FinWX Foorumi

Yleiset keskustelualueet => Yleistä keskustelua => Aiheen aloitti: teutari - sunnuntai, 23.12.2018, 11:16

Otsikko: 195 gigapikselin kuva
Kirjoitti: teutari - sunnuntai, 23.12.2018, 11:16
Kyllä Kiinalaiset osaa noi kamerajutut...  ;)

Shanghaissa sijaitsevasta Oriental Pearl Tower pilvenpiirtäjästä otettu panoraamakuva on tarkkuudeltaan käsittämättömät 195 gigapikseliä.  ::)

195 gigapikselin tarkkuutta on lähes mahdotonta käsittää, kun parhaissakin järjestelmäkameroissa ja kännykkäkameroissa puhutaan korkeintaan kymmenistä megapikseleistä.
195 gigapikseliä on siis 195 000 megapikseliä eli kamera on lähes kaksikymmentätuhatta kertaa tarkempi kuin valtaosassa paremmista kännyköistä.

Kuvat on otettu useamman kuukauden aikana ja kursittu yhdeksi valtavaksi kuvaksi kuvia yhdistelevällä tekniikalla.
Kokeile zoomailla sekä poispäin että mahdollisimman pitkälle tiettyyn yksityiskohtaan kuvassa.

http://sh-meet.bigpixel.cn/?from=groupmessage&isappinstalled=0
Otsikko: Vs: 195 gigapikselin kuva
Kirjoitti: SääSami - sunnuntai, 23.12.2018, 11:41
Hieno on kuva ja tuo zoomaus toimii niin että ihmisten kasvotkin erottuu tuolta kadulta. Kiinan valtiolla on tarve tarkkailla kansalaisiaan ja siksipä kehittäävät tämmöistä. Joku päivä nämäkin yleistyy ja yhdellä kameralla voidaan valvoa suurta aluetta jopa ikkunoista sisään katsella vielä kun tallennuksen lisää tuohon...
Otsikko: Vs: 195 gigapikselin kuva
Kirjoitti: J.Jäntti - tiistai, 24.09.2019, 21:13
Lainaus käyttäjältä: latek - tiistai, 24.09.2019, 15:07
Niin vaikuttava kuin tuo kuva onkin, niin samalla huolettaa, että mihin kaikki johtaa. Tuossa vähän juttua Kiinan kameratunnistuksesta.

Terve latek ja tervetuloa foorumille!!

Tuo linkitetty juttu koski lähinnä Kiinassa todennäköisimmin käyttöön otettavaa kansalaisten pisteytysjärjestelmää, joka käyttää kameroita kasvojentunnistuksessa.
Hommassa ei käyty läpi pisteytysjärjestelmän teknisiä yksityiskohtia, kuten sitä, millä tavalla pisteytysjärjestelmä käsittelee henkilön tekemisiä. Jos se on täysin automaattinen, saa olla aika mielettömän huippuunsa hiottu järjestelmä, että se tunnistaa tietyt tehdyt asiat oikein ja sellaiseen ei kiinalainenkaan ihan taida kyetä, vaikka osaakin teknologian kanssa näpertää. Kaiken järjen mukaan väliin tarvitaan ihminen toimimaan valvojana ja siinä on jo jonkinlainen eksploitaatiomahdollisuus niin hyvässä kuin pahassakin.

Kiinan kehitteillä olevalla järjestelmällä voidaan oikeastaan hymähtää, että "amatöörit", sillä me olimme ensin tällaisen asian kimpussa: Joku belgialainen matemaatikko se taisi olla, joka keksi kauan aikaa sitten BMI (Body Mass Index)-järjestelmän, jonka alkuperäinen tehtävä oli mitata henkilön sosiaalista (sosioekonomista?) statusta, mutta jotenkin maailman terveysorganisaatio WHO teki siitä lopulta määritelmän miten läski olet. Sillä on painoarvoa (sanan kaikessa merkityksessä) vain lääkäreille ja personal trainereille.

Se, mikä Kiinan kaltaisessa valtiossa otetaan käyttöön ei automaattisesti tarkoita sitä, että sellainen järjestelmä edes istuisi Eurooppalaiseen käytäntöön ja toimintaan. En itse usko hetkeäkään tuollaisen järjestelmän saavan länsimaissa juurikaan jalansijaa, enkä oikeastaan kanna siitä huoltakaan sen vuoksi, koska se ei ole perusteltavissa edes turvallisuudella. Täällä pystytään tuollainen idea nauraen heittää roskiin suoraan, kun taas Kiinassa se, mitä heidän poliittinen johtonsa keksii ja määrää, se tehdään. Siinä on se vissi ero.