FinWX Foorumi

Salamapaikannuslaitteet => Boltek => StormTracker ISA/PCI- sekä LD-2xx- ja LD-3xx-sarjan paikannuslaitteet => Aiheen aloitti: Snowi - torstai, 26.05.2011, 15:26

Otsikko: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: Snowi - torstai, 26.05.2011, 15:26
Olen nyt tässä parin viimeisen päivän aikana tehnyt pientä kalibrointia ukkostutkille ja tehnyt siinä samalla muutamia tärkeitä huomioita. Ensinnäkin kaukosalamat kannattaa melkein unohtaa kokonaan ja keskittyä vain noin 500 kilometrin säteellä olevaan alueeseen. Talveksi voi sitten laittaa näille kaukosalamille omat asetuksensa. Nimittäin tämän vuoden ensimmäiset kalibroinnit tein 600-1000 kilometrin päässä iskeneistä kaukosalamista ja sainkin ne osumaan lopulta aika hyvin kohdalleen, mutta nämä säädöt eivät oikein enää toimi silloin kun Suomessa salamoi.
Tämä asia nyt olikin varmaan monen tiedossa ja itsekin sen tiesin, mutta en ajatellut sillä olevan haittaa jos segmenteissä muuttelee vain niitä loppupään säätöjä. Segmenteissä on kilometrit vain 600 kilometriin saakka, tosin en tiedä kattaako tämä +600 sitten kaikki salamat siitä eteenpäin. Mutta joka tapauksessa ei kannata edes säätää niitä loppupään kilometrejä ennen kuin vasta noin 500 kilometrin säteellä tutkasta on ollut salamointia.

Toinen erittäin tärkeä asia mikä pitää ottaa huomioon, tämä ei nimittäin tullut itselle mieleen ennen kuin vasta muutama päivä sitten, nimittäin jos aiot säätää salamoiden iskuja segmenteistä, tulee sinun säätää iskut raakadatan perusteella, ei sen perusteella miten iskut näkyvät sinun kartallasi. Huomasin tämän NSLogista, jossa näkyy iskut myös "raakadatana", eli etäisyydet ilman mitään kalibrointeja ja muita säätöjä. Tämä saattaa vaikeuttaa kalibrointia huomattavasti, mutta samalla selventää kalibroinnissa olleita omituisuuksia, joita olen itse välillä ihmetellyt.

Otetaan vaikka yksi esimerkki. Isku on tapahtunut tasan 150 kilometrin päässä tutkasta, tämä siis sinun tutkakuvasi mukaan, mutta raakadata näyttää etäisyydeksi 350 kilometriä. Isku sijaitsee suoraan etelässä ja asteissa luku on 180. Tämä isku on oikeasti tapahtunut vaikka 250 kilometrin päässä ja isku halutaan säätää kohdalleen segmenttien avulla, niin tällöin ei mennäkään muuttamaan 100-199km segmenttiä, vaan 300-399km segmenttiä, eli 300-399 säätöä laitetaan vähän kauemmaksi, jotta kartalla 150km päässä näkynyt isku tulisi lähemmäksi oikeaa kohtaa, joka oli siis 250km etäisyydellä.

Tuo selittäisi sen miksi välillä segmenttejä säätäessä iskut eivät ole liikkuneet mihinkään, jos olen säätänyt vaikka 100-199 segmenttiä, koska itse iskut kartalla ovat näkyneet olevan sillä etäisyydellä. Mutta yllättäen voi olla, että pitääkin säätää huomattavasti "isompaa" segmenttiä, eli vaikka juuri tota 300-399.
Tämä vaikeuttaa kalibrointia kyllä selvästi, sillä raakadataa ei tiettävästi näe oikein mistään muualta kuin NSLogista. Iskut on hyvä säätää reaaliajassa, koska silloin näet jatkuvasti NSLogista mihin isku osui tutkan mukaan ja näet iskun raakadatan. Samalla sulla on auki jokin palvelu, joka näyttää missä iskut oikeasti tapahtuivat ja siten yrität kalibroida näitä iskuja segmenttien avulla ja katsot aina 60min replayn, että miten säädöt vaikuttivat tulokseen  :)

