FinWX Foorumi

Sääasemalaitteet => Kysymykset ja vapaa keskustelu sääasemalaitteista => Aiheen aloitti: yka - tiistai, 08.07.2014, 18:02

Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: yka - tiistai, 08.07.2014, 18:02
Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - tiistai, 08.07.2014, 08:16

Samalla voisi taas kerran vihjata siitä, että selkeästi liian kuumia aurinkovaikutteisia lukemia ei saisi yksityisiltäkään asemilta tulla. Esimerkiksi en usko, että Alajärvellä tänään vielä mennään yli +30 asteen lukemissa varjossa, vaikka Seinäjoen tangomarkkinat alueen peruslämpötilaan lähipäivinä vaikuttavatkin... ;)

Henkka voisi aivan syystä laittaa virheellistä dataa lähettävien asemien ylläpitäjille postia, että jotain parantamisen varaa saattaisi jonkun mittaustuloksen kanssa olla, jos luvut poikkeavat reippaasti suuntaan tai toiseen lähialueen muiden asemien tiedoista. ;)

Nuo lämpötilalukemat saattavat tietysti olla ihan siitä johtuvia, että aurinko pääsee paistamaan mittariin tai mittarinsuojukseen, mutta syitä voi kyllä olla muitakin. Omaa asemaani kohtalaisen lähellä ovat Tampereella sijaitsevat asemat. En ole kaikkia mitenkään tutkinut, mutta esim yksi asema sijaitsee melko jyrkässä lounaispuoleisessa harjun rinteessä. Nyt käy heikonpuoleinen tuuli pääasiassa idän suunnasta. Vaikka aseman lämpötilan mittaus tuossa harjun rinteessä olisi kuinka hyvin tahansa auringolta suojassa, nousee lämpötila lounaisrinteessä paljon muita alueita korkeammaksi. Mittarihan voi näyttää vain paikallisen lämpötilan ja sen tuleekin niin näyttää. Meillä mittari näyttää useimmiten matalampia lämpötiloja kuin lähiseutujen muut mittarit. Se taas johtuu siitä, että talo jonka pohjoisseunustalla mittari on, on lähellä voimakkaasti viilentävää havumetsää. Nimenomaan kesällä tämä on selvästi havaittavissa. Mittarin viereen on asennettu kaksi muuta mittaria, joiden näyttämät arvot poikkeavat vain muutamia asteen kymmenesosia sääaseman mittarista ja nekin vähän vaihdellen.
Tietenkin mittarien asennuspaikalla on merkitystä, mutta syitä voi kyllä olla muitakin.
yka
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: weatherc - tiistai, 08.07.2014, 18:53
Juuri noin.
Exmex tuo mainitsemani kakkosasema nakutti tänään tauluun 32 ja rapiat. Tämä aikas tasaisella 0.7 m/s tuulella.
Tuo on liian lämmin jos katsotaan yleisesti suuremmalta alueelta mutta ei välttämättä kysesisen pläntin mikroilmastoa katsellessa koska tiedän kokemuksesta että siellä kalliolla voi olla läkähtävän lämmintä jos on "tyyntä" ja aurinkoista. Pikemmin yllätyin ettei se korkeammalle noussut ottaen huomioon sen beigen värisen säteilysuojan... :P

Jos katsotaan EWN:ää niin siellä on varmasti asemia jossa aurinko saanut aikaseksi asteen pari korkeampaa tulosta mitä täysin varjossa olisi tullut. Oma Daviskin on monesti asteen verran korkeampi mitä lähin FMI Kiikala näillä keleillä. Ainut mitä oikeastaan voi tehdä on panoistaa säteilysuojan/tuuletuksen tärkeyttä jos aurinko pääsee paistamaan anturiin (sekä kirota noiden halvempien laitteiden kyseenalaisia/olemattomia oletus-suojia).
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - keskiviikko, 09.07.2014, 08:10
Ei Ukalla ollut tarkoitus ketään lokaan vetäistä mielipiteellä toplistan lukemien luotettavuudesta. Täällä Naruskalla jos missä on suuria eroja lämpötiloissa, sademäärissä ja tuulilukemissa. Niihin vaikuttavat tietenkin aseman sijainti ja niillä yksittäisen mittarin sijoituspaikka.

Jokaiselta tontiltakin ja talon ympäriltä löytyy paikka, jossa varsinkin auringonpaisteessa lämpötila kohoaa joskus huimiin lukemiin. Sellainen paikka ei mielestäni ole lämpömittarin paikka ainakaan silloin, jos tietoa lähetetään johonkin sillä mielin, että lukema kertoo laajemmankin alueen silloisesta lämpötilasta tai muusta sääolosuhteesta.

Kesälämpötiloissa harvoin on niin suuria eroja, mitä talvilämpötiloissa. Naruskan kolmen mittauspisteen lukemia verrattaessa sen hyvin usein huomaa.

Lähinnähän nuo toplistojen virheet, tai millä nimellä niitä nyt kutsutaankin, toistuvasti ovat samojen asemien lähettämiä. Jos alueellisesti mikään muu asema ei ole esimerkiski hellerajan yläpuolella, niin jonkun aseman keikkuminen vaikkapa kolmessakympissä laittaa ensimmäiseksi miettimään, onko mittauspistessä jotain häikkää. Onhan näissä vermeissä mitä erilaisimpia vikoja, kuten usein voi täältäkin lukea.

Keskustelu alkoi lumihavainnosta, kun oli melkoinen kontrasti, kun FMI:n asema ilmoitti hellettä ja pariakymmentä lumisenttiä, joka mitä suurimmalla todennäköisyydellä ei ollut tai ole totta. Vaikka Naruskalla tapahtuikin. ;)
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 09.07.2014, 12:07
Totta on kyllä että lämmitettyjä antureita on listalla. Ja että monesti se on ne samat jotka siellä keikkuu.
Jos katsoo tätä päivää missä FMI:n tähän mennesä mittaama maksimi on 27.5, niin olisi ainakin koko top 10 hyviä ehdokkaita lämmitetyksi koska listalle edes pääse alle 29.4 lukemilla. Tässä kohtaa luotan kyllä enemmän tuohon FMI:n listaan kun PWS-listaan, valitettavasti.

Teoreettisesti se olisi mahdollista tarkistaa mysqlistä mitkä ovat lähi-alueen lämpötilat. Tämä vain teoriassa koska aina ei ole lähellä muita asemia. Tämä toimis myös käytännössä vain Suomessa/Pohjoismaissa missä meillä on suht tiheä asemaverkko EWN:ssä tiesää- ja metoffice-asemien ansiosta.

Toinen ongelma siinä on että sen pitäisi joka tapauksessa sallia X asteen ero ja se että mikä tuo raja olisi. Exmex. jos FMI Naruskalla on -25 niin voisko sallia että ukalla on -35? Tuo on jo 10 asteen ero. Toisinpäin käännettynä tuo sallisi 37 asteen lukeman jos verrokilla on 27. Tietty sen vois tehdä myös että talvella se sallisi suuremmat erot mitä kesällä ja että sallittu ero vaihtelis lämpötilan mukaan sekä myös etäisyyden mukaan, exmex 2 km - 2 astetta, 5 km - 3 astetta jne.

Mitä FMI lumiin tulee niin ilmoa mennyt Kumpulanmäelle ja heitin havaintoyksikköön.
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: Zalama - keskiviikko, 09.07.2014, 12:53
Seinäjoen aseman sademäärät on tainut korjaantua, vain onko blokattu pois ? Siellähän satoi alkuvuonna joka päivä 30 - 50 milliä  :o
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 09.07.2014, 13:11
Lainaus käyttäjältä: Zalama - keskiviikko, 09.07.2014, 12:53
Seinäjoen aseman sademäärät on tainut korjaantua, vain onko blokattu pois ? Siellähän satoi alkuvuonna joka päivä 30 - 50 milliä  :o

Nuo sademäärät tulee suoraan asemalta, eli jos korjaa vuosisadetta WD:ssä se korjaantuu myös EWN:ssä. Alussahan NWN laski vuosi/kuukausisateen päivän sateesta mutta se ei toiminut haamusateiden takia joten helpompi/toimivampi jos asema pystyy itse korjaaman sen suoraan.

Visio/wishlist...
Koko tuo jäsenalue tarvis paremman alustan jossa pystyisi paremmin muokkamaan omia datoja kuten exmex asettaa oman aseman lämpötilan blokkiin vaikka klo 10-14 ajaksi. Vielä parempi jos myös pystysi asettamaan päivämäärät jonka aikana blokki olisi voimassa, kuten 01.06-01.08 jos oma anturi puhuu palturia tuona aikana.
Myös jonkin sortin "admin-osasto", johon muutamat valitut saisi pääsyn jossa pystyisi esmex blokkamaan lämpötilan myös muilta. Tämä koska (valitettavasti) kaikki ei välitä antureiden sijannista saatikka paikkansapitävyydestä.

