Säteilysuoja ja sen tuuletin

Aloittaja weatherc, perjantai, 27.03.2009, 17:22

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Pieniä havaintoja tehnyt tuossa kun aurinko paistaa...

Davisin ISS (siis se jossa sadekippo, lämpömittari ym.) on tällä hetkellä sijoitettu niin että se on suurimman osan päivästä varjossa, aurinko pääsee paistamaan siihen tällä hetkellä oikeastaan iltapäivästä pienen tuokion, kesällä siihen paistaa sitten sekä aikasin aamulla että aika toven iltapäivällä ja illalla.
Siinä on ns. passiivinen säteilysuoja eli ihan normaali "lautasmallinen" ilman tuuletinta mikä on Daivisin asemissa vakiona.

Nytten kun aurinko on pääsee siihen paistamaan nousee lämpötila sellaiset 1-2 astetta, kts. kuva, eli mitään kauheesti mutta häiritsevästi, kesällä se nousee auringon johdosta varmaan muutama aste enemmänkin.
Eli vaikka esim. ww-foorumilla on ollut se mielipide että näinkin pohjoisessa ei tuuletinta tarvita niin näyttää siltä että se olis ihan hyvä olla. Tosin myös lautasten pesu voisi auttaa asiaan, alkaa pikkasen vihertämään  ::)
Kaikki muu kuin tasan valkoinenhan imee lämpöä...

Eli projektia pukkaa..Kunhan tuo kevät saapuu on tarkoitus sijoittaa tuo ISS pikkasen uusiksi myös senkin takia etten ollut tyytyväinen menneen talven sateisiin varsinkin jos pikkasenkin tuuli niin se ilmitti aivan liian vähän sadetta lumisateella. Vesisateella se on toiminut ihan OK. Tämä johtuu siitä että talon räystäs on noin puolentoista metrin päässä yläviistoon, sadekipon korkeus on noin reilu puolmetriä räystästä alempana.

Meinaan tehdä sille tolpan 2 x pattingista (100 mm x 50 mm) ja noin vajaat 2m korkea tuohon terassin reunalle. Oon tässä talven aikana seurannut että mihin asti nuo lähistöllä olevat puut tiputtavat vettä/lunta ja muutenkin lumisateella ollut hyvä seurata ettei puut varjosta tulevan kohtaan sateelta.
Siihen tolppaan tulee Daivisin ISS sekä 1-wire-jutut sekä myös mun maaperä-anturit siirrän siihen jolloin kaikki tilpehöörit ovat samassa paikassa eikä ympäri pihaa (paitsi mastossa olevat tuuliviri,ukkostutka ja webkamera sekä jossain vaiheessa tuleva aurinkoanturi)  ;D
Tolpan toteutus tosin jäi pikkasen lumen alle alkuviikosta tulleen takatalven johdosta  ;D

Tuohon tolppaan tulee aurinko paistamaan, ainakin kesällä, joten tuuletin olis tarvis saada. Nooh, Davisin tuuletin kun on tätä "halpismallia" hintaan 200+ euroa niin tarkoitus olis tehdä DIY-versio hintaan alle 50 euroa  ;D
Kodin Terrasta joka avattiin tänne pari kuukautta sitten löytyi valkoisia muovisia kukkalautasia halkasijaltaan kokoa 16 senttiä sopivaan hintaan 0.6 euroa kpl joten niitä tuli mukaan 10 kpl varmuuden vuoksi :)
Maplin.co.uk:sta löysin aurinkovoimalla toimivan harraste-tuulettimen, ihan normi matalajännite sähkömoottori + aurinkopaneeli + tuulettimen siivet jolla ajattelin lähteä rakentelemaan.

Tätä pidemmälle ei projekti ole vielä edennyt sattuneista syistä mutta tarkoitus on saada ainakin perusrakennelmat säteilysuojaan tehtyä pikkuhiljaa.

Kuviakin on luvassa kunhan muistan ottaa niitä  ;D

EDIT: Niin se kuva ;)

jamo

Tässäpä oma versioni, toivottavasti kuvista on apua.
Aurinkopaneelit ostin www.spelektroniikka.fi :stä, muovilautaset oli jostain halpiskaupasta, tuuletin on vanha prossutuuletin
ja rautaosat mallia biltema.


jamo

weatherc

Samaa mallia tuo minunkin tulee olemaan. Onko minkälaisia kokemuksia noista paneeleista vs. sateet? Eli eivät ole ottaneet hatkoja sateesta ja lumesta vai oletko suojannut ne jollain?