Nexstormiin voisi tulla sellainen ominaisuus, että saisit itse laitettua iskut suoraan kartalle ja tällä tavoin kalibroitaisiin tutkaa. Eli otat replaysta jonkun päivän ja kellon ajan ja katsot missä iskut ovat oikeasti tapahtuneet sinä aikana, ja sitten vain klikkailet iskut oikeaan kohtaan kartalle, segmentit menisi sitten näiden klikkien mukaan  ;D. Tai sitten vähän samanlainen ominaisuus kuin nuo segmentit, mutta voisit vetää näitä segmenttirajoja hiiren avulla kohdilleen, tosin en tiedä olisiko se välttämättä paljoa parempi tuohon nykysysteemiin verrattuna, mutta ehkä vähän nopeampi saattaisi olla.
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: finilves - torstai, 26.05.2011, 15:47
Tässä tämän päivän Kuolan ukkosissa oli sellainen ominaisuus, iski salamat vastakkaiselle suunnalle, joitain kertaa tuli
molemmille suunnille samaan aikaan. Ukkosen etäisyys oli 200 - 300 km , välillä ehkä lähempänä. Minun mielestä tässä tilanteessa
ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kyseisille segmenteille lisätä herkkyyttä ja vastapuolelta vaimentaa.
Suurin osa oli kyllä kaukaa tulevia, pitää seurata ennen virittelyjä miten toimii lähempänä.
Rovaniemi ja Naruska luultavasti suuntaukset on kohtalaisen oikein, muutamia salamoja on saanut kiini, onko Rovaniemen kello 20 sekunttia myöhässä
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: weatherc - torstai, 26.05.2011, 16:47
Hyvät huomiot tuosta raakadatasta :)
Se tosiaan selitää kyllä osittain miksi välillä tuntunut ettei mitään tapahdu kun säätelee.

LainaaIskut on hyvä säätää reaaliajassa, koska silloin näet jatkuvasti NSLogista mihin isku osui tutkan mukaan ja näet iskun raakadatan.
Ei ja ja vielä kerran ei, valitettavasti.
Relkokin on sanonut että kalibrointia ei missään nimessä kuulu tehdä livenä vaan replaynä edellisten päivien datan kanssa. Jos teet säätöjä livenä on riski todella suuri että seuravaana päivän on säädöt ihan päin Murmanskia (nim. kokemusta on, pitihän sitä joskus kokeilla :P) Syykin on selvä:
Jos teet livenä NS:llä on muistissa säädöt ennen muutoksia ja siten pläjäyttää iskun väärään paikkaan uusien säätöjen mukaan ja siten vääristää tuloksen. NS kun "muistaa" ainakin osittain missä aktiviteettiä ja siten jokainen isku ei välttämättä ole siinä mielessä yksilö.
Jos teet replaynä niin kun kuuluu edellisten päivien datan perusteella koko päivän replay tulee uusien asetuksien mukaan. Ja, menossa olevan päivän dataa ei kuulu käyttää replayhin.
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: weatherc - torstai, 26.05.2011, 16:54
Siinä olet oikeassa että, kuten olen jo täälläkin todennut jossain, että yli n. 500km iskut kannttaa jättää ihan oman onnensa nojaan eikä ainakaan säätää mitään suurempiä säätöjä niiden perusteella. Oman kokemuksen mukaan paras etäisyys josta tehdä säätöjä on joku 100-400 km tutkasta, ovat riittävän läheltä että kuuluu hyvin mutta samalla riittävän kaukana ettei se häiritse.
Ja eihän näin kesällä edes nuo yli 600km päässä olevat iskut edes kuulu :P

Tässä lyhyt ohje mikä Relko joskus antoi:

1. Aja replaynä iskut 0-segmentein ja koita saada ne osumaan mahdollisimman hyvin kohdilleen "General strike ranging" ja Plot scale adjustment" ja " CG Ranging":ien avulla.
2. Ota ylös mahdolliset tarvittavat segmenttisäädöt ja tee ne.

