Säteilysuojan tuuletinten aurinkokennot

Aloittaja jamo, sunnuntai, 29.03.2009, 09:54

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

jamo

Lainaus käyttäjältä: weatherc - lauantai, 28.03.2009, 17:34
Samaa mallia tuo minunkin tulee olemaan. Onko minkälaisia kokemuksia noista paneeleista vs. sateet? Eli eivät ole ottaneet hatkoja sateesta ja lumesta vai oletko suojannut ne jollain?



Sateenkestävyydestä ei ole mitään kokemuksia, projekti alkanut vasta noin kuukausi sitten. Enkä ole mitenkään suojannut niitä.
Minulla on tuossa käytössä 4 paneelia, jotka on laitettu rinnan ja suunnattu sillai että propelli pyörisi mahdollisimman pitkään.

jamo

teutari

Teeseitse miehet ovat värkänneet hienoja säteilysuoja luomuksia. ;)

Katselin tuossa ruotsalaisen Larsin tekemää säteilysuojaa ja se on myös hieno idea siinä tuo aurinkokennotuuletin on tuommoinen valmispaketti.
Hintaahan tuommoiselle aurinkokennotuulettimelle tulee tietenkin jonkun verran enemmän jos hankkisi aurinkokennot/tuulettimen erikseen mutta valmispaketti on varmasti vesitiivis ja eikä ole pelkoa ainakaan säänrasituksilta aurinkokennolle kun se on hyvin jo valmiiksi suojattu.

Biltemasta aurinkokennotuulettimen saa n. 40€:lla mutta jostain lueskelin että ovat aika äänekkäitä joten pikkusen kalliimmalla hinalla saa laadukkaipia aurinkokennotuulettimia noista vene-/asuntovaunu butiikeista.

Tuolla niitä ainakin on saatavilla.

teutari

Lainaus käyttäjältä: J.Jäntti - maanantai, 30.03.2009, 08:33
Teutarin lähettämissä kuvissa esiintyvä aurinkokennotuuletinlaite tosin herättää minussa kysymyksiä. Joko kyseessä on optinen harha tai sitten tuon tuulettimen aurinkokennot ovat tuossa jonkinlaisessa syvänteessä tuossa. Jos tuo ei ole optinen harha, eikö vesi ja lumi jumiudu tuollaiseen kuppiin, joka tuosta näyttäisi muodostuvan?
Kyllähän tuohon päälle varmaankin lunta ja vettä kertyy mutta luulempa kuitenkin että kyllä aurinko aika nopeasti kuivattaa/sulattaa tuon lasipinnan kun siellä on vielä tumma aurinkokenno alla.

teutari

Tulihan tässä aamusella värkättyä toi aurinkokennotuuletin sitten lopullisesti kasaan ja asennettua paikoilleen. ;D
Mitä tuossa vanhemmassa viestissäni suunnittelin niin sen näköinen siitä sitten tuli.

Projekti alkoi Biltemasta hankitusta aurinkokennotuulettimesta jonka sitten purin totaalisesti osiksi.
Tuosta aurinkokennotuulettimesta käytettiin hyödyksi kaikki muut osat paitsi sitä ylinmäistä päälikupua ja ne osat mitä tuli käyttöön jouduin hiukan modifoimaan.
Kaikkein hankalin homma oli tuon moottorin/ropellin irroittaminen tuosta aurinkokennosta kun se oli yhtä "limppiä" koko helahoito.
Piirsin moottorin ympärille 5x5 cm neliön muotoiset viivat ja aloin rautasahanterällä hyvin varovasti vedellä viivoja pitkin etten vaurioittaisi tuota aurinkokennon takapuolta.
Aikaa siinä kyllä vierähti ja tuskan hikeä mutta lopulta sain tuon moottorin irti ja siinä keskellä oli myös nuo aurinkokennolta lähtevät virtajohdot moottorille joten nekin pystyi nyt irroittamaan ja juottamaan uudet pidemmät johdot.

Davisin alkuperäisillä ruuveilla sain tuon alaosan kasattua nippuun mutta pieni takapakki tuli kun tuon yläosan kiinnittämistä ISS:iin varatut ruuvit olivakin muutaman sentin liian lyhyet mutta olin siihenkin varautunut ja olin hankkinut valmiiksi 4mm kierretankoa josta sain tehtyä sopivan mittaiset ruuvit.
Tuossa Davisin ylinmäisessä lautasessa oli joku säteilysuojalevy jonka poistin että sain tuon tuulettimen asennettua siihen keskelle lautasta ruuveilla kiinni.
Lopputuloksena oli tarkoitus tehdä kutakuinkin alkuperäisen mukainen fars ja aika lähelle sitä lopulta sitten pääsin.