Automaattipuolella tarvis edelleen kehittää tarkistuksia, kehissä on sekä sallitut max/min-arvot (vaihtelee kuukausien ja sijannin mukaan) sekä "askel-testi" eli lämpötila ei saa muuttua liikaa edellisesta lukemasta. Askel-testi ei vaan tahdo toimia näissä aurinko-lämmitteisissä koska se nousee kuitenkin suht hitaasti ja toisaalta sen pitää sallia aika isotkin hypyt (tyyliin ukkosten aiheuutama romahdus lämpötilassa).

Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: Leka - keskiviikko, 09.07.2014, 19:23
Puuston harvennuksen vuoksi on ollut havaittavissa pientä lämpötilojen nousua kun varjopaikka pieneni, vaikka Davisin säteilysuojan ympärillä on säteilysuoja ;D

Aluksi asennetaan säteilysuojaan Daytime FARS, kunhan se saapuu Echtshopista ja ensi vuonna siirretään koko lämpötilan/kosteuden mittaus uuteen paikkaan langattomalla yhteydellä johon ympätään tuo DFARS.

Ei tuo oman aseman max. lämpötila eroa kovinkaan paljoa FMI Halli, Lentoasemantien lukemista. Omassa max tänään +29,3°C vs. FMI:n 28,6°C 
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 09.07.2014, 19:30
Ihan samankokoista nousua täälläkin on havaittavissa auringossa. Kehissä Daviksen orginaalit lautaset + lautanen jossa tuuletin hurisee 24/7. Eli aurinko vaikuttaa kyllä hitusen vaikka olisikin se säteilysuoja.
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: systeemi - keskiviikko, 09.07.2014, 20:13
On säteily suoja, daviksen säteilysuoja ja puhallinkin löytyy. En tiedä onko se niin väärin että jonkin verran aurtingonpaiste vaikuttaa. Olen ajatellut vaikka aurinko ei anturia pääse lämmittämään niin koko ympäristön lämpötilaa se nostaa kuitenkin. Josta johtuen lämpötila nousee olkoon säteilysuojat millaisia tahansa.
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 09.07.2014, 20:22
Lainaus käyttäjältä: systeemi - keskiviikko, 09.07.2014, 20:13
On säteily suoja, daviksen säteilysuoja ja puhallinkin löytyy. En tiedä onko se niin väärin että jonkin verran aurtingonpaiste vaikuttaa. Olen ajatellut vaikka aurinko ei anturia pääse lämmittämään niin koko ympäristön lämpötilaa se nostaa kuitenkin. Josta johtuen lämpötila nousee olkoon säteilysuojat millaisia tahansa.

Mielestäni ei ole. Se mikä lienee ukankin taka-ajatus on pikemminkin nuo jotka eroavat reilusti lähiympäristön muihin asemiin, ei pienet 1-2 asteen erot. Jos asema kertoo 33 astetta kun muilla on 25 niin se on selvä virheluku, ei se että se kertoisi 26 tai 27. Jälkimmäinen ero kun voi tulla jo riippuen siitä että onko aurikoista vai pilvistä anturien kohdalla.
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: systeemi - keskiviikko, 09.07.2014, 20:26
Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 09.07.2014, 20:22
Lainaus käyttäjältä: systeemi - keskiviikko, 09.07.2014, 20:13
On säteily suoja, daviksen säteilysuoja ja puhallinkin löytyy. En tiedä onko se niin väärin että jonkin verran aurtingonpaiste vaikuttaa. Olen ajatellut vaikka aurinko ei anturia pääse lämmittämään niin koko ympäristön lämpötilaa se nostaa kuitenkin. Josta johtuen lämpötila nousee olkoon säteilysuojat millaisia tahansa.

Mielestäni ei ole. Se mikä lienee ukankin taka-ajatus on pikemminkin nuo jotka eroavat reilusti lähiympäristön muihin asemiin, ei pienet 1-2 asteen erot. Jos asema kertoo 33 astetta kun muilla on 25 niin se on selvä virheluku, ei se että se kertoisi 26 tai 27. Jälkimmäinen ero kun voi tulla jo riippuen siitä että onko aurikoista vai pilvistä anturien kohdalla.

Toki isot erot on virheitä, mutta mikä on iso ja mikä ei: Menee taas hiuksen halkomiseksi  :P

Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 09.07.2014, 20:39
Lainaus käyttäjältä: systeemi - keskiviikko, 09.07.2014, 20:26
Toki isot erot on virheitä, mutta mikä on iso ja mikä ei: Menee taas hiuksen halkomiseksi  :P

Tuo on juuri se ongelma.
Pikaisesti ajateltuna se riippuu tilanteesta:

- Aurinkoinen hellepäivä, tasainen pilvinen keli => suht pienet erot
- Ukkostapainen kylmärintama, selkeä pakkasyö => isot erot

Toinen ero voisi olla suunta:

- Lämpenee suht hitaasti => jos lämpenee liian nopeasti se on aurinkolämmitetty => kysymys onkin että mikä olisi "sallittu nopeus" niin ettei se nappaa kevät/syys-päiviä jossa isot erot yön ja päivän välillä
- Kylmetä voisi nopeastikkin
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - keskiviikko, 09.07.2014, 21:32
Ukka ei ainakaan tunnusta olevansa hiuksienhalkojatyyppiä. Heitin lämpötilojen osalta sivulauseessa kommentin, josta poikiintui keskustelu, joka toivottavasti ei lainehdi vesilasista yli.

Tapanani on aamusta ensimmäisenä vilkaista Henkan EWN:n toplistat, koska niistä saa hyvin käsityksen kaikista olennaisista sääoloista. Kun jo aamusta tai aamupäivästä jonkun aseman lämpötilat heiluvat korkeammissa lukemissa, mihin iltapäivänkään mittaukset  lähialueella yltävät, niin se aina ihmetyttää pientä kulkijaa. Noissa listoissahan lukemat ovat kunkin vuorokauden alusta nollaantuneet, jos oikein olen asian ymmärtänyt.

Kesällä normipäivänä lämpimin ajankohta ajoittuu iltapäiväkolmen ja kuuden välille noin keskimäärin. Lämpötiloissa saattaa mihin aikaan vain olla suuriakin pudotuksia esimerkiksi ukkoskuuron tms. vuoksi, mutta normaalina lämpimänä sateettomana kesäpäivänä lämpötilakäppyrä pääsääntöisesti näyttää suunnilleen samalta. Aamuyöt ja vielä aamupäivätkin ovat iltapäivää viileämmät normipäivänä.

Ukallakin on keittiön mittari itäseinällä suojaisassa talon sisäkulmauksessa. Se mittari hilippoo monesti jo ennen puoltapäivää kolmenkympin ja neljänkympin välissä, eli ei tiedä varjolämpötilasta mitään. Ukan sääaseman mittari vuorostaan sijaitsee talon länsipuolella katveessa, eikä mittari ole mihinkään aikaan päivästä suoran auringonvalon saavutettavissa. Talon varjon lisäksi se jää kesällä lehtipuiden ja muunkin puuston varjoon. Ja anturin kautta kulkee ilma pystyputkessa laitetuulettimen kierrättämänä yötä päivää ja kesää talvea. Vastakkaisilla puolilla taloa olevien mittarien luvut eroavat varsinkin kesällä suurestikin. Auringon lämpövaikutus kertaantuu tuulettomalla suojaisalla seinustalla.

En ihan tarkasti tunne virallisen mittauspisteen kriteerejä. Pidän kuitenkin suoran auringonvalon vaikutuksen eliminoimista mahdollisiman vähäiseksi tärkeämpänä kuin sitä, että mittari altistuu suoralle auringonpaisteelle.

FMI:n Naruskan aseman mittarit ovat kaikista ilmansuunnista alttiina auringonpaisteelle kesää talvea. Ei sieltä kuitenkaan ihan höpöjä lukemia tule kuumimpanakaan hellepäivänä. Asteen tai pari tai kolme jos siellä näyttää lämpimämpää kuin Ukalla tai päinvastoin, niin se on kai sitä paikallista eroa, jota on ja kuuluukin olla. Vuorokautiset käyrät kulkevat kuitenkin suht yhteneväisesti. ;)
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: ahpe - torstai, 10.07.2014, 04:48
LainaaEn ihan tarkasti tunne virallisen mittauspisteen kriteerejä. Pidän kuitenkin suoran auringonvalon vaikutuksen eliminoimista mahdollisiman vähäiseksi tärkeämpänä kuin sitä, että mittari altistuu suoralle auringonpaisteelle.

FMI: n sivuilta löytyi lämpötilanmittauksesta seuraavaa:

Ilman lämpötilan mittaus vaatii tarkkuutta
.
.
Ei-ammattimaiseen mittaukseen tarkoitetun suojan mittausvirhe voi olla jopa 5-7 astetta, ilman suojaa olevalla mittarilla ero voi olla vieläkin suurempi.
.
.
Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n vaatimaa tarkkuutta ei kotikonstein saavuteta, mutta yhden asteen tarkkuuteen voidaan käytännössä päästä. Tällöin anturin tulisi sijaita esimerkiksi yksinkertaisessa suojuksessa, joka suojaa mittaria sateelta, mutta jossa ilma pääsee vapaasti vaihtumaan. Tämä suoja tulee sijoittaa mahdollisimman varjoisaan, mutta samalla mahdollisimman avoimeen paikkaan. Metsikön, puuston tai rakennusten avoin pohjoispuoli ovat soveliaita paikkoja. Anturi tulee kuitenkin sijoittaa riittävän etäälle rakennuksista. Käytännössä jo 20 cm on riittävä, mikäli seinustaan ei aurinko pääse paistamaan.

http://ilmatieteenlaitos.fi/ajankohtaista/471354 (http://ilmatieteenlaitos.fi/ajankohtaista/471354)
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - torstai, 10.07.2014, 07:45
Aika selkeää tekstiä löytyy muualtakin heidän sivuiltaan. Alla olevasta linkistä kopioitu pätkä tekstiä:

http://ilmatieteenlaitos.fi/saahavainnot

"Sääasemat:

Ilmastollisesti edustava havaintopaikka kuvaa paikkakunnan yleistä ilmastoa ja silloin mittauksessa pyritään sijoittamaan mittarit avoimelle kasvuston ympäröimälle kentälle. Muusta ympäristöstä poikkeavat maastonkohdat kuten mäen harja, jyrkkä rinne tai notkelma eivät ole ihanteellisia sijoituskohteita.

Merellisillä havaintoasemilla, kuten majakoilla, antureiden sijoitteluun usein vaikuttaa se mihin niitä on ylipäätään mahdollista sijoittaa. Yhdellä tietyllä havaintoasemalla ei aina kyetä ilmastollisesti edustavasti mittaamaan kaikkia suureita, joten mittauskokoonpanossa esiintyy asemakohtaista vaihtelua. Esimerkiksi tuuli- tai auringon säteilymittaukset asettavat erityisiä vaatimuksia sääasemaympäristön avoimuudelle. Alla oleva kuva näyttää tyypillisen sääaseman laitekokoonpanon ja sen jälkeen kuvataan keskeisimpien suureiden mittausmenetelmiä.

Ilman lämpötila

Ilman lämpötila mitataan 2 metrin korkeudessa. Automaattinen mittaus tehdään Pt100-vastusanturilla, joka perustuu platinajohtimen resistanssin muutokseen lämpötilasta riippuen. Anturin resistanssi mitataan ja muunnetaan lämpötilalukemaksi sääaseman keskusyksikössä. Anturi on sijoitettuna hyvin tuulettuvan säteilysuojan sisään, joka suojaa mittausta suoralta auringon säteilyltä ja sateelta. Aiemmin lämpötila-anturi tai manuaalisesti luettu nestelämpömittari on ollut sijoitettuna valkeaksi maalatussa puusta valmistetussa kojussa 2 metrin korkeudella.

Ilman lämpötilaa mitataan myös läheltä maanpintaa, jolloin kyseessä on maanpintaminimilämpötilamittaus. Automaattimittaus tehdään kesäkaudella 5 cm korkeudella maanpinnasta keinonurmi- tai luonnonnurmialustalla. Mittausperiaate on sama kuin 2 metrin lämpötilamittauksessa. Maanpintaminimimittarin tulee olla avoimella paikalla, jotta maanpinnasta poistuva lämpösäteily ei esty ja mittaustulokset ovat edustavia."

Tuostahan sitä voi itse kukanenkin alkaa kotimittarin sijoittamista suunnitella... ;)

Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: weatherc - torstai, 10.07.2014, 10:49
Laitetaanpa CWOP-guide kehiin jossa sivulla noin 30 on taulukko eri asennuspaikkojen paremmuudesta (lontooksi)
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - torstai, 10.07.2014, 13:56
Lainaus käyttäjältä: weatherc - torstai, 10.07.2014, 10:49
Laitetaanpa CWOP-guide kehiin jossa sivulla noin 30 on taulukko eri asennuspaikkojen paremmuudesta (lontooksi)

Naruskalle asti ei tästä linkistä aukene muuta kuin suomenkielinen EI ONNISTU tai sinne päin... :o
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: Leka - torstai, 10.07.2014, 16:48
Liitteenä hieman Davisin tekemää säteilysuojatestiä.

Edit: Jos liite ei aukea, niin tässä (http://www.davisnet.com/product_documents/weather/app_notes/AN_24-temp-radiation-shield-comparison.pdf) suora linkki testiin.

CWOP-guide (http://weather.gladstonefamily.net/CWOP_Guide.pdf) ;)
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: weatherc - keskiviikko, 23.07.2014, 19:50
Kun katselee noita lämpötiloja niin oikeastaan ainut ryhmä jossa ei ole "virheellisiä" on metlaitosten asemat.
- Jotkut SYNOPit puskevat tasaisen väliajoin 40 lukemia. Nämä ovat usemmiten samat asemat (Atlantin öljynporauslautat) mutta täyttä varmuutta ei ole.
- Tiesääasemat puskevat välillä myöskin hassuja lukemia joskin ehdoton suurin osa lukemista ovat ihan OK (näin 37 astetta tänään jostain Kuusamon perukoilta)
- PWS:ät...Lievästi sanottuna ongelmallinen ryhmä. Tänäänkin ollut 37 asteen lukemia esim Norjasta jossa viralliset ovat olleet 32-33 astetta.
37 astetta on sallituissa rajoissa näin heinäkuuksi ja siksi se pääsee läpi.

Mitään vippaskonstia näiden suitsimiseen mulla ei ole mutta...
- Lämpötilan nousun seuraamista, jos liian nopeaa => virhe. Eli tämän rajan tiukentamista. Myös laskua pitää seurata mutta siinä voi olla isompi sallittu arvo jotta ukkostapaiset romahdukset tulisi läpi. Yleisin liian nopea laskuhan lienee jos softa syystä tai toisesta puskee 0.0 lukeman.
- 0.0 lukemat ovat oma ihan ongelmakategoriansa ja miten niistä pääsis eroon....
- Parempi systeemi jossa pystyisi laittamaan aseman "aurinkolämmitetyksi" niin että sen lämpötilaa ei lueta päiväsaikaan / johonkin aikaan päivästä kuten esim klo 07-11. 
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: ahpe - torstai, 24.07.2014, 04:53
Katselin aamulla klo 4.00 tuota Top-listaa, 1. 34.1 C, 2. 32.1 C.
Vastaavat asemat, kotisivuilta katsottuna, (Today High Temperature) olivat
1. 34.1 C
LainaaHigh Temperature   18,7 °C   at 00:00
2. 32.1 C
LainaaHigh Temperature   21,2 °C   at 00:00
Mielestäni lukemat jotka ylittävät +30 C esim. 00.00-12.00 joutavat heti roskiin, ovat 100 varmasti suomessa aseman puskemaa virhe- tai aurinko dataa.
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: weatherc - torstai, 24.07.2014, 12:39
30 rajana ennen klo 12 voi olla liian tiukka. 12:20 on jo parilla FMI-asemalla 29.3 astetta eli 30:kin olisi täysin mahdollista...
Muutoin tuo vois olla toimiva mutta sehän siivoisi vain aamupäivän lukemia, kun kello löisi 12 niin tauluun ilmestyisi myös kaikki 36-asteen asemat.

Idea...
Jos katsotaan Suomi/Ruotsi/Norja-akeslia josta meillä on myös metlaitosten dataa saatavilla niin niihin voisi verrata kunhan ovat riittävän lähellä ja ottaen huomioon korkeuserot. Tosin sekään ei olisi ihan läpihuutojuttu.
- Laskusuunnassa pitää sallia nopeatkin laskut sekä isommat erot lähimpään asemaan jotta ukkostapaiset 10 asteen romahdukset saadaan mukaan. Tällöin voi olla isotkin erot lähimpään asemaan => ongelma miten sen havaita/sallia.
- Ukalla voi myös olla huomattavstikkin enemmän pakkasta mitä FMI:n asemalla. Tai päinvastoin. Toisaalta kylmässä pakkas-kelissä ei välttämättä tarvis ollenkaan vertailla muuta kuin napata ne jossa aurinko lämmittää päivällä.
- Lämpimässä hellepäivässä erot ei välttämättä ole "kovinkaan suuret". Eli jos lähimpien asemien keskiarvo (kunhan riittävän lähellä) on vaikkapa 29 niin asemalla tuskin on oikeasti 34 astetta.
Ongelma tässä on miten havaita se että onko "aurinkoinen helle" vai onko joku ukkosrintama liikenteessä sotkemassa lukemia.
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: Zalama - torstai, 24.07.2014, 15:34
Voisiko noille säännöllisesti virheellisiä lukemia antaville asemille laittaa ukaasia: " Asemanne näyttää selvästi virheellisiä lukemia, korjatkaa olosuhteet, tai muuten.... >:("
Muutama asema tuolla top listalla on ihan selkeitä tapauksia.
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: weatherc - torstai, 24.07.2014, 16:44
Vois mutta sellaisen ukaasin vaikutus lienee aika kyseenalanen koska aina on joku jonka mielestä "anturi on asennettu ihan oikein" vaikka se puskisi 37 astetta päiväsaikaan. Jo silloin kun laitoin X asemaa aurinkolämmitetyksi eli ovat offlinessä päiväsaikaan tuli maileja että "miksi asemani on offlinessä?".

Ongelman ydin on sama mitä Tobi & co ovat nähneet BO:ssa, on aina asemia jotka ovat asennettu "asenna ja unohda" periaatteellä sen kummemmin välittämättä siitä onko tulevat lukemat käyttökelpoisia vai ei saatikka että asialle viitsittäis tehdä mitään. Itse ainakin näen että vaikka paikka olisi kuinka hankala tahansa eikä liikkumatilaa anturin asennuspaikan valinnassa olisi kovinkaan paljoa niin on se täysin mahdolista saada ulos edes kohtalaista dataa säteilysuojalla ja tuulettimella jos katsotaan lämpötiloja. Sateet ja tuulet ovat sitten ihan omat lukunsa.

Eli ainut toimiva tapa on että niitä rajoitetaan verkon puolesta keinolla tai toisella. Sellainen joka voisi toimia on että
- mahdollista rajoittaa kellonajan ja mahdollisesti almanakan mukaan (esim. 01.05 - 31.08 klo 14-18).
- muutamalla valitulla olisi oikeus rajoittaa muitakin asemia oman aseman lisäksi, omaa asemaa voisi jokainen rajoittaa.
- datakeruun yhteydessä seurata lämpötilan muutosta, jos lämpenee liian nopeasti (tai on kokonaan sallitun vaihteluvälin ulkopuolella) niin offlineen. Lämpötilan laskussa olisi suurempi muutos sallittua kun nousussa.
- 0.0 ja -20.0 lukemat ovat ongelmatapauksia koska softat käyttävät niitä myös "anturi kadoksissa"-lukemina ja ainut tapa jolla ne saisi kokonaan pois on hylätä kaikki kyseiset lukemat. Tällöin tosin lähtisi myös ne oikeat 0.0 ja -20 lukemat.

Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: ahpe - torstai, 24.07.2014, 20:21
Kävin tänään pikaisesti Yllästunturissa, Ison Ylläksen puolella.

Seurailin tullessa auton ulkolämpötilamittarista lämpötilamuutoksia, korkeuden vaihdellessa 86 m - 280m.
Lähtiessä puolenpäivän jälkeen kotoa (86m) näytti +25 C, perillä (n. 1.5 h) Ylläksellä (280m) +27 C.
Takaisin tullessa vaihteli välillä +27 C - +29 C, eipä paljon lämpötila vaihtele näin laajan korkepaineen alla, vaikka korkeus eroa n. 200m.

Kotia tullessa päätin tehdä testin, paljonko auringon suora paiste vaikuttaa Vuen lämpötilaan.

Lämpötila näytti nuoren mäntymetsän varjossa klo 17.30, 28.3 C, Vue aurinkoon 1 h kuluttua 32.1 C ja 2 h (pilveili välissä) kuluttua 32.4 C, nousua +4.1 C.

Vue takaisin normi paikalle, nyt näyttää lämpötilaksi 28.4 C, laskua 30 min -4.0 C.

Elikkä, näyttäisi siltä etteivät tämäntasoisten, eikä halvempien sääasemien alkuperäiset aurinkosuojat ole riittäviä, jos haluaa todella seurata mikä lämpötila ulkona noin +- xx on.

Jos jättäisin Vuen tuohon keskelle pihaa ilman mitään lisäsuojausta, ilmoittaisin, että minun lämpötilalukemat ovat aurinkolukemia, eikä niitä kannatte ilmoitella muille, ovat vain minua itseä varten.

Huomenna testaan, jos helteet jatkuu, viemällä WH-1080 tuohon keskelle peltoa (näkyy tuossa kotisivuni kamerassa paikka), ilman lisäsuojauksia ja seuraan onko sen aurikolukemat mitä.

Verrokkina käytän Vue näyttämää.

(http://www.sahkoheikura.com/davis/images/temp.png)
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: Leka - torstai, 24.07.2014, 20:52
Lainaus käyttäjältä: weatherc - torstai, 24.07.2014, 16:44
Ongelman ydin on sama mitä Tobi & co ovat nähneet BO:ssa, on aina asemia jotka ovat asennettu "asenna ja unohda" periaatteellä sen kummemmin välittämättä siitä onko tulevat lukemat käyttökelpoisia vai ei saatikka että asialle viitsittäis tehdä mitään. Itse ainakin näen että vaikka paikka olisi kuinka hankala tahansa eikä liikkumatilaa anturin asennuspaikan valinnassa olisi kovinkaan paljoa niin on se täysin mahdolista saada ulos edes kohtalaista dataa säteilysuojalla ja tuulettimella jos katsotaan lämpötiloja.

Tämä "asenna ja unohda" on lievästi sanottuna harmittavaa ja täysin epäreilua niitä kohtaan jotka yrittävät parantaa sääasemaansa siten että sen tuottama data olisi mahdollisimman luotettavaa >:(

Tämän päivän "Ylin lämpötila" PWS-topkymppilistalta neljä ensimmäistä lienevät selviä tapauksia, taitavat olla aurinkoisina päivinä samat asemat kärjessä joka kerta.

VP2:n DFARS+varjostimet mittaamat lämpötilat pyörivät yllättävän samoissa lukemissa lähiseudun FMI-asemien ja yhden tiesääaseman kanssa. Varjostimien vaikutus on 0,6 astetta alentava kuumimpaan aikaan suoralla auringonpaisteella joka tuli taas kerran tänään todettua kokeilemalla.
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: weatherc - torstai, 24.07.2014, 21:09
LainaaTämä "asenna ja unohda" on lievästi sanottuna harmittavaa ja täysin epäreilua niitä kohtaan jotka yrittävät parantaa sääasemaansa siten että sen tuottama data olisi mahdollisimman luotettavaa

On, ja vielä hankalemmaksi asian tekee se että aseman pitäjän mukaan se voi hyvinkin olla että on "ihan oikein asennettu". Tällaisina päivinä tekis hyvinkin mieli laittaa asennusvaatimukseksi Davis/Peet Broos tai vastaava jossa asianmukaniset suojat ja fotograafit asennuksesta. Ja halvempiin pykälän verran kovemmat suojat eli orginaali EI kelpaa. Tämä höystettynä tuuletinpakolla.

Lainaa
Tämän päivän "Ylin lämpötila" PWS-topkymppilistalta neljä ensimmäistä lienevät selviä tapauksia, taitavat olla aurinkoisina päivinä samat asemat kärjessä joka kerta.

Top 5 mennee selviin tapauksiin ja sijat 5-10 on ihan rajamailla ottaen huomioon että 31.8 on virallinen maksimi.
.
Lainaa
Huomenna testaan, jos helteet jatkuu, viemällä WH-1080 tuohon keskelle peltoa (näkyy tuossa kotisivuni kamerassa paikka), ilman lisäsuojauksia ja seuraan onko sen aurikolukemat mitä.

