Netatmon asetukset, kalibrointi, datan hyödyntäminen, yms

Aloittaja einari, maanantai, 15.01.2018, 08:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

einari

Tuota wifi-moduulin päälläoloahan epäilin jo alusi... mutta kun en ole vielä testannut omissa katkaisemalla yteyttä niin en voi sanoa  siihen juuta tai jaata..... 8)

Asiassa  on vielä aika monta muuttujaa jotka voivat vaikuttaa asiaan... ensinnäkin tuo noin puolen tunnin viive... purkkihan kirjaa 5 min välein lämpötilaa ja on herkkä reagoimaan lämpötilan muutoksiin, jos vaikuttava lämmönlähde olisi siellä purkin sisällä niin kyllä nopeammin pitäisi reagoida.. reagoi myös nopeasti ulkoiseenkin lämmönlähteeseen.. esim. jos laitan ilmalämpöpumpun päälle tai takkaan tulet niin reagoi huomattavasti nopeammin kuin digimittari samassa tilassa.

toisena on se digimittarin sijoitus verrattuna pääpurkkiin.. onko vaikkapa pöydällä niin ettei ole pinnasta irti.. sekin voi vaikuttaa...

kolmanneksi sitten se että vaikka pääpurkki näyttää olevan tiivis paketti niin siinä on hahlo jossa näkyy se ilmanlaatu ja yhteysvalo jos on ongelmia.. lpt-anturi on alapäässä kuten kuva osoittaa ja radiomodeemit ovat ylhäällä, ylimääräinen lämpö kyllä luulisi pääsevän samaisesen hahlon yläpäästä pois.. merkkasin kuvaan anturin sijainnin.

neljäs muuttuja on tuo että yhteys on poikki nukkuessa jolloin ihmisen lämmöntuotto on pienimmillään.. ja ilmeisesti pääpurkki ei ole makkarissa.. tuossa lainaus tiede-lehden keskusteluosiosta>

"Sattuu olemaan käsillä ammattikirjallisuutta josta löytyy taulukkotietoa.
Keskikokoisen ihmisen aineenvaihdunnan teho, eli se teho millä ihminen myös lämmittää ympäristöään:
nukkuessa 85W
toimistotyö 105-125W
kotityöt 165W(ruuanlaitto) - 470W(siivous)
Taulukon suurin arvo löytyy ylämäkeen kävelystä: 730W (kaltevuus 15%, nopeus 4,8 km/h)
Taulukossa ei ole mainittu juoksua, hiihtoa yms. liikuntalajeja.

Taulukossa tarkoitettu keskikokoinen henkilö (ihon pinta-ala 1,8 m2) lienee jonkin verran kevyempi kuin annettu 80kg. Eli 80-kiloiselle vähän lisää tehoihin. "

Luin jostain että passiivienergiatalossa 5-henkinen perhe riittää tuottamaan noin puolet lämpöenergiatarpeesta...

Asia kun kiinnostaa noin yleensäottaen... niin voin kysäistä netatmolta asiaa voista firmware-versioista ja siitä miksi tuo v3 näyttäisi olevan koko ajan wifi-yhteydessä.. :D

huppu

#91
Pääpurkki ja wifi lähetin ovat makkarissa ja sitä luulinkin aluksi että jotain yhteyttä sillä.
Netatmo keskusyksikkö mittaa makuuhuoneen CO2 pitoisuutta, se on hyvä ominaisuus.


Mutta kokeilin helmikuussa, nukuin toisessa huoneessa ja wifi lähetin myös toisessa huoneessa. Sama ilmiö jatkui.





Tuossa kuva viime yöltä. Wifi oli pois klo 2.00 - 7.30


einari

#92
On siinä se asteen verran pudotusta.. ei sitä käy kieltäminen...

Harmi kun en voi tällä hetkellä tehdä itse modeeminssammutustestiä kun tuo parempi puolisko tekee 3 ihmisen työt etänä, on jo joulusta saakka tehnyt.. sairastapauksien vuoksi näin ja työ on sellaista että valmista korvaavaa henkilöä ei hevin löydy.. ehkä ensiviikolla sitten teen sen.. nytkin 3 koneella touhuaa kaupungin ja valtorin systeemeissä... viimeksimainitun turvaverkkokone ei siinä ole este vaan nuo muut yhteydet oman modeemin kautta... niistä ei enempää...

