Akut tyhjät ja kosteus-anturi seonnut

Aloittaja weatherc, tiistai, 22.12.2020, 18:15

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

einari

Ensimmäiset tuulimyllyt oli pystyakselisia.. eurooppalaiset käänsivät jostain syystä vaakaan..
nykyiset mallit ovat venäläistä perua kertoo tuo lehtijuttu..
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/ensimmaisen-tuulivoimalan-teho-riitti-130-vuotta-sitten-10-hehkulampulle-ja-sorville-mutta-kylalaiset-kieltaytyivat-paholaisen-keksinnosta/70546edf-9694-4c98-8cd1-58c6cdc8801f

Firefox antoi vain kerran avata, googlella sitten uudelleen, joten saattaa olla ongelmia avautumisessa?


weatherc

Nyt kun taas saatu datankeruu tulille aurinkomöllökän voimalla niin tuossa viikon tuulet. Lukemat ovat puuska-lukemat ja palttirallaa 4-5 metristä eli noiden puiden latvojen kohdilta.Noilla lukemilla ei paljoa tuulivirtaa tulisi.

Kosteusanturi sekoilee ihan omiansa, vaappuu 10 ja 75% välimaastoa edestakaisin.

weatherc

Jotain on kyllä joko rikki tai sitten akut totaalisen kaputt...

Tähän aikaan vuodesta taivaalta tulee jo ihan kivasti aurinkovirtaa eikä sen puolen pitäisi olla mitään ongelmaa.
Nyt 2 kertaa viikon sisään virta loppunut illalla/yöllä, viimeksi viime yönä. Tämä vaikka eilenkin imutettu taivaalta 330 watin edestä virtaa ja kulutus oli 100 wattia. Maaliskuussa taivaalta otettu 4.6 kWh ja kulutettu 1.79 kWh. Eli plussalla ollaan 3 kWh verran.
Palasi linjoille siinä 10 maissa kunnes katosi linjoilta klo 16 jälkeen akkujännitteen ollessa 12.05 V (jännite eilen samaan aikaan oli 13.4 V). Siis keskellä päivää vaikka virtaa tuli taivaalta vielä.
Asian tekee vielä mielenkiintoisemmaksi se, että säädin on 10 A ja siinä maininta että se rajoittaa virran siihen 10 A:han jos paneeleista tulee enemmän, kuten se on tähän asti tehnytkin. Tänään se kuitenkin dumppasi sisään 14 A:n teholla (joka anto tulokseksi 225 wattia).  Tämän päivän saldoksi tuli 770 wattia alaspäin mikä on ylivoimaisesti yhden päivän ennätys vaikkei nyt ihan hyvässä mielessä.

weatherc

Akkujen suhteen saatu homma korjattua.
Pari akkua kainaloon ja vaihtoon. Vaikka IKEA-kopiota Rustaa kartan kun ruttoa koska siellä siellä ei nykyään enää löydy kun krääsää ja joutuu kävelemään kilometrin että pääsis kaupan läpi niin heitin Woima vapaa-ajan akku-tarjous osus nappisaumaan. -20%, kyllä kiitos :)
Joten sen suhteen porskuttaa taas :)

Tuossa viikolla ennenkuin pääsin paikalle niin teki aurinkoisena päivänä kivan jepun...Kyllä, takos uuden päiväkohtaisen tuottoennätyksen 1.3 kWh kun yritti tuupata virtaa sököihin akkuihin. Tuloksena vaan oli huono sauna tekniikkalaatikossa kun lämpö huiteli yli 30 asteessa, tämä toisella reunalla laatikkoa missä Daviksen Envoy majailee. Tämä siis kun ulkopuolella oli viitisen astetta. Normaalisti tekniikkalaatikon lämpötila on siinä viitisen astetta lämpimämpi kun ulkopuolella. Siinä kohtaa kun tuon huomasin alkuiltapäivästä ei voinut kun toivoa että semi-fiksussa säätimessä olisi sen verran fiksuutta että puhaltaa pelin poikki jos menee liian kuumaksi. Niinkuin tekikin sinä päivänä.

