iskujen päätymistä tutkalaitteelle saakka.

Koska laitteisto siirtyi radikaalisti eri kohtaan, eri korkeudelle ja kykeneväksi vastaanottamaan koko 360° edestä, eivät aiemmat kalibrointiarvot tutkan osalta enää päde lainkaan ja ne ovat nyt kauttaaltaan nollattu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tutkan ensimmäiset kunnolla havaitut ukkoset tulevat paikantumaan hetken aikaa päin honkia, kun iskukarttaa aletaan skaalaamaan uusiksi ja suunta/sektoriikalibroinnit aloitetaan alusta.

Sääennuste povaa ukkosia länsilounaiseen osaan Suomea ja Viroon. Tulee kiintoisa seurata, miten hyvintutka nuo kuulee nyt sillä tuolle suunnalle ei vanhalta paikalta ollut juurikaan kuuluvuutta.