FinWX Foorumi

Sääasemalaitteet => Kysymykset ja vapaa keskustelu sääasemalaitteista => Aiheen aloitti: miihkali - Sunnuntai, 31.03.2013, 11:32

Otsikko: Vaihtoehtoinen sääasema
Kirjoitti: miihkali - Sunnuntai, 31.03.2013, 11:32
http://www.netatmo.com/en-US/product
Otsikko: Vs: Vaihtoehtoinen sääasema
Kirjoitti: J.Jäntti - Sunnuntai, 31.03.2013, 15:36
Hauska ja erittäin mielenkiintoinen löytö, miihkali! Kiitos. :)
Puretaan tuo mainos-sisältö ympäriltä pois ja suomennetaan sisältöä, niin kaikki pääsevät sisään tämän sääaseman sielunelämään.

Laitteen nimi on siis Netatmo, joka koostuu kahdesta moduulista, joista toinen jää sisälle ja toinen asennetaan ulos mukana tulevalla asennuskiinnikkeellä.
Ulkonäöltään tuo on aika erilainen sääasema, mihin näin pitkän linjan harrastajana on tottunut. ;D

Muutamia erikoisuuksia laitteessa on, joita et näe edes kalliimmissa harrastajatason asemissa, kuten hiilidioksidimittari (sisämoduulissa) ja desibelimittari (ulkomoduulissa) ja se, että sillä ei ole lainkaan keskuskonsolia, vaan älypuhelimesi tai tablettisi on keskuskonsoli.
Laite keskustelee Internetiin päin WLAN:n kautta, 802.11a-, -g- ja -n-standardeja käyttäen, 2.4GHz:n taajuusalueella ja ulkomoduulin ja sisämoduulin välinen linkkijänne on joko 868MHz tai 915MHz. Kantavuutta luvataan 100 metriin saakka, mitä 868MHz:n taajuusalueella hieman epäilen, koska esim. monet langattomat kuulokkeet toimivat tuolla taajuusalueella.

Mittausalueet ovat seuraavat:
Ulkomoduuli
Ulkomoduuli toimii AAA-paristoilla ja lähettää sisämoduulille tietojaan 868MHz tai 915MHz taajuudella.

Sisämoduuli
Sisämoduuli toimii kaapelillaan joko tietokoneen USB-portista tai vaihtoehtoisesti sähköpistokkeesta, jossa on USB-liitäntä (toimitetaan mukana).
Molemmat moduulit ovat alumiinikuorisia.

Muutama lisähavainto:
- Laitteessa ei ole keskuskonsolia
- Laitekokonaisuudessa ei ole tuulimittaria, eikä sellaista siihen luultavammin kiinni saakaan.
- Laitteen hiilidioksidimittaus koskee vain sitä huonetta, jossa sisämoduuli on. Se ei anna useamman huoneen osalta tietoa.1
- Laitteiston mukana tulee ilmainen pilvipalvelu, johon säädata lähetetään viiden minuutin välein (ja josta älypuhelin/tabletti tiedot lukee).2
- Ilmanlaatumittaukset eivät tule laitteelta, vaan kolmannelta osapuolelta, jonka lähde on tuntematon.
- Seitsemän vuorokauden sääennuste tulee niin ikään tuntemattomalta kolmannelta osapuolelta, ei laitteen itsensä arvioimana.
- Keskuskonsoliohjelman tuki on Applen tuotteille laaja, mutta rajanveto Android 4.0:aan ja siitä eteenpäin pudottavat aika liudan Android-älyluureja ja muutamia Android-tabletteja pois pelistä.
- PC-yhteydestä laitteen kanssa ei ole mainintaa.3

1 = Hiilidioksidin ppm (parts per million)-lukema ei juurikaan avaudu suoraan, mitä se tarkalleen mittaa ja että missä eri rajat kulkevat, mutta ainakin lukema, joka ylittää 1000, liipaisee hälytyksen mainoskuvan ja -videon mukaan.
2 = Datan sisällöstä ei ole mainintaa, tai siitä, kuinka tuota tietoa voisi hyödyntää muissa palveluissa, kuten EWN tai FinWX. Ensimmäinen käsitys on se, että vain keskuskonsoliohjelma pääsee tuohon dataan kiinni ja parsimaan siitä visuaalista sisältöä käyttäjälle, kuten sisäilman laadun varoitukset jne.
3 = Laitteen konfiguroinnista niin, että se keskustelee esim. WLANin kanssa ei ole mainintaa, mutta jos laitteessa on USB-kaapeli, konfiguraatio hoidettaneen varmaan kerran PC:n tai Mac:n avustuksella, mahdollisesti jollain ohjelmalla, jonka jälkeen laite voidaan jättää omilleen haistelemaan ilmaa, kunhan WLAN-yhteys ja WLAN-tukiaseman yhteys Internetin suuntaan pelaavat.

