Aurinkolämmitteiset Netatmot...

Aloittaja weatherc, lauantai, 27.06.2020, 18:52

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

....ja niitä on todella paljon....

Ei siinä ettei muissa asemissa olisi niitä jotka käy vähän lämpimänä (mukaanlukien oma Pertteli) mutta....
Kun laittaa päivän Tmax:it järjestykseen niin...

Euroopan tasolla:
Ainakin 250 lämpimintä asemaa on Netatmoja (en jaksanut plärätä pidemmälle)
Ylin ilmoitettu lämpötila 58.8 astetta
60 asemaa yli 40 asteen

Suomen tasolla:
20 asemaa yli 35 asteen (virallinen Tmax tälle päivällee kiikkuu jossain 31 asteen korvilla). Pitää myös muistaa että iso osa suomea ollut viileämpi tänään, ei tullut katsottua asiaa päivä pari sitten.
Ylin 48.2 astetta

Karu fakta on että ei toimi näin...

einari

Olen myös katsellut noita lukemia.. se taitaa olla haussa vielä false-ehto??
true karsisi ainakin noin parin asteen sisään niitä.. kuten netatmon weathermapissa on  kun ovat illmeisesti saaneet algoritminsä kuntoon..

Eikö se toimi se lähistön asemiin vertailu laisinkaan.. mistä joskus keskustelimme...
pitäisi varmaan sitten kaikki selkeästi aurinkolämmitteiset karsia pois.. siinä on tietenkin vaarana että karsii sellaisia jotka sijaintipaikan olouhteiden vuoksi ovat hieman lämpimämpiä..

voisi ehkä miettiä voisiko vuorokauden keskilpt jotenkin hyödyntää tässä tilanteessa.. onhan sekin korkeampi pakosta sellaisissa joita aurinko pitempään lämmittää.. varsinkin suoraan...

weatherc

LainaaEikö se toimi se lähistön asemiin vertailu laisinkaan.. mistä joskus keskustelimme...

Toimii. Ja kartalla onkin päivisin aika väljää tämän takia...
Se sallii muistaakseni 3 asteen heiton ennenkuin laittaa asemalle error-merkinnän.
Kun on suhteessa kaikkiin saatuihin datoihin on riittävästi erroria niin asema ei näy kartalla laisinkaan (muistaakseni ok-suhde pitää olla yli 90%). Tämä pätee kaikkiin asema-tyyppeihin, myös virallisiin (ei nekään mitään 100-toimivia ole). Tämähän suosii pitkään mukana olleita, silloin ei yksittäinen "kuuma päivä" heiluta tuota suhdetta niin paljoa.

Enemmän tuossa on se periaate että saatetaan asentaa anturit miten sattuu. Ja jos asema päässyt EWN:än sihdin läpi se saattaa myös viedä paikan paremmin toimivalta. Tosin automaatti-siivooja siivoo ulos aseman jos ok-suhde liian matala.

Zalama

Tunnustan.
Oma netatmo on nyt ikävästi sellaisessa paikassa että kesän aamu ja ilta-aurinko pääsee siihen paistamaan suoraan. Muovipurkista tekemäni säteilysuoja jäi vähän pieneksi, uutta suojaa odotellessa...

Naruskan Ukka Matinpoika

Arvelen niin, että lähes jokaisesta pihapiiristä löytyy sellainen katvepaikka hiukkasen miettimällä, että aurinko ei mittariin suoraan pääse koskaan paistamaan. Ilman mitään suojaa on mulla tuolla Naruska Länsipuolentien asemalla mittari, eikä se kaukana oikeista lukemia ilmoita.

Samalla tavalla muutin Rovaniemi Tapionkylän Netatmon lämpötila-anturia poikani omakotitalon pihapiirissä paikkaan, missä ongelmaa suorasta aurinkovalosta ei ole. Eikä siinäkään kauaa pähkäillä tarvinnut, kun olivat ilmansuunnat tiedossa.

Ongelmalliseksi Netatmot varmaankin tekee se, että todennäköisesti suurin osa Netamolaisista ei tiedä, että heidän asemansa lähettää dataa useaan paikkaan. Tiedonkululle Netamojen omistajille taitaisi ainut väylä olla sieltä valmistajan suunnasta. Heille isoin merkitys liittynee kuitenkin kaupallisuuteen. Asennusohjeita en pitäisi pahana. Kun se on niin hemmetin helppo asennettava muutoin, niin vielä pienet vihjeet anturin sijoituspaikasta, niin eiköhän lukemat alkaisi pysyä asiallisina.

Poishan ne älyttömät aurinkolukemat on karsittava niiltä sivustoilta, joiden dataan pitää kohtuullisesti voida luottaa. ;)

www.naruska.com

weatherc

#5
LainaaArvelen niin, että lähes jokaisesta pihapiiristä löytyy sellainen katvepaikka hiukkasen miettimällä, että aurinko ei mittariin suoraan pääse koskaan paistamaan. Ilman mitään suojaa on mulla tuolla Naruska Länsipuolentien asemalla mittari, eikä se kaukana oikeista lukemia ilmoita.

