Säteilysuoja ja sen tuuletin

Aloittaja weatherc, perjantai, 27.03.2009, 17:22

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Lainaus käyttäjältä: RHead - tiistai, 21.04.2009, 22:23
Onko muuten jollain tietoa mistä sais anturille sopivaa koteloa? ettei aurinko paistais ja vaikuttaisi lukemiin. mode voi siirtää jos väärään topikkiin meni

Ei mennyt väärään topikkiin, sopii tähän vallan mainioisti :)

Rakentamalla tuollainen säteilysuoja kukkalautasista :)
Esim. Davisin anturi on täysin "vapaana" sellaisessa ilman mitään muuta suojaa eli se enempää suojaa tarvitse, sen verran ettei sade ja tuisku kastele sitä mutta kuitenkin siten että ilma pääsee virtaamaan.

teutari

#61
Lainaus käyttäjältä: Meteorologi - maanantai, 20.04.2009, 20:59
Kummastuttaa se, että tuulettimen ollessa käynnissä, kosteus vaihtelee valtavasti.
Lämpötila vain laskee.

WU:ssa kun kävin kurkkaamassa tuota sinun dataa muutamia päiviä taaksepäin niin en minä ainakaan mitään hurjia kosteuden heilahteluja sieltä löytänyt.
Se näyttää aamulla korkeaa prosenttia ja alkaa siitä laskemaan ollen iltapäivällä pienimmillään ja lähtee taas iltaa kohden nousemaan kulkien aivan tuon lämpötilan mukaan niinkuin pitääkin.

Tuommoiset muutamien prosenttien heilahtelut ylös/alas tuossa käyrässä on minulle ainakin aivan normaalia ja yleensä tuo heilahtelu on päiväs aikaan kaikkein suurinta.
Tuota olenkin tässä mielenkiinnolla seuraillut ja tuossa maan kuivuessa sen sitten näkee onko arvaillut mennyt lähellekkään oikeaan kun meinaan että auringon kääntyessään tuonne sääaseman suuntaan se alkaa lämmittämään tuota pihaa joka ei ole vielä aivan kuivunut ja siitä nouseva maankosteus tekisi jotenkin nyt lisäextraa tuohon heilahteluun tuossa käyrässä?

Tämän päivän käppyrä näyttää tuolta:
Vihree Lämpötila
Keltanen Kosteus
Punanen Kastepiste



weatherc

Samanlaista parin prosentin sahalaitaa se täälläkin tekee, joten se ei ole mitenkään kummallista, ilman kosteus vaan muuttuu koko ajan eikä se ilma ole "tasaista" :)

Se mikä mua on pistänyt silmään on se että se kosteus% näyttää olevan kytköksissä lämpötilaan jotenkin, kun viilenee niin kosteus nousee ja pinvastoin, tuloksena että kastepiste on suht sama koko päivän.

Alla tämän päivän käppyrä, värit samat kun teutarilla.

RHead

Ei täältä joensuusta noita kukkalautasia löydy .. ainakaan ihmilliseen hintaan. Täytyy ootella käyntiä jyväskylässä jossain vaiheessa..

teutari

Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 22.04.2009, 21:34
Se mikä mua on pistänyt silmään on se että se kosteus% näyttää olevan kytköksissä lämpötilaan jotenkin, kun viilenee niin kosteus nousee ja pinvastoin, tuloksena että kastepiste on suht sama koko päivän.

Tuossa hyvä selitys tuosta kastepisteestä:

Kastepisteellä tarkoitetaan sitä lämpötilaa, johon ilman pitäisi jäähtyä, jotta saavutettaisiin kyllästystila. Toisin sanoen, jos ilman lämpötila laskee samaan lukemaan kuin kastepiste, kohoaa suhteellinen kosteus 100 prosenttiin. Mitä suurempi ero on ilman lämpötilan ja kastepisteen välillä, sitä kuivempaa ilma on. Arkielämän kannalta kastepistelämpötilan seuraamisesta voi olla monenlaista hyötyä. Esimerkiksi jos vaikkapa tienpinnan lämpötila on alempi, kuin kastepistelämpötila, tiivistyy ilmassa oleva kosteus tienpintaan. Kesäaikaan muodostuu kastetta, talvella yllättävää liukkautta aiheuttavaa kuuraa. Kesäaikaan kastepisteen avulla voi arvioida tulevan yön minimilämpötilaa. Ilman lämpötila nimittäin voi heikkotuulisena ja selkeänä yönä helposti laskea kastepistelämpötilaa vastaavaan lukemaan. Jos kastepiste on illalla vaikkapa +2...+4 astetta voi ilman lämpötila sopivissa oloissa laskea vastaaviin lukemiin. Mikäli ilman lämpötila 2 metrin korkeudelta mitattuna on alimmillaan vain vähän plussan puolella, voi lämpötila maanpinnan tasalla laskea nollaan tai pakkasen puolelle, eli tuolloin voi esiintyä hallaa.

teutari

#65
Seurailin tänään noiden WS:n/VP:n ulkolämpötiloja.
-WS:n anturi on asennettu 60cm:n räystään alle suojaan auringolta/sateelta ja siitä on poistettu tuo sadesuoja.
-VP:n säteilysuoja jossa anturi+aurinkokennotuuletin on asennettu räystään reunalle.

Aamupäivällä ja nyt illalla WS:n näyttämä läpötila on ollut VP:hen verrattuna tuommoista 0.0 --> 0.3 astetta lämpimämpää ja tuossa iltapäivällä jolloin oli kaikkein kuuminaika WS näytti enimmillään 0.7 astetta enemmän kuin VP että ei mitään kauhean isoja eroja ole johtuen tuon WS:n anturin aika hyvästä paikasta mutta jos aurinko paistaisi siihen olisi lämpötiloissa syntynyt monia asteita suurempia eroavaisuuksia.

