FinWX Foorumi

Yleiset keskustelualueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: miihkali - tiistai, 20.03.2012, 16:22

Otsikko: Taustasäteily..tulevaisuuden sääennuste?
Kirjoitti: miihkali - tiistai, 20.03.2012, 16:22
Olen jo pitkään seurannut Kainuussa Talvivaaran kaivoksen etenemistä eikä aina ole oikein hyvältä näyttänyt. Uraanin erottaminen aloitetaan lähitulevaisuudessa, ja jo nyt ollaan peloissaan, kuka milläkin tavalla. Olisiko Vuokatin sääaseman tarjonnassa sijaa myös taustasäteilyn mittaukselle, puolueettomalle sellaiselle? Saattaisi hiukan rauhoittaa (tai sitten ei) aamukahvilla, kun tietokoneesta saisi sen hetkiset tiedot.

Niin, ja Vuokatin urheiluopistohan tekee tulevaisuudessa vain loistavia urheilijoita, nimittäin yöllä loistavia.
Otsikko: Vs: Taustasäteily..tulevaisuuden sääennuste?
Kirjoitti: systeemi - tiistai, 20.03.2012, 18:29
Lainaus käyttäjältä: miihkali - tiistai, 20.03.2012, 16:22
Olen jo pitkään seurannut Kainuussa Talvivaaran kaivoksen etenemistä eikä aina ole oikein hyvältä näyttänyt. Uraanin erottaminen aloitetaan lähitulevaisuudessa, ja jo nyt ollaan peloissaan, kuka milläkin tavalla. Olisiko Vuokatin sääaseman tarjonnassa sijaa myös taustasäteilyn mittaukselle, puolueettomalle sellaiselle? Saattaisi hiukan rauhoittaa (tai sitten ei) aamukahvilla, kun tietokoneesta saisi sen hetkiset tiedot.

Niin, ja Vuokatin urheiluopistohan tekee tulevaisuudessa vain loistavia urheilijoita, nimittäin yöllä loistavia.

Itseasiassa olen samaa miettinyt jo heti sääasemanperustamisesta lähtien. Millä kalustolla tuota saisi mitattua. Eipä sillä en usko että Talvivaaran uraania ilmassa on sitä paitsi Suomessa on niin paljon taustasäteilyä muutenkin että mittaaminen on vaikeaa. Itsellä enemmän huolettaisi nuo naapurin muistaakseni 13 ydinreaktoria rajan takana+muut ja  murmanskin ruostunut ydinsota-alus laivasto (n. 200kpl) käytöstä poistettuja reaktoreja.

http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateily_ymparistossa/taustasateily/fi_FI/taustasateily/

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ydinvoiman_k%C3%A4ytt%C3%B6kohteet

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4n_pohjoinen_laivasto
Otsikko: Vs: Taustasäteily..tulevaisuuden sääennuste?
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - tiistai, 20.03.2012, 20:39
Yöuniaan ei Ukka toistaiseksi ole noiden säteilyasioiden takia menettänyt, vaikka tiedossa tuossa lähialueella itänaapurissa onkin noita aikapommeja täydessä latingissa. Talvivaaran mainitseminen on sen verran lähitulevaisuutta ajatellen mietityttänyt, että siellä kun aloitetaan uraanin kanssa vehtaaminen, niin sitten alkaa sama tässä melekeen torpan nurkalla. Nimittäin Soklissa.

Uraani se tulee olemaan Soklinkin päätuote, koska nämä lannoitevarannot ovat saaneet olla koskemattomina tuossa Soklissa jo puolensataa vuotta, vaikka sen lannoitteen hinta on välissä jo ehtinyt käväistä pilvissäkin. Jos kohta pohjalukemissakin, mutta kuitenkin. Soklin uraanistahan on pidetty turvat tukossa, vaikka sen on tiedettykin olevan pääosissa Soklissa.

Nyt Talvivaarasta tulee lupamalli ja malli kaikelle muullekin uraanikaivostoiminnalle Suomessa. Ulkomaalaiset mehustavat Suomen valtion niille lahjaksi antamien yhtiöiden ja kaivosoikeuksien kautta haltuunsa saamat kansalliset omaisuutemme. Ja meille alkuperäisille omistajille jää vain paskat ja säteilyt. Tältä se pahimmissa painajaisissa näyttää.

Tämmöistä säteilymittausta Ukka kannattaa lämpimästi. Tarttis ollakin pitkältä ajalta jotain lukemanäyttöjä ajalta taaksepäin, että sitten voitaisiin luvuilla osoittaa ongelmat, jos toiminta sellaista aikanaan alkaa aiheuttaa.

