FinWX Foorumi

Sääasemalaitteet => Kysymykset ja vapaa keskustelu sääasemalaitteista => Aiheen aloitti: emr - Sunnuntai, 04.01.2009, 17:44

Otsikko: Kysymys sääasemasta
Kirjoitti: emr - Sunnuntai, 04.01.2009, 17:44
Päivää uudelta jäseneltä. Kotitalo tarvitsee ulkolämpömittaria ja siksipä tuli mieleen hankkia jonkinlainen sääasema. Google toi esiin tämän hyödyllisen ketjun (kiitokset tähänastisista vinkeistä), joten päätin rekisteröityä lisäkysymyksiä varten. Budjettini olisi 200-300 euron luokkaa, todella hyvillä perusteilla saattaisin venyttää 400-500 euron tasolle. Nuo WS-36**- ja WS-23**-mallit tuntuvat ihan potentiaalisilta vaihtoehdoilta, lisäksi tuolta edellä mainitusta Brittikaupasta löytyy mm. Oregon scientificilta laitteita sopivassa hintaluokassa. Muutamia kysymyksiä herää kuitenkin:

- Tuntuu, että noita pattereilla tai akuilla toimivia (ja siksi huolehdittavia) laitteita on taloudessa jo tarpeeksi. Löytyykö siis millään valmistajalla langattomia ulkoyksiköitä, jotka saisivat energiansa auringosta, tuulesta tms.?

- Omista tietokoneistani uusimmat ovat Maccejä, löytyykö niihin sopivia ohjelmia hyvin? Sinänsä joku joutilas PC-konekin löytyisi ehkä tarvittaessa tähän käyttöön.

- Onko millään sääaseman "tukiasemalla" mahdollisuutta wlan-yhteyteen niin, että tietokoneen ei tarvitsisi olla päällä jotta saisi siirrettyä dataa verkkoon omalle kotisivulle tai muualle?

Kiitokset.


Otsikko: Kysymys sääasemasta
Kirjoitti: meteorologi - Sunnuntai, 04.01.2009, 18:03
Tervetuloa foorumiin!

-Tietääkseni langattomat, ilman paristoja toimivat laitteet ovat melko harvassa.
Hinta nousee jo paljonkin, jos laite saa virtansa erityisemmällä tavalla (aurinko, yms).

Yhden tällaisen Aurinkovoimalla toimivan laitteen näin täällä (tuolla on myös paljon muitakin asemia): http://www.nordicweathershop.eu/index.php?language=fi
 
- Weather display on hyvä ohjelma, myös Macille. Tosin se on myös maksullinen.
Asemavalinnasta riippuen ohjelmat vaihtelevat.

- Ainakin erillinen useisiin sääasemiin sopiva tällainen dataloggeri/nettiin lähettäjä on täällä: http://www.meteohub.de/joomla/index.php

Otsikko: Kysymys sääasemasta
Kirjoitti: emr - Sunnuntai, 04.01.2009, 18:26
Kiitokset vinkeistä ja tervetuliaisista.

Tuolla ukweathershopissa näyttää ymmärtääkseni lukevan Oregon Scientific WMR200:n tiedoissa, että jotkut anturit toimisivat ehkä aurinkoenergialla tai paristolla.

http://www.ukweathershop.co.uk/acatalog/oregon_WMR200.html (http://www.ukweathershop.co.uk/acatalog/oregon_WMR200.html)

Lainaus
Wind Sensor and Temperature & Humidity Sensor

    * Solar power supply or with one unit battery powered if mounted separately

Ovatko nuo Oregonit ylipäänsä ihan laatukamaa?

EDIT: Lisätihrustelun jälkeen tulee tunne, että aurinkovermeet taitavat olla lisävarusteita. Ja eipä täällä (Oulussa) ole kyllä talvella sitä aurinkoa liikaa tarjollakaan.
Otsikko: Kysymys sääasemasta
Kirjoitti: meteorologi - Sunnuntai, 04.01.2009, 18:37
Tietääkseni Oregon-asemat ovat hyviä asemia nekin. Tarkkuus on hyvä ja laitteet varmoja.
Myös useat ohjelmat tukevat Oregoneja.


Tuo wmr200 on edistyneempi Oregon. Siinä on enemmän toimintoja kuin muissa Oregoneissa.