Laite maksaa sivustolle annettujen tietojen perusteella esim. minun kotiovelleni napakat 184€, kun laittaa toimitustavaksi UPS:n (toinen vaihtoehto on GLS, joka vie 3 päivää enemmän, mutta maksaa 2€ vähemmän). Hinta ei ole mikään ylitsepääsemätön, mutta aloitteleva harrastaja saa hyvällä säkällä tuohon hintaan kaksi Clas Ohlson-sääasemaa ja varman liittymismahdollisuuden sekä EWN:n, että FinWX:n suuntiin.

Minun oma mielipiteeni on se, että tällä sääasemalla on erilaisuutensa vuoksi kyllä potentiaalia, mutta sääaseman ja kotiautomaation osien yhdistely älypuhelin/tablettiosastoon vain aiheuttaa sen, ettei sopivaa käyttäjäkuntaa niin harrastaja-, kuin tavallisen kotikäyttäjänkin suhteen tahdo suoraan löytyä. Lähin kohdeyleisö, joka tulee pienellä mietinnällä mieleen olisi harrastajat ja siinäkin tahdotaan luisua lähinnä verrokkilaitetasolle. Jos tämä laite halutaan mukaan tuettujen sääasemien listalle EWN:n ja FinWX:n suuntaan, pitäisi löytyä joku propellihattu purkamaan tuon laitteen nettikommunikaation salat alkutekijöihin ensin (weatherc, katselen sinun suuntaasi täällä. ;) )
Otsikko: Vs: Vaihtoehtoinen sääasema
Kirjoitti: weatherc - Sunnuntai, 31.03.2013, 17:10
Tuo CO2- ja decibelimittari osui täälläkin silmään  ;D

Lainaus
weatherc, katselen sinun suuntaasi täällä.

Heh  ;D

- Jos kyseinen appi osaa puskea ulos filun jossa dataa niin sehän ei ole kovin kummoista saada parsittua :)
- FTP-appia en ole etsinyt mutta löytynee Play:stä sekin, jollei, sellainenhan on aina tehtävissä :P
- Jollei appi osaa filua tehdä, mutta sen koodi löytyy Open Sourcena niin ei liene kovin vaikeaa saada se tekemään kyseinen filu :P

(...Tuo oma nordicweatherin appi on puoli-natiivi Eclipsellä tehty jossa Phonegap lisukkeena ;D)
Otsikko: Vs: Vaihtoehtoinen sääasema
Kirjoitti: miihkali - Sunnuntai, 31.03.2013, 20:07
Tässäpä vielä manuaali lontooksi. En ole itse vielä edes ennättänyt tutustua koko vimpaimeen.

http://static.netatmo.com/manual_en-US.pdf
Otsikko: Vs: Vaihtoehtoinen sääasema
Kirjoitti: systeemi - Sunnuntai, 31.03.2013, 21:24
Itseä tässä ei juuri  muu kiinnosta kuin tuo hiilidioksidi mittari. Itse olen katsonut SenseLife Cam hiilidioksidi mittaria, jonka saa tietokoneeseen kiinni ja josta saa excel tyyppisen tiedoston ulos. Tämäkin jäänyt hankkimatta kohtuu kovan hinnan vuoksi 185€.

Otsikko: Vs: Vaihtoehtoinen sääasema
Kirjoitti: J.Jäntti - Sunnuntai, 31.03.2013, 22:01
Tässäpä vielä manuaali lontooksi. En ole itse vielä edes ennättänyt tutustua koko vimpaimeen.

http://static.netatmo.com/manual_en-US.pdf
Kiitos.
Lontooksi kirjoitettu manuaali kertoo aika hyvin, miten hiilidioksidimittaus suoritetaan ja minkälaisia raja-arvoja löytyy.
Hiilidioksidimittari mittaa ilman hiilidioksidimolekyylien määrän miljoonassa ilmamolekyylissä, käyttäen laitteen sisällä olevaa valonlähdettä ja infrapunasensoria. Koska hiilidioksidimolekyylit heikentävät valonlähteen infrapunavastetta, tämän vähentymisen perusteella päätellään, mikä on molekyylien määrä ilmassa. Laite kalibroi itsensä viikoittain, mutta olettaa, että joka viikko huone tuuletetaan kauttaaltaan, jolloin päästään ulkoilman hiilidioksiditasolle, 400ppm:n lukemaan.

Sen sijaan desibelimittaus suoritetaan viiden minuutin keskiarvolla, mutta sen tarkempaa selitystä ulkomoduulissa käytetystä laitteistosta ei annettu manuaalissa.

Yksityinen MeteoGroup vastaa sääennusteesta. Ilmanlaatutiedot toimittaa puolestaan CITEAIR-projekti, jonka www.airqualitynow.eu -sivusto tarjoaa Euroopan laajuista ilmanlaatutietoa ja johon - yllätys yllätys - Suomi ei näytä kuuluvan mukaan.

