WRF / UEMS ajettuna muulla datalla kuin GFS

Aloittaja weatherc, sunnuntai, 13.09.2020, 00:34

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Se lupaamani ketju WRF:sta :)
Elikkäs WRF / UEMS?
WRF on sääennuste-softa jolla pystyy tekemään "omia" ennusteita. Softaa ylläpidetään ison lätäkön toisella puolella ameriikan puolella ja taitaapi olla käytössä ihan viraomaistasolla sielläpäin generoimaan varsinkin paikallisia ennusteita. Tämä UEMS-versio siitä on ns "valmis paketti" eli tehty helpoksi asenettavaksi ja ajettavaksi. Tosin se ei sitten ehkä sisällä ihan uusimpia WRF-versioita.
http://strc.comet.ucar.edu/software/uems/

Mutta näiden avulla pääsee katsomaan vähän syvemmälle sääennusteiden saloihin ja niihin järkyttävään määrään asetuksia ja valintoja mitä voi tehdä.
Juju on kuitenkin se, että tämäkin vaatii jotain dataa mistä tehdä se ennuste. Oletuksena valikosta löytyy vanha tuttu GFS, mutta kuten tiedetään, sen paikkansapitävyys on vähän niin ja näin. Senhän ovat jenkkiläisetkin myöntäneet että ECMWF on mennyt ohi vasemmalta ja oikealta  ;D
Eikä huonosta pohjadatasta saa hyvää ennustetta edes taikomalla :P

Euroopan laitosten avoimissa datoissa on taas ollut vähän se ongelma WRF:in suhteen ettei riittävää määrää arvoja ole ollut saatavilla GRIB-datana. WRF:han toimii sitä paremmin mitä enemmän on painepinta-tasoja datassa + se vaatii kasan surface-arvoja toimiakseen + jokusen maaperä-arvon.
Meitin "rakas" FMI, joka lähti avoimen datan jakoon liki torvet soiden ja ensimmäsiten joukossa Euroopassa on sittemmin vähän eksynyt reitiltä. Keskittyneet vissiin liikaa niihin raflaaviin keltasen lehdistön tyylisiin otsikointeihin että reitti hukkus matkalla. Eipä ole paljoa tapahtunut avoin data rintamalla sen jälkeen, eikä varsinkaan ennuste-gribeissä.
Kun taas Saksan laitos DWD on kunnostautunut aika hyvin siinä. Tällaisesta ennustearvomäärästä GRIB-muodossa voisi Kumpulanmäkikin ottaa mallia: (vink, vink ;))
https://opendata.dwd.de/weather/nwp/icon-eu/grib/21/
Selostus noille löytyy täältä: https://www.dwd.de/DE/leistungen/opendata/help/inhalt_allgemein/opendata_content_de_en_pdf.pdf

Mutta, mutta, eipä sekään ole WRF:in kannalta täydellinen, uupuu HGT-arvot (tai en ainakaan löytänyt niitä sieltä). Ne taas löytyy FMI:n Hirlam-datasta. Mutta, ICON:lla on painetasoja 20 kun Hirlamilla on 11. Joten pikku testi, Hirlamin HGT-arvot ja loput tarvittavat DWD:n ICON:sta - yhdistetään yhdeksi GRIB:ksi ja annetaan WRF:in purtavaksi.

Eli tarvittavia arvoja olivat:
"h_snow" "w_snow" "relhum_2m" "t_2m" "t_g" "pmsl" "ps" "u_10m" "v_10m" "hgt" "w_so" "t_so"
w_so (maaperä kosteus) tasot 3,9,27,81 cm
t_so (maaperä_temp) tasot 5,18,54,162 cm
"t" "v" "u" "relhum" "hgt" kaikki saatavilla olevat painepinta-tasot (ICON:ssa 50,70,100,150,200,250,300,400,500,600,700,775,800,825,850,875,900,925,950,1000 hPa)


