Yleiset keskustelualueet > Yleistä keskustelua

Luotettava/ ja hyvä säämittari

(1/5) > >>

JONI 28:
Moi onko tietoa mistä sais hommattua luotettava lämpötilan mittarin anturilla jolla lämpötiläpoikeama olisi mahdollisimman pieni eli tarkoitan tällä sitä että olis saman arvoisia lukemia kuin ilmatieteen laitoksen.

Mr:
Antureita on moneen eri lähtöön ja nehän mittaavat oman ympäristönsä olosuhteita, ei IL:n olosuhteita. Näin ollen vertaaminen "viralliseen" mittaukseen ei ole kovin yksinkertaista. Joka tapauksessa yksi helppo ratkaisu on Ruuvit, eli haluttu määrä noita ruuvi sensoreita (lämpötila, kosteus, ilmanpaine ja kiihtyvyydet) ja ne kytketään RuuviGatewayllä nettiin. Sensorin paristo pitäisi kestää jopa kaksi vuotta. Pilvessä olevia arvoja voi seurata puhelimella tai selaimella. Yksi sensori maksaa muutaman kympin ja gateway pari sataa. Pilvipalvelu on ilmoituksen mukaan ilmainen 2022 loppuun saakka ja siitä eteenpäin ilmainen alle 10 sensorin osalta lyhyemmällä historialla. Maksamalla saa historian säilymään pidemmältäkin ajalta. Tuolta löytyy lisäinfoa https://ruuvi.com/
Jos tuollaisen Ruuvin laittaa IL:n mittausasemalle, saanee sitten samoja tuloksia, muuten ei. Kuvassa selaimelta napattu kuva yhden sensorin osalta. Asetuksissa voi valita mm. hälytyksiä ja kalibrointeja.   

einari:
Pitänee vastata ja kertoa ensiksi faktat:
Haapamäen lähimmät ilmatieteen laitoksen havaintopaikat sijaitsevat 33--50 km säteellä haapamäestä, joten samanlaisiin lukemiin ei päästä juurikin olosuhteista johtuen, lisäksi sääaseman sijoituksella ja ohjeidenmukaisilla säteilysuojauksilla päästään lähelle totuutta monellakin sääasemamerkillä.. siis paikallisella totuudella. Lisäksi noiden ilmatieeen laitoksien osalta pitää ottaa huomioon myös se millaisissa olosuhteissa ne maaston suhteen sijaitsevat, sekä muutkin ympäristötekijät.

aseman osalta pitää siis lähteä siitä että valitsee luotettavan sääaseman joka näyttää juurikin oikeaa sen paikan lämpötilaa, suurin osa myöhemmin mainitsemistani siihen kyllä kykenee.. lisäksi siinä pitää olla ohjelmallinen kalibrointimahdollisuus muutamien suureiden osalta, esim. sade ja ilmanpaine.. 

Yleisin ja luotettavin lpt-anturi harrasteasemissa on Sensirionin SHT-20 -SHT31, loppu riippuukin sitten aseman microkontrollerin ohjelmoinnista.. yleensä ne on tehty sensirionin ohjeiden mukaan, joten suuriakaan eroja sen suhteen yleisimmissä sääasemissa ei ole. Toi voi ostaa Vaisalan (joita ilmatieteen laitos käyttää) sääaseman, joissa vanhemmissa on pt-100 tai pt-1000 vastusanturi, mutta uudemmissa näkyy olevan sensirionin anturiakin, maksavat kuitenkin maltaita, varsinkin wifi-semmoiset..

Hinnoissa ja asemien rakenteessa sekä tiedonsiirrossa on suurikin ero.. onko langallinen vai langaton. yhdessä paketissa vai moduulien hajasijoittelun mahdollisuus..

Tällä hetkellä Netatmo taitaa olla suurin sääasemien määrässä ja helppokäyttöisyydessä sekä näkyvyydessä, ihan hyvä vempele jos sen moduulit sijoittaa oikein. Jonkinverran weatherflow on nostanut markkinaosuuttaan mutta miinuksena on niiden weathermap.. hidas kuin mikä...

Ei, en unohda Davistakaan, sekin on hieman kehittynyt globaalisemmaksi.. eikä enää välttämättä omia kotisivuja tarvitse jatkossa tehdä jos alkavat publicdataa joskus jakamaan.. kai niilläkin on oma appi puhelimeen nykyään?

Netatmo oli tässä näkyvyydessä edelläkävijä, tavallaan on nokian rahoilla perustettu vaikka ranskassa onkin, olen siitä kertonut joskus, pikkuisen huvittaa kommentit pilvessä olemisesta joskus aiemmin, ilmeisesti oli hieman outo termi.. pilvipalveluhan tarkoittaa sitä että on tieto tallessa jossain keskitetyssä paikassa ja aina saatavillana ylläpitäjän toimesta.. varmuuskopioituna ja vain luvan saaneen saatavila..

Kun arvioin taitojasi aloittelijana niin netatmo on ehkä paras.. sitä löytyy esim. https://www.clasohlson.com/fi/search?text=netatmo ale-hintaan, powerilta, verkkokauppa.comista, dustinilta.. ainakin...
toki voit valita muunkin..  ;)

einari:

--- Lainaus käyttäjältä: Mr - Maanantai, 18.10.2021, 16:47 ---Antureita on moneen eri lähtöön ja nehän mittaavat oman ympäristönsä olosuhteita, ei IL:n olosuhteita. Näin ollen vertaaminen "viralliseen" mittaukseen ei ole kovin yksinkertaista. Joka tapauksessa yksi helppo ratkaisu on Ruuvit, eli haluttu määrä noita ruuvi sensoreita (lämpötila, kosteus, ilmanpaine ja kiihtyvyydet) ja ne kytketään RuuviGatewayllä nettiin. Sensorin paristo pitäisi kestää jopa kaksi vuotta. Pilvessä olevia arvoja voi seurata puhelimella tai selaimella. Yksi sensori maksaa muutaman kympin ja gateway pari sataa. Pilvipalvelu on ilmoituksen mukaan ilmainen 2022 loppuun saakka ja siitä eteenpäin ilmainen alle 10 sensorin osalta lyhyemmällä historialla. Maksamalla saa historian säilymään pidemmältäkin ajalta. Tuolta löytyy lisäinfoa https://ruuvi.com/
Jos tuollaisen Ruuvin laittaa IL:n mittausasemalle, saanee sitten samoja tuloksia, muuten ei. Kuvassa selaimelta napattu kuva yhden sensorin osalta. Asetuksissa voi valita mm. hälytyksiä ja kalibrointeja.

--- Lainaus päättyy ---

Mukava huomata se että joku on tarttunut siihen ruuvi-tag juttuun minkä joskus laitoin foorumille.. sinänsä mainitsemiisi suureisiin on hyvä ratkaisu, parempi jos saisivat kehitettyä mukaan tuuli ja sademittauksen..  muistaakseni ne ajattelivat kehitelllä wi-fi systeemiä bluetoothin rinnalle.. pitänee käydä vilkaisemassa onko edennyt. toinen asia että miten saa tiedot jaettua halutessa ilman omia kotisivuja.. siitä kai ei ole vielä tietoa...

Hemmo:
Itse asiassa Ruuvi on saanut julkaistua oman Ruuvi gateway tuotteen joka lukee anturidatan ja lähettää sen pilveen ja jolle on nyt tehty oma web interface. Tuolta voi myös jakaa anturitietoja
Bluetoothilla mennään edelleen

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta