Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Tuoreimmat viestit

#11
EWN - European Weather Network / ECMWF ryhtyny hurjaksi
Viimeisin viesti käyttäjältä weatherc - perjantai, 08.03.2024, 13:00
Tuo laitos siellä maailman suurimmassa ulkomuseossa (eli UK:ssä) jota menneinä vuosina kritisoitiin siitä että sinne olis tarvinnut lähettää täysperävaunillisen verran euron seteleitä jos sieltä olisi halunnut ihan mitä tahanasa kivaa - eli ECMWF - on nykyään ihan muuttanut tyyliä :)

Normi säämallia on nykyään avoimena 0.25 asteen datana (ennen oli 0.4 astetta), mikä alkaa jo olemaan ihan käyttökelpoistakin. Lisäksi saatavien parametrien määrää lisätty reilusti, myös painepinta-tasoja tuli nippu lisää (nykyään 13 tasoa). Mukana löytyy myös mm CAPE.

Sen lisäksi ovat pukanneet ulos AI-pohjaisen mallin (eli keinoälyllä tehty) myös avoimena datana. Tässä mallissa parametrejä on vain muutama mutta mielenkiintoista nähdä mihin tuo johtaa vielä. Tuo AI-malli sanotaan myös olevan pirun nopea tehdä, 10 päivän, koko maailman kattava, 0.25 asteen ennuste, on valmis minuutissa. :o
#12
EWN - European Weather Network / Vs: Alkuvuosi on ollut rikkona...
Viimeisin viesti käyttäjältä weatherc - tiistai, 05.03.2024, 14:34
Lainaus käyttäjältä: einari - sunnuntai, 03.03.2024, 07:12Löytyisiköhän siihen jokin häkkyrä joka sen tekisi 8)

Ainakin tulossa se muutos Oauthiin että se on voimassa vain kerran. Toisaalta tuo oma häkkyrä on koko ajan toiminut sillä periaatteella että joka kerralla tallentaa ne saadut koodit seuravaa kierrosta varten. Jostain syystä oli vaan tullut tyhjät vastaukset joka johtaa siihen että homma tyssää siihen.
On kyllä aika uskomatonta pelleilyä tuollainen systeemi jostain säädatasta....
#13
EWN - European Weather Network / Vs: Alkuvuosi on ollut rikkona...
Viimeisin viesti käyttäjältä weatherc - maanantai, 04.03.2024, 14:11
Lainaus käyttäjältä: einari - sunnuntai, 03.03.2024, 07:12Ilmeisesti taas pitäisi uusia Oauth-tunnus, taitanee kuukauden välein teettää sen :o

Löytyisiköhän siihen jokin häkkyrä joka sen tekisi 8)

Olin jossain lukevinaan että ovat taas pelleilleet sen Oauthin kanssa eli tehneet jotain muutoksia siihen...
#14
EWN - European Weather Network / Vs: Intressanttia käyttäjätiet...
Viimeisin viesti käyttäjältä weatherc - maanantai, 04.03.2024, 14:10
Lainaus käyttäjältä: J.Jäntti - torstai, 29.02.2024, 14:03Viimeisenä listalla pyörivästä Android TV:stä tulee ensimmäisenä kysymys siitä mikähän kumman instanssi sivustolla on käynyt sen kautta.  ???

Niinpä.

Toinen mielenkiintoinen on tuo maa-lista, sieltä löytyy näin muutaman viikon datalla tällaisiakin:

[United Arab Emirates] => 3
[Cambodia] => 3
[Venezuela] => 1
[Iran] => 14
[Korea] => 2
[Kazakhstan] => 3
[Vietnam] => 1

 ;D
#15
EWN - European Weather Network / Vs: Alkuvuosi on ollut rikkona...
Viimeisin viesti käyttäjältä einari - sunnuntai, 03.03.2024, 07:12
Ilmeisesti taas pitäisi uusia Oauth-tunnus, taitanee kuukauden välein teettää sen :o