Projekti oli aika yksinkertainen loppujen lopuksi toteuttaa ja hintaa tuolle viritelmälle tuli kaikkineen romuineen alle 45€.

Jaahas vai niin..... huomasin itsestäni että nyt sitä silmäillään tuota konsolia koko ajan. ::)

Joitakin projekti kuvia. :)

teutari

Tuolta "aarteistani" löytyi tuommoinen aurinkokennopihavalo missä on nuo ledit ovat joskus kärähtäneet ja ei ole tullut hankittua uusia minkä vuoksi se on sitten jäänyt korjaamatta mutta muuten aivan toimiva härveli se näytti olevan kun sitä testailin. ;)
Eikun atomeiksi! ;D

Kotelossa näyttää olevan 2kpl 500mAh 1.2V akkua joten täytyy varmaan kokeilla jaksaako tuo aurinkokenno joka on nyt tuolla käytössä samaan aikaan ladata noita akkuja/pyörittää tuota moottoria niin siitä saisi aika pienellä vaivalla apuvirtaa silloin kun aurinko menee hiukankin tuonne puiden katveeseen?

Katselin tuota piirikorttia kun nappaa hämäräsensorin piuhat irti ja kytkee ne nastat yhteen tuossa piirikortilla samoiten nuo rikkinäiset ledit kanssa pois ja johdot siitä moottorille olisi kaikkein yksinkertaisin homma toteuttaa toi systeemi tai jos se ei toimi niin sitten pitäisi ottaa sen oma aurinkokenno käyttöön jolla lataisi noita akkuja ja tehdä senlainen kytkentä että kun pää aurinkokennosta loppuu virransaanti niin silloin kytkeytyy akut antamaan virtaa.
Mutta siinähän tulee semmoinen juttu eteen kun aurinko laskee niin moottori pyörii niin kauan kuin akuissa on vähänkin puhtia (siitä ei ole mitään haittaa vaikka pyöriikin) ja ne tyhjenevät jonka vuoksi akut täytyisi saada heti aamulla auringon noustessa uudelleen latautumaan että niissä olisi taas täysi varaus kun niitä tarvitaan.

Tuosta saisi modifoimalla tuommoisen n. 6x6x2cm paketin piirikortin kanssa jos käyttää tuota osaa missä akut on kiinni joka ei kuitenkaan mahdu tuonne ISS-koteloon joten sen vierelle pitäisi laittaa lisäksi pieni vedenpitävä lisärasia jonne saisi sen sitten piilotettua.

Kaikenlaista pikku projektia ja tutkiskelua on taas tiedossa........ ;D

weatherc

LainaaKaikenlaista pikku projektia ja tutkiskelua on taas tiedossa........

Jeps, tuli just mieleen, mullahan on pari ylimääräistä aurinkokenno/paristo-systeemiä tuosta vanhasta Oregonista lojumassa laatikossa. Siinä myös ladattavat akut. Eikun tutkimaan sopisiko se tuohon tuulettimeen :)


teutari

Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 12.04.2009, 22:30voipi olla että tuuletin lakkaa kokonaan hurisemasta kun varjoa.
Testailitko silloin ennen asennusta tuon aurinkokennon herkkyyttä valolle kun noissa aurinkokennoissa tuntuu olevan aika paljon eroja?
Minä testasin tuota rasiassa kiinni olevan kennon herkkyyttä tavallisen hekulampun alla sekä 4x1.5V halogeni taskulampulla ja molemmilla tuo moottori pyöri tosi sutjakkaasti.