Todellakin tuo "aurinkovoimala" taitaa olla lisävaruste.

Minä en ehkä ottaisi auringon voimalla pelittävää asemaa näin pohjoisessa käyttöön.
Se on kuitenkin aika herkkä laite ja huolto hankala.

Kaikenkaikkiaan tässä olisi hyvä asema.
Otsikko: Kysymys sääasemasta
Kirjoitti: emr - Sunnuntai, 04.01.2009, 19:23
Kiitokset vielä. Isommin arpomatta lähti sitten Oregon Scientific WMR200 tilaukseen tuolta ukweathershopista. Eiköhän tuo liene ihan passeli itselleni. Nyt vain odottelemaan - ja opettelemaan.
Otsikko: Kysymys sääasemasta
Kirjoitti: meteorologi - Sunnuntai, 04.01.2009, 20:45
Kiitokset vielä. Isommin arpomatta lähti sitten Oregon Scientific WMR200 tilaukseen tuolta ukweathershopista. Eiköhän tuo liene ihan passeli itselleni. Nyt vain odottelemaan - ja opettelemaan.

Ole hyvä!

Tuohon asemaan saa vielä halutessa useita lisäsensoreita, jos niin haluaa.

Sitten vain pitää miettiä ohjelmia. Jos olet valmis maksamaan, on Weather display onnen omiaan.
WMR200 on tietääseni asema, johon on saatavilla ohjelmia kiitetävästi. Myös Macillekin löytyy.


Lisää voinee kertoa täällä foorumilla käyvä Weatherc, jolla on ollut ko. asema.
Otsikko: Kysymys sääasemasta
Kirjoitti: teutari - Sunnuntai, 04.01.2009, 20:51
Tervehdys ja tervetuloa foorumiin!

Isommin arpomatta lähti sitten Oregon Scientific WMR200 tilaukseen tuolta ukweathershopista. Eiköhän tuo liene ihan passeli itselleni. Nyt vain odottelemaan - ja opettelemaan.

Tuossa sääaseman valinnassa ei näköjään kauaa nokka tuhissut. ;D
Otsikko: Kysymys sääasemasta
Kirjoitti: weatherc - Sunnuntai, 04.01.2009, 23:30
Terve emr ja tervetuloa foorumiin minunkin puolesta!

Kuten Meterologi sanoi mulla oli Oregonin asema ennen Davisiin siirtymistä. Se oli tai siis on WMR200:n edeltäjä WMR968, käyttökelpoinen se vieläkin on kunhan hankkis siihen uuden tuuliviirin ja sadekipon siihen. Tällä hetkellä se toimii lähinnä vertailu-mielessä Davisin kanssa. Täytyy kýllä sanoa että olin ihan tyytyväinen siihen, on kyllä hintansa värtti.
Myös se että siihen saa lisäsensoreita haluttaessa on suuri plussa, meikäläisen 968 ymmärtää 3 lisälämpötilasensoria vakio ulkolämpösensorin lisäksi.

Mitä noihin aurinkopaneeleihin/lähettimiin tulee niin yleensä paristot niissä kestää sellaisen vuoden verran riippuen pikkasen mitä paristoja sinne laittaa, suositushan on että laittais noita pakkasenkestäviä kalliimpia, mulla oli normaalit Duracellit ja hyvin ne porskutti vielä -20 asteen pakkasessakin.

Ennenkun asennat sen suosittelen että asennat/rakennat jonkunlaisen lämmittimen sadekippoon, ideoita löytyy vaikka tuolta:
http://www.finwx.net/forum/index.php/topic,620.0.html
Mulla sama lamppulämmitin WMR:ssä kun on nytten Davisin kipossa, erona vaan että WMR:ssä oli vaan yksi lamppu kun Davisissä niitä on 2.
 :)

Henkka

Otsikko: Vs: Kysymys sääasemasta
Kirjoitti: emr - Torstai, 08.01.2009, 18:31
Isommin arpomatta lähti sitten Oregon Scientific WMR200 tilaukseen tuolta ukweathershopista. Eiköhän tuo liene ihan passeli itselleni. Nyt vain odottelemaan - ja opettelemaan.

