Kirjoittaja Aihe: Elisa vetäissyt 5G-verkon alueelle ja parannetut LTE:t  (Luettu 99 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa J.Jäntti

  • Foorumin ylläpitäjä
  • Ylläpito
  • *****
  • Viestejä: 5222
    • Finland Weather Exchange (FinWX)
Elisa vetäissyt 5G-verkon alueelle ja parannetut LTE:t
« : Torstai, 26.03.2020, 19:16 »
Se sitten tapahtui viimein: Elisa sai kolmen vuoden odotuksen jälkeen kotinurkillani olevan verkonkattavuusreiän kurottua kiinni.
Sain ilmoituksen että verkkoa on tullut uusittua ja parannettua alueellani. Luonnollisesti tästä naureskellen totesin että lienevät varmaan käpistelleet jotain meidän viereisen kaupunginosan tukiasemia, mutta kuuluvuuskartta heitti ihan uudet näkymät alueelle. Siinä ei ainoastaan oltu kurottu umpeen sitä 4G-reikää joka alueella oli, vaan tämä lupaus Elisalla todellakin toteutettiin:
Lainaus käyttäjältä: Elisa asiakaspalvelu
Laitoin tästä palautetta eteenpäin jotta radioverkkosuunnittelija tietää ottaa tilanteen huomioon verkon parannuksia suunnitellessan.

Kuuluvuuskarttaan paukahti ihan eri näköiset kuviot ja siitä on havaittavissa että minua lähin Elisan tukiasema todellakin huutaa päin näköä. Liitteenä on LTE 300Mbit/s kuuluvuuskartta, jossa punainen piste on minun sijaintini ja keltainen piste tukiaseman sijainti.
Elisa venytti myös 5G-verkonkin alueelle, mutta siitä ei pääse hyötymään vielä sillä 5G-laitteita jotka saisi toimimaan sellaisella konfiguraatiolla kuin missä nyt ollaan, ei ole.

Ajattelin ensin että nyt huijaavat mutta kun parvekkeelta otin kuvan niin toden totta, siellä on paneelia käännelty tänne päin.

Tästä innostuneena hommasin 300M liittymän, tietoisena siitä että 150M on absoluuttinen maksimi mitä LTE-tikkuni pystyy nyt vastaanottamaan, mutta kun vaihtoehtoina oli 100M ja 300M ilman välimallia, ei vaihtoehtoja voinut punnita paremmin.
Nyt SIM-kortti on täällä ja julkinen IP-osoite puolestaan valmiudessa.

Edessä on näin ollen jälleen kerran testi sille minkälaista vauhtia saadaan irti nyt kun laitteet katolla kiiltävät uutuuttaan. Siirtokapasiteettia on taatusti lisätty ja tukiasema on valokaapelin takana.
Elisan on petrattava sillä viimeksi käytössä oli taajuutena 1.8GHz ja solusuuntaukset viistosti minusta vinoon sillä seurauksella että vauhti jäi suunta-antennillakin alle 50Mbit/s. Nyt mennään luultavasti korkeammilla taajuuksilla LTE:ssä, joten testistä on tulossa takuulla vähintäänkin mielenkiintoinen kun taajuusmetsästäminen tikulla alkaa. Tulokset kertovat myös sen, lähteekö nyt käytössä oleva Telian LTE-yhteys vaihtoon vai osoittautuuko Elisan mainokset vain mainoksiksi.

Testit ovat tarkoitus aloittaa tulevana viikonloppuna ja niistä koituu katko FinWX:n palveluihin kun testit ajetaan kuormittamattomalla yhteydellä. Tästä tulee vielä erillinen katkosilmoitus.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: 03.04.2020
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.----
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2020; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
Twitter, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------
FinWX Helsinki-71, SDR kanava 1 (EFHK (Helsinki-Vantaa) VOLMET 128.4MHz)
------------------------------------------