WeatherFlow Tempest toiminnassa pian kaksi viikkoa

Aloittaja ARosti, sunnuntai, 06.12.2020, 13:26

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

ARosti

Uusi WeatherFlow Tempest on ollut Sääasema Nauvon moottorina pian kaksi viikkoa. Asennuksen jälkeen ei aurinkoa juuri ole näkynyt, ja pian saattaa tulla eteen ongelma: laite on kokonaan aurinkopaneeliensa varassa, ja vaikka toimii pari viikkoa ilman latausta, virta alkaa olla todella vahissä, kun ei ole aurinko tänä aikana suvainnut täällä näyttäytyä. Sinänsä on kyllä uskomatonta, että 1300 mAh akulla tosiaan anturit jaksavat pari viikkoa. Virran vähetessä laite kyllä alentaa näytteenottotaajuutta ja lopulta sammuttaa joitakin antureita, mutta silti, uskomattoman virtapihiä elektroniikkaa nykyään saadaan aikaan.

Pari sääasemalleni kirjoittamaani blogikirjoitusta:
https://rosti.fi/saa/weatherflow-tempest-is-now-up-and-running/
https://rosti.fi/saa/waiting-for-sun-and-power-booster/

Zalama

Saako tuon akun tilalle isompaa?
Itselläni oli ongelma vantage pro2 kanssa, aurinkopaneeli sanoi kaputt jo viime kesänä ja koko härveli oli pelkän 3 v patterin varassa. Ikää alkaa paketilla olla jo parikymmentä vuotta ja jostain syystä tuon pariston kesto on enää luokkaa pari kuukautta. Viime kesän tein "dummy" patterin josta johdot sisälle ja virtaa suoraan 3 voltin muuntajasta. Jostain syystä tuo sähkö ei kelvannut joten nyt laitoin 10000 mah powerpankin väliin. Eli pankki on jatkuvassa latauksessa seinästä ja davis ottaa 5volttia akkupankista.
Hyvin tuntuu pelittävän, eli voisiko tuohon weatherflowhon ajatella jotain tuontyyppistä virtajärjestelmää?

weatherc

LainaaAsennuksen jälkeen ei aurinkoa juuri ole näkynyt, ja pian saattaa tulla eteen ongelma: laite on kokonaan aurinkopaneeliensa varassa, ja vaikka toimii pari viikkoa ilman latausta, virta alkaa olla todella vahissä, kun ei ole aurinko tänä aikana suvainnut täällä näyttäytyä.

Eikä edes sen näyttäytyminenkään välttämättä paljoa auta...
Siinä missä oma Daviksen aurinkoanturi naputtaa 1000+ w/m2 lukemia kesällä jäätiin tänään kokonaiseen 9 w/m2 kun tasaisen harmaa keli...

Oma Kemiönsaaren asemahan toimii täysin offgrid auringon varassa. Sen mitä olen oppinut sen olemassaolon aikana on
että auringon saanti loppuu kuin seinään marraskuun alkupuolella, ja palaa samaiset 1.5 kk talvipäiväseisauksen jälkeen helmikuun alkupuolella. Riippumatta paistaako arska vai ei tuossa välissä. Tai juu, tuleehan sitä muutama hassu watti päivässä ja jokunen enemmän jos on selkeää mutta ihan liian vähän että jotain mainittavaa jäisi talteenkin, jollain 1A teholla kun ei paljoa latailla akkuja...

ARosti

Lainaus käyttäjältä: Zalama - sunnuntai, 06.12.2020, 17:32
Saako tuon akun tilalle isompaa?

WeatherFlow on tuotteistamassa jotain, jota kutsuvat nimellä "power booster", eli mahdollisuus kytkeä anturipakettiin ulkoisen virtalähteen tai lisäakkupaketin. Laitteen pohjassa on selvästi tähän tarkoitukseen sopivat neljä nastaa. Varmaan kokemukset korkeilta pohjoisilta (tai eteläisiltä) leveysasteilta ovat saaneet ymmärtämään sellaisen tarpeen. Pitää kuitenkin odotella heidän ratkaisuaan mieluummin kuin koettaa syöttää itse umpimähkään virtaa noihin nastoihin.   ;D

einari

Lainaus käyttäjältä: ARosti - sunnuntai, 06.12.2020, 22:42
Lainaus käyttäjältä: Zalama - sunnuntai, 06.12.2020, 17:32
Saako tuon akun tilalle isompaa?

WeatherFlow on tuotteistamassa jotain, jota kutsuvat nimellä "power booster", eli mahdollisuus kytkeä anturipakettiin ulkoisen virtalähteen tai lisäakkupaketin. Laitteen pohjassa on selvästi tähän tarkoitukseen sopivat neljä nastaa. Varmaan kokemukset korkeilta pohjoisilta (tai eteläisiltä) leveysasteilta ovat saaneet ymmärtämään sellaisen tarpeen. Pitää kuitenkin odotella heidän ratkaisuaan mieluummin kuin koettaa syöttää itse umpimähkään virtaa noihin nastoihin.   ;D

Jos tarkoitat noita kuvan nastoja niin ei ne minkään valtakunnan liitinstandardeja täytä. lienee kuitenkin kyseessä jonkinmoisia testaus/mittauspisteitä.. (tokihan trumplandiasssa voi olla kaikki mahdollista  ::) )

Luulisi niillä olleen jo tiedossa tällaiset seikat kun kuulemma 20 vuoden kokemus säävermeistä tällä valmistavalla firmalla, kovin selventäviä speksejä ei löytynyt.. muuta kuin tuo https://help.weatherflow.com/hc/en-us/articles/360048877194-Tempest-Solar-Power-Rechargeable-Battery...
Yksi mahdollisuus ladata patteria on laittaa jokin valonlähde valaisemaan niitä neljää aurinkopanelia...  vaikkapa säänkestävä allasvalo.... kunhan vaan lumenit  riittää 8) tai jokin päivänvalolamppu...

