Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Kevät 2020

Aloittaja weatherc, sunnuntai, 01.03.2020, 15:20

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Voisin einarin laskelmiin kommentoida sen verran, että Tuntsalta Sallan aivan pohjoiskoillisimmasta kulmauksesta vedet virtaavat Tuntsajoen kautta Vanhaan Sallaan ja edelleen Jäämeren puolelle. Olisikohan se keruualue Naruskajoen keruualueeseen verrattuna vaikka luokkaa 20 prosenttia. Naruskajoen pohjoispuolella sijaitsee Naruskajärvi, johon laskevat vetensä Ylänaruskajoki, Auermajoki ja muutama pikkupuro vielä lisää. Vedenjakaja on aikalailla Tuntsan alueella.

Tulppiojoki laskee vetensä Venäjälle Nuorttijoen kautta. Sen sijaan Kemijokeen laskevat Sallan ja Savukosken pohjoisten osien muun muassa Värriöjoen vedet Kemijokeen ja edelleen Pelkosenniemen-Kemijärven kautta kohden Rovaniemeä. Kemijokeen sisemmässä Lapissa tulee mm. Kitinen. Venäjän puolelle laskevien vesistöjen vastapainona on Kuolajoki, joka purkaa vetensä Venäjältä Tenniöjokeen, joka yhtyy Kemijokeen Savukosken kirkonkylän lähellä. Tenniöjokeen laskee etelämpää Sallasta Aatsinkijoki, johon laskee vielä pikkuvesiä. Sallan kirkonkylän suunnilta Ruuhijoki laskee aika isolta keruualueelta vetensä Käsmäjokeen, joka sekin vie lopulta vedet Kemijokeen päätepisteenään Perämeri.

Koko Kemijoen keruualueen lumimäärän laskeminen on tosi iso homma. Kriittisin paikka lieneekin juuri Rovaniemi, johon Kemijoen kaikkien vesien lisäksi tulee Ounasjoki. Ounasjokihan kurittaa muun muassa Kittilää ja tietenkin Rovaniemeä kaupungista pohjoisluoteeseen.

Näistä olemassa nyt olevista Lapin sulamisvesistä täytellään altaita alkajaisiksi. Lokka ja Porttipahta, Kemijärvi, taitaa olla kohtuullinen myös Kitisen osuus, en oikein sitä aluetta tunne. Altaat on kuitenkin suurtulvatilanteessa täytetty muutamassa päivässä, jos tilanne räjähtää kynsille nopeaan tahtiin. Kemijoen voimalaitosten ohijuoksutusspuoli joutuu varmasti laskemaan miljoonia kilowatteja turbiiniensa ohitse. Tilannetta todennäköisesti eivät ratkaisisi riitelyvetenä vuosikymmeniä ollut Vuotos, eikä myöskään Kemijoki OY:n suunnittelemat pikkualtaat tännekin Naruskalle, Saijalle ja jopa Joutsijärvelle. Tulvaselonteko löytyi ainakin takavuosina Kemijoki OY:n sivuilta muutaman kymmenen sivun tiedostona.

Korona ei pysyne pääpuheenaiheena kokoaikaisesti tänä keväänä. Latinki on sen verran iso Kemijoen keruualueella, että siitä riittää puheenaihetta...

www.naruska.com

weatherc

Naruskalla ei sentään näytä kuten liitteessä.  :o
On ensimmäinen kertä niiden vuosien aikana mitä tuota seurannut kun noin paljon lunta tuollakin, eli sitä näyttää piisaavan vähän joka kulmalla missä vaan lumi pysynyt maassa.

Jussa

Samanmoisia lumimääriä täällä Koillismaan perukoillakin mitä Lapissa. Siekkisen virallinen lumiennätys mitattiin tiistaiaamuna ollen 121cm. Edeltävänä iltana sateen loputtua käytiin kyllä 124 sentissä, vaan olen tilastoinut lumensyvyyden kuten virallinen ohje kuuluu, eli aamuisin. Saman lukeman eli 121cm ilmoitin paikallislehden toimittajalle joka oli kiinnostunut lumensyvyydestä. Tosin minun mittauspaikalta n. 28km luoteeseen on mitattu luotettavasti ihan linjamittauksella 187cm lumensyvyys toissapäivänä. Samoin tohdin sanoa lunta löytyvän  150-180cm jokaiselta 350metriä merenpinnan yläpuolelle kohoavalta vaaralta tästä lähiseudulta. Eli tulvia odotellaan täälläkin, jos niitä nyt kukaan sanan varsinaisessa merkityksessä odottaa.

https://www.iijokiseutu.fi/uutiset/iijoelle-ennustetaan-jopa-ennatystulvaa--lahiviikot-nayttavat-nouseeko-vesi-ennatyslukemiin-pudasjarvella-6.705.3837193.42f7c398c7

Jussa

Terminen kevät ei vielä vahvistetusta ole täälläkään alkanut. Tulevalla viikolla kevät yrittää ikään kuin kiusalla parina päivänä, mutta tämän hetken ennuste epäilee talvisen sään palaavan varsin nopeasti puolessa viikkoa.

