Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

2023 ensimmäiset

Aloittaja einari, sunnuntai, 19.03.2023, 09:17

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

einari

Vuoden ensimmäinen..
Jos olisi ollut etelämmässä, olisi varmaan joku noteerannut 8)


Kannuksen, Raution ja Kalajoen seudulla tehtiin keskiviikkona harvinainen havainto: taivas salamoi.

Suurin osa Suomen ukkosista sijoittuu touko-syyskuulle, mutta myös talvella havaitaan ukkosta vuosittain. Usein talvisalamat esiintyvät sakeassa lumipyry- tai räntäsateessa lämpötilan ollessa lähellä nollaa.

– Muistaakseni keskiviikkona Kannuksen ja Kalajoen suunnalla liikkui sakeita lumikuuroja iltapäivästä alkuiltaan, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Laura Tuomola.

Tyypillisesti talviset salamat ovat heikompia ja sähkövarauksen purku epäselvempi kuin kesäisissä ukkosissa.

– Pohjanmaan rannikon seutuvilla rekisteröitiin keskiviikkona yksi maasalama ja 12 pilvisalamaa. Uskon, että Kannuksen ja Kalajoen seudulla tehdyt havainnot liittyvät niihin. Salaman havaitakseen pitää kuitenkin sattua oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, sanoo Tuomola.

Mikä on talvi- ja kesäukkosen ero?

– Varsinaisia ukkoskuuroja ei synny talvella, sanoo Tuomola.

Suomessa esiintyy kesän aikana ukkosia noin 100 päivänä jossakin päin maata. Kuten ukkospäiväluvunkin tapauksessa, salamatiheydessä on huomattavaa vuosittaista vaihtelua, niin kuin Suomen säässä yleensäkin.

Jakson 1960-2016 ennätysvuodet ovat olleet 1972 sekä 1988, jolloin Suomessa esiintyi yli 300 000 maasalamaa; keskimääräinen vuotuinen määrä on reilut 130 000.

Viimeisen noin 20 vuoden jaksolla salamointi on painottunut maan länsiosiin, etenkin Keski- ja Etelä-Pohjanmaalle. Kesät 2010 ja 2011 olivat myös voimakkaiden ukkosten aikaa, sekä salamoinniltaan että massiivisten tuulituhojen osalta. Vuosi 2015 puolestaan oli salamoinnin osalta koko mittaushistorian vaisuin.

weatherc

Kyllähän (satunnaisia) räpsyjä tulee jopa tammikuussakin, eli ei sinänsä mitään ihmeellistä. ;)

einari

#2
Niinhän sitä siellä etelässä ajatellaan, mutta täällä seuduin on harvinaista, vaikka kuinka muistilokeroita kaivelen niin en muista yhtään äkkipäätä. Tuo juttu oli keski-pohjanmaa lehden  antia..

Vaisala lähestyi sähköpostitse tuon meteorolgisen päivän merkeissä, onhan ne aikoinani tekemäni ukkosvaroitukset vielä tulleet  8)

Tässä olisi vähän osviittaa missä pain olisi parhaat paikat salamoiden suhteen, en suosittele luurissa avaamaan...
https://indd.adobe.com/view/d0591066-471e-41b9-83e1-4dc937aaeb96

Sieltä löytyi hyvä interaktiivinen zoomattava kartta jossa näkee maakunnittain salamamäärät/neliökm
https://interactive-lightning-map.vaisala.com/

weatherc

#3
Lainaus käyttäjältä: einari - lauantai, 25.03.2023, 12:56Niinhän sitä siellä etelässä ajatellaan, mutta täällä seuduin on harvinaista, vaikka kuinka muistilokeroita kaivelen niin en muista yhtään äkkipäätä. Tuo juttu oli keski-pohjanmaa lehden  antia..

Kyllä niitä siellä pohjoisempanakin on nähty, eli ei se mitään pelkkää ajattelua olevaan faktaan perustuvaa. Löytyy parsimalla FMI:n salamadataa.
Liittenä vaikkapa vuoden 2022 tammikuun 3 ensimmäisen päivän antia..
Esim tuon tammikuun aikana tuli FMI:n räpsylaskureihin yhteensä 370 räpsyä joiden sijanti oli 63N (eli Vaasan) pohjoispuolella.
Jos rajataan hakua vähän enemmä, lattikkona 63N-70N ja 23E-30E niin tulos on 6 kpl suomen alueelle tuona aikana, ja ihan einarin lähiseudulla vielä. ;)

Tältä vuodelta ei dataa löydy koska tietokannasta puuttui tämän vuoden taulukko  :o

einari

Aika lavea tuo weatherc:n lähiseutu, sillä määritelmällä Salon lähiseutuja olisi Kökar, Pori, Ikaalinen, Lahti, Porvoo ja Viron luoteisosat + Hiidenmaa..  8)

Ei tarvi ostaa Bethoveria kun en ole voinut kuulla niitä kun matkaa 130-140 km, länsituulikin vielä, noita muutamia räpsyjä suomessa.. tosin pari niistä taitaa olla yksi ja sama salama.  ;)

Nuo ensimmäisen kuvan räpsyt ovat koordinaattien perusteella Pohjanmerellä ja Pohjois-atlantilla Norjan rannikkoseuduilla...

