Yleiset keskustelualueet > Sivuston ja Foorumin tiedotteet

PALAUTUMISTIEDOTE: Stratum-1 NTP-serveri palautunut linjoille

(1/1)

J.Jäntti:
FinWX:n Stratum-1 -aikaserveri on saatu takaisin varmuudella linjoille.
Käytännössä serveri on ollut käytettävissä jo yli viikon päivät paria lyhyttä katkosta lukuun ottamatta, mutta halusin varmistaa että laite oikeasti toimii kuten kuuluukin.
Tässä tapahtui melkoisen legendaarinen moka sen suhteen että kun RasPi:lle lyödään HATia HATin päälle niin pitäisi tajuta laskea paljonko virtaa tuo kokonaisuus RasPi:n lisäksi ottaa. Tässä kohtaa sitä ei tehtykään ja GPS-HAT:n alle paiskattiin tuuletin-HAT pöhisemään. Kyllä, RasPi pysyi iloisena ja viileänä mutta typeryydessäni en tajunnut katsoa että kestävätköhän ihan kaikki komponentit tätä temppua. Vastaus on aika varma "Ei".

RasPin virransyötöstä vastasi aiemmin PoE (Power over Ethernet)-splitteri, joka alensi PoE-kytkimeltä tulevan 48V:n jännitteen 5V tasolle ja sen maksimivirtamäärä, jota se pystyi puskemaan ulos oli 2.4A - ja tässä se virhe tapahtuikin.
Kyllähän tuo nyt RasPi 3:sta kaikkine HAT-herkkuineen pyörittää miten päin vain, mutta kun tein tällaisen hienon virityksen että laitoin tuon splitterin mikro-USB-liittimeen USB-C-muunninpalikan jotta RasPi 4 saa virtaa siltä ja aloin heittelemään HATia päällekäin, siinä se virhe sitten tapahtui. Splitteri kyllä jaksoi aikansa puskea joko koko ajan katossa tai sen yli virtaa tuolle kokonaisuudelle mutta koska mentiin koko ajan ylärajassa tai yli, alkoi komponentit splitterin sisällä vähitellen leviämään. Splitteri meni lopulta hajalle siten että se pystyi kyllä tuottamaan 5V:n jännitettä mutta kun virran määrä alkoi nousemaan riittävän korkealle, jännite laski rajusti. Tämä aiheutti vikatilanteen, jossa RasPi lopulta kieltäytyi käynnistymästä.

Tuuletin-HAT otettiin pois käytöstä ja jäljelle jätettiin käytännössä sama kokoonpano joka oli RasPi 3:n aikaisella NTP-serverillä, sillä tarkkuus näytti kärsivän joko tuuletinten aiheuttamasta häiriöstä tai sitten liian viileästä koneesta.
Nyt virransyötöstä vastaa USB-C-kaapeli joka on 8-porttisessa USB-latausasemassa kiinni. Latausaseman funktio on tarjota sähköt esim. USB-virralla toimivalle ilmanlaatumittarilaitteistolle. Sen maksimi virranantokyky jokaiselle portille on tutun kuuloinen 2.4A, mutta se näyttää riittävän tällä kokoonpanolla, sillä RasPi ei throttlaa lainkaan ja laitteen laittaminen pystyasentoon helpotti jäähdytystä.

Tällä hetkellä NTP-serverin tarkkuus on palautunut odotetulle tasolleen.
Viimeisin tarkistus antoi tarkkuuslukemaksi -0.000122ms, eli kello laahustaa jäljessä 122µs (mikrosekuntia) ja prosessorin lämpö on +50,6°C, mikä on sallituissa rajoissa.


==== HUOLTOKATKO =====[/b]
- Vika alkoi              : (Ei tiedossa)
- Vika havaittiin         : 16.04.2021, 19:30
- Viankorjaus aloitettiin : 16.04.2021, 19:30
==================================================
- Häiriö päättyi          : 25.04.2021, 13:45
==================================================
Kohde:
Stratum-1 aikaserveri (wolframium.intra-static.finwx.net | stratum.finwx.net | ntp.finwx.net)

Vian aiheuttaja:
Ylivirran vikaannuttama PoE (Power over Ethernet)-splitter-laite.

Suoritettu toimenpide:
- Vian paikallistaminen
- Vioittuneen komponentin poisto laitekokoonpanosta
- Vioittuneen komponentin korvaavan järjestelmän käyttöönotto
- Laitteistokokoonpanon palautus alkuperäiseksi
- Laitteiston vakauden ja kellosynkronoinnin tasautumisen valvonta (8vrk)

Vikatilanne on ohi.
FinWX:n NTP-serverin tämänhetkinen tarkkuus on n. 100±50µs (mikrosekuntia).

FinWX:n ylläpito pahoittelee katkoksesta mahdollisesti aiheutunutta haittaa.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

Siirry pois tekstitilasta