Nyt sen huomasi hyvin tuon tuulettimen hyödyn vaikka aurinko paistoi suoraan tuohon säteilysuojaan niin tuuletin pystyi kuitenkin pitämään kokoajan tuon ulkolämpötilan samana tai pienempänä joten aurinkokennotuuletin ja ilmanvaihto näyttäisi toimivan suhteellisen hyvin tuossa säteilysuojassa. :)

Naruskan Ukka Matinpoika

#66
Naruskan Retkeilymajan sääasemalla on kuukauden verran ollut toiminnassa omatekemä ulkolämpötila-anturin säteilysuojaksi tarkoitettu kyhäelmä. Se oli toiminnassa ensin ilman tuuletinta, mutta nyt oikean lämpötilan varmistamiseksi myös suorassa auringonpaisteessa asennettiin rakennelmaan verkkovirralla toimiva tuuletinkin.

Rakennusmateriaalit ovat puoliksi rakennusjätettä ja puoliksi ostettuja. Kuvista saanee käsityksen rakenteesta ja myös laitoksen mittasuhteista. Lämpötila-anturi sijaitsee uretaanieristetyn 100 mm:n ilmastointiputken sisällä sen puolivälissä, ulompi putki on samaa tavaraa 250 mm halkaisijaltaan. Putkiyhdistelmän alaosassa olevan kartionmallisen muovikipon anastin keittiöstä ja yläosan suoja sisäosineen löytyi rautakaupan puutarhaosastolta. Uretaania kului yksi pullollinen. Rautajalat ovat vanhasta pöytärakenteesta talteenotetut. Sähköinen tuuletin sijaitsee sisäputken yläpäässä ja putkeen alapuolelta virtaava ilma poistuu yläosan kukkapurkkiin poratuista 15 mm:n aukoista. Ulommaisen putken valkoiseksi maalaamista harkitsen, mutta en pidä maalaamista välttämättömänä, koska kirkas pinta ei liene suoralle säteilylle valkoista kummempi.

Kärsämäen asemalle rakenteli KärsääHeikki perusrakenteeltaan samanlaisen laitteen. Ensikokemukset molemmista laitoksista ovat rohkaisevia. Oman laitteistoni lämpötilakäyrää olen vertaillut nyt pari viikkoa Ilmatieteenlaitoksen vastaavaan viiden kilometrin etäisyydellä meistä. Käyrät eivät poikkea kuin enintään sen verran, mitä säätilatkin viiden kilometrin etäisyydellä toisistaan poikkeavat.

Kuvia saa minulta lisääkin, ellei rakenne näistä selviä. Tuulettimen asennuksestakin on kuvia olemassa, vaikka ei tässä nyt mukana.

Oman laitteeni lopullisen sijoituspaikan tontilla päätän vasta sitten, kun pääsen kaivamaan kaapelit maan poveen. Näillä sääolosuhteilla aurinko ei näyttäisi vaikuttavan suoraankaan suojaan paistaessaan.

www.naruska.com

tito

Tässä oma versioni Naruskalaisesta. Laitoin 92mm laitetuulettimen, mutta se ei vielä ole toiminnassa, ja maalasin putken ulkopuolelta valkoiseksi tähteeksi jääneellä spraypurkilla. Lämpötilakäyrän muoto huomattavasti tasaantui, hetkellisiä heilahduksia ei enää esiinny ja lukemat vastaavat varjolämpötilaa. Kuvassa musta viiva osoittaa  uuden suojuksen käyttöönotto ajankohdan. Sopiva jalusta pitää vielä kehitellä, nyt se on väliaikaisesti kaljakorin päällä liian matalalla.

weatherc

On kyllä kekselisyys huipussaan! Ja vielä kun toimii!  ;D

Oon seurannut oman suojan toimivuutta ja kyllä se edelleen näyttää aurinkoisella säällä paria astetta liikaa. Tein sille erittäin beta-asteella olevan lisä-suojan jämä-lankunpätkistä ja ainakin heti ensialkuun lämpötla laski 1.7 asteella. Täytyy seurata sitä lisää huomenna jos aurinko paistaa.
Mikäli se osittaiutuu toimivaksi niin sitä täytyy vielä fixata ja maalata valkoiseksi, nyt se on kuluneen kestopuun värinen ja erittäin hutera ja sitten olis myös kuvia tulossa ;)


weatherc

Säteilysuojan varjostin

No niin...
Tulipa väsättyä lisävarjostin lämpömittarille. Tarvikkeet: reilut puoli metriä 20cm leveätä liimapuuta josta pilkottiin sopivat palaset sekä jämänä löytynyt puolikas valkoinen spraypullo. Huomasin kun koeasensin sitä että sehän on ihan saunavalon kotelon näköinen ;)

Varjostin on lähinnä U-muotoinen eli siinä on 1 kokonainen "seinä" ja pienet pätkät molemmilla reunoilla suunnattuna lähinnä kohti etelä-kaakkoa eli se ottaa vastaan lähes koko päivän auringot, vain aikainen aamu/myöhäinen ilta jää sen ulottuvuuden ulkopuolelle.

Rimojen väli on iso, koska halusin ilman pääsevän virtaamaan mahdollisimman hyvin.

Maalattu vain kerran koska spraypullo loppus ;) täytyypi hakea jossain vaiheessa uus pullo mutta näin ensalkuun nykyinen yksi kerros riittää, ihan valkoinen se on.

Tällä hetkellä Davisin antama lämpötila on 0.7 astetta matalampi kun terassin pöydällä oleva vertailu. :)