Saanet ihan kivat lukemat. Ainakin oma latoi orginaalisuojalla 32+ lukemia ihan kevyesti mutta jo pikasesti kyhätty lautassuoja jonka laitoin sen "päälle" auttoi kummasti...
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 25.07.2014, 14:24
Yks keino joka voisi myös toimia "todellisten ylilyöntien" siivoojana, joka tosin toimis vain Suomen ja Ruotsin osalta, on että tarkistetaan met laitos-asemien tämän hetkinen maksimi ja sallitaan vaikkapa +2 (tai +3) astetta siihen. Jos maksimi olisi vaikkapa 30.0 niin se siivois ulos kaikki yli 32.0 (tai 33.0) lukemat. 2 asteella se siivois ulos koko tämän hetkisen top 10 ja 3:lla asteella top 4:sen....

Tuo "siivous" tarvii joka tapauksessa useamman tavan jolla tarkistetaan, pelkkä yksi ei riitä.
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: ahpe - perjantai, 25.07.2014, 16:39
Testiä tehty nyt välillä 9.30-16.30, 8-mittausta, arvot luettu samaan aikaan.
Verrokki asemana käytin FMI Pello kk n. 1 km: n päässä.

Aamulla kalibroin WH: n ja Vuen näytöt kohdilleen.

- WH-1080 oli suorassa auringon paisteessa, alkuperäisin säteilysuojin varustettuna.
- Vue on puuston latvusten varjossa.

Kahdeksan mittauksen keskiarvojen erot olivat:

FMI            0.0 C
Vue         +0.5 C
WH-1080 +4.5 C

Korkeimmat lämpötilat:

FMI Pello 16.00  27.7 C

Vue         16.21 27.8 C

WH-1080 16.01 32.1 C

Odotin kylläkin suurempaa heittoa ylöspäin.

Jos olisi ollut vaikkakin siivous +3 C, olisi aseman korkein arvo jäänyt näyttämättä.

Olisiko jokin keskiarvo, useimpien mittaus perusteella, millä siivous tapahtuisi?

Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: weatherc - perjantai, 25.07.2014, 20:47
Itse asiassa +3:lla olisi oma Daviskin ollut hilkulla jäädä ulos, samaan aikaan kun Davis latoi 32.8 tais maksimi FMI:llä olla koko Suomen osalta 30.1 ja kaikki Salon FMI-asemat tais sillä hetkellä olla alle 30:in.
Tuo vaan todistaa sen että kuinka hankalaa se voi olla löytää toimiva raja tuollaisessa, jos se on liian lepsu listoille menee nippu lämmitettyjä mutta jos se on liian tiukka se nappaa myös oikeita lukemia. Lähinnä tuollaisella pystyisi joka tapauksessa vain nappaamaan ne jotka ovat reilusti lämmitettyjä koska jonkin verran pitää eroa sallita.

Toisaalta tuossa kun katselin alimpia lämpötiloja FMI:llä tältä päivältä niin aika lyhyelläkin matkalla on ollut 6-7 asteen eroja viime yönä. Merellä ollut jopa 22 astetta alimpana lämpötilana kun mantereella oli noin 15 astetta.
Eli tuollainen siivous ei todennäköisesti toimis muuta kun päiväsaikaan.

Tämä menee nyt ääneen ajatteluksi mutta...
24/7-seuranta:
- tarkistetaan että lukema on sallitussa vaihteluvälissä. Tämä vaihtelee kuukausittain ja alueittain. Tällä hetkellä on 3 aluetta definoituna tuota varten.
- Seurataan muutosta, jos liian suurta (varsinkin ylöspäin), niin hylätään.
- Softaperäiset virhelukemat siivotaan pois, eli 0.0, -20 jne. Tässä voisi ottaa huomioon muutoksen, eli jos nopeasti tippuu 0:aan vaikkapa +10:stä niin hylätään.
Yllä olevat ovat kaikki melkein jo käytössä jossain muodossa.

Päiväs-aikaan:
- Manuaalinen aurinkolämmitetty lista, eli paremmat mahdollisuudet laittaa asema listalle (kuten tuossa aikasemmin fundeerasin).
- Jonkin sortin tarkistus virallisiin asemiin päin, kuten esim että jos maan "metlaitos-maksimi" on 30 ja asemalla 34 niin hylkäys jotta saatais edes nuo räikeimmät ylilyönnit hylätyksi.
- Jonkin sortin vertailua lähi-asemiin jos ovat riittävän lähellä (eivätkä ole vuoristossa tai vastaavassa paikassa)

Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: ahpe - lauantai, 26.07.2014, 14:41
Jos saisit ympättyä siihen toisen top- listan, mihin tulisivat vain ne asemat jotka lupautuvat, siis lupautuvat(toistan) pitämään asemat lähellä FMI suosituksia.
Omilla sivuilla sen lupauksen voisi tehdä, ja jos sen jälkeen antaa aurinkolukemia, paha peritköön!
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - lauantai, 26.07.2014, 20:09
Ukka vertailee lämpötilaa oma-aloitteisesti FMI Naruskan kulloisiinkin lukemiin. Kesälämpötiloissa toistaiseksi riittää se tosiasia, että FMI Naruska kerää useamman hellepäivän kuin Ukan asema. Jos olisi toisin päin, niin silloin alkaisi mittalaitteiston rukkaaminen niin kauan, että saadaan lukemat seuraamaan virallisempaa mittaria.

Hyvä osa Naruskalla on siinä, että viiden kilometrin ringissä on kolme mittauspistettä, joista saa vertailulukuja kaikista luvuista. Jos oma mittalaitteisto alkaa sekoilemaan, niin virhe ilmenee ainakin kotosalla ollessa muutamassa tunnissa, koska vertailuja tulee tehtyä päivittäin muutaman tunnin välein. Erikoistilanteissa tiuhempaankin silloin, kun liikutaan jossain ääri-ilmiöissä.

Käytännössä jos vertailu ja joku kontrolli saadaan aurinkolämpötilalukemien suhteen, niin muut arvot lienevät pääosin oikeampia.

Omavalvonta tässä on tärkeää. Omavalvontaan voisi Henkka esimerkiksi laatia tarkat perusohjeet, niin mittausolosuhteet saattaisivat piirun verran yhtenäistyä ja sitä kautta lukemat tarkentua... ;)

Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: weatherc - lauantai, 26.07.2014, 20:36
Yks mikä juolahti mieleen keinoksi siivota ainakin toplistoja ja karttaa on ottaa käyttöön "verified"-systeemi. Eli asemat voisi/joutuisi tavalla tai toisella todistamaan että asema on (lämpötilan suhteen) ns. OK. Jollei ole todennettu OK:si niin ei olisi myöskään pääsyä toplistoille eikä kartalle. Taulukossa olisi merkintä asiasta että onko todennettu vai ei.

Tietty ensin pitäisi saada aikaseksi se että mikä olisi se "oikea asennus" mahdollisimman mallikohtaisesti (Davis, PeetBroos, halpis-aihiot, ja noin yleisesti).

Tavallaan pakottamalla asemat tekemään tuon (tai jokaisen aseman oma valintahan se olisi) säästyttäis myös nipusta purkkakoodia joka yrittäisi napata kaiken maailman virhelukemia. Tietty nykyiset tarkistukset olisi edelleen käytössä jotta se tarkistaisi ettei ihan puihin mennä syystä tai toisesta.

Käytännössähän tämä olisi vastaava siihen miksei esmex FMI huoli PWS-asemia dataansa, heidän antama syyhän oli juuri ettei voida olla varmoja että asema on "oikein asennettu".

LainaaOmavalvonta tässä on tärkeää.

Totta. Täälläkin harrastetaan tuota vertailua FMI Salo Kärkkään ja Salo Kiikalaan (Pertteli on siinä välissä). Normioloissa on oma Daviskin usemmiten siinä välissä joskin nyt näinä hellepäivinä se on ollut asteen-kaks niiden yläpuolella hitusen riippuen miten aurinko on osunut.
Osittain se kertoo myös sitä ettei nykyinen asennuspaikka lämpötilan suhteen ole ihan 100%:sen optimaalinen joskin ihan OK suurin osa ajasta.
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: J.Jäntti - lauantai, 26.07.2014, 23:21
Komppaan Ukkaa ja Henkkaa tässä mallikohtaisessa "oikea asennus"-ajattelussa pääosin kyllä, mutta nyt täytyy pysähtyä hetkeksi miettimään asian ydintä myös.
On olemassa virallisia asemia ja on olemassa harrastaja-asemia. Jokainen operaattori varmasti tekee parhaansa asentaessaan sen siihen ympäristöön johon pystyy ja kyseinen asema mittaa juuri sen paikan sen hetkisiä sääolosuhteita. Joissakin tapauksissa tilanne on vain sellainen, että asennusta ei vain voi yksinkertaisesti parantaa olemassa olevasta; Esim. jos olisi tällainen verifioitu sääasema, ei muutama vuosi sitten toiminnassa ollut FinWX Helsinki-42, siirtyessään maantasalta talon 4. kerrokseen, olisi parvekeasennuksessa ikimaailmassa istunut siihen; ei, vaikka minkälaisia immelmanneja olisi tehnyt. Kyseinen asema oli tosin asennusympäristöönsä katsoen varsin uniikki, mutta hyvin, hyvin kaukana verifiointikelpoisesta asennuksesta. Lohjalle muuttaessani tontti tarjosi mahdollisuuden kunnolliseen asennukseen, mutta projekti möhliintyi aivan totaalisesti ja peruuttamattomasti Helmikuun alussa.