Ja pitkään ei tarvinnut odotellakaan, alle 4 vrk siihen että pömpeli tuotiin ovelle! Kunhan löytyy aikaa ja sää sallii, niin pitää asentaa paikoilleen. Vaan mikäpä sille olisi hyvä paikka? Talo on parikerroksinen ja harjalta löytyisi varmaankin joku paikka mihin kiinnittää anturihökötys. Tuulen suhteen tuo olisi oletettavasti hyvä paikka, mutta antaisiko lämpötilamittaus sitten virheellistä tietoa siellä 7-8 metrin korkeudella? Alempaakin löytyisi varmaan kiinnityspaikkoja, vaikkapa talon tai autotallin seinästi tai vaikka puun kyljestä, mutta eikös tuollainen kiinnitys pilaa sitä tuulimittausta? Mikä ylipäänsä olisi optimaalinen paikka asemalle - jotta voisin etsiskellä sellaista tontilta?

Kiitokset muuten yo. vastauksista. Olin hetken aikaa hämilläni kun avasin tallentamani linkin alkuperäiseen ketjuun ja se oli lyhentynyt murto-osaan. Moderaattori tainnut olla siivoustöissä, hyvä niin.
Otsikko: Vs: Kysymys sääasemasta
Kirjoitti: meteorologi - Torstai, 08.01.2009, 19:45
Lämpömittari on hyvä asentaa suhteellisen alas, mutta sellaiseen paikkaan, jossa ilma kiertää hyvin. Tuskin lämpömittaus kovin paljon kärsii korkeudesta, siellähän se ilma parhaiten vaihttuu. Pitää vain suojata hyvin, jos on avonaisessa paikassa, kuten juuri katolla.
Tuulimittari on lähes poikkeuksetta asennettava mahdollisimman ylös sellaiseen paikkaan, jossa tuulee joka suunnatsa hyvin.
Otsikko: Vs: Kysymys sääasemasta
Kirjoitti: weatherc - Torstai, 08.01.2009, 21:45
Jos enklanti luonntistuu niin tuosta (http://www.nordicweather.net/CWOP_Guide.pdf) löytyy CWOP:n ohjeet miten ne kuuluis asentaa sekä miten "hyvä" eri paikka on. Taulukko löytyy kyseisen PDF:än sivulta 31.  ;D

Mutta noin lyhyesti niin:
- Tuulimittari tietenkin mahdollisimman ylös ja mahdollisimman kauas lähimmästä puusta/muusta häiriötekijästä ja 10 m maapinnasta ;)
- Lämpömittari 1.8 - 2 m korkeuteen ruohikon yläpuolelle, vähintään 2 m lähimmästä rakennuksesta (rakennus hejastaa lämpöä)
- Sadekippo kuluis vissiin olla noin puolen metrin korkeudessa avoinaisessa paikassa.

Tuosta lämmön hejastuksesta näin yks päivä konkreettista näyttöäkin, oma sadekippo/lämpösensori on noin 1.5 m talon seinästä (varjossa auringolta), sadekippo oli kuurassa ulkopuolelta ja kun lämpötila nousi nollan tietämille kuura suli ensin seinän puolelta, silloin lämpömittari näytti vielä pikkasen pakkasta.
Otsikko: Vs: Kysymys sääasemasta
Kirjoitti: emr - Torstai, 08.01.2009, 21:53
Tuskin lämpömittaus kovin paljon kärsii korkeudesta, siellähän se ilma parhaiten vaihttuu. Pitää vain suojata hyvin, jos on avonaisessa paikassa, kuten juuri katolla.

Kiitokset sääherroille. Suojata miltä - auringoltako?
Otsikko: Vs: Kysymys sääasemasta
Kirjoitti: weatherc - Torstai, 08.01.2009, 22:00
Lainaus
Kiitokset sääherroille. Suojata miltä - auringoltako?
Kyllä, jos sulla lämpötilasensori katolla ilman säteilysuojaa se ei tule näyttämään oikeita tietoja aurinkoisella säällä, koska sähän haluat mitata ilman oikeata lämpötilaa ei auringon lämmittämää sensoria.

