FinWX Foorumi

Sääasemalaitteet => Kysymykset ja vapaa keskustelu sääasemalaitteista => Aiheen aloitti: Naruskan Ukka Matinpoika - Lauantai, 27.10.2018, 13:53

Otsikko: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - Lauantai, 27.10.2018, 13:53
Laittoivat tuohon Salla-Savukoski -maantien laidalle Kotalankylään joku kuukausi sitten tiesääaseman. Tuolla samalla mallilla metallitolppaan rakennettua ei itselläni ole kohdalle muualla sattunut, joten näppäsin Venäjällä tankilla käydessäni kännykällä parit kuvat siitä.

En tunne välineistöä, mutta kuten jossain muussa viestiketjussa Henkka totesi, niin kuvanlaatu ainakin on kohdillaan kameralla, olkoonpa mitä merkkiä tahansa. Ja kaippa ne laadukasta tavaraa ovat muutkin komponentit, vaikka merkkimalleja ei tämmöisestä kuvasta taida irrota. ::)
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: Jussa - Lauantai, 27.10.2018, 22:06
Tänään tuosta ohi ajeltiin ja huomasin aseman kun sitä ei ennen siinä ole ollut, edellisestä kerrasta taitaa olla parisen vuotta kun paikan sivuuttanut. Savukoskella yön seutu pistäyttiin. Tuommoisia olen muutaman nähnyt muuallakin. Näppärä asennus!
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: weatherc - Lauantai, 27.10.2018, 22:29
Noita samanlaisia ristikkomasto-asennuksia on etelä-suomi täys, tuossa ohimenevällä motarilla niitä on 5-10 kilometrin välein.  Niitä ilmestys lisääkin äskettäin olleen "telematiikka-remontin" aikana.
Tosiaan on kyllä näppärä asennus-tapa.  :)
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: Pes - Sunnuntai, 28.10.2018, 00:43
Darekon valmistaa Vaisalalle sääasemat.  Liitteessä lisää asiasta ja tehtaista tuolta https://www.darekon.com/fi/
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: einari - Sunnuntai, 28.10.2018, 08:46
Ukka kyseli kamerasta, uusissa PWS200 tiesääasemissa on joko Axis tai Mobotix kamerana, mutta näkyy niitä vanhoja.. oliko se nyt Milos-asemia ja hieman uudempia ROSA-asemia jotka päivitetään vastaamaan näitä PWS200- systeemejä..
Muistaakseni kauppasin ukalle axista tai vastaavaa sinne Kallelaan aikoinaan hikvisionin tilale.. tällaista Pan/Tilt/zoom juttua eli PTZ-kameraa..

Tuossa kamerassa on se etu että yhdellä voi kuvata kaikki suunnat tiestöllä.. niin tienpinnat myös.. (noissa vanhoissahan on kolmekkin kameraa...) ja vielä väreillä ;D

Tuossa on linkki missä asiasta on prosyyrit: https://www.vaisala.com/sites/default/files/documents/WEA-RDS-G-RWS200%20Catalog-B211407EN.pdf

Tiedä sitten mitä se Darekon oikein valmistaa.. tuskimpa kuitenkaan antureita itse vaan kasaa ne valmiista tavarasta.. niinkuin nuo sopimusvalmistajat nykyään tuppaa tekemään, eikä siinä olisi juurikaan järkeä..  luulisin..
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - Sunnuntai, 28.10.2018, 11:18
Köyhän ei kannatteis halapaa ostaa, mutta epäilen nuijen kameramallien hinnan olevan oman käyttötarpeeni ulkopuolella. Hikvisionin kamerassa ei sinällään mitään vikaa ole, vaan vika on tietokoneen puolella ilmaisohjemassa. Sekin enempi johtuu omasta sössimisestäni, kun tein ensiasennuksen täällä kotioloissa sille yhdistelmälle. Ilmaisohjelma löysi liikaa kameroita ilmaisohjelman sääntöjen vastaisesti. Se herjaa nyt mökillä siihen suuntaan, vaikka siellä tehtävänä olis pyörittää vain yhtä ja ainoaa Hikvisionia.

