Tuulianturin tarkkuus

Aloittaja SkyMan, maanantai, 30.03.2009, 15:02

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

SkyMan

Tuli tänään seurailtua tuulen nopeutta ja yksi asia on pitemmän aikaa häirinnyt. Eli tänään oli varsin tuulinen päivä (isotkin puut heiluivat) ja kuppimallinen tuulianturi on tähän mennessä rekisteröinyt voimakkaimmaksi tuuleksi 9,2 m/s ja 10min keskiarvoksi n.5-7m/s. Tuntuu kovin pieneltä tuo lukema. Anturi on sijoitettu n.7-8m korkeuteen tv-antenniin (n. 2 metriä katon harjasta). Eli onko jollain veikkauksia miksi tuulilukemat tuntuvat noin pieniltä? Heittääkö tuulianturi vai oma arvio tuulen nopeudesta? Onko joku todennut tuon kuppimallisen tuulianturin paikkaansa pitäväksi?
Ohessa kuva tuulikäyrästä.




weatherc

Tuohon vaikuttaa monikin asia...

- Onko lähistöllä (< 50m) mitään mitä on korkeammalla kun anturisi?
Esim mulla on puita vähän turhankin lähellä, lähimmät alle 5m päässä ja se vaikuttaa heti. Omat lukemat ovat raakana joistakin suunnista vain noin puolet todellisesta. Ainakin WD:ssä on näppärä toiminto jossa voi lisätä kertoimen minkä mukaan nopeutta lisätään, sekä puuskiin että keskiarvoon. Siinä myös erillinen toiminto jolla voi lisätä kertoimella vain osasta suunnista, esim. 270-360 astetta. Itselläni on kertoin 1.3 käytössä jolloin oon saanut sivuille tulevat lukemat edes pikkasen todellisuutta vastaavaksi.

- Toinen seikka ja ehkäpä se ratkasevin seikka on mikä on anturin lukunopeus, eli kuin usein sääasema lukee sitä ja myös se että luetaanko vain sen hetken nopeus vaiko maksimi sitten viime lueannan, veikkaan ensinmäistä. Muistaakseni LaCrossessa tiheys ei ole kovin suuri.
Esimerkkinä, kun vaihdoin oman aseman Oregonista Davisiin meni Oregonin kahden vuoden ajalta mittaama raaka-maksiminopeus rikki toisena päivänä kun Davis oli mastossa eikä silloin ollut edes kovin tuulinen päivä.
En tarkkaan muista miten se Oregon niitä luki mutta olisko se ollut tyyliin joka 5:s sekunti ja asemalle lähetettiin dataa joka 13 sekunti jolloin otettiin maksimi niistä luennoista mitä tehty edellisen luennan jälkeen kun taas Davis lukee sitä muistaakseni 2.5 sekunnin välein.

Eli se tarkoittaa että jos vaikka luentaväli on 5 sekuntia, niin puuskat jotka tulevat siinä välissä jää mitä todennäköisemmin kylmästi lukematta. Syy tähän on selvä, sillä säästetään virtaa, jos luenta olis vaikka joka sekunti niin 2 pientä paristoa ei kauan kestäisi antamaan sille virtaa.

SkyMan

Kiitoksia vastauksesta. Puita on n. 50m sätellä on melko monella suunnalla mutta uskoisin että tuo luentaväli vaikuttaisi eniten. Sinänsä harmillista ,että ulkopuolinen ei välttämättä saa oikeaa kuvaa tuulen nopeudesta, vaikka sen itse osaisikin käyristä päätellä. Jos käyrä näyttää keskinopeudeksi ~5m/s ,tarkoittaa se jo hyvinkin tuulista päivää mutta asiasta tietämätön saattaa olettaa sen olevan vain reipas kesäinen tuulenvire.

weatherc

Totta, aseman omistajana opit katsomaan sitä käppyrää ihan eri tavalla kun ulkopuolinen. Eikö Cumuluksessa ole sellaista kertoin-systeemiä jolla voisi ikkasen säätää nopeutta?  :)

On muuten aika harvoin meikäläinenkään pääsee keskinopeudessa 5 m/s-tasolle käyttäen 10 minuutin keskiarvoa. Travis viedä se tuonne parin sadan metrin päähän pellolle sitä varten  :)