'Laaja'kaistojen hinnat Suomessa

Aloittaja weatherc, keskiviikko, 11.03.2009, 23:34

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Kyllä joku vetää välistä ja raskaasti meitä Suomalaisia. Suomi kehtaa vielä kutsua itsensä joskin tietotekniikan edelläkävijäksi, ja p***t sanon minä. Oon mä jo kauan sen tiennyt ettei se pidä paikkansa mutta kuiteskin...

Löysin itseni Ruottalaisen Telenorin sivuilta ja pitipä oikeen tutkia mitä siellä pyydetään näistä nettipiuhoista:

Normi laajakaista:

- Ensinnäkin, siellä ei edes myydä alle 2 megan piuhoja ja se mikä kutsuvat 2 megan piuhaksi on 2-6 megaa riippuen etäisyydestä keskuksesta.
- Hinnat laskettu kurssilla 11.50 mikä on tämän päivän kurssi Oandan mukaan

- 2 M: 17 eur
- 24 M: 26 eur
- 60 M: 30 eur
- 100 M: 23 eur (datapistokkeen kautta)

Mobiili laajakaista

- Nopeus 7.2 MB (!!)
Hinta 17 eur

Ihan oikeesti, minne voisi valittaa täällä Suomessa että nehän pissii kansalaisia silmiin niin että humisee täällä?

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: weatherc - keskiviikko, 11.03.2009, 23:34
Kyllä joku vetää välistä ja raskaasti meitä Suomalaisia. Suomi kehtaa vielä kutsua itsensä joskin tietotekniikan edelläkävijäksi, ja p***t sanon minä. Oon mä jo kauan sen tiennyt ettei se pidä paikkansa mutta kuiteskin...

Löysin itseni Ruottalaisen Telenorin sivuilta ja pitipä oikeen tutkia mitä siellä pyydetään näistä nettipiuhoista:

Normi laajakaista:

- Ensinnäkin, siellä ei edes myydä alle 2 megan piuhoja ja se mikä kutsuvat 2 megan piuhaksi on 2-6 megaa riippuen etäisyydestä keskuksesta.
- Hinnat laskettu kurssilla 11.50 mikä on tämän päivän kurssi Oandan mukaan

- 2 M: 17 eur
- 24 M: 26 eur
- 60 M: 30 eur
- 100 M: 23 eur (datapistokkeen kautta)

Mobiili laajakaista

- Nopeus 7.2 MB (!!)
Hinta 17 eur

Ihan oikeesti, minne voisi valittaa täällä Suomessa että nehän pissii kansalaisia silmiin niin että humisee täällä?

Kivat ovat hinnat siellä päin.
Oma Saunalahden 24M/1M ADSL2+ -laajakaista, joka keskusetäisyyden vuoksi putoaa 13/1-nopeuteen, maksaa minulle 38 €/kk. Sain puristettua hinnan tuohon, kun kylkiäisenä napsautin mukaan SaunaVisio-IPTV-digiboksin (se oli joku kumma tarjous niillä asiasta). Pelkkä lootahan ei sitten tietenkään riittänyt: Piti vielä tehdä 24kk määräaikainen sopimus niiden kanssa tästä ADSL-linjasta.

Ihan kivasti se toimii, repäisten välissä jopa 1.4MB/s tavaraa sisään ja mukavasti tuolla nopeudella noita tallennettuja ohjelmia katselee myös, mutta muuta kummoisempaa riemua siitä ei ole ollut. Hinta ei ole tuossa mielessä paha verrannollisesti, mutta ollaan kaukana tuosta Telenorin 26 Eurosta kuukaudessa.

Tuo mobiili-laajakaista (7.2Mbit/s) on kyllä pätevän kuuloinen, muttei missään tapauksessa ole tuon nopeuksinen, kuin teoriassa. Tuolle nopeudelle päästään vain, jos on kaksi tai kolme tukiasemaa melkein naapurissa ja kukaan muu ei ole samaa tukiasemaa käyttämässä puheluihin tai vastaavaan - näin ainakin Suomessa; Ruotsin televerkosta on paha lähteä sanomaan mitään.

Tuolla 17 Euron hinnalla saa juuri ja juuri tuon 512kbit/s-mokkulayhteyden koneeseensa Suomessa Saunalahdelta. Itselläni on tuollainen yhteys sekä mokkulana, että toisen SIM-kortin varassa FinWX:n varayhteytenä, jos ADSL pettää.

60Mbit/s ei taida ihan ADSL-linjasta käydä, ellei kyseessä ole kahden kupariparin G.BOND:lla vedetty yhteys. SuomiCom (jos nimen muistin oikein) myy 48M/6M-laajakaistaa, mutta jumaliste niitä hintoja... Ollaan valovuosien päässä 30 Eurosta (vrt. Telenorin 60M-piuhaan).

Meidän suurin ongelmamme on se, että valtio ei ole millään tavalla kiinnostunut tietoliikenneverkosta. Meillä on kupariverkkoa samassa suhteessa, kuin Ruotsissa on valokaapelia. Siellä päätettiin joskus ennen muinoin, että valokaapelia vedetään aivan säälittä vaikka joka taloon, maksoi mitä maksoi. No, sehän paljon maksoikin, mutta valtio maksoi sen (eli veronmaksajat). Siitä saatu hyöty on kiistaton: Se mitä täällä ei tajuta vieläkään on se, miten nopeasti tuollainen valokaapeliverkko itsensä maksaa takaisin. 