Löytyisiköhän siihen jokin häkkyrä joka sen tekisi 8)
#16
Sää ja ympäristö / Vs: Säädataa haussa
Viimeisin viesti käyttäjältä Mr - perjantai, 01.03.2024, 12:18
Tsydeemi toimii mainiosti, eli Raspi lataa asetetun kelikameran json-tiedoston ja tallentaa sen verkkojakoon. Ajastettu Windows ohjelma tarkistaa onko uusi tiedosto jo tallennettu MySQL tietokantaan ja jos ei ole, tallentaa sen json-kenttään ja ajaa SQL-kyselyn, millä json-puretaan toiseen tauluun mittausarvoiksi. Haku noista mittausarvoista tapahtuu paljon nopeammin, kuin tiedon poiminta json-kentästä. Toinen ohjelma sitten lähettää mittausarvot UDP-sanomina lähiverkkoon, missä WeMos D1 Mini NodeMCU ESP8266 kuuntelee ja näyttää/päivittää tiedot kuvassa näkyvällä TFT-näytöllä. Näyttö ja sen ohjaus perustuu WeatherDuino projektiin WeMokselle muokattuna. WeMoksen kello synkronoidaan lähiverkon NTP-palvelimesta 10 min välein. Aikaisemmin nuo purkit näyttivät oman sääaseman tietoja, mutta nyt siis kelidataa. Uutena tietona aikaisempiin on näkyvyys, mikä vaikuttaa todella käyttökelpoiselta. Omaan sääasemaan sellaisen tiedon mittaminen olisi maksanut maltaita. Noita WeMos-purkkeja on nyt modifioitavana viisi kappaletta. Mukava vilkaista yöpöydällä olevaa näyttöä kun uni ei tule silmään.
#17
Yleistä keskustelua / Vs: internetin uhat ja vaikutu...
Viimeisin viesti käyttäjältä J.Jäntti - torstai, 29.02.2024, 14:11
Täällä vastaavat yritykset pysähtyvät omaan palomuuriin sellaisenaan, johtuen toki siitä että FinWX:ää ja sen palveluita pyöritetään konesalin sijaan ns. on-premises tyyliin. Kaikki kontrolli itsellä tuo toki lisähommaa, kuten laitteiston toiminnan seuraamista ja ylläpitoa, mutta sepä onkin tässä oman ammattitaidon ylläpitämisen kannalta vain hyväksi ja hyödyksi.  ;D
#18
Yleistä keskustelua / Vs: Jännän äärellä
Viimeisin viesti käyttäjältä J.Jäntti - torstai, 29.02.2024, 14:07
ERS-2 tuli lopulta alas Jenkkilän lähellä ja Tyyneen Valtamereen taisi rojahtaa se, mitä alas asti pääsi.
Olisihan siinä ollut kyllä melkoista jos olisi meidän niskaan päätynyt. Tulipallo olisi ollut kieltämättä huikean näköistä katsottavaa.
#19
EWN - European Weather Network / Vs: Intressanttia käyttäjätiet...
Viimeisin viesti käyttäjältä J.Jäntti - torstai, 29.02.2024, 14:03
Viimeisenä listalla pyörivästä Android TV:stä tulee ensimmäisenä kysymys siitä mikähän kumman instanssi sivustolla on käynyt sen kautta.  ???
#20
Helsinki-71 / Vs: Lämpötila/kosteusanturi ja...
Viimeisin viesti käyttäjältä J.Jäntti - torstai, 29.02.2024, 14:01
Se on viimein täällä.
Sääasema sai varaosansa ja on saatu kasaan. Homma koki muutaman lisätyön kun jenkkikierteet aurinkosuojassa muutettiin M4-kierteisiksi kun aurinkosuojan kierteet olivat ruostumassa päreiksi. Itse modaustyö oli nopeaa, mutta lisäjengat otettiin sitten tuulimittarin kanssa. Uusi roottoriosa oli epätasapainossa ja pyöri testissä yhteen nurkkaan koko ajan kallellaan. Purettuani härvelin pois ja kupit pois, vein ne keittiövaa'alle. Siellä sitten ihmeteltiin että mitähän pirua, kun yksi kupeista oli 14g painoinen kun loput olivat 13-grammaisia. Tuo yksi gramma riitti siihen ettei tuulen mittaus onnistunut heikommilla tuulilla lainkaan ja roottori vain keinui painavimman mukaan. Siispä tuumasta toimeen ja varaosalootasta löytyi yksi kuppi joka painoi 13g ja tasapaino saavutettiin.

Ongelmat eivät loppuneet siihen: Seuraavaksi havaittiin että kiinnostus näyttää tuulennopeutta ja tuulensuuntaa lakkasivat osan asennuksen jälkeen kuin seinään. Syyksi lukemien puuttumiselle paljastui se että olin asentanut rottoriosan liian löysästi kiinni eikä siinä ollut magneetti sulkenut varressa olevaa pientä Reed-relettä. Vähän enemmän voimaa ja roottoriosa meni paikoilleen. Tuulensuunta ei kuitenkaan päivittynyt enää lainkaan. Pienen tutkimustyön jälkeen totesin tuulensuunnasta vastaavan Hall-anturin levinneen lopullisesti varresta ja korjaus ei ollutkaan sitten mahdollista, kun koko härpäke oli integroitu varren sisälle jollain kikkakuutosella. Hommasta tuli purku- ja kasausoperaatio kun vanha varsi purettiin pois ja uusi asennettiin tilalle ja kaapelit vedettiin samalla jakoboksille. Testeissä varavarsi toimi ongelmitta, joten vaihtopäätös ei ollut edes vaikea.

Hommassa mentiin lopulta melko kalkkiviivoille kun anturipakka piti suojata, tällä kertaa kylmästi kuumaliimaan hukuttamalla kaikki komponentit paitsi kosteus- ja lämpötila-anturit ja piirilevyn toinen puoli varmuudeksi. Sen ympärillä on myös tuulettimen ilmakanavan virkaa toimittava hyönteisverkko joka on riittävän harvaa ettei piirilevylle pääse tanssimaan hyönteiset, eikä kovempaa satava vesi pääse pakkaa sotkemaan.

Laitteisto on nyt asennettu valmiiksi ja tuulimittari nostettu ylös uuden GPS-aikapulssia vastaanottavan antennin kanssa. Jälkimmäinen pääsee töihin FinWX:n NTP-serverin aikapulssilähteenä, jonka heitto jää nanosekuntiluokkaan. Tämän odotetaan parantavan FinWX:n NTP-serverin tarjoamaa aikatietoa huomattavasti nykyisestä. Aikapulssi muutetaan serverillä RasPi-HAT:n takaa omalle pinnilleen Maaliskuun aikana.

Tällä hetkellä anturipakka ns. sopeutuu ympäristöönsä aurinkosuojan sisällä. Sääasema aloittaa lähettämään dataa 29.02.2024 kello 23:59 ja Ilmatieteen laitos saa ensimmäistä kertaa säädataa FinWX Helsinki-71:ltä sitten noin neljään ja puoleen kuukauteen minuuttia myöhemmin.

Aseman operaattorina voin todeta, että jo on aikakin.