Virhe jäi siten kukkumaan tietokoneelle, kun siirsin laitteiston Kallelan mökille paikoilleen. Eikäpä siinä auttanut, vaikka poistin sovelluksen ja asensin sen uudelleen. Perusasetuksia oli ilmeisesti koneelle tarttunut, eikä uusi asennus tuonut muutosta.

Joku friikkihän olis jo laittanut tuommosen järjestelmän toimintaan että heilahtaa, mutta Ukan tietokonetietämys jää näissä asioissa auttamatta liian pieneksi. Jussilan ollessa apupuolella tuntui jo siltä, että tästähän taitaa tulla totta, muttei tullukkaan... :(
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: weatherc - Sunnuntai, 28.10.2018, 11:33
Köyhän ei kannatteis halapaa ostaa, mutta epäilen nuijen kameramallien hinnan olevan oman käyttötarpeeni ulkopuolella.

Pikainen Googlaus antoi hinnaksi noin 3000€ tuolle Axisin kameralle mikä löytyy tuosta einarin linkittämästä Vaisalan brosyyristä...Sitähän ei tosin tiedä mitä kameroita Liikennevirasto käyttää, että onko se juuri se vai joku muu.
Ainakin ne mitkä täälläpäin ovat, ovat "kameran näköisiä" ainakin ulkonäöltään eikä puolipallon muotoisia vaikka sojottavat milloin mihinkin suuntaan, mutta sehän ei kovin paljoa kerro mitä siellä sisällä on.

EDIT: Tuossa kuva Kilpisjärven uudesta asemasta: https://twitter.com/TuoviPaivio/status/1022527892977340416
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: einari - Sunnuntai, 28.10.2018, 11:37
Kyllä ne roippeet koneelta saa pois.. esim. Ccleaner kehiin ja poistat ensiksiHikvisionin työkalut/poista ohjelma ja sitten rekisteriosioon ja etsi rekisteriongelmat.. sitten korjaa rekisteriongelmat.. se kysyy että talletaanko ne virheet.. en tapaa tallentaa.. lisäksi on hyvä ajaa siivous vaihtoehto..

hitaampi vaihtoehto on että menee windowsin suorita toimintoon siitä vasemman alanurkan ikkunakuvakkeesta oikeanpuolista hiiren näppäintä painamalla ja valitsee suorita, kirjoittaa regedit ja entteriä, sieltä etsi-toiminto ja siihen hakuehto vaikkava hikvis.. sitten poistaa kaikki rekisteriavaimet jotka tulee kyseisellä haulla.. kannattaa kuitenkin huolehtia ettei poistele muita ;D

Edit// niin myös se ilmaisohjelma kannattaa poistaa samalla systeemillä sillä Cleanerilla ja katsoa myös että onko aina ajettavissa ohjelmissa jotain siitä, varsinkin selainosassa...
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: einari - Sunnuntai, 28.10.2018, 12:15

EDIT: Tuossa kuva Kilpisjärven uudesta asemasta: https://twitter.com/TuoviPaivio/status/1022527892977340416

Näkyy keikkuvan axis huipulla..  luin jostain että 20 asemaa uutta laitettu 2016 ja sama 20 2017, tästä vuodesta en tiedä.. mutta tietääkseni saavat EU-rahaa noihin vanhempien tekniikan uusimiseen, ja kustannus oli muistaakseni useampia miljoonia ja kameroiden osalta taisi olla nelisen miljoonaa..

saa noita dome-kameroita näin kotikäyttöön, etäohjattunakin kohtuu hintaan.. esim.    Foscam FI9828P V2 Dome : alta 200 euron, vävyllä on tuonlainen.. vanhemmalla nimellä vain..  siinä ainakin on kääntöpää.. liekö tuossa...
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: weatherc - Sunnuntai, 28.10.2018, 17:38
Tuossa pari norskea jossa asialliset kamerat varsinkin päiväkuvissa muttei hajuakaan mitkä kamerat niissä keikkuu:
https://www.tindevegen.no/webkamera-vaer/
http://skjolden.com/sommarski/
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - Lauantai, 10.11.2018, 14:46
Alakukankeuttako, kuten nudistileirillä, on tuolla Kotalan tiesääasemalla. Lämpötila on jumittunut Toplistalla -14,5 asteeseen ja tänäänhän tuo näyttää olevan myös lämpimimmästä päästä, eli kuutisen astetta.

Kirjelmöin asiasta joku aika sitten Henkan vihjeen perusteella. Sillon laite palasi kait hetkeksi päiväjärjestykseen.

Nyt on taas hintalaatusuhteeseen nähden tuon aseman ilmoittelema data päin vaikkapa peetä. :( :o
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: weatherc - Lauantai, 10.11.2018, 14:51
Ei muuta kun uutta kirjelmää kehiin. Sitä kautta näkevät ettei toimi jolleivät itse kerkee jokaista asemaa seuraamaan (ei oo tietoa minkälainen seuranta niillä on).
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - Lauantai, 10.11.2018, 14:56
Minä itse asiassa jo laitoin loppuviikosta palautteen. Niiden vastauksessa oli jotain höpötystä, että kyseisellä asemalla ei ole tienpinnan lämpötilan mittausta. Kerroin heille, että kyse onkin ilman lämpötilavirheestä.

Tuollahan luulisi olevan takuu voimassa, jos kyse on laiteviasta. Ja jos kyse lähetysviasta, niin sitten korjata näyttämään oikeita lukemia... :o
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: einari - Maanantai, 12.11.2018, 21:23
Näkyy Kotala ja Posio keikkuvan vielä samoissa lukemissa kuin viime viikon loppupuolella... jospa Ne ala-kurtissa on unohtaneet ottaa töpselin pois häirintävehkeistään.. ja justiin niitä asemia tahallaan pommittavat neutroneilla.. tai muulla sellaisella  ;D
Vai olisko huoltomiehillä jäänyt oma putki päälle... ::)
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - Tiistai, 13.11.2018, 08:01
Kun kattelee tuota EWN:n valtakunnallista TOP-listaa, niin tänäänkin ainoat arvot, joita ei voi oikeina pitää, ovat noiden tiesääasemien antamia. Juuri Kotala täällä Sallassa ja Posio antavat vääriä jumilukemia.

Olen laittanut palautetta sinne, jälkimmäinen palaute ei ole vielä purrut, kuten tapahtui Kotalan kohdalla ekakerralla.

Muilta osin TOP-lista näyttää kohtalaisen laadukkaalta, eli laitteet pääsääntöisesti pelaavat. Halvatkin... ;)
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - Perjantai, 16.11.2018, 16:14
Kotala Sallassa ja se einari2:n havainnoima Posio ovat tiesääasemista edelleen jumurissa. Kotala ainakaan ei näytä mitään lämpötiloja kuvansa yhteydessä, pelkkää viivaa vain. Ja sama -14,5 pyörii toplistan kärkipaikalla. Ja näillä lämpötiloilla pysyykin... :o

Tänään poikkesi tämän meidän paikallistien auramies kahvitauolla tuossa pirtinpöydän ääressä. Tämä Kotalan säätolppa korvaa Saijan kylässä aiemmin sijainneen tiesääaseman. Se oli sinällään parempi tolppa täkäläiselle tienpidolle, koska Saijalla yleensä talvella satelee lunta suunnilleen samoilla senteillä kuin täällä Naruskantien vaikutuspiirissäkin.

Kotalan tolppa vuorostaan sijaitsee alueella, missä ei talvella koskaan ole puolta metriä enempää lunta. Ja nyt tämä tolppa on se Destian kontrollitolppa, jonka tietojen perusteella joku setä Destialla laittaa paikallisen urakoitsijan liikkeelle silloin, kun kuvan mukaan tarvetta on.

