Mietin tässä itsekseni, että onko se uptime kuitenkaan mikään iso meriitti?
Eipähän kyseessä taida loppupeleissä olla kuin vain numeerinen notaatio ja siinä kaikki.

Itse en pidä kyseistä asiaa kovin suurena seikkana.
Valitettavan monesti tuntuu olevan hoitamattoman koneen merkki samalla. Muutama kuukausi menee toki helposti, mutta puolikin vuotta huonossa paikassa on enemmänkuin riittävästi täyttämään koneen pölyllä tms. Ja tämä taas nostaa lämpötiloja, eikä muutenkaan paranna luotettavuutta.
Täyttä asiaa. Koneen ympäristön pitäminen mahdollisimman siistinä on ensisijaista, mutta myös sijoituspaikalla on suuri merkitys. Jos kone on lattialla, se kerää kaiken kuviteltavissä olevan pölyn sisuksiinsa hyvin äkkiä. FinWX:n serveri on tasohyllyssä, noin 10cm korkeudella lattiasta, eikä pölyä tule sisuksiin kerääntyneeksi läheskään niin paljon, kuin mitä sitä kerääntyi vanhan kotelon aikana, kun kone oli täysin lattialla. Tosin koneen tekniikka on nykyään ihan täysin erilainen, kuin mitä vanhassa kotelossa oli aikoinaan ja esim. koneen tuulettimet pyörivät jokainen minimikierroksilla, joten pölyn imeminen ympäristöstä on siten myöskin vähäisempää.
Jos koneen paikka on oikeasti suunniteltu sellaiseksi, että pöly saadaan pidettyä riittävän hyvin kurissa, ei puolenkaan vuoden uptime ole ihan suoraan merkki hoitamattomasta koneesta.
Ja toisaalta taas päivitykset eivät edes windowsmaailmassa ole mikään syy bootata konetta kuukausittain. Kaikkia päivityksiä ei kannata edes heti koneeseen ajaa ja jos puhutaan pelkästä palvelinkäytössä olevasta koneesta, niin eipä niillä päivityksillä suurta kiirettä ole. Palvelimella ei surffata netissä, sinne ei asennella mitä sattuu softaa tai muutakaan vastaavaa. Samaten kaikki ylimääräiset portit toki suljetaan.
Itse en aja noissa winkkaripalvelimissa minkäänlaisia virustorjuntoja palomuurista puhumattakaan. Ja päivitykset tyyliin silloin, kun sattuu jaksamaan. Käyttökoneilla on sitten virustorjunta ja niiden kautta periaatteessa liikkuu data palvelimelle ja sieltä pois. Eli turhaan kuluttaa resursseja. Toisaalta noihin servuversioihin ei oikein mitään ilmaista torjuntaa edes saisi.
Päivitysten ajo on valtaosin koneen käyttäjän näkemyksestä kiinni. Yleensä nuo korjaukset tuppaavat olemaan jonkin yksittäisen käyttiksen komponentin toimivuuteen vaikuttavia ja jos palvelimessa ei pyöri ihan tolkutonta arsenaalia mitä eksoottisinta softaa, tilanne päivitysten suhteen ei ole niin kriittinen. Oman palvelimeni osalta toimin, kuten työssäni; serverit päivitetään orjallisesti kuukauden välein, jollei satu käymään niin tolkuton munkki, ettei päivityksiä ole tullut yhden ainoatakaan kappaletta (Tätä ei ole tapahtunut koskaan, tosin

). Vaikka serverini onkin rautapalomuurin takana ja vain tiettyihin portteihin on pääsy ulkokautta, katson itse tarpeelliseksi päivittää kaiken sen, mitä päivitettävissä on. Joissakin ääritilanteissa se siirtyy seuraavalle kuukaudelle (joskus jopa siitäkin eteenpäin). Resursseista ei pitäisi normaalisti serverillä olla suurempaa pulaa, jos nyt ei satu esimerkiksi tunkemaan jotain pilipali-virustorjuntaa, jonka tunnistinmoottori toimii kuin tervaan upotettu täi.