J.Jäntti

Eli laturi jyräsi koko ajan 10A:n syöttökattoon hakaten akkuihin virtaa kunnes lämpö katkaisi sen?
Siinä on nyt ainakin kestotestattu kaapelien virransiirtokyky vähintään. Olivatko ne sököksi menneet akut vanhojakin, vai tekikö nämä viime talven pakkaset niistä entisiä?
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

Lainaus käyttäjältä: J.Jäntti - sunnuntai, 04.04.2021, 19:01
Eli laturi jyräsi koko ajan 10A:n syöttökattoon hakaten akkuihin virtaa kunnes lämpö katkaisi sen?

Tuo laturi on itse asiassa 15A eli BlueSolar MPPT 75/15. Muistin väärin että olisi ollut 10A.
Jeps, tuona päivänä se hakkas reilua 14A akkuihin + sen vajaan 1A käyttöön, muutaman kerran seilaen alas 5A:han. Veikkaan että laturin kuumuus katkasi sen silloin, oli meinaan suht lämmin myös perjantaina kun saavuin paikalle kun kävin nuo akut vaihtamassa. Olisi ollut ihan mielenkiintoista tietää mitä virhekoodia laturi pukannut tuossa vaiheessa (ja matkan varrella), mutta kun datat keräävä RasPi:kin sammuu kun virta katkeaa :P

Lainaus käyttäjältä: J.Jäntti - sunnuntai, 04.04.2021, 19:01
Siinä on nyt ainakin kestotestattu kaapelien virransiirtokyky vähintään. Olivatko ne sököksi menneet akut vanhojakin, vai tekikö nämä viime talven pakkaset niistä entisiä?

Jeps :)
Oli ne viitisen vuotta. Veikkaan että viime talven pakkasjaksot vaan kruunasi koko homman. Ihmettelin kyllä kun homma tilttasi ensimmäisen kerran jo joulukuun alkupuolella. Ei niin pitänyt tehdä silloin vielä, laturi huuteli ylläpitolatausta vielä kolmisen viikkoa aikasemmin. Loput joulukuusta-tammikuussa se kävi linjoilla pari kertaa satunnaisesti (eli kun onnistui saamaan taivaalta riittävästi sekä käyttöön että niin että akut pysyi yli 12V:n). Helmikuun alussa taas kun rupes olemaan vähän vakaammin päällä niin säädin heitti heti aamusta jo ylläpitolataukseen vaikka akut piti olla käytännössä "tyhjät". Sillä latauksella sai datat kerättyä 24h + upattua ne tunnin/pari. Pidin sitä silloin vähäsen pakkasen syynä, eli jonain algotrimi/lämpötilajuttuna koska silloinhan oli se pakkasjakso. Maaliskuun puolella alko sitten jyräämään ihan olan takaa virtaa sisään, kuun lopussa niin että akkujen jännite tippui heti alle 12V:n kun taivaalta tulo loppui.

einari

Kun ei  tiedä oliko kyseessä neste vai geeliakut.. niin ei voi suoranaisesti sanoa mitään.. jos neste niin kyllä ne 10 vuotta ainakin pitäisi kestää, tosin kun akku on paikallaan niin tahtoo sulfidit ja sunmuun sakat laskeutua pohjaan tehden oikosulkuvirtoja yms. Tuollaiset staattisessa tilassa olevat  akut kannattaisi ravistella ylösalaisin kerran - pari vuodessa niin käyttöikä pitenisi huomattavasti ja näennäisesti tiltanneet akut voi samalla kostilla elvyttää toimiviksi..

einari

Einari yrittää tapansa mukaan oikaista joitain asioita.. sillä että millä ampeerimäärällä lataa ei ole mitään merkitystä muuten kuin ajan suhteen... lataako 14 ampeerilla tunnin vai 1 ampeerilla 14 tuntia.. kunhan jännite on vakio ;D

Enempi asiaa pitää ajatella antotehon määrällä ja kulutuksella..  pieni esimerkki rustan 60 Ah akulle..
Sinänsähän tuo kertoo sen että 60 A voi luovuttaa tunnin aikana.. eli 60AX12 V = 720 wattia/akku/tunti nimellistehona..
siis jollei ladata... sitten pitää väentää noin neljäsosa että saadaan jonkinmoinen hyötyteho.. joka on noin 540 wattia/h