Tämä on huono juttu meille. Naruskalla ja tästä pohjoiseen pyrkii lumensyvyys joka talvi metrin seudulle ja yli. Täällä sataneet lumimäärät eivät Kotalan tolpalla kuulu, eivätkä näy. Eli jää kuvakontrollin perusteella Destian sedältä aura tänne lähettämättä. Heidän kannaltaan siis optimipaikka kustannussäästöineen. Meidän pitänee varautua siihen, että auraamattomalla väylällä saadaan ajella entistä enempi. Kotalan tolppahan on toiminnassa tulevana talvena ensimmäistä talveaan... >:(
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: einari - Lauantai, 17.11.2018, 21:34
Tuossa lähellä asuu tuttu tiemestari, se kyllä seuraa muualtakin keliä kuin kameratolpista.. eikä sen hoitoalueella niitä juuri olekkaan,
kun on alue tuolla keskipohjanmaan-keskisuomen sydänmailla, toholampi, halsua, reisjärvi, lestijärvi... tyyliin..

Ukka valitteli tuossa taannoin sorateiden kuntoa.. niinhän ne on huonona täälläkin suunnalla. Nykyään ei osata hoitaa niitä, tai ei ole välineitä, näillä nykyisillä kun lanataan sorat ojiin ja tiet tasaiseksi.. joissa vesi seisoo ja menee pintaa syvemmälle..

Onneksi tuohon on tartuttu ja ollaan puuhaamassa tiekarhuja takaisin, niillä kun saa nostettua ojasta ja reunoilta sinne öösätty sora takaisin tielle helposti. Toinen pointti noilla tien hoidosta vastaavilla oli myös talvikunnossapito niillä.. siitä oli juttua jossain lehdessä.. oikein uutinen ;D
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: weatherc - Sunnuntai, 18.11.2018, 12:21
Mitä tuota VT21 FB-ryhmää seurannut niin maaginen sana on YIT. Sama pätee kyllä täälläkin Salon seudulla, sama YIT hoitaa täälläkin tiet. Jos YIT on puikoissa niin sutta ja sekundaa on tulos.
Tällä jos motarilla, josa noita kameroita ja sääasemia on vino pino, ei ole lunta/liukasta niin ei muitakaan teitä aurata/hoideta.

Lainaus
Tuossa lähellä asuu tuttu tiemestari, se kyllä seuraa muualtakin keliä kuin kameratolpista.. eikä sen hoitoalueella niitä juuri olekkaan,
kun on alue tuolla keskipohjanmaan-keskisuomen sydänmailla, toholampi, halsua, reisjärvi, lestijärvi... tyyliin..

Niin, mutta eihän se ole se paikallinen aliurakoitsia joka päättää milloin aurataan vaan pääurakoitsia joka antaa käskyn/luvan....

Lainaus
Onneksi tuohon on tartuttu ja ollaan puuhaamassa tiekarhuja takaisin

Tuosta tuli mieleen Salon kaupunki viime talvelta. Ilmoitettiin oikeen FB:ssä että tyyliin "alkaen klo 21 aloitetaan keskustan auraus kahdella (!!) tiekarhulla, pahoittelemme aurauksesta aiheutuvaa meteliä". Sateliitti-kylillehän nuo karhut eivät koskaan eksyneet...  ::) ;D :o
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: einari - Sunnuntai, 18.11.2018, 16:14
Juu, Kyllä niillä on määräykset ylempää.. liikennevirasto ja ely-keskukset ovat päättäneet kiristää kriteerejä.. harmi vain että alkavat vasta vuoden päästä purra..

https://www.liikennevirasto.fi/tieverkko/talvihoito

Jollei tien hoito tyydytä yleisillä teillä, kannattaa soittaa ely-keskukseen vastaavalle tiemestarille ja pyytää.. tai käskeä hoitamaan tie kuntoon..  Tuolla kotipaikalla oleva seututie on jännä.. toisesta päästä kuuluu eri alueeseen kuin toisesta.. viime talvena oli usein juuri se toinen pää hoidettu tiptop..mutta toinen retuperällä, sisko soitti pari kertaa ely-keskukseen.. lupasivat hoitaa kuntoon mutta mitään ei tapahtunut, kolmannella kerralla kun soitti niin sanoi jo ettei ole oikein rahaa... sisko sanoi että rahaa on oltava, jollei tie tule kuntoon niin hän pitää huolen siitä että onnettomuuden sattuessa te ja urakoitsija vastaatte seurauksista.. parin tunnin sisällä tie oli ok..  ;D