Koko projektini senkun hautautuu syvemmäs lumen alle, sitä kun tulee koko ajan lisää...

tito

Tänään vertasin tuon sääasemani ja toisen langattoman lämpömittarin lukemia toisiinsa. Aurinko paistoi päivällä pilvettömältä taivaalta ja vaikka tuuli oli noin 4-5m/s näytti sääaseman mittari enimmillään +3,0 astetta iltapäivällä. Langaton, jonka anturi oli varjossa, näytti samaanaikaan -0,3 astetta. Sääaseman anturin olen yrittänyt suojata auringon vaikutukselta kaksinkertaisella säteilysuojalla ja lisäksi tuulettimella, mutta sekään ei näytä silti auttavan. Ilmeisesti ilma on auringonpaisteessa tuon kolmisen astetta lämpimämpää vaikka lumi ei näyttänyt merkkiäkään plus-asteista.
Tuulettimena on 80mm laitetuuletin joka imee ilmaa alhaalta ylöspäin ja ulommaisen säteilysuojan katto-osa on eristetty alapuolelta 25mm styroxilla.
Ihmetyttää miten tiesääasemien lukemat näyttävät oikeilta vaikka niissä on pelkkä lautassuojus ja useimmiten sijaitsevat auringonpaisteisissa paikoissa.   

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: teutari - sunnuntai, 29.03.2009, 11:56
Teeseitse miehet ovat värkänneet hienoja säteilysuoja luomuksia. ;)

Hienoja järjestelmiä olette rakentaneet. Harkitsen itsekin vastaavanlaista kapistusta Peet Bros-asemani aurinkosuojaan humisemaan. :)
Teutarin lähettämissä kuvissa esiintyvä aurinkokennotuuletinlaite tosin herättää minussa kysymyksiä. Joko kyseessä on optinen harha tai sitten tuon tuulettimen aurinkokennot ovat tuossa jonkinlaisessa syvänteessä tuossa. Jos tuo ei ole optinen harha, eikö vesi ja lumi jumiudu tuollaiseen kuppiin, joka tuosta näyttäisi muodostuvan?
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: teutari - torstai, 02.04.2009, 20:14
Kyllähän tuohon päälle varmaankin lunta ja vettä kertyy mutta luulempa kuitenkin että kyllä aurinko aika nopeasti kuivattaa/sulattaa tuon lasipinnan kun siellä on vielä tumma aurinkokenno alla.

Kiitos havainnollistavasta kuvasta. Se selkeytti paljon. :)
Enpä tullut havainneeksi tuota lasia ja tiivistettä tuossa ollenkaan ennenkuin tarjosit tuon zoomauksen. :)

Pitäisi varmaan tuollainen Bilteman aurinkokennotuuletin hommata, purkaa se osiin ja modifioida Peet Brosin aurinkosuoja hengittäväksi malliksi. Äänekkyys tuskin on ongelma, kun se pöhinä luultavasti hukkuu kaupungin omaan kohinaan.

Modifioinnin ja asentamisen ei luulisi olevan kovin hankala operaatio nyt, kun tuo aurinkosuoja on vielä asentamatta tuonne mittausrimaan. ;D
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

LainaaModifioinnin ja asentamisen ei luulisi olevan kovin hankala operaatio nyt, kun tuo aurinkosuoja on vielä asentamatta tuonne mittausrimaan.

Vinkkinä, kun ruvet sitä rakentelemaan, suunnittele se siten että sen saa suht helposti pois esim. pesua varten. Oma Davisin suoja kun on jo reilussa vuodessa ruvennut "vihertämään" eli pesu olisi paikallaan. Kaupungissa tulee vielä mukaan noet ja muu lika joka leijuu ilmassa.

Itsellä toki työn alla teeseitse-versio josta ensimmäiset "haalea aurinko"-testit tuli tehtyä tänään. Harmi kun ei aurinko paistanut kunnolla että sitä olisi voinut kunnolla testata. Tässä kuitenkin tuloksia:

Käytin 2 kpl vanhan sääaseman (Oregon) anturia testiin

- Suojan sisällä, tuuletin käynnissä: 6.5 °C
- Suojan vieressä: 12 °C
- Davis, varjossa noin 5 m päässä: 5.8 °C

Osa tuosta 0.7 °C erotuksesta Davis <> suojan sisällä voi varmaan pistää "peruserotukseen" anturien välillä. Mulla ei vielä ole vertailulukemaa tästä anturista joka olisi otettu anturin ollessa ihan Davisin vieressä.