Omalla kohdalla nyt muuton jälkeen olen edelleen kohdassa (1) ja seuraan tilannetta ja koitan saada yleiskuvaa että miten ja missä säätöjä tarvittais segmenttejä varten, ja yleisesti ottaen näyttää menevän aika hyvin. Tuossa kun ajoin läpi tuota päivää jossa ukkosti Itämerellä niin ainakin siinä oli tuo "CG Ranging" ratkaiseva tekijä, se päälle kuten myös "-CG only".
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: Snowi - torstai, 26.05.2011, 17:06
Lainaus käyttäjältä: finilves - torstai, 26.05.2011, 15:47
Tässä tämän päivän Kuolan ukkosissa oli sellainen ominaisuus, iski salamat vastakkaiselle suunnalle, joitain kertaa tuli
molemmille suunnille samaan aikaan. Ukkosen etäisyys oli 200 - 300 km , välillä ehkä lähempänä.

Onpa erikoinen ongelma. Sama ongelma tuntuisi siis olevan sekä Naruskassa että Rovaniemellä. Todennäköisin syy tuohon saattaa olla juurikin nuo vaarat, joita Lapissa on varmasti siellä täällä. Ongelmaa voi olla vähän vaikea korjata segmenteillä, mutta kyllä niistä varmasti apua on. Tosin tällöin joutuu ehkä "uhraamaan" jomman kumman puolen, eli vaikka etelän tai pohjoisen. Jos nimittäin tekee niin, että laittaa toisen puolen täyteen plussaa ja toisen miinusta, tällöin salamoiden luulisi pysyvän yhdellä suunnalla.

Lainaaonko Rovaniemen kello 20 sekunttia myöhässä

Saattaa ehkä ollakin, vaikka windowsin pitäisi tarkistaa kello aina 24 tunnin välein. Tosin olen huomannut että samassa iskussa, jonka on kuullut useampi tutka, saattaa salaman ajassa olla joidenkin sekuntien eroja.
Lainaus käyttäjältä: weatherc - torstai, 26.05.2011, 16:47
Hyvät huomiot tuosta raakadatasta :)
Se tosiaan selitää kyllä osittain miksi välillä tuntunut ettei mitään tapahdu kun säätelee.

LainaaIskut on hyvä säätää reaaliajassa, koska silloin näet jatkuvasti NSLogista mihin isku osui tutkan mukaan ja näet iskun raakadatan.
Ei ja ja vielä kerran ei, valitettavasti.
Relkokin on sanonut että kalibrointia ei missään nimessä kuulu tehdä livenä vaan replaynä edellisten päivien datan kanssa. Jos teet säätöjä livenä on riski todella suuri että seuravaana päivän on säädöt ihan päin Murmanskia

Tarkoitin tätä nimenomaan siksi, jotta kalibroinnin tekeminen olisi helpompaa NSLogin raakadatan kanssa. Itse olen nyt tämän ja eilisen päivän tehnyt säätöjä livena ja erinomaisesti näyttäisi toimivan. Tänään meni Klaukkalan tutkan osalta iskut jo todella lähelle oikeeta ja pienen kalibroinnin jälkeen paranivat entisestään. Mutta tietenkin ongelmia saattaa silloin tulla, jos on kunnolla aktiviteettia ja ukkostutkalla on esim. solu kiinni, tällöin kesken salamoinnin segmenttien muuttaminen saattaa sekoittaa ukkostutkaa.

Itse olen aikaisemmin aina tehnyt kalibroinnit jälkikäteen. Apuna olen käyttänyt kuvia jostakin lähteestä, jossa salamat näkyy mahdollisimman oikein. Tällöin pitää vain muistaa napsia niitä kuvia näistä lähteistä, sillä useissa on vain viimeisimmän kahden kolmen tunnin data nähtävissä, kuten rakentaja.fi:ssa ja RaPu-projektin tutkassa.
Jos siis haluaa ottaa ton raakadatan huomioon, niin pitää myös ottaa kuvia NSLogista, joten menee kyllä aika työlääksi koko kalibrointi, mutta ei siinä ilmeisesti mikään muu auta. Toinen tapa on tietenkin yritys-erehdys taktiikka, eli kokeilee aina yhtä säätöä segmenteistä ja katsoo miten se vaikuttaa tuloksiin  :)
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: Snowi - torstai, 26.05.2011, 17:11
Lainaus käyttäjältä: weatherc - torstai, 26.05.2011, 16:54
Ja eihän näin kesällä edes nuo yli 600km päässä olevat iskut edes kuulu :P

Kyllähän nuo näyttäisivät kuuluvan ainakin vielä tähän aikaan  :). Just pari päivää sitten oli salamointi Valko-Venäjän puolelle ja oma tutka sai merkittyä jopa solun sinne. Ensin tutka näytti iskut jossakin Latvian ja Liettuan rajalla, mutta sain ne osumaan Valko-Venäjälle kun vähän segmenttejä säädin. Mutta kuten sanoin, ei ole välttämättä järkevää yrittää saada näin kaukaisia salamoita kohdalleen, mutta kyllä se saattaa toimiakin jos on hyvä kuuluvuus.
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: weatherc - torstai, 26.05.2011, 17:30
Se on totta että ihan simppeliä tuo kalibrointi ei ole ja vaatii pitkää hermoa ja paaaljon kahvia ;D

Tuo 600 km raja näytää ainakinmulla olevan aika laaki itä-etelä-länsi-suunnassa tällä hetkellä, silloin kun ukksoti lounais-Ruotsissa niin oma tutka ei napannut niitä ja se on just 600 km ulkopuolella. Toisaalta, kun ukkosti siellä Ruotsin Lapissa se nappas ne vaikkakin pisti ne lähinnä Pohjanlahelle, joka taas on reilusti yli tuon 600 km  ;D

Tuossa yksi ohje mikä löysin Astrogenicin foorumilta Relkolta:
LainaaFirst, make sure your antenna is aligned correctly by a) using a compass and b) cross checking against official lightning data, not radar alone and never using other single point lightning detector sources. Once correctly aligned there should be no ambiguity as to the direction of lightning (unless you live in a mountaineous area which complicates things dramatically). Verify the directional alignment only against lightning data which is within 200-250 miles distance of your location, lightning occuring farther away is more likely to be affected by atmospheric effects and may therefore give erroneous directional readings.

Second, and I have stated this on numerous occasions previously, instead of calibrating ranging on live data, save all of the reference data you can get hold of (e.g. radar and lightning screen shots taken from official sources) and then use the replay feature to calibrate when activity calms down. Calibrating on live data is like chasing your own tail; Extremely time consuming and almost never produces good results.

First item when doing range calibrations is to establish the general sign of adjustment (if any) you will need, plus or minus. Use Plot scale or General ranging to adjust this accordingly. Next item is to analyze each sector for further adjustments, this is where segmented ranging comes into play.

You also seem to have misunderstood one point; Nobody said that you must wait several days for the ranging settings to take effect, in fact the General and Segmented ranging takes between 5 and 30 minutes to take full effect with actual time being directly related to amount of lightning activity. But, if you want an accurate lightning detection system you must analyze several days worth of data in order to establish whether your system needs additional calibrations and how much of it.

Eli suunatus pitää tehdä iskujen/solujen mukaan joka on suunnilleen 300-400 km etäisyydellä, sitä kauempien mukaan ei kuuluu säätää suuntausta.
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: Snowi - torstai, 26.05.2011, 20:48
Lainaus käyttäjältä: weatherc - torstai, 26.05.2011, 17:30
Eli suunatus pitää tehdä iskujen/solujen mukaan joka on suunnilleen 300-400 km etäisyydellä, sitä kauempien mukaan ei kuuluu säätää suuntausta.

Samat havainnot täälläkin  :). Alkuunhan yritin säätää suuntausta kevään yksittäisten iskujen mukaan, mutta sai olla jatkuvasti vähän korjaamassa suuntausta. Lopulta annoin periksi ja odotin aktiviteettia Suomen puolelle. Nyt olenkin tehnyt suuntaukset solujen mukaan, jotka ovat olleet juuri tolla 0-400km säteellä.
Rovaniemen ukkostutka tarvitsisi uuden ukkossolun, jotta voisi suuntausta ja muita säätöjä tehdä taas lisää. Edellinen meni vähän pieleen just ton takia, että heitti salamat 180 astetta ympäri.
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: finilves - torstai, 26.05.2011, 21:14
Jostain linkistä löysin Venäjän tutkja, minun mielestä Kuolanniemimaalla on yksi, mutta hukkasin linkin.
Onko pohjoisruotsissa tai Norjassa tutkia, olisi varmaan apua
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: Snowi - torstai, 26.05.2011, 21:28
Lainaus käyttäjältä: finilves - torstai, 26.05.2011, 21:14
Jostain linkistä löysin Venäjän tutkja, minun mielestä Kuolanniemimaalla on yksi, mutta hukkasin linkin.
Onko pohjoisruotsissa tai Norjassa tutkia, olisi varmaan apua

Mitä itse tiedän, niin taitaa Rovaniemen ja Naruskan ukkostutkat olla pohjoisimpia ukkostutkia mitä löytyy. Ainakaan omassa tiedossa ei ole juuri näitä pohjoisempia tutkia, mutta kyllähän sellaisia saattaa joillakin olla, mutta eivät ole sitä vain julkisesti julkaisseet.
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: weatherc - torstai, 26.05.2011, 21:31
LainaaRovaniemen ukkostutka tarvitsisi uuden ukkossolun, jotta voisi suuntausta ja muita säätöjä tehdä taas lisää.

Ei täälläkään olis pahitteeksi pari solua sopivalla etäisyydellä, ja mielellään eri suunnissa ;D

LainaaJostain linkistä löysin Venäjän tutkja, minun mielestä Kuolanniemimaalla on yksi, mutta hukkasin linkin.
Onko pohjoisruotsissa tai Norjassa tutkia, olisi varmaan apua

Pohjois-Ruotsissa ei taida olla ainuttakaan ilmaista, pohjoisin on Luulajassa mutta se on maksullinen. Norjan pohjoisin taas on Slenesetissä noin 800 km Naruskalta länteen..
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 29.05.2011, 19:50
Laitetaanpa tähän samaan jos vaikka mahdollisesti löytyvä ratkaisu tulee tarpeen jollekkin muullekkin...  ;D

Olen seurannut omaa tutkaa ja NS puskee tasaisen epäsäännöllisesti länsi-lounas-suunnalla häiriösalamat tuohon vajaan 100km päähän. Niitä esiintyy varsinkin öisin mutta joskus myös päivisin. Niitä tulee 5-30 kerralla, ennätys on 600 :o.
Olen kokeillut tuota "Noise sensitivity"-säätöä mutta se ei saa niitä pois vaikka laittais very high:lle.
NSLog:han osais nykyään kyllä rajata sen ulos mutta...se on yksi tärkemmistä sektoreista (suunta 220-275, etäisyys 0-100km), ei sitä vaan voi rajata ulos...

Sillä suunalla löytyy muutaman kymmenen metrin päässä Fortumin 10KV muuntaja (vai kui monen KV se sitten onkaan, sen johdot näkyy webkamerassa)...Mutta mitä se puuhailee öisin? ::) Kun päivisin se on suurilta osin hiljaa..
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: Argonex - sunnuntai, 29.05.2011, 20:30
Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 29.05.2011, 19:50
Sillä suunalla löytyy muutaman kymmenen metrin päässä Fortumin 10KV muuntaja (vai kui monen KV se sitten onkaan, sen johdot näkyy webkamerassa)...Mutta mitä se puuhailee öisin? ::) Kun päivisin se on suurilta osin hiljaa..

