Uutiset:

02.03.2023
PALAUTUMISTIEDOTE
FinWX:n Data Push-sääasemien tiedonsiirto palannut normaaliksi.

Häiriö kesti noin kaksi vuorokautta ja  koskettivat vain pientä määrää jäsenasemista.
Lue aiheesta lisää täältä!

Main Menu

3G siirtyy historiaan

Aloittaja einari, keskiviikko, 04.01.2023, 06:24

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

einari

Ihmettelin hieman että Liettuassa on tuon edellisen viestin Ooklan 5G mapin mukaan runsaasti Telian 5G tukiasemia, noin 2700 kpl. Suomessa vain noin 1500 kpl Telian, Dnan ja Elisan tukiasemia, mikä lienee sitten totuus kun noilla operaattoreilla on täällä sellainen salailumeininki poislukien Dna kun niitä on enimmäkseen mapissa... vai onko syy että Liettuassa Telia käyttää Ericsonin vermeitä, suomessa taasen nuo mainitut operaattorit Nokian.. mene ja tiedä...

Tuosta selviää miksi Liettua on mennyt hänniltä kärkeen... https://www.globenewswire.com/news-release/2022/09/26/2522551/0/en/Telia-Lietuva-5G-network-covered-80-percent-of-Lithuania-s-population.html

Google kääntää sen hyvin.. ::)

weatherc

Paisti että tuon kartan Pertteli-täplä ei ole keskellä kylää vaan reunalla :P

Jujuhan on siinä että tämä on ihan siinä 5G:n reunalla, myös DNA:n kuuluvuuskartan mukaan. Ja nehän ovat aina pikkasen ylioptimistiset (nimim. kokemusta on). Kun Telian ja DNA:n karttoja vertaa niin on DNA:lla omasta mielestään pikkasen parempi kuuluvuus, tosin sekin loppuu tästä paikasta parinkymmenen metrin päähän. Eli en hurrais senkään suhteen. Toki joku on voinut onnistua ja varmaan onnistunutkin nappaamaan 5G:n täälläkin kunhan on oikeassa kohdassa koska kunhan menee sinne ooklan täplän suuntaan niin löytyy kyllä suora yhteys sinne mastoon kun tää on tällasta pikkasen kumpuilevaa maastoa.

weatherc

Telian vastaus siihen että milloin 5G tulisi ihan tännekkin asti oli ettei tiedossa.
Toisaalta, ei sillä mitään tekisikään kun nykyisellä liittymällä (DOT) ei ole 5G-vaihtoehtoa muuta kun C More-pakkosyötön kera. Nykyinen 4G-versio siitä kun on oikeen näppärä ja ennen kaikkea edullinen (samaan hintaan ei mikään muu operaattori pysty, reilulla kympillä kuussa).

weatherc

Nämä kertoo aika hyvin tän paikan "primetime"-netin toimivuuden, 7 meganen on Telian ja 2 meganen on DNA:n...

einari

Huonolta näyttää...

Miksi muuten on tuo bluethoot-kuvake noissa luurikuvissa, en ole koskaan törmännyt omissa puhelimissa nopeustestejä tehdessä, vai onko se jokin iphone ja sen ominaisuus?

Katsoin nPerfin mittaustietoja ja ainakin tuo 4G+ siinä koilliseen menevällä tiellä oli ok..

Kaiken saatavilla olevan tiedon mukaan parempi pitäisi olla... kokeile signal-testiä tai tuota nperf:iä
itsellä luurilla sai sisällä 80% maksimista kun on 50 Mb mahdollista nyt..

