FinWX Foorumi

Yleiset keskustelualueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: miihkali - perjantai, 20.01.2012, 09:45

Otsikko: Minne valittaisin?
Kirjoitti: miihkali - perjantai, 20.01.2012, 09:45

Ihmettelin tässä anemometrin kummallisia lukuja eräänä päivänä. Tuuli koko ajan eikä puuskia isommalti ollut, mutta lukemat katosivat välillä kokonaan. Lämpötilat ym tulivat tauluun normaalisti. Katsomaan oli lähdettävä ja syykin alkoi olla selvillä jo pelkän kuulon perusteella. Alueella majaileva harakkapariskunta oli älynnyt uuden leikkikalun. Näytti olevan aika hauskaa pysäyttää nokalla anturin pyörintä. Sen jälkeen harakkamainen räkätys päälle. Lunta oli sen verran, etten korkean paikan kammoisena lähtenyt edes yrittämään katolle. Epäilen myös johtojen saaneen pientä käsittelyä arvoisilta linnuilta. Odottelen sopivaa hetkeä, jotta saisin kuvattua tuholaiset. Vauhtia ne kyllä saivat silloin, joten katsotaanpa jatkuuko leikki edelleen. Radion luontoilta saattaisi antaa joitakin kommentteja säätiedettä  harrastavista harakoista.






Otsikko: Vs: Minne valittaisin?
Kirjoitti: J.Jäntti - perjantai, 20.01.2012, 10:54
Aikoinaan, kun minulla vielä Helsingin Kannelmäessä oli sääasema, pienemmät linnut istuskelivat milloin harusvaijereiden, milloin mittalaiteriman päällä, mutta laitteiden toimintaan ne eivät puuttuneet koskaan tai osoittaneet kiinnostusta niitä kohtaan. Harakoita en muista koskaan nähneeni laitterimaa lähelläkään, vaikkakin niitä oli talon katolla harva se päivä räkättämässä.

Ilmeisesti siellä on harakat huomanneet tuon tuulimittarin pyörivän osan ja yrittävät sitä varmaan nokkia irti, kun on niin kiintoisa. Lumipallon heitto niitä kohti saattaa säikyttää ne pois, mutta tuskin itse ottaisin riskiä, että hajottaisin koko mittarin. Kannattaa katsoa, jos tuulimittarille saataisiin jonkinlainen lintueste rakennettua - jos se on teknisesti mahdollista.
Otsikko: Vs: Minne valittaisin?
Kirjoitti: Skyliner68 - perjantai, 20.01.2012, 11:03
 ;D minulla käy välillä milloin mikäkin ötökkä istumassa tuon allsky kameran kuvun päällä häiritsemässä havaintoja.mutta tuossa tuulimittari tapauksessa voisi kokeilla vaikka alumiinifolio liuskojen tai CD:levy mobiilia jos vain mastossa on tilaa.

Mika
Otsikko: Vs: Minne valittaisin?
Kirjoitti: miihkali - perjantai, 20.01.2012, 11:49
Alumiinifolio kävi minullakin mielessä, mutta siinä voi tulla ongelmaksi lähetinhäiriöt heijastuksien vuoksi. Tai en ole varma, koska en ole kokeillut.
Otsikko: Vs: Minne valittaisin?
Kirjoitti: miihkali - torstai, 26.01.2012, 16:31
Se tuo foliohommeli oli kuolleena syntynyt ajatus. Kokeilin parilla noin 4 cm levyisellä suikaleella. Häiröitä en huomannut lähetinpuolella ja seuraavaan kerran katolle katsoessani oli foliot hävinneet. Keleen harakat näköjään tykkäävät kaikesta kiiltävästä. On se nähty niin monta kertaa. ;D
Otsikko: Vs: Minne valittaisin?
Kirjoitti: Rikuli84 - torstai, 26.01.2012, 22:03
Koitappas hankkia joku muovinen linnunpelätin vaikka kotka tai ei sillä niin väliä ja ripusta se siihen jonnekin tuulimittarin viereen. Voit kokeilla vaikka alkuun jostain mustasta pahvista tehdä semmosen sapluunan. (korpin kuva yleensä toimii)