Villi veikkaus, jostain syystä yöaikaan on suurempi kulutus ja se muuntaja alkaa tekemään häiriötä, voiskohan tuon muuntajan kautta toimia esimerkiksi katuvaloja  jne?
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: Snowi - sunnuntai, 29.05.2011, 20:46
Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 29.05.2011, 19:50
Olen seurannut omaa tutkaa ja NS puskee tasaisen epäsäännöllisesti länsi-lounas-suunnalla häiriösalamat tuohon vajaan 100km päähän. Niitä esiintyy varsinkin öisin mutta joskus myös päivisin. Niitä tulee 5-30 kerralla, ennätys on 600 :o.

Olen noita piikkejä sulla itsekin katsonut ja miettinyt mistä moiset mahtaisi oikein tulla, on nimittäin yllättävän rajujakin piikkejä välillä, kuten tuo max. 600 kertoo. Tollaset on kyllä hyvin ikäviä, varsinkin kun piikki on noin iso ja varsinkaan jos se ei johdu mistään omista pihapiirin laitteista.

LainaaOlen kokeillut tuota "Noise sensitivity"-säätöä mutta se ei saa niitä pois vaikka laittais very high:lle.

Itsellä nuo huipparin muutamat häiriösalamat päivässä lähtee pois jos laittaa vaikka normaalin ton asetuksen, joten jos sulla ei auta edes very high tohon, niin silloin taitaa tosiaan olla jostain vähän voimakkaammasta häiriöstä kyse.
Tästä tulikin mieleen, että Nexstormissa voisi olla sellainenkin asetus, että vain jonkun suunnan noise sensitivityn voisi laittaa very high:lle  :)

LainaaNSLog:han osais nykyään kyllä rajata sen ulos mutta...se on yksi tärkemmistä sektoreista (suunta 220-275, etäisyys 0-100km), ei sitä vaan voi rajata ulos...

Pitikin kysäistä sulta tosta NSLogin filtteristä, että sehän varmaan tietenkin jättää kaikki siltä tietyltä suunnalta tulevat salamat näyttämättä? Nimittäin itsekin mietin, että jos olis noiden muutamien huipparista tulevien häiriösalamoiden poistoon käyttänyt tota, mutta ajattelinkin sen toimivan juuri noin, että vetää "pimeeksi" koko sen asetetun suunnan.
Toi filtteri olisi vielä parempi, jos siihen voisi asettaa pituussuuntaiset säädöt, eikä vain suuntasäätöjä. Tällöin voisi esim. rajata vaikka pelkästän Vaasan kohdalle aina osuvan häiriösalaman  :). Tosin tästä ominaisuudesta ei tässä sun tilanteessa olisi kauheesti hyötyä.
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 29.05.2011, 20:59
LainaaItsellä nuo huipparin muutamat häiriösalamat päivässä lähtee pois jos laittaa vaikka normaalin ton asetuksen, joten jos sulla ei auta edes very high tohon, niin silloin taitaa tosiaan olla jostain vähän voimakkaammasta häiriöstä kyse.

Mulla on vahva epäivlys tuohon Fortumin muuntajaan mutta niitähän on ympäri maita ja mantuja joten lulis että joku olis aikasemmin törmäänyt vastaavaanlaiseen ongelmaan...
Toinen syypää voi tietty olla joku lähistön maajussi ja joku sen vempaimista...
Kummassakin on se ongelma ettei sille voi mitään...

Mulla nyt NexStorm totuttelemassa säätöä Very High ja Squelch 12 (eli siitä pitäis tulla täysin kuuro ;D) jotta voin ajaa eilistä replaynä.