Koska itse FinWX Helsinki-42:n rakensin, tiesin mitkä sen rajoitteet ovat. Näin ollen tein sen johtopäätelmän, että tämä sääasema on sellainen, jonka asennusta ei voi parantaa enää siitä mikä se jo on, ja se mittaa sääolosuhteita juuri siitä kohtaa missä on, vaikutusalueenaan kilometri, ehkä kaksi. Jos sitä heijastaa tähän keskusteluun, tulee minulla ensimmäisenä mieleen jonkinasteinen diskriminaatio. Koska asema mittaa sen alueen olosuhteita johon on asennettu ja voi taatusti heittää arvoissa ylä- tai alakanttiin viralliseen asemaan nähden, ei minun mielestäni sen lähettämän tiedon tarvitsisi päästä/joutua ympäristön virallisten asemien vertailukohteeksi.

Kaikilla harrastajilla ei ole omaa tonttia tai resursseja nostaa tuulimittari oikealle korkeudelle maaston esteisiin nähden tai tietynlaista maaston muotoa, joka mahdollistaisi esimerkiksi sääasemalaitteiston sijoittamisen niin, että se olisi tiettyjen vaatimusten mukainen. Verifioimattomat asemat poistamalla Top-lista saadaan takuulla sellaiseksi, ettei se sisällä virheellistä dataa, mutta listalla olisi sen pääosin vain pieni kourallinen harrastajia, joilla verifioitu asennus on mahdollista.

Esim. FinWX vastaanottaa asemilta juuri sen datan, jota sieltä tulee, vaikka se olisi järkijättö. Minun näkemykseni siitä on se, että kyseessä on sen kyseisen alueen harrastajan sääaseman automaattisesti suorittama paikallinen mittaus.

Jos Top-lista on toiminnaltaan tärkeässä roolissa, olisiko kaksi Top-listaa parempi: Toinen verifioiduille sääasemille ja toinen verifioimattomille asemille.
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 27.07.2014, 00:51
Hyvät pointit Laiholta.

Se on totta että ei läheskään kaikilla ole mahdollisuus asentaa se "pykälien mukaan", ei mullakaan ole. Siksi olenkin jättänyt esim tuulet suosiolla kokonaan pois tästä ideoinnista, ne ovat mitä ne ovat eikä taida olla kovinkaan moni vajaasta 1000 EWN-asemasta jolla vispeli on 10 metrissä jossa ei ole puita tai muita häiriötekiöitä lähimainkaan. Eikä mulla ollut alunperinkään ajatuksena mennä jonkun CWOP-paperin mukaan vaan enemmänkin sen mukaan että lämpötilat pysyisi kurissa. Se onko vispeli asennettu 1 vai 15 metriin on jokaisen aseman oma asia.

Sekin on totta että meitin asemathan mittaavat juuri sitä plänttiä johon ovat asennettu ja aseman alkuperäinen tarkoituskin saattaa vaihdella ja datan nettin puskeminen saattaa olla vain sivuosassa siitä. Jotkut haluavat tarkemmin seurata oman pihan edesottamuksia kun taas jotkut haluavat että se kertois enemmänkin kyseisen alueen lämpötilasta kuten viralliset asemat.

Mikään noista ei ole väärä EWN:ää ajatellen eikä tarkoitus olekkaan diskriminoida ketään. Ongelma on kuitenkin se monesti havaittu toplistan vääristyminen ja ainakin sellaisen vaikutelman olen saanut että sitä seurataan sillä silmällä että missä oikeasti ollut lämpimintä/kylmintä ei sillä silmällä että kellä ollut parhaimmat kärventämiskelit takapihalla.
Sama pätee myös karttaan jonka ideahan on että se näyttäisi pikasilmäyksellä että "missä maa makaa" ja myös siinä nuo lämmitetyt vääristää tulosta.

Totta on myös sekin että hitusenkin tuntien tuota EWN-konkkaronkkaa niin verifioituja asemia tulisi olemaan vain pieni osa nykyisistä asemista koska se on vain pienen pieni osa operaattoreista jotka ovat aktiivisia. Tämä taas antaisi väärän vaikutelman toplistassa siitä että missä oikeasti ollut lämpimintä/kylmintä. Nykyinen listahan antaa suht hyvän kunhan keinolla tai toisella saisi siivottua ulos sen noin top 5 joka selvästi on lämmitetty. Enkä tarkoita että nekään tarvis olla "bannilistalla" vaan että lämpötilat hylättäis se aika jolloin asema antaa lämmitettyjä lukemia. Muut lukemat kuten tuuli ja sade voisi hyvinkin hyväksyä.

Jatkojalostettu idea:
- Mahdollisuus verifioda asema. Tämä merkittäis taulukkoon mutta varsinaista etua se ei antaisi (tai onko ideoita siihen että millaisen sellainen etu voisi olla?)
- Parempi mahdollisuus laittaa asema lämmitetyksi halutuille tunneiksi sekä kovempi seula millä sellaiseksi joutuu adminin toimesta jollei operaattori itse sitä tee. Muuttaa "aunrinkobannia" siten että se hyväksyisi mm tuulet ja sateet "bannin" aikana
- Mahollisuus poistaa asema toplistalta
- User-alue tarvii uudistuksen johon mm. paremmat virheviestit EWN => asema.
(- Toplistasta tehdään 2 versiota, kaikki asemat + verfioidut asemat, kunhan verifioituja on riittävästi että sillä olisi jotain merkitystä)
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: Jussa - sunnuntai, 27.07.2014, 09:18
Minulle ainakin on ehdottoman tärkeää, että asemani lähettämä data on mahdollisimman luotettavaa ja vertailukelpoista myös virallisiin asemiin nähden. Tämän seikan tekee ehkä vielä tärkeämmäksi se, että asemani on pariin otteeseen päässyt lehteen ja sitä on verrattu virallisten asemien lukemiin juuri lämpötilan osalta. Täällä myös seurataan hyvin tarkoin lähimmän Fmi-aseman ja omani kulloisiakin lämpötiloja, pitkin päivää. EWN kartta on se mistä tulee aina katsottua lämpötilojen yleiskuva ja mahdollisten säärintamien liikkeet. Kartalta kyllä näkee äkkiä myös nuo virheelliset lukemat. Top-listoja seuraan myös, paitsi näin kesällä yksityisten asemien osalta korkeimmat lukemat jätän noteraamatta. Mitä tulee oman aseman lämpötiloihin verrattuna Fmi-Taivalkoskeen, olen helteillä huomannut omani näyttävän aamupäivisin  ja aamuisin korkeampia lukemia, iltapäivisin eroa ei juuri ole ja alkuillat ja illat Fmi näyttää korkeampaa. Päivän korkein on tässä yleensä hivenen korkeampi. Tämän olen päätellyt johtuvan alueellisesta ympäristöstä johtuvasta seikasta, ei siitä, että toinen näyttäisi väärin. Eilisen asemani ennätyslukeman (30.7) ero Fmi-Taivalkoskeen oli noin aste. Koen olevani asemani vakituisille seuraajille "velkaa" sen, että data on täysin luotettavaa ja teen kyllä kaikkeni sen puolesta, että se myös sitä on.
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: Naruskan Ukka Matinpoika - sunnuntai, 27.07.2014, 09:22
On tietenkin onni asua kahden ja puolen hehtaarin tontilla ja saada asentaa sääasemavermeensä juuri sinne, minne parhaaksi katsoo. Ja lisäonnea on siinäkin, että on asettunut tai sattunut asettumaan asumaan alueella, jonka erityisolosuhteet motivoivat sääasematoimintaa harrastamaan.

