Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Kevät 2020

Aloittaja weatherc, sunnuntai, 01.03.2020, 15:20

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

weatherc

Eipä tullutkaan helmikuusta asemahistorian lämpmintä, 2008 helmikuu piti paalupaikkaa yli puolella asteella.
Kuukauden klpt oli +0.1°.
Muutoin niin ei kyllä paljoa hurraamista tässä ns talvessa. Paitsi että viime viikot on saanut ajella kuivilla baanoilla :)
Talven ja helmikuun alin lämpötila -13.7°.
Sadetta tuli kiitettävät 90.4 mm mikä kirkkaasti eniten aseman helmikuista, ja on yli tuplasti FMI-normiin nähden. Tämä näkyi mm tulvina tuossa aikasemmin.

Maaliskuu sitten alkoi lumisateella ja talvisimmilla keleillä  :o (tottakai, varma talven tulon merkki on kun paikallis-avvisissa vihjastiin että tänään olis saanut painella nasta laudassa motarilla eli kesänopeudet käyttöön, no, eipä sitten saanutkaan vaan 80:ä oli tikkarissa kun ohi ajelin  :P)

einari

Eivät ole  vieläkään korjanneet sitä enontekiön näkkälän lumiarvoa.. ei siellä sentään perjantain-lauantaiaamun välillä satanut
77 cm lunta... oikea lukema on muistaakseni 106 cm 166 cm sijasta...

Joten sattuu sitä paremmissakin piireissä.. tosin kyseessä on automaattiasema kaiketi ja ilmeisesti ultraääni tai optinen lumensyvyysmittaus..   8)

Kai sitä pitäisi vaihtaa evääseen nämä tulevat tapahtumat.. vaika voi se terminen talvi tulla  takkaisin näille korkeuksille, vaikka joutsenet lentellevät jo ohti pohjoista...

weatherc

#2
Lumeaurausta norjan malliin  8)
(video puolessavälissä sivua)

https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/tre-nye-snorekordar-i-troms-og-finnmark-1.14968583

Ja jos lunta kaipaa niin tuonne  :o
https://www.tindevegen.no/webkamera-vaer

einari

Vaikka rouvissa taitaa tänään tulla tämän talvenseudun ennätys lumensyvyydessä niin kärkiauraa ei vielä tarvita... siitä on kyllä kauan kuin sellainen on vastaan tullut.. muutama vuosi sitten (yli 15 v.) yhden urakoitsijan tontilla sellaisen näin..  :D

Nyt on sellaiset 12 cm kertynyt puolenyön jälkeen.. ja jos ennustusten mukaan menee niin yli 20 cm menee rikki... vesiarvo ei lumella kuitenkaan ole korkea joten kun lämpötila nousee plussalle niin valahtaa alas.. 8)

weatherc

#4
Lainaus käyttäjältä: weatherc - torstai, 02.04.2020, 14:09
Lumeaurausta norjan malliin  8)

Pohjois-Norjan malliin  8) :o

https://twitter.com/VtsNord/status/1247114687399047168

Tromsøssä tullut talven aikana 653 cm lunta, tämän hetkinen syvyys on 169 cm   :o
Suurin tämän hetkinen lumensyvyys on 280 cm Ystnesissä, mikä on suurin matalalla maalla mitattu syvyys ikinä Pohjois-Norjassa

https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/det-har-ikke-snodd-mer-i-tromso-pa-20-ar-1.14974688

Jussa

Täällä on satanut 289cm tänä talvena ja tämän hetken syvyys 108cm. Kaukana ollaan Norjan lukemista ;D Ennätystalvena 2014-15 täällä satoi 365cm. Tosin tuolloin sateet alkoi jo syyskuulla ja syksyn lumisateista vielä marraskuulla suli kaikki pois.

weatherc

On tämä mielenkiintoinen talvi/kevät. Nyt kolmena aamuna peräjälkeen ollut ihan kunnolla lunta maassa, jopa niin että hilkulla onko ollut eniten koko talvena. Somerolla, eli reilut 20 km täältä, taisi olla 10 cm lunta maassa tänä aamuna. Ja jokaisena päivänä on sulannut pois kun viimeistään iltapäivästä on aurinko tullut esiin ja lämpötilakin noussut sinne yli +5 asteen.

einari

Samanlaista ollut täälläkin, paitsi tänään ei ole satanut ja lunta ei ole kuin kasoilla ja hieman katvepaikoissa. Noin viikko stten täällä satoi tämän talven/kevään ennätyslumet reilu 20 cm vuorokauden aikana.. :D

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka Matinpojan lumittarissa on lunta 116 senttiä. FMI:n Naruskan asemalla lukema on 112 senttiä. Elykeskuksen arvio lumen vesiarvosta on noin 330 litraa neliömetrillä. Näiden kahden mittauspaikan sentit ovat tämän kulmakunnan alhaisimpia. Kävimme emännän kanssa eilen ehtoolla ajelemassa alun kolmattakymmenettä kilometriä Naruskantietä pohjoiseen. Ei ollut mittakeppiä mukana, että olisi viitsinyt loikata tieltä pois mittaamaan vapaalta paikalta lumensyvyyttä, mutta oli onneksi kamera mukana.

Aurauspenkkojen korkeudesta Naruskan kylällä ja tuolla pohjoisessa voi heti ajellessaan aistia, että pohjoisemmassa on reippaasti enemmän lunta kuin eteläpäässä Naruskaa. Muutamat mökkiläiset mittoivat parisen viikkoa sitten vapaalta paikalta lukemaksi 170 senttiä. Jo syksytalvesta kertoi yksi meidän hiihtovaeltaja lumensyvyydeksi Sorsatunturi-Takkaselkä alueella 130 senttiä. Taisin joskus noista senteistä jotain kirjoittaakin. Ja lunta on tullut sen jälkeen kymmeniä senttejä lisää.

Sallan kokonaispinta-ala on melkein 5900 neliökilometriä. Pohjoisosalla näistä neliökilometreistä voisi kartasta arvioida olevan noin 2500 neliökilometriä. Matemaattisesti lahjakkaammat voisivat laskeskella, paljonko vettä odottaa sulamistaan lumimäärästä sillä olettamalla, että neliömetriltä löytyy nyt noin 330 litraa tai enempi.

Kemijoen keruualueesta Sallan pohjoisilla osilla on vain Naruskajoen keruualue. Savukoskella on samat perusmäärät lunta Kemijoen latvoilla ja alempana. Pinta-alat ovat kaikkien kuntien alueella tuhansia neliökilometrejä. Ja jokia virtaussuuntana Kemijoki löytyy Lappia idästä länteen mentäessä Ounasjokea myöten Kittilän kairoissa.

Sulamisvesistä heitetään nyt arvioita. Vaihtoehtoja on pilvin pimein. On tulvan kannalta hyviä vaihtoehtoja ja toisella puolella huonoja vaihtoehtoja. Haihduttava kevät kovine yöpakkasineen ja lämpimine aurinkopaistepäivineen olisi tulvaa vähentävä. Lisäävä vaikutus tulisi tietenkin, jos tulee lämmintä ja sadetta samalla kertaa. Ja muita vaihtoehtoja on sitten tuosta karkeasta jaosta tietenkin suuntaan ja toiseen. Vedenpintoja nostamatta sulaminen ei kuitenkaan ole ikinä tapahtunut. Nyt on ainekset siihen kerran tai kaksi sadassa vuodessa tulevaan suurtulvaan, joka vaarantaa esimerkiksi Rovaniemellä jonkun laskelman mukaan kahdeksisensataa kiinteistöä...

Sulamista tapahtuu vielä tällä hetkellä vähänlaisesti. Plussalla mittarit käyvät näinä päivinä maksimissaan puolenkymmenen asteen luokkaa. Ennusteissa on paljon epävarmuustekijöitä, joihin kaikkiin meikäläiset tyhmä pää ei riitä. Kohta neljänkymmenen vuoden Sallassa asumisen kokemuksella se on varmaa, että 2020 keväällä on lunta enemmän kuin yhtenäkään vuonna aikaisemmin meidän täällä asumisen aikana. Penkoista siitä voi auratuilla teillä jotain päätellä...kuva on eiliseltä.

www.naruska.com

einari

Se tuo Ukka laittoi melkein mahdottoman tehtävän laskea pohjoisen sallan sulamisvedet... pitäisi ottaa huomioon että osa vesistä menee venäjälle, osa kiertää tulppiojoen kautta takaisin suomeen kuten tuntsan sorsajoesta.. mikä osa sen tuomasta vesimäärästä on peräisin suomen puolelta...

Mutta jos otetaan helpompi  laskelma sen sijaan.. eli  Naruskanjoki, valuma-alue 740 neliökilometriä, eli sama 740 milj. neliömetriä.. ja vesiarvo 330 litraa = 0,33 kuutiota..

siis... 740 000 000 X 0,33 kuutiometriä = 244 200000 eli 244 milj. kuutiometriä..
Naruskajoen normaalivirtaus tulppioon laskiessa on 10 kuutiota /sekunti, josta voi päätellä että 24 400 000 sekuntia kestäisi veden poistuminen normaalijuoksulla..

tunnissa on 3600 sekuntia ja vuorokaudessa 86400 sekuntia >> 24 400 000/86400 = n. 282 vuorokautta, eli normaalivirtaamalla noin 9 kk..

Jos virtaaman nopeus/ vesimäärä kasvaa 10 kertaiseksi niin vajaa kuukausi.. jos 20 kertaiseksi niin 2 viikkoa..  siis 200 kuutiometriä sekunnissa,  sitten siinä on sellainen seikka että tenniöjoki lykkää noin 50 kuutiometriä sekunnissa normaalisti  ja valuma-alue noin 7 kertainen joten hieman hankala sinne naruskan on vesiään lykätä, lisäksi kuola-ja aatsinkijoki laskee samaan tenniöön.. jos äkkirysäys tulee niin vettä riittänee ihan tarpeiksi ;D