Tuosta kuvasta oli havaittavissa myös se sama ilmiö että yöllä lpt tuppaa makkarissakin laskemaan... semmoisen 0.5/0.6 astetta vaikka 2 ihmistä on hirsiä vetelemässä..  sen v2-purkin kalibroin 0.3° plussalle jotta olisivat samalla viivalla..  :D

sinäsä käytännön merkitystä sillä ei ole, varsinkaan siksi ettei tiedä sanoa kumpi  on absoluuttisessa totuudessa.. jos kumpikaan 8)

eihän tämän asian osalta jäniksen selässä olla.. eikä se maailmaa kaada, odotan kuitenkin että ehdin tehdä testin verratakseni noiden versioiden käyttäytymistä siinä tilanteessa ennenkuin laitan viestiä netatmolle.. semmoista kärkevää rallienglantitekstiä ::)

kuvassa  5 min välein arvot.. suht samanlaisessa suhteessa toisiinsa kulkevat.. yli puolet arvoista on samoja...

Edit// tuli mieleen, voihan sen testin tehdä niinkin että avaa purkin ja vain pelkkä piirilevy paljaana niin selviää se purkin wi-fi modeemin vaikutus sillä laillakin.. pohjalevy auki ja 2 ruuvia niin se on siinä..  huomasin myös aikaisemmin sellaisen hienouden että jos pitää käden purkin yläpuolella niin ilmoiittaa co2 pitoisuuden siinä hahlossa ja pitempään kun pitää niin alkaa hakemaan radiomodeemit ulkoyksiköiden ja wi-fin yhteyksiä.. siis toimii induktanssiperiaatteella..

weatherc

Ongelman ydinhän on siinä että samaan suljettuun purkkiin on ängetty kaikki mahdollinen, eikä, vaikka kuinka olisi reikiä ja vaikka kuinka olisi lämmönlähteet laitettu yläpäähän, ilma pääse kunnolla kiertämään.
Samahan on daviksen konsolissa, laita taustavalo päälle niin on tulos huono sauna sisälämpötilaksi :P

Kyllähän tuossa huppu:n kuvassa selvästi käy ilmi että ongelma on wifi-moduuli kun eroa on se vajaat 1.5 astetta ja muutos täsmää wifin päälläolon mukaan.
takaisin päälletultaessa lämpötila nousee takaisin mistä tippui. Siinä turha hifistellä jollain ihmisen lämpötilatuotolla.

einari

#94
Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 24.03.2021, 14:30
Kyllähän tuossa huppu:n kuvassa selvästi käy ilmi että ongelma on wifi-moduuli kun eroa on se vajaat 1.5 astetta ja muutos täsmää wifin päälläolon mukaan.
takaisin päälletultaessa lämpötila nousee takaisin mistä tippui. Siinä turha hifistellä jollain ihmisen lämpötilatuotolla.

Tiedä häntä onko kyseessä hifistely... jostainhan se syy olisi hyvä löytää... onko se sysissä vai sepissä...  ???
Emme vielä tiedä  sitäkään miksi lämpötila laskee portaattain ennen modeemin sammuttamista klo 2.00...  Voihan olla että Hupulla on yösähkö ja lpt:n pudotus, tai sitten lämmön talteenotto samaisella pudotuksella.. tai jokin muu asiaan vaikuttava
tekijä.. kun tämä modeemin alasajo tapahtuu yöllä niin ei ole kuvaa siitä tapahtuisiko sama noin suurena päivällä....

Itse olen omissa  tutkimuksissa tullut siihen tulokseen että tuo viittaisi vikaan itse purkin wifissä.. siis jollei edellämainittuja seikkoja ole olemassa.. tai sitten firmwaren päivitys on vioittunut.. sellaistakin joskus tapahtuu.. öisinhän ne niitä pukkaa... ja jollei ole modeemi päällä niin voi vaikuttaa...