LainaaToi filtteri olisi vielä parempi, jos siihen voisi asettaa pituussuuntaiset säädöt, eikä vain suuntasäätöjä. Tällöin voisi esim. rajata vaikka pelkästän Vaasan kohdalle aina osuvan häiriösalaman  Hymyilee. Tosin tästä ominaisuudesta ei tässä sun tilanteessa olisi kauheesti hyötyä.
NSlogin filtterissä on myös distance-säädöt  ;D
Eli voi valita sektorin x°-y° ja etäisyyden xx km - yy km.
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: finilves - sunnuntai, 29.05.2011, 21:35
Olisiko tähän kellään lääkettä, Eilen keskisuomessa ja kainuussa olleesta ukkosesta näytti niiden olevan minun tutkassa Käsivarressa ja pohjois norjassa.
Tässä on semmoinen ilmiö Ukan kamerassa oleva tunturi on juuri siinä suunnassa ja salamat heijastuu siitä.
Siinä minun tutkimisen perusteella on vielä sellainen ominaisuus että kääntää ne salamat pilvestä -pilveen.
Onko sellaista suodinta millä sais siitä segmentistä kaikki pilvestä -pilveen salamat pois
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 29.05.2011, 21:55
LainaaMulla nyt NexStorm totuttelemassa säätöä Very High ja Squelch 12
Eipäs näyttänyt olevan mitään tehoa arkiston ajamisessa tuossa, samat täplät ruutuun tuli edelleenkin, tosin live hiljeni tyystin...
Tässä vois olla idea, filtteröis ne pois NSLogilla jolloin NS:ssä vois rauhassa jaa Squelch 0 ja Very Low:lla ja kun on tulossa lähiukkosia niin ottaa filtterin pois käytöstä siksi aikaa..

LainaaOlisiko tähän kellään lääkettä, Eilen keskisuomessa ja kainuussa olleesta ukkosesta näytti niiden olevan minun tutkassa Käsivarressa ja pohjois norjassa.
Tässä on semmoinen ilmiö Ukan kamerassa oleva tunturi on juuri siinä suunnassa ja salamat heijastuu siitä.
Siinä minun tutkimisen perusteella on vielä sellainen ominaisuus että kääntää ne salamat pilvestä -pilveen.
Onko sellaista suodinta millä sais siitä segmentistä kaikki pilvestä -pilveen salamat pois

Hmm..Oletko kokeillut Reflecton Inverter-namiskaa (Hardware-tabu)?
Mitään sellaista ei kyllä ole joka jostain segmentistä poistais esim. kaikki CC-iskut...
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: finilves - sunnuntai, 29.05.2011, 22:29
Ei ole säätänyt tuota. Nostan vielä antennia ylemmäs ja seuraan tilannetta. Lähialueella ei vilä ole ukkosia ollut, jotta voiko tuota herkkyyttä
puottaa. Oliko tuossa tämäpäivä salamassa mitää järke ilmoitti 1400km, jonnekki balttiaan suuntaan kartta loppui.
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: jamo - maanantai, 30.05.2011, 07:16
Itse käytän Ruotsin tutkaa apuna: http://www.smhi.se/vadret/nederbord-molnighet/blixtar#
Sekä kannattaa liittyä rakentaja.fi palveluun niin saa kanssa tutkakuvaa avuksi.

jamo
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: finilves - keskiviikko, 01.06.2011, 01:04

Hmm..Oletko kokeillut Reflecton Inverter-namiskaa (Hardware-tabu)?

Tuolla näyttää olevan vaikutusta heijastuneisiin salamoihin
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: Snowi - lauantai, 04.06.2011, 18:59
Tänään varmistui toi heijastusongelma myös Rovaniemen ukkostutkan osalta. Näyttää suoraan siltä, että lähes kaikki pohjoisen puolen salamat heijastuu suoraan 180 astetta toiseen suuntaan. Tämä on itselle täysin uusi ongelma, sillä Klaukkalan tutkan osalta ei tälläistä ole ollut ollenkaan. Ilmeisesti jokin vaara tai vaarat aiheuttavat tämän.

