Kirjoittaja Aihe: Ehdotus: Lähetä sääaseman data myös OpenWeatherMaps palveluun.  (Luettu 1537 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa huuhaa

 • Aloitteleva Jäsen
 • *
 • Viestejä: 4
Hei, en tiedä onko sääntöjen vastaista edes ehdottaa, mutta jos on niin poistakaa aloitus ja yp voi laittaa mulle moitteen yv:nä, eikä heti blockkia kiitos..

Mutta olisi tosiaan hienoa jos aseman ylläpitäjä voisi liittää aseman lähettämään tietoa myös Openweathermapsiin:

https://openweathermap.org/stations

Tällä hetkellä näyttäisi että Alajärvellä on yksi asema, mutta ainakin OpenWeatherMaps dataa käyttävissä sääsovelluksissa niin lämpötila, ilmanpaine, tuulennopeus, ilmankosteus ym. tiedot poikkeavat asemasi lähettämästä datasta (lisäksi kun FinWx tiedoissa ei ole että dataa lähetettäisiin muualle, niin oletan että näin on), samoin tekee kun kartalta etsii Alajärven ja katsoo sen aseman antamia tietoja:

https://openweathermap.org/weathermap?basemap=map&cities=true&layer=temperature&lat=30&lon=-20&zoom=10

Itseasiassa kun kävin hakemassa linkin tuohon karttanäkymään, näyttääkin se nyt Alajärven osalta kahta asemaa (Lehtimäki erikseen, jossa nyt näyttää myös 2... ensin molemmissa oli 1 ).

Joka tapauksessa, mikäli dataa ei vielä tuonne lähetetä, arvostaisin kovasti jos tuokin lähetys otettaisiin käyttöön tällä asemalla.

Poissa J.Jäntti

 • Foorumin ylläpitäjä
 • Ylläpito
 • *****
 • Viestejä: 5390
  • Finland Weather Exchange (FinWX)
Vs: Ehdotus: Lähetä sääaseman data myös OpenWeatherMaps palveluun.
« Vastaus #1 : Keskiviikko, 28.04.2021, 09:24 »
Parannuksien ja laajennuksien ehdottaminen ei ole missään nimessä kielletty, päinvastoin. Sitä varten meillä on "Palautteet ja ehdotukset"-palsta, jonne tämän aloituksen siirsin, koska se istuu paremmin yleiseen kategoriaan, kuin yksittäiseen asemaan.

Tällä hetkellä FinWX on pelkän säädatan vastaanottajan roolissa, eikä se lähetä dataa vielä mihinkään suuntaan. Tämä on muuttumassa tämän vuoden puolella.

Ehdotuksesi on aivan mahtava, mutta toteuttaminen on kaikkea muuta, kuin ongelmatonta.
Jos FinWX:n laittaisi tietoa palveluun lähettämään, tulisi meidän tehtäväksi luoda jokaista sääasemaa varten heidän palveluunsa oma sääasema. Saisimme tällöin sääasemalle yksilöllisen API-avaimen, jonka avulla tietoa pystyttäisiin palveluun lähettämään, mutta tällöin se ei enää olisi OWM:n näkökulmasta katsottuna operaattorin oma sääasema, vaan FinWX:n ylläpidon. Se tarkoittaisi käytännössä sitä että kaikkien sääasemien ylläpidolliset toimet OWM:n suuntaan lankeisivat meidän tehtäväksi, eli teknisesti otettuna FinWX:n ylläpidolle tulisi myös vastuu OWM:n suuntaan lisätä, muokata ja poistaa sääasemia tilanteen mukaan.

Toinen ongelma on se, että jos FinWX ottaisi tällaisen datan lähettäjän roolin OWM:n suuntaan, heidän tarjoaman ilmaisen palvelun rajat paukkuisivat tappiin hyvin nopeasti ja jouduttaisiin tilanteeseen jossa datan lähetys teljettäisiin kuun vaihteeseen saakka. Tätä pystyttäisiin kikkailemaan toki niin että datan lähetystiheyttä pudotettaisin asemilta niin etteivät rajat paukkuisi mutta tällöin tarkkuus ja ajantasaisuus alkaisi kärsimään sitä mukaa mitä enemmän asemia FinWX:lle tulee. Rajoja saataisiin nostettua rahaa maksamalla OWM:n suuntaan kuukausimaksujen muodossa, mutta harrastajat, jotka jo valmiiksi ovat maksaneet rahaa sääasemasta ja mahdollisesti kotisivutilasta jonne dataa lähettää, tuskin haluavat alkaa maksamaan kuukausimaksuja datan muunnosta ja lähetyksestä toiseen palveluun. Jos asialle lyödään hintalappu, se karkoittaa iso nipun väkeä pois saman tien. Ajatus rahasta ei myöskään istu "rakkaudesta harrastukseen"-teemaan, jolla FinWX on toiminut ja pyörinyt viimeiset puolitoista vuosikymmentä.

Näiden seikkojen takia vaihtoehdot ovat vähissä: OWM:n kaltaiseen palveluun datan lähettäminen jää ikävä kyllä sääasemaoperaattorin tehtäväksi. Jotkut sääasemaohjelmistot omaavat Plugin-palikoita, jolla tieto saadaan lähtemään sinne jolloin tehtäväksi jää pelkästään aseman rekisteröinti sinne, mutta jotkut ohjelmat saattavat vaatia työsarkaa että data saadaan lähtemään. Kannattaa siis tarkistaa oman sääasemaohjelman kyvyt tuon suhteen.

Muutoin säädatan lähetys toiseen palveluun on kyllä työn alla: FinWX:n taustajärjestelmiä säädetään yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa siten että FinWX:n järjestelmä keräisi, muuntaisi ja lähettäisi heille halukkailta sääasemilta dataa määrävälein. Tämä on toteutettavissa sen vuoksi että FinWX:lle on määritelty FMI:ltä yksi ainoa API-avain jota käyttämällä kaikkien halukkaiden sääasemien tiedot saadaan liikkumaan heille, liikennerajoituksia ei ole ja siitä ei koidu yhtään kustannuksia sen enempää FinWX:n ylläpidolle, kuin sääasemaoperaattoreillekaan.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: 03.03.2021
Ukkoskausi avattu Helsingissä: 17.05.2021
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2021; Helsinki/Viikinmäki
8 ukkospäivää, joista
- 5 näkö- ja kuulohavainnoin
- 1 vain kuulohavaintona
- 2 vain kolmiomittauksella
------------------------------------------
Twitter, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Poissa Pes

 • Mielipideprofessori
 • ***
 • Viestejä: 78
  • Jussila Weather
Vs: Ehdotus: Lähetä sääaseman data myös OpenWeatherMaps palveluun.
« Vastaus #2 : Keskiviikko, 28.04.2021, 12:44 »
CumulusMX ohjelmalla onnistuu lähettäminen

Poissa weatherc

 • Ylläpito
 • *****
 • Viestejä: 9058