Kun ei tiedä kuuluuko ne salon seurut mille hoidettavaksi, jos kaavateitä niin kunta ja jos seututeitä niin valtio... joten varmasti ei tiekarhut tule sivummalle siinä viimeksimainitussa tapauksessa...
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: weatherc - Sunnuntai, 18.11.2018, 16:49
Lainaus
Juu, Kyllä niillä on määräykset ylempää.. liikennevirasto ja ely-keskukset ovat päättäneet kiristää kriteerejä.. harmi vain että alkavat vasta vuoden päästä purra..

Ymmärtääkseni osa pitäisi tulla voimaan nyt vuoden vaihteessa, ei vuoden päästä. Loput sitten kun seuraavan kerran urakka kilpailutetaan. Esim tuo ohimenevä kantatie nousee korkeimpaan luokkaan nyt vuodenvaihteessa.

Lainaus
Kun ei tiedä kuuluuko ne salon seurut mille hoidettavaksi, jos kaavateitä niin kunta ja jos seututeitä niin valtio... joten varmasti ei tiekarhut tule sivummalle siinä viimeksimainitussa tapauksessa...

Sekäettä. Kylän läpi menevä raitti on valtion (hoidetaan ihan suht ok joskin hoitoluokkaa on laskettu) ja muut ovat kaupungin. Tässä kylässä se näkyy sillä että kaupungin teillä on ledvalot ja valtion teillä oranssiset valot (noin yleisesti ottaen) :)
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - Sunnuntai, 18.11.2018, 16:54
Pitkässä juoksussa paras vaikuttamiskeino paikallisesti on soittaminen, yllätys yllätys, Tienkäyttäjän linjalle. 0200-2100 numeroon ottavat antaumuksella vastaan tien ongelmat. Heillä on siellä kaikkien teiden pääurakoitsija tiedossa. Tämän pääurakoitsijan on käytävä kuittaamassa Tienkäyttäjän linjan tiedotteet, eli eivät pääse sanomaan, ettei ole ilmoitettu. Eli sinne on ilmoitettava, vaikka se tuntuisi kaivoon huutamiselta.

Ellei korjaustiedote aiheuta olojen korjaamista, niin siinä vaiheessa ELY-keskus kontrolloi, mitä tehtiin ja mitä olisi pitänyt tehdä. Heillä on sanktio-oikeus huonosti hoidetun tien pääurakoitsijaa kohtaan. Suoraan ELY-keskukseen on erittäin vaikea soittaa ja saada sieltä oikea henkilö puhelimeen. Soittoihin vastataan kenttätasolla vain siellä yllä mainitussa numerossa.

Paikalliselle urakoitsijalle ei kannata tuntojaan purkaa. He ovat pääurakoitsijan liekassa aivan totaalisesti, eikä heillä ole mahdollisuutta omatoimiseen toimintaan, vaikka kuinka tietäisivät tarvetta jollekin toimenpiteelle olevan.

Tiekameroilla on sinänsä iso vaikutus, koska joissain tapauksissa pääurakoitsija voi pestä kätensä kameran lähialueen tieosalta, jos tiekamera näyttää vaikkapa lumetonta. Tässä on meidän kairassakin se solmukohta, kun kamera nyt on asennettu tämän seutukunnan vähälumisimpaan paikkaan. Destia voi kameratietojen perusteella ainakin joskus luiskahtaa kontrollin ulkopuolelle ja selvitä sanktioista.

Tienkäyttäjän linjalle jos kuka tahansa ilmoittaa siellä sataneen vaikka 50 senttiä lunta, niin sieltä ne lumet löytyvät, eikä loppupeleissa tiekameran kuvan perusteella voi vastuita kiertää. Meidänkin syrjäisen tien osalta tiedän laiminlyönneistä johtuneita sanktioita ELY-keskuksen langettaneen. Destian säästöt hupenevat siten sanktioihin, eikä se voi ihan oikein olla, kun verorahojen käytöstä pitkässä juoksussa kuitenkin puhutaan. Liikelaitos tietenkin on liikelaitos, eli voittoa tuottavaksi tarkoitettu puulaaki... ;)
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: einari - Sunnuntai, 18.11.2018, 17:16
Muistuu yksi tapaus mieleen noin 15 vuoden takaa jossa otettiin jo rajummat otteet tienhoidon suhteen käyttöön, Poliisit sulkivat noin 40 km pitkän tien puomein liikenneturvallisuudelle vaarallisena, ja ilmoittivat tienpitäjälle (valtion tie) ettei ennen avata kunnes on saatettu asiaankuuluvalle tasolle.. ei kauaa tarvinnut puomit olla..  ;D
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: weatherc - Sunnuntai, 18.11.2018, 21:58
Tiekäyttäjän linjalta tai kirjallisesti liikenteen asiakaspalvelusta on turha odottaa mitään "apua".

Eräs esimerkki: Oon jo parin vuoden ajan pari kertaa vuodessa muistuttaneet heitä että eräs (nopeusrajoitus-)liikennemerkki puuttuu (merkkiä ei ole ja tolppa nurin). Kyseinen merkki uupuu edelleenkin (tai viimeksi kun ohi ajoin).  :o
Vakiovastauksena tulee että "korjauspyyntö lähetetty".

Toinen esimerkki. Mulla nordicweatherin sivuilla parit tiekamera-kuvat. Yksi näistä on Hangosta VT25:lla. Siitä tulee välillä seurattua säätä että sataako siellä vai ei. Jokatapauksessa, sinne tuli uutta asvalttia olisko ollut toukokuussa ja ELY:n kirjelmissähän aina sanotaan että "kaistamerkinnät maalataan muutama päivää myöhemmin". Viivat kyseisellä valtatiellä puuttuu edellenkin. Eikä palaute heidän suuntaan jokunen viikko tai olsiko jo kuukausi sitten auttanyt yhtään mitään....

Mutu on että ohjeet ja ehdot saattavat vaikkapa talvihoidon osalta olla ihan asialliset ja ok mutta ELY:n valvonta mitä nuo urakoitsijat oikeen puuhailevat (vai oikeastaan jättävät tekemättä) puuttuu täysin. Ja miksi tehdä mitään jos riski jäädä kiinni on olematon...Eikä se ole tiekäyttäjän tehtävä "valvoa" onko tie vaikkapa aurattu vai ei vaan urakan tilaajan eli ELY:n.
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - Maanantai, 19.11.2018, 09:10
Meillä on weatherc:n kanssa hiukan näkemyseroa tieasioissa. Tai ei niinkään näkemyseroja, vaan ajattelen ennemminkin, että Turun seutukunnan ja Lapin asiat hiukan poikkeavat toisistaan. Etelässä on enempi valvottavaa.

Oma kokemukseni Tienkäyttäjän linjasta on pelkästään plussalla. Olen useampaan kertaan haastellut linjan päässä olevan henkilön kanssa ja kysellyt heiltä esimerkiksi sen, mistä päin puhelimeen vastaavat. Silloin on mainittu ainakin Turku, eli siellä on ainakin yksi piste.

Täällä Lapissa käyttäessäni esimerkkinä vaikkapa tätä 50 kilometriä pitkää Naruskantietä kotinurkalla, niin on meille alkuasukkaille täysin selvää, että jos epäkohdista ei akuutisti soittamalla ilmoiteta, niin siinä tapauksessa ainakin on aivan varmaa, että sille tai niille päiville asioita ei kukaan tule hoitamaan. ELY-keskus Rovaniemellä ei missään tapauksessa jouda päivystämään tiestön hoidon tasoa kentällä, vaan heille menee ne pääurakoitsijoille lähetetyt viestit tiedoksi myös, eli heillä on ilmoitusten ja hoitamisen jälkeen mahdollista käydä tie tarkistamassa.

Oletukseni on, että he liikkuvat varsinkin täällä syrjäisillä seuduilla harvoin. On tosin kesätien huonosta kunnosta tiedossa käyntejä ja Destian saamista sanktioistakin on tietoja tihkunut.

Pääurakoitsija Destia täällä on se pullonkaula. Heillä ei ole riittävää intressiä esierkiksi selvittää, paljonko tänne Naruskantien pohjoisosalle on lunta satanut. Kelikamerakuva on saatavissa sieltä lumettomalta paikalta, mutta olisihan heillä mahdollisuus näpätä reaaliaikaiset lumisentit Naruskan FMI-aseman reaaliaikaisesta datasta. Sinnehän sentit menevät paremmin ajallaan kuin esimerkiksi minun manuaalikatsemittariltani. Kaksikymmentä kilometriä tieosan alusta on täällä paikallisesti välillä pitkä matka esimerkiksi lumen määrässä.

Ainut reaaliaikainen tapa tien käyttäjillä on ilmoittaa heti, kun epäkohta on käsillä. Tahtoo olla niin, että muutaman kymmenen sentin lumet haittaavat sitäkin vähäistä työmatkaliikennettä, mitä Naruskalta on. Tärkeitä päivittäisiä kuljetuksia ovat kuitenkin esimerksiksi koululaiset koulutaksilla. On turvallisuudestakin kyse. Ja tietenkin liikenteen sujuvuudesta.

Perusongelman ydin on myös siinä, että verrattuna "Vesivaltion" aikoihin, on kalustoa nykyisellään tien kunnostukseen lapsellisen vähän. Sallassakin oli Tielaitoksen pihalla 3-4 tiekarhua, jotka huonon kelin tullen hajaantuivat eri puolille pitäjää. Nyt Destialla on yksi karhu Kemijävellä. Sillä ei herran huonetta rakenneta. Simmac korvaa nykyään karhun, mutta ei ole lanaamisessa mitään kunnon vanhanaikaiseen karhuun verrattuna.

ELY-keskuksen ihmiset ovat byrokraatteja. Destiassa ja sieltä alaspäin paikallisurakoitsijalla on tietotaitoa. Raha tulee ongelmaksi, kun Destia yrittää tehdä tulosta. Sehän on varmaa, että kuluja aiheutuu, kun kelit hankaliksi sattuvat. Valtion omistuksessa asiat ehkä olisivat toisin, kuten aikanaan oli. Oli ukkoja ja oli konetta pilvin pimein. Tilalle on tullut alimitoitus ja voitontavoittelu, jotka eivät tien hyvän kunnon kanssa voi kättä lyödä. Näin sen täällä näen. ;)
Otsikko: Vs: Tuore tiesääasema kuvina.
Kirjoitti: weatherc - Maanantai, 19.11.2018, 09:49
Samaa mieltähän lienee kaikki siitä että mitoitus on alakanttiin eikä homma oikeen toimi jollei kansalaiset soita sille tielinjalle.
Ei lumen aurakauksen valtion teillä kuulu olla mitään tilaushommaa vaan urakoitsijan kuuluu hoitaa väkeä niin että myös tietävät milloin missäkin tarvii aurata on kameroita tai ei, ja että kalustoa ja ukkoa löytyy riittävästi ja että auraus aloitetaan ajoissa, toimipideajoista ja rajoista riippumatta. On vähän myöhäistä soittaa tielinjalle vaikkapa 06 aikaan kun istut jumissa jos 07:ksi pitäisi päästä töihin, noin esimerkiksi. Nyttenhän piiloudutaan osittain juuri noiden toimepideaikojen sekä rajojen taakse kun homma on kussut ja rekat jumissa jopa mottoritiellä. Ja sehän on nähty ettei homma toimi "vapaaehtoisuudella" joten ELY:jen pitäisi valvoa hommaa paremmin, eli "24/7 ja aina ja kaikkialla" periaatteella.

Onhan se pikkasen kummaa että naapurimaissa talvihoito toimii mutta Suomessa mennään tääsäkin asiassa perse edellä puuhun.