Sinänsä olosuhteet lienevät olleet kohtalaisen otolliset heikohkon salamoinnin mahdollisuudelle, tosi kosteus niillä seuduin ei ainakaan niillä seuduin ole niitä synnyttänyt vaan ovat mereltä tulleet.. hain smartmixinillä kyseisen kuukauden ja leikkeet alkupuolelta tammikuu -22

weatherc

#5
Lainaus käyttäjältä: einari - sunnuntai, 26.03.2023, 10:42Aika lavea tuo weatherc:n lähiseutu, sillä määritelmällä Salon lähiseutuja olisi Kökar, Pori, Ikaalinen, Lahti, Porvoo ja Viron luoteisosat + Hiidenmaa..  8)

Toki suurin osa talvisista räpsyistä pohjoisessa tulee siellä atlantin rannikolla jossa lämmin meri kohtaa kylmän mantereen, mutta se ei ollut se pointti vaan se, että kyllä suomessakin räpsyilee talvisin joka vuosi. Toki määrä on murusia kesään nähden (tyyliin <10 vs 100000 / kk) ja se että osuu juuri omalle kohdalle on aika tuuripeliä mutta silti.
Esim naamankirjan ukkosryhmissä on tänäkin vuonna ollut useampikin ilmoitus räpsyistä, eikä mikään niistä muistaakseni ollut missään ihan etelässä vaan pikemmin maan keskivaiheilla missä kesäsinkin räpsyilee paljon enemmän mitä täällä.

Oma keruukanta FMI:ltä oli vaan tammi/helmikuun nurin kun unohtui tehdä taulukko tälle vuodelle joten se alko kerätä vasta tuossa tän kuun alussa kun tutkailin asiaa, juuri yhden naamakirjan räpsyilmon jälkeen.

Ja kyllä, nu uutisen mainitsemat "keskiviikkoiset räpsyt" (15.3), löytyy FMI:n datasta.

Edit: Tuossahan niitä on muutama jossa ensimmäinen tammikuun 16:sta

Edit 2: Tuolla niitä voi haeskella niin ei tarvi olla tietämättömien journalistien tietojen varassa ;)
https://opendata.fmi.fi/wfs?request=getFeature&bbox=19,59,30,71&srs=EPSG:4326&&storedquery_id=fmi::observations::lightning::simple&starttime=2023-02-26T00:00:00Z&endtime=2023-03-03T23:59:00Z
(eli muokkaamalla bbox:ia ja start/endtimeä saa haluamansa alueen/aikajakson (max 7 pvää). Ja kyllä, FMI on sen verran retro kioski että sieltä pukkaa data XML-muodossa :D)

einari

Ei kaikki toimittajat ole tietämättömiä, joukossa on varmaan paljon viisaampia kuin me..  8)

Sitä paitsi tuo jutun teksti perustui ilmatieteenlaitoksen meteorologin sanomisiin...
Lainaus käyttäjältä: einari - sunnuntai, 19.03.2023, 09:17– Muistaakseni keskiviikkona Kannuksen ja Kalajoen suunnalla liikkui sakeita lumikuuroja iltapäivästä alkuiltaan, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Laura Tuomola.

Tyypillisesti talviset salamat ovat heikompia ja sähkövarauksen purku epäselvempi kuin kesäisissä ukkosissa.

– Pohjanmaan rannikon seutuvilla rekisteröitiin keskiviikkona yksi maasalama ja 12 pilvisalamaa. Uskon, että Kannuksen ja Kalajoen seudulla tehdyt havainnot liittyvät niihin. Salaman havaitakseen pitää kuitenkin sattua oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, sanoo Tuomola.

Pienennän weatherc:n lähialuetta 100 kilometriin kun salamat appi sanoi niin... kuva  :o
Tuo on hyvä apu jos liikkuu metsissä ja suolla... ja näkee siitä samat kuin siellä fmi:n opendatassa on, sieltä kaiketi hakee ne, katseltiinhan niitä silloin pari vuotta sitten...

J.Jäntti

FMI:n salamapalvelun mukaan vuoden 2023 ensimmäinen Suomen alueella rekisteröity räpsy oli pilvisalama ja se rekisteröitiin 16.01.2023 kello 00:47:01, Turusta etelään.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------