Mutta mitä tuohon uptimeen itsellä tulee, niin näillä parilla käyttökoneella parista viikosta kuukauteen on ehkä normaalein.
Debbariservulla paria, kolmea kuukautta ja winkkariservulla kuukausi, pari. Tosin winkkarillakin pääsisi helposti puoleen vuoteen ja debbarilla toki pidemmälle. Olen kuitenkin ottanut tavaksi välillä bootata varoiksi noita. Välillä jää kuitenkin kone nousematta bootin jälkeen ja testaamalla vähentää sitä mahdollisuutta, että se tilanne tulee siinäkohtaa, kun upsissa ei potku riitäkkään sähkökatkon yli ja olet itse toisella puolella Suomea. Samalla voi sitten isommat pölyt siivota jne. Ja säästyy siltä uptimen keräämiseltäkin.
Käyttökoneet minulla ja talon emännällä (kaikki ne yhteensä viisi kappaletta, joista kaksi on kannettavia) ovat pääsääntöisesti pois päältä yön ajan, kannettavia lukuunottamatta, jotka yleensä heitellään standby-tilaan vilkuttelemaan. Kolmesta työasemakoneesta kaksi ovat sellaisia, joita yleensä käytetään vain sillointällöin ja tiettyyn tarkoitukseen, kuten FinWX:n sivuston testaamiseen tai ukkosvideoiden editointiin, joten valtaosan ajasta ne ovat pois päältä.
Tämä yksi kone on taas eniten päällä siksi, että se on ns. työjuhta-kone, jossa pyörii kaikki käyttämäni softat - paitsi nyt. Tätä postausta kirjoitan kannettavalla koneellani, koska kyseinen työjuhta makaa tällä hetkellä noin 10-15 osassa tekniikkahuoneen pöydällä, odottamassa uusia ja uusvanhoja osia saapuvaksi.

Työjuhtakone on yleensä se, joka voi olla päällä useita päiviäkin, mutta hyvin harvakseltaan niinkään pitkään. Yöajat se on joko kokonaan pois päältä tai standby-tilassa, tilanteesta riippuen.
Jos kone on ollut kuukauden päällä, niin sen malttaa bootata. Jos puoli vuotta, niin miettii toisenkin kerran. Ja jos on vuosi täynnä, niin harva enää siinäkohtaa boottaa. Annetaan mielummin olla ja katsotaan, että miten paljon saadaan laskuriin. Järkevyyden kanssa tällä ei sitten enää niin paljoa tekemistä olekkaan.
Tuo "vuoden päällä"-juttu on täysin totta. Meillä oli aikaisemmassa työpaikassani, eräässä valtion lafkassa, Linux-friikkien tietoliikennejätkien ja Windows-servertyyppien (minun porukkani) välinen kiista siitä, kumpi voittaa uptime-kisan. Tietoliikenneporukalla oli elämänsä parhaimmat päivät nähnyt Linux-kone, joka oli vanha, mutta vielä käytössä gateway-serveri, joka tosin toimitti vain varayhteyden virkaa, jos jokin sattuisi leviämään ja Windows-miesten valttikorttina oli niinikään ikivanha FTP-serveri, joka pyöri Windows NT 3.51:n varassa.

Nämä kaksi konetta oli viimeisen sähkökatkoksen jäljiltä nousseet likimain samaan aikaan ylös ja uptimen ero koneilla oli suunnilleen 10 sekunnin luokkaa. Laitteiden uptime oli likimain 800 päivää, kunnes sähkökatko tuli kylään ja veti odotetusti ilman UPS:ia olevat koneet nurin. Tietoliikennejätkät olivat periaatteessa vain bluffanneet ja olivat kytkeneet serverin aiemman sähkökatkon jälkeen UPS:n taakse, mutteivät kertoneet sitä meille ennenkuin vasta sitten, kun otimme uptimen puheeksi ja he voitokkaina piruilivat saavutuksellaan.
Tämä ei tosin vedä vertoja nykyisen työpaikkani (Kaupungin työntekijä) yhden työasemakoneen, josta oli tehty serveri, uptimelle. Kone oli tehty sen aikaiseen Windows NT-domainin WINS-serveriksi, joka oli yksi kolmesta WINS-serveristä. Kauan sen jälkeen, kun olimme siirtyneet NT-domain-ajasta Active Directory-aikaan ja kaikki palvelimet oltiin siirretty paikasta toiseen, sekä muut WINS-serverit sammutettu, tämä kone unohtui makaamaan toimipaikkansa nurkkaan päälle, missä se huhuili kadonneita kolleegojaan.
Kone oli simppeli: Sillä ei ollut mitään muuta tarkoitusta, kuin pyörittää Windows 2000 Serveriä ja sen alla olevaa WINS-serviceä, eikä siihen ajettu päivityksiäkään. Kone nousi muistaakseni vuonna 2004 ylös ja kone havaittiin ja sammutettiin vuoden 2007 lopussa, jos muistini ei nyt ihan totaalisesti petä. Ennen sammutusta otimme kuvan WINS-serverin statistiikkaruudusta, joka kertoo, milloin koneen service käynnistyi. Kone piti sammuttaa väkisin virtanapista, sillä se ei enää reagoinut näppäimistön painalluksiin mitenkään. Kone ei ollut lukittuna, ja hiiri toimi vielä, joten statistiikkaruutu oli helppo avata. Kunhan saan työjuhdan takaisin ylös ja saan palautettua datat paikalleen, postaan sen kuvan tänne todisteeksi.
Totta puhut sen suhteen ainakin, että järkeä ei kummassakaan ollut - toisen tapauksen puolustuksena on vain se, että kone oikeasti unohtui samalle pöydälle talon kulunvalvontakoneen kanssa, josta jälkimmäinen ei ollut edes meidän hallinnassa.