Sitten hypätään weatherc:n raspiin... 1A virrankulutus eli 1A X 3V/h eli 3 wattia /h joten 540/3 =180 tuntia tauotonta pyöritystä ilman latausta.. jos akkuja 2 niin 360 h.. ajastushan lisää kestoa...

sinänsä semmoinen 1-2 ampeerin tuulivoimalahan antaisi 24-48 wattia lisätehoa /vrk.. ampeerin tuotollakin pitäisi raspin pystyssä... luulisin 8)

weatherc

#38
Korjataan vähän einaria...

5 talven kokemuksella...Lämpötilalla on iso vaikutus. 10 asteen saatikka 20 asteen pakkasessa ei paljoa mene perille vaikka kuinka yrittäisi. Toinen on se että marras-tammikuussa ei paista. Eli on hajasäteilyä ja umpipilvistä koko rahan edestä. Jokunen hikinen 0.1A ei paljoa akkuja lämmitä. Toisaalta, täysin nollatuotto-päiviä ei taida olla kovinkaan montaa vaan jokunen watti tulee lähes aina. Tuottohan menee ensin kulutukseen ja ylijäämä menee akkuihin päin. Eli niin kauan kun tuotto on pienempi kun kulutus niin ei akkuihin mene mitään.

Unohdit laskemastasi akkujen hyötysuhteen, joka ei ole lähelläkään 100%. Aikasempien kesien datan perusteella ehkä 70% (tuoton ja kulutusen ero on suunnileen 1.3, esim lauantaina oli kulutus 130w ja tuotto 170w).
Raspi on 5V, ei 3V, eikä raspi syö tyhjäkäynnillä 1A:ta, syö alle/noin 1 watin. Säätimen kertoma kulutus kun Raspi + Dovadon retitin on päällä on 0.3A@12V eli 3.5 wattia yhteensä, pelkkä Raspi 0.0-0.1A@12V eli kiikkuu siinä 50 mA:n ympärillä.
Unohtaa ei myöskään saa että itse säädin ja myös Daviksen loggeri haukkaa yhteensä n 35 mA 24/7. Sehän tekee myös 840 mA / vrk.

Lainaasinänsä semmoinen 1-2 ampeerin tuulivoimalahan antaisi 24-48 wattia lisätehoa /vrk.. ampeerin tuotollakin pitäisi raspin pystyssä... luulisin

Amppeerin tuotto @ 12V pitäisi hyvinkin pystyssä. Kuten mainitisit ajastus pidentää kestoa ja Raspissahan on WittyPi-ajastin eli sen saa sammuksiin ihan miten haluaa, tällä hetkellä mennään tyylliin päällä 05:30-00:30. Kaikki muut härpättimet taas ovat ajastettuja/ohjattuja Raspin GPIO:ssa olevassa releessä. Eli esim reitittimen saa päälle vaikka vartiksi jos haluaa. Ainut härpäke joka on ohi kaiken ohjauksen on Daviksen loggeri. Talvellahan ajastus on sillä ajatuksella että käyttäisi tuottoa, eli Raspi kerää dataa suunnilleen 09-15 (jotta saadaan aurinkodata talteen) ja uppaus vartin/puoltuntia joskus puolenpäivän jälkeen.
Jos vaan löytys sopivan pieni/kevyt ropelli niin vois kyllä kiinnostaakin, jos vaan keksii hyvän keinon kytkeä se ettei aurinkoisena päivänä ala puskemaan liikaa virtaa....

einari

Tuo laskelma perustui lähinnä rasberry 4 datasheettiin ja otin huomioon keskimääräisen hyötysuhteen ja vähensin 25%..
tosin pakkasellakin jos kaataa sangon kuumaa vettä akun päälle niin potkua löytyy.. kerran Oulaisissa riiuureissulla piti näin tehdä kauan sitten :D

ratkaisu... hybridi.. https://www.netrauta.fi/attachments/esitteita/tuulivoimalacom/wph300w_esite.pdf