Jussa

Jotta puheeni ei aivan huhuiluksi mene, niin tuli päivä vietettyä maastossa mittakepin kanssa :)

Teksti kopioitu sääasemani facebook-seinältä;

Päivä vierähti lumensyvyyden maastomittauksissa. Tämän pohjalta arvioni Taivalkosken kunnan pohjoisen puoliskon tämän hetken lumensyvyyksistä ja sen vaihtelusta merenpinnan korkeustasoon nähden. Tämä arvio pätee todennäköisesti myös Syötteen ja sen lähialueen lumensyvyyksiin.

Sääaseman korkeussijainti merenpinnan tasoon nähden on 230m ja tämän hetken lumensyvyys 113cm. Tästä kun noustaan korkeammalle niin 300 metrin korkeuskäyrällä menee n. 140cm lumensyvyyden raja. 350 metrin käyrällä menee n.160cm lumensyvyyden raja. 400 metriä ja siitä ylöspäin lumensyvyys on muiden maastomittausten perusteella arviolta jo yli 180cm. Toki näitä yli 400 metrin yläpuolella olevia alueita ei pinta-alallisesti ole kovin paljon. Yli 300 metrin yläpuolella olevia alueita puolestaan on jo varsin laajasti. Arviot on mielummin alakanttiin.

Mittauksia tuli tehtyä päivän aikana lähemmäs sata, eli hajontaakin mittauksissa oli. 350-370 metrissä lukemat vaihteli 155-175cm mediaanin ollessa n. 165cm. 300-320 metrissä syvyys vaihteli 145-155cm ja mediaani n. 150cm.  Korkein yksittäinen mittaus erään vaaran päällä n. 370 metrin korkeussijainnilla oli peräti 215cm. Lukema johtuu joko mittauspaikalla olleesta kolosta tai tuiskulumesta, luultavasti jälkimmäisestä.

Tiedossani ei ole, onko lumensyvyyksiä tällä tarkkuudella aiemmin mitattu. Olen kuullut kuitenkin Syötteen vaaroilta mitatun 1990-luvulla kertaalleen 180cm:n syvyyksiä.

einari

Huhtikuu on ollut hieman tuulisempaa ja kylmempää sorttia...hyvin on huomannut n. 20 000 Kwh polttopuiden teossa.. 8)

Tuuli on ollut 70-75% luoteen/pohjoisen kantilla, samoin puuskat ::)
ilmeisesti jatkuukin samansuuntaisena loppukuun joten ei kovin lämpene ennen vappua, jos silloinkaan ja taitaa näinollen Jussan ennuste toteutua kylmästä keväästä..  :D

Nappasin pari ruusua tuulesta ja puuskista...

weatherc

Ainakin täälläpäin, jos katsoo lämpötiloja, niin ihan normi huhtikuu on ollut, 1 aste yli FMI-normin ollaan.
Tosin jos vertaa alkuvuoteen niin "viileämpi", tammikuu oli 6 astetta, helmikuu 5 astetta ja maaliskuu 3 astetta yli FMI-normin.

Jussa

Täällä huhtikuu on ollut kolean sorttinen. Tullenee asemani toiseksi kylmin huhtikuu, sen verran kylmää näyttää loppukuun ennusteet. Taidetaan olla nyt parisen astetta alle FMI:n normin. Lunta vielä aamulla 98cm, eikä tänään taideta päästä edes plussalle eli sulaminen on toistaiseksi jäissä.

J.Jäntti

Vaikuttaa todella hurjalta lukemalta, mutta onko tuossa laskutoimituksessa otettu huomioon se, että se kaikki vesi ei kerralla sula sinne virtaamaan ja osa tuosta imeytyy myös maaperään, eikä valu jokiin?
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

einari

#19
Tuo laskelma oli lähinnä spekulatiivinen... hydrologi tai ennustaja en ole mutta tiedän kyllä näkemieni tulvien perusteella miten voimakkat ne voivat olla, varsinkin pohjoisessa.. siispä pahin mahdollinen skenaario voisi olla tuonkaltainen tilanne...

Siinä on aika paljon muuttujia.. mutta kun katselee noita ympäristökeskuksen käppyröitä niin ei ole tavatonta että virtaamien huiput ovat 10-20 kertaisia.. riippuen tietenkin miten uoma vetää... Sinänsä pohjavesivarannot ovat aika hyvät ja routaakin hieman joten ei kovin suurikaan osuus imeydy jos äkkisulaminen tapahtuu.. sehän myös edellyttäisi runsaita vesisateita etä niin tapahtiusi.. joten siinä mielessä +/- nolla...
noissa käppyröissä tuohon naruskajokeen sopii parikin 10 kuutiometrin/s kahden puolen olevaa havaintoa.. toinen oli unari/luusua jossa suurin tulvahuipun virtaama oli 15 kertainen normaaliin.. toinen on iijärvi/luusua jossa 20 kertainen..

http://wwwi3.ymparisto.fi/i3/tilanne/FIN/virtaama/LAP.htm
siinä on Niin Kemi- kuin ounas- ja tornionjonkin viraamat.. isoissa huiput ovat maltillisempia, noin 10X

Tuossa on sitten ne kaikki.. lumet ja roudat... + sunmuuta...
https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Kartat_ja_tilastot/Hydrologiset_havainnot/Hydrologiset_havainnot(16971)

edit// jotenkin meni tulppio tenniön tilalle aluksi, johtuikohan siitä että silloin aamulla tuttava sanoi kaupassa lähtevänsä tulppioon.. tenniöjoki oli koko ajan kyseessä