Ensin piti tehdä uusi gribinfo jota muokattiin niin että osasi lukea tuota FMI/ICON-yhistelmä-gribbiä. Joku oli aikasemminkin koittanut ICON:ia WRF:lle joten tarvittavat vinkit gribinfon muokkaamiseen löysi Google.
Se jopa lähti tulille parin yskähdyksen jälkeen tuolla datalla :)

Mitä siitä tulee vai tuleeko yhtään mitään nähdään jossain kohdin. Mutta on asennettuna dedin lkarttapurkille. Mikä kiinnostaisi eniten on ne vähän "erikoisemmat arvot" eli ukkos-arvot, lumet, sateen olomuodot yms, eli ne jotka uupuvat avoimesta datasta. Pitää vaan trial/errorilla koittaa keksiä sopiva alue jolle ajaa tuota, onko se sodankylästä etelään jonnekkin itämeren etelärannalle ja lännessä norjan rannikolle vai "peikkä suomi" vai jotain muuta ? (saa ehdottaa) ja millä resoluutiolla ettei kestäis ikuisuutta ajaa sitä. eli suht nopea ja köykänen on hakusessa.

weatherc

#1
No niin, tämähän karkas lapasesta, kuten arvata saattoi :)

Saksalainen, jonka kanssa noita karttoja väsäillyt ja tuota EWN WRFDA kyhännyt kasaan aikoinas, tuumas että eikun tutkimaan koska idea mielenkiintoinen nimenomaan siltä kantilta että tuo yleisesti käytetty GFS ei oo mikään kovin hääppönen tänne Euroopan mantereelle. WRF:in ja meidän pohjoisen kannalta varsinkin GFS:llä ongelmia ollut lumensyvyyden kanssa, varsinkin sillon kun sitä on vähän tai ei ole.

Kun sattumalta Google löysi että joku muukin on yrittänyt saada ICON-dataa WRF:lle ja yksi olikin tehnyt tarvittavat muutokset Githubissa:
https://github.com/wrf-model/WPS/pull/154
https://github.com/grafmi/WPS
Ja vielä niin että käyttää ICON-mallin kaikkia 60 natiivi-tasoa jotka myös saatavilla suoraan avoimesta datasta. Eli maapinnan ja stratosfäärin välissä on 60 eri tasolle dataa. Plus 6 tasoa maapinnan alapuolelta (eli soil-data). (Kumpulanmäki, kuuluuko? ;))
No niin, siinä kaikki mitä tarvittiin, eikun compileeraamaan tuo grafmi:n versio WPS-palikasta ja siitä tulevat ungrib, metgrid ja geogrid (tosin vaatis että itse WRF:kin oli asennettuna ensin) ja eikun kokeilemaan.
Toimis UEMS:ssa out-of-the-box :)
Ainakin Ubuntulla löytys kaikki tarvittavat oheis-softatkin suoraan apt:lla.

Koekartat löytyy täältä malli-listan viimeisenä "WRF ICON": https://www.nordicweather.net/ennustekartat.php
Ovat ajastetussa ajossa 4 krt/vrk, tosin voi hajoilla ajoittain :P

Zalama

Päiväys on pielessä karttaikkunan alareunassa: 1.1 1970

weatherc

Lainaus käyttäjältä: Zalama - lauantai, 10.10.2020, 06:55
Päiväys on pielessä karttaikkunan alareunassa: 1.1 1970

Nyt ainakin toimii.

Yks huomautus koskien sadekarttoja, siinä kokeillaan
- eri tapoja saada lumi/räntäsade, mm WRF:in omia arvoja siihen - saattaa tuupata lumihiutaleita mitä ihmeellisiin paikkoihin
- salamoille kohtalaisen uutta LPI-indexiä (Lightning Potential Index), siinä käytettävä alaraja on vielä täysin hakusessa. LPI:stä lisäinffoa täällä: http://journals.ametsoc.org/doi/abs/10.1175/WAF-D-11-00144.1