Akut tyhjät ja kosteus-anturi seonnut

Aloittaja weatherc, tiistai, 22.12.2020, 18:15

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

weatherc

#40
Lainaus käyttäjältä: einari - tiistai, 06.04.2021, 21:37
Tuo laskelma perustui lähinnä rasberry 4 datasheettiin ja otin huomioon keskimääräisen hyötysuhteen ja vähensin 25%..
tosin pakkasellakin jos kaataa sangon kuumaa vettä akun päälle niin potkua löytyy.. kerran Oulaisissa riiuureissulla piti näin tehdä kauan sitten :D

ratkaisu... hybridi.. https://www.netrauta.fi/attachments/esitteita/tuulivoimalacom/wph300w_esite.pdf

Jokainen uusi Raspi on enempi sähkösyöppö mitä vanha. Tuolla oleva on kolmonen. Toisaalta, ainoana USB-palikkana Daviksen loggeri ja käydessä lähes tyhjäkäynnillä niin ei tuo paljoa syö. Oon pitänyt keskimääränä laskelmissa että talvisäädöillä on kulutus vähän alle 10 watin per päivä (ilman säätimen+loggerin kulutusta).
Niin, eikä akuista saa ottaa ulos kaiken vaikka kuinka haluaisi. Säädinhän pätkäsee kuorman poikki kun akkujen jännite tippuu alle 11.9V. Tuo lukema on säädettävissä, taisi olla 11.1V oletuksena. Takaisin se kytkee kuorman kun päästään muistaakseni yli 12.4V (tuokin on säädettävissä). Se tuli tuossa testattua että tuo toimii nimenomaan akkujen jännitteen perusteella, ei tuoton, kun se pätkäsi poikki vaikka tuttoa oli useampi kymmenen wattia mutta akut kyykkäs.

einari

Periaatteessa voisi siihen tuulimyllyyn laittaa vaikka zener-diodeista 12v sillan ja kytkeä rinnalle siihen aurinkopaneelin lataussäätimeen..  muistaakseni joskus näin sellaisenkin  kytkentäkaavan joskus.. tosin muutamlla kympillä saa hybridisäätimen.. (joka koostuu juurikin zener-diodeista)  8)

weatherc

Lainaus käyttäjältä: einari - tiistai, 06.04.2021, 22:08
Periaatteessa voisi siihen tuulimyllyyn laittaa vaikka zener-diodeista 12v sillan ja kytkeä rinnalle siihen aurinkopaneelin lataussäätimeen..  muistaakseni joskus näin sellaisenkin  kytkentäkaavan joskus.. tosin muutamlla kympillä saa hybridisäätimen.. (joka koostuu juurikin zener-diodeista)  8)

Nooh, halvin mikä tuli vastaan pikagooglauksella saaristotekniikasta oli joku epämääräinen merkiltään 120e (saletisti saa halvemmalla muualta). Ei paljoa nosta luotettavuutta jossei edes palikan merkkiä voida kirjoittaa. Paitsi että vaatimus olisi myös dataulostulo (sarjaportti/usb).
Säädintä suurempi ongelma lienee tosin sopivan ropellin löymäninen, siihen kun ei mitään 600w jättiläistä haluta vaan mahdollisimman pieni.

weatherc

#43
Jos käyttää tuon säätimen dataa niin vois laskea että talvisäädöillä olisi kulutus:

Raspi 8h (0.1A) = 1.2w x 8 = 9.6w
Retitin 0.5h (0.2A) = 1.2w
Kamera 15min (0.2A) = 0.6w
Säädin + loggeri 24h (0.03A) = 8.6w
Yht: 20w per päivä.

Einarin laskema (laskennallinen koska ei tiedä missä kohtaa jännite tippuu alle 11.9V) 540w x 2 = 1080 w / 20w = 54 päivää ilman mitään lisäaurinkoa. Todellisuudessa lisäaurinkoa kuitenkin tulee myös talvella, jopa keskellä pimeintä joulukuuta, kun katsoo talvea 2019-2020 jolloin homma toimis niin marraskuussa oli tuottoa 0.85 kWh (kulutus 0.60 kWh), joulukuussa 0.57 kWh (kulutus 0.62 kWh) ja tammikuussa 1.3 kWh (kulutus 0.62 kWh).

Eli summana, 92 päivää
Kulutus: 1.84 kWh
Tuotto: 2.72 kWh

Edittiä: lisäsin kameran

einari

#44
Oikeasti aika lähellä nuo laskelmat menee.. kun katsoo tuota linkin systeemiä, https://exide.fi/batterikunskap/akun-itsepurkautuminen/..
esim:  24/7h 3w kuormalla  antaa 12 päivää ennenkuin akku on tyhjä, eli silloinhan se on noin 3,5 X 12 = noin 40 vrk ja 2 akulla 80 vrk laskemallasi kuormalla.. tietenkään ihan tyhjäksi ei ole hyvä päästää niin olisiko semmoinen 50-60 vrk suuntaa antava arvio..  miten on, olisiko siihen laturin osalta mahdollista lisätä kolmaskin akku tai ostaa toinen akkusarja jotka käy vaihtamassa tarvittaessa ja lataa "käytetyt"  täyteen muualla.. ei tarvitsisi pohtia muita ratkaisuja.. ehkä kerran vaihdolla pääsisi...