Mikäli tekele osoittautuu toimivaksi myös auringossa ja saan Davisin anturin siirrettyä siihen onnellisesti tulee sen hinnaksi noin 20 euroa ja rahaa säästyy verrattuna Davisin omaan aurinkopaneelituulettimeen noin 200 euroa.  ;D

PS. Kuvia tulossa kunhan valmistuu :)

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: weatherc - perjantai, 03.04.2009, 00:11
Vinkkinä, kun ruvet sitä rakentelemaan, suunnittele se siten että sen saa suht helposti pois esim. pesua varten. Oma Davisin suoja kun on jo reilussa vuodessa ruvennut "vihertämään" eli pesu olisi paikallaan. Kaupungissa tulee vielä mukaan noet ja muu lika joka leijuu ilmassa.

Olen tainnut nähdä pari kuvaa sääasemasi asennuksesta (tai sitten se oli jonkun toisen Davis-asema). Niissä todellakin yhdessä kuvassa näytti koko aurinkosuoja vihertävän, ihan kuin sen kimppuun olisi hyökännyt jokin sammalkasvusto. Jos sellaisesta lienee kyse, luulen, että kun mittari on kymmenen metrin korkeudella maanpinnasta, vastaavaa vihertämistä ei välttämättä tapahdu, mutta kuten totesit, noki ja urbaani pöly saattavat kyllä tehdä aurinkosuojastani enemmän harmaan, kuin vihreän. :)

Peet Brosin aurinkosuojan mukana tuli paperilämiskä missä myös otettiin esille tuo valkoisen värin välttämättömyys kunnolliselle auringonsäteilyn poisheijastamiselle ja muistutettiin määräajoin suoritettavasta puhdistamisesta. Oman näkemykseni mukaan tuo menisi vuotuisen puhdistamisen alaisuuteen asennuspaikkansa takia. Samalla, kun suunnittelee tuon aurinkosuojan modifioimista, pitää myös suunnitella samalla tuon mittausriman toimintamallia sellaiseksi, että sen saa tarvittaessa hilattua sisään helposti huoltotoimia varten ja myös takaisin ulos, kun huolto on tehty. Toistaiseksi valkoiseksi maalattu puinen mittarima on vedetty kolmella ruuvilla kiinni kulmarautaan. Kulmarauta puolestaan on ruuvattu betoniseinään kiinni. Minun pitäisi saada suunniteltua mittarima sellaiseksi, ettei se vaatisi ruuveja lainkaan, mutta joka kuitenkin lukittuisi paikalleen huollon jälkeen ja olisi vapautettavissa käsin sisäänhilaamista varten. Siinäpä vasta pulma ratkaistavaksi itsellensä.. :D

Lainaus käyttäjältä: weatherc - perjantai, 03.04.2009, 00:11
Mikäli tekele osoittautuu toimivaksi myös auringossa ja saan Davisin anturin siirrettyä siihen onnellisesti tulee sen hinnaksi noin 20 euroa ja rahaa säästyy verrattuna Davisin omaan aurinkopaneelituulettimeen noin 200 euroa.  ;D

PS. Kuvia tulossa kunhan valmistuu :)

Vaikuttaa hyvältä projektilta, erityisesti tuon säästön suhteen. Miksi hassata rahaa satasia, jos saman homman saa tehtyä parilla kympillä? :D
Odotan kuvia mielenkiinnolla, sillä yritän itsekin miettiä, miten tuon Peet Brosin tuuletinsysteemin rakentaisin. Ehkäpä kuvat tarjoavat apua siihen jossain määrin vaikka aurinkosuoja ei identtinen olekaan.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

Tänään sitä tuli testattua tuossa kukkamaan reunalla auringossa. Tosin en saanut mitään suurta eroa aikaseksi tuulettimella tai ilman mutta suojan sisällä vs. ilman suojaa kylläkin, ilman suojaa liikuttiin 30 asteen hujakoilla ja suojan kanssa 13-14 asteessa. Davis oli samaan aikaan siinä 12 asteen hujakoilla.

teutari

Räjäyttämisen into iski ja tuli yksi aurinkokennotuuletin pistettyä p....n päreiksi. :-[
Nyt pitäisi alkaa etsimään muutamaa sopivaa kukkalautasta tai jotain vastaavaa että saisi tuon tuulettimen asennettua nätisti tuohon ISS systeemiin. ;)
Tuossa alakuvassa on hiukan osviittaa mitä mielessä liikkuu.