Sadekippo sulana hukkalämmöllä

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, sunnuntai, 03.05.2009, 12:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Sääasemaharrastus on täällä Naruskalla meikäläisellä vasta alkumetreillä, mutta kokemuksia on kuitenkin talviolosuhteista ehtinyt jonkin verran kertymään. Sadekipon sulana pitämisen ongelmista lueskelin foorumeilta jo ennen PeetBrosin laitteiston saapumista. Kipon sijoituspaikaksi valitsin puulämmitteisen kiinteistöni savupiipun ilmahormin. Sinne menee kattilahuoneesta lautasventtiilin kautta puukattilan yläpuolelta huoneilmaa, jonka lämpötila on ympäri vuoden noin +30 C. Tulipalopakkasilla huoneilma saattaa olla lämpimämpääkin, koska kattila kuumimmillaan on +80 C.

Sadekipolle rakensin yksinkertaisen puukehikon, johon kiinnitin harvasta katiskaverkosta pesäkolon, johon kipon asetin paikalleen kuin strutsinmunan ikään. Kippohan on tuota kokoluokkaa. Kuvista näkyy, missä syvyydessä kippo piipun yläreunaan nähden sijaitsee. Lämmistyskattilan savu ei laitteistoa haittaa, koska se ohjautuu piipun päällä olevan rosterijatko-osan kautta 2,5 metriä piipun yläpinnasta ylöspäin taivaalle. Savupiippu sijaitsee lisäksi pari metriä leveän piippurakennelman toisessa reunassa, eli savuhormin kuumuus ei vaikuta ilmahormin lämpötilaan.

Kävin talvella -35 C pakkasella kurillani kokeilemassa kipon lämpötilaa, jolloin totesin kipon olevan suunnilleen sellaisessa lämpötilassa, että se juuri olisi pyörähtänyt strutsin pyllystä pesään. Eli sulana se pysyy pakkasellakin, eikähän toisaalta sellaisella pakkasella useinkaan lunta satele, joten sulatettavaakaan ei normaalisti ole.

Kaupunkilaisten ja taajamissa muualla asuvien lintuongelmia ei täällä Naruskalla kiinteistölläni ole, koska linnut pakkasella keskittyvät valoisana lyhyenä aikana ravinnon syömiseen ja hakeutuvat yöksi ilmeisesti lähimetsiin omiin piilopaikkoihinsa. Linnusto muodostuu talvella pääasiassa erilaisista tiaisista, eikä täällä ole kulttuurilintu varpusta, eli täkäläisittäin motteria ollenkaan. Sitähän tämmöiset kipot saattaisivat kiinnostaa talvella niiden etsiessä lämmittelypaikkoja itselleen.

Kipon kahden ja puolen kuukauden toiminta-aikana aina, kun lunta tai räntää tai vettä olen taivaalta havainnut tulevan, on laitteisto myös sen lukemina ilmeisen luotettavasti ilmoittanut. Tässä vaiheessa en suunnittele kipolle muuta sijoituspaikkaa. Olettaisin, että lähes joka talosta löytyy pienellä miettimisellä vastaava hukkalämpöpaikka, johon talvitoimivan mittalaitteen voi sijoittaa.

www.naruska.com

meteorologi

Sinulla on äärimmäisen nerokas systeemi!

Leivinuunin/takan savupiippuun tuota ei varmaankaan voi asentaa, sillä savu ei varmaankaan tee hyvää.

Toimiikohan koneellisen ilmastoinnnin hormista?