Olen itsekin asunut puolenkymmentä vuotta pääkaupungissa kerrostaloasunnossa 1970 -luvun lopulla. En kaipaa sinne, mutta ajatuksissani voisin hyvinkin ajatella niin, että saisin asentaa niinkin hyödylliset vehkeet kuin sään seuraamiseen tarkoitetut laadukkaat laitteet taloyhtiössä niin, että mittareille löytyisi parempi ja toimivampi paikka kuin esimerkiksi oma parveke.

Näen sieluni samenevin silmin, että Tapanilassa sen taloyhtiön asukkaat sopivasti informoituna todennäköisesti olisivat antaneet asentaa häiriötä heille missään muodossa aiheuttamattomat sääasemalaitteeni pihapiiriin ja katolle niin, että mittaustulokset olisivat vastanneet sen alueen "oikeinta" säätilaa. Voin olla väärässäkin, mutta sääasemalle olisi ollut helpompi saada lupa ja yleinen hyväksyntä kuin parveketupakoinnille tai sianruhon grillaamiselle parvekkeella. Jossain voi tietenkin olla, ja onkin, ihmisyhteisöjä, joille ei passaa maailmassa mikään.

Olen ymmärtävinäni yhdeksi sijoittamisvaikeudeksi senkin, että laitteilla on useassa tapauksessa kantama, jonka ulkopuolelle niitä ei voi asentaa. Se on jo hankalampi juttu kerrostalossa ja muussakin tiheässä rakentamisessa. Asennuspaikkoja pitäisikin isolla ajatuksella miettiä niin päin, että yrittää hankkia asennukseen soveltuvat vermeet kulloisenkin paikan ehdoilla, eikä niin päin, että ostetaan vehkeet, jotka siten asennetaan sinne, mihin satutaan saamaan.

Ohjeistusta ja tietoa asioista saa esimerkiksi tältä foorumilta. Jossain vaiheessa taisin heittää ajatuksen, että kootut ohjeet perusasioista voisivat olla kirjoitettuna ja julkaistuna sellaisessa muodossa, että untuvikkokin asian ymmärtäisi. Ja ohjeisiin tekstin lisäksi asiaa valaisevia kuvia oikeista ja vääristä asennustavoista. En väitä, etteikä tietoja täältä löytyisi, mutta välillä hyödyllinen tieto jää löytymättä, kun se sijaitsee milloin minkäkin otsikon alla.

Hyvä esimerkki on tämäkin ketju, jonka käynnistin otsikossa mainitusta asiasta, mutta nyt ollaan jo hieman otsikon asiasta sivussa ja tänne tulee tekstiä hyvistä ihan muista asioista. Kyllähän Päälikkö välillä siirtelee kirjoituksia oikeampien otsikoiden alle, mutta kohtuutonta on häneltäkään vaatia sellaista ylläpitoa, että kaikki asiat olisivat järjestyksessä kuin armeijan vaatekaappi. Kun sekään ei ollut järjestyksessä ainakaan yllätystarkastuksessa.

Omavalvontaa ja kekseliäisyyttä ei näissä sääsema-asioissa voine liikaa painottaa. Tiettyä kunnianhimoa jos saadaan harrastukseen istutetuksi, niin ainakaan se ei lopputulosta huononna. Näin sen näen, jos jotain näen. ;)
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: Jussa - sunnuntai, 27.07.2014, 12:17
Itse koen myös Ukan tapaan olevani etuoikeutettu kun tonttia riittää talon ympärilla yli 40ha, että on vara valita sijoituspaikka asemalle ;) Samanlaisia ajatuksia on minullakin mitä Ukalla, että jopa kerrostaloasukas saattaisi saada sijoittaa aseman sellaiseen paikkaan missä se mittaisi oikeellisia lukemia. Ainakin itse tämmöisessä tilanteessa selvittäisin mahdollisuutta sijoittaa asema maantasoon. Toki tässä tulee kysymykseen sitten ilkivalta yms. häiriötekijät yleisellä piha-alueella, että jos kovin monesti joutuu omin kustannuksin osia uusimaan, niin saattaa mielenkiinto lopahtaa.

Jo pelkän sääharrastuksen ja yksityisten sääsivustojen uskottavuudenkin vuoksi näkisin jokaisen operaattorin olevan velvollinen huolehtimaan asemansa lähettämän datan oikeellisuudesta.  Itse olen huomannut noita aurinkosuojia suunnitellessa, ettei riittävän aurinkosuojan kustannukset kyllä nouse niin korkeaksi, että sen vuoksi jättäisin sen tekemättä tai hommaamatta. Toki tämä sääharrastus on itsellä jokseenkin vahvasti verissä, että ajatuksetkin tulee siltä pohjalta :D

Tässä kuva omasta suojasta mihin on käytetty vain puutavaraa,maalia ja ruuveja;
(http://jussankuvat.nn.fi/kuvat/S%C3%A4%C3%A4asemarojektia/WP_20140719_002.jpg/_full.jpg)
Hökötyksen kokonaiskorkeus n. 3m.
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: weatherc - sunnuntai, 27.07.2014, 13:19
Se on totta että aseman asentaminen taajamassa varsinkin rivarissa/kerrostalossa on haasteellista. Siksi juuri en ole ottanut mitenkään huomioon esim tuulia tässä ideoinnissa koska ne ovat "mahdottomia" saada virallisen hyviksi jollei sitten sattumalta taloyhtiö satu olemaan sopivalla tontilla siihen tarkoitukseen. Jollei muuta niin on puita edessä kuten on täälläkin.

Pihalle asentaminen ei välttämättä myöskään oikeen inspiroi taajamassa vaikka saiskin taloyhtiön puolesta juuri ilkivallan takia vaan mielummin sen hinaa tavalla tai toisella ainakin sen veraan korkealle ettei maasta siihen ylety. Tiedän että moni muissa maissa on asentaunut sen katolle juuri siitä syystä.
Jo tuosta syystä voi heittää virallisen "2m asennuskorkeus lämpötilalle"-vaatimuksen roskiin samantien ja sen sijaan katsoa sitä että miten se anturi toimii ettei se lämpene (liikaa) auringolla. Asteen pari lämpneminen voitaneen sanoa että on ihan OK (koska emme kuitenkaan tiedä mikä on se "oikea" lämpötila kyseisellä asennuspaikalla) mutta 6-8 astetta ei ole.

Vaikka olenkin saanut asennella noita härpäkkeitä täällä suht vapaasti (joskin kysyen lupaa aina tarvittaessa) niin tuulivispeli tarvis olla ainakin 4-6 metriä korkeammalla jotta se oikeasti mittaisi jotain. Tai sitten pitäis pyytää Salon kaupunkia harventaa puita. Esim aikasemmin kesällä olleessa ukkosmyrskyssä jäi maksimi puuskaksi 16 m/s:in kun todellisuudessa se oli kyllä jotain aivan muuta. Sen näkee puistakin normi tuulella että ylempänä pitäisi olla ennen kuin alkaa tuulemaan.

Lämpötilan vertaaminen lähiasemiin automatiikalla oli sitten virallinen tai ei olisi myös aika haasteelista, pitäisi olla vertailuasema(t) riittävän lähellä, korkeustiedot puuttuvat osalta (eikä 0.1°/100m edes toimi) ja sää pitäisi olla kaikilla saman tapaista. Toisaalta pitäisi kuitenkin sallia ainakin 2 asteen erot jolloin sen hyöty jäisi minimaaliseksi.

Se mikä tässä ketjussa käy selvästi ilmi on että kartta ja toplista haluttais "vertailukelpoiseksi" lämpötilojen osalta. Siinä olen samaa mieltä. Keino millä ne tehdä sellaiseksi on vaan hakusessa :)
Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: Leka - sunnuntai, 27.07.2014, 19:35
Täksi päiväksi nappasin Davisin säteilysuojan edestä lisävarjostimet pois testatakseni kuinka tuo DFARS kykenee pitämään lämpötilat kurissa näin auringonpaisteisena ja kuumana päivänä. Yllätys oli enemmän kuin positiivinen, koska sääaseman lämpötila pysyi pääsääntöisesti ±1°C sisällä koko päivän lähistön kolmen FMI-aseman ja yhden tiesääaseman kanssa :) FMI-asemien etäisyys sääasemalta 22-24km ja tiesääaseman 8km.

