FinWX Foorumi

Yleiset keskustelualueet => Rajuilmat ja ukkonen => Aiheen aloitti: J.Jäntti - perjantai, 24.07.2020, 07:29

Otsikko: 24.07.2020
Kirjoitti: J.Jäntti - perjantai, 24.07.2020, 07:29
Porkkalan niemen päältä ja meren yli pääsi yllättämään pienoinen ukkostava alue näin aamun ratoksi.
Koska olin vielä osittain unessa ja tutkalta äänet irtikytkettynä, en osannut lainkaan odottaa nousevaa ukkosta, joka kyllä uhitteli olemassaolollaan kello 05 aikaan, kun olin koirien kanssa ulkona. Merkit nousevasta ukkosesta olivat selviä (vallinharjapilviä aivan likellä, hitaasti liikkuvat tummanpuhuvat pilvet horisontissa), mutta koska mitään varmaa kuulohavaintoa en tehnyt (kuulin jotain jyrinän oloista lännen suunnasta, mutta koirat eivät siihen ääneen reagoineet), en välittänyt koko asiasta.

Vasta töihin lähtöä tehdessäni, kello 06:35, ulkona näkyi selvä välähdys, jonka näkemisen laitoin väsymyksen piikkiin sen aiheuttama ääni tavoitti minut. Äänestä päätellen kyseessä oli maasalama, mutta suhteellisen kaukana lyönyt sellainen.
Sade oli myös ehtinyt alkamaan joka pieksi kotitalon kattoa ja siellä olevia ilmanvaihtokoneita taas sen verran rumasti että FinWX Helsinki-71:n salamatutka hukkui jonkun niistä aiheuttamaan sähköhäiriömeteliin, lopputuloksena sutta ja sekundaa.

Töihin päästyäni otin selvää minkä räpsähdyksen tulin nähneeksi. Se oli Helsingin keskustasta lounaaseen iskenyt positiivinen maasalama ja sen iskupiste löytyy liitteenä. Tuo yksittäinen salama jäi osaltani ainoaksi selväksi havaituksi iskuksi.
Salamointi tosin näyttää jatkuvan pilvisalamavoittoisena Pornaisissa ja Nurmijärvellä, itäkoilliseen päin.