Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Ilmankosteus talvella

Aloittaja arikalli23, sunnuntai, 16.10.2022, 11:37

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

arikalli23

Laitetaanpa tästä vähän jutun aihetta, kun näyttää olevan aika hiljaista ainakin tällä hetkellä täällä foorumilla elikkä aiheeseen.
Tuli tuossa velipojan kanssa kiistelyä siitä miksi talvella kovillakin pakkasilla ilmankosteus näyttä 70-80% lukemia vaikka sanotaan, että talvella on ilma kuivempaa. Selvittäkääpä te paremmin asiaa ymmärtävät mistä on kysymys.
Omasta mielestä maalaisjärjellä tai kaupunkilaisjärjellä :) ajateltuna niin onhan talvellakin sitoutunut paljon kosteutta lumenmuodossa ja haihtuu siitä ilmaan ja varsinkin suojasäällä, mutta onko asia näin vai näyttääkö kosteusmittari talvella väärin.
Säätila Lapualla
http://lapuaweather.ddns.net

einari

Ei näytä väärin.. mutta tokihan mittareissa on eroja ja säätömahdollisuuskin yleensä jota voi rukata esim. lähimmän fmi:n asemien lukemiin jos siltä tuntuu...  Otin tuohon leikkeen kauhavan lentokentältä 5.12.2021, jolloin oli -24,1°C ilman lämpötila ja kastepistelpt -26,4°C ja kosteus 81%, jos tuo kastepistelpt olisi alempi.. vaikkapa -28 astetta niin kosteusprosentti olisi pienempi ja ilma hitusen kuivempaa 8)  Tuolla siitä kerrotaan, kylläkin hieman epäselvästi.. ne ei osaa rautalangasta vääntää ::)
https://www.ilmatieteenlaitos.fi/lampotila-ja-kosteus#17

Hiljaista on.. ei ole kuin päällikkö ja me, kai näppissormet jumissa tai kahvi kaatunut kirjaimille ;)

weatherc

Syksyllä ja talvella kun "lämmintä" on ilmankosteus lähemmäs 100% lähes koko ajan. Näinoleen on tuo 70-80% jo aika lailla vähemmän.

arikalli23

Joo en epäillyt, että kosteusmittarini näyttää väärin vaan tuntuu hullulta, kun kosteuslukemat näyttää suurilta talvella pihalla ja halusin selvyyttä asiaan. Löysin Sisäilmayhdistyksen sivuilta hyvän selvityksen asiasta jospa tämä auttaisi ymmärtämään muitakin asian paremmin. Alla lainaus siitä.

LainaaSeuraava esimerkki kuvaa lämpötilan ja kosteuden suhdetta:

Kylmä ilma pystyy sitomaan vähemmän kosteutta kuin lämmin ilma eli kylmän ilman vesipitoisuus on pieni. Tämä tarkoittaa, että vaikka ilman suhteellisen kosteuden arvo eri lämpötiloissa olisi sama, ei ilmassa oleva vesipitoisuus ole yhtä suuri.

Ulkoilma kesällä

+24 oC, suhteellinen kosteus RH = 85 %, ilman vesipitoisuus 18,48 g/m3

Ulkoilma talvella

-20 oC, suhteellinen kosteus RH = 85 %, ilman vesipitoisuus 0,74 g/m3

Sisäilma muodostuu ulkoilmasta joten ilman vesipitoisuus on talvella pieni myös sisätiloissa. Koska lämmin ilma pystyy sitomaan enemmän kosteutta, on sisäilman suhteellisen kosteuden arvo matala.
Säätila Lapualla
http://lapuaweather.ddns.net

einari

Peraatteessahan asia on näin, mutta monet muutkin tekijät vaikuttaa siihen miltä se ilma tuntuu. Tuota ilman vesipitoisuutta eli absoluutttista kosteutta ei tarvitse arkielämässä juurikaan, ainoastaan kosteussulkuja valittaessa ja lämmitys/tuuletusratkaisuja pohtiessa rakentaessa.

Sanon näin koska ihminen aistii vain suhteellisen kosteuden... muu on teoreettista ja/tai tieteellistä hypoteesia, tokihan tuo suhteellinen kosteus% perustuu myös kulloisenkin lämpötilan kykyyn sitoa vettä...mutta kuvaa paremmin kuin grammaa/kuutiometri..

Tuolla on ehkä perusteellisemmin kuvattu asiaa ja jonkinverran selvemmin... ;)
http://www.tekeville.fi/ilmankosteus

Mietin tuossa aamuvarhaisella että ilmanpaineellakin on luultavasti jonknmoinen merkitys.. ja onhan sillä kun kokeilin vaisalan laskuria ja edistynyt.vaihtoehdolla..  >> https://www.vaisala.com/fi/lp/humidity-calculator  laitan kuvan tuloksista...

arikalli23

LainaaSanon näin koska ihminen aistii vain suhteellisen kosteuden... muu on teoreettista ja/tai tieteellistä hypoteesia,
Juurikin näin mitä sanoit. Tässä kekustelussa tuli kuitenkin nyt hyvää perusteellista selvitystä tuosta ilmankosteudesta ja voin nyt selventää asioita velipojallekkin, kun on aina kova vääntämään asioista. :)
Säätila Lapualla
http://lapuaweather.ddns.net