Huomasin että partnereissa  on Vaisala mainittu.. saattaa liittyä tuohon salamahommaan jos kerta tarvitsee kolmannen osapuolen dataa paikannukseen..



einari

#5
Toisaalta, asiaa tarkemmin miettiessä tuo nastamäärä varmaan tarvitaan ns. älykkääseen lataukseen ja miten muuten ylilatausta estettäisiin ja lataussyklejä säädeltäisiin... jostainhan sen poweribuusterin pitää saada tieto miten ja milloin lataa..  ;)
Mutta jos latauslaite itsessään on tarpeeksi "älykäs" kuten esim. autonakkujen ylläpitolaturit niin ei tarvitse kuin 2 nastaa... joten mene  ja tiedä.... ::)

SääSami

En nyt kehoita, enkä suosittele uuteen laitteeseen mutta... Pohja aukeaa helposti ruuveilla. Ehkä aurinkopanelien rinnalle saisi kytkettyä niiden jännitettä vastaavan ulkoisen syötön jolloin laitteen oma lataussäädin hoitelisi loput ::)

ARosti

Lainaus käyttäjältä: SääSami - maanantai, 07.12.2020, 19:24
Ehkä aurinkopanelien rinnalle saisi kytkettyä niiden jännitettä vastaavan ulkoisen syötön jolloin laitteen oma lataussäädin hoitelisi loput ::)

Jep, mutta pitäisi olla tiedossa aika tarkat speksit, ja onhan tuossa tosiaan riskejä... Taidan odotella WeatherFlow:n ratkaisua.

On minulla tässä toinenkin ongelma. Asennukseni mastonhuippuun tuottaa selvästi värinää tuulessa, johon sitten haptinen sadesensori reagoi tulkiten sadetta väärin. Tässä on sellainen kummallinen piirre, että väärä sade näkyy UDP-paketeissa ja menee siksi WeeWX:n dataksi. Sen sijaan Tempestin oma saitti, jonne asema natiivisti raportoi, ei näytä väärää sadetta (https://tempestwx.com/station/32875/grid). Onko siis jokin virhetunnistuslogiikka itse asemalaitteen asemesta tuolla Tempestin saitilla? Olen kysynyt sitä supportilta--saa nähdä, mitä vastaavat.

Tässä olisi silloin toki mahdollista ottaa sadetieto tuolta Tempestin saitilta, rajapinta on olemassa, mutta mieluiten sitä ottaisi datan suoraan omasta purkista. Olisi muuten vikasietoisempi menetelmä, mutta jos jokin mittauksiin liittyvä äly onkin pilvessä, lienee ainoa vaihtoehto.

Mielenkiintoista joka tapauksessa!

einari

#8
Onhan se vähän niin että jokaisessa  (melkein) sääasemassa on omat ongelmansa.. mutta tämä näkyy olevan syntyhetkestään lähtien olleen täysi "susi" kun katselee vähän kokemuksia maailmalta...  itse mietin vähän samansuuntaisesti mitä nuo testaajat laitteesta kertoilevat, ei ole mitenkään itsenäinen systeemi kun paikkailee dataa verkon muista lähteistä.. ei siis todellista dataa ole tarjolla muuta kuin suoraan laitteesta joka sitten on asiaan vihkiytymättömälle hankalaa toteuttaa, kuten ketjun omistaja totesi että eri dataa pukkaa pilveen..

Olisi mukava tietää miten tuo lämpötiladata muuttuu..  tuota kun ei voi varjoon laittaa (ei kuulemma lataa) eikä siinä ole mekaanista tuuletusta ja aika ohuen näköinen suoja säteilyä vastaan...

On aika vahva kannanotto tuolta alusta alkaen mukana olleelta testaajalta kun kieltäytyi jatkamasta testausta...

https://www.wxforum.net/index.php?topic=35368.msg413374#msg413374
https://www.wxforum.net/index.php?topic=35368.msg418104#msg418104

ARosti

UDP- paketeista uutettu data on tietenkin raakadataa. Tässä käydään mielenkiintoista rajanvetoa siitä, mihin mittausteknologia on menossa.. Lähtökohtaisesti tietenkin parasta olisi "old school" -ajattelu: jos mittauspisteessä anturit ovat luotetavia, ei ole tarvetta "parannella" dataa millään tavoin keinotekoisesti. Erilaisia algoritmeja on kuitenkin ollut maailman sivu käytössä, jota saataisiin väärät mittaukset verkostossa kiinni--niitä kuitenkin aina on erilaisista syistä. WeatherFlow koettaa ehkä jotain sellaista joka ei vielä ole ihan kypsää tekniikkaa.