SääSami

Onko Cellmapper tuttu? Cellmapperilla voi katsoa mastojen suuntaukset kaikilla operaattoreilla. Pistän tuohon suoran linkin Pertteliin. Mastoa klikkaamalla aukeaa suuntaukset ja lista taajuuksista. Menusta voi vaihtaa operaattoria ja käytettävää verkkotekniikkaa. 4G:ssä kannattaa katsoa 1800MHz kaistan taajuuksia. Niistä saa tuplanopeuden (teoriassa) verrattuna 800MHz taajuuksiin. Modeemin asetuksista kannattaa laittaa taajuuslukitus 1800MHz taajuudelle jotta nopeus pysyy.

Telia, Pertteli.

einari

Onhan tuo tuttu, mutta keilat eivät ole kohdillaan..

Taitaa olla weatherc vähän katvealueella.. katsoin vähän telian kuuluvuuskartan avulla mihin on saatavilla tuo 1800 mhz.. toisaalta kerran tunnistaa 4g+:n joka käyttää 800 mhz tai 1800 mhz taajuuksia.. kai ne suomessa sanoo niitä dual carrieriksi, muttamutta se voi olla myös 3g HSPA jota vähän virheelliseksi on nimetty 4g:si>

"Dual Carrier    3G-verkon sektori eli yleisimmin yksi antennisuunta, jossa on 2 tai useampi carrier. Asiakas voi käyttää vain yhtä carrieria kerrallaan. Toisen carrierin lisääminen kaksinkertaistaa sektrorin kapasiteetin, mutta asiakkaan datanopeus säilyy samana kuin yhden carrierin sektorissa.

Dual Carrier HSPA
   HSPA-teknologian evoluutio, jossa normaalin yhden carrierin sijaan HSPA-datayhteyttä käyttävä asiakas voi käyttää samanaikaisesti kahta carrieria, mikä parhaimmillaan tuplaa datanopeuden kapasiteetin ollessa sama kuin yhdellä carrierilla."

Niin tai näin.. otin telia karttaan suurinpiirtein rajat 4 ja 5g:n osalta.. suurin osa perttelistä
jää tuon 1800 Mhz:n ulkopuolelle..  telialla max. 800 mhzllä on 50Mbs ja 1800  mhz 225Mbs.. tuo tattulan suunta kuvaa vain perttelin suuntaan kuuluvuutta..

weatherc

Einari osus ongelman kantaan tuossa kuvassa. Teoriassa on 2 mastoa suht lähellä, käytännössä ei. Ja koska tuon KT52 toisella puolella ei ole kuin metsää ja peltoa ja tää kylä sen verran pieni niin mitään operaattoria ei asia kiinnosta.

Cellmapper nappaa kyllä tuon hähkänän 1800:n kuin myös 850:n, mutta ne pätkivät ja ainut vakaa on 900:nen.

Ongelman juurihan on se että taloyhtiön kellariin tulee kyllä kuitu ktv:n takia mutta pölö taloyhtiö ei ole tehnyt sopparia kuidusta puhelinmafian kanssa (koska se maksaa ja yhtiö on pa koska ne polttaa rahansa savuna ilmaan öljyllä ja nää kämpät omistaa pihit eläkeläiset).

Tuossa parinsadan metrin päässä olisi juuri rempattu rivarikaksio reilulla 500:lla kuussa vuokrattavana. On vaan niin surkea keittiö että kiinnostus loppus siihen :P

SääSami

DNA:lla ja Elisalla näkyy olevan yhteinen masto pohjoispuolella. Se on kaikkein lähin masto. Telian mastot on kauempana. Prepaidilla testiä kehiin.

weatherc

#19
Lainaus käyttäjältä: SääSami - lauantai, 04.02.2023, 10:59DNA:lla ja Elisalla näkyy olevan yhteinen masto pohjoispuolella. Se on kaikkein lähin masto. Telian mastot on kauempana. Prepaidilla testiä kehiin.

Kyseistä mastoa ei ole todellisuudessa edes olemassa, vaan nuo 2, tattulassa ja hähkänällä.
DNA:lla on vielä surkeampi nopeus mitä Telialla (työliittymällä DNA) eikä Elisakaan vakuuttanut, kokeiltu on.