Lainaus käyttäjältä: JussaJo pelkän sääharrastuksen ja yksityisten sääsivustojen uskottavuudenkin vuoksi näkisin jokaisen operaattorin olevan velvollinen huolehtimaan asemansa lähettämän datan oikeellisuudesta.
Tästä asiasta olen täysin samaa mieltä. Toisaalta, kuten edellä oli jo mainittukin niin kerros/rivitalossa sääaseman asentaminen on todella haasteellista. Myös oman sääaseman sademittaus on "einytihan" CWOP-speksien mukaan, sadekippo on asennettu antenniputkeen katolle n.4m korkeuteen, tähän sanottakoon puolustukseksi se että auringon säteilytehon anturi saa hyvin aurinkoa ;)



Otsikko: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: J.Jäntti - tiistai, 29.07.2014, 10:00
Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - sunnuntai, 27.07.2014, 09:22
Olen itsekin asunut puolenkymmentä vuotta pääkaupungissa kerrostaloasunnossa 1970 -luvun lopulla. En kaipaa sinne, mutta ajatuksissani voisin hyvinkin ajatella niin, että saisin asentaa niinkin hyödylliset vehkeet kuin sään seuraamiseen tarkoitetut laadukkaat laitteet taloyhtiössä niin, että mittareille löytyisi parempi ja toimivampi paikka kuin esimerkiksi oma parveke.

Näen sieluni samenevin silmin, että Tapanilassa sen taloyhtiön asukkaat sopivasti informoituna todennäköisesti olisivat antaneet asentaa häiriötä heille missään muodossa aiheuttamattomat sääasemalaitteeni pihapiiriin ja katolle niin, että mittaustulokset olisivat vastanneet sen alueen "oikeinta" säätilaa. Voin olla väärässäkin, mutta sääasemalle olisi ollut helpompi saada lupa ja yleinen hyväksyntä kuin parveketupakoinnille tai sianruhon grillaamiselle parvekkeella. Jossain voi tietenkin olla, ja onkin, ihmisyhteisöjä, joille ei passaa maailmassa mikään.

Ukalla on hyviä näkemyksiä tässä, mutta valitettavasti asiat eivät ole noin ruusuisia yhtään, mitä tulee kerrostaloasennukseen, etenkin Helsingissä, varsinkin vuokra-asuntoja sisältävässä kerrostalossa.
Kokemuksesta voin kertoa, että asukkaat eivät varmasti ole moksiskaan; ei, vaikka ilmoittaisi asiasta. Merkittävimmät syyt ovat yksinkertaisesti siinä, että ainakin helsinkiläinen tyyli asua on sellainen, jossa et välttämättä tiedä edes naapuriasi etunimeltä (sukunimeltä kylläkin, se kun tuppaa olemaan ovessa) ja jokainen/suuri osa asukki/asukeista tällaisessa talossa lähinnä vain keskittyy omaan elämäänsä ja antaa muiden elää omaansa. Poikkeuksiakin on, kuten jokaisessa taloyhtiössä vakiona löytyvä, elämänsisällöltään vajavainen kyylä, mutta sitä ei tarvinne ruotia sen enempää.

Suurin vastarinta tulee takuulla isännöintipuolelta, jos jostain. Talon asukasopaskin oli yhtä suunnatonta kieltolistaa jossa mm. kiellettiin kaikenkarvaiset parvekeasennukset satelliittilautasille sun muille virityksille. Minun kohdallani ensin piha-asennus ja sittemmin parvekeasennus olivat pakon sanelemia. Piha-asennukseen ei puututtu, koska se oli pihalla eikä häirinnyt naapureita. Parvekeasennus oli sellainen, että on ehkäpä jonkinlainen pieni ihmekin ettei siihen puututtu. Syy tosin saattoi olla sekin että olin talon ensimmäisiä asukkaita.

Kattoasennus kävi mielessä itsellänikin viimeistään kun talon maantasalta muutettiin 4. kerrokseen samassa talossa. Ongelmista suurin oli se, että asiasta ei päässyt koskaan käymään minkäänlaista dialogia. Kyseisen taloyhtiön isännöitsijä ei paljoa esille tullut ja vain hänen alaisensa olivat ne, joiden kanssa dialogia käytiin ja he tulkitsivat asukasopasta hyvin tiukasti: Jos siellä jokin oli kielletty, se oli kielletty, heidän tulkintansa oli riittävä ja asia oli heidän mukaansa loppuunkäsitelty. Huoltomiehet olivat porukasta ne, jotka pitivät laitekokonaisuutta siistinä ja mielenkiintoisena ja tulkitsivat parvekeasennuksenkin olevan hyvin suunniteltu haruksineen päivineen. Ikinä en kuullut mitään poikkipuolista heiltä asian suhteen.

Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - sunnuntai, 27.07.2014, 09:22
Olen ymmärtävinäni yhdeksi sijoittamisvaikeudeksi senkin, että laitteilla on useassa tapauksessa kantama, jonka ulkopuolelle niitä ei voi asentaa. Se on jo hankalampi juttu kerrostalossa ja muussakin tiheässä rakentamisessa. Asennuspaikkoja pitäisikin isolla ajatuksella miettiä niin päin, että yrittää hankkia asennukseen soveltuvat vermeet kulloisenkin paikan ehdoilla, eikä niin päin, että ostetaan vehkeet, jotka siten asennetaan sinne, mihin satutaan saamaan.

Aivan oikein. Tässä kohtaa myös ainoaksi vaihtoehdoksi tahtoo jäädä myös se, että kerrostalokaton kyseessä ollen laitteen pitää olla virransaanniltaan itsenäinen (esim. aurinkokennot), ja ehdottomasti langaton, eli esim. Peet Bros:n voi jättää listalta suosiolla pois. Tämä johtuu siitä, että taloyhtiö muuttunee vieläkin penseämmäksi kattoasennuksen suhteen, jos aletaan keskustelemaan vaikka sähköasennuksista, joka tarkoittaisi kustannuksia taloyhtiölle. Eikä se siihen loppuisi: Asentaminen olisi myös oma juttunsa. Asukasoppaassa kiellettiin ehdottomasti myös katolle meneminen ja aika harvalla kaupunkiasukilla on omasta takaa turvavaljaat. Minun vanha kotitalo oli 6-kerroksinen, jolloin asia korostuu entisestään.

Lainaus käyttäjältä: Jussa - sunnuntai, 27.07.2014, 12:17
Jo pelkän sääharrastuksen ja yksityisten sääsivustojen uskottavuudenkin vuoksi näkisin jokaisen operaattorin olevan velvollinen huolehtimaan asemansa lähettämän datan oikeellisuudesta.

Harrastuksen ja yksityisten sääsivustojen uskottavuuden puolesta en pysty olemaan huolissani. Minun näkemyksen mukaan ei kukaan harrastaja lähde ihan tuosta vain, ajatusta uhraamatta, hankkimaan ja asentamaan mittauslaitteistoaan satunnaiseen paikkaan, kuin spriimittaria talon etelänpuoleiseen ikkunankarmiin konsanaan. Jos harrastaja investoi laitteistoon, siinä kohtaa hän on varmasti jo tilanteessa, jossa asennuspaikka on mietitty ja asennus toteutetaan niin huolella, kuin mitä ympäristö vain sallii, sillä varmasti operaattori hakee myös itseäänkin varten luotettavia lukemia siltä. Siinä, missä laitteiston omat tarkkuutta ja luotettavuutta tuottavat avut loppuvat, lisätarkkuuden saaminen on kiinni henkilön taitotasosta; siitä, kuinka hyvin hän pystyy rakentamaan vaikkapa esimerkkikuvassa olleen säteilysuojan, tuulettimet siihen jne.. Esimerkiksi itselläni tuollaisen kapineen rakentaminen tuon näköiseksi ei onnistuisi ihan käden käänteessä, kun ei satu olemaan ihan tuota puusepän ominaisuutta. Ehkä jostain valmiselementeistä tuon saattaisi taidoillani saadakin kasaan. :D ;D

Jos sääasemakaluston on hommannut, voi sanoa aika suurella varmuudella, että sääharrastus on siinä vaiheessa jo hyvin lähelle kunnia-asia, jolloin lähettämän datan oikeellisuudesta huolehtiminen on jokaiselle operaattorille itsestäänselvyys.
Otsikko: Vs: Sääaseman sijoituspaikan vaikutus lukemiin
Kirjoitti: Zalama - tiistai, 29.07.2014, 10:42
Aikoinaan yritin saada lupaa taloyhtiöltä laittaa Davisin langaton sääasema kerrostalon katolle. Laitoin kaikki speksit mitä sääasemasta löytyi, mutta hallituksessa istui vanhempi herrasmies joka vastusti asiaa.
Epäili, että tuo laite saattaa aiheuttaa häiriöitä hänen sydämentahdistajaansa....eli lupaa ei tullut.

Tosin kadun toisella oli Soneran iso kännytukiasema, ympärillä 20-30 wlan tukiasemaa, sekä lukematon määrä kännyköitä ja mitä muuta lienee...