Saakos lainata ketjua kysymällä tyhmiä?
Onko siis niin, että saadakseen ne säätietonsa verkkoon pitää hankkia erillinen webhotelli käyttöönsä? Kun lähes aina internetliittymän mukana tulee kotisivutilaa, niin eikö sellaista voi käyttää? Vai onko niin, että nuo kaupanpäälliseksi tulevat sivut ovat yleensä vain perus-HTML:ää joka pitää tehdä kotikoneella valmiiksi ja sääsovellukset vaativat sitten joidenkin skriptien ajamista tms.? Vai estävätkö noiden perusoperaattorien sopimusehdot moisen sivun pitämisen?
Tyhmiä kysymyksiä ei tällä Foorumilla ole olemassakaan, eivätkä ihmiset, jotka kysyvät leimaudu sellaisiksi täällä missään tilanteessa. Vain kysymällä oppii ja täällä oleva porukka auttaa varmasti.
Internet-liittymän mukana tuleva kotisivutila on yleensä riittävä aloitus, eikä Web-hotellia tarvitse, ellei halua sääsivuillensa esimerkiksi samalla omaa domain-nimeä tai kykyä ajaa skriptejä.
Jos ottaa palveluntarjoajan kotisivutilan käyttöön, on yleensä kotisivujen osoite pitkän kaavan mukaan kirjoitettava rimpsu, esim.
http://serveri.palveluntarjoaja.fi/~käyttäjätunnus/saatiedot/
Web-hotelli, joka tarjoaa domain-nimen samaan pakettiin, tarjoaa lyhyemmän osoitteen, joka on helpompi muistaa ja kivempi kirjoittaa, esim.
http://www.sääserveri.net/
Toinen eroavaisuus on siinä, että palveluntarjoaja tarjoaa kotisivutilansa palvelimelta, jonne on saatettu tunkea koko palveluntarjoajan asiakaskunta. Kun yksi sivu saa hepulin ja syö koneelta tehoja, hidastuvat kaikkien muidenkin sivut mateluksi samalla kertaa. Apua ei yleensä palveluntarjoajan tuelta asiaan saa.
Web-hotellissa sinun kotisivutilasi kuuluvat tietyllä kapasiteetilla varustettuun palvelimeen, jota ei ylikuormiteta kovin herkästi ja sivut avautuvat nopeasti, vaikka kävijämäärä olisikin suuri. Lisäksi tuki palvelee sinua huomattavasti eri tavalla, koska olet maksava asiakas heille.
Jos HTML ei oikein tahdo taipua ja omistaa sääaseman, jonka kanssa esim. Cumulus-säämittausohjelma osaa jutella, ohjelman mukana toimitettuja ohjeita seuraamalla osaa se tehdä itse oman sivunsa ja pystyy lähettämään tietonsa sinne automaattisesti. Se ei vaadi skriptejä ajettavakseen missään vaiheessa.
Cumuluksen HTML-sivu sisältää tiettyjä, ohjelman käytössä olevia "mittaustieto-tägejä", jotka ohjelma itse täyttää ennenkuin se julkaisee sivun. Tämä mahdollistaa esimerkiksi oman sääsivun tekemisen siten, että Cumulus täyttää mittaustiedot siihen.
Yleensä palveluntarjoajan tarjoama kotisivutila ei pidä sisällään mitään dynaamisen sisällön käyttöä, kuten PHP-koodin ajoa tai MySQL-tietokantaa. Kotisivutila saattaa olla joissakin tapauksissa myös melko pieni, joten jos sivuillensa haluaa enemmän dynaamista (vaihtuvaa) sisältöä, alkaa palveluntarjoajan kotisivutilan tila ja toiminnot käymään silloin liian ahtaaksi ja silloin kannattaa harkita Web-hotellia.
Esimerkiksi
FinWX Kouvola-36:n omat sivut toimivat palveluntarjoajan sivutilassa, mutta FinWX kykenee lukemaan sieltä mittaustietoja. Tiedoston lukemista ei ole rajoitettu millään tavalla.
FinWX Kärsämäki-71:n omat sivut ovat taas Web-hotellissa. Cumulus lähettää sinne sekä HTML-sivun, jossa mittaustiedot esitetään, että reaaliaikaisen mittaustiedoston, josta FinWX ja Nordic Weather Network kykenevät lukemaan mittaustiedot suoraan.
Kyse on helppouden ja henkilökohtaisen mieltymyksen lisäksi myös rahasta. Muutaman kympin investoinnilla saa useaksi vuodeksi itselleen palvelupaketin, johon kuuluu luotettavasti toimiva kotisivutila ja oman domain-nimi, jossa sivut toimivat.
Päätös on luonnollisesti henkilön oma.
Itse suosittelen tutustumista oman palveluntarjoajan kotisivutilaan ensin, kun se kerran kuuluu kuukausimaksuun. Kun kokonaiskuva ja sivusto alkavat hahmottumaan vähitellen, voi sitten tarkistaa, riittääkö palveluntarjoajan kotisivutila.