Mielenkiintoisin ja jossain määrin vähän surettavan hauskojakin piirteitä tulee erilaisista hälytyksistä, joita laite tarjoaa.
Yksi niistä on mm. varoitus sisälämmön putoamisesta +10°C alapuolelle, jolloin varoitetaan "potentiaalisesta lämmitysjärjestelmän vikaantumisesta". Kerrostaloasunnossa tuollaisen tiedon saanti tarkoittaa hämmästystä ja isännöitsijälle soittoa. Omakotitalossa hälytyksen saavuttua tuossa vaiheessa se on Game Over ja Gute Nacht - puhumattakaan sitten sisätilan jäätämisvaroituksesta, joka saapuu elohopean laskettua +3°C alapuolelle... Rajat saisivat olla korkeammalla, mielestäni, eikä ainakaan äkkisältään tarjota rajojen säätöä mitään kautta.

Huonosta laitteesta tuossa ei ole kyse, mutta laite törmää samaan tilanteeseen, kuin muutkin sääasemat: Joko jotain olennaista puuttuu tai laitteen hankkijaa ohjataan kädestä pitäen unohtamaan kaikki se, mitä hän omalta sääasemaltaan haluaa.

- Jos kyseinen appi osaa puskea ulos filun jossa dataa niin sehän ei ole kovin kummoista saada parsittua :)

Totta tuo on, mutta lähinnä tarkoitin tilannetta, jossa esim. EWN:n ja/tai FinWX:n dataa pääsisi lukemaan tuosta pilvestä, jonne yksittäinen asema datansa uploadaa ja etenkin, miten asema tunnistautuu pilveen.
Se, että data ei ole muiden, kuin tuon appin käytettävissä, on vähän hölmö lähestymistapa. Voisi näin raa'asti heittää, että se lähestymistapa tekee asemasta lähinnä kodin oman jännän pikku privaatin sääkeskuksen, eikä sen enempää, vaikka tuolla laitteella on kuitenkin selvästi enemmän annettavaa.
Otsikko: Vs: Vaihtoehtoinen sääasema
Kirjoitti: miihkali - Maanantai, 01.04.2013, 08:20
weatherc tuntuisi tykkäävän näistä jutuista.

http://dev.netatmo.com/
Otsikko: Vs: Vaihtoehtoinen sääasema
Kirjoitti: weatherc - Maanantai, 01.04.2013, 12:40
weatherc tuntuisi tykkäävän näistä jutuista.
http://dev.netatmo.com/

Tuohan on aivan lositava, API jolla pääsee käisksi KAIKKIIN datoihin kunhan aseman omistaja on antanut luvan.
Tuollahan onkin kaikki tarvittavat, PHP SDK:sta lähtien.

"Enää" tarvitaan yksi asema jonka datan kanssa testata :)
Otsikko: Vs: Vaihtoehtoinen sääasema
Kirjoitti: miihkali - Maanantai, 01.04.2013, 14:07
http://www.amazon.com/Netatmo-NWS01-US-Weather-Station/product-reviews/B0095HVAKS/ref=dp_db_cm_cr_acr_txt?ie=UTF8&showViewpoints=1

Arvosteluissa aika paljon pointseja tyyliin "amerikka". Jotkut tuntuvat sotkevan häkäkaasut ja  hiilidioksidin keskenään samaan tyyliin.
Otsikko: Vs: Vaihtoehtoinen sääasema
Kirjoitti: weatherc - Maanantai, 01.04.2013, 14:56
Tuosta uupuu "vain" tuuli ja sademittarit niin olisi todella mielenkiintoinen tapaus kyllä. Yksi suuri etu verrattuna muihin pukettehin on konsolin puuttuminen. Sehän on, riippuen tietty pikkasen asennuspaikasta, aika turha vekotin, varsinkin jos jonnekkin etäasennukseen ajattelee jossa 99.9% ajasta dataa kuitenkin katsellaan muualta.
Otsikko: Vs: Vaihtoehtoinen sääasema
Kirjoitti: ARu - Tiistai, 10.02.2015, 16:15
https://www.facebook.com/Netatmo/posts/727828733999081

että tämmöistä olis tulossa.
Otsikko: Vs: Vaihtoehtoinen sääasema
Kirjoitti: Kartsa - Torstai, 12.02.2015, 17:21
Netatmon oman keskustelupalstan mukaan tuulimittari on tulossa  vuoden toisella neljänneksellä. Se on muodoltaan samanlainen ympyriäinen musta purkki kuin sademittarikin eikä perustu pyörivään tuulimittariin. Hintaa lienee kummallakin 80 euron verran. Sademittari on jo myynnissä.
Netatmo lienee vaivattomin sääasema. Kaikki Netatmot saa näkymään ja liitetään Wundergroundiin ilmeisesti oletetusarvoisesti ilman käytääjän vaivaa.
Wunderground on ilmeisesti tehnyt hyvän diilin Netatmon kanssa.