Laitan tuohon 3 kuvaa.. hieman selitystäkin olosuhteista.. 
Ensimmäinen kuva: puoliltapäivin >  lämpotilat v3 purkki avattuna ja v2 yhä +0.3 astetta kalibroituna..
Toinen ja kolmas kuva iltapäivä asema1 ja asema 2, > kalibroinnit poistettu, verrokkianturiksi toin ulkoa 2-anturin joka on kuitenkin digimittaria notkeampi muutoksille ja helpompi seurata kun saa dataa ulos.. siis asema 1 on v3 ja koko ajan wifissä, asema2 on v2 ja vilahtaa muutaman sekunnin kerrallaan siellä.

Johtopäätös: testien tuloksena en saanut eroa kuin maksimisssaan tuon 0.3 astetta... tuo v3 asema on sen verran lämpimämpi.. tiedä sitten onko se vika vai vain anturin oinaisuus..  jätän seurantaan pitemmäksi aikaa.. vaikka tuossa rouvi2:sessa on eri alin lpt siinä ulkoanturissa niin se johtuu eri sijoituspaikasta ulkona ennen testiin tuomista.. ::)

einari

#95
Se on kummallinen tuo ihmismieli, jos joku asia ei ole jossain tuotteesssa niinkuin pitäisi.. heti tarraudutaan siihen kiinni ja esitetään omia arvioita niin että se koskisi kaikkia samanlaisia laitteita tai tuotteita.. olettamuksia joilla ei ole mitään todellisuuspohjaa.. yleensäottaen asia on niin että "ensin tutkitaan ja sitten hutkitaan"  ja tässä on edetty päinvastoin ::)

Esimerkiksi tuo hupun ongelman laajentaminen kaikkiin netatmoihin ilman tutkimista ja asiatietoa on oiva esimerkki tästä, se ilmeisesti kuvastaa jonkinmoista asennevammaa, sekä suppeaa näkökantaa.. kyllähän einarikin sortuu siihen joskus.... tai useinkin ;D

Se miksi olen muka hifistellyt johtuu siitä että tiedän ettei asiat ole aina yksiselitteisiä ja päästäkseen parempaan lopputulokseen niitä pitää pohtia.. Ympäristöllä on suuri merkitys millaisia mittaustuloksia saa.... niin ulkona kuin sisälläkin...  esitän yhden havainnon siitä tuossa alemmassa kuvassa,  puoiltaöin  lähtien, samanlainen nousu kuin hupun kuvassa tapahtuu hieman ennen aamukuutta.. tarkalleen ottaen 05.48.. noin 2 metrin päässä olevan lämmönlähteen käynnistämisestä johtuen... kyseessä on vain pöytätietokone.... sekä aamutoimista toisissa huoneissa.

Tällä hetkellä voin sanoa melko varmasti ettei wifi-yhteyden päälläololla ole kovinkaan suurta merkitystä, nyt kun verrokkimittarina on tuo ulkolpt-mittari ja vielä riisuttuna.. v2:een ero on 0,1° ja v3 0,3-0,4° tilanteesta riippuen..
Nämä tulokset mahtuvat hyvin sensirionin sht-antureiden spekseihin niin 2x ja 3x sarjoihin...

Jollei hupun tuloksiin vaikuta ympäristön tekijät niin suosittelen lähettämään viestiä netatmon helpdeskiin ja kertoa ongelmasta, viesti pitää lähettää siiitä sähköpostista kuin on asentanut sen netatmon, kysyvät varmaan siinä myös keskusyksikön sarjanummeroa, joka toimii mac-osoitteena, saattavat pyytää pääsyä sinun netatmoon, pyyntö tulee sähköpostiin ohjeineen..