Yksi ei niin eläinystävällinen konsti on päästää harakka päiviltä ja laittaa roikkuu jalasta jonnekin lähelle, ei muuten tule hetkeen toiset harakat tontille.
Otsikko: Vs: Minne valittaisin?
Kirjoitti: J.Jäntti - torstai, 26.01.2012, 22:10
Lainaus käyttäjältä: Rikuli84 - torstai, 26.01.2012, 22:03
Yksi ei niin eläinystävällinen konsti on päästää harakka päiviltä ja laittaa roikkuu jalasta jonnekin lähelle, ei muuten tule hetkeen toiset harakat tontille.

Veikkaan, että tuo taktiikka pitää harakat poissa hetken verran, mutta vastaavasti saat kaikki hengetöntä harakkaa sympatiseeraavat hihhulit riehumaan etuovellesi. Se tuskin on kannattava teko.
Jos ei muuta, niin virittää jonkinlaisen sähköpaimenen siihen mittariin. Se ei sentään tapa, mutta säikyttää varmasti.
Otsikko: Vs: Minne valittaisin?
Kirjoitti: jamo - torstai, 26.01.2012, 22:29
Haulikko?  ;D

jamo
Otsikko: Vs: Minne valittaisin?
Kirjoitti: khyron - torstai, 26.01.2012, 22:51
Nykyäänhän jokasessa ulkoilmavalossa joka on keskustassa on semmosia rautalanganpätkiä pystyssä, luulis et vastaavaa sais viriteltyä tuulimittariin suht helposti, ja tuskin vaatii kovin montaa piikkiä, sen verran että siihen on hankala lentää.

Samantyyppistä olen pohtinu sademittariin, jos siihen vaikka tulis enskesänä tehtyä lämmitys ni ei tirpat menis paskomaan sinne. Esim. fillarin pinnoista sais varmaan sopivia, teipillä/nippusiteellä kiinni.
Otsikko: Vs: Minne valittaisin?
Kirjoitti: miihkali - perjantai, 27.01.2012, 07:57
Kiitos vain neuvoista. Entinen anoppi olisi kova sana mastoon sidottuna. Saattaisi kadota kylän pulutkin samantien. Kylän keskellä asuminen rajoittaa melkoisesti pakkokeinojen käyttöä ja luonnonystävänä en aivan ensimmäiseksi ota harakkaa hengiltä. Yksi harakka vielä menisi ehkä, mutta nythän on kyseessä pitkään tutuksi tullut pariskunta, joka tekee aika fiksusti hommia. Toinen vahtii toisen syödessä, ja sitten vaihdetaan osia. Minulle ne muistavat laukoa puunoksalta melkoisia herjoja. Onneksi sääaseman johtoihin ei ole (vielä) kajottu. Pesänrakennus on edessä, ja siihen taitaa rakennusaineiksi kelvata kaikki irti lähtevä. Valokuviin pariskunta ei näköjään suostu, koska luulevat kameraa helvetinkoneeksi tms. Mielenkiintoinen kevät on varmasti edessä, kuten ehkä varaosien osto. Mikäli laitteet pysyvät ehjänä, niin ok. Minun tuurillani paikalle saattaa pölähtää maakotka, tai joku muu suurempaa kaliberia oleva. Strutsitarhasta karannut tipu voi olla vaikea hätisteltävä. Let's see.
Otsikko: Vs: Minne valittaisin?
Kirjoitti: Rikuli84 - perjantai, 27.01.2012, 14:57
Mites olisi joku tämmönen :D http://www.virtasenkauppa.fi/tuote/59672/muut/linnunkarkotin-backaton (http://www.virtasenkauppa.fi/tuote/59672/muut/linnunkarkotin-backaton)