Harmi että LD250-tutkassa ei ole mahdollisuutta Reflecton Inverter säätöön. Ilmeisesti tuo auttoi finilvestä pääsemään heijastuksista eroon? Onko kenelläkään mitään keinoa miten tälläisen ongelman voi tässä tilanteessa ratkaista? Muussa tapauksessa pitää vakavissaan harkita Rovaniemen ukkostutkan vaihtamista perinteiseen Boltekin malliin, mutta tällöin vaihtuisi koko PC ja vielä paljon isommaksi. Nuo lisäsäädöt auttaisivat kyllä varmasti tässä tapauksessa.
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: finilves - lauantai, 04.06.2011, 20:28
Onko tuolla isoa merkitystä, en tiedä päällä on. Kelissä ja heijastumissa on tapahtunut jotain, Noise määrä on tippunut kymmenys-osaan,
ennen kaukosalamoista tuli Noisea. Vaikuttaako tuo puihin tulleet lehdet, vain tuo täppä en ole muuta muuttanut.
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: finilves - perjantai, 24.06.2011, 00:07
Millä tuota Closea saa säädettyä, olen koittanut virittää en ole oikein onnistunut. Tänää iski  14km päähän veti huilit
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: J.Jäntti - perjantai, 24.06.2011, 18:28
Lainaus käyttäjältä: finilves - lauantai, 04.06.2011, 20:28
Onko tuolla isoa merkitystä, en tiedä päällä on. Kelissä ja heijastumissa on tapahtunut jotain, Noise määrä on tippunut kymmenys-osaan,
ennen kaukosalamoista tuli Noisea. Vaikuttaako tuo puihin tulleet lehdet, vain tuo täppä en ole muuta muuttanut.

Puihin tulleet lehdet eivät vaikuta tutkan toimintaan millään tavalla, sillä taajuus, jota tutka kuuntelee on sellainen, että signaalit painelevat sellaisten läpi ikään kuin siinä ei mitään olisi. Tutkan kuuluvuuteen vaikuttavat eniten asennuspaikan ympäröimä maasto ja ilmakehän olosuhteet (ns. radiokeli).

Minulla on ollut paljon kokemusta siitä, kuinka vielä viikko sitten loistavasti toiminut tutka muuttui yhteen pääilmansuuntaan kuuroksi, kuin tukki ja parin päivän päästä tilanne palautui takaisin normaaliksi ilman, että tein mitään muutoksia.

Tutkan kanssa tulee olla hyvin kärsivällinen. Siinä menee aikaa, mutta lopulta se palkitsee, kun tutkasta saa toimivan ja riittävän luotettavan.
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 24.06.2011, 19:58
Tästä pitkästä pinnasta ja siitä ettei aina saa vetää liian nopeita johtopäätöskiä siitä mitä tutka näyttää näin loisto-esimerkin tänään omassa tutkassa.
Se tiputteli täpliä tuonne Vaasan seutuville/suunnalle. Vertailin tuohon naapuriin johon yleensä vertailen eli teutarin härveliin ja hänellä ei ollut mitään sillä suunnalla...hmmm...StrikeStarEU? Ei mitään. hmm...Kunnes vähän ajan päästä siihen alkoi ilmestymään jotain pientä mutta Ruåttin puolelle..Hep. Strikestarin hiljauteen vaikuttanee se ettei Ruotsin puolella juuri ole tutkia paljoakaan Tukholmaa korkeammalla jotka olisi Strikestarissa, maksullisessa yksityisessä verkossa kylläkin.
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: finilves - perjantai, 15.07.2011, 08:40
Miksi tutka toimii näin. Tuli 3 yksittäistä iskua samaan suuntaan 4 asteen sisälle, katsottu NSLog
Ensimmäinen -IC 423km  korjattuna 256km
Toinen +CG 423km korjattuna  256km
Kolmas +IC 464 km korjattuna 182 km
Käytössä on vain sektorisäädöt, Plot scale adjusment on 1

Plot scale adjusment säädöistä luovuin sellaisen ilmiön vuoksi, pilvisälamat korjas ja maasalamat tuli korjaamattomina
Otsikko: Vs: Ukkostutkan kalibroiminen
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 15.07.2011, 10:01
Tuo voi olla melkein mikä vain, joku häiriö jossain josta NexStorm nappasi iskuina, aina lehtipuhaltimesta lähtien.
Menee vähän samaan kategoriaan kun omat virheiskut, niitä tulee noin 20° sektorille ja 100km säteelle jotka siivoan NSLogissa ulos.