Meillä ollaan noustu tyypilliseen tapaan se kuuluisa pe**e edellä puuhun ja valtio on "ulkoistanut" koko verkon teleoperaattorien haltuun kuten Elisa ja Sonera. Kun yritys omistaa televerkon alkaa armoton protektionismileikki, jossa toiselta operaattorilta veloitetaan aivan sairaita summia, jotta verkkoon pääsee kiinni. Tästä leikistä kärsii ensisijaisesti kuluttaja. Tarjolle tulee vain joko paikallisen puhelinoperaattorin tai Elisan tai Soneran tarjoamat laajakaistat. Jos yrität päästä halvemmalla, yrittäen tilata joltain operaattorisi verkon ulkopuoliselta instanssilta (vaikka Elisalta, kun olet Soneran piuhojen päässä) halvemmalla laajakaistaa, saatat joko joutua pettymään siksi, että et saa ADSL-linjaa, tai joudut maksamaan älyttömän suuruisen "avausmaksun", joka on yleensä juuri osa tuota kipeää "silloitus"-hinnoittelua. Tämän seurauksena ADSL-linjan hinta nousee paikallisen operaattorin ADSL-linjan listahintaan verrattuna puolitoistakertaiseksi, koska joudut pulittamaan kahden operaattorin välisestä "sillasta" hintaa kuukausimaksussasi.

Toinen kärsimys kuluttajalle tulee siitä, että operaattorit laskuttavat sinua teoreettisesta maksiminopeudesta, eivätkä anna "takuunopeutta", eli nopeutta, jonka ei pitäisi alittua. Jos sinulla on pitkä matka puhelinkeskukseen, putoaa ADSL-linjan nopeus nopeasti. Saatat maksaa kasimegaisesta linjasta täyttä hintaa, vaikka linjasi nopeus ei ole viittä Megaa korkeampi. Jos saat laskettua (kohtuullisen kaksinumeroisen summan maksettuasi) linjasi nopeuden neljään megaan, putoaa todennäköisesti linjasi nopeus teoreettisesta maksimista luultavasti vielä 512k-1M välimaastoon.

Työkaverini on kertonut, kuinka heidän operaattorinsa on rakentanut heidän ADSL-yhteyteen oudon kaistanrajoituksen: Jos koneesi siirtää tavaraa yli 512kbit/s Internetiin päin, putoaa sisääntulevan datan nopeus puoleen (8Mbit/s --> 4Mbit/s). Hommasta tekee oudon etenkin se, että ADSL:n sisäänmenevä ja ulostuleva kaista ovat tiettävästi täysin erillään toisistaan normaalisti. Operaattorin mielestä kaikki on kunnossa - yllättäen.

Kolmas kärsimys tulee siitä, että operaattorit yrittävät takoa koko ajan yhä suurempia ja suurempia voittoja ja tahto nokittaa kilpaileva operaattori on älytön. Tämän seurauksena mennään tilanteeseen, jossa operaattorit voivat nostella hintoja miten haluavat, keksien hataria syitä, joita sitten tarjoillaan kuluttajalle kirjeessä. Ansoja viritellään hyvän näköisellä diilillä: Hommaa laajakaista ja saat kaistasi listahintaa halvemmalla, joskin sopimus on määräaikainen (yleensä juuri tuo tavanomainen 12 kk tai 24 kk). Kuluttaja ei paljoa mitään voi, jos operaattori sopimuksen aikana korottaa taksojaan: Sinä olet tehnyt sopimuksen, jossa on ihan oma pykälä tähän viitaten, joten ei auta muu kuin maksaa korkeampaa hintaa, jos operaattori niin päättää. Hintaan, jota kuluttaja maksaa, tulee myös aliurakoitsijoista oma lisänsä. Nämä tekevät operaattorin piuhoitustöitä kuparipäässä, eikä sekään takaa halvempaa hintaa kuluttajille, sillä saadaan vain työntekijäosaston eläke- ja sosiaalikustannukset aliurakoitsijan harteille ja jokainen penni säästettynä sieltä on operaattorille puhdasta voittoa.

Toinen outo esimerkki on mm. myös se, että Sonera repii kuparia pois maasta joillakin alueilla ja korvaa poistuvat ADSL-linjat kalliimmalla mobiililaajakaistalla (näin siis, jos et suostu tinkimään linjasi nopeudesta). Kuitenkin samalla hetkellä kaupunkialueilla huudellaan isoin mainoksin, että "tälle alueelle on tulossa valokaapeliyhteys!". Kun kaapelit ovat vedetty, mainostetaan, että nyt on Soneralta saatavilla jopa 100Mbit/s laajakaista kotiin.

Minun kotitaloa vastapäätä on Soneran valokaapeli vedetty viime kesänä. Tiedän myös, mitkä talot ovat Soneran verkossa. Yritin ottaa selvää, millä nopeudella saisin linjat omaan kotiini (jonka kuparikaapelit omistaa Elisa) ja vertasin sitä Soneran verkossa olevaan taloon. Kotiini tarjottu linja oli 24M/1M, ADSL2+ -linja. Soneran verkossa olevaan taloon olisi ollut tarjolla maksimissaan 24M/3M-linja, muttei sinnekään satasen verkkoa, joka kummastutti.

Pikainen päätelmäni oli se, että jos sinulla käy aivan tajuton munkki, että Sonera tulee ja terminoi talosi puhelinkeskukseen valokaapelilinjansa, niin silloin ja vain silloin saat tuon 100Mbit/s-verkon käyttöösi. Hintaa en Soneran sataselle verkolle ole vielä tänäänkään löytänyt, mutta jos se yhtään seurasi Soneran nopeimman ADSL-linjan hintaa, siitä saa pulittaa kolminumeroista summaa kuukaudessa.

En todellakaan tiedä minne asiasta voisi valittaa. Ilmeisesti valituskanavat ovat tehty sellaiseksi, että ne eivät todellisia päättäviä henkilöitä (jos niitäkään edes asian suhteen on) tavoita koskaan.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------