Kävi tuossa tosi yllätys kun menin laittamaan tuota uutta lisäkenno/akku systeemiä paikoilleen niin siellä se tuuletin vaan pyöri vaikka taivas on täysin pilvessä joten ei tuo aurinkokenno joka on siellä nyt kiinni ainakaan paljon valoa tarvitse kun se jo jaksaa tuota tuuletinta pyörittää. ;)

No.... koska olin tikapuille kiivennyt niin laitoin tuon uuden lisäkenno/akku systeemin kuitenkin vielä siihen rinnalle aivan kokeilun vuoksi kiinni.
Mittailin myös tuon aurinkokennon herkkyyttä joka oli 6X6 cm kokoinen niin kyllä sekin alkoi työntämään tuommoista 1.25V ulos ihan tuossa ikkunan vieressä ilman mitään lisävalaistusta joten luulisin että auringon valossa sekin antaa tuplaten ulos.

weatherc

Sen verran oon testannut sitä että jos auringossa pistää käden kennon eteen niin lopettaa tuuletin hurisemisen. Täytyy kokeilla tuota Oregonin kennoa joka alunperin oli tuulianturin kenno ja katsoa olisko siinä enemmän potkua.

Tosin mulla on nyt virtajohto vedettynä tolpalle jolloin saisin myös ihan muuntaja-virtaakin siihen, noita vanhoja kännylatureitahan jota siihen hommaan voisi pestata löytyy laatikko pullollaan, valitsee vain sopivan volttimäärän ja sopivan tuulettimen. (siirsin tuossa about viikko sitten koko ISS:in uuteen tolppaan)

J.Jäntti

Tulinpa tuossa eilen illalla purkaneeksi tuon Bilteman aurinkokennotuulettimen osiinsa. Ei ole Bilteman insinöörin voittanutta helkkari soikoon.  ::)

Purettuani ulkopuolisen metallikuoren tieltä pois, huomasin, että laitteen aurinkokenno oli jollain läpinäkyvällä, vasaralakan kaltaisella aineella kovetettu muoviseen alustakuoreensa kiinni. Tähän muoviseen kuoreen oli myös samalla upotettu tavallinen tasavirtamoottori, jonka akseliin oli tökätty varsin halvan tuntuinen ja oloinen propelli. Mitään kunnollista pääsyä moottorin virtakaapeleihin ei ollut, koska aurinkokenno olisi pitänyt saada alustakuorestaan irti ensin, mikä ei tuon vasaralakka-kerroksen takia olisi ollut mahdollista ilman, että koko paneeli olisi hajonnut vääntämisestä. Alustakuorelle piti näyttää Leatherman-työkalun sahaakin ennenkuin sain tuulettimen moottorin pois tieltä ja pääsi aurinkokennon juotospisteisiin kiinni.

En tiedä, mitä Ö-luokan pa...roskaa Bilteman aurinkokennotuuletin aurinkokennon osalta käyttää. Vaikka sain moottorin pyörimään, yleismittarilla mitattaessa suoraan juotospisteistä jännitettä sai lukemat kulmakarvani nousukurssille yläkerran naapurin kattoon saakka (tai sitäkin korkeammalle). Kun valaisin kennoa loisteputkilampulla lähietäisyydeltä (kennon ja lampun etäisyys oli noin 1cm toisistaan), sain mittarin lukemaksi vain hätäiset 0.82V. Laskeskelin päässäni, että saisin täydessä auringonpaisteessakin maksimissaan 1.5V-2.0V jännitettä, joka ei tulisi riittämään ikimaailmassa minkään itseään kunnioittavan perustuulettimen pyörittämiseen, minkä lisäksi suunnilleen kymmenkunta senttimetriä halkaisijaltaan olevasta aurinkokennosta luulisi irtoavan huomattavasti enemmän jännitettä. Paneelin hyötysuhde oli kokoonsa nähden lähemmäs makaaberin vitsin luokkaa.

Seuraavana testaan Verkkokauppa.com:sta hankittavissa olevaa Reino Solar Charger-laitetta ja sen kykyjä. Sen pitäisi mainoslauseiden mukaan kyetä puskemaan 5.5V jännitettä ulos, joka saattaisi riittääkin kahden, rinnakkainkytketyn, 40mm pikkutuulettimen pyörittämiseen. Tämän lisäksi 30 Euron hintakin tuntuu huomattavasti järkevämmältä tuollaisesta laitekokonaisuudesta verrattuna Bilteman 50 Euron kapistukseen, jonka aurinkopaneelissa ei ole paljoa hurraamista. Periaatteessa noita voisi hommata kaksikin... :)
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

Kävin just tarkastamassa huriseeko tuuletin koska ISS:in lämpölukema on reilu aste korkeampi kuin varjossa oleva oergonin mittari ja ei pyöri ei vaikka aurinko paistaa siihen. Eli täytyypi tutkia sitä tuossa kunhan kerkeän.