Edit// lisään vielä yhden kuvan siitä missä se lupa netatmon support teamille näkyy.. olen antanut olla sen kytkettynä.. ei siitä minulle mitään haittaa ole vaikka seuraavatkin jos on tarvetta..  sen voi sieltä kyllä poistaa kun on valmista..
itsellä on siellä myös meteoware kolmantena osapuolena.. siksi että selvittelin Ukalle miten netatmon saa wundergrouppiin.. se tapahtuu meteowaren kautta ja myös wundergroupissa pitää tehdä pieniä toimenpiteitä..
Nyt maailmalla näkevät wundermapissa että Rouviin on tullut kesä koska 2-anturi on vain siellä  ::) 8)


huppu

Sama ilmiö tapahtuu myös päivällä, jos wifi pois. Yhtä suuri ja selkeä lämpötilavaihtelu.

Kun wifi on päällä, silloin netatmo näyttää oikeaa lämpötilalukemaa, eli samaa kuin tavallinen lämpömittari siinä vieressä.

En jaksa alkaa tuonne Ranskaan kirjoitella. Itseasiassa nyt minulla ihan mukava mittaus näyttö, joka näyttää, milloin olen ollut nukkumassa tai päiväunilla. Laitan  silloin yleensä wifi pois.

:)

Kiinnostaa vain jos jollain muullakin tapahtuu sama ilmiö?




einari

#97
No niin.. nyt tuli se tärkeä tieto eli näyttää oikein silloin kun on wifi päällä..
sen perusteella voisi ajatella että hardware-ohjelma tekee sitä oletettua vähennystä silloinkin kun wifiä ei ole ja kirjaa ne alemmat lukematilmeisesti siitä syystä että oletus on wifin päällä oleminen..

eli toimii siis oikein siinä mielessä, kai niillä on tutkittua tietoa siitä miten paljon vähennystä wifin päälläolon vuoksi pitää tehdä. oletan että firmware ei tätä hoida.. ehkä. nyt on 181 myös v2:seen päivittynyt...

oletettavasti tuota tilannettahan ei voi tulla jos wifi on kytkeytyneenä... pitää katsoa joskus miten paljon itsellä laskee
jos wifi on pitempään pois päältä.. se ikaisemmin mainitsemani 0,3° laski noin vajaan 2 tunnin ajalla, yli puolitoista tuntia kuitenkin koska oli tippunut ewn:n sivustolta ja siellä on kai se puolitoista tuntia rajana edelleen..

Edit// oletettavasti tuommoinen tilanne koskee kaikkia purkkeja jos sammuttaa reitittimen/modeemin, harvoinhan siihen on syytä enkä ainakaan itse moista tee.. sähkökatko jos saattuu kohdalle niin tulee pyytämättä eteen vaikkei sitä ei usein tapahdu.. No selvisipähän tämäkin.. kun aikansa tahkoaa......  ;D

einari

Lainaus käyttäjältä: huppu - lauantai, 20.03.2021, 13:49
Netatmo keskusyksikkö näyttää korkeampaa sisälämpötilaa jos wifi päällä. Kun internetyhteys pois, niin yksikkö jäähtyy. Oletteko huomanneet?

Jos kysymyksenasettelu olisi ollut toisenlainen niin ei olisi johtanut harhaan.. oletushan tuosta on että näyttää liikaa silloin kun wifi on päällä  :D

Mr

Todennäköisesti tässä on edelleenkin kysymys wifin päälläolosta ja siitä aiheutuvasta lämpenemisestä. Vaikka tämä ei ole uskon asia, ei kuulosta kovin järkevältä/kustannustehokkaalta lähteä kehittämään rautaa/softaa sitä varten, että se osaisi kompensoida sisäisen lämmöntuoton vaikutuksia. Varsinkaan tämän hintaluokan purkissa. Ja jos nyt näin järjettömään ratkaisuun olisivat haksahtaneet, osoittaisi tämä tapaus että sitä ei saa edes toimimaan liian monen muuttujan vuoksi. Edelleenkin todennäköisin syy on lisääntynyt virrankulutus ja siitä aiheutuva komponenttien normaali lämpeneminen. Eri purkeissa saattaa olla eroja pelkästään uudemman piirisarjan vuoksi, joissa on korjauksia esim. virransäästöominaisuuksiin. Piirisarja sinällään saattaa olla sama, mutta tullut ulos tehtaalta uudemmalla ja paikatummalla firmwarella.