Kirjoittaja Aihe: Kysymys sääasemasta  (Luettu 8707 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa weatherc

 • Ylläpito
 • *****
 • Viestejä: 8923
Vs: Kysymys sääasemasta
« Vastaus #10 : Torstai, 08.01.2009, 21:45 »
Jos enklanti luonntistuu niin tuosta löytyy CWOP:n ohjeet miten ne kuuluis asentaa sekä miten "hyvä" eri paikka on. Taulukko löytyy kyseisen PDF:än sivulta 31.  ;D

Mutta noin lyhyesti niin:
- Tuulimittari tietenkin mahdollisimman ylös ja mahdollisimman kauas lähimmästä puusta/muusta häiriötekijästä ja 10 m maapinnasta ;)
- Lämpömittari 1.8 - 2 m korkeuteen ruohikon yläpuolelle, vähintään 2 m lähimmästä rakennuksesta (rakennus hejastaa lämpöä)
- Sadekippo kuluis vissiin olla noin puolen metrin korkeudessa avoinaisessa paikassa.

Tuosta lämmön hejastuksesta näin yks päivä konkreettista näyttöäkin, oma sadekippo/lämpösensori on noin 1.5 m talon seinästä (varjossa auringolta), sadekippo oli kuurassa ulkopuolelta ja kun lämpötila nousi nollan tietämille kuura suli ensin seinän puolelta, silloin lämpömittari näytti vielä pikkasen pakkasta.
« Viimeksi muokattu: Torstai, 08.01.2009, 21:55 kirjoittanut weatherc »

emr

 • Vieras
Vs: Kysymys sääasemasta
« Vastaus #11 : Torstai, 08.01.2009, 21:53 »
Tuskin lämpömittaus kovin paljon kärsii korkeudesta, siellähän se ilma parhaiten vaihttuu. Pitää vain suojata hyvin, jos on avonaisessa paikassa, kuten juuri katolla.

Kiitokset sääherroille. Suojata miltä - auringoltako?

Poissa weatherc

 • Ylläpito
 • *****
 • Viestejä: 8923
Vs: Kysymys sääasemasta
« Vastaus #12 : Torstai, 08.01.2009, 22:00 »
Lainaus
Kiitokset sääherroille. Suojata miltä - auringoltako?
Kyllä, jos sulla lämpötilasensori katolla ilman säteilysuojaa se ei tule näyttämään oikeita tietoja aurinkoisella säällä, koska sähän haluat mitata ilman oikeata lämpötilaa ei auringon lämmittämää sensoria.

Tuolta löytyy mitä mainioin ohje miten rakentaa kukkalautasista säteilysuoja.

Poissa tito

 • Kiinteä osa Foorumia
 • *****
 • Viestejä: 382
Vs: Kysymys sääasemasta
« Vastaus #13 : Perjantai, 09.01.2009, 20:21 »
Viime kesänä yritin saada lämpöanturille aurinkosuojaa tekemällä ensin valkeista kukkalautasista linkin ohjeen mukaisen säteilysuojan. Se ei kovin paljoa auttanut niin laitoin sen alle pienen laitetuulettimen eikä todellisiin lukemiin päässyt vielä sittenkään auringon paistaessa. Kolmanneksi tein ympärille vielä valkeaksi maalatuista rimoista kopin, kooltaan 35 x35cm ja vieläkin lukemat poikkesivat useita asteita varjossa olevan mittarin lukemasta. Tämä olisikin ennen ensi kevään auringonnousua saatava jotenkin järkeiltyä oikein toimivaksi. Mittausanturin sijoitusta on hankala muuttaa lähietäisyydellä koska tuulianturille ei löydy muuta sopivaa paikkaa.
Miten on tielaitoksen säämittauspisteissä lämpötilanmittaus hoidettu, nehän ovat aina joissakin katuvalopylväissä auringonpaisteessa. Niissä ainakin näyttää olevan samannäköiset lautassuojukset, mutta mikä on niiden mittaussysteemi, onko kenelläkään niistä tietoa. Kuitenkin ne näyttävät luotettavia lukemia.

Poissa meteorologi

 • Taso ei enää mitattavissa
 • *****
 • Viestejä: 1062
  • Juvan sää
Vs: Kysymys sääasemasta
« Vastaus #14 : Perjantai, 09.01.2009, 20:32 »
Niissä saattaa olla todella tehokkaat tuulettimet ja täysin auringonpaisteelta suojattu kotelo. Voi olla myös jonkinlainen "fixup" antureissa, eli mitatusta lukemasta vähennetään arvoitu heitto.

Poissa tito

 • Kiinteä osa Foorumia
 • *****
 • Viestejä: 382
Vs: Kysymys sääasemasta
« Vastaus #15 : Perjantai, 09.01.2009, 21:20 »
Täältä http://www.spelektroniikka.fi/  löytyy pienikokoisia aurinkokennoja joiden teho riittää käyttämään aika tehokastakin laitetuuletinta. Ostin jo valmiiksi 4kpl rinnan kykettäväksi jolloin saa ulos 2 watin tehon. Systeemi ei tarvitse akkua, sillä pilvisellä ilmalla puhaltimen ei tarvitse pyöriäkään.

Poissa teutari

 • Taso ei enää mitattavissa
 • *****
 • Viestejä: 1303
  • Teutari.net Sääasema
Vs: Kysymys sääasemasta
« Vastaus #16 : Perjantai, 09.01.2009, 21:48 »
Tuossa ovat nuo Ilmatieteen laitoksen suositukset noiden atureiden asennupaikoista mutta kyllä minä ainakin joudun tuon tuulianturin asennuspaikan kanssa tinkimään tai sitten pitäisi hankkia 25m masto tai ottaa moottorisaha käteen ja pistää pihapuut klapeiksi siinä missä tuo tuulianturi nyt sijaitsee n.6m korkeudessa tulee kyllä koko ajan pyörteitä että se täytyy koittaa vielä siirtää muualle jos sais sen peräsimen hiukan rauhoittumaan.

Lämpötilan mittaus:
Lämpömittaria ei tule altistaa suoralle Auringon säteilylle. Jos lämpömittari sijaitsee rakennuksen seinässä, on huolehdittava ettei rakennuksesta karkaava tai läheisiltä Auringon lämmittämiltä pinnoilta säteilevä lämpö haittaa mittausta. Varjoisa ja hyvin tuulettuva paikka on parempi kuin esimerkiksi tummapintainen etelän suuntaan oleva ikkunanpuite.
Suomessa viralliset lämpötilamittaukset suoritetaan kahden metrin korkeudelta. Mittari sijaitsee valkeaksi maalatussa suojasäleikössä ja lämpötila-arvot rekisteröidään 0,1 asteen tarkkuudella.


Tuulen mittaus:
Mittauspaikan valinta vaikuttaa oleellisesti tuulihavaintoihin. Tiheä ympäröivä kasvusto tai lähellä sijaitsevat rakenteet aiheuttavat virhettä. Viralliset mittaukset suoritetaan 10 metriä merkittävien ympäristön esteiden yläpuolella.


Sademäärän mittaus:
Hyvä paikka sademittarin sijoitukselle on sellainen, jossa esteet ovat kaksi kertaa korkeutensa etäisyydellä sadeastiasta. Puiden ja pensaiden reunustama pihamaa soveltuu tarkoitukseen usein mainiosti.
Virallisessa säähavainnossa sadeastian suuaukko sijoitetaan 1,5 metrin korkeudelle.

Davis Vantage Pro2 Plus (cabled)