Kun vaihtelee valintoja niin pitää painaa näytä tiedot :)

weatherc

#45
Lainaus käyttäjältä: einari - keskiviikko, 07.04.2021, 15:51
tietenkään ihan tyhjäksi ei ole hyvä päästää niin olisiko semmoinen 50-60 vrk suuntaa antava arvio.

Säädinhän pätkäsee poikki kun jännite tippuu alle asetetun 11.9V, mikä tuossa linkkaamassasi olisi noin 8 vuorokauden kohdalla, eli se ei päästä niitä tyhjäksi. Tuon rajan asetin ihan tarkoituksella korkeammaksi kun mitä oli säätimen oletus. Kun säädin on pätkässyt poikki on ainut joka saa sähköä itse säädin tietty, sekä Daviksen loggeri. Kun akut kunnossa niin tuo toimii vallan mainiosti.

Lainaus käyttäjältä: einari - keskiviikko, 07.04.2021, 15:51
  miten on, olisiko siihen laturin osalta mahdollista lisätä kolmaskin akku tai ostaa toinen akkusarja jotka käy vaihtamassa tarvittaessa ja lataa "käytetyt"  täyteen muualla.. ei tarvitsisi pohtia muita ratkaisuja.. ehkä kerran vaihdolla pääsisi...

No, aikasemmin oli 3 akkua ja yhteensä 210 Ah. Nyt on 120 Ah, yksinkertaisesti koska Rustan hylly tyhjeni :P Eiköhän sinne se kolmaskin ilmesty jossain kohtaa :P
Tuo vaihtaminen on suht hankalaa jo senkin takia ettei tuo asema ole minkään tien vieressä, eikä tuo perille asti menevä tie ole kovin "talvihoidossa". Eli varsinkin talvella on sinne meneminen varsin arpapeliä. Vastassa voi olla niin 10 km peliluistinrataa kuin syvät urat tms. Hyvä lumitalvikelihän on hyvä vaan kun se on harvinaisuus talvisin tuolla Itämeren rannalla. Se oli vielä 1.5 viikkoa sitten kun siellä kävin paikoin jäässä. Eikä kiinnosta alkaa kannella 45 kg akkuja usean sadan metrin verran pitkin jäisiä kallioita. Lounaisrannikon talvet tuntien niin siihenkään ei voi luottaa että olis lunta pulkalle jolloin tietty liikuttaminen olisi helppoa jos vaan muuten pääsisi perille.

Ennemmin on käynyt mielessä jos olisi olemassa joku "tasku-agre" jolla saisi tarvittaessa puskettua vaikka 10-20A virtaa sisään vaikka tunnissa tai kahdessa. Sillä kun monesti herättäis tuon henkiin riittävästi. Kävisi tyyliin joulukuun loppupuolella, jolloin useasti vielä paljas maa, puskemassa sisään muutaman amppeerin.

Toisaalta, saatavaan aurinkovirtaan vaikuttaa moni asia. Yksi tietty että täälläpäin on marras-joulukuu useasti umpipilvinen. Auringosta ei ole monesti tietoakaan kiitos lämpimän Itämeren. Toisaalta, selkeä päivä jopa joulunkin tietämillä tuottaa äkkiä sen 50 wattia päivässä vaikka pelkkää hajasäteilyä onkin.
Toinen on lumisuus, tulee aika heikosti jos paneelit paksun lumen alla. Ja ei, siihen ei auta mitkään vesi-vek ym pöperöt ettei lumi tarttuisi. Kokeiltu on. :P 2019-2020 jolloin ei lunta käytännössä ollut ei tuota ongelmaa ollut, jolloin se myös alko myös tuottamaan enemmän nopeammin tammi-helmikuussa. 2019-2020:han oli marras- ja tammikuiden tuotot suuremmat kuin ylempänä oleva talvikulutus, vain joulukuu jäi 50w miinukselle.

weatherc

Kosteusmittari taas linjoilla kun uusi temp/hum-anturi saatu paikalleen.
Samalla tuli putsattua nuo Daviksen orginaali lautasetkin :)
Likaisuudessa on mielenkiintoista nähdä ero Kemiönsaaren ja Perttelin välillä. Siinä missä K-saarella pysyvät liki puhtaana ja lika on helposti lähtevää vihertävänkeltaista "metsälikaa", likaantuu Perttelissä hetkessä ja on kaikkea muuta kun helposti lähtevää ja tumman väristä (=nokea tms).

Anturi tuli UK:stä weathershop.co.uk:sta ja oli samalla testi että miten nuo tulli-jutut sujuu näin brexitin jälkeen. Ja hyvinhän ne sujui, tosin vaatii pikkasen omatoimissuutta, eli että seuraa lähetystä postin seurannasta, jonne tuli tiedot minne maksaa alvit (ja postin käsittelymaksun). Sama ilmo tuli myös omapostiin.Siinä kerrotaan myös että maahansaapumispäivästä on 20 päivää aikaa maksaa alvit ja muut maksut, muutoin palautetaan lähetys.
Nopeudessakaan ei ollut loppujen lopuksi valittamista, paketti saapui maahan to, tuo tulli/saapumuisilmo la (maksettiin la), paketti postissa ke iltapäivästä.
Ainut pitkä miinus on se, että postin käsittelymaksu (2.90e) pitää maksaa eri paikkaan mitä alvit.