Pienenä lohdullisena yksityiskohtana voin kertoa, että en niinkään ole huolissani noista itänaapurin ainakaan ydinvoimaloista. Joku vuosi taaksepäin nimittäin jollain ydinvoimalalla siellä alkoi työntekijöiden lakko maksamattomien palkkojen vuoksi. Venäläinen lakkoilija on semmoinen, että se ei lähde työpaikalta pois ennen kuin palkka maksetaan. Lakonkin aikana joku on siis kuitenkin ydinvoimalassa paikalla, jos alkaa tapahtumaan. Suomessahan lakkotilanteessa työpaikka kutvottaisi tyhjillään.

Kyllähän säätietojen sivutuotteena saattaisi olla paikallaan tuottaa myös säteilytietoja, jos se vain jotenkin olisi järjestettävissä. Siinäpä ideoikaa.  ;)

Otsikko: Vs: Taustasäteily..tulevaisuuden sääennuste?
Kirjoitti: Snowi - tiistai, 20.03.2012, 23:45
Itseasiassa olen itsekin miettinyt vähän eksoottisempia mittauksiakin, kuten juuri tuo säteily ja esimerkiksi ilmanlaadun mittaaminen. Mutta laitteet taitavat olla aika hinnakkaita, varsinkin jos haluaisi tiedot vielä reaaliaikaisena nettiin asti. Kuitenkin ehdottomasti mielenkiintoinen ehdotus ja ehkäpä sitä tulevaisuudessa jotakin vastaavanlaista saadaan kehitettyä :)

Itse lomailen Vuokatissa joka vuosi ja välillä useampiakin kertoja vuodessa, sillä meillä on 90-luvulla ostettuja osakkeita Vuokatin Katinkultaan, joka on aivan erinomainen lomapaikka Suomessa. Yleensä matka Vuokattiin menee autolla ja välillä talvella sitten junalla. Kesällä kun on tullut autolla mentyä ja ajettua Rautavaaran kautta Vuokattiin, niin tuo reittihän kulkee suoraan Talvivaaran kaivoksen vierestä ja tietkin on sitten sillä osuudella olleet usein erittäin huonossa kunnossa kun on vähän raskaammat ajoneuvot niitä möyhentäneet. Vuonna 2008 tuli mentyä moottoripyörällä Vuokattiin ja silloin satuttiin menemään Rautavaaran kautta ja se oli kyllä iso virhe, sillä tie oli semmoinen perunapelto, että moottoripyörän selässä sai täristä kunnolla useamman kilometrin ajan.

Toivottavasti kuitenkin Talvivaaran kaivos ei tuhoaisi Kainuun alueen luonnonkaunista maisemaa, sillä samanlaista rauhaa ei täältä etelästä kunnolla löydy. Maastot ja metsät ovat aivan loistavia tuolla alueella ja usein tuleekin käytyä metsässä mustikalla ja koirien kanssa lenkillä. Kovasti toivon, että kaivostoiminnasta ei olisi mitään peruuttamattomia vaikutuksia luontoon tullut ja ei tulisi tulevaisuudessakaan.
Otsikko: Vs: Taustasäteily..tulevaisuuden sääennuste?
Kirjoitti: J.Jäntti - keskiviikko, 21.03.2012, 12:03
Japanin maanjäristyksen ja Fukushiman onnettomuuden jälkeen alkoi täälläkin ajatus taustasäteilyn mittauksesta kiinnostamaan myös osana sääaseman tarjontaa, mutta

Käytyäni kaikenkarvaiset avaimenperäsäteilymittarit (NukAlert (http://www.nukalert.com/)-niminen) läpi ja ihmetellessäni niiden toimintaa, halusin kuitenkin viedä asian pidemmälle ja löytää sellaisen laitteen, jonka voi kytkeä PC-koneeseen kiinni lähettämään taustasäteilytietoja.

Sellainen löytyi - kovin yllätyksettömästi - Rapakon takaa USA:sta.
Puljun nimi on Black Cat Systems, joka on ilmeisesti jonkinlainen monitaitofirma päätellen heidän sivustonsa tarjonnasta. Tarjontaa löytyy Android-sovelluksista säteilymittauslaitteisiin saakka.

Halvimmillaan tällainen PC-kytkentäinen (RS232-liitäntäinen) härveli (GM-10) lähtee 199$ hintaan, joka meidän valuutassa on sellaiset noin 150€, ilman pakkaus- ja postituskuluja, jotka määritellään erikseen. USB-väyläisestä saa pulittaa sitten 50$ enemmän. Kalliimpia ja herkempiä, sekä laajemmalla havaintotasolla (Gamma- ja röntgensäteilymittaus, esimerkiksi) myydään myös.

Jos englanti taipuu, niin tuolta niitä löytyy (http://www.blackcatsystems.com/GM/GeigerCounters.html) ihmeteltäväksi.