Todennäköisesti löytyy, mutta voiko sitä käyttää on toinen asia. Myös se jos on vaikkapa rivitalo rajoittaa sijoittelua huomattavasti. Esimerkkinä oma Pertteli. Paras lämpötilalle olisi takapiha, kun taas nykyisessä paikassa etupihalla porottaa aurinko sekä jää parhaimmat pakkaset mittaamatta. Yksi syy on siinä että etu ja takapihan korkeusero on pari-kolme metriä. Optimaalinen jako olisi sade + lämpötila takapihalle ja tuuli + aurinko nykyisessä paikassa (noh, tuulianturi tarvis olla jokunen metri korkeammalla).
Ongelmana on Davis ja se että "kaikki johdot johtaa ISS:iin", eikä niitä voi kovin paljoa jatkaakaan, paitsi tuulianturin johtoa....
Yksi vaihtoehto olisi - jos vaan olisi edes suht helposti saatavilla/rakennettavissa - olisi erillinen luotettava lämpötila-anturi joka lähettäisi datat wifillä sisäverkkoon josta sen voisi napata ja korvata Daviksen lämpötilan.

EDIT: Esim Raspiin saisi tuollaisen Adafruitin SHT-31-palikan:
https://thepihut.com/products/adafruit-sensiron-sht31-d-temperature-humidity-sensor-breakout
Tai myös Vaisalankin käytämää PT1000:sta:
https://thepihut.com/products/adafruit-pt1000-rtd-temperature-sensor-amplifier-max31865-ada3648
Eikä kummassakaan hintakaan päätä huimaa, n 15e + postit...

Lainaa
Ongelmalliseksi Netatmot varmaankin tekee se, että todennäköisesti suurin osa Netamolaisista ei tiedä, että heidän asemansa lähettää dataa useaan paikkaan. Tiedonkululle Netamojen omistajille taitaisi ainut väylä olla sieltä valmistajan suunnasta. Heille isoin merkitys liittynee kuitenkin kaupallisuuteen. Asennusohjeita en pitäisi pahana. Kun se on niin hemmetin helppo asennettava muutoin, niin vielä pienet vihjeet anturin sijoituspaikasta, niin eiköhän lukemat alkaisi pysyä asiallisina.

Todennäköisesti täysin totta. Ja ehkä myös se että nuo säteilysuojat - jos niitä edes on - eivät välttämättä ole ihan tehty porottavalle auringolle.

einari

Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 29.06.2020, 23:10
Todennäköisesti täysin totta. Ja ehkä myös se että nuo säteilysuojat - jos niitä edes on - eivät välttämättä ole ihan tehty porottavalle auringolle.

Tuohon Ukan viestiin ensiksi.. kyllä niillä on jonkinmoiset ohjeet muutamissa paikoissa... esim. weathermapin asetuksien FAQ-osiossa.. samoin siinä myyntipakkauksen vihkosessa....  8)

Noista Radiaton shield-jutuista löysin mielenkiintoisen näköisen vermeen netatmon haulla > https://www.allmeteo.com/sun-shield-for-netatmo ja sieltä tällaisen vertailun > https://www.allmeteo.com/radiation-shield-comparisons josta saa jonkinmoisen kuvan muutamasta säteilysuojasta..

Ihan vertailun vuoksi vein 2-aseman samasta paikasta kuin ykkösasema toiselle puolelle taloa, eli luoteesta kaakkoon..
ensimmäisesssä kuvassa on samassa paikassa tämän kesän lämpimimpänä päivänä säteilysuojassa, siirron jälkeen ilman suojaa räystään alla.. tosin varjoisassa paikassa koko vuorokauden..  kuvassa on myös lähimmät fmi-asemat, arvot tunnin välein.

toisessa kuvassa suojaamaton asema antaa suuremmat vaihtelut.. varsinkin yöaikaan, tosin voi johtua siitä että alla on laatoitus joka hohkaa kylmää... ehkä myös ilmavirtausien suunnat voivat vaikuttaa...  ero ei kuitenkaan ole suuren suuri mutta pitää seurata vaikka koko kuukauden. Antureita ei ole kalibroitu mihinkään suuntaan. Valittu mittausjakso on 3 vrk puolen tunnin välein  8)

weatherc

LainaaIhan vertailun vuoksi vein 2-aseman samasta paikasta kuin ykkösasema toiselle puolelle taloa, eli luoteesta kaakkoon..
ensimmäisesssä kuvassa on samassa paikassa tämän kesän lämpimimpänä päivänä säteilysuojassa, siirron jälkeen ilman suojaa räystään alla.. tosin varjoisassa paikassa koko vuorokauden..

Jos tarkkoja halutaan olla niin vika tuossa 2-asemassa on se "räystään alla", ei tule vertailukelpoista koska talo vaikuttaa, ja varsinkin jos räystään alla niin lämpö ei pääse vapaasti nousemaan ylöspäin...Mitä kylmenpään yölämpöön tulee niin "umpinainen muovikotelo" kylmenee enemmän kuin ympäristö helpostikkin. Nähty jo aikoinas Oregonin kanssa.
Kokeile saada se sellaiseen paikkaan jossa käytät talon antamaa varjoa hyödyksi mutta silti mahdollisimman kauas talosta (tai muista rakennelmista).