Tuolta (http://www.weather-watch.com/smf/index.php/topic,28733.0.html) löytyy mitä mainioin ohje miten rakentaa kukkalautasista säteilysuoja.
Otsikko: Vs: Kysymys sääasemasta
Kirjoitti: tito - Perjantai, 09.01.2009, 20:21
Viime kesänä yritin saada lämpöanturille aurinkosuojaa tekemällä ensin valkeista kukkalautasista linkin ohjeen mukaisen säteilysuojan. Se ei kovin paljoa auttanut niin laitoin sen alle pienen laitetuulettimen eikä todellisiin lukemiin päässyt vielä sittenkään auringon paistaessa. Kolmanneksi tein ympärille vielä valkeaksi maalatuista rimoista kopin, kooltaan 35 x35cm ja vieläkin lukemat poikkesivat useita asteita varjossa olevan mittarin lukemasta. Tämä olisikin ennen ensi kevään auringonnousua saatava jotenkin järkeiltyä oikein toimivaksi. Mittausanturin sijoitusta on hankala muuttaa lähietäisyydellä koska tuulianturille ei löydy muuta sopivaa paikkaa.
Miten on tielaitoksen säämittauspisteissä lämpötilanmittaus hoidettu, nehän ovat aina joissakin katuvalopylväissä auringonpaisteessa. Niissä ainakin näyttää olevan samannäköiset lautassuojukset, mutta mikä on niiden mittaussysteemi, onko kenelläkään niistä tietoa. Kuitenkin ne näyttävät luotettavia lukemia.
Otsikko: Vs: Kysymys sääasemasta
Kirjoitti: meteorologi - Perjantai, 09.01.2009, 20:32
Niissä saattaa olla todella tehokkaat tuulettimet ja täysin auringonpaisteelta suojattu kotelo. Voi olla myös jonkinlainen "fixup" antureissa, eli mitatusta lukemasta vähennetään arvoitu heitto.
Otsikko: Vs: Kysymys sääasemasta
Kirjoitti: tito - Perjantai, 09.01.2009, 21:20
Täältä http://www.spelektroniikka.fi/  löytyy pienikokoisia aurinkokennoja joiden teho riittää käyttämään aika tehokastakin laitetuuletinta. Ostin jo valmiiksi 4kpl rinnan kykettäväksi jolloin saa ulos 2 watin tehon. Systeemi ei tarvitse akkua, sillä pilvisellä ilmalla puhaltimen ei tarvitse pyöriäkään.
Otsikko: Vs: Kysymys sääasemasta
Kirjoitti: teutari - Perjantai, 09.01.2009, 21:48
Tuossa ovat nuo Ilmatieteen laitoksen suositukset noiden atureiden asennupaikoista mutta kyllä minä ainakin joudun tuon tuulianturin asennuspaikan kanssa tinkimään tai sitten pitäisi hankkia 25m masto tai ottaa moottorisaha käteen ja pistää pihapuut klapeiksi siinä missä tuo tuulianturi nyt sijaitsee n.6m korkeudessa tulee kyllä koko ajan pyörteitä että se täytyy koittaa vielä siirtää muualle jos sais sen peräsimen hiukan rauhoittumaan.

Lämpötilan mittaus:
Lämpömittaria ei tule altistaa suoralle Auringon säteilylle. Jos lämpömittari sijaitsee rakennuksen seinässä, on huolehdittava ettei rakennuksesta karkaava tai läheisiltä Auringon lämmittämiltä pinnoilta säteilevä lämpö haittaa mittausta. Varjoisa ja hyvin tuulettuva paikka on parempi kuin esimerkiksi tummapintainen etelän suuntaan oleva ikkunanpuite.
Suomessa viralliset lämpötilamittaukset suoritetaan kahden metrin korkeudelta. Mittari sijaitsee valkeaksi maalatussa suojasäleikössä ja lämpötila-arvot rekisteröidään 0,1 asteen tarkkuudella.


Tuulen mittaus:
Mittauspaikan valinta vaikuttaa oleellisesti tuulihavaintoihin. Tiheä ympäröivä kasvusto tai lähellä sijaitsevat rakenteet aiheuttavat virhettä. Viralliset mittaukset suoritetaan 10 metriä merkittävien ympäristön esteiden yläpuolella.


Sademäärän mittaus:
Hyvä paikka sademittarin sijoitukselle on sellainen, jossa esteet ovat kaksi kertaa korkeutensa etäisyydellä sadeastiasta. Puiden ja pensaiden reunustama pihamaa soveltuu tarkoitukseen usein mainiosti.
Virallisessa säähavainnossa sadeastian suuaukko sijoitetaan 1,5 metrin korkeudelle.